Skocz do zawartości

haMac.pl używa cookie. Przeczytaj Privacy Policy aby dowiedzieć się więcej. Aby usunąć tę wiadomość, proszę kliknąć w przycisk po prawej:    Akceptuję użycie cookie

Zdjęcie

MacBook Pro A1226 mid 2007 - problem z instalacją czegokolwiek powyżej 10.8.3


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
4 odpowiedzi w tym temacie

#1 Argonnath

Argonnath
  • Members
  • 3 postów

Napisano 08 styczeń 2018 - 17:23

Witam wszystkich serdecznie.

Jakiś czas temu dostałem rozliczeniu MacBooka Pro 2007.

Na laptopie stoi fabrycznie zainstalowany OSX 10.8.3

 

Specyfikacja laptopa :

Core 2 Duo - 2.2GHz

2GB Ram

Dysk SSD 120GB (nówka włożyłem do laptopa)

Karta Graficzna Gerforce 8600m 64mb (tutaj podejrzewam, że karta jest walnięta bo powinna pokazywać 128mb, jednak poza tym, że jest wyświetlane mniej pamięci Ram nie odnotowałem żadnych problemów z kartą).

 

Laptop na oko w bardzo dobrym stanie, przydało by się jeszcze dołożyć Pamięci Ram ale na ten moment wstrzymuję się z jakimikolwiek inwestycjami do póki nie uporam się z tym problemem.

 

Lapotop nie chce w żaden sposób zaktualizować się, czy zainstalować na czysto system powyżej 10.8.3

 

Np. po zaktualizowaniu go do OSX 10.8.5 przez update na applestore laptop będzie się cały czas restartował przy ładowaniu systemu.

 

Próbowałem to samo z wyższymi OSX-ami tj. 10.9, 10.10, 10.11 

 

Po włączeniu instalacji pasek dochodzi tak mniej więcej do 1/3 i dupa restart.

 

Ostatnio wpadłem nawet na genialny pomysł :) i zainstalowałem OSX Yosemite na oddzielnym dysku poprzez mój PC. I o ile na PC się udało zbootować to po podłączeniu tego dysku przez port USB do Macbooka i próby zbootowania znowu restart.

Udało mi się uruchomić go w trybie verbose poniżej zrzut z tego ekranu.

 

https://www.dropbox.....25.42.jpg?dl=0

 

Może ktoś bardziej kumaty w sprawach systemu OSX będzie umiał zdiagnozować w czym leży problem.

 

Jeżeli będziecie potrzebować dodatkowych informacji, zrzutów ekranu czy jakichś raportów systemu piszcie chętnie uzupełnię informacje o ile tylko pomogą mi zdiagnozować przyczynę czemu nie mogę zainstalować niczego wyżej niż OSX 10.8.3.

 

Z góry dziękuję za pomoc :)



#2 javazlaz

javazlaz
  • Members
  • 1544 postów
  • LocationCzęstochowa

Napisano 08 styczeń 2018 - 17:34

Odpal Apple Hardware Test, bo to mi wygląda na problem sprzętowy.


macOS 10.13.6 + Windows 10 Pro - Asus Z97-C (v2403) | Core i3-4330 | G.Skill RipjawsX 16GB DDR3 1600MHz CL7 1.5V | HD 4600 | Samsung 850 EVO 250GB | WD Red 1TB | Intel I218-V | Fenvi FV-T919 | ALC 892 | be quiet! Pure Power L8-300W | SPC HE924v2 | Fractal Design Define R4 Titanium | Dell P2210

iOS 12 - iPhone SE 16GB Space Gray
 
Spoiler

#3 Argonnath

Argonnath
  • Members
  • 3 postów

Napisano 08 styczeń 2018 - 17:59

Hmm no właśnie próbowałem uruchomić test wciskając przycis D oraz Option D i nic system się normalnie ładuje ;/



#4 lulek2007

lulek2007
  • Members
  • 160 postów

Napisano 08 styczeń 2018 - 20:39

Hmm no właśnie próbowałem uruchomić test wciskając przycis D oraz Option D i nic system się normalnie ładuje ;/

Miałem coś takiego na moim mac book pro z tego okresu (c2d) po naprawie karty graficznej. Typowy przypadek zepsucia w tych notebookach. Wlutowali mi pamięć do tej karty o innej organizacji wewnętrznej i właśnie objawy miałem podobne co opisałeś. System się ładował (chyba nawet podświetlenie klawiatury się włączało i potem przed wyświetleniem ekranu logowania reset i tak w kółko. Natomiast w trybie bezpiecznym działał jak i  do którejś wersji OS X po upgradzie natomiast reset. 

 

Pozdrawim MK


ASUS Gryphon Z87 | Intel Core i7-4770K | MacPro G5 mini-atx mod case  || ASUS Gryphon Z97 | Intel Core i5-4690K | MacPro G5 mini-atx mod case || MSI H81M-P33 | Intel Core i5-4690K | Mac G4 Quicksilver mini-atx mod case || Gigabyte H61M-DS@ DVI | Intel Core i5-2500K | Mac G3 mini-atx mod case || Gigabyte GA-Q87tn | Intel Core i7-4790K | Mac CUBE G4 mod case 


#5 Argonnath

Argonnath
  • Members
  • 3 postów

Napisano 08 styczeń 2018 - 21:18

Też tak myślę, że to coś nie tak z kartą.

 

Podam jeszcze co mi się wyświetla po update OSX do 10.8.5

 

panic(cpu 1 caller 0xffffff7f9b1ad281)






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych