Skocz do zawartości

haMac.pl używa cookie. Przeczytaj Privacy Policy aby dowiedzieć się więcej. Aby usunąć tę wiadomość, proszę kliknąć w przycisk po prawej:    Akceptuję użycie cookie

Zdjęcie

Idealny hackintosh o specyfikacji iMac Pro na ASUS WS X299 Pro


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
113 odpowiedzi w tym temacie

#61 oswaldini

oswaldini
  • Moderators
  • 11030 postów
  • LocationBrzeszcze / Kraków

Napisano 24 marzec 2018 - 03:11

Panowie kocham X299... TB działa z pełnym HotSwapem ! Kupiłem sobie do testów HUBa USB z LANem i działa od kopa !!

 

X299-Deluxe z wymienionym WiFi na Applowe w adapterze M.2 (konieczność wywalenia maskownicy z ledami)

i9-7920X

64GB 3200MHz CL14

GTX 1080 Ti 11GB

 

Wynik w Geekbench 4 na synchronizacji wszystkich rdzeni: 48305 pkt (stockowo 43740pkt)

 

Załączony plik  Zrzut ekranu 2018-03-24 03.08.30.png   125,6 KB   5 Ilość pobrań

 

Załączony plik  msg-388-0-92289300-1521844913.jpg   283,14 KB   3 Ilość pobrań


  • marcinsa i Estrax lubią to

MacBook Pro 2012 MD103 15" | i7-3615QM | 8 GB RAM | HD4000+GT650M | Samsung 830 256 GB
Hack Gigabyte H81N | i5-4460 | 8 GB RAM | HD4600+GTX650 | 2xHP 24" + 1xDell 27" | mSATA SSD 32GB + SSD 120GB + SSHD 500 GB | Raijintek Metis | SFX-L 500W | WiFi+BT

HomeSerwer: Dell 7010 | i3-3240 | 14 GB RAM | 2xWD RED 2TB | Synology DSM 6.1.7 @ Jun's bootloader | Virtual Machine Manager | Time Machine + PLEX + CouchPotato + SickRage + masa innych

iPhone 7 32GB Black
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku! | Nie pomagam na PRIV


#62 borysbass

borysbass
  • Members
  • 28 postów
  • LocationŻywiec, Bielsko-Biała

Napisano 24 marzec 2018 - 09:42

No i pięknie :) 

Asus wypuścił nowy bios i dodał możliwość odblokowania msr w biosie. 



#63 oswaldini

oswaldini
  • Moderators
  • 11030 postów
  • LocationBrzeszcze / Kraków

Napisano 26 marzec 2018 - 01:14

Nie wiem co jest grane ale u mnie nie działa poprawka do CPU Type... cały czas jest Unknown... Niby pierdoła ale działać powinna.


MacBook Pro 2012 MD103 15" | i7-3615QM | 8 GB RAM | HD4000+GT650M | Samsung 830 256 GB
Hack Gigabyte H81N | i5-4460 | 8 GB RAM | HD4600+GTX650 | 2xHP 24" + 1xDell 27" | mSATA SSD 32GB + SSD 120GB + SSHD 500 GB | Raijintek Metis | SFX-L 500W | WiFi+BT

HomeSerwer: Dell 7010 | i3-3240 | 14 GB RAM | 2xWD RED 2TB | Synology DSM 6.1.7 @ Jun's bootloader | Virtual Machine Manager | Time Machine + PLEX + CouchPotato + SickRage + masa innych

iPhone 7 32GB Black
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku! | Nie pomagam na PRIV


#64 borysbass

borysbass
  • Members
  • 28 postów
  • LocationŻywiec, Bielsko-Biała

Napisano 26 marzec 2018 - 09:29

A dajesz 0x0F01? Masz problem z przypadkowym wybudzaniem ze snu? 



#65 oswaldini

oswaldini
  • Moderators
  • 11030 postów
  • LocationBrzeszcze / Kraków

Napisano 26 marzec 2018 - 10:11

Tak daję 0x0F01. Muszę go na dłużej zostawić na sleep, krótkie są OK ale przy wybudzaniu musze kilka razy ponaciskać klawiaturę aby monitor się obudził.


MacBook Pro 2012 MD103 15" | i7-3615QM | 8 GB RAM | HD4000+GT650M | Samsung 830 256 GB
Hack Gigabyte H81N | i5-4460 | 8 GB RAM | HD4600+GTX650 | 2xHP 24" + 1xDell 27" | mSATA SSD 32GB + SSD 120GB + SSHD 500 GB | Raijintek Metis | SFX-L 500W | WiFi+BT

HomeSerwer: Dell 7010 | i3-3240 | 14 GB RAM | 2xWD RED 2TB | Synology DSM 6.1.7 @ Jun's bootloader | Virtual Machine Manager | Time Machine + PLEX + CouchPotato + SickRage + masa innych

iPhone 7 32GB Black
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku! | Nie pomagam na PRIV


#66 borysbass

borysbass
  • Members
  • 28 postów
  • LocationŻywiec, Bielsko-Biała

Napisano 26 marzec 2018 - 13:03

Okazało się, że czytnik kart robił dziadostwo. 



#67 pablo1975

pablo1975
  • Members
  • 303 postów

Napisano 26 marzec 2018 - 14:14

Jaki jest panowie orientacyjny koszt takiego zestawu/takich zestawów o jakich wspominacie?



#68 oswaldini

oswaldini
  • Moderators
  • 11030 postów
  • LocationBrzeszcze / Kraków

Napisano 26 marzec 2018 - 15:04

Wejdź na jakikolwiek sklep i zrób sobie konfigurator. Każdy ma co innego, zależy jaka grafika etc.


MacBook Pro 2012 MD103 15" | i7-3615QM | 8 GB RAM | HD4000+GT650M | Samsung 830 256 GB
Hack Gigabyte H81N | i5-4460 | 8 GB RAM | HD4600+GTX650 | 2xHP 24" + 1xDell 27" | mSATA SSD 32GB + SSD 120GB + SSHD 500 GB | Raijintek Metis | SFX-L 500W | WiFi+BT

HomeSerwer: Dell 7010 | i3-3240 | 14 GB RAM | 2xWD RED 2TB | Synology DSM 6.1.7 @ Jun's bootloader | Virtual Machine Manager | Time Machine + PLEX + CouchPotato + SickRage + masa innych

iPhone 7 32GB Black
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku! | Nie pomagam na PRIV


#69 314TeR

314TeR

    Administrator

  • Administrators
  • 18153 postów
  • LocationWarszawa

Napisano 26 marzec 2018 - 18:53

Mi też na jednym x299 z 12c cpu type nie działa.

ASUS MAXIMUS VII IMPACT | Core i7-4790K | 16GB DDR3 2400 CL10 | GTX 980 Ti | FiiO E10 | OS X Retail via UniBootX Clover

ASUS Z87M-PLUS | Core i5-4590T | 8GB DDR3L 1333 | HD4600 | OS X Retail via UniBootX Cloverbyłe haMac'i: ASUS P5W DH DeluxeASUS P7P55 WS Supercomputer | ASUS P8Z68 Deluxe/GEN3 | ASUS P8Z77-V PRO THUNDERBOLTJak uruchomić na wypasie ALC 882/888/889/1200 | STOP Gigafail | P5W DH Deluxe - perfekcyjny hackintosh | Piszę poprawnie po polsku!

Co daje kalibracja monitora - zobacz jak można poprawić jakość obrazu.

 

Najszybszy hackintosh na świecie za procesorem 12C identyfikujący się jako Mac Pro (Late 2013) wg rankingu Geekbench: 37000 pkt

 

Pomogliśmy Tobie - pomóż nam - przekaż darowiznę na utrzymanie forum.

 


#70 oswaldini

oswaldini
  • Moderators
  • 11030 postów
  • LocationBrzeszcze / Kraków

Napisano 28 marzec 2018 - 08:07

Miałem idento sytuację na i7-8700K - podstawianie CPU Type nic nie dawało. Zastanawia mnie co jest grane.

 
EDIT: jedyny problem, którego nie mogę obskoczyć to nie montowanie napędów USB i TB po wybudzeniu z uśpienia, konieczny jest fizyczny replug  :/Macie coś na to ?
 
EDIT2: TB działa po wybudzeniu tylko kiedy jest w PCIe_3 (czwarte gniazdo PCIe), urządzenia USB nie zawsze montują się po sleepie i trzeba zrobić replug. Jestem po całonocnym sleepie, rano wybudziłem i uśpiłem go ponownie, obudzę ok 17. Audio po sleepie na razie działa.

MacBook Pro 2012 MD103 15" | i7-3615QM | 8 GB RAM | HD4000+GT650M | Samsung 830 256 GB
Hack Gigabyte H81N | i5-4460 | 8 GB RAM | HD4600+GTX650 | 2xHP 24" + 1xDell 27" | mSATA SSD 32GB + SSD 120GB + SSHD 500 GB | Raijintek Metis | SFX-L 500W | WiFi+BT

HomeSerwer: Dell 7010 | i3-3240 | 14 GB RAM | 2xWD RED 2TB | Synology DSM 6.1.7 @ Jun's bootloader | Virtual Machine Manager | Time Machine + PLEX + CouchPotato + SickRage + masa innych

iPhone 7 32GB Black
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku! | Nie pomagam na PRIV


#71 314TeR

314TeR

    Administrator

  • Administrators
  • 18153 postów
  • LocationWarszawa

Napisano 28 marzec 2018 - 12:07

Niestety nie znalazłem rozwiązania na plucie urządzeniami USB podczas sleep.


ASUS MAXIMUS VII IMPACT | Core i7-4790K | 16GB DDR3 2400 CL10 | GTX 980 Ti | FiiO E10 | OS X Retail via UniBootX Clover

ASUS Z87M-PLUS | Core i5-4590T | 8GB DDR3L 1333 | HD4600 | OS X Retail via UniBootX Cloverbyłe haMac'i: ASUS P5W DH DeluxeASUS P7P55 WS Supercomputer | ASUS P8Z68 Deluxe/GEN3 | ASUS P8Z77-V PRO THUNDERBOLTJak uruchomić na wypasie ALC 882/888/889/1200 | STOP Gigafail | P5W DH Deluxe - perfekcyjny hackintosh | Piszę poprawnie po polsku!

Co daje kalibracja monitora - zobacz jak można poprawić jakość obrazu.

 

Najszybszy hackintosh na świecie za procesorem 12C identyfikujący się jako Mac Pro (Late 2013) wg rankingu Geekbench: 37000 pkt

 

Pomogliśmy Tobie - pomóż nam - przekaż darowiznę na utrzymanie forum.

 


#72 oswaldini

oswaldini
  • Moderators
  • 11030 postów
  • LocationBrzeszcze / Kraków

Napisano 16 kwiecień 2018 - 12:56

Niestety potwierdzają się Twoje słowa odnośnie niedziałających portów PCIe... Ostatni PCIe nie działa z kartą FW, w PCI widoczna ale system już jej nie rozpoznaje, nie udało mi się też w ostatnim porcie odpalić TB.

 

Dziwna sprawa też w stosunku do TB w mojej sytuacji idealnie działa tylko w PCIE16_3, kiedy jest w PCIE16_2 nie działa mi wybudzanie ze sleep zarówno z GTX1080Ti jak i RX580. Najciekawsze jest to, że taki konfig u borysbass działa bez zarzutu...


MacBook Pro 2012 MD103 15" | i7-3615QM | 8 GB RAM | HD4000+GT650M | Samsung 830 256 GB
Hack Gigabyte H81N | i5-4460 | 8 GB RAM | HD4600+GTX650 | 2xHP 24" + 1xDell 27" | mSATA SSD 32GB + SSD 120GB + SSHD 500 GB | Raijintek Metis | SFX-L 500W | WiFi+BT

HomeSerwer: Dell 7010 | i3-3240 | 14 GB RAM | 2xWD RED 2TB | Synology DSM 6.1.7 @ Jun's bootloader | Virtual Machine Manager | Time Machine + PLEX + CouchPotato + SickRage + masa innych

iPhone 7 32GB Black
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku! | Nie pomagam na PRIV


#73 vdmesis

vdmesis
  • Donator
  • 265 postów
  • LocationKatowice

Napisano 05 luty 2019 - 13:39

Mój system to:

Intel Core i7-7800X

Asus WS X299 PRO

G.Skill 32GB 3200MHz CL14

Sapphire Nitro+ Radeon RX Vega 64 8GB

Samsung 970 PRO 1TB PCIe x4 NVMe

Seasonic 850W Focus+ 80 Plus Platinum

Fractal Design Define R6

 

Posługując się tym iście naukowym poradnikiem uruchomiłem Mojave 10.14.3 (Clover 4862)

https://www.insanely...ccessful-guide/

Szkoda, że poradnik dotyczy innej płyty Asusa, bo wtedy wszystko byłoby podane jak na tacy.

Naprawdę pierwszy raz spotykam się z tak szczegółowym wyjaśnieniem każdego z procesów instalacji MacOS.  \:D/

 

No to teraz podsumowując na ten moment:

+ podczas pracy instalatora musiałem użyć flagi npci=0x2000 (bez tego instalator kończył na znaku zakazu), po zainstalowaniu nie jest już potrzebna z tego co widzę,

+ bios zaktualizowany do najnowszego 0905 (08.01.2019),

+ w biosie jest możliwość wyłączenia blokady MSR, więc używając właściwie wyedytowanego TSCAdjustRest.kext, nie ma potrzeby wgrywania modyfikowanego BIOSu

+ Vega 64 rusza ootb

+ LAN też ootb,

+ dysk NVMe śmiga jak złoto :),

+ Audio nie będę wogóle uruchamiał, ze względu na posiadaną kartę zewnętrzną,

 

- CPU nieznane pomimo wpisu 0x0F01,

- sleep działa, ale komp budzi się od razu po zapadnięciu w sen,

- no i na ten moment największa bolączka - nie mam USB  #-o działają mi jedynie dwa porty 3.1. Próbowałem już i metody z poradnika i załączane w UniBooX USBInjectAll i nic. Co robię źle?

Załączony plik  Zrzut ekranu 2019-02-4 o 12.12.12.png   354,92 KB   0 Ilość pobrań

 

Co sądzicie o sekcji E.9) ASUS Prime X299 Deluxe PCI Device Implementation zalinkowanego poradnika?

Czy te wszystkie wpisy w E.9.1)  ACPI DSDT Replacement Implementation i w E.9.2) System SSDT PCI Device Implementation są wymagane, zalecane, czy kosmetyczne? ;)

Być może to rozwiązałoby problem nie działających portów PCI na płycie?

 

Autor poradnika przygotował dwa poradniki na swoim blogu dotyczące kwestii właśnie wpisów PCI, a także tworzenia własnego kexta z rozwiązującego problem właściwego działania portów USB:

PCI - http://kgp-hackintos...cpi-information

USB - http://kgp-hackintos...tion-guideline


10.14+Clover+i72600K+AsusP8Z68Deluxe+AsusR9280X+Geil16GB+OCZVertex3MAXIOPS+Plextor128GBM5S+CorsairCMPSU-650HXEU+NecEA274WMi+EpsonEH-TW5350+XonarU7+TechnicsRP-F10+iPad4+iPhoneSE+AppleTV4


#74 Altemirabelle

Altemirabelle
  • Members
  • 144 postów
  • LocationSilesia

Napisano 05 luty 2019 - 15:09

Znam nieco tego gościa, był także aktywny na niemieckiej stronie, aż do momentu konfliktu z tamtejszą społecznością. Zajmuje się badaniem pól magnetycznych  8-)

Mógłbyś tak z ciekawości odpalić z USB takie oto improwizowane EFI?

Załączone pliki



#75 vdmesis

vdmesis
  • Donator
  • 265 postów
  • LocationKatowice

Napisano 05 luty 2019 - 22:36

Znam nieco tego gościa, był także aktywny na niemieckiej stronie, aż do momentu konfliktu z tamtejszą społecznością. Zajmuje się badaniem pól magnetycznych  8-)

Mógłbyś tak z ciekawości odpalić z USB takie oto improwizowane EFI?

 

 

Dzięki za pomoc. Niestety w kontekście używanego przeze mnie configu, Twój ani nic nie wnosi, ani nic nie zmienia. :(

 

Wrzucam tu swój wyjściowy EFI, który zrobiłem wg poradnika @KGP

 

Załączone pliki


10.14+Clover+i72600K+AsusP8Z68Deluxe+AsusR9280X+Geil16GB+OCZVertex3MAXIOPS+Plextor128GBM5S+CorsairCMPSU-650HXEU+NecEA274WMi+EpsonEH-TW5350+XonarU7+TechnicsRP-F10+iPad4+iPhoneSE+AppleTV4


#76 Altemirabelle

Altemirabelle
  • Members
  • 144 postów
  • LocationSilesia

Napisano 06 luty 2019 - 00:56

Dobrze to tu stopuję, z braku sprzętu nie ma to tak czy siak sensu.

W tym EFI brakło DSDT/SSDT patches. Może to, coś by wniosło albo zmieniło.



#77 reyder

reyder
  • Members
  • 557 postów

Napisano 06 luty 2019 - 01:10

  • Unknown CPU to kosmetyka, wiele ludzi się czepia i drażni ich to. Ja wole to zostawiać tak jak jest niż psuć sygnatury systemowych sterowników/frameworków.
  • Vega nadal ma swoje problemy z wiatrakami które musisz rozwiązać (metoda dowolna bo jest kilka)
  • Platforma X299 to nie Z390/Z370 że wszystko chodzi OOTB. Wielu nawet nie ma poprawnie odpalonych funkcji w Z?? jak np Power Managment USB (Poprawne wstrzyknięte USBX, poprawione EC i dodana własne parametry) a co dopiero mówić o X299. Możesz się opierać na poradnik w sumie nawet powinieneś, lecz staraj się zrozumieć co robi dany wpis a nie wklepywać go na ślepo. Zrób sobie dump DSDT i zobacz czy poprawki zgadzają się z twoją płytą główną i czy są potrzebne.

 

Jak mnie dorwiesz jutro to pomogę ci zrobić config, aby wszystko działało.


Core i5-3750K | Gigabyte GA-Z77-D3H | 3x4GB 1600MHz | Gigabyte Nvidia 1070  :: Radeon 280X Asus | High Sierra 10.13 | Clover

Core i5-8600K | Asrock Extreme 4 | 2x8GB 2500MHz | Gigabyte 580X | High Sierra 10.13 | Clover


#78 vdmesis

vdmesis
  • Donator
  • 265 postów
  • LocationKatowice

Napisano 06 luty 2019 - 12:22

 

  • Unknown CPU to kosmetyka, wiele ludzi się czepia i drażni ich to. Ja wole to zostawiać tak jak jest niż psuć sygnatury systemowych sterowników/frameworków.
  • Vega nadal ma swoje problemy z wiatrakami które musisz rozwiązać (metoda dowolna bo jest kilka)
  • Platforma X299 to nie Z390/Z370 że wszystko chodzi OOTB. Wielu nawet nie ma poprawnie odpalonych funkcji w Z?? jak np Power Managment USB (Poprawne wstrzyknięte USBX, poprawione EC i dodana własne parametry) a co dopiero mówić o X299. Możesz się opierać na poradnik w sumie nawet powinieneś, lecz staraj się zrozumieć co robi dany wpis a nie wklepywać go na ślepo. Zrób sobie dump DSDT i zobacz czy poprawki zgadzają się z twoją płytą główną i czy są potrzebne.

 

Jak mnie dorwiesz jutro to pomogę ci zrobić config, aby wszystko działało.

 

 

 

Dziękuję @reyder za odpowiedź.

 

- tym Unknown CPU się nie przejmuję o ile wszystko działa jak należy, więc zostawiamy tak jak jest. Rozumiem, że w takim razie wpis CPU_Type mam skasować, tak?

- na razie z tego co widzę to Vega chodzi bardzo cicho. Co prawda trudno to stwierdzić w hałasie kabiny kinooperatorskiej, ale nie zauważyłem żadnych anomalii w stylu wiatraki chodzą cały czas na maksa. O jakich konkretnie problemach piszesz? Na co mam zwrócić uwagę?

- właśnie zacząłem dostrzegać, że nie będzie tak kolorowo, ale w sumie jak na razie najnowsze Mojave wstaje na samym FakeSMC i działa wszystko oprócz tych cholernych portów USB (spróbujcie poużywać kompa z jednym tylko gniazdem USB - masakra ;) . Oczywiście nie wiem jeszcze jakie problemy, i czy wogóle tkwią pod maską. ;) W drugiej części tego co piszesz już zaczyna być u mnie kiepsko ze zrozumieniem i raczej na pewno będę potrzebował pomocy z dumpem DSDT, poprawkami USBX, EC itd. Nigdy nie zgłębiłem alchemicznej sztuki DSDT, SSDT jak to słyszę to mam zamiar uciekać :D Na pewno nie mam zamiaru nic stosować na ślepo i wszelkie modyfikacje stosować tylko o ile są potrzebne

 

Dzięki za propozycję pomocy. Bardzo chętnie skorzystam.

Dziś mam jeszcze trochę czasu, żeby coś potestować, ale od jutro do niedzieli mnie nie ma i bardziej będę mógł przysiąść od poniedziałku.

 

Aktualizując sytuację:

 

- na ten moment używam tylko FakeSMC z pluginami,

- podczas testów w jednym z zestawów zapomniałem do kextów dorzucić TSCAdjustRest.kext i komp wstaje bez problemu. Czyżby w najnowszym biosie 0905 były już wszystkie poprawki? Chyba, że ten kext robi coś jeszcze, czego nie widzę, a co jest potrzebne :o

- USB - czyli, żeby pojawiły się porty USB muszę użyć jednej z dwóch metod @RehabMan albo @KGP. I teraz tak, KGP zaleca wg swojego poradnika stworzenie indywidualnego kexta z przyciętą ilością portów do 15 (wg filozofii Apple) i używanie tylko tego kextu. Natomiast RehabMan zaleca USBInjectAll.kext oraz USB Port Limit Patch w Cloverze, który tworzony jest do każdego update systemu. Czy ja to dobrze rozumiem? Tak mam to testować? Czy jeszcze są jakieś poprawki w sekcji SSDT w Cloverze porzebne?


10.14+Clover+i72600K+AsusP8Z68Deluxe+AsusR9280X+Geil16GB+OCZVertex3MAXIOPS+Plextor128GBM5S+CorsairCMPSU-650HXEU+NecEA274WMi+EpsonEH-TW5350+XonarU7+TechnicsRP-F10+iPad4+iPhoneSE+AppleTV4


#79 reyder

reyder
  • Members
  • 557 postów

Napisano 06 luty 2019 - 13:45

Dla USB wrzucasz USBInjectAll.kext oraz poprawnego patcha na limit portów dla twojej wersji OS X (są jeszcze dodatkowe injectory, musisz zobaczyć czy są Ci potrzebne bo chyba tak XHCI injector all). Następnie identyfikujesz sobie te 15 portów, więcej raczej nie będziesz potrzebował. (usb 3.0 liczy się jako 2 ze wsparciem trybu 2.0). Jeżeli jednak jesteś "USB masochist" i potrzebujesz ich więcej to będziesz musiał przekierować porty 2.0 na inny driver aby zmieścić się w limicie (w X299 chyba nie jest to możliwe). Następnie chcesz mieć porządnie zrobione USB PM. iMacPro ma chyba tak samo jak iMac17 i reszta. Musisz dodać wpis USBX z poprawnymi wartościami. Tak ma oryginalny iMacPro

 

rvjy3lZ.png

 

Do tego musisz zobaczyć jak się odpala EC, _EC  na twojej płycie głównej.

 

Metoda USBInjectAll.kext nie jest w żaden sposób gorsza, wręcz ma więcej opcji, jednakże jest trochę trudniejsza do zrobiona. Jak już zrobisz sobie odpowiednie SSDT, to usuwasz patch na limit portów i zostawiasz kext USBInjectAll

 

 

- na razie z tego co widzę to Vega chodzi bardzo cicho. Co prawda trudno to stwierdzić w hałasie kabiny kinooperatorskiej, ale nie zauważyłem żadnych anomalii w stylu wiatraki chodzą cały czas na maksa. O jakich konkretnie problemach piszesz? Na co mam zwrócić uwagę?

 

Wiatraki chodzą za głośno, zostają na 100% i nie schodzą w dół.

 

- tym Unknown CPU się nie przejmuję o ile wszystko działa jak należy, więc zostawiamy tak jak jest. Rozumiem, że w takim razie wpis CPU_Type mam skasować, tak?

 

o jakim wpisie dokładnie mówisz ?


Core i5-3750K | Gigabyte GA-Z77-D3H | 3x4GB 1600MHz | Gigabyte Nvidia 1070  :: Radeon 280X Asus | High Sierra 10.13 | Clover

Core i5-8600K | Asrock Extreme 4 | 2x8GB 2500MHz | Gigabyte 580X | High Sierra 10.13 | Clover


#80 314TeR

314TeR

    Administrator

  • Administrators
  • 18153 postów
  • LocationWarszawa

Napisano 06 luty 2019 - 15:08

USB - nie ma potrzeby używania XHCI injector all - USB X299 odpala na samym USBInjectAll.kext i poprawnym patchu na limit portów.

 

Jeśli używasz mojave to upewnij się że masz dodany ten patch.

<dict>
    <key>Comment</key>
    <string>USB 10.14+ by PMHeart</string>
    <key>Disabled</key>
    <false/>
    <key>Find</key>
    <data>
    g/sPD4MDBQAA
    </data>
    <key>InfoPlistPatch</key>
    <false/>
    <key>MatchOS</key>
    <string>10.14.x</string>
    <key>Name</key>
    <string>com.apple.driver.usb.AppleUSBXHCI</string>
    <key>Replace</key>
    <data>
    g/sPkJCQkJCQ
    </data>
   </dict>

Podsumowując - jak masz 10.14.x to aby wszystkie porty USB odpaliły na WS X299 Pro, musisz mieć aktualny USBInjectALL i w/w patch w cloverze. To jest oczywiście minimum. Jak masz chęci i czas, to warto poświęcić i dopieścić USB.

 

To czego mi nie udało się rozwiązać to odłączania urządzeń USB podczas sleep.


ASUS MAXIMUS VII IMPACT | Core i7-4790K | 16GB DDR3 2400 CL10 | GTX 980 Ti | FiiO E10 | OS X Retail via UniBootX Clover

ASUS Z87M-PLUS | Core i5-4590T | 8GB DDR3L 1333 | HD4600 | OS X Retail via UniBootX Cloverbyłe haMac'i: ASUS P5W DH DeluxeASUS P7P55 WS Supercomputer | ASUS P8Z68 Deluxe/GEN3 | ASUS P8Z77-V PRO THUNDERBOLTJak uruchomić na wypasie ALC 882/888/889/1200 | STOP Gigafail | P5W DH Deluxe - perfekcyjny hackintosh | Piszę poprawnie po polsku!

Co daje kalibracja monitora - zobacz jak można poprawić jakość obrazu.

 

Najszybszy hackintosh na świecie za procesorem 12C identyfikujący się jako Mac Pro (Late 2013) wg rankingu Geekbench: 37000 pkt

 

Pomogliśmy Tobie - pomóż nam - przekaż darowiznę na utrzymanie forum.

 





Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych