Skocz do zawartości

haMac.pl używa cookie. Przeczytaj Privacy Policy aby dowiedzieć się więcej. Aby usunąć tę wiadomość, proszę kliknąć w przycisk po prawej:    Akceptuję użycie cookie

Zdjęcie

Aktualizacja macOS High Sierra 10.13.2


Najlepsza odpowiedź 314TeR , 07 grudzień 2017 - 13:30

Apple udostępniło aktualizację macOS High Sierra do wersji 10.13.2 (kompilacja 17C88).

 

Na liście zmań i poprawek wymieniono:

  • poprawia zgodność z niektórymi urządzeniami audio USB innych firm
  • usprawnia nawigację VoiceOver podczas przeglądania dokumentów PDF w aplikacji Podgląd
  • poprawia zgodność monitorów brajlowskich z aplikacją Mail

 

Aby zainstalować tę poprawkę lub system 10.13.2 na czysto należy wpierw zaktualizować Clovera do wersji 4334:

Clover EFI bootloader - kompilacja 314TeR r4424
Ostatnia aktualizacja 03 kwi 2018 23:31

 

Nvidia wydała też sterowniki do tej kompilacji, do poprania stąd:

WebDriver-378.10.10.10.25.102

 

Jeśli ktoś używa LILU to musi on być w wersji minimum 1.2.1.

Przejdź do postu


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
70 odpowiedzi w tym temacie

#61 Ian

Ian
  • Members
  • 161 postów
  • LocationUSA

Napisano 10 grudzień 2017 - 05:04

@Ian

 

Jedna uwaga, nie ma 10.12.7 i nigdy nie będzie, finalną wersją Sierry jest 10.12.6.

 

Na UniBootX masz zestaw dla Skylake Z170 - ten zestaw odpala w 100% cały Twój sprzęt - innego configu nie ma potrzeby szukać ani nie ma potrzeby rzeźbienia dedykowanego, bo wyrzeźbisz dokładnie co tam jest. Jedną rzecz jaką sam musisz uzupełnić to numery seryjne, smuuid itd.

 

Wraz z instalacją High Sierry na maczkach, aktualizowane są firmware maczków a w tym profile SMC wiatraków. Wreszcie działają trochę bardziej agresywnie i rzadziej doprowadzają do przegrzewania, ale i tak nie jest idealnie. Jak hałasuje Ci macbook to najwyższa pora zrobić repasting:

http://hamac.pl/topi...04-rozwiązanie/

 

 

 

10.12.6 - oj tam, oj tam. Dobrze wiemy o co chodzi.

Ten zestaw z UniBootX, owszem, uruchamia pięknie system, ale web-stery nie chcą się za nic odpalić. A ja nie wiem, jak to zrobić. Nie rzeźbić? To jak? Mam natomiast EFI z poprzednich prób, na którym webowe drivery pięknie się uruchamiają, więc go podmieniłem.


hack1: ASUS H170M-Plus | i7-6700k 4GHz | NVIDIA GeForce GTX 1050 Ti 4GB | High Sierra 10.13.x

                                                                                                                                 | Mojave 10.14.x

hack2: Gigabyte H81M-H | i5-G3260 3.3GHz | NVIDIA  GeForce GT 710 1GB | Sierra 10.12.6

                                                                                                                            | High Sierra 10.13,x

MacBook Pro Early 2015 | High Sierra 10.13.x

PC: HP | NVIDIA GeForce GT 740 4GB | E8400 3GHz | Windows 10 1803

 


#62 Najrad

Najrad
  • Members
  • 737 postów
  • LocationPodhale

Napisano 10 grudzień 2017 - 13:34

Sleep na 10.13.2 I RX580 ogarnięty. Dzięki Oswaldiniemu - to on ogarnął, a ja dostałem gotowca z precyzyjną instrukcją "step by step" - mam działajacy sleep/wake na HS 10.13.2. 

Gdzie jest ten wątek o tym, że admini mają w d... userów ? WIELKIE dzięki Oswaldini.

Żeby nie było niedomówień, dostałem od Oswaldiniego poprawione SSDT, które wrzuciłem do Clovera ( przy okazji uświadomił mi też, że nie są już potrzebne tabele SSDT robione sryptem Pike'a) i sleep działa.


  • vdmesis lubi to

1.Asus Gryphon Z87; i74790k; 32GB DDR3 Crucial Sport; MSI RX 580 Armor 8GB; AudioLink II; mysz i klawiatura USB; SSD 850EVO-250GB;  High Sierra 10.13.3

2.Asus P8Z68-V_PRO; i72600k; 16 GB DDR3 Crucial Sport; Asus R9 270X 2GB; mysz i klawiatura USB; SSD CrucialMX100-128GB;  Sierra 10.12.6

FCPX, Compressor, Davinci Resolve.

 


#63 Ratio

Ratio
  • Members
  • 127 postów

Napisano 11 grudzień 2017 - 09:18

Na moim sprzęcie i dysku ssd bez aktualizacji clovera i aps.efi za aktualizowało się bez problemu. Clover chyba był przed ostatni 39xxx


Intel I7 4790K , Asus Z97 Pro Gamer, GT 640, SSD 500gb, 314TeR - UniBootX - ASUS Z97-Pro Gamer 1.0

, Focusrite pro 26, Logic Pro X, Final Cut pro X, Motion, Compressor


#64 alladyn21

alladyn21
  • Members
  • 176 postów
  • LocationŁódź

Napisano 12 grudzień 2017 - 17:53

A wiecie jak pokasowac wpisy z clovera ( bo poza osx, recovery i windowsem) pojawiaja mi sie jakies prebooty itp

Z170 ProGaming od Asusa - i5 6600K - 16gb DDR4 - RX480 8GB OC


#65 314TeR

314TeR

    Administrator

  • Administrators
  • 17585 postów
  • LocationWarszawa

Napisano 12 grudzień 2017 - 18:21

Ja sobie sprawdziłem ID partycji które chciałem ukryć i dodałem tego typu dwie pozycje.

    <key>GUI</key>
    <dict>
        <key>Custom</key>
        <dict>
            <key>Entries</key>
            <array>
                <dict>
                    <key>Disabled</key>
                    <false/>
                    <key>Hidden</key>
                    <true/>
                    <key>Ignore</key>
                    <false/>
                    <key>NoCaches</key>
                    <false/>
                    <key>Title</key>
                    <string>Preboot HS</string>
                    <key>Type</key>
                    <string>OSX</string>
                    <key>Volume</key>
                    <string>F76040E5C5821841BDCA9653FAAC8B10</string>
                </dict>
                <dict>
                    <key>Disabled</key>
                    <false/>
                    <key>Hidden</key>
                    <true/>
                    <key>Ignore</key>
                    <false/>
                    <key>NoCaches</key>
                    <false/>
                    <key>Title</key>
                    <string>Preboot Install HS</string>
                    <key>Type</key>
                    <string>OSXInstaller</string>
                    <key>Volume</key>
                    <string>F76040E5C5821841BDCA9653FAAC8B10</string>
                </dict>
            </array>
        </dict>

ASUS MAXIMUS VII IMPACT | Core i7-4790K | 16GB DDR3 2400 CL10 | GTX 980 Ti | FiiO E10 | OS X Retail via UniBootX Clover

ASUS Z87M-PLUS | Core i5-4590T | 8GB DDR3L 1333 | HD4600 | OS X Retail via UniBootX Cloverbyłe haMac'i: ASUS P5W DH DeluxeASUS P7P55 WS Supercomputer | ASUS P8Z68 Deluxe/GEN3 | ASUS P8Z77-V PRO THUNDERBOLTJak uruchomić na wypasie ALC 882/888/889/1200 | STOP Gigafail | P5W DH Deluxe - perfekcyjny hackintosh | Piszę poprawnie po polsku!

Co daje kalibracja monitora - zobacz jak można poprawić jakość obrazu.

 

Najszybszy hackintosh na świecie za procesorem 12C identyfikujący się jako Mac Pro (Late 2013) wg rankingu Geekbench: 37000 pkt

 

Pomogliśmy Tobie - pomóż nam - przekaż darowiznę na utrzymanie forum.

 


#66 music

music

    Daniel

  • Donator
  • 1179 postów
  • LocationZamość

Napisano 13 grudzień 2017 - 13:51

A wiecie jak pokasowac wpisy z clovera ( bo poza osx, recovery i windowsem) pojawiaja mi sie jakies prebooty itp

 

 

 

Ja sobie sprawdziłem ID partycji które chciałem ukryć i dodałem tego typu dwie pozycje.

    <key>GUI</key>
    <dict>
        <key>Custom</key>
        <dict>
            <key>Entries</key>
            <array>
                <dict>
                    <key>Disabled</key>
                    <false/>
                    <key>Hidden</key>
                    <true/>
                    <key>Ignore</key>
                    <false/>
                    <key>NoCaches</key>
                    <false/>
                    <key>Title</key>
                    <string>Preboot HS</string>
                    <key>Type</key>
                    <string>OSX</string>
                    <key>Volume</key>
                    <string>F76040E5C5821841BDCA9653FAAC8B10</string>
                </dict>
                <dict>
                    <key>Disabled</key>
                    <false/>
                    <key>Hidden</key>
                    <true/>
                    <key>Ignore</key>
                    <false/>
                    <key>NoCaches</key>
                    <false/>
                    <key>Title</key>
                    <string>Preboot Install HS</string>
                    <key>Type</key>
                    <string>OSXInstaller</string>
                    <key>Volume</key>
                    <string>F76040E5C5821841BDCA9653FAAC8B10</string>
                </dict>
            </array>
        </dict>
    Create Custom Entries to Hide Preboot and Recovery APFS Volumes, Fusion Drive Installation with Clover Configurator  http://www.insanelym...r-configurator/
 10.13 + SMBIOS iMac 10,1 + Clover 4169 config.plist -> https://pastebin.com/LTvFM7xV + modyfikowane DSDT.aml + dysk SSD w schemacie APFS + Gigabyte GA-EP41-UD3L (FakeSMC.kext) Intel Xeon E5410 (start z flagami "-v npci=0x2000 debug=0x100 tscsync -lilubeta -alcbeta" + VoodooTSCSync.kext); Audio Realtek ALC888S-VD (AppleALC.kext + Lilu.kext) (audio device 0x808627D8, sub device 0x1458A002, codec id 0x10EC0888, revision 0x0001); LAN RTL8111 (RealtekRTL8111.kext + EFI String); EVGA Geforce 9400GT 512MB (patch DSDT.aml + patch FakeSMC.kext); kexty: NightShiftUnlocker, CPUSensors, GPUSensors, LPCSensors, iMessage OK
 prawie od samego początku projektu hackintosh czyli 2006 rok

#67 tylkomirko

tylkomirko
  • Members
  • 47 postów

Napisano 14 grudzień 2017 - 10:27

Dzięki, po aktualizacji Clovera + koniecznie Lilo ruszyło. Ale teraz mam problem podobny co wyżej, z tym, że mi tam te prebooty w menu nie przeszkadzają o ile default odpali się odpowiedni z MacOS. I tu problem bo to co działało do poprzedniej wersji już przestało. tzn. pomimo użycia w configu clovera "DefaultVolume" (i tutaj najpierw było tak jak kiedyś czyli nazwa wolumenu, potem nawet próbowałem z UUID) i tak zaznaczony jest pierwszy wpis (preboot) i z niego startuje.

 

Ktoś wie dlaczego Clover przestał reagować na DefaultVolume?


ASRock Z87 PRO4, 8 GB GOODRAM, Intel i5-4460


#68 oswaldini

oswaldini
  • Moderators
  • 10960 postów
  • LocationBrzeszcze / Kraków

Napisano 14 grudzień 2017 - 11:42

Ważniejszy jest zapis w nvram, przeglądnij wiki clovera: https://clover-wiki....ignorenvramboot Możesz zignorować nvram przez wpis:

<key>IgnoreNVRAMBoot</key>
<true/>

Ja do ukrywania preboota używam prostej szybkiej opcji w sekcji GUI:

		<key>Hide</key>
		<array>
			<string>Preboot</string>
		</array>

  • tylkomirko lubi to

MacBook Pro 2012 MD103 15" | i7-3615QM | 8 GB RAM | HD4000 + GT650M | Samsung 830 256 GB
Hack Gigabyte H81N | i5-4460 | 8 GB RAM | HD4600 | mSATA SSD 32GB + SSD 120GB + SSHD 500 GB | Raijintek Metis | SFX-L 500W | WiFi

HomeSerwer: HP G7 N54L | 2.2GHz (800-2200Mhz) | 8GB RAM | 2x WD RED 2TB | Synology DSM 6.1.6 @ Jun's bootloader | Time Machine + PLEX + CouchPotato + SickRage + masa innych

iPhone 7 32GB Black
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku! | CloverEFI | Nie pomagam na PRIV


#69 tylkomirko

tylkomirko
  • Members
  • 47 postów

Napisano 15 grudzień 2017 - 09:09

Dzięki, działa. Przy okazji okazało się, że jak był UUID to przestał działać timeout ;) Wróciłem do nazwy dysku i wróciło do normy.

 

Niestety teraz się zorientowałem, że po tym update uwaliło dźwięk ;( Znowu trzeba od nowa bawić się w ALC? ;(

 

EDIT: dobra, AppleALC zaktualizowane i dźwięk wrócił, uff.

 

Coraz trudniejsze te updejty ;)


Użytkownik tylkomirko edytował ten post 15 grudzień 2017 - 09:24

ASRock Z87 PRO4, 8 GB GOODRAM, Intel i5-4460


#70 robbie

robbie
  • Members
  • 19 postów

Napisano 17 grudzień 2017 - 09:07

Dla informacji potwierdzę iż zrobiłem update z 10.12.6 do 10.13 (miłem kiedyś zaciągnięty obraz), system plików został przekonwerterowany na apfs a następnie update systemowy z 10.13 do 10.13.2 i beż żadnych problemów wszystko działa jak należy, łącznie z usypianiem i wybudzaniem 2 monitorów, mam ustawiony smbios na iMac 18,3, używam clovera.

 

haMacOSX 10.13.2

MOBO: AsRock Z270 Extreme4

CPU: i5 7600K

RAM: 16GB DDR4 (2x8GB)

GPU: ASUS RADEON R9 270X DirectCU II 2GB

SDD: Corsair SSD Force Series GT 120GB & Crucial SSD M550 256GB SATA III

PSU: ATX 550W Corsair RM550X

SMBIOS: iMac 18.3


  • haMac: OSX 10.13.2 | MOBO: AsRock Z270 Extreme4 | CPU: i5 7600K | RAM: 16GB DDR4 (2x8GB) | GPU: ASUS RADEON R9 270X DirectCU II 2GB | SDD: Corsair SSD Force Series GT 120GB & Crucial SSD M550 256GB SATA III | PSU: ATX 550W Corsair RM550X | SMBIOS: iMac 18.3 :: wszystko śmiga że hej
  • hackintosh HTPC: OSX 10.12.6 | MOBO: Intel NUC D54250WYK | CPU: i5 4250U | RAM: 8GB DDR3 (1x8GB) | GPU: Intel HD5000 | SDD: Intel 525 60GB mSATA :: wszystko śmiga że hej

#71 kormoran

kormoran
  • Members
  • 96 postów
  • LocationRzeszotary / Kraków

Napisano 18 grudzień 2017 - 10:50

Potwierdzę, że na tym moim Dellu M3800 update poszedł praktycznie bez problemu. Po aktualizacji nie działało przyciemnianie/ściemnianie, pomogło przebudowanie cache poleceniem sudo kextcache -i / . Po tym wszystko działa jak należy. Oczywiście wcześniej aktualizacja Lilu i AppleALC i clovera (dzięki @314TeR za paczuszkę).


OSX 10.13.5 - Dell Precision M3800 (Core i7 4702MQ, 16GB, HD4600 + Quatro K1100, mSATA 250GB + 1TB HDD, Dell DW1830, Clover + Windows 10)

OSX 10.12.6 - Dell Latutude E7440 (Core i7 4600U, 8GB, HD4400, Crucial BX100 250GB+Samsung mSATA 250GB, Wifi Atheros AR9280, Clover + Windows 10 - odpalone wszystko łącznie z czytnikiem kart / leży nieużywany i dawno nie ruszany ;-) )

 





Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych