Skocz do zawartości

haMac.pl używa cookie. Przeczytaj Privacy Policy aby dowiedzieć się więcej. Aby usunąć tę wiadomość, proszę kliknąć w przycisk po prawej:    Akceptuję użycie cookie

Zdjęcie
- - - - -

HDMI Audio EN210

asus en210 hd5450 10.10.5 10.12.6

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
7 odpowiedzi w tym temacie

#1 sz444sz

sz444sz
  • Members
  • 35 postów

Napisano 22 grudzień 2017 - 14:49

Witam,

 

Dawno nie pisałem po poradę, ale utknąłem w martwym miejscu z hdmi audio,

 

W dalszym ciągu działam na lenovo m58, który jak się okazuje jest niemal w 100% kompatybilny, bez problemu przechodzi każdą aktualizację i stwarza problemów z kolejnymi wersjami, ale jest jedna rzecz, a mianowicie audio na hdmi, której nie mogę przeskoczyć.

 

Podjąłem kilka prób wg opisów, tutoriali na 10.10.5 i 10.12.6, karty hd5450 oraz gt210 i jedyne co osiągnąłem to kompletny brak dźwięku lub buczenie jak z transformatora przy każdej skali głośności :) a audio na hdmi jak nie było tak nie ma.

 

Obecnie mam zamontowaną EN210 1GB silent od asusa, czy ktoś próbował na tej karcie?

 

Pozdrawiam.



#2 oswaldini

oswaldini
  • Moderators
  • 10966 postów
  • LocationBrzeszcze / Kraków

Napisano 22 grudzień 2017 - 14:59

HDMIAudio 1.1 sprawdzałeś ?


MacBook Pro 2012 MD103 15" | i7-3615QM | 8 GB RAM | HD4000 + GT650M | Samsung 830 256 GB
Hack Gigabyte H81N | i5-4460 | 8 GB RAM | HD4600 | mSATA SSD 32GB + SSD 120GB + SSHD 500 GB | Raijintek Metis | SFX-L 500W | WiFi

HomeSerwer: HP G7 N54L | 2.2GHz (800-2200Mhz) | 8GB RAM | 2x WD RED 2TB | Synology DSM 6.1.6 @ Jun's bootloader | Time Machine + PLEX + CouchPotato + SickRage + masa innych

iPhone 7 32GB Black
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku! | CloverEFI | Nie pomagam na PRIV


#3 sz444sz

sz444sz
  • Members
  • 35 postów

Napisano 22 grudzień 2017 - 15:32

HDMIAudio był pierwszy i nic. Później jeszcze modyfikowałem kexty AllowMSI/False, własne device id i jak na razie klapa, a w sumie dziwne, bo nawet na jednym z niepolecanych forów, ktoś udostępniał kexty i opisy na przykładzie własnej karty 210 i też nic.



#4 314TeR

314TeR

    Administrator

  • Administrators
  • 17684 postów
  • LocationWarszawa

Napisano 22 grudzień 2017 - 16:34

A w ogóle GT210 ma kodek audio na pokładzie? To nie jest jeszcze karta pod którą podpinało się wyjście SPDIF z płyty kabelkiem 2-pinowym?


ASUS MAXIMUS VII IMPACT | Core i7-4790K | 16GB DDR3 2400 CL10 | GTX 980 Ti | FiiO E10 | OS X Retail via UniBootX Clover

ASUS Z87M-PLUS | Core i5-4590T | 8GB DDR3L 1333 | HD4600 | OS X Retail via UniBootX Cloverbyłe haMac'i: ASUS P5W DH DeluxeASUS P7P55 WS Supercomputer | ASUS P8Z68 Deluxe/GEN3 | ASUS P8Z77-V PRO THUNDERBOLTJak uruchomić na wypasie ALC 882/888/889/1200 | STOP Gigafail | P5W DH Deluxe - perfekcyjny hackintosh | Piszę poprawnie po polsku!

Co daje kalibracja monitora - zobacz jak można poprawić jakość obrazu.

 

Najszybszy hackintosh na świecie za procesorem 12C identyfikujący się jako Mac Pro (Late 2013) wg rankingu Geekbench: 37000 pkt

 

Pomogliśmy Tobie - pomóż nam - przekaż darowiznę na utrzymanie forum.

 


#5 sz444sz

sz444sz
  • Members
  • 35 postów

Napisano 22 grudzień 2017 - 17:17

Niczego takiego nie zauważyłem

 

EN210 SILENT/DI/1GD3/V2(LP)

vendor ID: 10de, device ID: 0be3

 

14-121-577-03.jpg

 

Edit: W tej chwili jestem poza domem, ale mam dziwne wrażenie, że jeśli jest to ten 2pin jest schowany pod radiatorem. OMG :)



#6 javazlaz

javazlaz
  • Members
  • 1536 postów
  • LocationCzęstochowa

Napisano 25 grudzień 2017 - 23:39

3) Finally, newer NVIDIA GPUs such as the GeForce G210, GeForce GT220 or GeForce GTX 480 have added an internal HD audio codec. This is like having an internal sound controller built right into the graphics card.

Czyli, tak, ma wbudowany kodek audio. Źródło: http://nvidia.custhe...k-with-my-hdtv?

 

To 2-pinowe złącze jest zapewne zasilaniem dla ewentualnego wentylatorka.


macOS 10.13.6 + Windows 10 Pro - Asus Z97-C (v2403) | Core i3-4330 | G.Skill RipjawsX 16GB DDR3 1600MHz CL7 1.5V | HD 4600 | Samsung 850 EVO 250GB | WD Red 1TB | Intel I218-V | Fenvi FV-T919 | ALC 892 | be quiet! Pure Power L8-300W | SPC HE924v2 | Fractal Design Define R4 Titanium | Dell P2210

iOS 12 - iPhone SE 16GB Space Gray
 
Spoiler

#7 sz444sz

sz444sz
  • Members
  • 35 postów

Napisano 26 grudzień 2017 - 20:49

Przyjrzałem się tej karcie dokładniej, bo nie przyszło mi do głowy, że może być coś ukrytego w niewidocznym miejscu, ale okazuje się, że model, który posiadam - nie ma żadnych dodatkowych złącz na laminacie, nawet na wiatrak. Także kwestia kompatybilności, ale na razie nadal nic.



#8 sz444sz

sz444sz
  • Members
  • 35 postów

Napisano 25 luty 2018 - 14:00

Witam,

 

Nie miałem za bardzo czasu tym się zajmować, ale jeszcze raz wróciłem do voodoohda, dodałem odpowiednie device id oraz AllowMSI na false i hdmi ruszyło, bez żadnych kext typu hdmi audio itd, ale pojawił się kolejny problem, bo wszystko działa poprawnie jak do tej pory na HD5450 z wyjątkiem shudown, komputer wyłącza dyski, monitor, ale diody i wentylatory działają cały czas, shudwonfix dla clover ustawiony.






Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych