Skocz do zawartości

haMac.pl używa cookie. Przeczytaj Privacy Policy aby dowiedzieć się więcej. Aby usunąć tę wiadomość, proszę kliknąć w przycisk po prawej:    Akceptuję użycie cookie

Zdjęcie

FCPX 10.4 nie eksportuje do x264 przy smbios imac18,3


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
10 odpowiedzi w tym temacie

#1 olej7777

olej7777
  • Members
  • 147 postów

Napisano 25 grudzień 2017 - 23:25

Witam.

FCPX 10.4 nie eksportuje do x264 przy smbios imac18,3, po zmianie smbios na macpro5,1 program działa bez zarzutu. Ktoś ma pomysł w czym problem?

i7-8700k 
asrock z370m pro4
high sierra 10.3.2


Hacintosch i7-8700k @4,7GHz (AVX ON), Radeon RX580 8GB, ASRock z370m Pro4, 32GB ram 2666MHz, 2 x 256GB Samsung PM961 NMVe RAID 0 (Zapis 2 GB/s, odczyt 3GB/s) po wielu dniach działający Hardware Encoding na 10.13.2
Macbook Pro 15" TouchBar


#2 oswaldini

oswaldini
  • Moderators
  • 10966 postów
  • LocationBrzeszcze / Kraków

Napisano 26 grudzień 2017 - 00:07

Podstawowe pytanie jaka grafika ?


MacBook Pro 2012 MD103 15" | i7-3615QM | 8 GB RAM | HD4000 + GT650M | Samsung 830 256 GB
Hack Gigabyte H81N | i5-4460 | 8 GB RAM | HD4600 | mSATA SSD 32GB + SSD 120GB + SSHD 500 GB | Raijintek Metis | SFX-L 500W | WiFi

HomeSerwer: HP G7 N54L | 2.2GHz (800-2200Mhz) | 8GB RAM | 2x WD RED 2TB | Synology DSM 6.1.6 @ Jun's bootloader | Time Machine + PLEX + CouchPotato + SickRage + masa innych

iPhone 7 32GB Black
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku! | CloverEFI | Nie pomagam na PRIV


#3 olej7777

olej7777
  • Members
  • 147 postów

Napisano 26 grudzień 2017 - 16:49

Radeon 480 8Gb ;)


Hacintosch i7-8700k @4,7GHz (AVX ON), Radeon RX580 8GB, ASRock z370m Pro4, 32GB ram 2666MHz, 2 x 256GB Samsung PM961 NMVe RAID 0 (Zapis 2 GB/s, odczyt 3GB/s) po wielu dniach działający Hardware Encoding na 10.13.2
Macbook Pro 15" TouchBar


#4 Ratio

Ratio
  • Members
  • 127 postów

Napisano 27 grudzień 2017 - 09:33

Do czego Ci x264 ?

Przecież H264 to podstawa przesyłu strumieniowego. X264 pamiętam że to było chyba dla kontenera  avi windows.

Nawet   w FCP nie było takiego kodeka.


Intel I7 4790K , Asus Z97 Pro Gamer, GT 640, SSD 500gb, 314TeR - UniBootX - ASUS Z97-Pro Gamer 1.0

, Focusrite pro 26, Logic Pro X, Final Cut pro X, Motion, Compressor


#5 Najrad

Najrad
  • Members
  • 751 postów
  • LocationPodhale

Napisano 27 grudzień 2017 - 13:54

W jaki sposób odpalona grafika? 


1.Asus Gryphon Z87; i74790k; 32GB DDR3 Crucial Sport; MSI RX 580 Armor 8GB; AudioLink II; mysz i klawiatura USB; SSD 850EVO-250GB;  High Sierra 10.13.6

2.Asus P8Z68-V_PRO; i72600k; 16 GB DDR3 Crucial Sport; Asus R9 270X 2GB; mysz i klawiatura USB; SSD CrucialMX100-128GB;  Sierra 10.12.6

FCPX, Compressor, Davinci Resolve.

 


#6 olej7777

olej7777
  • Members
  • 147 postów

Napisano 27 grudzień 2017 - 16:45

Mój błąd chodzi o h264 oczywiście. Grafika odpalona z lilu i whatevergreen najnowsze wersje aby wybudzała się poprawnie, tak to chyba polaris jest natywnie wspierany przez sterowniki apple? 

Odpaliłem też z innego dysku sierre 10.12.6, z tą samą konfiguracja clovera i tutaj problemu nie ma... imac 18,3 i eksport rusza bez problemu (ta sama wersja fcpx).


Hacintosch i7-8700k @4,7GHz (AVX ON), Radeon RX580 8GB, ASRock z370m Pro4, 32GB ram 2666MHz, 2 x 256GB Samsung PM961 NMVe RAID 0 (Zapis 2 GB/s, odczyt 3GB/s) po wielu dniach działający Hardware Encoding na 10.13.2
Macbook Pro 15" TouchBar


#7 Najrad

Najrad
  • Members
  • 751 postów
  • LocationPodhale

Napisano 27 grudzień 2017 - 18:39

Też doświadczam problemów z FCPX i 10.13.2 i podejrzewam właśnie grafę, ale u mnie chodzi o całkowite mrożenie systemu podczas pracy z programem na 2 monitorach. Zdarza się to czasami, a na poprzedniej wersji WeG bardzo często.. Co do eksportu nie mam doświadczeń z h264. Zawsze wysyłam do compresora, albo robię proresa i koduję ffmpeg. Proresy Final eksportuje OK.


1.Asus Gryphon Z87; i74790k; 32GB DDR3 Crucial Sport; MSI RX 580 Armor 8GB; AudioLink II; mysz i klawiatura USB; SSD 850EVO-250GB;  High Sierra 10.13.6

2.Asus P8Z68-V_PRO; i72600k; 16 GB DDR3 Crucial Sport; Asus R9 270X 2GB; mysz i klawiatura USB; SSD CrucialMX100-128GB;  Sierra 10.12.6

FCPX, Compressor, Davinci Resolve.

 


#8 Najrad

Najrad
  • Members
  • 751 postów
  • LocationPodhale

Napisano 27 grudzień 2017 - 22:17

Sprawdziłem eksport do h264 - krótki klip - i wszystko działa. 


1.Asus Gryphon Z87; i74790k; 32GB DDR3 Crucial Sport; MSI RX 580 Armor 8GB; AudioLink II; mysz i klawiatura USB; SSD 850EVO-250GB;  High Sierra 10.13.6

2.Asus P8Z68-V_PRO; i72600k; 16 GB DDR3 Crucial Sport; Asus R9 270X 2GB; mysz i klawiatura USB; SSD CrucialMX100-128GB;  Sierra 10.12.6

FCPX, Compressor, Davinci Resolve.

 


#9 olej7777

olej7777
  • Members
  • 147 postów

Napisano 28 grudzień 2017 - 00:16

Wymieniam też dysk bo miałem z nim problemy (NMVe z zapisem poniżej 300Mb/s) więc na crucialu postawiłem sobie świeży 10.12.6 i wszystko śmiga ok :/ zastanawiam się teraz co zrobiej ak przyjdzie mi nowy dysk. 

Skąd pomysł na drogę z proresem a później ffmpeg, co to daje? Może ta droga będzie też dobra dla mnie, i nie będzie problemu z h264 na 10.3.2


Hacintosch i7-8700k @4,7GHz (AVX ON), Radeon RX580 8GB, ASRock z370m Pro4, 32GB ram 2666MHz, 2 x 256GB Samsung PM961 NMVe RAID 0 (Zapis 2 GB/s, odczyt 3GB/s) po wielu dniach działający Hardware Encoding na 10.13.2
Macbook Pro 15" TouchBar


#10 Najrad

Najrad
  • Members
  • 751 postów
  • LocationPodhale

Napisano 28 grudzień 2017 - 07:54

Niestety jak dla mnie to zestaw FCPX 10.4  i 10.13.2 jest chwilowo nie do użytku. System się zamraża na Llu&WeG podczas pracy z programem i trzeba kompa z palucha wyłączać. Próbowałem obu opcji i na RadeonDeInit jest znacznie stabilniej, ale obraz w oknach podglądu mi się tnie. Mało tego obraz również przycina mi na 10.12.6, ale tam przynajmniej nie ma "zwiech" Coś mi się wydaje, że namieszane jest w tych nowych kodekach do Finala, ale głowy nie dam. Może to wina mojego starego setupu - dwa monitory podłączone przez przejściówki - nie wiem. Na jednym moniu jest znacznie lepiej, ale nie potrafię już tak pracować.

A proresy. no cóż... pracuję na Canonie C100 mkI, a klient czasem chce mieć film 50p, więc muszę taki zrobić i najlepiej robi to ffmpeg :)


1.Asus Gryphon Z87; i74790k; 32GB DDR3 Crucial Sport; MSI RX 580 Armor 8GB; AudioLink II; mysz i klawiatura USB; SSD 850EVO-250GB;  High Sierra 10.13.6

2.Asus P8Z68-V_PRO; i72600k; 16 GB DDR3 Crucial Sport; Asus R9 270X 2GB; mysz i klawiatura USB; SSD CrucialMX100-128GB;  Sierra 10.12.6

FCPX, Compressor, Davinci Resolve.

 


#11 olej7777

olej7777
  • Members
  • 147 postów

Napisano 28 grudzień 2017 - 22:26

U mnie na 10.12.6 wszystko wygląda ok tak więc chwilowo pozostanę na tym zestawie o ile dysk będzie miał znośne prędkości po pachu nmve :)


Hacintosch i7-8700k @4,7GHz (AVX ON), Radeon RX580 8GB, ASRock z370m Pro4, 32GB ram 2666MHz, 2 x 256GB Samsung PM961 NMVe RAID 0 (Zapis 2 GB/s, odczyt 3GB/s) po wielu dniach działający Hardware Encoding na 10.13.2
Macbook Pro 15" TouchBar





Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych