Skocz do zawartości

haMac.pl używa cookie. Przeczytaj Privacy Policy aby dowiedzieć się więcej. Aby usunąć tę wiadomość, proszę kliknąć w przycisk po prawej:    Akceptuję użycie cookie

Zdjęcie
- - - - -

Uruchomienie HD6470M w HP 8460P


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
18 odpowiedzi w tym temacie

#1 RAFX

RAFX
  • Members
  • 109 postów

Napisano 14 listopad 2017 - 22:13

Cześć,

Kupiłem HP 8460P (i5 2520M).Niestety z grafiką AMD (HD6470M)... System wstaje i działa wszystko prócz grafiki (no i wifi - ale tu radzę sobie donglem po USB).

 

Pogrzebałem w sieci i znalazłem parę "fixów" na to. Niestety sprawiają , że system nie wstaje.

 

W załączniku wrzuciłem EFI z którego startuje. 

 

Gdyby ktoś coś wiedział i podpowiedział jakąś wskazówkę to będę wdzięczny :)

Załączone pliki

  • Załączony plik  EFI.zip   22,8 MB   1 Ilość pobrań

Macbook Pro 15' | Intel HM87 | i7 4720HQ | 16GB RAM | SSD1: Crucial M500 (W) | SSD2: Plextor 5MS (Mac) | HDD: 1TB (exFat) | GTX850M/HD4600 - MSI GE60

 Mac Pro | MSI X99A Raider | i7 5820k | 16GB RAM | SSD1: Iridium Pro 240GB (W) | SSD2: Plextor 5MS (Mac) | HDD: 1TB (exFat) | GTX950 - Platforma X99

 Macbook Pro | i5 2520N | 4GB RAM | HDD: 300GB| HD6470M - HP Elitebook 8460p

 


#2 314TeR

314TeR

    Administrator

  • Administrators
  • 16883 postów
  • LocationWarszawa

Napisano 14 listopad 2017 - 22:26

To jedyna grafika? a iGPU jest aktywne/nie?


ASUS MAXIMUS VII IMPACT | Core i7-4790K | 16GB DDR3 2400 CL10 | GTX 980 Ti | FiiO E10 | OS X Retail via UniBootX Clover

ASUS Z87M-PLUS | Core i5-4590T | 8GB DDR3L 1333 | HD4600 | OS X Retail via UniBootX Cloverbyłe haMac'i: ASUS P5W DH DeluxeASUS P7P55 WS Supercomputer | ASUS P8Z68 Deluxe/GEN3 | ASUS P8Z77-V PRO THUNDERBOLTJak uruchomić na wypasie ALC 882/888/889/1200 | STOP Gigafail | P5W DH Deluxe - perfekcyjny hackintosh | Piszę poprawnie po polsku!

Co daje kalibracja monitora - zobacz jak można poprawić jakość obrazu.

 

Najszybszy hackintosh na świecie za procesorem 12C identyfikujący się jako Mac Pro (Late 2013) wg rankingu Geekbench: 37000 pkt

 

Pomogliśmy Tobie - pomóż nam - przekaż darowiznę na utrzymanie forum.

 


#3 Estrax

Estrax
  • Members
  • 975 postów
  • LocationToronto, ON, Canada

Napisano 14 listopad 2017 - 22:34

HP 8460p ma też iGPU - HD3000 - kwestia tylko, czy da się ten układ (iGPU) wyłączyć. Jeśli tak, to można próbować powalczyć z HD6470M, jeśli nie - HD3000 jest do odpalenia, ale czasem sypie artefaktami.
Spoiler

#4 RAFX

RAFX
  • Members
  • 109 postów

Napisano 14 listopad 2017 - 23:05


To jedyna grafika? a iGPU jest aktywne/nie?
Szczerze mówiąc nie wiem. Pod windą przy instalacji sterowników do iGPU wyskakuje error. AMD steruje jasnością ekranu itd. Wygląda jakby aktywna nie była.

HP 8460p ma też iGPU - HD3000 - kwestia tylko, czy da się ten układ (iGPU) wyłączyć. Jeśli tak, to można próbować powalczyć z HD6470M, jeśli nie - HD3000 jest do odpalenia, ale czasem sypie artefaktami.

Wydaje mi się , że właśnie HD3000 w tym lapku jest wyłączona.


Macbook Pro 15' | Intel HM87 | i7 4720HQ | 16GB RAM | SSD1: Crucial M500 (W) | SSD2: Plextor 5MS (Mac) | HDD: 1TB (exFat) | GTX850M/HD4600 - MSI GE60

 Mac Pro | MSI X99A Raider | i7 5820k | 16GB RAM | SSD1: Iridium Pro 240GB (W) | SSD2: Plextor 5MS (Mac) | HDD: 1TB (exFat) | GTX950 - Platforma X99

 Macbook Pro | i5 2520N | 4GB RAM | HDD: 300GB| HD6470M - HP Elitebook 8460p

 


#5 RAFX

RAFX
  • Members
  • 109 postów

Napisano 15 listopad 2017 - 15:09

Znalazłem jakiś step by step do tych lapków, zrobiłem według tego i teoretycznie powinien ruszyć ze wszystkim. Przy boocie wyskakuje takie coś i na tym stoi:

 

 

Screen

Spoiler
 
 
 
 
Jak w Cloverze odznaczę Inject Ati i InjectEdid to rusza.


Macbook Pro 15' | Intel HM87 | i7 4720HQ | 16GB RAM | SSD1: Crucial M500 (W) | SSD2: Plextor 5MS (Mac) | HDD: 1TB (exFat) | GTX850M/HD4600 - MSI GE60

 Mac Pro | MSI X99A Raider | i7 5820k | 16GB RAM | SSD1: Iridium Pro 240GB (W) | SSD2: Plextor 5MS (Mac) | HDD: 1TB (exFat) | GTX950 - Platforma X99

 Macbook Pro | i5 2520N | 4GB RAM | HDD: 300GB| HD6470M - HP Elitebook 8460p

 


#6 314TeR

314TeR

    Administrator

  • Administrators
  • 16883 postów
  • LocationWarszawa

Napisano 15 listopad 2017 - 15:12

Nie widzę istotnych błędów. T co jest - to nie działa PM, LPC nie jest ładowane, nie ładuje się AppleHDA - brak dźwięku. Te błędy nie powinny wpływać na wstanie GUI.

 

Natomiast jak bez Inject ATI i InjectEDID startuje to po co chcesz to zaznaczać? Karty AMD od 6xxx w górę teoretycznie powinny same startować bez inject, a EDID wstrzykujemy wtedy jak Clover i macOS nie potrafi go odczytać.


ASUS MAXIMUS VII IMPACT | Core i7-4790K | 16GB DDR3 2400 CL10 | GTX 980 Ti | FiiO E10 | OS X Retail via UniBootX Clover

ASUS Z87M-PLUS | Core i5-4590T | 8GB DDR3L 1333 | HD4600 | OS X Retail via UniBootX Cloverbyłe haMac'i: ASUS P5W DH DeluxeASUS P7P55 WS Supercomputer | ASUS P8Z68 Deluxe/GEN3 | ASUS P8Z77-V PRO THUNDERBOLTJak uruchomić na wypasie ALC 882/888/889/1200 | STOP Gigafail | P5W DH Deluxe - perfekcyjny hackintosh | Piszę poprawnie po polsku!

Co daje kalibracja monitora - zobacz jak można poprawić jakość obrazu.

 

Najszybszy hackintosh na świecie za procesorem 12C identyfikujący się jako Mac Pro (Late 2013) wg rankingu Geekbench: 37000 pkt

 

Pomogliśmy Tobie - pomóż nam - przekaż darowiznę na utrzymanie forum.

 


#7 RAFX

RAFX
  • Members
  • 109 postów

Napisano 15 listopad 2017 - 15:16

Sorki, nie dopowiedziałem.

Ruszać rusza ale akceleracji brak i rozdzielczość max to 1024x728.


Macbook Pro 15' | Intel HM87 | i7 4720HQ | 16GB RAM | SSD1: Crucial M500 (W) | SSD2: Plextor 5MS (Mac) | HDD: 1TB (exFat) | GTX850M/HD4600 - MSI GE60

 Mac Pro | MSI X99A Raider | i7 5820k | 16GB RAM | SSD1: Iridium Pro 240GB (W) | SSD2: Plextor 5MS (Mac) | HDD: 1TB (exFat) | GTX950 - Platforma X99

 Macbook Pro | i5 2520N | 4GB RAM | HDD: 300GB| HD6470M - HP Elitebook 8460p

 


#8 314TeR

314TeR

    Administrator

  • Administrators
  • 16883 postów
  • LocationWarszawa

Napisano 15 listopad 2017 - 17:14

Wpierw spróbuj wyciągnąć EDID i je wstrzyknąć z clovera.


ASUS MAXIMUS VII IMPACT | Core i7-4790K | 16GB DDR3 2400 CL10 | GTX 980 Ti | FiiO E10 | OS X Retail via UniBootX Clover

ASUS Z87M-PLUS | Core i5-4590T | 8GB DDR3L 1333 | HD4600 | OS X Retail via UniBootX Cloverbyłe haMac'i: ASUS P5W DH DeluxeASUS P7P55 WS Supercomputer | ASUS P8Z68 Deluxe/GEN3 | ASUS P8Z77-V PRO THUNDERBOLTJak uruchomić na wypasie ALC 882/888/889/1200 | STOP Gigafail | P5W DH Deluxe - perfekcyjny hackintosh | Piszę poprawnie po polsku!

Co daje kalibracja monitora - zobacz jak można poprawić jakość obrazu.

 

Najszybszy hackintosh na świecie za procesorem 12C identyfikujący się jako Mac Pro (Late 2013) wg rankingu Geekbench: 37000 pkt

 

Pomogliśmy Tobie - pomóż nam - przekaż darowiznę na utrzymanie forum.

 


#9 RAFX

RAFX
  • Members
  • 109 postów

Napisano 19 listopad 2017 - 00:57

Wyciągnąłem EDID poprzez narzędzie AMD na Windowsa i wstrzyknąłem poprzez Clovera. Niestety nic to nie dało. Kombinuję dalej.

Spoiler

 

Dobra, bez injectAti ruszyło. Rozdzielczość jest już natywna ale akceleracji brak. Potrzebuję wklepać wartości VendorID i ProductID ( Vendor i DeviceID z raportu systemowego)?

 

edit:
Lipa. Czarny ekran.

 

Nie na czasie jestem i dopiero teraz obczaiłem , że istnieje coś takiego jak Lilu i WhatEverGreen. Wgrane najnowsze, flagi dodane, niestety black screen przy "injectAti". Z odznaczonym nie ma black screenu ale akceleracji również brak.
Macie jakiś pomysł?


Macbook Pro 15' | Intel HM87 | i7 4720HQ | 16GB RAM | SSD1: Crucial M500 (W) | SSD2: Plextor 5MS (Mac) | HDD: 1TB (exFat) | GTX850M/HD4600 - MSI GE60

 Mac Pro | MSI X99A Raider | i7 5820k | 16GB RAM | SSD1: Iridium Pro 240GB (W) | SSD2: Plextor 5MS (Mac) | HDD: 1TB (exFat) | GTX950 - Platforma X99

 Macbook Pro | i5 2520N | 4GB RAM | HDD: 300GB| HD6470M - HP Elitebook 8460p

 


#10 314TeR

314TeR

    Administrator

  • Administrators
  • 16883 postów
  • LocationWarszawa

Napisano 19 listopad 2017 - 22:52

ATI 6xxx powinny wstawać bez inject dla ATI. Może coś jeszcze go boli...


ASUS MAXIMUS VII IMPACT | Core i7-4790K | 16GB DDR3 2400 CL10 | GTX 980 Ti | FiiO E10 | OS X Retail via UniBootX Clover

ASUS Z87M-PLUS | Core i5-4590T | 8GB DDR3L 1333 | HD4600 | OS X Retail via UniBootX Cloverbyłe haMac'i: ASUS P5W DH DeluxeASUS P7P55 WS Supercomputer | ASUS P8Z68 Deluxe/GEN3 | ASUS P8Z77-V PRO THUNDERBOLTJak uruchomić na wypasie ALC 882/888/889/1200 | STOP Gigafail | P5W DH Deluxe - perfekcyjny hackintosh | Piszę poprawnie po polsku!

Co daje kalibracja monitora - zobacz jak można poprawić jakość obrazu.

 

Najszybszy hackintosh na świecie za procesorem 12C identyfikujący się jako Mac Pro (Late 2013) wg rankingu Geekbench: 37000 pkt

 

Pomogliśmy Tobie - pomóż nam - przekaż darowiznę na utrzymanie forum.

 


#11 RAFX

RAFX
  • Members
  • 109 postów

Napisano 20 listopad 2017 - 00:17

Tylko właśnie nie mam za bardzo pomysłu co :/ Chyba postawię po prostu czystego Clovera od nowa bo trochę śmietnik się zrobił. Oprócz EDID, lilu i WhateverGreen nie będę chyba potrzebował niczego specjalnego żeby odpalić grafikę?


Macbook Pro 15' | Intel HM87 | i7 4720HQ | 16GB RAM | SSD1: Crucial M500 (W) | SSD2: Plextor 5MS (Mac) | HDD: 1TB (exFat) | GTX850M/HD4600 - MSI GE60

 Mac Pro | MSI X99A Raider | i7 5820k | 16GB RAM | SSD1: Iridium Pro 240GB (W) | SSD2: Plextor 5MS (Mac) | HDD: 1TB (exFat) | GTX950 - Platforma X99

 Macbook Pro | i5 2520N | 4GB RAM | HDD: 300GB| HD6470M - HP Elitebook 8460p

 


#12 RAFX

RAFX
  • Members
  • 109 postów

Napisano 20 listopad 2017 - 11:54

Dobra, rozpoznał grafikę. Ale jest 4mb i akceleracji ciągle brak. Gdzie może być błąd?

Załączony plik  Screen Shot 2017-11-20 at 10.27.09.png   1,78 MB   0 Ilość pobrań

 

edit:

Uruchomione na 10.12 :D ! Miałem trefne FAKE ID. Pomógł AMDFramebufferUtility i wpisanie do Clovera connectors patchy. Na 10.13 pewnie też będzie latać ale to już sprawdzę potem :D

Załączony plik  Screen Shot 2017-11-20 at 14.47.42.png   1,69 MB   0 Ilość pobrań

 

edit2:

Na 10.13 również działa. Odpalona reszta. Działa chyba wszystko:

- akceleracja

- dźwięk (ze złącz również, Siri działa)

- Gesty gładzika

- bateria

- wifi zmienione działa

 

Nie widzę tylko opcji do zmiany jasności (na baterii jest około 50%, na kablu 100%) ale to chyba wyłączałem w Biosie na czas instalacji.


Macbook Pro 15' | Intel HM87 | i7 4720HQ | 16GB RAM | SSD1: Crucial M500 (W) | SSD2: Plextor 5MS (Mac) | HDD: 1TB (exFat) | GTX850M/HD4600 - MSI GE60

 Mac Pro | MSI X99A Raider | i7 5820k | 16GB RAM | SSD1: Iridium Pro 240GB (W) | SSD2: Plextor 5MS (Mac) | HDD: 1TB (exFat) | GTX950 - Platforma X99

 Macbook Pro | i5 2520N | 4GB RAM | HDD: 300GB| HD6470M - HP Elitebook 8460p

 


#13 314TeR

314TeR

    Administrator

  • Administrators
  • 16883 postów
  • LocationWarszawa

Napisano 20 listopad 2017 - 17:15

Gratuluję odpalenia VGA, mobilne ATI są dość oporne - a to jest najtrudniejszy element i kluczowy dla całego być albo nie być dla macOS na PC. Po tym reszta idzie już raczej z góry.

 

W preferencjach monitora masz suwak regulacji jasności?


  • RAFX lubi to

ASUS MAXIMUS VII IMPACT | Core i7-4790K | 16GB DDR3 2400 CL10 | GTX 980 Ti | FiiO E10 | OS X Retail via UniBootX Clover

ASUS Z87M-PLUS | Core i5-4590T | 8GB DDR3L 1333 | HD4600 | OS X Retail via UniBootX Cloverbyłe haMac'i: ASUS P5W DH DeluxeASUS P7P55 WS Supercomputer | ASUS P8Z68 Deluxe/GEN3 | ASUS P8Z77-V PRO THUNDERBOLTJak uruchomić na wypasie ALC 882/888/889/1200 | STOP Gigafail | P5W DH Deluxe - perfekcyjny hackintosh | Piszę poprawnie po polsku!

Co daje kalibracja monitora - zobacz jak można poprawić jakość obrazu.

 

Najszybszy hackintosh na świecie za procesorem 12C identyfikujący się jako Mac Pro (Late 2013) wg rankingu Geekbench: 37000 pkt

 

Pomogliśmy Tobie - pomóż nam - przekaż darowiznę na utrzymanie forum.

 


#14 RAFX

RAFX
  • Members
  • 109 postów

Napisano 20 listopad 2017 - 17:22

Dzięki, jak patrzę chyba wszystko poza jasnością działa :)

W preferencjach monitora masz suwak regulacji jasności?

Włączyłem opcję ALS "ambient light sensor" w biosie. Suwaka niestety nadal brak.


Macbook Pro 15' | Intel HM87 | i7 4720HQ | 16GB RAM | SSD1: Crucial M500 (W) | SSD2: Plextor 5MS (Mac) | HDD: 1TB (exFat) | GTX850M/HD4600 - MSI GE60

 Mac Pro | MSI X99A Raider | i7 5820k | 16GB RAM | SSD1: Iridium Pro 240GB (W) | SSD2: Plextor 5MS (Mac) | HDD: 1TB (exFat) | GTX950 - Platforma X99

 Macbook Pro | i5 2520N | 4GB RAM | HDD: 300GB| HD6470M - HP Elitebook 8460p

 


#15 314TeR

314TeR

    Administrator

  • Administrators
  • 16883 postów
  • LocationWarszawa

Napisano wczoraj, 16:50

Głowa pusta - Apple stosuje specjalną metodę w DSDT - trzeba dodać PNLF czy jakoś tak był, to suwaczek od jasności pojawi się i powinieneś móc regulować jasność. Coś mi się kojarzy że najnowsze clovery to ogarniają i potrafią wstawić tę metodę.


  • RAFX lubi to

ASUS MAXIMUS VII IMPACT | Core i7-4790K | 16GB DDR3 2400 CL10 | GTX 980 Ti | FiiO E10 | OS X Retail via UniBootX Clover

ASUS Z87M-PLUS | Core i5-4590T | 8GB DDR3L 1333 | HD4600 | OS X Retail via UniBootX Cloverbyłe haMac'i: ASUS P5W DH DeluxeASUS P7P55 WS Supercomputer | ASUS P8Z68 Deluxe/GEN3 | ASUS P8Z77-V PRO THUNDERBOLTJak uruchomić na wypasie ALC 882/888/889/1200 | STOP Gigafail | P5W DH Deluxe - perfekcyjny hackintosh | Piszę poprawnie po polsku!

Co daje kalibracja monitora - zobacz jak można poprawić jakość obrazu.

 

Najszybszy hackintosh na świecie za procesorem 12C identyfikujący się jako Mac Pro (Late 2013) wg rankingu Geekbench: 37000 pkt

 

Pomogliśmy Tobie - pomóż nam - przekaż darowiznę na utrzymanie forum.

 


#16 RAFX

RAFX
  • Members
  • 109 postów

Napisano wczoraj, 18:01

Ok, suwak się pojawił ale odczytuje tylko 2 levele: 0% i 100%.

 

ACPIbacklightkext bez skutku.


Macbook Pro 15' | Intel HM87 | i7 4720HQ | 16GB RAM | SSD1: Crucial M500 (W) | SSD2: Plextor 5MS (Mac) | HDD: 1TB (exFat) | GTX850M/HD4600 - MSI GE60

 Mac Pro | MSI X99A Raider | i7 5820k | 16GB RAM | SSD1: Iridium Pro 240GB (W) | SSD2: Plextor 5MS (Mac) | HDD: 1TB (exFat) | GTX950 - Platforma X99

 Macbook Pro | i5 2520N | 4GB RAM | HDD: 300GB| HD6470M - HP Elitebook 8460p

 


#17 314TeR

314TeR

    Administrator

  • Administrators
  • 16883 postów
  • LocationWarszawa

Napisano dziś, 12:08

Niestety więcej nie pomogę. Nie ma doświadczenia z hackbookami.

 

Może ktoś bardziej doświadczony coś podpowie.


  • RAFX lubi to

ASUS MAXIMUS VII IMPACT | Core i7-4790K | 16GB DDR3 2400 CL10 | GTX 980 Ti | FiiO E10 | OS X Retail via UniBootX Clover

ASUS Z87M-PLUS | Core i5-4590T | 8GB DDR3L 1333 | HD4600 | OS X Retail via UniBootX Cloverbyłe haMac'i: ASUS P5W DH DeluxeASUS P7P55 WS Supercomputer | ASUS P8Z68 Deluxe/GEN3 | ASUS P8Z77-V PRO THUNDERBOLTJak uruchomić na wypasie ALC 882/888/889/1200 | STOP Gigafail | P5W DH Deluxe - perfekcyjny hackintosh | Piszę poprawnie po polsku!

Co daje kalibracja monitora - zobacz jak można poprawić jakość obrazu.

 

Najszybszy hackintosh na świecie za procesorem 12C identyfikujący się jako Mac Pro (Late 2013) wg rankingu Geekbench: 37000 pkt

 

Pomogliśmy Tobie - pomóż nam - przekaż darowiznę na utrzymanie forum.

 


#18 kormoran

kormoran
  • Members
  • 72 postów
  • LocationRzeszotary / Kraków

Napisano dziś, 14:16

Wybaczcie że zacytuje temat na forum toniego:

https://www.tonymacx...e.169927/page-2

 

u gościa suwak jest i usunął AppleBacklightInjector.kext i zaczęło działać...

 

Może warto spróbować. Zrób kopię wcześniej, usuń i przebuduj cache. No i wywal też ten kext ACPIbacklightkext.


OSX 10.12.6 - Dell Latutude E7440 (Core i7 4600U, 8GB, HD4400, Crucial BX100 250GB+Samsung mSata 250GB, Wifi Atheros AR9280, Clover + Windows 10 - odpalone wszystko łącznie z czytnikiem kart)

OSX 10.11.6 - Lenovo X230 (Core i5 3320M, Intel QM77, 16GB RAM, HD4000, Crucial BX100 250GB, WiFi Atheros AR9280, Modem 3G Ericsson F5521GW, Clover OSX + Windows 7)


#19 RAFX

RAFX
  • Members
  • 109 postów

Napisano dziś, 15:25

Niestety więcej nie pomogę. Nie ma doświadczenia z hackbookami.

Dzięki wielkie i tak :)

 

@Kormoran,

Nie wiem czemu ale nie mam tego kexta. Jest tylko AppleBacklight.kext i AppleBacklightExpert.kext. Jeśli wywalę któryś z nich ssuwak znika.


Macbook Pro 15' | Intel HM87 | i7 4720HQ | 16GB RAM | SSD1: Crucial M500 (W) | SSD2: Plextor 5MS (Mac) | HDD: 1TB (exFat) | GTX850M/HD4600 - MSI GE60

 Mac Pro | MSI X99A Raider | i7 5820k | 16GB RAM | SSD1: Iridium Pro 240GB (W) | SSD2: Plextor 5MS (Mac) | HDD: 1TB (exFat) | GTX950 - Platforma X99

 Macbook Pro | i5 2520N | 4GB RAM | HDD: 300GB| HD6470M - HP Elitebook 8460p

 





Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych