Skocz do zawartości

haMac.pl używa cookie. Przeczytaj Privacy Policy aby dowiedzieć się więcej. Aby usunąć tę wiadomość, proszę kliknąć w przycisk po prawej:    Akceptuję użycie cookie

Zdjęcie

instalacja na AsRock z87 extreme4


Najlepsza odpowiedź patrex003 , 22 październik 2017 - 20:05

jak się samo po psuło tak się samo naprawiło na prawdę nie mam pojęcia o co chodzi ..:roll::?:

Przejdź do postu


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
7 odpowiedzi w tym temacie

#1 patrex003

patrex003
  • Members
  • 309 postów
  • LocationŚwiętokrzyskie

Napisano 01 październik 2017 - 13:46

Witam

Mam o to taki mały problem (z góry mówię że już dostępu nie mam do macOS :/ ) - jak zawsze nie przemyślana sprawa) lecz przechodząc do rzeczy..

 

Pobrałem z AppStore obraz systemu przygotowałem go jak należy tzw. tak jak to się robiło od 10.12 (podjerzę). Pobrałem najnowszą wersje koniczyny i doinstalowałem ją na pena z instalką macOS. Z neta pobrałem jakieś apsf.efi. Niby wszystko cacy. Włączył mi się nawet pierwszy etap instalacji no i na tym stanęło. Sformatowałem dysk do apsf i po restarcie mam znów tylko opcję instalacji (tzw. od nowa formatować dysk na system etc.). Zrobiłem to jeszcze raz i nadal dupa - za przeproszeniem.. Z tym że teraz jeszcze większa bo jak klikam teraz w Instaluj High Sierra to pojawia mi się tylko tylda a znów w verbose mam pokazane same znaki plusa..

Wie ktoś może co nawaliło w takim razie ?

 

Dzięki śliczne za pomoc jak informację.

Pozdrawiam, - P


Sierra - MacBook Pro 11,1: ASRock Z87 Extreme4 | Intel Z87 | Intel i3 4170 (Haswell) | Realtek ALC1150 | Intel I217V | Intel HD Graphics 4400 & AMD Radeon RX480 8GB - MSI Gaming X

 

El Capitan / Sierra - iMac 12,1: ASUS P8Z68-V PRO/GEN3 | Intel Z68 | Intel Core i3 2120 (Sandy Bridge) | Realtek ALC892 | Intel 82579 | AMD Radeon HD7770 1GB - Gigabyte rev2.0 \ AMD Radeon RX480 8GB - MSI Gaming X


Mavericks / Yosemite / El Capitan - iMac 12.1 na: Gigabyte GA-H61M-S1 rev2.1  | Intel H61 Express Chipset | Intel Celreon G550 (Sandy Bridge) | Realtek ALC887 | Realtek RTL8111F | AMD Radeon HD7770 1GB - Gigabyte rev2.0

 

Snow Leopard / Mavericks / Yosemite / El Capitan - MacBookPro5,1 na: Medion Akoya P6612 - MD97110  | Intel ICH9M | Intel Core 2 Duo P7350 | Realtek ALC663 | Realtek RTL8168/8111C | BCM94321MC - Apple '06 | GeForce 9600M GS 256MB -Wistron

 

co nowy hackintosh to coraz to różniejsze wyzwania i problemy..

​wszystko co piszę staram się opierać o własne doświadczenia..

 

mała polska grupa hackintosh'owa na FB

mój mały świat

 

Zdaje sobie sprawę że w dużej części piszę tak że mnie ciężko zrozumieć, ale już od nie pamiętnych czasów każdy mi to powtarza że "sporo wiem" ale nie umiem tej wiedzy już przekazać. Naprawdę się staram pisać tak aby każdy mnie zrozumiał.

Przepraszam za tą nie dogodność !


#2 alpha

alpha
  • Members
  • 443 postów

Napisano 01 październik 2017 - 14:24

Rzuciło mi się w oczy "Z neta pobrałem jakieś apsf.efi".

Ja sobie wyciągnąłem z instalki:

Show Package Contents -> Contents -> SharedSupport -> BaseSystem.dmg -> usr -> standalone -> i386 -> apfs.efi


 iHack 18,3 | High Sierra 10.13 | Asus H270I Strix | Intel i7-7700K 4.2Ghz | GeForce GTX 1060 | Samsung M.2 960 EVO | Seagate Barracuda 4TB | Fiio E10K Olympus 2 | FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku!

iPhone 7 32GB Black 


#3 patrex003

patrex003
  • Members
  • 309 postów
  • LocationŚwiętokrzyskie

Napisano 01 październik 2017 - 14:42

 

Rzuciło mi się w oczy "Z neta pobrałem jakieś apsf.efi".

Ja sobie wyciągnąłem z instalki:

Show Package Contents -> Contents -> SharedSupport -> BaseSystem.dmg -> usr -> standalone -> i386 -> apfs.efi

 

no okej z poziomu Windows'ada się to zrobić ?

no ale to apfs.efi może teraz takie cyrki mi robić ?


Sierra - MacBook Pro 11,1: ASRock Z87 Extreme4 | Intel Z87 | Intel i3 4170 (Haswell) | Realtek ALC1150 | Intel I217V | Intel HD Graphics 4400 & AMD Radeon RX480 8GB - MSI Gaming X

 

El Capitan / Sierra - iMac 12,1: ASUS P8Z68-V PRO/GEN3 | Intel Z68 | Intel Core i3 2120 (Sandy Bridge) | Realtek ALC892 | Intel 82579 | AMD Radeon HD7770 1GB - Gigabyte rev2.0 \ AMD Radeon RX480 8GB - MSI Gaming X


Mavericks / Yosemite / El Capitan - iMac 12.1 na: Gigabyte GA-H61M-S1 rev2.1  | Intel H61 Express Chipset | Intel Celreon G550 (Sandy Bridge) | Realtek ALC887 | Realtek RTL8111F | AMD Radeon HD7770 1GB - Gigabyte rev2.0

 

Snow Leopard / Mavericks / Yosemite / El Capitan - MacBookPro5,1 na: Medion Akoya P6612 - MD97110  | Intel ICH9M | Intel Core 2 Duo P7350 | Realtek ALC663 | Realtek RTL8168/8111C | BCM94321MC - Apple '06 | GeForce 9600M GS 256MB -Wistron

 

co nowy hackintosh to coraz to różniejsze wyzwania i problemy..

​wszystko co piszę staram się opierać o własne doświadczenia..

 

mała polska grupa hackintosh'owa na FB

mój mały świat

 

Zdaje sobie sprawę że w dużej części piszę tak że mnie ciężko zrozumieć, ale już od nie pamiętnych czasów każdy mi to powtarza że "sporo wiem" ale nie umiem tej wiedzy już przekazać. Naprawdę się staram pisać tak aby każdy mnie zrozumiał.

Przepraszam za tą nie dogodność !


#4 alpha

alpha
  • Members
  • 443 postów

Napisano 01 październik 2017 - 14:57

no ale to apfs.efi może teraz takie cyrki mi robić ?

Nie wiem.

A nie masz dwóch penów, żeby z jednego zrobić instalkę, a z drugiego klucz z najnowszym UnibootX ?


 iHack 18,3 | High Sierra 10.13 | Asus H270I Strix | Intel i7-7700K 4.2Ghz | GeForce GTX 1060 | Samsung M.2 960 EVO | Seagate Barracuda 4TB | Fiio E10K Olympus 2 | FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku!

iPhone 7 32GB Black 


#5 patrex003

patrex003
  • Members
  • 309 postów
  • LocationŚwiętokrzyskie

Napisano 01 październik 2017 - 15:16

mam.. ale nie mam już dostępu do OS X a nie wiem czy na windzie idzie zrobić od nowa obraz..


Sierra - MacBook Pro 11,1: ASRock Z87 Extreme4 | Intel Z87 | Intel i3 4170 (Haswell) | Realtek ALC1150 | Intel I217V | Intel HD Graphics 4400 & AMD Radeon RX480 8GB - MSI Gaming X

 

El Capitan / Sierra - iMac 12,1: ASUS P8Z68-V PRO/GEN3 | Intel Z68 | Intel Core i3 2120 (Sandy Bridge) | Realtek ALC892 | Intel 82579 | AMD Radeon HD7770 1GB - Gigabyte rev2.0 \ AMD Radeon RX480 8GB - MSI Gaming X


Mavericks / Yosemite / El Capitan - iMac 12.1 na: Gigabyte GA-H61M-S1 rev2.1  | Intel H61 Express Chipset | Intel Celreon G550 (Sandy Bridge) | Realtek ALC887 | Realtek RTL8111F | AMD Radeon HD7770 1GB - Gigabyte rev2.0

 

Snow Leopard / Mavericks / Yosemite / El Capitan - MacBookPro5,1 na: Medion Akoya P6612 - MD97110  | Intel ICH9M | Intel Core 2 Duo P7350 | Realtek ALC663 | Realtek RTL8168/8111C | BCM94321MC - Apple '06 | GeForce 9600M GS 256MB -Wistron

 

co nowy hackintosh to coraz to różniejsze wyzwania i problemy..

​wszystko co piszę staram się opierać o własne doświadczenia..

 

mała polska grupa hackintosh'owa na FB

mój mały świat

 

Zdaje sobie sprawę że w dużej części piszę tak że mnie ciężko zrozumieć, ale już od nie pamiętnych czasów każdy mi to powtarza że "sporo wiem" ale nie umiem tej wiedzy już przekazać. Naprawdę się staram pisać tak aby każdy mnie zrozumiał.

Przepraszam za tą nie dogodność !


#6 alpha

alpha
  • Members
  • 443 postów

Napisano 01 październik 2017 - 15:25

W takich przypadkach (bez dostępu do OSX) ściągałem gotowy system pod vmware, robiłem instalkę i wywalałem.

Jest to jakieś wyjście, ale może pojawi się ktoś, kto naprowadzi co nie gra z Twoją instalką i Cloverem na jednym nośniku. Ja zawsze instaluje osobno.


 iHack 18,3 | High Sierra 10.13 | Asus H270I Strix | Intel i7-7700K 4.2Ghz | GeForce GTX 1060 | Samsung M.2 960 EVO | Seagate Barracuda 4TB | Fiio E10K Olympus 2 | FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku!

iPhone 7 32GB Black 


#7 patrex003

patrex003
  • Members
  • 309 postów
  • LocationŚwiętokrzyskie

Napisano 02 październik 2017 - 22:39

mam dziwną przypadłość i nie wiem jak ją naprawić.. chodzi o to że z AppStore pobiera mi się obraz High Sierra który warzy tylko ~14MB.. z tego co widzę w obrazie nie ma tylko " Show Package Contents -> Contents -> SharedSupport "

 

wie ktoś jak to naprawić?


Sierra - MacBook Pro 11,1: ASRock Z87 Extreme4 | Intel Z87 | Intel i3 4170 (Haswell) | Realtek ALC1150 | Intel I217V | Intel HD Graphics 4400 & AMD Radeon RX480 8GB - MSI Gaming X

 

El Capitan / Sierra - iMac 12,1: ASUS P8Z68-V PRO/GEN3 | Intel Z68 | Intel Core i3 2120 (Sandy Bridge) | Realtek ALC892 | Intel 82579 | AMD Radeon HD7770 1GB - Gigabyte rev2.0 \ AMD Radeon RX480 8GB - MSI Gaming X


Mavericks / Yosemite / El Capitan - iMac 12.1 na: Gigabyte GA-H61M-S1 rev2.1  | Intel H61 Express Chipset | Intel Celreon G550 (Sandy Bridge) | Realtek ALC887 | Realtek RTL8111F | AMD Radeon HD7770 1GB - Gigabyte rev2.0

 

Snow Leopard / Mavericks / Yosemite / El Capitan - MacBookPro5,1 na: Medion Akoya P6612 - MD97110  | Intel ICH9M | Intel Core 2 Duo P7350 | Realtek ALC663 | Realtek RTL8168/8111C | BCM94321MC - Apple '06 | GeForce 9600M GS 256MB -Wistron

 

co nowy hackintosh to coraz to różniejsze wyzwania i problemy..

​wszystko co piszę staram się opierać o własne doświadczenia..

 

mała polska grupa hackintosh'owa na FB

mój mały świat

 

Zdaje sobie sprawę że w dużej części piszę tak że mnie ciężko zrozumieć, ale już od nie pamiętnych czasów każdy mi to powtarza że "sporo wiem" ale nie umiem tej wiedzy już przekazać. Naprawdę się staram pisać tak aby każdy mnie zrozumiał.

Przepraszam za tą nie dogodność !


#8 patrex003

patrex003
  • Members
  • 309 postów
  • LocationŚwiętokrzyskie

Napisano 22 październik 2017 - 20:05   Najlepsza odpowiedź

jak się samo po psuło tak się samo naprawiło na prawdę nie mam pojęcia o co chodzi ..:roll::?:


Sierra - MacBook Pro 11,1: ASRock Z87 Extreme4 | Intel Z87 | Intel i3 4170 (Haswell) | Realtek ALC1150 | Intel I217V | Intel HD Graphics 4400 & AMD Radeon RX480 8GB - MSI Gaming X

 

El Capitan / Sierra - iMac 12,1: ASUS P8Z68-V PRO/GEN3 | Intel Z68 | Intel Core i3 2120 (Sandy Bridge) | Realtek ALC892 | Intel 82579 | AMD Radeon HD7770 1GB - Gigabyte rev2.0 \ AMD Radeon RX480 8GB - MSI Gaming X


Mavericks / Yosemite / El Capitan - iMac 12.1 na: Gigabyte GA-H61M-S1 rev2.1  | Intel H61 Express Chipset | Intel Celreon G550 (Sandy Bridge) | Realtek ALC887 | Realtek RTL8111F | AMD Radeon HD7770 1GB - Gigabyte rev2.0

 

Snow Leopard / Mavericks / Yosemite / El Capitan - MacBookPro5,1 na: Medion Akoya P6612 - MD97110  | Intel ICH9M | Intel Core 2 Duo P7350 | Realtek ALC663 | Realtek RTL8168/8111C | BCM94321MC - Apple '06 | GeForce 9600M GS 256MB -Wistron

 

co nowy hackintosh to coraz to różniejsze wyzwania i problemy..

​wszystko co piszę staram się opierać o własne doświadczenia..

 

mała polska grupa hackintosh'owa na FB

mój mały świat

 

Zdaje sobie sprawę że w dużej części piszę tak że mnie ciężko zrozumieć, ale już od nie pamiętnych czasów każdy mi to powtarza że "sporo wiem" ale nie umiem tej wiedzy już przekazać. Naprawdę się staram pisać tak aby każdy mnie zrozumiał.

Przepraszam za tą nie dogodność !





Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych