Skocz do zawartości

haMac.pl używa cookie. Przeczytaj Privacy Policy aby dowiedzieć się więcej. Aby usunąć tę wiadomość, proszę kliknąć w przycisk po prawej:    Akceptuję użycie cookie

Zdjęcie

GA z170x Gaming 7 + Skylake nie mogę odpalić nawet boot camp


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
10 odpowiedzi w tym temacie

#1 soks

soks
  • Members
  • 6 postów

Napisano 08 listopad 2017 - 21:35

Hej, 

 

Mam PC jak nizej

i7 6700k

16GB RAM w 2 kosciach

GTX 1080

 

Po pierwszym uruchomieniu i zgraniu preboot, zmieniłem nazwe forlderu z170 na nazwe mojej płyty:

Z170X-Gaming 7

Wgrałem drivery do folderu (apfs, HFSPlus). Ale po restarcie nadal nie odpala nawet do boot camp. Mamalbo zielony ekran z 4 opcjami (shell, opcje, reboot itd.) albo to samo w skorce z 1. uruchomienia (metal?)

 

mam tylko takie opcje:

mac.png

 

 

To moje pierwsze podejscie do tematu, ale nie mam pojecia czemu nie uzywa nowego configu :(

 

Korzystałem z tego poradnika:

http://hamac.pl/topi...loader-hamacpl/



#2 314TeR

314TeR

    Administrator

  • Administrators
  • 16837 postów
  • LocationWarszawa

Napisano 08 listopad 2017 - 22:47

Załącz preboot.log. Wyglada że nie zmieniłeś nawy folderu z170 pod nazwę swojej płyty.

ASUS MAXIMUS VII IMPACT | Core i7-4790K | 16GB DDR3 2400 CL10 | GTX 980 Ti | FiiO E10 | OS X Retail via UniBootX Clover

ASUS Z87M-PLUS | Core i5-4590T | 8GB DDR3L 1333 | HD4600 | OS X Retail via UniBootX Cloverbyłe haMac'i: ASUS P5W DH DeluxeASUS P7P55 WS Supercomputer | ASUS P8Z68 Deluxe/GEN3 | ASUS P8Z77-V PRO THUNDERBOLTJak uruchomić na wypasie ALC 882/888/889/1200 | STOP Gigafail | P5W DH Deluxe - perfekcyjny hackintosh | Piszę poprawnie po polsku!

Co daje kalibracja monitora - zobacz jak można poprawić jakość obrazu.

 

Najszybszy hackintosh na świecie za procesorem 12C identyfikujący się jako Mac Pro (Late 2013) wg rankingu Geekbench: 37000 pkt

 

Pomogliśmy Tobie - pomóż nam - przekaż darowiznę na utrzymanie forum.

 


#3 soks

soks
  • Members
  • 6 postów

Napisano 08 listopad 2017 - 23:18

Hej, 

 

Dzieki za odpowiedź. Zmieniłem nazwe folderu, przed zmiana menu było jak na skrinach z poradnika

 

preboot: http://freetexthost.com/evtojabgr5

Screenshot z UniBootX

screenshot0.png

 

Struktura na moim penie - w tej chwili mam doklejony folder z nazwa płyty, ale nawet jesli zmieniałem oryginalny konfigz170 na nazwe płyty, efekt był identyczny:

 

pen.png



#4 Estrax

Estrax
  • Members
  • 974 postów
  • LocationToronto, ON, Canada

Napisano 08 listopad 2017 - 23:36

Sprawdź nazwę płyty w ustawieniach Clovera - i dostosuj nazwę katalogu do niej - ot co. Podejrzewam, że faktyczna nazwa jest inna, niż ta, którą wpisujesz.
Spoiler

#5 soks

soks
  • Members
  • 6 postów

Napisano 08 listopad 2017 - 23:43

przepraszam, jak to zrobić? Płyta była skopiowana z preboot

 

takie mam ustawienia w configu (nie wiem czy o to chodzi)

screenshot1.png



#6 Estrax

Estrax
  • Members
  • 974 postów
  • LocationToronto, ON, Canada

Napisano 08 listopad 2017 - 23:49

Wybacz, nie zauważyłem preboot.log - spojrzałem na niego w tej chwili i faktycznie jest taka nazwa, czyli powinno się zgadzać. Sprawdź jeszcze frazę SystemProductName, niektóre rewizje Clovera usilnie szukały takiej właśnie nazwy.
Spoiler

#7 soks

soks
  • Members
  • 6 postów

Napisano 09 listopad 2017 - 00:00

Jasnenie ma sprawy :)

 
Co do SystemProductName, gdzie ja sprawdzić? w preboot nie mam nic takiego. W google tez niczego sensownego nie znalazłem.
 
 
PS: Sprawdzę na starszej wersji. Na starszej wersji to samo 


#8 Estrax

Estrax
  • Members
  • 974 postów
  • LocationToronto, ON, Canada

Napisano 09 listopad 2017 - 00:27

Gdzie sprawdzić? Ano jako nazwę folderu w katalogu OEM - zamiast Z170X-Gaming 7. Jeśli nie przyniesie efektów, to możesz śmiało wrócić do nazwy Z170X-Gaming 7.
Spoiler

#9 soks

soks
  • Members
  • 6 postów

Napisano 09 listopad 2017 - 00:43

Dzieki za odpowiedź! 

Kurcze nie pomyslałem. W kazdym razie, zmiana jest !

 

screenshot0.png

 

 

nie jest lekko 



#10 314TeR

314TeR

    Administrator

  • Administrators
  • 16837 postów
  • LocationWarszawa

Napisano 09 listopad 2017 - 01:21

Nie jest wciąż poprawnie - prawidłowa nazwa to:

Z170X-Gaming 7

Być może wkradł Ci się jakiś biały znak - jaka spacja lub coś innego.

 

Jak folder ma prawidłowo zmienioną nazwę to powinna się ładować wyłącznie skórka "bootcamp" - zobacz czy masz ją w folderze Themes.


ASUS MAXIMUS VII IMPACT | Core i7-4790K | 16GB DDR3 2400 CL10 | GTX 980 Ti | FiiO E10 | OS X Retail via UniBootX Clover

ASUS Z87M-PLUS | Core i5-4590T | 8GB DDR3L 1333 | HD4600 | OS X Retail via UniBootX Cloverbyłe haMac'i: ASUS P5W DH DeluxeASUS P7P55 WS Supercomputer | ASUS P8Z68 Deluxe/GEN3 | ASUS P8Z77-V PRO THUNDERBOLTJak uruchomić na wypasie ALC 882/888/889/1200 | STOP Gigafail | P5W DH Deluxe - perfekcyjny hackintosh | Piszę poprawnie po polsku!

Co daje kalibracja monitora - zobacz jak można poprawić jakość obrazu.

 

Najszybszy hackintosh na świecie za procesorem 12C identyfikujący się jako Mac Pro (Late 2013) wg rankingu Geekbench: 37000 pkt

 

Pomogliśmy Tobie - pomóż nam - przekaż darowiznę na utrzymanie forum.

 


#11 soks

soks
  • Members
  • 6 postów

Napisano 10 listopad 2017 - 02:21

hej, no własnie nie. Spacje 3 razy sprawdzałem. nie wiem o co chodzi:(

 

Ale sprawdziłęm na penie, nie mam nic o nazwie bootcamp :o Dysk robiłem programem Win32DiskImager :S jutro popatrze






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych