Skocz do zawartości

haMac.pl używa cookie. Przeczytaj Privacy Policy aby dowiedzieć się więcej. Aby usunąć tę wiadomość, proszę kliknąć w przycisk po prawej:    Akceptuję użycie cookie

Zdjęcie
- - - - -

Wymuszenie rozdzielczości w systemie, komenda w clover


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
8 odpowiedzi w tym temacie

#1 m8kbv

m8kbv
  • Members
  • 284 postów

Napisano 21 listopad 2017 - 07:50

Witam. 
MSI Z170I GAMING PRO AC
Intel Core i5-7600k Processor, SSE4.1/4.2, AVX 2.0
Intel Z170 Chipset
Realtek ALC1150 Codec 
Intel I219-V Gigabit LAN controller
Intel Dual Band Wireless-AC 8260 chip
NVidia GTX 1060 6GB Palit Jetstream

Po odpaleniu GTX 1060 w moim komputerze (lilu.kext+ NvidiaGraphicsFixup+ sterowniki webowe) pojawiły się opcje zmiany rozdzielczości powyżej fullHD (a element ten jest wymagany z racji iż podpięty jest przewodem hdmi do tv 4k). Po wybraniu wyższej rozdzielczości ekran jest czarny. 
Jak więc powrócić do "utęsknionego FullHD" i próby zmiany innej rozdzielczości?
Podejrzewam że jest w cloverze jakaś komenda do wpisania w boot args która wymusi start systemu w odpowiedniej rozdzielczości. 
Usunięcie nvidiagrapgicsfixup powoduje że system się uruchamia ale jest czarny obraz, zaś usunięcie kexta do zapisu nvram- [emuvariableuefi jak dobrze pamiętam] (dzięki któremu zapis występuje na mojej płycie i de facto jest możliwość odpalenie grafiki ) powoduje uruchomienie komputera w rozdzielczości 800x600 i wykryciu grafiki jako "Monitor 1MB". 
Tak więc czekam na pomysły jak wymusić wyższą rozdzielczość lub chociaż powrócić do rozdzielczości 1920x 1080


OS X 10.13.1: Hackintosh- MSI h170i GAMING AC  i5 7600k  l 8GB Goodram DDR4 2400MHz l Dell DW1830.  l SM961 512 GB NVME l Silverstone SFX 500W l Fractal Node 202

OS X 10.12.5: MB Air 7.2 256GB 4GB RAM
OS X 10.12 : Hackintosh- MSI Z97m GAMING   l i5 4670k  l 8GB Kingston KVR16N11/8 l BCM94360CD l Plextor m6pro 128GB l Samsung SM951 l MSI GTX1060 6GB l 256GB l XFX XTR 650W l Bitfenix Phenom M l

OS X 10.11 : Hackbook: HP 720 G2  l i5 5200u l 4GB RAM l BCM94352Z l Samsung SSD  128GBl

OS X 10.9 : Hackintosh- Asrock Z87 Extreme 4  l i5 4670k  l 4GB Kingston  l BCM94360CD l Samsung 840 EVO l MSI GTX970 4GB l SPC Dzeus 550W l SPC Regnum L50 

 


#2 oswaldini

oswaldini
  • Moderators
  • 10846 postów
  • LocationBrzeszcze / Kraków

Napisano 21 listopad 2017 - 10:03

Jeżeli nie masz natywnego nvramu to prawidłowym ustawieniem u Ciebie jest: posiadanie drivera EmuVariable + nvidiagrapgicsfixup + flaga do uruchomienia web driverów oraz same drivery nVidii. Jeżeli nie działa 4k na TV to może kwesta samego kabla - na 100% jest to HDMI 2.0 ? Czy telewizor posiada Display Port ?

 

Rozdzielczość w Cloverze nie ma nic do rzeczy.


MacBook Pro 2012 MD103 15" | i7-3615QM | 8 GB RAM | HD4000 + GT650M | Samsung 830 256 GB
Hack Gigabyte H81N | i5-4460 | 8 GB RAM | HD4600 | 2x mSATA SSD 32GB RAID0 (64GB) + SSHD 500 GB | Raijintek Metis | SFX-L 500W | WiFi

HomeSerwer: HP G7 N54L | 2.2GHz (800-2200Mhz) | 4GB RAM | 2x WD RED 2TB | Synology DSM 6.0.2 @ Jun's bootloader | Time Machine + PLEX + CouchPotato + SickRage + masa innych

iPhone 7 32GB Black
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku! | CloverEFI | Nie pomagam na PRIV


#3 m8kbv

m8kbv
  • Members
  • 284 postów

Napisano 21 listopad 2017 - 10:18

TV posiada HDMI 2.0. (Panasonic tx-50EX700e) GTX 1060 posiada hdmi 2.0.
EmuVariable + nvidiagrapgicsfixup + same drivery nVidii. +.  :
 

  <key>SystemParameters</key>
    <dict>
        <key>InjectKexts</key>
        <string>YES</string>
        <key>InjectSystemID</key>
        <true/>
        <key>NvidiaWeb</key>
        <true/>
    </dict>

Dzięki tej metodzie wykryło poprawnie kartę. Po zmianie rozdzielczości powyżej 1080p, straciłem obraz na tv. 

Wg tej metody (podobno) nvda_drv=1 nie jest potrzebne.


OS X 10.13.1: Hackintosh- MSI h170i GAMING AC  i5 7600k  l 8GB Goodram DDR4 2400MHz l Dell DW1830.  l SM961 512 GB NVME l Silverstone SFX 500W l Fractal Node 202

OS X 10.12.5: MB Air 7.2 256GB 4GB RAM
OS X 10.12 : Hackintosh- MSI Z97m GAMING   l i5 4670k  l 8GB Kingston KVR16N11/8 l BCM94360CD l Plextor m6pro 128GB l Samsung SM951 l MSI GTX1060 6GB l 256GB l XFX XTR 650W l Bitfenix Phenom M l

OS X 10.11 : Hackbook: HP 720 G2  l i5 5200u l 4GB RAM l BCM94352Z l Samsung SSD  128GBl

OS X 10.9 : Hackintosh- Asrock Z87 Extreme 4  l i5 4670k  l 4GB Kingston  l BCM94360CD l Samsung 840 EVO l MSI GTX970 4GB l SPC Dzeus 550W l SPC Regnum L50 

 


#4 oswaldini

oswaldini
  • Moderators
  • 10846 postów
  • LocationBrzeszcze / Kraków

Napisano 21 listopad 2017 - 10:30

No to w zasadzie powinno działać, inny port HDMI w grafice sprawdzałeś ?


MacBook Pro 2012 MD103 15" | i7-3615QM | 8 GB RAM | HD4000 + GT650M | Samsung 830 256 GB
Hack Gigabyte H81N | i5-4460 | 8 GB RAM | HD4600 | 2x mSATA SSD 32GB RAID0 (64GB) + SSHD 500 GB | Raijintek Metis | SFX-L 500W | WiFi

HomeSerwer: HP G7 N54L | 2.2GHz (800-2200Mhz) | 4GB RAM | 2x WD RED 2TB | Synology DSM 6.0.2 @ Jun's bootloader | Time Machine + PLEX + CouchPotato + SickRage + masa innych

iPhone 7 32GB Black
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku! | CloverEFI | Nie pomagam na PRIV


#5 m8kbv

m8kbv
  • Members
  • 284 postów

Napisano 21 listopad 2017 - 10:40

Sprawdzałem DisplayPort i jest zupełnie tak samo, Czarny ekran napis HDMI (o rozdzielczości żadnych info tak jakby była nieobsługiwana).
Cały czas mi się wydaje że problem tkwi w rozdzielczości i ciekaw jestem czy jest sposób na zmianę rozdzielczości w OSX (wpisując jakiś argument w cloverze). 

Przewód jest w wersji 1.4 (4k@30Hz). Jutro będę miał hdmi 2.0 (4k@60Hz). Nie wydaje mi się by Apple nadawał w 4k@60Hz i z tytułu samego odświeżanie nie był w stanie wyświetlać samego obrazu.
Windows przekazuje obraz w 4k@30Hz (ograniczenia w Hz wynikają z przewodu w wersji 1.4)  


OS X 10.13.1: Hackintosh- MSI h170i GAMING AC  i5 7600k  l 8GB Goodram DDR4 2400MHz l Dell DW1830.  l SM961 512 GB NVME l Silverstone SFX 500W l Fractal Node 202

OS X 10.12.5: MB Air 7.2 256GB 4GB RAM
OS X 10.12 : Hackintosh- MSI Z97m GAMING   l i5 4670k  l 8GB Kingston KVR16N11/8 l BCM94360CD l Plextor m6pro 128GB l Samsung SM951 l MSI GTX1060 6GB l 256GB l XFX XTR 650W l Bitfenix Phenom M l

OS X 10.11 : Hackbook: HP 720 G2  l i5 5200u l 4GB RAM l BCM94352Z l Samsung SSD  128GBl

OS X 10.9 : Hackintosh- Asrock Z87 Extreme 4  l i5 4670k  l 4GB Kingston  l BCM94360CD l Samsung 840 EVO l MSI GTX970 4GB l SPC Dzeus 550W l SPC Regnum L50 

 


#6 314TeR

314TeR

    Administrator

  • Administrators
  • 17092 postów
  • LocationWarszawa

Napisano 22 listopad 2017 - 12:27

Przed zmianą rozdzielczości wyłącz klonowanie obrazu - po prostu użyj obu wyświetlaczy jako niezależne pulpity.

 

Przewód jest w wersji 1.4 (4k@30Hz). Jutro będę miał hdmi 2.0 (4k@60Hz). Nie wydaje mi się by Apple nadawał w 4k@60Hz i z tytułu samego odświeżanie nie był w stanie wyświetlać samego obrazu.
Windows przekazuje obraz w 4k@30Hz (ograniczenia w Hz wynikają z przewodu w wersji 1.4)  

 

Szkoda Twoich pieniędzy - NIE ma czegoś takiego jak inny kabel dla HDMI 1.4 i 2.0. Jak na obecnym obraz działa np pod windows, to i pod macOS musi. Różnice w kablach 1.4 a 2.0 to teoretyczna "gwarancja", że kabel 2.0 będzie potrafił przepuścić sygnał o większej częstotliwości kodowania sygnału niż był wymagany dla 1.4. Natomiast sygnał i tak ma korekcję błędów i ona działa na zasadzie binarnym - albo jest wszystko OK i masz obraz, albo nic nie działa i dostajesz sygnał "sprawdź połączenie", nie ma żadnych stanów pośrednich.


ASUS MAXIMUS VII IMPACT | Core i7-4790K | 16GB DDR3 2400 CL10 | GTX 980 Ti | FiiO E10 | OS X Retail via UniBootX Clover

ASUS Z87M-PLUS | Core i5-4590T | 8GB DDR3L 1333 | HD4600 | OS X Retail via UniBootX Cloverbyłe haMac'i: ASUS P5W DH DeluxeASUS P7P55 WS Supercomputer | ASUS P8Z68 Deluxe/GEN3 | ASUS P8Z77-V PRO THUNDERBOLTJak uruchomić na wypasie ALC 882/888/889/1200 | STOP Gigafail | P5W DH Deluxe - perfekcyjny hackintosh | Piszę poprawnie po polsku!

Co daje kalibracja monitora - zobacz jak można poprawić jakość obrazu.

 

Najszybszy hackintosh na świecie za procesorem 12C identyfikujący się jako Mac Pro (Late 2013) wg rankingu Geekbench: 37000 pkt

 

Pomogliśmy Tobie - pomóż nam - przekaż darowiznę na utrzymanie forum.

 


#7 m8kbv

m8kbv
  • Members
  • 284 postów

Napisano 22 listopad 2017 - 12:48

Nie mam włączonego klonowania obrazu (jak również rozszerzonego pulpitu z racji iż hackintosh podłączony jest wyłącznie do TV). Kabel już jest u mnie więc sprawdzę czy chociażby na windows będzie 60Hz czy 30Hz. 
@314TeR a może powiesz czemu mi może nie działać obraz po zwiększeniu rozdzielczości powyżej FullHD w TV lub jak powrócić do rozdzielczości 1920 x 1080 tak by obraz był widoczny?

Znalazłem info że niby 4k60Hz da się uruchomić przy użyciu Mac Pixel Clock Patch V2.

---------
Problem na chwilę obecną rozwiązany- 4k 30Hz działa poprawnie na nowym przewodzie HDMI 2.0.
Pozdrawiam


OS X 10.13.1: Hackintosh- MSI h170i GAMING AC  i5 7600k  l 8GB Goodram DDR4 2400MHz l Dell DW1830.  l SM961 512 GB NVME l Silverstone SFX 500W l Fractal Node 202

OS X 10.12.5: MB Air 7.2 256GB 4GB RAM
OS X 10.12 : Hackintosh- MSI Z97m GAMING   l i5 4670k  l 8GB Kingston KVR16N11/8 l BCM94360CD l Plextor m6pro 128GB l Samsung SM951 l MSI GTX1060 6GB l 256GB l XFX XTR 650W l Bitfenix Phenom M l

OS X 10.11 : Hackbook: HP 720 G2  l i5 5200u l 4GB RAM l BCM94352Z l Samsung SSD  128GBl

OS X 10.9 : Hackintosh- Asrock Z87 Extreme 4  l i5 4670k  l 4GB Kingston  l BCM94360CD l Samsung 840 EVO l MSI GTX970 4GB l SPC Dzeus 550W l SPC Regnum L50 

 


#8 314TeR

314TeR

    Administrator

  • Administrators
  • 17092 postów
  • LocationWarszawa

Napisano 22 listopad 2017 - 19:44

To w tym wypadku zwyczajnie miedź w kablu jest kiepskiej jakości nie dawał sygnału przy @30Hz. Takie wypadki najlepiej wpierw sprawdzić w np Windows i jeśli tam połączenie działa, a pod macOS nie, to już nie szukasz w kablach a sterownikach, ustawieniach, etc.


ASUS MAXIMUS VII IMPACT | Core i7-4790K | 16GB DDR3 2400 CL10 | GTX 980 Ti | FiiO E10 | OS X Retail via UniBootX Clover

ASUS Z87M-PLUS | Core i5-4590T | 8GB DDR3L 1333 | HD4600 | OS X Retail via UniBootX Cloverbyłe haMac'i: ASUS P5W DH DeluxeASUS P7P55 WS Supercomputer | ASUS P8Z68 Deluxe/GEN3 | ASUS P8Z77-V PRO THUNDERBOLTJak uruchomić na wypasie ALC 882/888/889/1200 | STOP Gigafail | P5W DH Deluxe - perfekcyjny hackintosh | Piszę poprawnie po polsku!

Co daje kalibracja monitora - zobacz jak można poprawić jakość obrazu.

 

Najszybszy hackintosh na świecie za procesorem 12C identyfikujący się jako Mac Pro (Late 2013) wg rankingu Geekbench: 37000 pkt

 

Pomogliśmy Tobie - pomóż nam - przekaż darowiznę na utrzymanie forum.

 


#9 m8kbv

m8kbv
  • Members
  • 284 postów

Napisano 23 listopad 2017 - 09:08

Tak się akurat składa że w windows bez problemu wykrywało 4k 60Hz, na Mac OS niestety nie. Po podłączeniu zaś nowego przewodu w Mac OS obraz załapał (4k 30Hz) :) Cud czy inny czort, nie wnikam.


OS X 10.13.1: Hackintosh- MSI h170i GAMING AC  i5 7600k  l 8GB Goodram DDR4 2400MHz l Dell DW1830.  l SM961 512 GB NVME l Silverstone SFX 500W l Fractal Node 202

OS X 10.12.5: MB Air 7.2 256GB 4GB RAM
OS X 10.12 : Hackintosh- MSI Z97m GAMING   l i5 4670k  l 8GB Kingston KVR16N11/8 l BCM94360CD l Plextor m6pro 128GB l Samsung SM951 l MSI GTX1060 6GB l 256GB l XFX XTR 650W l Bitfenix Phenom M l

OS X 10.11 : Hackbook: HP 720 G2  l i5 5200u l 4GB RAM l BCM94352Z l Samsung SSD  128GBl

OS X 10.9 : Hackintosh- Asrock Z87 Extreme 4  l i5 4670k  l 4GB Kingston  l BCM94360CD l Samsung 840 EVO l MSI GTX970 4GB l SPC Dzeus 550W l SPC Regnum L50 

 





Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych