Skocz do zawartości

haMac.pl używa cookie. Przeczytaj Privacy Policy aby dowiedzieć się więcej. Aby usunąć tę wiadomość, proszę kliknąć w przycisk po prawej:    Akceptuję użycie cookie

Zdjęcie

ASUS P5N-E SLI - brak widocznych dysków, problem z instalacją na pendrive


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
16 odpowiedzi w tym temacie

#1 Endriu1987

Endriu1987
  • Members
  • 11 postów

Napisano 10 luty 2018 - 15:05

Witam.

Posiadam taką konfigurację:

 

ASUS P5N-E SLI (nForce 650i SLI)
Procesor: QuadCore Intel Xeon E5450 (procesor pod 771, płyta 775 - zastosowany MOD)
Karta graficzna: nVIDIA GeForce GTX 750 Ti

RAM: 8 GB (DDR2-800 (400 MHz) DDR2 SDRAM
Karta sieciowa ethernet: nVIDIA nForce 430i (MCP51)
Wi-Fi: brak
Kontroler audio: nVIDIA HDMI/DP @ nVIDIA GM107 - High Definition Audio Controller

 

Mam problemy ogólnie takie, że moja płyta w BIOSie nie posiada opcji włączenia AHCI i być może to jest problemem braku widoczności dysków przy instalacji.

Instalkę mam z sąsiedniego forum: https://hackintosh-polska.pl/guides/(jeśli nie wolno tutaj tego napisać, bardzo proszę o usunięciu linku bez usuwania tematu - to mój pierwszy post tutaj).

Normalnie podczas instalacji nie widzę dysków, mam tylko dwa widoczne pendrive (8GB z instalką orz 32GB pusty).

Jak iż nie widzę HDD ani SSD, to postanowiłem zainstalować na próbę system na 32GB i film przedstawia jak to wygląda.

Ogólnie instalacja idzie dobrze (film pocięty w celu zmniejszenia czasu trwania) i gdy komputer po pierwszej instalacji ma się zrestartować, to restartuje się tylko do momentu końcowego na filmie i na tym koniec, nic więcej się nie wydarzy.

 

Załączony plik  20180210_120118.jpg   239,33 KB   0 Ilość pobrań

 

Załączony plik  20180210_120219.jpg   162,01 KB   0 Ilość pobrań

 

Załączony plik  20180210_120943.jpg   307,28 KB   0 Ilość pobrań

 

Załączony plik  20180210_121422.jpg   320,61 KB   0 Ilość pobrań

 

Bardzo proszę o porady jak ukazać dyski podczas instalacji lub chociaż jak rozwiązać problem z instalacją na pendrive ;)

 

Film: https://drive.google...iew?usp=sharing

 

Posiadam High Sierre na VMware więc nie będzie problemów z testowaniem kextów przez Was poleconych lub konfiguracji czegokolwiek, mam też Clover Configuratora.



#2 man_of_the_oak

man_of_the_oak
  • R.E.D.
  • 813 postów
  • LocationKraków

Napisano 10 luty 2018 - 15:20

W kwestii widoczności dysków, z uwagi na chipset, najprawdopodobniej potrzebujesz kexta AppleNForceATA.


ASUS Z97-Pro Gamer | Intel Core i7-4790K | 16 GB 2400 MHz CL10 RAM | ASUS GTX760-DC2T-2GD5-SSU | Samsung 850 PRO + Samsung HD103SJ | BCM94360CD | Aune T1 MK2 + Genalex Gold Lion E88CC | macOS Sierra 10.12.6

MacBook Pro 13,3" (Mid 2012) | Intel Core i7-3520M | 16 GB 1600 MHz CL11 RAM | Intel HD 4000 | Transcend 370S | macOS Sierra 10.12.6
Mac OS X Snow Leopard 10.6.8 Retail (64-bit) @ ASUS K50IN (SX152)
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku!


#3 Endriu1987

Endriu1987
  • Members
  • 11 postów

Napisano 10 luty 2018 - 15:24

W kwestii widoczności dysków, z uwagi na chipset, najprawdopodobniej potrzebujesz kexta AppleNForceATA.

 

Tak właśnie o nim czytam, ale nie jestem pewien gdzie mam go wrzucić.

Partycja EFI dysku instalacyjnego jest pusta.

Możesz mi podrzucić jakiś namiar na ten plik oraz gdzie mam go wrzucić bezpośrednio na dysk instalacyjny?

Pobierałem różne kexty tej nazwy i jedne miały jeden pliczek, ale już inne były w folderze z różnymi innymi i nie wiem przez to w jaki sposób to odpowiedni wrzucić, aby sprawdzić działanie.



#4 man_of_the_oak

man_of_the_oak
  • R.E.D.
  • 813 postów
  • LocationKraków

Napisano 10 luty 2018 - 15:32

Musisz mieć poprawnie przygotowany klucz z bootloaderem: http://hamac.pl/topi...loader-hamacpl/

 

Wtedy kext ląduje w /EFI/CLOVER/OEM/<nazwa_płyty>/kexts/10.13 wspomnianego.

 

Oczywiście nie powinieneś korzystać z jakichkolwiek dystrybucji, tylko czystego systemu z App Store, odtworzonego na klucz wedle instrukcji z forum.

 

Dla jasności:

Jeden klucz na bootloader, drugi na instalator.


ASUS Z97-Pro Gamer | Intel Core i7-4790K | 16 GB 2400 MHz CL10 RAM | ASUS GTX760-DC2T-2GD5-SSU | Samsung 850 PRO + Samsung HD103SJ | BCM94360CD | Aune T1 MK2 + Genalex Gold Lion E88CC | macOS Sierra 10.12.6

MacBook Pro 13,3" (Mid 2012) | Intel Core i7-3520M | 16 GB 1600 MHz CL11 RAM | Intel HD 4000 | Transcend 370S | macOS Sierra 10.12.6
Mac OS X Snow Leopard 10.6.8 Retail (64-bit) @ ASUS K50IN (SX152)
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku!


#5 Endriu1987

Endriu1987
  • Members
  • 11 postów

Napisano 11 luty 2018 - 11:02

W kwestii widoczności dysków, z uwagi na chipset, najprawdopodobniej potrzebujesz kexta AppleNForceATA.

 

Ten kext załatwił sprawę, teraz pozostaje sprawa końcowa.

System się instaluje pierwszym etapem i gdy dojdzie do końca, to ma nastąpić restart i zawiesza mi się w momencie ze zdjęcia.

Przekopuję Google, ale jakoś nie widzę takich fraz u innych i nie wiem co robić.

Co sądzicie?

 

Załączony plik  20180211_101732.jpg   288,02 KB   0 Ilość pobrań



#6 Endriu1987

Endriu1987
  • Members
  • 11 postów

Napisano 12 luty 2018 - 16:44

To jak Panowie, ma ktoś z Was może pomysł co z tym zrobić?

Najnowszy video przedstawiające sytuację ;)

 

https://drive.google...iew?usp=sharing



#7 314TeR

314TeR

    Administrator

  • Administrators
  • 17551 postów
  • LocationWarszawa

Napisano 13 luty 2018 - 12:46

Jest nieźle - zwyczajnie Twoja płyta cierpi na problem z restartem. Może później pomoże jakaś poprawka do DSDT.

 

Jak finalnie "zatrzyma się" na napisach końcowych i powisi parę minut, to "popchnij" go resetem. Potem w cloverze powinna pojawić się opcja kontynuacji instalacji z dysku na którym instalowałeś. Wybierz ją i kontynuuj instalację - będzie to drugi etap.

 

AHA jeszcze jedno - jak formatujesz dysk w Disk Utility, to z menu górnego wybierz sobie pokazywanie wszystkich woluminów i jeśli ponawiasz instalację to polecam "wyczyścić" cały dysk, a nie tylko partycję. Wtedy będziesz miał pewność, że nic nie zostało po poprzedniej instalacji.

 

Jak już zainstalujesz system, to zainteresuj się podstawowymi poprawkami do DSDT: http://hamac.pl/topi...dyfikacje-dsdt/

 

Reszta wyjdzie w praniu. Sprzęt nie jest zbyt kompatybilny, ale może uda Ci się jakoś "przepchnąć" macOS na tej maszynie.


ASUS MAXIMUS VII IMPACT | Core i7-4790K | 16GB DDR3 2400 CL10 | GTX 980 Ti | FiiO E10 | OS X Retail via UniBootX Clover

ASUS Z87M-PLUS | Core i5-4590T | 8GB DDR3L 1333 | HD4600 | OS X Retail via UniBootX Cloverbyłe haMac'i: ASUS P5W DH DeluxeASUS P7P55 WS Supercomputer | ASUS P8Z68 Deluxe/GEN3 | ASUS P8Z77-V PRO THUNDERBOLTJak uruchomić na wypasie ALC 882/888/889/1200 | STOP Gigafail | P5W DH Deluxe - perfekcyjny hackintosh | Piszę poprawnie po polsku!

Co daje kalibracja monitora - zobacz jak można poprawić jakość obrazu.

 

Najszybszy hackintosh na świecie za procesorem 12C identyfikujący się jako Mac Pro (Late 2013) wg rankingu Geekbench: 37000 pkt

 

Pomogliśmy Tobie - pomóż nam - przekaż darowiznę na utrzymanie forum.

 


#8 Endriu1987

Endriu1987
  • Members
  • 11 postów

Napisano 13 luty 2018 - 15:33

Więc tak, dysk czyszczę po każdej próbie tak jak napisałeś powyżej, cały dysk ;)

Co do tego restartu, to już tak robiłem, ale już trochę temu i oczywiście spróbuję ponownie, gdyż od tamtego momentu trochę polepszyłem.

Nie wiem tylko czy między tym zatrzymanym błędem a dalszą częścią instalacji niczego nie ma i poprzez restart czegoś nie pominę.\

Mój problem to właśnie albo ustawienia USB, albo coś z DSDT lub SSDT, zobacz: https://www.tonymacx...l-panic.220436/



#9 Endriu1987

Endriu1987
  • Members
  • 11 postów

Napisano 13 luty 2018 - 18:05

Pisałem Ci wyżej, że takie popchnięcie już próbowałem zrobić.

Wówczas wyglądało to tak:

Miałem ten pierwszy pasek (4min), następnie restart z tym błędem i zawieszenie się.

Robiłem wówczas restart i uruchamiałem instalację ponownie, drugi etap odliczał około 16 min i przy 14 minucie następowało zapętlenie, tak sobie skakało z 14 na 13 minut do końca i tak cały czas, pasek nie szedł dalej.

Napisałem Ci również, że od tego podejścia ulepszyłem trochę instalację i dziś spróbowałem ponownie.

Wyglądało to tak:

Instalacja pierwszego etapu (4min) i restart z zawieszeniem jak na filmie, wówczas zresetowałem komputer przyciskiem.

Odpaliłem ponownie instalację i ruszył drugi etap (16min) i po chwili znów wywaliło ten końcowy kod z filmu (pewnie miał nastąpić samoczynny restart jak się domyślam), znów zresetowałem go przyciskiem.

Odpaliłem znów instalację i tym razem poszło już do końca bez żadnych restartów.

Winę ponosi coś z restartowaniem, ponieważ zauważyłem pewną rzecz.

Chciałem przestawić język w systemie i aby zatwierdzić zmiany musiałem zrestartować system, więc go zrestartowałem i system zatrzymał się znów w tym miejscu z filmu i tak sobie stał, aż go zrestartowałem przyciskiem.

Dodam, że wyłącznie poszło normalnie i system wyłączył komputer.

Masz jakiś pomysł na to, w jaki sposób do tego podejść? :D

 

Załączony plik  20180213_173307.jpg   373,7 KB   0 Ilość pobrań



#10 314TeR

314TeR

    Administrator

  • Administrators
  • 17551 postów
  • LocationWarszawa

Napisano 13 luty 2018 - 18:29

Gratuluję zainstalowania.

 

Teraz nie popsuj. Zrób sobie testowy, dodatkowy klucz z cloverem i na nim eksperymentuj, bo jak system nie wstanie, to zwyczajnie wrócisz do działającego klucza.

 

Restart - to na 90% kwestia poprawy DSDT. Pewnie jakbyś poszukał w staaarych wątkach z lat 2008-2010 to znajdziesz rozwiązanie. Wpierw Odpal VGA, potem lan, zrób podstawowe poprawki, one są konieczne i jak już będziesz miał sensownie działający system bez tylko restartu, to możesz się nim zająć.


ASUS MAXIMUS VII IMPACT | Core i7-4790K | 16GB DDR3 2400 CL10 | GTX 980 Ti | FiiO E10 | OS X Retail via UniBootX Clover

ASUS Z87M-PLUS | Core i5-4590T | 8GB DDR3L 1333 | HD4600 | OS X Retail via UniBootX Cloverbyłe haMac'i: ASUS P5W DH DeluxeASUS P7P55 WS Supercomputer | ASUS P8Z68 Deluxe/GEN3 | ASUS P8Z77-V PRO THUNDERBOLTJak uruchomić na wypasie ALC 882/888/889/1200 | STOP Gigafail | P5W DH Deluxe - perfekcyjny hackintosh | Piszę poprawnie po polsku!

Co daje kalibracja monitora - zobacz jak można poprawić jakość obrazu.

 

Najszybszy hackintosh na świecie za procesorem 12C identyfikujący się jako Mac Pro (Late 2013) wg rankingu Geekbench: 37000 pkt

 

Pomogliśmy Tobie - pomóż nam - przekaż darowiznę na utrzymanie forum.

 


#11 Endriu1987

Endriu1987
  • Members
  • 11 postów

Napisano 13 luty 2018 - 20:43

Masz na myśli tabelki "Patches" w DSDT czy Fixes, a może jeszcze coś innego odnośnie DSDT?

Chciałbym zacząć od ogarnięcia właśnie tego problemu.

Interfejs audio wykryty od razu bez sterów, karta Wi-Fi zainstalowana przy pomocy oficjalnych sterów TP-Linka, GTX 750 Ti śmiga zaś na najnowszych Web Driverach ;)



#12 314TeR

314TeR

    Administrator

  • Administrators
  • 17551 postów
  • LocationWarszawa

Napisano 13 luty 2018 - 22:53

Opisz poprawek do DSDT masz w linku jaki podałem wcześniej. Fixy w Cloverze są mocno uproszczone i należy z nich tylko jako ostateczność. 


ASUS MAXIMUS VII IMPACT | Core i7-4790K | 16GB DDR3 2400 CL10 | GTX 980 Ti | FiiO E10 | OS X Retail via UniBootX Clover

ASUS Z87M-PLUS | Core i5-4590T | 8GB DDR3L 1333 | HD4600 | OS X Retail via UniBootX Cloverbyłe haMac'i: ASUS P5W DH DeluxeASUS P7P55 WS Supercomputer | ASUS P8Z68 Deluxe/GEN3 | ASUS P8Z77-V PRO THUNDERBOLTJak uruchomić na wypasie ALC 882/888/889/1200 | STOP Gigafail | P5W DH Deluxe - perfekcyjny hackintosh | Piszę poprawnie po polsku!

Co daje kalibracja monitora - zobacz jak można poprawić jakość obrazu.

 

Najszybszy hackintosh na świecie za procesorem 12C identyfikujący się jako Mac Pro (Late 2013) wg rankingu Geekbench: 37000 pkt

 

Pomogliśmy Tobie - pomóż nam - przekaż darowiznę na utrzymanie forum.

 


#13 Endriu1987

Endriu1987
  • Members
  • 11 postów

Napisano 15 luty 2018 - 15:11

314TeR mam pytanie.

Co według Ciebie powinienem zrobić, aby naprawić restart?

Sytuacja wygląda w ten sposób, że wziąłem właśnie spróbowałem odpalić instalację systemu przy pomocy pustego configa, tj. zrobiłem nowy config i wybrałem jedynie opcje ze screena, wszystko inne jest puste.

 

Załączony plik  1.jpg   129,92 KB   0 Ilość pobrań

 

Nie wiem jak to ugryźć, gdy gdybym miał coś źle zaznaczone, to może by się tak działo, ale ja mam prawie pusty config :D

 

Uważasz, że winy należy szukać w ustawieniach tej zakładki?

 

Załączony plik  2.jpg   164,44 KB   0 Ilość pobrań

 

Używam "NullCPUPowerManagement" kexta i to może on jest winny?



#14 314TeR

314TeR

    Administrator

  • Administrators
  • 17551 postów
  • LocationWarszawa

Napisano 15 luty 2018 - 16:48

Pusty config, to zły pomysł.

 

Config musi być dostosowany do sprzętu. Na restart z głowy Ci nie pomogę, zwyczajnie nie pamiętam już takich maszyn. Bez względu na sytuację musisz wpierw popraw DSDT, to wtedy pozbędziesz się nullcpu...


ASUS MAXIMUS VII IMPACT | Core i7-4790K | 16GB DDR3 2400 CL10 | GTX 980 Ti | FiiO E10 | OS X Retail via UniBootX Clover

ASUS Z87M-PLUS | Core i5-4590T | 8GB DDR3L 1333 | HD4600 | OS X Retail via UniBootX Cloverbyłe haMac'i: ASUS P5W DH DeluxeASUS P7P55 WS Supercomputer | ASUS P8Z68 Deluxe/GEN3 | ASUS P8Z77-V PRO THUNDERBOLTJak uruchomić na wypasie ALC 882/888/889/1200 | STOP Gigafail | P5W DH Deluxe - perfekcyjny hackintosh | Piszę poprawnie po polsku!

Co daje kalibracja monitora - zobacz jak można poprawić jakość obrazu.

 

Najszybszy hackintosh na świecie za procesorem 12C identyfikujący się jako Mac Pro (Late 2013) wg rankingu Geekbench: 37000 pkt

 

Pomogliśmy Tobie - pomóż nam - przekaż darowiznę na utrzymanie forum.

 


#15 Endriu1987

Endriu1987
  • Members
  • 11 postów

Napisano 24 luty 2018 - 15:43

Powiedzcie mi proszę, czy u Was również tekst jest kiepsko renderowany? ;(

U mnie na rozdzielczości 1920x1080 (natywna monitora oraz ustawiona na Hacku) tekst jest o wiele gorszy niż na Win10.



#16 man_of_the_oak

man_of_the_oak
  • R.E.D.
  • 813 postów
  • LocationKraków

Napisano 24 luty 2018 - 15:52

http://www.mathewink...xternal-monitor

Spróbuj tego : )


ASUS Z97-Pro Gamer | Intel Core i7-4790K | 16 GB 2400 MHz CL10 RAM | ASUS GTX760-DC2T-2GD5-SSU | Samsung 850 PRO + Samsung HD103SJ | BCM94360CD | Aune T1 MK2 + Genalex Gold Lion E88CC | macOS Sierra 10.12.6

MacBook Pro 13,3" (Mid 2012) | Intel Core i7-3520M | 16 GB 1600 MHz CL11 RAM | Intel HD 4000 | Transcend 370S | macOS Sierra 10.12.6
Mac OS X Snow Leopard 10.6.8 Retail (64-bit) @ ASUS K50IN (SX152)
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku!


#17 Endriu1987

Endriu1987
  • Members
  • 11 postów

Napisano 24 luty 2018 - 15:56

A jeśli już to niestety przerabiałem i wraz jest źle?






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych