Skocz do zawartości

haMac.pl używa cookie. Przeczytaj Privacy Policy aby dowiedzieć się więcej. Aby usunąć tę wiadomość, proszę kliknąć w przycisk po prawej:    Akceptuję użycie cookie

Zdjęcie

Drugi etap instalacji


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
58 odpowiedzi w tym temacie

#1 Marecki_

Marecki_
  • Members
  • 221 postów
  • LocationSiedlce

Napisano 08 październik 2017 - 20:21

Witam, mam problem z instalacją 10.13 a mianowicie nie startuje drugi etap instalacji cały czas zaczyna od początku . Nigdy nie miałem tego typu problemów w poprzednich wersjach systemu.
Druga sprawa mimo dodanych wpisów w configu zdejmujących limity usb instalacja nie chciała ruszyć z usb 3.0 .
Asus Z97-Pro Wi-Fi AC I Core I5 4690K - Noctua U14S I GTX 980Ti Strix OC I G.Skill TridentX DDR3 2400 MHz CL10 (2x4GB) I SSD Samsung 850EVO 120GB & 850 PRO 250GB, HDD 500GB, WD Red 1TB I DVD-RW I Seasonic X-850 KM3 I Obudowa Fractal R5 Black I FP241W 24" I Yosemite Retail I

#2 Kaudii

Kaudii
  • Members
  • 61 postów
  • LocationTry City

Napisano 08 październik 2017 - 22:29

problemem są drivery od karty graficznej miałem to samo, odpaliłem na integrze iposzło, dograłem web drivers dla Nvidii i poszło


 iMac 18.2 | OSX 10.12.6 | ASUS Z170-PRO | i5 6600 3.3 GHz | 16 GB DDR4 3200 MHz G.Skill | ASUS GTX1080 STRIX GAMING 8GB | Samsung SM951 M.2 256GB | ASUS MG28U 4K

 iMac 18.2 | OSX 10.13 | ASUS Z170-PRO | i5 6600 3.3 GHz | 16 GB DDR4 3200 MHz G.Skill | ASUS GTX1080 STRIX GAMING 8GB | Samsung SM951 M.2 256GB | ASUS MG28U 4K


#3 Marecki_

Marecki_
  • Members
  • 221 postów
  • LocationSiedlce

Napisano 11 październik 2017 - 09:43

Mój problem sie rozwiązał ale winowajca nie była grafika tylko nowy system plików apfs.

Po zbootowaniu instalatora formatowałem partycję na system w APFS instalacja ruszyła ale na koniec miałem komunikat że nie można utworzyć partycji przedrozruchowej i na tym koniec.

Więc wykonałem format w HFS+ instalacja poszła (1 etap) później restart wybrałem nowo utworzona partycję (we wcześniejszych wersjach systemu chyba się wybierało drugi raz pendrive z systemem i zaczynał się 2 etap) pojawił się ekran bootowania systemu za chwile następny restart i zaczął sie dopiero 2 etap instalacji. 

I gotowe instalka sama zmieniła system plików na APFS, po zainstalowaniu Webdriverów pierwsze uruchomienie i czarny ekran, pomogło dogranie dwóch kextów popychających grafikę NvidiaGraphicsFixUp i NVWebDriverLibValFix  i wszystko śmiga łącznie z audio i wifi.

 

Nie moge tylko zamontować partycji efi żadnym z dostępnych narzędzi tego typu. Da się tylko ręcznie w terminalu.

edit: usunąłem z clovera NvidiaGraphicsFixUp i działa, więc u mnie tylko ten drugi kext jest niezbędny. 


Asus Z97-Pro Wi-Fi AC I Core I5 4690K - Noctua U14S I GTX 980Ti Strix OC I G.Skill TridentX DDR3 2400 MHz CL10 (2x4GB) I SSD Samsung 850EVO 120GB & 850 PRO 250GB, HDD 500GB, WD Red 1TB I DVD-RW I Seasonic X-850 KM3 I Obudowa Fractal R5 Black I FP241W 24" I Yosemite Retail I

#4 DawidXT

DawidXT
  • Members
  • 167 postów
  • LocationRzeszów

Napisano 12 listopad 2017 - 15:01

...

 

Nie moge tylko zamontować partycji efi żadnym z dostępnych narzędzi tego typu. Da się tylko ręcznie w terminalu.

edit: usunąłem z clovera NvidiaGraphicsFixUp i działa, więc u mnie tylko ten drugi kext jest niezbędny. 

 

Cześć, rozgryzłeś może problem montowania partycji EFI? u mnie jest identyczna sytuacja. Clover Configuratorem niby się montuje, ale nic się nie pojawia, ani nie mogę wbić na moje EFI. Czytałem, że winowajcą jest format całego dysku do APFS, no, ale musi być jakiś fix skoro już ktoś tak zainstalował osx'a.


MB: MSI B85-G43 Sc | CPU: I5-4570 | RAM: Corsair Vengeance Pro 16GB | GPU: HD4600 | Audio: ALC892 AppleALC | HDD: Seagate 1TB | PWS: SilentiumPC Deus 600W | CASE: CM Cosmos S Modded - Black
OS: 10.12.6 Sierra Retail using Clover in UEFI Mode

#5 Marecki_

Marecki_
  • Members
  • 221 postów
  • LocationSiedlce

Napisano 12 listopad 2017 - 15:14

Niestety nie rozgryzłem, działa tylko montowanie przez terminal.
  • DawidXT lubi to
Asus Z97-Pro Wi-Fi AC I Core I5 4690K - Noctua U14S I GTX 980Ti Strix OC I G.Skill TridentX DDR3 2400 MHz CL10 (2x4GB) I SSD Samsung 850EVO 120GB & 850 PRO 250GB, HDD 500GB, WD Red 1TB I DVD-RW I Seasonic X-850 KM3 I Obudowa Fractal R5 Black I FP241W 24" I Yosemite Retail I

#6 DawidXT

DawidXT
  • Members
  • 167 postów
  • LocationRzeszów

Napisano 12 listopad 2017 - 16:24

u mnie nawet przez terminal nie przechodzi. Dostaje komunikat, że zamontowano pomyślnie, ale nigdzie nie widzę tej partycji...


MB: MSI B85-G43 Sc | CPU: I5-4570 | RAM: Corsair Vengeance Pro 16GB | GPU: HD4600 | Audio: ALC892 AppleALC | HDD: Seagate 1TB | PWS: SilentiumPC Deus 600W | CASE: CM Cosmos S Modded - Black
OS: 10.12.6 Sierra Retail using Clover in UEFI Mode

#7 314TeR

314TeR

    Administrator

  • Administrators
  • 17010 postów
  • LocationWarszawa

Napisano 12 listopad 2017 - 16:30

Starsze clovery mają jakiś problem z 10.13.x - użyjcie najnowszego UniBootX z 2017-11-11. Ma pełne wsparcie do 10.13.1 i poprawione wszystkie znane na tę chwilę błędy.


ASUS MAXIMUS VII IMPACT | Core i7-4790K | 16GB DDR3 2400 CL10 | GTX 980 Ti | FiiO E10 | OS X Retail via UniBootX Clover

ASUS Z87M-PLUS | Core i5-4590T | 8GB DDR3L 1333 | HD4600 | OS X Retail via UniBootX Cloverbyłe haMac'i: ASUS P5W DH DeluxeASUS P7P55 WS Supercomputer | ASUS P8Z68 Deluxe/GEN3 | ASUS P8Z77-V PRO THUNDERBOLTJak uruchomić na wypasie ALC 882/888/889/1200 | STOP Gigafail | P5W DH Deluxe - perfekcyjny hackintosh | Piszę poprawnie po polsku!

Co daje kalibracja monitora - zobacz jak można poprawić jakość obrazu.

 

Najszybszy hackintosh na świecie za procesorem 12C identyfikujący się jako Mac Pro (Late 2013) wg rankingu Geekbench: 37000 pkt

 

Pomogliśmy Tobie - pomóż nam - przekaż darowiznę na utrzymanie forum.

 


#8 barylatko

barylatko
  • Members
  • 625 postów

Napisano 21 listopad 2017 - 07:42

Wymyślił ktoś coś z tym Efi ?? Za cholerę mie mogę ogarnąć . Boot z pena śmiga jak ta lala . Sformatowałem efi do dat 32 jak chce na nim zainstalować clover to mi się instalka wysypuje

Hack:  Yosemite 10.10.2  | Asus P5WDG2 WS PRO | CORE 2 QUAD Q6600  | nV 640GT | 8GB DDR2 |
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku!


#9 314TeR

314TeR

    Administrator

  • Administrators
  • 17010 postów
  • LocationWarszawa

Napisano 21 listopad 2017 - 15:17

No a po co formatowałeś... Partycja EFI oprócz formatu ma też specjalny typ partycji oznaczony. Po formacie traci te atrybuty.

 

Jak możesz to załóż od początku partycje w Disk Utility i będzie z głowy.


ASUS MAXIMUS VII IMPACT | Core i7-4790K | 16GB DDR3 2400 CL10 | GTX 980 Ti | FiiO E10 | OS X Retail via UniBootX Clover

ASUS Z87M-PLUS | Core i5-4590T | 8GB DDR3L 1333 | HD4600 | OS X Retail via UniBootX Cloverbyłe haMac'i: ASUS P5W DH DeluxeASUS P7P55 WS Supercomputer | ASUS P8Z68 Deluxe/GEN3 | ASUS P8Z77-V PRO THUNDERBOLTJak uruchomić na wypasie ALC 882/888/889/1200 | STOP Gigafail | P5W DH Deluxe - perfekcyjny hackintosh | Piszę poprawnie po polsku!

Co daje kalibracja monitora - zobacz jak można poprawić jakość obrazu.

 

Najszybszy hackintosh na świecie za procesorem 12C identyfikujący się jako Mac Pro (Late 2013) wg rankingu Geekbench: 37000 pkt

 

Pomogliśmy Tobie - pomóż nam - przekaż darowiznę na utrzymanie forum.

 


#10 barylatko

barylatko
  • Members
  • 625 postów

Napisano 21 listopad 2017 - 16:55

No właśnie nie widzi w BDU Wogole Efi

Hack:  Yosemite 10.10.2  | Asus P5WDG2 WS PRO | CORE 2 QUAD Q6600  | nV 640GT | 8GB DDR2 |
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku!


#11 314TeR

314TeR

    Administrator

  • Administrators
  • 17010 postów
  • LocationWarszawa

Napisano 21 listopad 2017 - 16:57

Ale co Ty knujesz? Coś czuję, że komplikujesz proste rzeczy.

 

Możesz od nowa sformatował cały dysk w Disk Utility czy nie?


ASUS MAXIMUS VII IMPACT | Core i7-4790K | 16GB DDR3 2400 CL10 | GTX 980 Ti | FiiO E10 | OS X Retail via UniBootX Clover

ASUS Z87M-PLUS | Core i5-4590T | 8GB DDR3L 1333 | HD4600 | OS X Retail via UniBootX Cloverbyłe haMac'i: ASUS P5W DH DeluxeASUS P7P55 WS Supercomputer | ASUS P8Z68 Deluxe/GEN3 | ASUS P8Z77-V PRO THUNDERBOLTJak uruchomić na wypasie ALC 882/888/889/1200 | STOP Gigafail | P5W DH Deluxe - perfekcyjny hackintosh | Piszę poprawnie po polsku!

Co daje kalibracja monitora - zobacz jak można poprawić jakość obrazu.

 

Najszybszy hackintosh na świecie za procesorem 12C identyfikujący się jako Mac Pro (Late 2013) wg rankingu Geekbench: 37000 pkt

 

Pomogliśmy Tobie - pomóż nam - przekaż darowiznę na utrzymanie forum.

 


#12 barylatko

barylatko
  • Members
  • 625 postów

Napisano 21 listopad 2017 - 17:01

No mogę ale wiąże się to z ponowna instalacja systemu

Hack:  Yosemite 10.10.2  | Asus P5WDG2 WS PRO | CORE 2 QUAD Q6600  | nV 640GT | 8GB DDR2 |
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku!


#13 314TeR

314TeR

    Administrator

  • Administrators
  • 17010 postów
  • LocationWarszawa

Napisano 21 listopad 2017 - 17:52

Ponowna instalacja systemu zajmuje max 30 minut, od wczoraj zrobił byś to kilkanaście razy.


ASUS MAXIMUS VII IMPACT | Core i7-4790K | 16GB DDR3 2400 CL10 | GTX 980 Ti | FiiO E10 | OS X Retail via UniBootX Clover

ASUS Z87M-PLUS | Core i5-4590T | 8GB DDR3L 1333 | HD4600 | OS X Retail via UniBootX Cloverbyłe haMac'i: ASUS P5W DH DeluxeASUS P7P55 WS Supercomputer | ASUS P8Z68 Deluxe/GEN3 | ASUS P8Z77-V PRO THUNDERBOLTJak uruchomić na wypasie ALC 882/888/889/1200 | STOP Gigafail | P5W DH Deluxe - perfekcyjny hackintosh | Piszę poprawnie po polsku!

Co daje kalibracja monitora - zobacz jak można poprawić jakość obrazu.

 

Najszybszy hackintosh na świecie za procesorem 12C identyfikujący się jako Mac Pro (Late 2013) wg rankingu Geekbench: 37000 pkt

 

Pomogliśmy Tobie - pomóż nam - przekaż darowiznę na utrzymanie forum.

 


#14 barylatko

barylatko
  • Members
  • 625 postów

Napisano 21 listopad 2017 - 18:01

Pewnie tak gdybym nie był wpracy. Po powrocie to zrobię .
Procedura
1. Odpalenie pierwszego etapu . I tutaj pytanie jak zrobić partycje tzn czy Hfs czy Apfs . Bios legacy i potem na tym samym dysku chciałbym windę .
2. Restart i drugi etap instalacji po czym Restart
3. Instalacja Clover a partycji Efi i tu mam problem bo np Efi Mounter nie widzi Wogole mojej partycji Efi

Hack:  Yosemite 10.10.2  | Asus P5WDG2 WS PRO | CORE 2 QUAD Q6600  | nV 640GT | 8GB DDR2 |
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku!


#15 314TeR

314TeR

    Administrator

  • Administrators
  • 17010 postów
  • LocationWarszawa

Napisano 21 listopad 2017 - 20:29

Jak dysk SSD, to można się pokusić o APFS, jak zwykły to HFS+.

 

Efi mounter nie potrafi montować partycji jak na dysku są partycje APFS, użyj np Clover Configuratora lub Clover Theme Manager.


ASUS MAXIMUS VII IMPACT | Core i7-4790K | 16GB DDR3 2400 CL10 | GTX 980 Ti | FiiO E10 | OS X Retail via UniBootX Clover

ASUS Z87M-PLUS | Core i5-4590T | 8GB DDR3L 1333 | HD4600 | OS X Retail via UniBootX Cloverbyłe haMac'i: ASUS P5W DH DeluxeASUS P7P55 WS Supercomputer | ASUS P8Z68 Deluxe/GEN3 | ASUS P8Z77-V PRO THUNDERBOLTJak uruchomić na wypasie ALC 882/888/889/1200 | STOP Gigafail | P5W DH Deluxe - perfekcyjny hackintosh | Piszę poprawnie po polsku!

Co daje kalibracja monitora - zobacz jak można poprawić jakość obrazu.

 

Najszybszy hackintosh na świecie za procesorem 12C identyfikujący się jako Mac Pro (Late 2013) wg rankingu Geekbench: 37000 pkt

 

Pomogliśmy Tobie - pomóż nam - przekaż darowiznę na utrzymanie forum.

 


#16 barylatko

barylatko
  • Members
  • 625 postów

Napisano 26 listopad 2017 - 23:07

no i przyslowiowa d...a . zainstalowalem swiezutki system i kiedy chce instalowac Clovera to mi to wyskakuje

Załączony plik  Zrzut ekranu 2017-11-26 o 23.02.43.png   113,68 KB   0 Ilość pobrań

Załączony plik  Zrzut ekranu 2017-11-26 o 23.04.03.png   76,56 KB   0 Ilość pobrań


Hack:  Yosemite 10.10.2  | Asus P5WDG2 WS PRO | CORE 2 QUAD Q6600  | nV 640GT | 8GB DDR2 |
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku!


#17 Maverick

Maverick
  • Members
  • 112 postów

Napisano 26 listopad 2017 - 23:23

Chcesz mieć Clovera na partycji EFI na dysku rozumiem? Po prostu zamontuj EFI Cloverconfiguratorem i skopiuj tam folder EFI z pendrive.

Macbook Pro 15' | Intel HM87 | i7 4720HQ | 16GB RAM | SSD1: Crucial M500 (W) | SSD2: Plextor 5MS (Mac) | HDD: 1TB (exFat) | GTX850M/HD4600 - MSI GE60

 Mac Pro | MSI X99A Raider | i7 5820k | 16GB RAM | SSD1: Iridium Pro 240GB (W) | SSD2: Plextor 5MS (Mac) | HDD: 1TB (exFat) | GTX950 - Platforma X99

 Macbook Pro | i5 2520N | 4GB RAM | HDD: 300GB| HD6470M - HP Elitebook 8460p

 


#18 barylatko

barylatko
  • Members
  • 625 postów

Napisano 26 listopad 2017 - 23:28

tak robie ale wtedy mi nie botuje system


Hack:  Yosemite 10.10.2  | Asus P5WDG2 WS PRO | CORE 2 QUAD Q6600  | nV 640GT | 8GB DDR2 |
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku!


#19 Maverick

Maverick
  • Members
  • 112 postów

Napisano 27 listopad 2017 - 00:25

Nie bootuje system czy w ogóle Clover? Jak system to sprawdź co mu wadzi w trybie Verbose (do flag trzeba dodać "-v".

 

No i mam nadzieję , że przed podmianą folderu EFI nie formatujesz tej partycji.


Macbook Pro 15' | Intel HM87 | i7 4720HQ | 16GB RAM | SSD1: Crucial M500 (W) | SSD2: Plextor 5MS (Mac) | HDD: 1TB (exFat) | GTX850M/HD4600 - MSI GE60

 Mac Pro | MSI X99A Raider | i7 5820k | 16GB RAM | SSD1: Iridium Pro 240GB (W) | SSD2: Plextor 5MS (Mac) | HDD: 1TB (exFat) | GTX950 - Platforma X99

 Macbook Pro | i5 2520N | 4GB RAM | HDD: 300GB| HD6470M - HP Elitebook 8460p

 


#20 barylatko

barylatko
  • Members
  • 625 postów

Napisano 27 listopad 2017 - 07:26

Nie bootuje clover . Man wrazenie Ze to przez ten nowy System pillow

Hack:  Yosemite 10.10.2  | Asus P5WDG2 WS PRO | CORE 2 QUAD Q6600  | nV 640GT | 8GB DDR2 |
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku!





Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych