Skocz do zawartości

haMac.pl używa cookie. Przeczytaj Privacy Policy aby dowiedzieć się więcej. Aby usunąć tę wiadomość, proszę kliknąć w przycisk po prawej:    Akceptuję użycie cookie

Zdjęcie

Prawidłowa konfiguracja pod iMac i inne SMBIOSy z iGPU+dGPU

FCPX eksport youtube

Najlepsza odpowiedź oswaldini , 13 styczeń 2018 - 12:58

Prosta sprawa, miałem ten sam problem i to już za czasów HD4000. Obraz na filmach na YT się sypał jak była integra i dedyk jednocześnie odpalone i obie były widoczne w systemie.

 

Ogólnie trzeba odpalić integrę i dedyka tak aby integra nie była widziana w preferencjach systemowych ale żeby działała pomimo wszystko, ustawiasz ig-platform-id z brakiem wyjść wideo w FB.

 

FAKEPCIID - niepotrzebne jak ustawisz wszystko dobrze w config.plist (ja dla UHD630 ustawiłem inject intela na true oraz samo ig-platform-id dla wersji bez wyjść wideo)

IntelGraphicFixup - potrzebny

Shiki - potrzebny + odpowiedni parametr w boot-flagach aby dobrze ustawić dekodowanie

Patche do ACPI są wymagane aby upodobnić się do maców i prawidłowej inicjacji urządzeń.

 

Tu masz analogiczny przykład dla HD4600 i GTX960:

 

Shiki-based solution for non-freezing Intel and/or any discrete GPU:

  • IGPU device is enabled, and present with a connector-less AAPL,ig-platform-id prop (e.g. <04 00 12 04>, <07 00 62 01>), use connector-full framebuffers in solo mode;
    -IGPU enabled,HD4600 with AAPL,ig-platform-id set to 0x04, 0x00, 0x12, 0x04
  • Discrete GPU is properly configured with IOVARendererID present in IOReg;
    -GTX960 confirmed, IOVARendererID present in nvAccelerator, <08 00 04 01>
  • VDADecoderChecker confirms Intel Offline (Online) VDA decoder working;
    GVA info: Successfully connected to the Intel plugin, offline Gen75
    Hardware acceleration is fully supported
  • IMEI device is present in IOReg;
    -yes
  • No override preferences are used;
    -yes
  • Mac model set to the one supporting hardware acceleration.
    -set to iMac14,2 

 

Opis wyżej wg mnie ma jeden błąd na początku, ig-platform-id 0x04120004 jest dla HD4600 natomiast 01620007 dla HD4000

 

Wg moich informacji w zestawieniu Intel + AMD/NVIDIA:

Dla HD4400 i HD4600 ustawiamy ig-platform-id na 0x04120004
Dla HD4000 ustawiamy ig-platform-id na 0x01620007
Dla HD530 ustawiamy ig-platform-id na 0x19120001

Dla HD630 ustawiamy ig-platform-id CHYBA tak samo jak dla UHD630 czyli 0x59120003

Dla UHD630 ustawiamy ig-platform-id na 0x59120003

 

Podsumowując: ludzie mieli problemy z FCPX na identyfikacji iMacXX z powodu źle odpalonych grafik, muszą być odpalone obie aby działał QuickSync, po zmianie identyfikacji na MacPro problemy często znikały bo ta identyfikacja nie używa zintegrowanej grafiki.

 

EDIT: polecam poczytać manuala do Shiki: https://github.com/v...ation-checklist

 

EDIT: wartości shikivga=XX z opisem: https://github.com/v...n_start.cpp#L18- WARTOŚCI MOŻNA SUMOWAĆ !! Dla nVidii np.: shikigva=6 (4 for compatible renderer, 8 for vda whitelist, 16 to fix iTunes crashes, and 32 to replace the board id)

Przejdź do postu


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
81 odpowiedzi w tym temacie

#1 Najrad

Najrad
  • Members
  • 767 postów
  • LocationPodhale

Napisano 13 styczeń 2018 - 10:51

EDIT by oswaldini

Temat przerodził się w prawidłową konfigurację komputera pod identyfikację iMacXX,X oraz inne z układem iGPU + dGPU. Jak będę miał czas postaram się zrobić tutka z poniższych wypocin :)

 

Post by Najrad

Znalazłem temat, który potwierdza w jakiś sposób problemy FCPX 10.4 z kartą RX580 na HS :

https://hackintosher...px-high-sierra/

Z googletranslatorem, jakoś ogarnąłem tekst, ale chciałbym aby ktoś ze znajomością tematu i angielskiego pomógł mi to zrozumieć. Z problemów które autor wymienia dotyka mnie :

"FCPX randomly freezes macOS, but mouse can still be moved."

Ale do brzegu....

Autor zaznacza że robił to na CofyLake - a ja mam Haswella, więc ile z tych poprawek dotyczy mojego konfigu ?

O ile wprowadzanie patchy do DSDT w CloverConfigurator, jest łatwe, o tyle zastanawiają mnie dodatkowe kexty: 

IntelGraphicFixup

Shiki

FAKEPCIID  - i jak po pobraniu zrobić z tego kext?

Do czego one służą i czy jest sens stosowania ich na Gryphonie Z87+RX580?

Druga sprawa - wspomniane patche do DSDT. Wprowadzenie ich nie nastręcza trudności, ale nie bardzo kumam co mają na celu. Czy ktoś mógłby to spokojnie wyjaśnić.

Temat z linku jest o tyle ciekawy, że sporo osób ( nawet na naszym forum) zmagało się z upierdliwością eksportu i pracy na na nowym FCPX, więc pomogło by to nie tylko mnie.


1.Asus Gryphon Z87; i74790k; 32GB DDR3 Crucial Sport; MSI RX 580 Armor 8GB; AudioLink II; mysz i klawiatura USB; SSD 850EVO-250GB;  High Sierra 10.13.6

2.Asus P8Z68-V_PRO; i72600k; 16 GB DDR3 Crucial Sport; Asus R9 270X 2GB; mysz i klawiatura USB; SSD CrucialMX100-128GB;  Sierra 10.12.6

FCPX, Compressor, Davinci Resolve.

 


#2 oswaldini

oswaldini
  • Moderators
  • 10991 postów
  • LocationBrzeszcze / Kraków

Napisano 13 styczeń 2018 - 12:58   Najlepsza odpowiedź

Prosta sprawa, miałem ten sam problem i to już za czasów HD4000. Obraz na filmach na YT się sypał jak była integra i dedyk jednocześnie odpalone i obie były widoczne w systemie.

 

Ogólnie trzeba odpalić integrę i dedyka tak aby integra nie była widziana w preferencjach systemowych ale żeby działała pomimo wszystko, ustawiasz ig-platform-id z brakiem wyjść wideo w FB.

 

FAKEPCIID - niepotrzebne jak ustawisz wszystko dobrze w config.plist (ja dla UHD630 ustawiłem inject intela na true oraz samo ig-platform-id dla wersji bez wyjść wideo)

IntelGraphicFixup - potrzebny

Shiki - potrzebny + odpowiedni parametr w boot-flagach aby dobrze ustawić dekodowanie

Patche do ACPI są wymagane aby upodobnić się do maców i prawidłowej inicjacji urządzeń.

 

Tu masz analogiczny przykład dla HD4600 i GTX960:

 

Shiki-based solution for non-freezing Intel and/or any discrete GPU:

  • IGPU device is enabled, and present with a connector-less AAPL,ig-platform-id prop (e.g. <04 00 12 04>, <07 00 62 01>), use connector-full framebuffers in solo mode;
    -IGPU enabled,HD4600 with AAPL,ig-platform-id set to 0x04, 0x00, 0x12, 0x04
  • Discrete GPU is properly configured with IOVARendererID present in IOReg;
    -GTX960 confirmed, IOVARendererID present in nvAccelerator, <08 00 04 01>
  • VDADecoderChecker confirms Intel Offline (Online) VDA decoder working;
    GVA info: Successfully connected to the Intel plugin, offline Gen75
    Hardware acceleration is fully supported
  • IMEI device is present in IOReg;
    -yes
  • No override preferences are used;
    -yes
  • Mac model set to the one supporting hardware acceleration.
    -set to iMac14,2 

 

Opis wyżej wg mnie ma jeden błąd na początku, ig-platform-id 0x04120004 jest dla HD4600 natomiast 01620007 dla HD4000

 

Wg moich informacji w zestawieniu Intel + AMD/NVIDIA:

Dla HD4400 i HD4600 ustawiamy ig-platform-id na 0x04120004
Dla HD4000 ustawiamy ig-platform-id na 0x01620007
Dla HD530 ustawiamy ig-platform-id na 0x19120001

Dla HD630 ustawiamy ig-platform-id CHYBA tak samo jak dla UHD630 czyli 0x59120003

Dla UHD630 ustawiamy ig-platform-id na 0x59120003

 

Podsumowując: ludzie mieli problemy z FCPX na identyfikacji iMacXX z powodu źle odpalonych grafik, muszą być odpalone obie aby działał QuickSync, po zmianie identyfikacji na MacPro problemy często znikały bo ta identyfikacja nie używa zintegrowanej grafiki.

 

EDIT: polecam poczytać manuala do Shiki: https://github.com/v...ation-checklist

 

EDIT: wartości shikivga=XX z opisem: https://github.com/v...n_start.cpp#L18- WARTOŚCI MOŻNA SUMOWAĆ !! Dla nVidii np.: shikigva=6 (4 for compatible renderer, 8 for vda whitelist, 16 to fix iTunes crashes, and 32 to replace the board id)


  • Najrad lubi to

MacBook Pro 2012 MD103 15" | i7-3615QM | 8 GB RAM | HD4000+GT650M | Samsung 830 256 GB
Hack Gigabyte H81N | i5-4460 | 8 GB RAM | HD4600+GTX650 | 2xHP 24" + 1xDell 27" | mSATA SSD 32GB + SSD 120GB + SSHD 500 GB | Raijintek Metis | SFX-L 500W | WiFi+BT

HomeSerwer: Dell 7010 | i3-3240 | 14 GB RAM | 2xWD RED 2TB | Synology DSM 6.1.7 @ Jun's bootloader | Virtual Machine Manager | Time Machine + PLEX + CouchPotato + SickRage + masa innych

iPhone 7 32GB Black
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku! | Nie pomagam na PRIV


#3 Najrad

Najrad
  • Members
  • 767 postów
  • LocationPodhale

Napisano 13 styczeń 2018 - 14:05

Shiki - potrzebny + odpowiedni parametr w boot-flagach aby dobrze ustawić dekodowanie

Jak to zrobić dla HD4600? To znaczy co by należało dodać - shikigva=4 sugerowane przez autora?

Po odpaleniu Intela razem z AMD ( bez modyfikowania czegokolwiek) rzeczywiście wideo z YT się kaszani.

Dla HD4400 i HD4600 ustawiamy ig-platform-id na 0x04120004

Czy wystarczy w Clover Configurator dodać 0x04120004

Ostatnia sprawa, czy te dwa nowe kexty wystarczy wrzucić do Clovera, czy trzeba do S/L/E ?

Załączone pliki


1.Asus Gryphon Z87; i74790k; 32GB DDR3 Crucial Sport; MSI RX 580 Armor 8GB; AudioLink II; mysz i klawiatura USB; SSD 850EVO-250GB;  High Sierra 10.13.6

2.Asus P8Z68-V_PRO; i72600k; 16 GB DDR3 Crucial Sport; Asus R9 270X 2GB; mysz i klawiatura USB; SSD CrucialMX100-128GB;  Sierra 10.12.6

FCPX, Compressor, Davinci Resolve.

 


#4 oswaldini

oswaldini
  • Moderators
  • 10991 postów
  • LocationBrzeszcze / Kraków

Napisano 13 styczeń 2018 - 23:44

Dodajesz do Clovera kexty: IntelGraphicsFixup.kext, Shiki.kext, Lilu.kext, NvidiaGraphicsFixup.kext (przy Nvidii), WhateverGreen.kext (przy AMD)

 

BIOS ustawiasz jak w tutku: https://hackintosher...px-high-sierra/przy czym dla HD4600 ustawiasz DVMT pre-Allocated na 96 MB, jak nie ma zostaw 128 MB

 

Dodajesz do configu:

	<key>ACPI</key>
	<dict>
		<key>DSDT</key>
		<dict>
			<key>Patches</key>
			<array>
				<dict>
					<key>Comment</key>
					<string>change GFX0 to IGPU</string>
					<key>Disabled</key>
					<false/>
					<key>Find</key>
					<data>
					R0ZYMA==
					</data>
					<key>Replace</key>
					<data>
					SUdQVQ==
					</data>
				</dict>
				<dict>
					<key>Comment</key>
					<string>change HECI to IMEI</string>
					<key>Disabled</key>
					<false/>
					<key>Find</key>
					<data>
					SEVDSQ==
					</data>
					<key>Replace</key>
					<data>
					SU1FSQ==
					</data>
				</dict>
				<dict>
					<key>Comment</key>
					<string>change PEGP to GFX0</string>
					<key>Disabled</key>
					<false/>
					<key>Find</key>
					<data>
					UEVHUA==
					</data>
					<key>Replace</key>
					<data>
					R0ZYMA==
					</data>
				</dict>
			</array>
		</dict>
	</dict>
	<key>Boot</key>
	<dict>
		<key>Arguments</key>
		<string>shikigva=4</string>
	</dict>
	<key>Graphics</key>
	<dict>
		<key>Inject</key>
		<dict>
			<key>ATI</key>
			<false/>
			<key>Intel</key>
			<true/>
			<key>NVidia</key>
			<false/>
		</dict>
		<key>ig-platform-id</key>
		<string>0x04120004</string>
	</dict>

  • Najrad i AlPaczino lubią to

MacBook Pro 2012 MD103 15" | i7-3615QM | 8 GB RAM | HD4000+GT650M | Samsung 830 256 GB
Hack Gigabyte H81N | i5-4460 | 8 GB RAM | HD4600+GTX650 | 2xHP 24" + 1xDell 27" | mSATA SSD 32GB + SSD 120GB + SSHD 500 GB | Raijintek Metis | SFX-L 500W | WiFi+BT

HomeSerwer: Dell 7010 | i3-3240 | 14 GB RAM | 2xWD RED 2TB | Synology DSM 6.1.7 @ Jun's bootloader | Virtual Machine Manager | Time Machine + PLEX + CouchPotato + SickRage + masa innych

iPhone 7 32GB Black
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku! | Nie pomagam na PRIV


#5 Najrad

Najrad
  • Members
  • 767 postów
  • LocationPodhale

Napisano 14 styczeń 2018 - 00:15

Po raz kolejny wielkie dzięki. Zrobione! Istotnie intel "zniknął" z raportu systemowego, a YT zaczął działać. Czy jest jakiś sposób na weryfikację czy wszystko działa OK, czy też trzeba czekać na zwiechę Finala?

Czy podobne czynności wykonać na Sierra 12.6 ? Tam żadnych zwiech nie ma, ale obraz mi lekko przycina podczas pracy, no i nie będę musiał pamiętać  o wyłączaniu iGPU w biosie podczas zmian systemu.

 

Sprawdziłem VDADecoderChecker i :

GVA info: Successfully connected to the Intel plugin, offline Gen75 

Hardware acceleration is fully supported


1.Asus Gryphon Z87; i74790k; 32GB DDR3 Crucial Sport; MSI RX 580 Armor 8GB; AudioLink II; mysz i klawiatura USB; SSD 850EVO-250GB;  High Sierra 10.13.6

2.Asus P8Z68-V_PRO; i72600k; 16 GB DDR3 Crucial Sport; Asus R9 270X 2GB; mysz i klawiatura USB; SSD CrucialMX100-128GB;  Sierra 10.12.6

FCPX, Compressor, Davinci Resolve.

 


#6 oswaldini

oswaldini
  • Moderators
  • 10991 postów
  • LocationBrzeszcze / Kraków

Napisano 14 styczeń 2018 - 01:13

Systemy nie przeszkadzają, główną w BIOSie i tak masz ustawioną na dedyka. Obecny konfig możesz stosować na 10.12 i 10.13.


MacBook Pro 2012 MD103 15" | i7-3615QM | 8 GB RAM | HD4000+GT650M | Samsung 830 256 GB
Hack Gigabyte H81N | i5-4460 | 8 GB RAM | HD4600+GTX650 | 2xHP 24" + 1xDell 27" | mSATA SSD 32GB + SSD 120GB + SSHD 500 GB | Raijintek Metis | SFX-L 500W | WiFi+BT

HomeSerwer: Dell 7010 | i3-3240 | 14 GB RAM | 2xWD RED 2TB | Synology DSM 6.1.7 @ Jun's bootloader | Virtual Machine Manager | Time Machine + PLEX + CouchPotato + SickRage + masa innych

iPhone 7 32GB Black
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku! | Nie pomagam na PRIV


#7 Najrad

Najrad
  • Members
  • 767 postów
  • LocationPodhale

Napisano 14 styczeń 2018 - 15:33

Pracuję od rana na 10.13.2 i FCPX10.4 i po zaaplikowaniu Twoich zmian system jest stabilny jak skała, a Final działa sprawnie i bez zacięć. Zobaczymy co przyniesie 10.13.3 i jak to wpłynie na komfort pracy. 


1.Asus Gryphon Z87; i74790k; 32GB DDR3 Crucial Sport; MSI RX 580 Armor 8GB; AudioLink II; mysz i klawiatura USB; SSD 850EVO-250GB;  High Sierra 10.13.6

2.Asus P8Z68-V_PRO; i72600k; 16 GB DDR3 Crucial Sport; Asus R9 270X 2GB; mysz i klawiatura USB; SSD CrucialMX100-128GB;  Sierra 10.12.6

FCPX, Compressor, Davinci Resolve.

 


#8 Bartesss

Bartesss
  • Members
  • 280 postów

Napisano 15 styczeń 2018 - 21:51

Mam problem, podążam tym samym tropem, i niestety kolejną godzinę się męczę... 

 

mam 8700k + asus z370-p + Nvidia 760 gtx

 

w kextach:  , Lilu.kext , NvidiaGraphicsFixup.kext , Shiki.kext  i pozostałe

 

w configu dopisałem co potrzeba:. w ACPI ,  

 

w boot shikigva=12 ,  

 

<key>IntelGFX</key> <string>0x59128086</string>

 

<key>Intel</key><true/>

 

<key>ig-platform-id</key><string>0x59120003</string>

 

Niestety VDADecoderChecker pokazuje błąd....

 

Do wglądu daje mój config

Załączony plik  Zrzut ekranu 2018-01-15 o 21.50.02.png   41,73 KB   1 Ilość pobrań
Załączony plik  Zrzut ekranu 2018-01-15 o 21.51.08.png   92,5 KB   1 Ilość pobrań
Załączony plik  config-new.plist.zip   2,21 KB   6 Ilość pobrań

 

 

 


OS X ->> Intel i7 4790 + Asus Maximus Vi Hero + Asus Geforce GTX 760 Direct CU II + DDR3 8GB 2400MHz Cl11 + Be quiet! Pure Power L8 CM 630W + Samsung Evo 850 SSD 500gb + TP-LINK TL-WN881ND 


#9 oswaldini

oswaldini
  • Moderators
  • 10991 postów
  • LocationBrzeszcze / Kraków

Napisano 15 styczeń 2018 - 22:32

IntelGFX nie ustawiasz, ig-platform-id ustawiasz na 0x59120003, shikigva sprawdź zarówno 4 jak i 12. Masz skopane patche do ACPI, u Ciebie jest 2x HDAS to HDEF, HECI to IMEI i GFX to IGPU, brakuje PEGP to GFX0, ponadto musza być w dobrej kolejności, przeklej sobie masz podane wcześniej.


MacBook Pro 2012 MD103 15" | i7-3615QM | 8 GB RAM | HD4000+GT650M | Samsung 830 256 GB
Hack Gigabyte H81N | i5-4460 | 8 GB RAM | HD4600+GTX650 | 2xHP 24" + 1xDell 27" | mSATA SSD 32GB + SSD 120GB + SSHD 500 GB | Raijintek Metis | SFX-L 500W | WiFi+BT

HomeSerwer: Dell 7010 | i3-3240 | 14 GB RAM | 2xWD RED 2TB | Synology DSM 6.1.7 @ Jun's bootloader | Virtual Machine Manager | Time Machine + PLEX + CouchPotato + SickRage + masa innych

iPhone 7 32GB Black
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku! | Nie pomagam na PRIV


#10 Bartesss

Bartesss
  • Members
  • 280 postów

Napisano 16 styczeń 2018 - 09:36

Próbowałem na wszelkie możliwe sposoby, shikigva sprawdziłem zarówno na 4 jak i na 12, Bios ustawiony zgodnie z linkiem, ale nadal to samo kurcze : AVDCreateGPUAccelerator: Error loading GPU renderer

 

Nie wiem co jest nie tak.... kexty też te co podawałeś: IntelGraphicsFixup.kext, Shiki.kext, Lilu.kext, NvidiaGraphicsFixup.kext

 

ostatni config:

Załączony plik  conf.zip   2,9 KB   3 Ilość pobrań

 

po wyjęciu grafiki, i zmiany na ig-platform-id to: 0x59120000

system dobrze rozpoznaje UHD 630, i się już nie przycina na YT, z włożoną grafą jest gorzej....

 

chociaż podczas sprawdzania: GVA info: Successfully connected to the Intel plugin, offline Gen95 

An error was returned by the decoder layer. This may happen for example because of bitstream/data errors during a decode operation. This error may also be returned from VDADecoderCreate when hardware decoder resources are available on the system but currently in use by another process.

VDADecoderCreate failed. err: -12473

 

może moja grafa jest niekompatybilna i odporna na te zabiegi?...


OS X ->> Intel i7 4790 + Asus Maximus Vi Hero + Asus Geforce GTX 760 Direct CU II + DDR3 8GB 2400MHz Cl11 + Be quiet! Pure Power L8 CM 630W + Samsung Evo 850 SSD 500gb + TP-LINK TL-WN881ND 


#11 oswaldini

oswaldini
  • Moderators
  • 10991 postów
  • LocationBrzeszcze / Kraków

Napisano 16 styczeń 2018 - 11:22

A zobacz na web driverach. Poczytaj też dokumentacje Shikki.


MacBook Pro 2012 MD103 15" | i7-3615QM | 8 GB RAM | HD4000+GT650M | Samsung 830 256 GB
Hack Gigabyte H81N | i5-4460 | 8 GB RAM | HD4600+GTX650 | 2xHP 24" + 1xDell 27" | mSATA SSD 32GB + SSD 120GB + SSHD 500 GB | Raijintek Metis | SFX-L 500W | WiFi+BT

HomeSerwer: Dell 7010 | i3-3240 | 14 GB RAM | 2xWD RED 2TB | Synology DSM 6.1.7 @ Jun's bootloader | Virtual Machine Manager | Time Machine + PLEX + CouchPotato + SickRage + masa innych

iPhone 7 32GB Black
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku! | Nie pomagam na PRIV


#12 Bartesss

Bartesss
  • Members
  • 280 postów

Napisano 16 styczeń 2018 - 11:29

A zobacz na web driverach. Poczytaj też dokumentacje Shikki.

Czytałem tą dokumentację,... moja grafa jest unsuported z web driver.... ale też próbowałem....


OS X ->> Intel i7 4790 + Asus Maximus Vi Hero + Asus Geforce GTX 760 Direct CU II + DDR3 8GB 2400MHz Cl11 + Be quiet! Pure Power L8 CM 630W + Samsung Evo 850 SSD 500gb + TP-LINK TL-WN881ND 


#13 Bartesss

Bartesss
  • Members
  • 280 postów

Napisano 16 styczeń 2018 - 17:50

Sprawdzałem że mój Asus GTX 760 jest bezproblemowy pod Os X, działa OOTB, bez niczego... a tu takie kwiatki... na integrze działa wszystko bez problemu, tylko wynik w Cinebench 4 razy gorszy.. eh... 

 

ciągle jeszcze walczę, ale pomysły się wyczerpują... co za cholera...


OS X ->> Intel i7 4790 + Asus Maximus Vi Hero + Asus Geforce GTX 760 Direct CU II + DDR3 8GB 2400MHz Cl11 + Be quiet! Pure Power L8 CM 630W + Samsung Evo 850 SSD 500gb + TP-LINK TL-WN881ND 


#14 oswaldini

oswaldini
  • Moderators
  • 10991 postów
  • LocationBrzeszcze / Kraków

Napisano 16 styczeń 2018 - 18:36

Może to tylko kwestia skryptu do sprawdzania ? Odczuwasz jakieś niedogodności ? Nie działa faktycznie iTunes (trailery) etc ?


MacBook Pro 2012 MD103 15" | i7-3615QM | 8 GB RAM | HD4000+GT650M | Samsung 830 256 GB
Hack Gigabyte H81N | i5-4460 | 8 GB RAM | HD4600+GTX650 | 2xHP 24" + 1xDell 27" | mSATA SSD 32GB + SSD 120GB + SSHD 500 GB | Raijintek Metis | SFX-L 500W | WiFi+BT

HomeSerwer: Dell 7010 | i3-3240 | 14 GB RAM | 2xWD RED 2TB | Synology DSM 6.1.7 @ Jun's bootloader | Virtual Machine Manager | Time Machine + PLEX + CouchPotato + SickRage + masa innych

iPhone 7 32GB Black
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku! | Nie pomagam na PRIV


#15 Bartesss

Bartesss
  • Members
  • 280 postów

Napisano 16 styczeń 2018 - 18:42

nie działa faktycznie itunes, trailery, przerywa YT, są zacinania obrazu


OS X ->> Intel i7 4790 + Asus Maximus Vi Hero + Asus Geforce GTX 760 Direct CU II + DDR3 8GB 2400MHz Cl11 + Be quiet! Pure Power L8 CM 630W + Samsung Evo 850 SSD 500gb + TP-LINK TL-WN881ND 


#16 oswaldini

oswaldini
  • Moderators
  • 10991 postów
  • LocationBrzeszcze / Kraków

Napisano 16 styczeń 2018 - 19:12

No to słabo, w BIOSie na 100% wszystko OK ? Mam potwierdzone działanie na dwóch Prime Z370-A ale w tandemie z AMD i na wielu innych starszych z HD4000/HD4600.


MacBook Pro 2012 MD103 15" | i7-3615QM | 8 GB RAM | HD4000+GT650M | Samsung 830 256 GB
Hack Gigabyte H81N | i5-4460 | 8 GB RAM | HD4600+GTX650 | 2xHP 24" + 1xDell 27" | mSATA SSD 32GB + SSD 120GB + SSHD 500 GB | Raijintek Metis | SFX-L 500W | WiFi+BT

HomeSerwer: Dell 7010 | i3-3240 | 14 GB RAM | 2xWD RED 2TB | Synology DSM 6.1.7 @ Jun's bootloader | Virtual Machine Manager | Time Machine + PLEX + CouchPotato + SickRage + masa innych

iPhone 7 32GB Black
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku! | Nie pomagam na PRIV


#17 Bartesss

Bartesss
  • Members
  • 280 postów

Napisano 16 styczeń 2018 - 19:23

Bios aktualny: 0606

 

ustawione XMP,  Primary Dispaly: PCIE,   iGpu Multimonitor: Enabled,   DVMT: 128m,    Other OS,,,,,  reszta domyślnie

 

+ kexty

Załączony plik  Zrzut ekranu 2018-01-16 o 19.21.35.png   36,91 KB   1 Ilość pobrań

 

+ config poprawiony

Załączony plik  configg.plist.zip   2,25 KB   4 Ilość pobrań

 

Oprócz iTunes, nie działa FaceTime...

 

Nie wiem czy to kwestia mojego GTX 760 (aczkolwiek na Z87 nie było problemów) czy może zmienić Z370 na wersję A...  nie wiem co robić zbytnio...  Jeżeli zamiana Grafiki to np. Asus GTX 1050 ?

 

i czy to jest poprawne? z iMessageDebug:

Załączony plik  Zrzut ekranu 2018-01-16 o 22.16.33 1.png   7,38 KB   0 Ilość pobrań


OS X ->> Intel i7 4790 + Asus Maximus Vi Hero + Asus Geforce GTX 760 Direct CU II + DDR3 8GB 2400MHz Cl11 + Be quiet! Pure Power L8 CM 630W + Samsung Evo 850 SSD 500gb + TP-LINK TL-WN881ND 


#18 Marecki_

Marecki_
  • Members
  • 292 postów

Napisano 17 styczeń 2018 - 17:50

@Bartesss doszedłeś dlaczego VdaChecker wyrzuca u Ciebie błąd?

U siebie też wszystko ustawiłem jak w tutku i też mam to samo. Ale u mnie nic się nie przycina itunes też działa. Właściwie to nie wiem co daje to rozwiązanie bo bez też wszystko działało Youtube, filmy Itunes  z FCPX nie korzystam. Muszę mieć włączone Igpu bo korzystam z Airplay na AppleTV, i rzeczywiście przy streamie dowolnego filmu na youtube przez Airplay komp mi się wcześniej zawieszał, po dodaniu kexta intelGraphicsFixup problem się rozwiązał, nic się nie zawiesza.

Mógłby ktoś na chłopski rozum wytłumaczyć co daje to rozwiązanie i dla kogo jest przeznaczone?

Macx video converter pokazuje że hardware encoding jest wspierane zarówno z tymi patchami jak i bez.


Asus Z97-Pro Wi-Fi AC I Core I5 4690K - Noctua U14S I GTX 980Ti Strix OC I G.Skill TridentX DDR3 2400 MHz CL10 (2x4GB) I SSD Samsung 850EVO 120GB & 850 PRO 250GB, HDD 500GB, WD Red 1TB I DVD-RW I Seasonic X-850 KM3 I Obudowa Fractal R5 Black I FP241W 24" I High Sierra I


#19 Bartesss

Bartesss
  • Members
  • 280 postów

Napisano 17 styczeń 2018 - 18:48

iTunes już działa, za to nie działa FaceTime, chociaż czyściłem cache i inne fixy dawałem......

 

Na integrze  VdaChecker nie pokazuje błędu, także sprzedaje mojego Geforce 760  i biorę innego który będzie chodził przy okazji na webowych driverach...jeszcze nie wiem który wybrać... zastanawiam się  i wtedy zobaczymy....

 

Generalnie są przycinki grafiki, np podczas oglądania filmów przeskakuje obraz, jak ruszam oknem od np. przeglądarki i inne takie drobnostki, ale czuć to niestety mniej lub bardziej... na Z87 nie miałem takich jazd, a teraz sporo droższy zestaw mam to tym bardziej, wolałbym żeby to płynnie chodziło....


OS X ->> Intel i7 4790 + Asus Maximus Vi Hero + Asus Geforce GTX 760 Direct CU II + DDR3 8GB 2400MHz Cl11 + Be quiet! Pure Power L8 CM 630W + Samsung Evo 850 SSD 500gb + TP-LINK TL-WN881ND 


#20 314TeR

314TeR

    Administrator

  • Administrators
  • 17753 postów
  • LocationWarszawa

Napisano 17 styczeń 2018 - 19:59

Wymiana GF nic nie danmoim zdaniem.

Na z87 wszytko działa pod macOS jakoś sprawniej.

ASUS MAXIMUS VII IMPACT | Core i7-4790K | 16GB DDR3 2400 CL10 | GTX 980 Ti | FiiO E10 | OS X Retail via UniBootX Clover

ASUS Z87M-PLUS | Core i5-4590T | 8GB DDR3L 1333 | HD4600 | OS X Retail via UniBootX Cloverbyłe haMac'i: ASUS P5W DH DeluxeASUS P7P55 WS Supercomputer | ASUS P8Z68 Deluxe/GEN3 | ASUS P8Z77-V PRO THUNDERBOLTJak uruchomić na wypasie ALC 882/888/889/1200 | STOP Gigafail | P5W DH Deluxe - perfekcyjny hackintosh | Piszę poprawnie po polsku!

Co daje kalibracja monitora - zobacz jak można poprawić jakość obrazu.

 

Najszybszy hackintosh na świecie za procesorem 12C identyfikujący się jako Mac Pro (Late 2013) wg rankingu Geekbench: 37000 pkt

 

Pomogliśmy Tobie - pomóż nam - przekaż darowiznę na utrzymanie forum.

 





Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych