Skocz do zawartości

haMac.pl używa cookie. Przeczytaj Privacy Policy aby dowiedzieć się więcej. Aby usunąć tę wiadomość, proszę kliknąć w przycisk po prawej:    Akceptuję użycie cookie

Zdjęcie
- - - - -

Pomoc w instalacji Mac OS Sierra - igpu arrandale

#instalacja problem

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
9 odpowiedzi w tym temacie

#1 xcreative

xcreative
  • Members
  • 5 postów

Napisano 12 listopad 2017 - 15:52

Witam, mam problem z zainstalowaniem Maca. Pobrałem plik dmg z tej strony - https://www.hackinto...kintosh-sierra/, następnie zapisałem go na USB programem TransMac no i podpiąłem pendrive do laptopa. Końcowo otrzymałem taki ekran i napis "still waiting for root device". Czytałem o tym na tej stronie, ale nadal nie wiem co mam dokładnie zrobić. 

Jakie potrzebuje odpowiednie kexty i skąd je wziąć? Oraz co z nimi zrobić?

https://drive.google...qzWWhf8fuHQa6gE



#2 razor1995

razor1995
  • Members
  • 58 postów

Napisano 13 listopad 2017 - 10:52

Poradnik: http://hamac.pl/topi...-krok-po-kroku/

 

Pobrałeś Sierra Zone, najgorsze, co może być :D 


Laptop: Dell Latitude E7240 | Intel Core i5 4310U | Intel HD 4400 | 8GB RAM Kingston | Samsung SSD 1TB | macOS 10.14 Mojave

PC: Intel Core i5 2400S @2.5GHz + SilentiumPC SpartanPro | Gateway DT71 | nVidia GeForce GT 640 2GB | 16 GB RAM Kingston| Goodram Iridium Pro SSD 512 GB | Seagate ST2000DM001 HDD 2TB | macOS 10.14 Mojave
Japko: Apple iPhone 8 | Apple A11 Bionic @2.74 GHz | Apple A11 GPU | 3GB RAM | 64GB PAMIĘCI | iOS 12


"Niestety, ludzie nie buntują się przeciwko Microsoftowi. Nie znają niczego lepszego." - Steve Jobs     


#3 xcreative

xcreative
  • Members
  • 5 postów

Napisano 16 listopad 2017 - 11:02

Dziękuję bardzo za link do poradnika, za kilka dni wezmę się do roboty :)

#4 xcreative

xcreative
  • Members
  • 5 postów

Napisano 17 listopad 2017 - 15:54

Jednak znalazłem trochę czasu aby pobawić się z tym wcześniej. Wiec tak, przeczytałem wszystko porządnie i zrobiłem wszystko krok po kroku. Wyszukałem frazę: "macOS Sierra bootable dmg download" jak w tym poradniku http://hamac.pl/topi...-krok-po-kroku/. Przekopałem kilkanaście stron i pobrałem plik dmg. Potem pobrałem TransMac i zapisałem iso na pendrive. Następnie pobrałem UniBootX Clover, najnowszą wersję i zapisałem go na drugim pendrive przy użyciu Win32DiskImager. Wszystko w biosie ustawiłem według tego poradnika: http://hamac.pl/topic/11716-unibootx-clover-oficjalny-uniwersalny-bootloader-hamacpl/. Clover skonfigurowałem również z tym poradnikiem, ale tylko tyle ile się dało w moim biosie, czyli VT-x - disabled oraz SATA na AHCI. Sprawdziłem również w config.plist czy mam zapis podany w 1 poradniku, oraz ustawiłem VGA pod mojego Intela. No więc wystartowałem laptop z pendrive na którym jest clover, wszystko ładnie się załadowało. Wybieram opcję "Boot macOS from Instal macOS Sierra" (jedyna opcja jaką mam w cloverze, oprócz options, about clover, restart itd). I w tym momencie nie jestem pewien czy powinno tak być, ale przez jakieś 10 sekund ekran jest czarny, potem pojawia się w lewym górnym rogu podłoga _, i wszystko tak stoi około minuty. Potem pojawia się kilka + i po 3-5 sekundach startują napisy. Na koniec napisów ekran robi się czarny i wygląda to jakby miała włączyć się instalacja systemu, ekran rozjaśnia się na taki szary z 3 zielonymi pionowymi pasami i po chwili gaśnie a laptop się restertuje.

 

Mój laptop to Toshiba Satellite c660 na płycie głównej PWWAA. Tutaj informacje o nim: http://www.toshiba.p...llite-c660-1m4/. W cloverze OEM który wybrałem to Ivy Bridge. Ma ktoś pomysł co zrobić aby instalacja ruszyła?

Mogę podesłać zdjęcia lub filmik jak wygląda proces bootowania.



#5 314TeR

314TeR

    Administrator

  • Administrators
  • 17891 postów
  • LocationWarszawa

Napisano 17 listopad 2017 - 19:07

Podaj najważniejsze parametry platformy, czyli CPU, Chipset, matrycę, rozdzielczość, jakie masz VGA, LAN, WIFI... inaczej ciężko coś doradzić.


ASUS MAXIMUS VII IMPACT | Core i7-4790K | 16GB DDR3 2400 CL10 | GTX 980 Ti | FiiO E10 | OS X Retail via UniBootX Clover

ASUS Z87M-PLUS | Core i5-4590T | 8GB DDR3L 1333 | HD4600 | OS X Retail via UniBootX Cloverbyłe haMac'i: ASUS P5W DH DeluxeASUS P7P55 WS Supercomputer | ASUS P8Z68 Deluxe/GEN3 | ASUS P8Z77-V PRO THUNDERBOLTJak uruchomić na wypasie ALC 882/888/889/1200 | STOP Gigafail | P5W DH Deluxe - perfekcyjny hackintosh | Piszę poprawnie po polsku!

Co daje kalibracja monitora - zobacz jak można poprawić jakość obrazu.

 

Najszybszy hackintosh na świecie za procesorem 12C identyfikujący się jako Mac Pro (Late 2013) wg rankingu Geekbench: 37000 pkt

 

Pomogliśmy Tobie - pomóż nam - przekaż darowiznę na utrzymanie forum.

 


#6 xcreative

xcreative
  • Members
  • 5 postów

Napisano 18 listopad 2017 - 13:48

CPU: Intel® Core™ i3-380M

Chipset: Havendale/Clarkdale Host Bridge

Southbridge: HM55

Matryca: (nie jestem pewien czy chodzi o to) Wyświetlacz TFT 16:9 LED

Rozdzielczość: WXGA HD 1366x768

VGA: Intel HD Graphics

LAN: Realtek PCIe FE Family Controller

Wi-Fi: Realtek RTL8188CE Wireless LAN 802.11n PCI-E NIC



#7 314TeR

314TeR

    Administrator

  • Administrators
  • 17891 postów
  • LocationWarszawa

Napisano 18 listopad 2017 - 17:02

VGA masz jedynie Intel HD?

 

Może być ciężko - te VGA odpala się bardzo ciężko. Przeszukaj forum po haśle intel arrandale, tam powinieneś znaleźć informacje jak się zabrać za odpalenie tej VGA. Powinieneś też znaleźć odnośnik do tematu na insanelymac w którym jest opisane dobrze jak sprawdzić czy w ogóle odpalisz tę VGA.


ASUS MAXIMUS VII IMPACT | Core i7-4790K | 16GB DDR3 2400 CL10 | GTX 980 Ti | FiiO E10 | OS X Retail via UniBootX Clover

ASUS Z87M-PLUS | Core i5-4590T | 8GB DDR3L 1333 | HD4600 | OS X Retail via UniBootX Cloverbyłe haMac'i: ASUS P5W DH DeluxeASUS P7P55 WS Supercomputer | ASUS P8Z68 Deluxe/GEN3 | ASUS P8Z77-V PRO THUNDERBOLTJak uruchomić na wypasie ALC 882/888/889/1200 | STOP Gigafail | P5W DH Deluxe - perfekcyjny hackintosh | Piszę poprawnie po polsku!

Co daje kalibracja monitora - zobacz jak można poprawić jakość obrazu.

 

Najszybszy hackintosh na świecie za procesorem 12C identyfikujący się jako Mac Pro (Late 2013) wg rankingu Geekbench: 37000 pkt

 

Pomogliśmy Tobie - pomóż nam - przekaż darowiznę na utrzymanie forum.

 


#8 xcreative

xcreative
  • Members
  • 5 postów

Napisano 18 listopad 2017 - 20:07

Ogólnie przekopałem forum i wyczytałem żeby usunąć AppleIntelHDGraphics.kext oraz AppleIntelHDGraphicsFB.kext z folderu z kextami, ale początkowo ich tam nie było, wiec postanowiłem pobrać je zmodyfikowane i tam wrzucić ale niestety też nie działało. Nie mam pomysłu co z tym zrobić. Może jakaś starsza wersja macOS'a pójdzie?

 

​Edit: Wyczytałem też na forum, że na mojej Toshibie C660 OSX jest nie do odpalenia. Dokładniej tutaj: http://hamac.pl/topi...intel +arrandal. Chyba, że od 2012 jakoś się to zmieniło.



#9 314TeR

314TeR

    Administrator

  • Administrators
  • 17891 postów
  • LocationWarszawa

Napisano 19 listopad 2017 - 23:22

Tu masz poradnik na insanelymac:

http://www.insanelym...-graphics-qeci/

 

To jest najlepsze znane mi kompendium wiedzy na temat tego iGPU. Jest też tam opisane jak rozpoznać czy w ogóle da się odpalić, bo nie wszystkie się da.

 

Ja osobiście raz tylko walczyłem z arrandale i niestety z miernym skutkiem.


ASUS MAXIMUS VII IMPACT | Core i7-4790K | 16GB DDR3 2400 CL10 | GTX 980 Ti | FiiO E10 | OS X Retail via UniBootX Clover

ASUS Z87M-PLUS | Core i5-4590T | 8GB DDR3L 1333 | HD4600 | OS X Retail via UniBootX Cloverbyłe haMac'i: ASUS P5W DH DeluxeASUS P7P55 WS Supercomputer | ASUS P8Z68 Deluxe/GEN3 | ASUS P8Z77-V PRO THUNDERBOLTJak uruchomić na wypasie ALC 882/888/889/1200 | STOP Gigafail | P5W DH Deluxe - perfekcyjny hackintosh | Piszę poprawnie po polsku!

Co daje kalibracja monitora - zobacz jak można poprawić jakość obrazu.

 

Najszybszy hackintosh na świecie za procesorem 12C identyfikujący się jako Mac Pro (Late 2013) wg rankingu Geekbench: 37000 pkt

 

Pomogliśmy Tobie - pomóż nam - przekaż darowiznę na utrzymanie forum.

 


#10 javazlaz

javazlaz
  • Members
  • 1564 postów
  • LocationCzęstochowa

Napisano 20 listopad 2017 - 00:02

Osobiście udało mi się jedynie na ThinkPadzie X201i oraz 10.10/10.11. Na bliźniaczym T410 niestety nie.


macOS 10.14.1 + Windows 10 Pro - Asus Z97-C (v2403) | Core i3-4330 | G.Skill RipjawsX 16GB DDR3 1600MHz CL7 1.5V | Gigabyte RX 560 Gaming OC 4GB | Samsung 850 EVO 250GB | WD Red 1TB | Intel I218-V | Fenvi FV-T919 | ALC 892 | be quiet! Pure Power L8-300W | SPC HE924v2 | Fractal Design Define R4 Titanium | Dell P2210

iOS 12.1 - iPhone SE 16GB Space Gray

ADM 3.1.3.RHU2 - Asustor AS1002T | 2x WD Red 3TB






Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: #instalacja, problem

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych