Skocz do zawartości

haMac.pl używa cookie. Przeczytaj Privacy Policy aby dowiedzieć się więcej. Aby usunąć tę wiadomość, proszę kliknąć w przycisk po prawej:    Akceptuję użycie cookie

Zdjęcie

Po aktu do 10.13.2 - zwiecha na sleep, brak dzwieku, ukrycie partycji


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
24 odpowiedzi w tym temacie

#1 alladyn21

alladyn21
  • Members
  • 176 postów
  • LocationŁódź

Napisano 16 grudzień 2017 - 15:04

Hej

 

To znowu ja... Po zrobienie aktualizacji straciłem sleep, wydaje mi się ze problem z rx480... 

 

1) Grafika była odpalona przez LILU i plugin whatevergreen-> brak sleep

 

Zmieniłem metodę odpalenie grafiki na RadeonDelnit z clovera (im mniej kextów tym lepiej)

 

Niestety dalej brak sleepa ( dyski sie usypiają monitor się wyłącza, to samo mysz i klawiatura) ale niestety komputer się nie usypia - nie da się też go ponownie odpalić (jedynie reboot)

 

Widziałem w innym temacie, że problemem jest ilość portów na grafice - jednak nie potrafię sam tego zmienić :(

 

2) Po update straciłem też dźwięk (wcześniej pisałem, że odpalałem go skryptem - mówiliście, że nie jest to dobre wyjście)

 

Czy ktoś może mi pomóc z odpaleniem audio na mojej płycie? W najlepszy dla systemu sposób?

 

3) Nieszczęsne nowe partycje podczas bootowania systemu w innym temacie daliscie mi linka jak je ukryć i mimo, że z ang nie mam zbytnio problemu to powiem wam, że ten tutorial wykracza chyba poza moje kompetencje (facet tam od razu wie ktore partycje sa od czego - raz ze u mnie jest ich mniej dwa nie moge wywnioskowac z terminala co jest co)

 

Dzięki wielkie za pomoc jak zwykle!


Z170 ProGaming od Asusa - i5 6600K - 16gb DDR4 - RX480 8GB OC


#2 314TeR

314TeR

    Administrator

  • Administrators
  • 17744 postów
  • LocationWarszawa

Napisano 16 grudzień 2017 - 15:09

A.D.2 Dźwięk - aktualne lilu i AppleALC i dźwięk będzie.

A.D.3 Prościej nie może już być: http://hamac.pl/topi...10132/?p=133107


ASUS MAXIMUS VII IMPACT | Core i7-4790K | 16GB DDR3 2400 CL10 | GTX 980 Ti | FiiO E10 | OS X Retail via UniBootX Clover

ASUS Z87M-PLUS | Core i5-4590T | 8GB DDR3L 1333 | HD4600 | OS X Retail via UniBootX Cloverbyłe haMac'i: ASUS P5W DH DeluxeASUS P7P55 WS Supercomputer | ASUS P8Z68 Deluxe/GEN3 | ASUS P8Z77-V PRO THUNDERBOLTJak uruchomić na wypasie ALC 882/888/889/1200 | STOP Gigafail | P5W DH Deluxe - perfekcyjny hackintosh | Piszę poprawnie po polsku!

Co daje kalibracja monitora - zobacz jak można poprawić jakość obrazu.

 

Najszybszy hackintosh na świecie za procesorem 12C identyfikujący się jako Mac Pro (Late 2013) wg rankingu Geekbench: 37000 pkt

 

Pomogliśmy Tobie - pomóż nam - przekaż darowiznę na utrzymanie forum.

 


#3 Najrad

Najrad
  • Members
  • 767 postów
  • LocationPodhale

Napisano 16 grudzień 2017 - 16:26

Ad 1. Na dziś chyba nie do zrobienia na RadeonDeInit. Na Lilu+Weg da się - napisz do Oswaldiniego to jak będzie miał czas na pewno pomoże. Przygotuj dump z iorega - ale u mnie występuje dosyć często zamrożenie kompa - pomaga tylko przycisk On/Off. 


1.Asus Gryphon Z87; i74790k; 32GB DDR3 Crucial Sport; MSI RX 580 Armor 8GB; AudioLink II; mysz i klawiatura USB; SSD 850EVO-250GB;  High Sierra 10.13.6

2.Asus P8Z68-V_PRO; i72600k; 16 GB DDR3 Crucial Sport; Asus R9 270X 2GB; mysz i klawiatura USB; SSD CrucialMX100-128GB;  Sierra 10.12.6

FCPX, Compressor, Davinci Resolve.

 


#4 oswaldini

oswaldini
  • Moderators
  • 10990 postów
  • LocationBrzeszcze / Kraków

Napisano 17 grudzień 2017 - 00:35

Najpierw przydługi wstęp. Nie jestem w stanie pomóc wszystkim docelowo, pomagam jak mogę przez podawanie rozwiązań, musicie jedynie czytać ze zrozumieniem i wgryźć się troszkę w temat. Administracja/moderacja i inni zaangażowani nie siedzą tu 24/7. Wolny czas każdego jest ograniczony, a to forum działa tylko na takiej zasadzie. Od zawsze też staraliśmy się was uczyć, a nie podawać rozwiązanie na tacy. Coraz więcej jednak niewdzięczników/roszczeniowców (podaje przykład sprzed chwili, który mnie rozwścieczył http://hamac.pl/topi...tires/?p=133171). Coraz bardziej zniechęca mnie to do pomocy.

 

Konieczne jest zrobienie tabeli SSDT gdzie wstrzykniemy prawidłową ilość wyjść grafiki, sterowniki w 10.13.2 dla kart AMD są skopane i nie pobierają danych z VBIOSu. Poniżej przykład tabeli SSDT dla karty AMD z pięcioma wyjściami, karta osadzona w PCI0/PEG0/PEGP

/*
 * Intel ACPI Component Architecture
 * AML/ASL+ Disassembler version 20161210-64(RM)
 * Copyright (c) 2000 - 2016 Intel Corporation
 * 
 * Disassembling to non-symbolic legacy ASL operators
 *
 * Disassembly of iASLbmQ6Eg.aml, Sun Dec 17 00:26:26 2017
 *
 * Original Table Header:
 *     Signature        "SSDT"
 *     Length           0x00000121 (289)
 *     Revision         0x02
 *     Checksum         0xE2
 *     OEM ID           "APPLE "
 *     OEM Table ID     "SSDTAMDG"
 *     OEM Revision     0x00001000 (4096)
 *     Compiler ID      "INTL"
 *     Compiler Version 0x20161210 (538317328)
 */
DefinitionBlock ("", "SSDT", 2, "APPLE ", "SSDTAMDG", 0x00001000)
{
    External (_SB_.PCI0, DeviceObj)    // (from opcode)
    External (_SB_.PCI0.PEG0, DeviceObj)    // (from opcode)
    External (_SB_.PCI0.PEG0.PEGP, DeviceObj)    // (from opcode)
    External (PEGP, DeviceObj)    // (from opcode)
    External (PEG0, DeviceObj)    // (from opcode)

    Scope (\_SB.PCI0)
    {
        Scope (PEG0)
        {
            Scope (PEGP)
            {
                Method (_DSM, 4, NotSerialized)  // _DSM: Device-Specific Method
                {
                    Store (Package (0x06)
                        {
                            "AAPL,slot-name", 
                            Buffer (0x07)
                            {
                                "Slot-1"
                            }, 

                            "CFG,CFG_FB_LIMIT", 
                            0x05, 

                        }, Local0)
                    DTGP (Arg0, Arg1, Arg2, Arg3, RefOf (Local0))
                    Return (Local0)
                }
            }
        }

        Method (DTGP, 5, NotSerialized)
        {
            If (LEqual (Arg0, ToUUID ("a0b5b7c6-1318-441c-b0c9-fe695eaf949b")))
            {
                If (LEqual (Arg1, One))
                {
                    If (LEqual (Arg2, Zero))
                    {
                        Store (Buffer (One)
                            {
                                 0x03                                           
                            }, Arg4)
                        Return (One)
                    }

                    If (LEqual (Arg2, One))
                    {
                        Return (One)
                    }
                }
            }

            Store (Buffer (One)
                {
                     0x00                                           
                }, Arg4)
            Return (Zero)
        }
    }
}


Musicie sprawdzić w IORegistryExplorer w jakiej gałęzi osadzona jest wasza grafika i odpowiednio poprawić ww. tabelkę, potem wystarczy skompilować i wrzucić do Clovera.


MacBook Pro 2012 MD103 15" | i7-3615QM | 8 GB RAM | HD4000 + GT650M | Samsung 830 256 GB
Hack Gigabyte H81N | i5-4460 | 8 GB RAM | HD4600 + GTX650 | 2x HP 24" + 1x Dell 27" | mSATA SSD 32GB + SSD 120GB + SSHD 500 GB | Raijintek Metis | SFX-L 500W | WiFi+BT

HomeSerwer: Dell 7010 | i3-3240 | 14 GB RAM | 2x WD RED 2TB | Synology DSM 6.1.6 @ Jun's bootloader | Virtual Machine Manager | Time Machine + PLEX + CouchPotato + SickRage + masa innych

iPhone 7 32GB Black
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku! | Nie pomagam na PRIV


#5 Najrad

Najrad
  • Members
  • 767 postów
  • LocationPodhale

Napisano 19 grudzień 2017 - 11:52

może spróbować:

https://egpu.io/foru...ation-is-macos/

musiałbym stawiać Windowsa, ale jeśli miałoby to sens... czemu nie.


1.Asus Gryphon Z87; i74790k; 32GB DDR3 Crucial Sport; MSI RX 580 Armor 8GB; AudioLink II; mysz i klawiatura USB; SSD 850EVO-250GB;  High Sierra 10.13.6

2.Asus P8Z68-V_PRO; i72600k; 16 GB DDR3 Crucial Sport; Asus R9 270X 2GB; mysz i klawiatura USB; SSD CrucialMX100-128GB;  Sierra 10.12.6

FCPX, Compressor, Davinci Resolve.

 


#6 oswaldini

oswaldini
  • Moderators
  • 10990 postów
  • LocationBrzeszcze / Kraków

Napisano 19 grudzień 2017 - 13:56

Za dużo zachodu.

 

alladyn21 jak coś załącz chociaż IORega to powiem czy ww. gotowiec może być i co ew zmienić.


MacBook Pro 2012 MD103 15" | i7-3615QM | 8 GB RAM | HD4000 + GT650M | Samsung 830 256 GB
Hack Gigabyte H81N | i5-4460 | 8 GB RAM | HD4600 + GTX650 | 2x HP 24" + 1x Dell 27" | mSATA SSD 32GB + SSD 120GB + SSHD 500 GB | Raijintek Metis | SFX-L 500W | WiFi+BT

HomeSerwer: Dell 7010 | i3-3240 | 14 GB RAM | 2x WD RED 2TB | Synology DSM 6.1.6 @ Jun's bootloader | Virtual Machine Manager | Time Machine + PLEX + CouchPotato + SickRage + masa innych

iPhone 7 32GB Black
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku! | Nie pomagam na PRIV


#7 lulek2007

lulek2007
  • Members
  • 160 postów

Napisano 20 grudzień 2017 - 11:10

Witam,

 

Ja po aktualizacji do 10.13.2 uporałem się z problemem sleepa za pomocą AMD9xxxControllerPatcher.kext.zip  (w załączeniu zmodyfikowany właśnie pod rx 580).

Konfiguracja to Z87 Gryphon, MSI RX 580 8G  + 2 monitory po DP, clover  4359  z sekcją FBName  "Dynman"  Lilu, WhateverGreen,  w kextach clovera

 

Pozdr MK

Załączone pliki


ASUS Gryphon Z87 | Intel Core i7-4770K | MacPro G5 mini-atx mod case  || ASUS Gryphon Z97 | Intel Core i5-4690K | MacPro G5 mini-atx mod case || MSI H81M-P33 | Intel Core i5-4690K | Mac G4 Quicksilver mini-atx mod case || Gigabyte H61M-DS@ DVI | Intel Core i5-2500K | Mac G3 mini-atx mod case || Gigabyte GA-Q87tn | Intel Core i7-4790K | Mac CUBE G4 mod case 


#8 alladyn21

alladyn21
  • Members
  • 176 postów
  • LocationŁódź

Napisano 20 grudzień 2017 - 11:35

Wiem, wiem, że tacy użytkownicy potrafią wyprowadzić z równowagi... Sam pomagam jeśli moja obecna wiedza mi na to pozwala, w końcu wszyscy robimy to w wolnym czasie i za darmo ;/ nie wiem jak można tego nie rozumiec...

 

Sorka, że z takim opóźnieniem ale miałem awarię neta. Dziś postaram się w domu do tego przysiąść i odpisać na wszystkie wasze pytania. 


Z170 ProGaming od Asusa - i5 6600K - 16gb DDR4 - RX480 8GB OC


#9 alladyn21

alladyn21
  • Members
  • 176 postów
  • LocationŁódź

Napisano 20 grudzień 2017 - 17:08

Ok moja grafika jest w PCI0@0>AppleACPIPCI>PEG0@1>IOPP>GFX0@0

 

Ma 5 wejść 2x HDMI, 2x DP, 1x DVI

 

 
2) audio działa ok!
3) działa ok!

Z170 ProGaming od Asusa - i5 6600K - 16gb DDR4 - RX480 8GB OC


#10 oswaldini

oswaldini
  • Moderators
  • 10990 postów
  • LocationBrzeszcze / Kraków

Napisano 20 grudzień 2017 - 17:36

http://hamac.pl/topi...10132/?p=133107

 

Co do IORega to chce dumpa.


MacBook Pro 2012 MD103 15" | i7-3615QM | 8 GB RAM | HD4000 + GT650M | Samsung 830 256 GB
Hack Gigabyte H81N | i5-4460 | 8 GB RAM | HD4600 + GTX650 | 2x HP 24" + 1x Dell 27" | mSATA SSD 32GB + SSD 120GB + SSHD 500 GB | Raijintek Metis | SFX-L 500W | WiFi+BT

HomeSerwer: Dell 7010 | i3-3240 | 14 GB RAM | 2x WD RED 2TB | Synology DSM 6.1.6 @ Jun's bootloader | Virtual Machine Manager | Time Machine + PLEX + CouchPotato + SickRage + masa innych

iPhone 7 32GB Black
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku! | Nie pomagam na PRIV


#11 alladyn21

alladyn21
  • Members
  • 176 postów
  • LocationŁódź

Napisano 20 grudzień 2017 - 21:52

https://github.com/v...eases/tag/1.1.4

Wyszedl
Update ktory poprawia wykrywanie zlacz z tego co widze?

 

Edit:

Działa potwierdzam :)


Z170 ProGaming od Asusa - i5 6600K - 16gb DDR4 - RX480 8GB OC


#12 Najrad

Najrad
  • Members
  • 767 postów
  • LocationPodhale

Napisano 20 grudzień 2017 - 22:39

Zgadza się, działa.


1.Asus Gryphon Z87; i74790k; 32GB DDR3 Crucial Sport; MSI RX 580 Armor 8GB; AudioLink II; mysz i klawiatura USB; SSD 850EVO-250GB;  High Sierra 10.13.6

2.Asus P8Z68-V_PRO; i72600k; 16 GB DDR3 Crucial Sport; Asus R9 270X 2GB; mysz i klawiatura USB; SSD CrucialMX100-128GB;  Sierra 10.12.6

FCPX, Compressor, Davinci Resolve.

 


#13 oswaldini

oswaldini
  • Moderators
  • 10990 postów
  • LocationBrzeszcze / Kraków

Napisano 21 grudzień 2017 - 00:12

Pięknie !


MacBook Pro 2012 MD103 15" | i7-3615QM | 8 GB RAM | HD4000 + GT650M | Samsung 830 256 GB
Hack Gigabyte H81N | i5-4460 | 8 GB RAM | HD4600 + GTX650 | 2x HP 24" + 1x Dell 27" | mSATA SSD 32GB + SSD 120GB + SSHD 500 GB | Raijintek Metis | SFX-L 500W | WiFi+BT

HomeSerwer: Dell 7010 | i3-3240 | 14 GB RAM | 2x WD RED 2TB | Synology DSM 6.1.6 @ Jun's bootloader | Virtual Machine Manager | Time Machine + PLEX + CouchPotato + SickRage + masa innych

iPhone 7 32GB Black
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku! | Nie pomagam na PRIV


#14 alladyn21

alladyn21
  • Members
  • 176 postów
  • LocationŁódź

Napisano 21 grudzień 2017 - 07:45

Dzięki za pomoc Panowie :) ale u mnie problem ze sleepem ciągnie się dalej :(

 

Czasami wejdzie we sleep a przeważnie monitor gaśnie i po 2 sekundach zapala się na nowo i wszystko działa jak by sleepa mialo nie być


Z170 ProGaming od Asusa - i5 6600K - 16gb DDR4 - RX480 8GB OC


#15 oswaldini

oswaldini
  • Moderators
  • 10990 postów
  • LocationBrzeszcze / Kraków

Napisano 21 grudzień 2017 - 08:30

To już w takim razie u Ciebie nie kwestia grafiki. Wrzuć w terminal polecenie i zobaczymy co go wybudza:

syslog |grep -i "Wake reason"

MacBook Pro 2012 MD103 15" | i7-3615QM | 8 GB RAM | HD4000 + GT650M | Samsung 830 256 GB
Hack Gigabyte H81N | i5-4460 | 8 GB RAM | HD4600 + GTX650 | 2x HP 24" + 1x Dell 27" | mSATA SSD 32GB + SSD 120GB + SSHD 500 GB | Raijintek Metis | SFX-L 500W | WiFi+BT

HomeSerwer: Dell 7010 | i3-3240 | 14 GB RAM | 2x WD RED 2TB | Synology DSM 6.1.6 @ Jun's bootloader | Virtual Machine Manager | Time Machine + PLEX + CouchPotato + SickRage + masa innych

iPhone 7 32GB Black
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku! | Nie pomagam na PRIV


#16 alladyn21

alladyn21
  • Members
  • 176 postów
  • LocationŁódź

Napisano 21 grudzień 2017 - 09:03

Wiem - problem występował wcześniej, myślałem ze po updacie przejdzie ale niestety :(

 

Jak już zaśnie to jest ok ale przeważnie nie chce, koło 16;30 dam znać


Z170 ProGaming od Asusa - i5 6600K - 16gb DDR4 - RX480 8GB OC


#17 alladyn21

alladyn21
  • Members
  • 176 postów
  • LocationŁódź

Napisano 21 grudzień 2017 - 16:24

NOTE:  Most system logs have moved to a new logging system.  See log(1) for more information.

taki komunikat :P


Z170 ProGaming od Asusa - i5 6600K - 16gb DDR4 - RX480 8GB OC


#18 oswaldini

oswaldini
  • Moderators
  • 10990 postów
  • LocationBrzeszcze / Kraków

Napisano 21 grudzień 2017 - 18:39

A sorry, to do starych systemów.

log show --style syslog | fgrep "Wake reason"

MacBook Pro 2012 MD103 15" | i7-3615QM | 8 GB RAM | HD4000 + GT650M | Samsung 830 256 GB
Hack Gigabyte H81N | i5-4460 | 8 GB RAM | HD4600 + GTX650 | 2x HP 24" + 1x Dell 27" | mSATA SSD 32GB + SSD 120GB + SSHD 500 GB | Raijintek Metis | SFX-L 500W | WiFi+BT

HomeSerwer: Dell 7010 | i3-3240 | 14 GB RAM | 2x WD RED 2TB | Synology DSM 6.1.6 @ Jun's bootloader | Virtual Machine Manager | Time Machine + PLEX + CouchPotato + SickRage + masa innych

iPhone 7 32GB Black
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku! | Nie pomagam na PRIV


#19 alladyn21

alladyn21
  • Members
  • 176 postów
  • LocationŁódź

Napisano 21 grudzień 2017 - 20:25

Uśpił się normalnie ale sam się wybudził:

2017-12-21 17:07:38.474653+0100  localhost kernel[0]: (AppleACPIPlatform) Wake reason: PEG1 PEGP PEG2 PEGP PXSX RP10 PXSX RP11 PXSX RP12 PXSX RP13 PXSX RP02 PXSX RP04 PXSX RP05 PXSX RP06 PXSX RP07 PXSX RP08 PXSX P

Z170 ProGaming od Asusa - i5 6600K - 16gb DDR4 - RX480 8GB OC


#20 alladyn21

alladyn21
  • Members
  • 176 postów
  • LocationŁódź

Napisano 21 grudzień 2017 - 20:28

Zrobiłem log jeszcze raz ale hmm urwał się na 12.08 jak wyczyścić logi?

 

1) budzenie przez lan wylaczone w preferencjach. Chcial bym to odpalic ale mimo iz mam natywną kartę to komputer budzi się sam zaraz po uśpieniu... w sieci nie lata nic co mogło by słać magiczny pakiet

 

2) jak na złość usypia się dobrze, próbuje dalej wywolac blad uspienia

 

 

parametr darkwake=0

 

HA skasowałem log i wiecie co nie będzie tam nic bo, komputer się nie usypia czasem z jakiegoś powodu wylacza ekran i momentalnie go włącza po czym log jest czysty

 

aczkolwiek ciekawe czemu nie dziala wol


Z170 ProGaming od Asusa - i5 6600K - 16gb DDR4 - RX480 8GB OC





Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych