Skocz do zawartości

haMac.pl używa cookie. Przeczytaj Privacy Policy aby dowiedzieć się więcej. Aby usunąć tę wiadomość, proszę kliknąć w przycisk po prawej:    Akceptuję użycie cookie

Zdjęcie

Aktualizacja High Sierra do 10.13.3


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
53 odpowiedzi w tym temacie

#21 iStig

iStig
  • R.E.D.
  • 651 postów

Napisano 31 styczeń 2018 - 16:10

Spróbuj spatchować sterowniki tym narzędziem:

 

Nvidia Payload Packager: http://www.insanelym...39#entry2525300

 

zainstalowalem .106 zmieniajac NVDARequiredOS na 17D47 - dziala, poczekam na kolejne drivery


ASUS MAXIMUS VI GENE | i7-4770K | Corsair H80i + 2x Noctua NF-F12 PWM | 16GB (2x8GB) DDR3 Patriot PV316G240C0KRD | 2x Samsung 840 PRO 256GB + Samsung 1TB F3 + WD 2TB WD20EVDS | Sony AD-7690H | GeForce GTX 780 | Seasonic SS-760XP | Silverstone FT03 Black + 2x Noctua NF-S12A PWM | ACD 27" | Apple 802.11ac WiFi + BT 4.0 | Sierra & Windows 10

 

ASUS Z170 PRO GAMING | i5-6500 | 16GB (2x8GB) DDR4 Kingston HX421C14FBK2/16 | Intel 750 400GB SSDPEDMW400G4X1 | GeForce GTX 750Ti | Apple 802.11ac WiFi + BT 4.0 | High Sierra


#22 Greg

Greg
  • Members
  • 58 postów
  • LocationWarszawa

Napisano 09 luty 2018 - 11:26

Panowie, 

 

to aktualizować, czy nie - jak ktoś ma Nvidię?


Asus Z97 Pro Gamer; i5 4690K; G.Skil Trident DDR3 2400; Corsair RM650; Samsung 850 Pro 256GB; Samsung 960 Evo 500GB, Corsair H80i GT; Asus Geforce GTX 980; Phanteks Enthoo Evolv TGDell UP2715k 


#23 mariodj

mariodj
  • Members
  • 41 postów

Napisano 09 luty 2018 - 12:46

Ma ktoś może problem z Itunes po aktualizacji? Startuje i po kilku chwilach boing. Po wymuszeniu zamknięcia appki już nie startuje.


ASUS Z170 Pro Gaming | i5-6600K 3.5Ghz | 16gb DDR4 3000Mhz | GTX980 


#24 Najrad

Najrad
  • Members
  • 785 postów
  • LocationPodhale

Napisano 09 luty 2018 - 13:13

Ma ktoś może problem z Itunes po aktualizacji? Startuje i po kilku chwilach boing. Po wymuszeniu zamknięcia appki już nie startuje.

Tak, potwierdzam, iTunes u mnie nie nadaje się do użytku.


1.Asus Gryphon Z87; i74790k; 32GB DDR3 Crucial Sport; MSI RX 580 Armor 8GB; AudioLink II; mysz i klawiatura USB; SSD 850EVO-250GB;  High Sierra 10.13.6

2.Asus P8Z68-V_PRO; i72600k; 16 GB DDR3 Crucial Sport; Asus R9 270X 2GB; mysz i klawiatura USB; SSD CrucialMX100-128GB;  Sierra 10.12.6

FCPX, Compressor, Davinci Resolve.

 


#25 Najrad

Najrad
  • Members
  • 785 postów
  • LocationPodhale

Napisano 21 luty 2018 - 14:13

iTunes wywala się z parametrem shikigva=4. Jak usunąłem wpis iTunes działa.


1.Asus Gryphon Z87; i74790k; 32GB DDR3 Crucial Sport; MSI RX 580 Armor 8GB; AudioLink II; mysz i klawiatura USB; SSD 850EVO-250GB;  High Sierra 10.13.6

2.Asus P8Z68-V_PRO; i72600k; 16 GB DDR3 Crucial Sport; Asus R9 270X 2GB; mysz i klawiatura USB; SSD CrucialMX100-128GB;  Sierra 10.12.6

FCPX, Compressor, Davinci Resolve.

 


#26 oswaldini

oswaldini
  • Moderators
  • 11019 postów
  • LocationBrzeszcze / Kraków

Napisano 21 luty 2018 - 14:57

Wpakujcie nowe Shiki 2.2.3 i sprawdźcie inne parametry: https://github.com/v...n_start.cpp#L18

 

 

 

AddExecutableWhitelist = 8,   // Disable hardware-accelerated FairPlay support in iTunes to fix crashes in 10.13.   // While this breaks streaming, it is currently the only way to workaround iTunes crashes in 10.13   // when one has IGPU installed.   // This is the only bit that is enabled automatically on 10.13~10.13.3 if shikigva is *NOT* passed   // via boot-args. Apple fixed this bug as of 10.13.4 Developer Beta 3.

MacBook Pro 2012 MD103 15" | i7-3615QM | 8 GB RAM | HD4000+GT650M | Samsung 830 256 GB
Hack Gigabyte H81N | i5-4460 | 8 GB RAM | HD4600+GTX650 | 2xHP 24" + 1xDell 27" | mSATA SSD 32GB + SSD 120GB + SSHD 500 GB | Raijintek Metis | SFX-L 500W | WiFi+BT

HomeSerwer: Dell 7010 | i3-3240 | 14 GB RAM | 2xWD RED 2TB | Synology DSM 6.1.7 @ Jun's bootloader | Virtual Machine Manager | Time Machine + PLEX + CouchPotato + SickRage + masa innych

iPhone 7 32GB Black
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku! | Nie pomagam na PRIV


#27 Najrad

Najrad
  • Members
  • 785 postów
  • LocationPodhale

Napisano 21 luty 2018 - 16:25

Tak mam Shiki 2.2.3. Testowałem na Z87 i  iTunes się nie wywala, albo bez żadnego parametru z kextem Shiki w Cloverze, albo z parametrem =16. 


1.Asus Gryphon Z87; i74790k; 32GB DDR3 Crucial Sport; MSI RX 580 Armor 8GB; AudioLink II; mysz i klawiatura USB; SSD 850EVO-250GB;  High Sierra 10.13.6

2.Asus P8Z68-V_PRO; i72600k; 16 GB DDR3 Crucial Sport; Asus R9 270X 2GB; mysz i klawiatura USB; SSD CrucialMX100-128GB;  Sierra 10.12.6

FCPX, Compressor, Davinci Resolve.

 


#28 mariodj

mariodj
  • Members
  • 41 postów

Napisano 02 marzec 2018 - 12:24

Aktualizował ktoś supplemental update ?  system mi po tym nie rusza ciągły restart


ASUS Z170 Pro Gaming | i5-6600K 3.5Ghz | 16gb DDR4 3000Mhz | GTX980 


#29 Najrad

Najrad
  • Members
  • 785 postów
  • LocationPodhale

Napisano 02 marzec 2018 - 12:28

Aktualizował ktoś supplemental update ?  system mi po tym nie rusza ciągły restart

 

Tak. U mnie bez problemu.


1.Asus Gryphon Z87; i74790k; 32GB DDR3 Crucial Sport; MSI RX 580 Armor 8GB; AudioLink II; mysz i klawiatura USB; SSD 850EVO-250GB;  High Sierra 10.13.6

2.Asus P8Z68-V_PRO; i72600k; 16 GB DDR3 Crucial Sport; Asus R9 270X 2GB; mysz i klawiatura USB; SSD CrucialMX100-128GB;  Sierra 10.12.6

FCPX, Compressor, Davinci Resolve.

 


#30 mariodj

mariodj
  • Members
  • 41 postów

Napisano 02 marzec 2018 - 13:41

jak dopisze do startu nv_disable=1 to zapętla się na komunikacie o IOConsoleUsers


ASUS Z170 Pro Gaming | i5-6600K 3.5Ghz | 16gb DDR4 3000Mhz | GTX980 


#31 314TeR

314TeR

    Administrator

  • Administrators
  • 17892 postów
  • LocationWarszawa

Napisano 02 marzec 2018 - 14:04

Zrób jakieś zdjęcie, komunikat o problemie może być wcześniej, a ten co opisujesz może nie mieć nic wspólnego.


ASUS MAXIMUS VII IMPACT | Core i7-4790K | 16GB DDR3 2400 CL10 | GTX 980 Ti | FiiO E10 | OS X Retail via UniBootX Clover

ASUS Z87M-PLUS | Core i5-4590T | 8GB DDR3L 1333 | HD4600 | OS X Retail via UniBootX Cloverbyłe haMac'i: ASUS P5W DH DeluxeASUS P7P55 WS Supercomputer | ASUS P8Z68 Deluxe/GEN3 | ASUS P8Z77-V PRO THUNDERBOLTJak uruchomić na wypasie ALC 882/888/889/1200 | STOP Gigafail | P5W DH Deluxe - perfekcyjny hackintosh | Piszę poprawnie po polsku!

Co daje kalibracja monitora - zobacz jak można poprawić jakość obrazu.

 

Najszybszy hackintosh na świecie za procesorem 12C identyfikujący się jako Mac Pro (Late 2013) wg rankingu Geekbench: 37000 pkt

 

Pomogliśmy Tobie - pomóż nam - przekaż darowiznę na utrzymanie forum.

 


#32 mariodj

mariodj
  • Members
  • 41 postów

Napisano 02 marzec 2018 - 14:55

Dwa screeny

Załączone pliki


ASUS Z170 Pro Gaming | i5-6600K 3.5Ghz | 16gb DDR4 3000Mhz | GTX980 


#33 314TeR

314TeR

    Administrator

  • Administrators
  • 17892 postów
  • LocationWarszawa

Napisano 02 marzec 2018 - 16:09

Błędów nie widać. Tak jakby niestartował po prostu tryb graficzny.

ASUS MAXIMUS VII IMPACT | Core i7-4790K | 16GB DDR3 2400 CL10 | GTX 980 Ti | FiiO E10 | OS X Retail via UniBootX Clover

ASUS Z87M-PLUS | Core i5-4590T | 8GB DDR3L 1333 | HD4600 | OS X Retail via UniBootX Cloverbyłe haMac'i: ASUS P5W DH DeluxeASUS P7P55 WS Supercomputer | ASUS P8Z68 Deluxe/GEN3 | ASUS P8Z77-V PRO THUNDERBOLTJak uruchomić na wypasie ALC 882/888/889/1200 | STOP Gigafail | P5W DH Deluxe - perfekcyjny hackintosh | Piszę poprawnie po polsku!

Co daje kalibracja monitora - zobacz jak można poprawić jakość obrazu.

 

Najszybszy hackintosh na świecie za procesorem 12C identyfikujący się jako Mac Pro (Late 2013) wg rankingu Geekbench: 37000 pkt

 

Pomogliśmy Tobie - pomóż nam - przekaż darowiznę na utrzymanie forum.

 


#34 pasazer13

pasazer13
  • Members
  • 49 postów

Napisano 02 marzec 2018 - 18:05

U mnie był podobny problem przy ostatnim supplemental update, ale z flagą "nv_disable=1" system wystartował. Ogólnie po aktualizacji sterowników nvidia w preferencjach systemowych system znowu padł. Pomogła re-instalacja sterowników bezpośrednio ze strony nvidia. 


Z97 Pro-Gamer | Intel CORE i5-4460, 3.2GHz | Intel HD4600 | MSI GeForce GTX 1050TI | Samsung 750 EVO 250GB |  WDC WD10EZEX 1TB | Kingston 8GB 1600MHz HyperX | Wi-FI BCM943602CS BCM94360CD

iPhone 8 64 GB

iPhone 6 64 GB

iPhone 3GS 32 GB

 


#35 mariodj

mariodj
  • Members
  • 41 postów

Napisano 06 marzec 2018 - 10:04

ok wina chyba była po stronie aktualizacji do najnowszej wersji clovera na unibootx, przygotowałem świeżego pena i udało się wszystko poinstalować ale

 

wróciły problemy z zamykaniem systemu, nie zawsze chce się zamknąć 

 

jak już się uda go wyłączyć to rano przy starcie wywala bios, czarny ekran i ciągły restart nic nie można zrobić dopiero reset biosu pomaga

 

i teraz nie wiem czy to przypadłość tej płyty którą mam w stopce czy można na to jakoś zaradzić


ASUS Z170 Pro Gaming | i5-6600K 3.5Ghz | 16gb DDR4 3000Mhz | GTX980 


#36 314TeR

314TeR

    Administrator

  • Administrators
  • 17892 postów
  • LocationWarszawa

Napisano 06 marzec 2018 - 11:00

Miałem ostatnio płytę "w rękach" ASUS Z170 Pro Gaming i nie miałem z nią jakiś dziwnych niespodzianek. BIOS jaki masz?


ASUS MAXIMUS VII IMPACT | Core i7-4790K | 16GB DDR3 2400 CL10 | GTX 980 Ti | FiiO E10 | OS X Retail via UniBootX Clover

ASUS Z87M-PLUS | Core i5-4590T | 8GB DDR3L 1333 | HD4600 | OS X Retail via UniBootX Cloverbyłe haMac'i: ASUS P5W DH DeluxeASUS P7P55 WS Supercomputer | ASUS P8Z68 Deluxe/GEN3 | ASUS P8Z77-V PRO THUNDERBOLTJak uruchomić na wypasie ALC 882/888/889/1200 | STOP Gigafail | P5W DH Deluxe - perfekcyjny hackintosh | Piszę poprawnie po polsku!

Co daje kalibracja monitora - zobacz jak można poprawić jakość obrazu.

 

Najszybszy hackintosh na świecie za procesorem 12C identyfikujący się jako Mac Pro (Late 2013) wg rankingu Geekbench: 37000 pkt

 

Pomogliśmy Tobie - pomóż nam - przekaż darowiznę na utrzymanie forum.

 


#37 mariodj

mariodj
  • Members
  • 41 postów

Napisano 07 marzec 2018 - 10:18

Miałem ostatnio płytę "w rękach" ASUS Z170 Pro Gaming i nie miałem z nią jakiś dziwnych niespodzianek. BIOS jaki masz?

 

trzymam się v2003 bo później z nvram chyba jest problem 

 

zauważyłem też że po dłuższej pracy z finderem klikając prawym na jakimś pliku robi zwieche, boing sie toczy i toczy


ASUS Z170 Pro Gaming | i5-6600K 3.5Ghz | 16gb DDR4 3000Mhz | GTX980 


#38 314TeR

314TeR

    Administrator

  • Administrators
  • 17892 postów
  • LocationWarszawa

Napisano 07 marzec 2018 - 11:56

W sprzęcie który robiłem był BIOS 3016 - NVRAM działał. Możesz spróbować, nowsze BIOSy poprawiają działanie pamięci na tych płytach.


ASUS MAXIMUS VII IMPACT | Core i7-4790K | 16GB DDR3 2400 CL10 | GTX 980 Ti | FiiO E10 | OS X Retail via UniBootX Clover

ASUS Z87M-PLUS | Core i5-4590T | 8GB DDR3L 1333 | HD4600 | OS X Retail via UniBootX Cloverbyłe haMac'i: ASUS P5W DH DeluxeASUS P7P55 WS Supercomputer | ASUS P8Z68 Deluxe/GEN3 | ASUS P8Z77-V PRO THUNDERBOLTJak uruchomić na wypasie ALC 882/888/889/1200 | STOP Gigafail | P5W DH Deluxe - perfekcyjny hackintosh | Piszę poprawnie po polsku!

Co daje kalibracja monitora - zobacz jak można poprawić jakość obrazu.

 

Najszybszy hackintosh na świecie za procesorem 12C identyfikujący się jako Mac Pro (Late 2013) wg rankingu Geekbench: 37000 pkt

 

Pomogliśmy Tobie - pomóż nam - przekaż darowiznę na utrzymanie forum.

 


#39 oswaldini

oswaldini
  • Moderators
  • 11019 postów
  • LocationBrzeszcze / Kraków

Napisano 07 marzec 2018 - 13:00

@mariodj NVRAM działa już na nowszych BIOSach z uwagi na nowe drivery EFI, problem był przy starszej wersji Clovera.

Potwierdzam to co mówi 314TeR, nowsze BIOSy bardzo dużo poprawiają pod kątem stabilności RAMu zwłaszcza kiedy mamy do czynienia z RAMem w 4-rech kościach lub z prędkościami powyżej 2400MHz.


MacBook Pro 2012 MD103 15" | i7-3615QM | 8 GB RAM | HD4000+GT650M | Samsung 830 256 GB
Hack Gigabyte H81N | i5-4460 | 8 GB RAM | HD4600+GTX650 | 2xHP 24" + 1xDell 27" | mSATA SSD 32GB + SSD 120GB + SSHD 500 GB | Raijintek Metis | SFX-L 500W | WiFi+BT

HomeSerwer: Dell 7010 | i3-3240 | 14 GB RAM | 2xWD RED 2TB | Synology DSM 6.1.7 @ Jun's bootloader | Virtual Machine Manager | Time Machine + PLEX + CouchPotato + SickRage + masa innych

iPhone 7 32GB Black
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku! | Nie pomagam na PRIV


#40 mariodj

mariodj
  • Members
  • 41 postów

Napisano 07 marzec 2018 - 21:37

No to bardzo miło słyszeć, wyciągam zatem kosteczkę ze starym biosem na backup i wrzucam drugą do aktualizacji. Niestety na tej płycie nie da się cofnąć biosu.

 

updejt

 

bios 3501 na pokładzie ale sterowników nvidii nie chce uruchomić

 

updejt 2

 

pogmerałem przy smbios i generowaniu custom uuid i poszło


ASUS Z170 Pro Gaming | i5-6600K 3.5Ghz | 16gb DDR4 3000Mhz | GTX980 





Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych