Skocz do zawartości

haMac.pl używa cookie. Przeczytaj Privacy Policy aby dowiedzieć się więcej. Aby usunąć tę wiadomość, proszę kliknąć w przycisk po prawej:    Akceptuję użycie cookie

Zdjęcie

Config + Clover do sprawdzenia


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
4 odpowiedzi w tym temacie

#1 crasti

crasti
  • Members
  • 7 postów

Napisano 11 luty 2018 - 14:09

Cześć,

 

Prosiłbym o sprawdzenie mojej konfiguracji i clovera.

Jestem świeży w temacie hackintosh'y i fajnie jakby ktoś bardziej doświadczony zerknął co udało mi się wyrzeźbić :)

W załączniku mój clover z configiem oraz screeny z folderów kext oraz driversUEFI64

 

Z niedziałających rzeczy:

- iMessage (działał, ale któregoś dnia przestał - nie wiem czemu)

- Handoff (W raporcie systemowym mam że mój bluetooth USB nie wspier Handoff, chociaż jest to broadcom - normalnie działa )

- Natywny NVRAM (Próbowałem podrzucać AptioFix3 jednak wtedy Clover nie radził sobie z bootowaniem, dla wersji 2 to samo - działa jedynie bez numerka (OsxAptioFixDrv-64.efi)) - nie wiem czy też emuluje

 

Chciałbym w miarę możliwość wycisnąć jak najwięcej się da z tego sprzętu. Tak aby był jak najbardziej kompatybilny z OSX'em

 

Specyfikacja

CPU: Intel i5-6500 3.20GHz 6MB
RAM: HyperX 16GB 2133MHz Fury Black CL14 (4x4GB)
MBO: MSI B150M MORTAR
GPU: MSI GeForce GTX 1060 GAMING X 6GB
Wifi: TP-LINK Archer T6E karta sieciowa PCI-E AC1300
BT: ASUS USB-BT400 USB 2.0 Bluetooth v.4.0
SMBIOS: iMac17,1

Z góry dzięki i pozdrawiam,

Crasti

Załączone pliki



#2 reyder

reyder
  • Members
  • 497 postów

Napisano 11 luty 2018 - 16:31

Usuwasz OsxAptio* i wgrywasz na jego miejsce AptioMemoryFix. Najnowsza wersję znajdziesz na insanelymac w dziale dla developerów.

 

HandOff. Sprawdź swój chip i poszukaj. https://github.com/R...-X-BrcmPatchRAM

 

Do iMessage brak Ci odpowiednich wpisów w .config.


  • crasti lubi to

Core i5-3750K | Gigabyte GA-Z77-D3H | 3x4GB 1600MHz | Gigabyte Nvidia 1070  :: Radeon 280X Asus | High Sierra 10.13 | Clover

Core i5-8600K | Asrock Extreme 4 | 2x8GB 2500MHz | Gigabyte 580X | High Sierra 10.13 | Clover


#3 crasti

crasti
  • Members
  • 7 postów

Napisano 11 luty 2018 - 17:41

 

Usuwasz OsxAptio* i wgrywasz na jego miejsce AptioMemoryFix. Najnowsza wersję znajdziesz na insanelymac w dziale dla developerów.

 

 

Zrobione! Działa jak należy :) Zmienna dodana do nvramu po restarcie dalej jest!

 

HandOff. Sprawdź swój chip i poszukaj. https://github.com/R...-X-BrcmPatchRAM

 

 

Dodałem kexty (/Others - BrcmFirmwareData.kext, BrcmPatchRAM2.kext) według instrukcji z linka jednak bez zmian

Nawet tam napisane jest poniżej, że mój dongl jest wspierany 

  • [0b05:17cb] Asus BT-400 (20702 stand-alone)

 

Do iMessage brak Ci odpowiednich wpisów w .config.

 

http://hamac.pl/topi...ienie-imessage/ o to Ci chodziło?



#4 reyder

reyder
  • Members
  • 497 postów

Napisano 11 luty 2018 - 21:52

Kilka szczegółów,

 

zamiast tego:

				<dict>
					<key>Comment</key>
					<string>change HDAS to HDEF</string>
					<key>Disabled</key>
					<false/>
					<key>Find</key>
					<data>
					SERBUw==
					</data>
					<key>Replace</key>
					<data>
					SERFRg==
					</data>
				</dict>

zaznacz FixHDA w Bitmasce DSDT.

 

Jeżeli dobrze sprawdziłem to twój procesor jest z serii Bonda tzw Skylake i obsługuje on już HWP. Nie potrzebujesz tego:

<key>SSDT</key>
		<dict>
			<key>DropOem</key>
			<false/>
			<key>Generate</key>
			<dict>
				<key>CStates</key>
				<true/>
				<key>PStates</key>
				<true/>
			</dict>
		</dict>

wystarczy jak pobawisz się ustawieniami HWP w config. Platform plugin 1 musi być wstrzyknięte, nie wiem czy potrzebujesz do tego SSDT. Sprawdź czy jest ok po usunięciu generowania stanów:

sysctl -n machdep.xcpm.mode

Jeśli tak to ustaw dla swojego procesora HWP odpowiednie.

 

Chyba niepotrzebne jest to :

		<key>smartUPS</key>
		<true/>

Jeżeli działa Ci nvram to ja bym wywalił to:

nvda_drv=1

i to :

		<key>NvidiaWeb</key>
		<true/>

Te 3 wątpię aby były Ci potrzebne:

		<key>AppleIntelCPUPM</key>
		<true/>
		<key>AppleRTC</key>
		<true/>
        <key>KernelPm</key>
        <true/>

Co do BT, trochę poszukać i się znajdzie coś ciekawego:

 

https://sourceforge....ontiunityfixup/

 

Wywal poprzednie co wgrałeś do BT.

 

 

 

Z iMessage jest taki problem, że niektórym działa a niektórym nie. Ja zawsze jak robię sobie albo komuś to nie mam problemu, tak samo admin. Inni użytkownicy zgłaszają problem, że im nie działa. Z tym zostawię Cie samego bo była masa wątków o iMessage na forum.


  • crasti lubi to

Core i5-3750K | Gigabyte GA-Z77-D3H | 3x4GB 1600MHz | Gigabyte Nvidia 1070  :: Radeon 280X Asus | High Sierra 10.13 | Clover

Core i5-8600K | Asrock Extreme 4 | 2x8GB 2500MHz | Gigabyte 580X | High Sierra 10.13 | Clover


#5 crasti

crasti
  • Members
  • 7 postów

Napisano 18 luty 2018 - 20:00

Bez tego "KernelPm" hackintosh nie chce wstać. Po cloverze, restart.

Z Bluetoothem dalej nie mogę sobie poradzić.

 






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych