Skocz do zawartości

haMac.pl używa cookie. Przeczytaj Privacy Policy aby dowiedzieć się więcej. Aby usunąć tę wiadomość, proszę kliknąć w przycisk po prawej:    Akceptuję użycie cookie

Zdjęcie
- - - - -

Mysz i klawiatura BT - problem


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
6 odpowiedzi w tym temacie

#1 drzewko_r

drzewko_r
  • Members
  • 13 postów

Napisano 08 grudzień 2017 - 21:30

Witam,

Mam następujący problem ze swoim hamackiem: zakupiłem kilka dni temu klawiaturę Logitech K760, którą z wielkimi problemami po godzinie prób udało mi się sparować z moim hackintoshem. Za dwa dni dotarła do mnie mysz Logitech T631, którą też w końcu udało mi się sparować, ale tylko na jakieś 3 minuty, a i to nie dało się pracować, chyba, że w tym czasie wyłączyłem klawiaturę.

Pomyślałem, że coś jest z modułem BT, więc go zresetowałem (przez DEBUG). Teraz nie mogę podłączyć żadnego z urządzeń, bo ich hack nie odnajduje.

Uszkodzenie BT już wykluczyłem, bo na Windows 10 (ten sam komputer) bez problemu sparowałem oba urządzenia (mysz i klawiaturę).

Teraz słowo o sprzęcie, bo bez tego można wróżyć z fusów:

- Płyta MSI B85-G43

- moduł BT/WiFi BCM94360CS

- system to MacOS 10.13.1 postawiony przy pomocy UniBootX (najnowszego)

- wygenerowane SSDT do PM (skryptem Pike'a)

 

Klawiatura i mysz w MacOS nie są wykrywane, a jak już się wykryją, można podpiąć tylko jedno z nich. Pod Windowsem wszystko śmiga, jedynie sterowniki do BT i Wifi musiałem wyciągnąć z bootcampa.

 

Jakieś sugestie, bo ja już nie mam pomysłu. Resetowałem moduł BT, usuwałem pliki com.apple.bluetooth.plist itp. odpinałem na stałe klawiaturę i mysz stare działające na 5 GHz - nic nie pomogło.

 

Teraz piszę z klawiatury po BT, używam myszy po BT, a stara mysz i klawiatura są podpięte i też działają, ale na Windows 10.

 

Czegoś nie wiem, jakiś błąd??? Będę wdzięczny za pomoc.

 

Pozdrawiam

drzewko_r



#2 Estrax

Estrax
  • Members
  • 1088 postów
  • LocationSan Francisco Bay Area, CA, United States

Napisano 08 grudzień 2017 - 22:01

Możliwe, że posiadasz kartę generic, która ma całkowicie niedziałający BT w macOS. Temat ten przewijał się już przez forum, przy okazji zwrócenia uwagi na BCM94360CD, która występowała w minimum dwóch wersjach.
Spoiler

#3 drzewko_r

drzewko_r
  • Members
  • 13 postów

Napisano 08 grudzień 2017 - 22:31

Możliwe, a jak to sprawdzić? W Sierra (10.12) bez problemu parowałem telefon i słuchawkę BT (Samsung).

W obecnym 10.13.1 czasem uda się doprowadzić do tego, że sprzęty są odnajdowane, ale po podpięciu BT do USB3.

Acha, jak udało się sparować klawiaturę w MacOS, to poprawnie działała również w biosie.



#4 314TeR

314TeR

    Administrator

  • Administrators
  • 17758 postów
  • LocationWarszawa

Napisano 09 grudzień 2017 - 18:54

Masz BCM94360CS czy BCM94360CD (3 czy 4-ry anteny).

 

Karty generic BCM94360CD nie miały działającego BT w ogóle pod macOS, niestety chinole wciskają je nagminnie a potem bujaj się kliencie.

 

Jak masz dostęp do 10.12 to sprawdź pod 10.12 czy BT działa bardziej przewidywalnie.

 

Anteny - jak masz wersję 4-ro antenową, antena patyczek, komp pod biurkiem, a klawiatura myszka nad, to bardzo często ten BT nie działa do końca OK. Zaopatrz się wtedy w zwykłą antenę na kabelku do wifi 2,4GHz i przykręć ją do toru BT, postaw na biurku.


ASUS MAXIMUS VII IMPACT | Core i7-4790K | 16GB DDR3 2400 CL10 | GTX 980 Ti | FiiO E10 | OS X Retail via UniBootX Clover

ASUS Z87M-PLUS | Core i5-4590T | 8GB DDR3L 1333 | HD4600 | OS X Retail via UniBootX Cloverbyłe haMac'i: ASUS P5W DH DeluxeASUS P7P55 WS Supercomputer | ASUS P8Z68 Deluxe/GEN3 | ASUS P8Z77-V PRO THUNDERBOLTJak uruchomić na wypasie ALC 882/888/889/1200 | STOP Gigafail | P5W DH Deluxe - perfekcyjny hackintosh | Piszę poprawnie po polsku!

Co daje kalibracja monitora - zobacz jak można poprawić jakość obrazu.

 

Najszybszy hackintosh na świecie za procesorem 12C identyfikujący się jako Mac Pro (Late 2013) wg rankingu Geekbench: 37000 pkt

 

Pomogliśmy Tobie - pomóż nam - przekaż darowiznę na utrzymanie forum.

 


#5 drzewko_r

drzewko_r
  • Members
  • 13 postów

Napisano 09 grudzień 2017 - 19:56

Mam BCM94360CS (3 anteny).

Poza tym z moich ustaleń chodzi o coś z USB, bo najczęściej sprzęt udaje się odnaleźć i podłączyć odpinając/podpinając BT do portu USB. Najlepiej i przez chwilę działa to wtedy, gdy moduł podpina się do portu, który nie był wcześniej przez BT używany.



#6 314TeR

314TeR

    Administrator

  • Administrators
  • 17758 postów
  • LocationWarszawa

Napisano 09 grudzień 2017 - 21:13

Masz płytę MSI - któreś z modeli wymagały downgrade BIOSu aby działała poprawnie karta BCM94360CD, możliwe że i dotyczy to też CS.

 

Inny trop skoro działa na windows a nie działa na macOS, to może konieczne być dodanie metody rozpoznawania "Darwin" do OSI w DSDT.


ASUS MAXIMUS VII IMPACT | Core i7-4790K | 16GB DDR3 2400 CL10 | GTX 980 Ti | FiiO E10 | OS X Retail via UniBootX Clover

ASUS Z87M-PLUS | Core i5-4590T | 8GB DDR3L 1333 | HD4600 | OS X Retail via UniBootX Cloverbyłe haMac'i: ASUS P5W DH DeluxeASUS P7P55 WS Supercomputer | ASUS P8Z68 Deluxe/GEN3 | ASUS P8Z77-V PRO THUNDERBOLTJak uruchomić na wypasie ALC 882/888/889/1200 | STOP Gigafail | P5W DH Deluxe - perfekcyjny hackintosh | Piszę poprawnie po polsku!

Co daje kalibracja monitora - zobacz jak można poprawić jakość obrazu.

 

Najszybszy hackintosh na świecie za procesorem 12C identyfikujący się jako Mac Pro (Late 2013) wg rankingu Geekbench: 37000 pkt

 

Pomogliśmy Tobie - pomóż nam - przekaż darowiznę na utrzymanie forum.

 


#7 drzewko_r

drzewko_r
  • Members
  • 13 postów

Napisano 10 grudzień 2017 - 18:53

Dzięki @314TeR za podpowiedzi i pomoc. Zejście do biosu w wersji 3.7 rozwiązało problem. Poprzednio miałem bios 3.9 i w końcu nawet w Windows bluetooth zaczął szwankować. Teraz po downgrade jak jest w Windows nie wiem, ale w MacOS wszystko działa jak potrzeba.

Jeszcze raz dziękuję za pomoc. Problem rozwiązany.

Pozdrawiam

drzewko_r






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych