Skocz do zawartości

haMac.pl używa cookie. Przeczytaj Privacy Policy aby dowiedzieć się więcej. Aby usunąć tę wiadomość, proszę kliknąć w przycisk po prawej:    Akceptuję użycie cookie

Zdjęcie

jak w pełni odpalić hd4400 i rx480

hd4400 hd4400&rx480

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
2 odpowiedzi w tym temacie

#1 patrex003

patrex003
  • Members
  • 309 postów
  • LocationŚwiętokrzyskie

Napisano 07 listopad 2017 - 01:30

Witam

Mam mały problem mianowicie chodzi o to że nie mogę odpalić mojego intela hd4400 (tzw. jak go odpalę mam QE/CI jest ale znów w intel power gadget mnożnik działa na najwyższych obrotach). Odpaliłem go tak:

 

config:

<key>Devices</key>
<dict>
<key>FakeID</key>
<dict>
<key>IntelGFX</key>
<string>0x04128086</string>
</dict>
</dict>
 
<key>Graphics</key>
<dict>
 <key>Inject</key>
 <dict>
 <key>Intel</key>
 <true/>
 </dict>
 <key>ig-platform-id</key>
 <string>0x0d220003</string>
</dict>
 

i do katalogu z kextami waliłem: FakePCIID_Intel_HD_Graphics.kext, FakePCIID.kext, IntelGraphicsFixup.kext.

 

Natomiast jeśli nie odpalę to nie będzie działam mi mój RX480 (od wersji koniczyny podejrzę 4200 z High Sierra działa OOTB z QE/CI) ale musze odpinać kable od płyty głównej (że tak powiem złącza HD4400) do której jest podłączony monitor. Inaczej jeśli nie odepnę kabla (w configu zostawie powyższe parametry ale bez kextów) pojawi mi się logo rozmazane apple a na monitorze gdzie jest rx480 będę widział tylko rozmazaną tapetę. Chodzi o to że główny ekran logowania ustawia się na HD4400 i nie da się zalogować (jak ktoś używa kilku monitorów to wie co mam na myśli).

 

Z drugiej strony jeśli wyłącze całkowicie HD4400 to na monitorze gdzie jest podpięty rx480 pojawi mi się tylko rozmazane logo Appla i tyle. W dodatku na obecną chwilę muszę mieć w pełni odpalonego HD4400 by działa mi sleep.

 

 

Nie testowałem rozwiązania z Lilu i WhatEverGreen przy wyłączonej HD4400 - mówię odrazu z góry. Wolał bym jednak upewnić się pierw dokładnie czy idzie to jakoś poprawnie popchnąć / naprawić z HD4400.

 

Dzięki wielkie za informację z góry jak i pomoc.

Pozdrawiam - P

 


Sierra - MacBook Pro 11,1: ASRock Z87 Extreme4 | Intel Z87 | Intel i3 4170 (Haswell) | Realtek ALC1150 | Intel I217V | Intel HD Graphics 4400 & AMD Radeon RX480 8GB - MSI Gaming X

 

El Capitan / Sierra - iMac 12,1: ASUS P8Z68-V PRO/GEN3 | Intel Z68 | Intel Core i3 2120 (Sandy Bridge) | Realtek ALC892 | Intel 82579 | AMD Radeon HD7770 1GB - Gigabyte rev2.0 \ AMD Radeon RX480 8GB - MSI Gaming X


Mavericks / Yosemite / El Capitan - iMac 12.1 na: Gigabyte GA-H61M-S1 rev2.1  | Intel H61 Express Chipset | Intel Celreon G550 (Sandy Bridge) | Realtek ALC887 | Realtek RTL8111F | AMD Radeon HD7770 1GB - Gigabyte rev2.0

 

Snow Leopard / Mavericks / Yosemite / El Capitan - MacBookPro5,1 na: Medion Akoya P6612 - MD97110  | Intel ICH9M | Intel Core 2 Duo P7350 | Realtek ALC663 | Realtek RTL8168/8111C | BCM94321MC - Apple '06 | GeForce 9600M GS 256MB -Wistron

 

co nowy hackintosh to coraz to różniejsze wyzwania i problemy..

​wszystko co piszę staram się opierać o własne doświadczenia..

 

mała polska grupa hackintosh'owa na FB

mój mały świat

 

Zdaje sobie sprawę że w dużej części piszę tak że mnie ciężko zrozumieć, ale już od nie pamiętnych czasów każdy mi to powtarza że "sporo wiem" ale nie umiem tej wiedzy już przekazać. Naprawdę się staram pisać tak aby każdy mnie zrozumiał.

Przepraszam za tą nie dogodność !


#2 oswaldini

oswaldini
  • Moderators
  • 10658 postów
  • LocationBrzeszcze / Kraków

Napisano 07 listopad 2017 - 07:13

Jak używasz tych kextow do Intela to nie robisz injecta grafiki w configu - id definiujesz w info.pliat kexta i on wstrzykuje wszystko.

Zresztą po co ci hd4400 ona i tak nie jest wspierana natywnie. Whatevergreen i lilu naprawi wszystko łącznie ze sleepem.

MacBook Pro 2012 MD103 15" | i7-3615QM | 8 GB RAM | HD4000 + GT650M | Samsung 830 256 GB
Hack Gigabyte H81N | i5-4460 | 8 GB RAM | HD4600 | SSHD 500 GB | Raijintek Metis | SFX-L 500W | WiFi
HomeSerwer: HP G7 N54L | 2.2GHz (800-2200Mhz) | 4GB RAM | 2x WD RED 2TB | Synology DSM 6.0.2 @ Jun's bootloader | Time Machine + PLEX + CouchPotato + SickRage + masa innych

iPhone 7 32GB Black
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku! | CloverEFI | Nie pomagam na PRIV


#3 patrex003

patrex003
  • Members
  • 309 postów
  • LocationŚwiętokrzyskie

Napisano 07 listopad 2017 - 23:37

serio.. :?::-sjak czytałem gdzieś nawet chyba w kilku miejscach to pisali że tak to się robi.
 

czyli mam skopiować te kexty i w nim zdefiniować id układu. tylko mam podać id mojego układu czy tego pod który chcę się podszyć? a z drugiej strony jak definiuje fake id i całą resztę w configu należy coś jeszcze zrobić żeby grafika się odpaliła ? - bo np tutaj ktoś odpalił tak a mi znów nie działa ten sposób i się np zastanawiam dla czego..

 

no w sumie nie jest mi tak bardzo potrzebne ale tak profilaktycznie chciałem odpalić ją z raz (czasami warto by w przyszłości czasu zaoszczędzić).. a co Whatevergreen i lilu na pewno sprawę to rozwiązanie..

 

 

edit.

Whatevergreen + lilu i taki efekt mam, a w UEFI wyłączone iGPU:

Załączony plik  Screen Shot 2017-11-08 at 08.43.21.png   38,19 KB   0 Ilość pobrań


Sierra - MacBook Pro 11,1: ASRock Z87 Extreme4 | Intel Z87 | Intel i3 4170 (Haswell) | Realtek ALC1150 | Intel I217V | Intel HD Graphics 4400 & AMD Radeon RX480 8GB - MSI Gaming X

 

El Capitan / Sierra - iMac 12,1: ASUS P8Z68-V PRO/GEN3 | Intel Z68 | Intel Core i3 2120 (Sandy Bridge) | Realtek ALC892 | Intel 82579 | AMD Radeon HD7770 1GB - Gigabyte rev2.0 \ AMD Radeon RX480 8GB - MSI Gaming X


Mavericks / Yosemite / El Capitan - iMac 12.1 na: Gigabyte GA-H61M-S1 rev2.1  | Intel H61 Express Chipset | Intel Celreon G550 (Sandy Bridge) | Realtek ALC887 | Realtek RTL8111F | AMD Radeon HD7770 1GB - Gigabyte rev2.0

 

Snow Leopard / Mavericks / Yosemite / El Capitan - MacBookPro5,1 na: Medion Akoya P6612 - MD97110  | Intel ICH9M | Intel Core 2 Duo P7350 | Realtek ALC663 | Realtek RTL8168/8111C | BCM94321MC - Apple '06 | GeForce 9600M GS 256MB -Wistron

 

co nowy hackintosh to coraz to różniejsze wyzwania i problemy..

​wszystko co piszę staram się opierać o własne doświadczenia..

 

mała polska grupa hackintosh'owa na FB

mój mały świat

 

Zdaje sobie sprawę że w dużej części piszę tak że mnie ciężko zrozumieć, ale już od nie pamiętnych czasów każdy mi to powtarza że "sporo wiem" ale nie umiem tej wiedzy już przekazać. Naprawdę się staram pisać tak aby każdy mnie zrozumiał.

Przepraszam za tą nie dogodność !





Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych