Skocz do zawartości

haMac.pl używa cookie. Przeczytaj Privacy Policy aby dowiedzieć się więcej. Aby usunąć tę wiadomość, proszę kliknąć w przycisk po prawej:    Akceptuję użycie cookie

Zdjęcie

Prawidłowa konfiguracja pod iMac i inne SMBIOSy z iGPU+dGPU

FCPX eksport youtube

Najlepsza odpowiedź oswaldini , 13 styczeń 2018 - 12:58

Prosta sprawa, miałem ten sam problem i to już za czasów HD4000. Obraz na filmach na YT się sypał jak była integra i dedyk jednocześnie odpalone i obie były widoczne w systemie.

 

Ogólnie trzeba odpalić integrę i dedyka tak aby integra nie była widziana w preferencjach systemowych ale żeby działała pomimo wszystko, ustawiasz ig-platform-id z brakiem wyjść wideo w FB.

 

FAKEPCIID - niepotrzebne jak ustawisz wszystko dobrze w config.plist (ja dla UHD630 ustawiłem inject intela na true oraz samo ig-platform-id dla wersji bez wyjść wideo)

IntelGraphicFixup - potrzebny

Shiki - potrzebny + odpowiedni parametr w boot-flagach aby dobrze ustawić dekodowanie

Patche do ACPI są wymagane aby upodobnić się do maców i prawidłowej inicjacji urządzeń.

 

Tu masz analogiczny przykład dla HD4600 i GTX960:

 

Shiki-based solution for non-freezing Intel and/or any discrete GPU:

  • IGPU device is enabled, and present with a connector-less AAPL,ig-platform-id prop (e.g. <04 00 12 04>, <07 00 62 01>), use connector-full framebuffers in solo mode;
    -IGPU enabled,HD4600 with AAPL,ig-platform-id set to 0x04, 0x00, 0x12, 0x04
  • Discrete GPU is properly configured with IOVARendererID present in IOReg;
    -GTX960 confirmed, IOVARendererID present in nvAccelerator, <08 00 04 01>
  • VDADecoderChecker confirms Intel Offline (Online) VDA decoder working;
    GVA info: Successfully connected to the Intel plugin, offline Gen75
    Hardware acceleration is fully supported
  • IMEI device is present in IOReg;
    -yes
  • No override preferences are used;
    -yes
  • Mac model set to the one supporting hardware acceleration.
    -set to iMac14,2 

 

Opis wyżej wg mnie ma jeden błąd na początku, ig-platform-id 0x04120004 jest dla HD4600 natomiast 01620007 dla HD4000

 

Wg moich informacji w zestawieniu Intel + AMD/NVIDIA:

Dla HD4400 i HD4600 ustawiamy ig-platform-id na 0x04120004
Dla HD4000 ustawiamy ig-platform-id na 0x01620007
Dla HD530 ustawiamy ig-platform-id na 0x19120001

Dla HD630 ustawiamy ig-platform-id CHYBA tak samo jak dla UHD630 czyli 0x59120003

Dla UHD630 ustawiamy ig-platform-id na 0x59120003

 

Podsumowując: ludzie mieli problemy z FCPX na identyfikacji iMacXX z powodu źle odpalonych grafik, muszą być odpalone obie aby działał QuickSync, po zmianie identyfikacji na MacPro problemy często znikały bo ta identyfikacja nie używa zintegrowanej grafiki.

 

EDIT: polecam poczytać manuala do Shiki: https://github.com/v...ation-checklist

 

EDIT: wartości shikivga=XX z opisem: https://github.com/v...n_start.cpp#L18- WARTOŚCI MOŻNA SUMOWAĆ !! Dla nVidii np.: shikigva=6 (4 for compatible renderer, 8 for vda whitelist, 16 to fix iTunes crashes, and 32 to replace the board id)

Przejdź do postu


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
81 odpowiedzi w tym temacie

#61 Bartesss

Bartesss
  • Members
  • 281 postów

Napisano 22 styczeń 2018 - 21:16

A zegary iGPU? Wisi na 1,2GHz czy schodzi niżej?

1,16 Ghz w stresie, później spada do 135 mhz

 

VDADecoderChecker: GVA info: Successfully connected to the Intel plugin, offline Gen75 

Hardware acceleration is fully supported

 

Walczyłem z tym na Z370 i 8700K i nie udawało się zupełnie tak jak na Z87. Tu wszystko chodzi jak trzeba, nie zacina się i jest naprawdę stabilnie. Widać to w użytkowaniu. Tylko geekbench słabszy, ale co tam :-)


OS X ->> Intel i7 4790 + Asus Maximus Vi Hero + Asus Geforce GTX 760 Direct CU II + DDR3 8GB 2400MHz Cl11 + Be quiet! Pure Power L8 CM 630W + Samsung Evo 850 SSD 500gb + TP-LINK TL-WN881ND 


#62 Najrad

Najrad
  • Members
  • 775 postów
  • LocationPodhale

Napisano 22 styczeń 2018 - 21:28

1,16 Ghz w stresie, później spada do 135 mhz

 

VDADecoderChecker: GVA info: Successfully connected to the Intel plugin, offline Gen75 

Hardware acceleration is fully supported

 

Walczyłem z tym na Z370 i 8700K i nie udawało się zupełnie tak jak na Z87. Tu wszystko chodzi jak trzeba, nie zacina się i jest naprawdę stabilnie. Widać to w użytkowaniu. Tylko geekbench słabszy, ale co tam :-)

Jak tego dokonałeś? Masz intelHD widoczny w systemie?


1.Asus Gryphon Z87; i74790k; 32GB DDR3 Crucial Sport; MSI RX 580 Armor 8GB; AudioLink II; mysz i klawiatura USB; SSD 850EVO-250GB;  High Sierra 10.13.6

2.Asus P8Z68-V_PRO; i72600k; 16 GB DDR3 Crucial Sport; Asus R9 270X 2GB; mysz i klawiatura USB; SSD CrucialMX100-128GB;  Sierra 10.12.6

FCPX, Compressor, Davinci Resolve.

 


#63 oswaldini

oswaldini
  • Moderators
  • 11007 postów
  • LocationBrzeszcze / Kraków

Napisano 22 styczeń 2018 - 21:28

Bartesss używałeś prawidłowego skryptu VDADecoderChecker do sprawdzania ? Są dwie wersje, trzeba było brać prosto ze strony Shikki.


MacBook Pro 2012 MD103 15" | i7-3615QM | 8 GB RAM | HD4000+GT650M | Samsung 830 256 GB
Hack Gigabyte H81N | i5-4460 | 8 GB RAM | HD4600+GTX650 | 2xHP 24" + 1xDell 27" | mSATA SSD 32GB + SSD 120GB + SSHD 500 GB | Raijintek Metis | SFX-L 500W | WiFi+BT

HomeSerwer: Dell 7010 | i3-3240 | 14 GB RAM | 2xWD RED 2TB | Synology DSM 6.1.7 @ Jun's bootloader | Virtual Machine Manager | Time Machine + PLEX + CouchPotato + SickRage + masa innych

iPhone 7 32GB Black
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku! | Nie pomagam na PRIV


#64 Bartesss

Bartesss
  • Members
  • 281 postów

Napisano 22 styczeń 2018 - 22:05

Bartesss a używałeś prawidłowego skryptu VDADecoderChecker do sprawdzania ? Są dwie wersje, trzeba było brać prosto ze strony Shikki.

Dokładnie tak, ze strony Shikki były, 


OS X ->> Intel i7 4790 + Asus Maximus Vi Hero + Asus Geforce GTX 760 Direct CU II + DDR3 8GB 2400MHz Cl11 + Be quiet! Pure Power L8 CM 630W + Samsung Evo 850 SSD 500gb + TP-LINK TL-WN881ND 


#65 Marecki_

Marecki_
  • Members
  • 293 postów

Napisano 23 styczeń 2018 - 13:33

A może trzeba grzebnąć w AppleLPC bo z tego co pamiętam w z97 misi być dodatkowy kext od LPC w cloverze żeby PM działał prawidłowo a w z87 nie trzeba. Może jest w nim jakaś sekcja odpowiedzialna za IGPU?

Asus Z97-Pro Wi-Fi AC I Core I5 4690K - Noctua U14S I GTX 980Ti Strix OC I G.Skill TridentX DDR3 2400 MHz CL10 (2x4GB) I SSD Samsung 850EVO 120GB & 850 PRO 250GB, HDD 500GB, WD Red 1TB I DVD-RW I Seasonic X-850 KM3 I Obudowa Fractal R5 Black I FP241W 24" I High Sierra I


#66 314TeR

314TeR

    Administrator

  • Administrators
  • 17831 postów
  • LocationWarszawa

Napisano 23 styczeń 2018 - 13:48

LPC jest z chipsetu - LPC z Z87 się ładuje, bo masz jego ID w kextach systemowych, Apple nie używało Z97 i ID LPC nie ma w nich, więc trzeba jakoś "popchnąć".

 

Natomiast iGPU masz w CPU, a HD4600 jest taka sama na każdej płycie i chipsecie o ile to HD4600.


ASUS MAXIMUS VII IMPACT | Core i7-4790K | 16GB DDR3 2400 CL10 | GTX 980 Ti | FiiO E10 | OS X Retail via UniBootX Clover

ASUS Z87M-PLUS | Core i5-4590T | 8GB DDR3L 1333 | HD4600 | OS X Retail via UniBootX Cloverbyłe haMac'i: ASUS P5W DH DeluxeASUS P7P55 WS Supercomputer | ASUS P8Z68 Deluxe/GEN3 | ASUS P8Z77-V PRO THUNDERBOLTJak uruchomić na wypasie ALC 882/888/889/1200 | STOP Gigafail | P5W DH Deluxe - perfekcyjny hackintosh | Piszę poprawnie po polsku!

Co daje kalibracja monitora - zobacz jak można poprawić jakość obrazu.

 

Najszybszy hackintosh na świecie za procesorem 12C identyfikujący się jako Mac Pro (Late 2013) wg rankingu Geekbench: 37000 pkt

 

Pomogliśmy Tobie - pomóż nam - przekaż darowiznę na utrzymanie forum.

 


#67 Bartesss

Bartesss
  • Members
  • 281 postów

Napisano 27 styczeń 2018 - 20:18

Jeszcze mam pytanie jedno, bo niby akceleracja działa, wedle VDADecoderChecker ale właśnie patrze a tu takie kwiatki są w PS, czy to normalnie? ... Czy jednak mam zły konfig?....

 

Youtube, filmy i wszystko inne chodzi całkowicie płynnie...

 

Załączony plik  Zrzut ekranu 2018-01-27 o 20.15.03.png   1,67 MB   1 Ilość pobrań

 

 


OS X ->> Intel i7 4790 + Asus Maximus Vi Hero + Asus Geforce GTX 760 Direct CU II + DDR3 8GB 2400MHz Cl11 + Be quiet! Pure Power L8 CM 630W + Samsung Evo 850 SSD 500gb + TP-LINK TL-WN881ND 


#68 Najrad

Najrad
  • Members
  • 775 postów
  • LocationPodhale

Napisano 03 luty 2018 - 08:22

Czy też macie problem z iTunes ? U mnie wywala się co chwilę. Piszę w tym wątku, bo internety podają - a w zasadzie znalazłem obszerny temat na niesłusznym forum - że ma to związek z odpalaniem grafiki Intela sposobem "by Oswaldini"


1.Asus Gryphon Z87; i74790k; 32GB DDR3 Crucial Sport; MSI RX 580 Armor 8GB; AudioLink II; mysz i klawiatura USB; SSD 850EVO-250GB;  High Sierra 10.13.6

2.Asus P8Z68-V_PRO; i72600k; 16 GB DDR3 Crucial Sport; Asus R9 270X 2GB; mysz i klawiatura USB; SSD CrucialMX100-128GB;  Sierra 10.12.6

FCPX, Compressor, Davinci Resolve.

 


#69 javazlaz

javazlaz
  • Members
  • 1555 postów
  • LocationCzęstochowa

Napisano 03 luty 2018 - 16:56

No aleee... To jak u Tonego odpalają integrę Intela jeśli nie injectem z Clovera?


macOS 10.14.1 + Windows 10 Pro - Asus Z97-C (v2403) | Core i3-4330 | G.Skill RipjawsX 16GB DDR3 1600MHz CL7 1.5V | Gigabyte RX 560 Gaming OC 4GB | Samsung 850 EVO 250GB | WD Red 1TB | Intel I218-V | Fenvi FV-T919 | ALC 892 | be quiet! Pure Power L8-300W | SPC HE924v2 | Fractal Design Define R4 Titanium | Dell P2210

iOS 12.1 - iPhone SE 16GB Space Gray

ADM 3.1.3.RHU2 - Asustor AS1002T | 2x WD Red 3TB


#70 Najrad

Najrad
  • Members
  • 775 postów
  • LocationPodhale

Napisano 08 marzec 2018 - 13:54

iTunes opanowany shikigva=16 lub bez parametru. Dalej jednak nurtuje mnie jak sprawić by intel HD4600 pracował płynnie od 0,2 do 1.25Ghz a nie cały czas na max. Podejrzewam, że ig-platform-id 0x04120004 jest za to odpowiedzialny, bo botując z iGPU jako primary, HD4600 zachowuje się jak należy.


1.Asus Gryphon Z87; i74790k; 32GB DDR3 Crucial Sport; MSI RX 580 Armor 8GB; AudioLink II; mysz i klawiatura USB; SSD 850EVO-250GB;  High Sierra 10.13.6

2.Asus P8Z68-V_PRO; i72600k; 16 GB DDR3 Crucial Sport; Asus R9 270X 2GB; mysz i klawiatura USB; SSD CrucialMX100-128GB;  Sierra 10.12.6

FCPX, Compressor, Davinci Resolve.

 


#71 pasazer13

pasazer13
  • Members
  • 47 postów

Napisano 12 marzec 2018 - 20:18

Zaktualizowałem właśnie IntelGraphicsFixup do najnowszej wersji i usunąłem niepotrzebne już patche w Cloverze. Niestety iGPU cały czas wisi na max:

 

 

Załączone pliki


Z97 Pro-Gamer | Intel CORE i5-4460, 3.2GHz | Intel HD4600 | MSI GeForce GTX 1050TI | Samsung 750 EVO 250GB |  WDC WD10EZEX 1TB | Kingston 8GB 1600MHz HyperX | Wi-FI BCM943602CS BCM94360CD

iPhone 8 64 GB

iPhone 6 64 GB

iPhone 3GS 32 GB

 


#72 Najrad

Najrad
  • Members
  • 775 postów
  • LocationPodhale

Napisano 12 marzec 2018 - 20:23

jak "zdejmiesz" ig_platform_id, to intel zachowuje się normalnie od 0,2 do 1.25, ale.... 10.13.3 mi nie startowała. natomiast 10.13.4 beta 4 startuje, tyle, że są błędy podczas kodowania filmów z użyciem hd4600.  


1.Asus Gryphon Z87; i74790k; 32GB DDR3 Crucial Sport; MSI RX 580 Armor 8GB; AudioLink II; mysz i klawiatura USB; SSD 850EVO-250GB;  High Sierra 10.13.6

2.Asus P8Z68-V_PRO; i72600k; 16 GB DDR3 Crucial Sport; Asus R9 270X 2GB; mysz i klawiatura USB; SSD CrucialMX100-128GB;  Sierra 10.12.6

FCPX, Compressor, Davinci Resolve.

 


#73 pasazer13

pasazer13
  • Members
  • 47 postów

Napisano 12 marzec 2018 - 21:33

Hmm odpaliłem jeszcze AppleIntelInfo.kext od Pike żeby zobaczyć co wypluwa. iGPU cały czas wisi na P-State 22:

AppleIntelInfo.kext v2.9 Copyright © 2012-2017 Pike R. Alpha. All rights reserved.

(...)

GPU Info:
------------------------------------------
IGPU Current Frequency...................: 1100 MHz
IGPU Minimum Frequency...................:  200 MHz
IGPU Maximum Non-Turbo Frequency.........:  350 MHz
IGPU Maximum Turbo Frequency.............: 1100 MHz
IGPU Maximum limit.......................: No Limit

P-State ratio * 100 = Frequency in MHz
------------------------------------------
CPU P-States [ (8) 32 34 ] iGPU P-States [ (22) ]
CPU C3-Cores [ 0 1 3 ]
CPU C6-Cores [ 0 1 3 ]
CPU C7-Cores [ 0 1 3 ]
CPU P-States [ (8) 32 33 34 ] iGPU P-States [ (22) ]
CPU C3-Cores [ 0 1 2 3 ]
CPU C6-Cores [ 0 1 2 3 ]
CPU C7-Cores [ 0 1 2 3 ]
CPU P-States [ (8) 22 32 33 34 ] iGPU P-States [ (22) ]
CPU P-States [ (8) 22 27 32 33 34 ] iGPU P-States [ (22) ]
CPU P-States [ (8) 21 22 27 32 33 34 ] iGPU P-States [ (22) ]
CPU P-States [ 8 21 22 26 27 (32) 33 34 ] iGPU P-States [ (22) ]
CPU P-States [ 8 21 22 26 27 30 (32) 33 34 ] iGPU P-States [ (22) ]
CPU P-States [ (8) 21 22 26 27 30 31 32 33 34 ] iGPU P-States [ (22) ]
CPU P-States [ 8 21 22 26 27 28 30 31 (32) 33 34 ] iGPU P-States [ (22) ]
CPU P-States [ (8) 21 22 26 27 28 29 30 31 32 33 34 ] iGPU P-States [ (22) ]
CPU P-States [ 8 20 21 22 26 27 28 29 30 31 (32) 33 34 ] iGPU P-States [ (22) ]
CPU P-States [ (8) 20 21 22 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 ] iGPU P-States [ (22) ]
CPU P-States [ 8 18 20 21 22 25 26 27 28 29 30 31 (32) 33 34 ] iGPU P-States [ (22) ]
CPU P-States [ 8 18 19 20 21 22 25 26 27 28 29 30 31 (32) 33 34 ] iGPU P-States [ (22) ]
CPU P-States [ 8 18 19 20 21 22 23 25 26 27 28 29 30 31 (32) 33 34 ] iGPU P-States [ (22) ]
CPU P-States [ (8) 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 ] iGPU P-States 

Z97 Pro-Gamer | Intel CORE i5-4460, 3.2GHz | Intel HD4600 | MSI GeForce GTX 1050TI | Samsung 750 EVO 250GB |  WDC WD10EZEX 1TB | Kingston 8GB 1600MHz HyperX | Wi-FI BCM943602CS BCM94360CD

iPhone 8 64 GB

iPhone 6 64 GB

iPhone 3GS 32 GB

 


#74 Najrad

Najrad
  • Members
  • 775 postów
  • LocationPodhale

Napisano 12 marzec 2018 - 21:58

IGPU Info:
------------------------------------------
IGPU Current Frequency...................: 1250 MHz
IGPU Minimum Frequency...................:  200 MHz
IGPU Maximum Non-Turbo Frequency.........:  350 MHz
IGPU Maximum Turbo Frequency.............: 1250 MHz
IGPU Maximum limit.......................: No Limit

P-State ratio * 100 = Frequency in MHz
------------------------------------------
CPU P-States [ 34 (40) 42 ] iGPU P-States [ (25) ]
CPU C3-Cores [ 0 1 3 4 ]
CPU C6-Cores [ 1 4 6 7 ]
CPU C7-Cores [ 1 2 3 4 5 ]
CPU P-States [ 26 34 (40) 42 ] iGPU P-States [ (25) ]
CPU C3-Cores [ 0 1 2 3 4 7 ]
CPU C6-Cores [ 0 1 2 3 4 5 6 7 ]
CPU C7-Cores [ 0 1 2 3 4 5 7 ]
CPU P-States [ 22 26 34 (40) 42 ] iGPU P-States [ (25) ]
CPU C3-Cores [ 0 1 2 3 4 6 7 ]
CPU P-States [ (8) 21 22 26 34 40 42 ] iGPU P-States [ (25) ]
CPU C3-Cores [ 0 1 2 3 4 5 6 7 ]
CPU C7-Cores [ 0 1 2 3 4 5 6 7 ]
CPU P-States [ (8) 17 21 22 26 34 40 42 ] iGPU P-States [ (25) ]
CPU P-States [ (8) 17 21 22 26 32 34 40 42 ] iGPU P-States [ (25) ]
CPU P-States [ (8) 17 21 22 24 26 32 34 40 42 ] iGPU P-States [ (25) ]
CPU P-States [ (8) 14 17 21 22 24 26 32 34 40 42 ] iGPU P-States [ (25) ]
CPU P-States [ (8) 14 17 21 22 24 25 26 32 34 40 42 ] iGPU P-States [ (25) ]
CPU P-States [ (8) 14 17 18 21 22 24 25 26 32 34 40 42 ] iGPU P-States [ (25) ]

1.Asus Gryphon Z87; i74790k; 32GB DDR3 Crucial Sport; MSI RX 580 Armor 8GB; AudioLink II; mysz i klawiatura USB; SSD 850EVO-250GB;  High Sierra 10.13.6

2.Asus P8Z68-V_PRO; i72600k; 16 GB DDR3 Crucial Sport; Asus R9 270X 2GB; mysz i klawiatura USB; SSD CrucialMX100-128GB;  Sierra 10.12.6

FCPX, Compressor, Davinci Resolve.

 


#75 Najrad

Najrad
  • Members
  • 775 postów
  • LocationPodhale

Napisano 11 maj 2018 - 15:40

Oswaldini, mógłbyś w prostych, żołnierskich słowach wyjaśnić, czy jak używam dwóch monitorów, i jeden podepnę do HD4600, a drugi do RX580, w bios ustawię "primary iGPU", a po odpaleniu systemu jako główny ekran ustawię sobie monitor podpięty do RX580, to czy będzie to lepiej, gorzej, czy też bez zmian w porównaniu do konfigu gdzie jest: "primary PCIE", intel jest odpalany z FB bez aktywnych wyjść, a oba monie są podpięte do RX580 ?


1.Asus Gryphon Z87; i74790k; 32GB DDR3 Crucial Sport; MSI RX 580 Armor 8GB; AudioLink II; mysz i klawiatura USB; SSD 850EVO-250GB;  High Sierra 10.13.6

2.Asus P8Z68-V_PRO; i72600k; 16 GB DDR3 Crucial Sport; Asus R9 270X 2GB; mysz i klawiatura USB; SSD CrucialMX100-128GB;  Sierra 10.12.6

FCPX, Compressor, Davinci Resolve.

 


#76 NiKON

NiKON
  • Members
  • 141 postów

Napisano 24 wrzesień 2018 - 23:17

Jak odpalić tym sposobem hd3000 sandy bridge? Pewnie coś się po drodze zmieni.


<p>Mac OS X 10.13.3 i7 2600K | Asus P8Z68 Deluxe/gen3 | RX 580 8GB | Corsair DDR3 16GB 1600MHz | Corsair CMPSU-650TXV2EU 650W


#77 oswaldini

oswaldini
  • Moderators
  • 11007 postów
  • LocationBrzeszcze / Kraków

Napisano 25 wrzesień 2018 - 19:09

Jak wyżej, dodać tylko odpowiedni DevID dla HD3000.


MacBook Pro 2012 MD103 15" | i7-3615QM | 8 GB RAM | HD4000+GT650M | Samsung 830 256 GB
Hack Gigabyte H81N | i5-4460 | 8 GB RAM | HD4600+GTX650 | 2xHP 24" + 1xDell 27" | mSATA SSD 32GB + SSD 120GB + SSHD 500 GB | Raijintek Metis | SFX-L 500W | WiFi+BT

HomeSerwer: Dell 7010 | i3-3240 | 14 GB RAM | 2xWD RED 2TB | Synology DSM 6.1.7 @ Jun's bootloader | Virtual Machine Manager | Time Machine + PLEX + CouchPotato + SickRage + masa innych

iPhone 7 32GB Black
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku! | Nie pomagam na PRIV


#78 NiKON

NiKON
  • Members
  • 141 postów

Napisano 26 wrzesień 2018 - 14:45

Dzięki. A patche do ACPI też są wymagane? Jeżeli tak to zrobić je tak jak podaje to źródło? https://hackintosher...px-high-sierra/

 

EDIT:

Jeszcze pytanko. Zna ktoś id dla HD3000? Te które są w cc nie zadziałały niestety. 


<p>Mac OS X 10.13.3 i7 2600K | Asus P8Z68 Deluxe/gen3 | RX 580 8GB | Corsair DDR3 16GB 1600MHz | Corsair CMPSU-650TXV2EU 650W


#79 pasazer13

pasazer13
  • Members
  • 47 postów

Napisano 08 październik 2018 - 19:55

Pozwolę sobie odświeżyć temat. 

 

Testował ktoś już może na Mojave, czy zegary na iGPU dalej wiszą na max frequency? 
Na razie muszę się wstrzymać z update ze wzgjędu na sterowniki dla Geforce'a.

 

Próbowałem też zmienić ig-platform-id używając Whatevergreen (https://www.insanely...whatevergreen/). Ogólnie działa, ale problem z zegarami iGPU jest dalej. 


Z97 Pro-Gamer | Intel CORE i5-4460, 3.2GHz | Intel HD4600 | MSI GeForce GTX 1050TI | Samsung 750 EVO 250GB |  WDC WD10EZEX 1TB | Kingston 8GB 1600MHz HyperX | Wi-FI BCM943602CS BCM94360CD

iPhone 8 64 GB

iPhone 6 64 GB

iPhone 3GS 32 GB

 


#80 oswaldini

oswaldini
  • Moderators
  • 11007 postów
  • LocationBrzeszcze / Kraków

Napisano 09 październik 2018 - 13:28

Robiłem mojave z i7-6700K (HD530) i wykorzystałem najnowsze lilu ze zmianą ig-platform-id przez Device/Properties - wszystko działa. Nie sprawdziłem jednak zegarów.

Upierdliwa jednak jest sprawa dla Coffe Lake bo trzeba mieć macOS w buildzie dla MacBookPro15,x - nie można używać już ig-platform-id z Kaby Lake. 


MacBook Pro 2012 MD103 15" | i7-3615QM | 8 GB RAM | HD4000+GT650M | Samsung 830 256 GB
Hack Gigabyte H81N | i5-4460 | 8 GB RAM | HD4600+GTX650 | 2xHP 24" + 1xDell 27" | mSATA SSD 32GB + SSD 120GB + SSHD 500 GB | Raijintek Metis | SFX-L 500W | WiFi+BT

HomeSerwer: Dell 7010 | i3-3240 | 14 GB RAM | 2xWD RED 2TB | Synology DSM 6.1.7 @ Jun's bootloader | Virtual Machine Manager | Time Machine + PLEX + CouchPotato + SickRage + masa innych

iPhone 7 32GB Black
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku! | Nie pomagam na PRIV





Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych