Skocz do zawartości

haMac.pl używa cookie. Przeczytaj Privacy Policy aby dowiedzieć się więcej. Aby usunąć tę wiadomość, proszę kliknąć w przycisk po prawej:    Akceptuję użycie cookie

Zdjęcie

Wyłączenie Nvidia Optimus


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
8 odpowiedzi w tym temacie

#1 AloneTogether

AloneTogether
  • Members
  • 13 postów

Napisano 19 grudzień 2017 - 23:05

Witam, 

Zainstalowałem macOS 10.12.6 na laptopie Asus r556l. 

 

Specyfikacja: 

CPU - Intel Core i5-4210U

Mostek południowy - Intel H8x/P8x

GPU i rozdzielczość:
- Intel HD Graphics 4400
- nVIDIA GeForce 840M
- 1366x768

Audio - ALC233

Karta sieciowa - Realtek RTL8168/8111 PCI-E Gigabit Ethernet Adapter

Karta WiFi- Broadcom BCM43142

Napędy podłączone złączem SATA

Touchpad i klawiatura podłączone przez PS/2

 

Uruchomiłem intel HD, ale nie mogę sobie poradzić z wyłączaniem nvidii. Próbowałem ją wyłączyć przez edycję DSDT i SSDT, ale nic mi z tego nie wyszło  :/

Załączam oryginalne tablice *.dsl i poprawione DSDT. Gdyby ktoś zerknął i pomógł to będę wdzięczny  [-o<.

 

Załączone pliki

  • Załączony plik  DSDT.zip   164,96 KB   5 Ilość pobrań


#2 man_of_the_oak

man_of_the_oak
  • R.E.D.
  • 817 postów
  • LocationKraków

Napisano 20 grudzień 2017 - 09:43

W załączniku znajdują się zmodyfikowane pliki, które umieszczasz w folderze "patched". Oparłem się na DSDT, które zaznaczyłeś jako poprawione.

 

Daj znać czy zadziałało, a jeśli tak - czy nie pojawiają się problemy z usypianiem.

Załączone pliki


ASUS Z97-Pro Gamer | Intel Core i7-4790K | 16 GB 2400 MHz CL10 RAM | ASUS GTX760-DC2T-2GD5-SSU | Samsung 850 PRO + Samsung HD103SJ | BCM94360CD | Aune T1 MK2 + Genalex Gold Lion E88CC | macOS Sierra 10.12.6

MacBook Pro 13,3" (Mid 2012) | Intel Core i7-3520M | 16 GB 1600 MHz CL11 RAM | Intel HD 4000 | Transcend 370S | macOS Sierra 10.12.6
Mac OS X Snow Leopard 10.6.8 Retail (64-bit) @ ASUS K50IN (SX152)
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku!


#3 AloneTogether

AloneTogether
  • Members
  • 13 postów

Napisano 20 grudzień 2017 - 10:01

Wielkie dzięki :D. Jak wrócę do domu to sprawdzę.

#4 AloneTogether

AloneTogether
  • Members
  • 13 postów

Napisano 20 grudzień 2017 - 12:59

Zadziałało, ale nie usypia się :/.

#5 man_of_the_oak

man_of_the_oak
  • R.E.D.
  • 817 postów
  • LocationKraków

Napisano 20 grudzień 2017 - 14:40

Podmień zatem DSDT na to. Powinno rozwiązać problem : )

Załączone pliki

  • Załączony plik  DSDT.zip   33,02 KB   4 Ilość pobrań

ASUS Z97-Pro Gamer | Intel Core i7-4790K | 16 GB 2400 MHz CL10 RAM | ASUS GTX760-DC2T-2GD5-SSU | Samsung 850 PRO + Samsung HD103SJ | BCM94360CD | Aune T1 MK2 + Genalex Gold Lion E88CC | macOS Sierra 10.12.6

MacBook Pro 13,3" (Mid 2012) | Intel Core i7-3520M | 16 GB 1600 MHz CL11 RAM | Intel HD 4000 | Transcend 370S | macOS Sierra 10.12.6
Mac OS X Snow Leopard 10.6.8 Retail (64-bit) @ ASUS K50IN (SX152)
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku!


#6 AloneTogether

AloneTogether
  • Members
  • 13 postów

Napisano 20 grudzień 2017 - 16:30

Niestety nie działa :/. Mam jeszcze jeden DSDT i SSDT na których grafika się wyłącza i komputer usypia, ale tylko raz. Żeby znów usnął trzeba go zresetować. Może inne patche są złe? Zastosowałem:

- ADBG Fix.
- ASUS G75VW - bateria
- Fix _WAK Arg0 v2
- HPET Fix
- SMBUS Fix
- IRQ Fix
- RTC Fix
- OS Check Fix (Windows 8)
- Fix Mutex with non-zero SyncLevel
- Fix PNOT/PPNT
- Add IMEI
- 8-Series USB
- Layout 3 Audio

 

Załączam pliki na których komputer usypia, ale tylko raz.

Załączone pliki



#7 man_of_the_oak

man_of_the_oak
  • R.E.D.
  • 817 postów
  • LocationKraków

Napisano 21 grudzień 2017 - 20:11

Mógłbyś podesłać log z konsoli? Może tam będzie jakiś trop...


ASUS Z97-Pro Gamer | Intel Core i7-4790K | 16 GB 2400 MHz CL10 RAM | ASUS GTX760-DC2T-2GD5-SSU | Samsung 850 PRO + Samsung HD103SJ | BCM94360CD | Aune T1 MK2 + Genalex Gold Lion E88CC | macOS Sierra 10.12.6

MacBook Pro 13,3" (Mid 2012) | Intel Core i7-3520M | 16 GB 1600 MHz CL11 RAM | Intel HD 4000 | Transcend 370S | macOS Sierra 10.12.6
Mac OS X Snow Leopard 10.6.8 Retail (64-bit) @ ASUS K50IN (SX152)
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku!


#8 AloneTogether

AloneTogether
  • Members
  • 13 postów

Napisano 21 grudzień 2017 - 21:57

Już sobie poradziłem :). Komputer usypiał i od razu się wybudzał. Zastosowałem patch do clovera i wygląda na to że wszystko działa.

Dziękuje za pomoc :).



#9 man_of_the_oak

man_of_the_oak
  • R.E.D.
  • 817 postów
  • LocationKraków

Napisano 21 grudzień 2017 - 22:23

Ah, to trzeba było tak od razu :D Grunt, że problem rozwiązany : )


  • AloneTogether lubi to

ASUS Z97-Pro Gamer | Intel Core i7-4790K | 16 GB 2400 MHz CL10 RAM | ASUS GTX760-DC2T-2GD5-SSU | Samsung 850 PRO + Samsung HD103SJ | BCM94360CD | Aune T1 MK2 + Genalex Gold Lion E88CC | macOS Sierra 10.12.6

MacBook Pro 13,3" (Mid 2012) | Intel Core i7-3520M | 16 GB 1600 MHz CL11 RAM | Intel HD 4000 | Transcend 370S | macOS Sierra 10.12.6
Mac OS X Snow Leopard 10.6.8 Retail (64-bit) @ ASUS K50IN (SX152)
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku!





Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych