Skocz do zawartości

haMac.pl używa cookie. Przeczytaj Privacy Policy aby dowiedzieć się więcej. Aby usunąć tę wiadomość, proszę kliknąć w przycisk po prawej:    Akceptuję użycie cookie

Zdjęcie
- - - - -

OSX na Intel DG41TY i Radeon HD5450


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
26 odpowiedzi w tym temacie

#1 roratoga

roratoga
  • Donator
  • 309 postów

Napisano 11 luty 2018 - 20:59

Witam
Posiadam peceta o następującej specyfikacji:

Intel Desktop Board DG41TY
Procesor C2D E6600 (2,4GHz) LGA775 socket
Ram 4gb DDR 667mHz
Chipset G41 (ICH7)
Grafika Intel GMA X4500HD
Audio Realtek ALC888VC audio codec
Lan Realtek GIgLan RTL 8111D

Bez dokładania grafiki pod pci e (Radeon HD5450) udało mi się zainstalować El Capitan przy użyciu Clovera.
Użyłem do tego następujących kextów:

FakeSMC.kext
RealtekRTL8111.kext
VoodooPS2Controller.kext
SATA_Legacy.kext

oraz flag

-v npci=0x2000 cpus=1 kext-dev-mode=1 maxmem=4096

Po uruchomieniu działa karta lan, natomiast grafika już niestety nie.
Niestety po wpięciu Radeona HD5450, który pod windows ma taki ID 68E5 1002 system już nie wstaje i zatrzymuje się na komunikacie pci configuration begin

Co muszę poprawić aby system uruchamiał się i działał w miarę stabilnie ?
pzdr

Załączone pliki


SAMSUNG NP350V5C-S0FPL / Intel® Core™ i5-3210M CPU @ 2.50GHz, 2494 MHz / Intel® 7 Series Chipset Family SATA AHCI Controller / Intel HD Graphics 4000 / AMD Radeon HD 7600M / Realtek ALC269 / Realtek PCIe GBE Family Controler / Atheros AR5B195


#2 alladyn21

alladyn21
  • Members
  • 178 postów
  • LocationŁódź

Napisano 12 luty 2018 - 11:20

kext lilu + whatevergreen do odpalenie amd GPU powinno pomóc. Chyba, że coś jest nie tak z mkonfiguracja PCIe 


Z170 ProGaming od Asusa - i5 6600K - 16gb DDR4 - RX480 8GB OC RTX2080 8GB


#3 roratoga

roratoga
  • Donator
  • 309 postów

Napisano 12 luty 2018 - 11:44

ID tego radeona mam z Windowsa.
W przedostatniej linijce ze screena jest właśnie coś ale nie bardzo rozumiem co oznacza.

SAMSUNG NP350V5C-S0FPL / Intel® Core™ i5-3210M CPU @ 2.50GHz, 2494 MHz / Intel® 7 Series Chipset Family SATA AHCI Controller / Intel HD Graphics 4000 / AMD Radeon HD 7600M / Realtek ALC269 / Realtek PCIe GBE Family Controler / Atheros AR5B195


#4 314TeR

314TeR

    Administrator

  • Administrators
  • 17888 postów
  • LocationWarszawa

Napisano 13 luty 2018 - 13:43

W przedostatniej linijce ze screena jest właśnie coś ale nie bardzo rozumiem co oznacza.

 

To coś pokazuje się zawsze, jak utyka na tym, to dodaj do bootargsów:

npci=0x2000

Włącz też Inject dla ATI.


ASUS MAXIMUS VII IMPACT | Core i7-4790K | 16GB DDR3 2400 CL10 | GTX 980 Ti | FiiO E10 | OS X Retail via UniBootX Clover

ASUS Z87M-PLUS | Core i5-4590T | 8GB DDR3L 1333 | HD4600 | OS X Retail via UniBootX Cloverbyłe haMac'i: ASUS P5W DH DeluxeASUS P7P55 WS Supercomputer | ASUS P8Z68 Deluxe/GEN3 | ASUS P8Z77-V PRO THUNDERBOLTJak uruchomić na wypasie ALC 882/888/889/1200 | STOP Gigafail | P5W DH Deluxe - perfekcyjny hackintosh | Piszę poprawnie po polsku!

Co daje kalibracja monitora - zobacz jak można poprawić jakość obrazu.

 

Najszybszy hackintosh na świecie za procesorem 12C identyfikujący się jako Mac Pro (Late 2013) wg rankingu Geekbench: 37000 pkt

 

Pomogliśmy Tobie - pomóż nam - przekaż darowiznę na utrzymanie forum.

 


#5 roratoga

roratoga
  • Donator
  • 309 postów

Napisano 13 luty 2018 - 19:06

Podaną przez Ciebie flagę mam dodaną od samego początku.
Inject Ati 68E51002 tez dodałem i bootowanie staje w tym samym miejscu.

SAMSUNG NP350V5C-S0FPL / Intel® Core™ i5-3210M CPU @ 2.50GHz, 2494 MHz / Intel® 7 Series Chipset Family SATA AHCI Controller / Intel HD Graphics 4000 / AMD Radeon HD 7600M / Realtek ALC269 / Realtek PCIe GBE Family Controler / Atheros AR5B195


#6 314TeR

314TeR

    Administrator

  • Administrators
  • 17888 postów
  • LocationWarszawa

Napisano 13 luty 2018 - 22:42

To jest błąd:

PCI configuration begin

Szukaj na forum na ten temat. Generalnie to w 95% pomagało dodanie npci=0x2000, ale skoro Ci nie działa, to nie wiem... poszukaj po forum, za czasów Core 2 Duo to był popularny błąd. 


ASUS MAXIMUS VII IMPACT | Core i7-4790K | 16GB DDR3 2400 CL10 | GTX 980 Ti | FiiO E10 | OS X Retail via UniBootX Clover

ASUS Z87M-PLUS | Core i5-4590T | 8GB DDR3L 1333 | HD4600 | OS X Retail via UniBootX Cloverbyłe haMac'i: ASUS P5W DH DeluxeASUS P7P55 WS Supercomputer | ASUS P8Z68 Deluxe/GEN3 | ASUS P8Z77-V PRO THUNDERBOLTJak uruchomić na wypasie ALC 882/888/889/1200 | STOP Gigafail | P5W DH Deluxe - perfekcyjny hackintosh | Piszę poprawnie po polsku!

Co daje kalibracja monitora - zobacz jak można poprawić jakość obrazu.

 

Najszybszy hackintosh na świecie za procesorem 12C identyfikujący się jako Mac Pro (Late 2013) wg rankingu Geekbench: 37000 pkt

 

Pomogliśmy Tobie - pomóż nam - przekaż darowiznę na utrzymanie forum.

 


#7 roratoga

roratoga
  • Donator
  • 309 postów

Napisano 14 luty 2018 - 14:20

Jeśli ktoś znajdzie chwilkę i mógłby zerknąć to zamieszczam ustawienia clovera przy których powstaje ten błąd.

Możliwe że coś mam niepotrzebnie dodane albo nie dodane w configu i dlatego nie mogę sobie z tym poradzić.

Załączone pliki


SAMSUNG NP350V5C-S0FPL / Intel® Core™ i5-3210M CPU @ 2.50GHz, 2494 MHz / Intel® 7 Series Chipset Family SATA AHCI Controller / Intel HD Graphics 4000 / AMD Radeon HD 7600M / Realtek ALC269 / Realtek PCIe GBE Family Controler / Atheros AR5B195


#8 roratoga

roratoga
  • Donator
  • 309 postów

Napisano 15 luty 2018 - 19:16

Niestety nie daje rady z uruchomieniem grafiki na tym pc.

Czy jest możliwość wyłączenia tej zintegrowanej karty intelowskiej w DSDT ?

Jeśli ktoś mógłby zerknąć.

 

Załączone pliki


SAMSUNG NP350V5C-S0FPL / Intel® Core™ i5-3210M CPU @ 2.50GHz, 2494 MHz / Intel® 7 Series Chipset Family SATA AHCI Controller / Intel HD Graphics 4000 / AMD Radeon HD 7600M / Realtek ALC269 / Realtek PCIe GBE Family Controler / Atheros AR5B195


#9 314TeR

314TeR

    Administrator

  • Administrators
  • 17888 postów
  • LocationWarszawa

Napisano 15 luty 2018 - 19:46

Na 99% stosowna opcja jest w BIOS.

ASUS MAXIMUS VII IMPACT | Core i7-4790K | 16GB DDR3 2400 CL10 | GTX 980 Ti | FiiO E10 | OS X Retail via UniBootX Clover

ASUS Z87M-PLUS | Core i5-4590T | 8GB DDR3L 1333 | HD4600 | OS X Retail via UniBootX Cloverbyłe haMac'i: ASUS P5W DH DeluxeASUS P7P55 WS Supercomputer | ASUS P8Z68 Deluxe/GEN3 | ASUS P8Z77-V PRO THUNDERBOLTJak uruchomić na wypasie ALC 882/888/889/1200 | STOP Gigafail | P5W DH Deluxe - perfekcyjny hackintosh | Piszę poprawnie po polsku!

Co daje kalibracja monitora - zobacz jak można poprawić jakość obrazu.

 

Najszybszy hackintosh na świecie za procesorem 12C identyfikujący się jako Mac Pro (Late 2013) wg rankingu Geekbench: 37000 pkt

 

Pomogliśmy Tobie - pomóż nam - przekaż darowiznę na utrzymanie forum.

 


#10 roratoga

roratoga
  • Donator
  • 309 postów

Napisano 15 luty 2018 - 20:21

Mam w biosie takie opcje:

auto ( przy takim ustawieniu obraz jest na radeonie ale staje na błędzie PCI)

int (przy takim ustawieniu jeśli zostawię tego radeona włożonego  do pci-e to bootowanie staje na błędzie PCI jeśli go wyjmę to system uruchamia się)

ext ( przy takim ustawieniu błąd PCI)

Coś jest nie tak albo z configiem albo z dsdt


SAMSUNG NP350V5C-S0FPL / Intel® Core™ i5-3210M CPU @ 2.50GHz, 2494 MHz / Intel® 7 Series Chipset Family SATA AHCI Controller / Intel HD Graphics 4000 / AMD Radeon HD 7600M / Realtek ALC269 / Realtek PCIe GBE Family Controler / Atheros AR5B195


#11 roratoga

roratoga
  • Donator
  • 309 postów

Napisano 16 luty 2018 - 16:39

Mam postęp.
Po usunięciu wszystkich flag poza -v grafika odpaliła ale z fake id 68e01002 i identyfikuje się jako hd6300m.
Nie mogę jeszcze uruchomić tego ALC888. Po dodaniu iniekcji w preferencjach pokazują się wyjścia i ikonka dźwięku na belce a mimo to dźwięku nie ma.
Może ktoś na jakiś pomysł jak odpalić dźwięk ?
Mam jeszcze błąd przy uruchamianiu (załączam zdjęcie )

Załączone pliki


SAMSUNG NP350V5C-S0FPL / Intel® Core™ i5-3210M CPU @ 2.50GHz, 2494 MHz / Intel® 7 Series Chipset Family SATA AHCI Controller / Intel HD Graphics 4000 / AMD Radeon HD 7600M / Realtek ALC269 / Realtek PCIe GBE Family Controler / Atheros AR5B195


#12 314TeR

314TeR

    Administrator

  • Administrators
  • 17888 postów
  • LocationWarszawa

Napisano 16 luty 2018 - 18:21

AppleALC i testować wszystkie ID.

Komunikaty? Przeczytać i działać.

ASUS MAXIMUS VII IMPACT | Core i7-4790K | 16GB DDR3 2400 CL10 | GTX 980 Ti | FiiO E10 | OS X Retail via UniBootX Clover

ASUS Z87M-PLUS | Core i5-4590T | 8GB DDR3L 1333 | HD4600 | OS X Retail via UniBootX Cloverbyłe haMac'i: ASUS P5W DH DeluxeASUS P7P55 WS Supercomputer | ASUS P8Z68 Deluxe/GEN3 | ASUS P8Z77-V PRO THUNDERBOLTJak uruchomić na wypasie ALC 882/888/889/1200 | STOP Gigafail | P5W DH Deluxe - perfekcyjny hackintosh | Piszę poprawnie po polsku!

Co daje kalibracja monitora - zobacz jak można poprawić jakość obrazu.

 

Najszybszy hackintosh na świecie za procesorem 12C identyfikujący się jako Mac Pro (Late 2013) wg rankingu Geekbench: 37000 pkt

 

Pomogliśmy Tobie - pomóż nam - przekaż darowiznę na utrzymanie forum.

 


#13 roratoga

roratoga
  • Donator
  • 309 postów

Napisano 16 luty 2018 - 19:27

Apple ID testowałem i efekt taki jak opisałem czyli mimo wykrycia wyjść/wejść brak dźwięku.

W załączniku skopiowałem raport z błędu.

Karta napewno jest sprawna bo jak spróbowałem kextu voodooHDA to miałem dźwięk tylko na słuchawkach

Załączone pliki

  • Załączony plik  Error.zip   2,64 KB   1 Ilość pobrań

SAMSUNG NP350V5C-S0FPL / Intel® Core™ i5-3210M CPU @ 2.50GHz, 2494 MHz / Intel® 7 Series Chipset Family SATA AHCI Controller / Intel HD Graphics 4000 / AMD Radeon HD 7600M / Realtek ALC269 / Realtek PCIe GBE Family Controler / Atheros AR5B195


#14 314TeR

314TeR

    Administrator

  • Administrators
  • 17888 postów
  • LocationWarszawa

Napisano 16 luty 2018 - 19:50

Masz jak byk napisane w raporcie co powoduje ten błąd.

 

Skoro działa na voodoohda, to może zwyczajnie z niego skorzystaj.


ASUS MAXIMUS VII IMPACT | Core i7-4790K | 16GB DDR3 2400 CL10 | GTX 980 Ti | FiiO E10 | OS X Retail via UniBootX Clover

ASUS Z87M-PLUS | Core i5-4590T | 8GB DDR3L 1333 | HD4600 | OS X Retail via UniBootX Cloverbyłe haMac'i: ASUS P5W DH DeluxeASUS P7P55 WS Supercomputer | ASUS P8Z68 Deluxe/GEN3 | ASUS P8Z77-V PRO THUNDERBOLTJak uruchomić na wypasie ALC 882/888/889/1200 | STOP Gigafail | P5W DH Deluxe - perfekcyjny hackintosh | Piszę poprawnie po polsku!

Co daje kalibracja monitora - zobacz jak można poprawić jakość obrazu.

 

Najszybszy hackintosh na świecie za procesorem 12C identyfikujący się jako Mac Pro (Late 2013) wg rankingu Geekbench: 37000 pkt

 

Pomogliśmy Tobie - pomóż nam - przekaż darowiznę na utrzymanie forum.

 


#15 roratoga

roratoga
  • Donator
  • 309 postów

Napisano 16 luty 2018 - 20:06

Te flagi które są w tym raporcie ...ja ich nie ustawiałem mam tylko -v

Na voodoo działają mi tylko słuchawki a jak podepne się do TV kablem jack-jack dźwięku brak.


SAMSUNG NP350V5C-S0FPL / Intel® Core™ i5-3210M CPU @ 2.50GHz, 2494 MHz / Intel® 7 Series Chipset Family SATA AHCI Controller / Intel HD Graphics 4000 / AMD Radeon HD 7600M / Realtek ALC269 / Realtek PCIe GBE Family Controler / Atheros AR5B195


#16 roratoga

roratoga
  • Donator
  • 309 postów

Napisano 17 luty 2018 - 14:38

Nawiązując do tematu modyfikacji DSDT chodzi mi o uruchamianie LPC.

U mnie ta sekcja nazywa się  SBRG ale wygłąda tak

 Device (SBRG)
            {
                Name (_ADR, 0x001F0000)
                Device (IELK)
                {
                    Name (_HID, "AWY0001")
                    OperationRegion (RXA0, PCI_Config, 0xA0, 0x20)
                    Field (RXA0, ByteAcc, NoLock, Preserve)
                    {
                            ,   9,
                        PBLV,   1,
                                Offset (0x10),
                            ,   1,
                        PBMS,   1,
                            ,   1,
                        PMCS,   1,
                        ECNS,   1,
                                Offset (0x11),
                        ECT1,   16,
                        ELEN,   1,
                                Offset (0x14)
                    }

                    Method (\_GPE._L0A, 0, NotSerialized)
                    {
                        Notify (\_SB.PCI0.SBRG.IELK, 0x81)
                        Store (One, \_SB.PCI0.SBRG.IELK.PMCS)
                    }

                    Method (_STA, 0, NotSerialized)
                    {
                        If (ELEN)
                        {
                            Return (0x0F)
                        }
                        Else
                        {
                            Return (Zero)
                        }
                    }

                    Method (SMOD, 1, NotSerialized)
                    {
                    }

                    Method (GPBS, 0, NotSerialized)
                    {
                        Return (XOr (PBLV, One))
                    }
                }
 

Załączony plik  Zrzut ekranu 2018-02-17 o 14.35.28.png   258,2 KB   0 Ilość pobrań

 

Ja powinna wyglądać prawidłowo w tym przypadku ?

 

 


SAMSUNG NP350V5C-S0FPL / Intel® Core™ i5-3210M CPU @ 2.50GHz, 2494 MHz / Intel® 7 Series Chipset Family SATA AHCI Controller / Intel HD Graphics 4000 / AMD Radeon HD 7600M / Realtek ALC269 / Realtek PCIe GBE Family Controler / Atheros AR5B195


#17 314TeR

314TeR

    Administrator

  • Administrators
  • 17888 postów
  • LocationWarszawa

Napisano 17 luty 2018 - 15:50

Czy naprawdę wszystko trzeba podstawić pod nos?

http://hamac.pl/topi...e-dsdt/?p=85058


ASUS MAXIMUS VII IMPACT | Core i7-4790K | 16GB DDR3 2400 CL10 | GTX 980 Ti | FiiO E10 | OS X Retail via UniBootX Clover

ASUS Z87M-PLUS | Core i5-4590T | 8GB DDR3L 1333 | HD4600 | OS X Retail via UniBootX Cloverbyłe haMac'i: ASUS P5W DH DeluxeASUS P7P55 WS Supercomputer | ASUS P8Z68 Deluxe/GEN3 | ASUS P8Z77-V PRO THUNDERBOLTJak uruchomić na wypasie ALC 882/888/889/1200 | STOP Gigafail | P5W DH Deluxe - perfekcyjny hackintosh | Piszę poprawnie po polsku!

Co daje kalibracja monitora - zobacz jak można poprawić jakość obrazu.

 

Najszybszy hackintosh na świecie za procesorem 12C identyfikujący się jako Mac Pro (Late 2013) wg rankingu Geekbench: 37000 pkt

 

Pomogliśmy Tobie - pomóż nam - przekaż darowiznę na utrzymanie forum.

 


#18 roratoga

roratoga
  • Donator
  • 309 postów

Napisano 17 luty 2018 - 16:15

Tak dodałem a mimo to przy każdym uruchomieniu mam ten sam komunikat o błędzie

 

Device (SBRG)

            {
                Name (_ADR, 0x001F0000)
                Method (_DSM, 4, NotSerialized)
                {
                    Store (Package (0x08)
                        {
                            "device-id", 
                            Buffer (0x04)
                            {
                                0x18, 0x3A, 0x00, 0x00
                            }, 
 
                            "compatible", 
                            Buffer (0x0D)
                            {
                                "pci8086,3a18"
                            }, 
 
                            "IOName", 
                            Buffer (0x0D)
                            {
                                "pci8086,3a18"
                            }, 
 
                            "name", 
                            Buffer (0x0D)
                            {
                                "pci8086,3a18"
                            }
                        }, Local0)
                    DTGP (Arg0, Arg1, Arg2, Arg3, RefOf (Local0))
                    Return (Local0)
                }
 
                Device (IELK)
                {
                    Name (_HID, "AWY0001")
                    OperationRegion (RXA0, PCI_Config, 0xA0, 0x20)
                    Field (RXA0, ByteAcc, NoLock, Preserve)
                    {
                            ,   9, 
                        PBLV,   1, 
                                Offset (0x10), 
                            ,   1, 
                        PBMS,   1, 
                            ,   1, 
                        PMCS,   1, 
                        ECNS,   1, 
                                Offset (0x11), 
                        ECT1,   16, 
                        ELEN,   1, 
                                Offset (0x14)
                    }
 
                    Method (\_GPE._L0A, 0, NotSerialized)
                    {
                        Notify (\_SB.PCI0.SBRG.IELK, 0x81)
                        Store (One, \_SB.PCI0.SBRG.IELK.PMCS)
                    }
 
                    Method (_STA, 0, NotSerialized)
                    {
                        If (ELEN)
                        {
                            Return (0x0F)
                        }
                        Else
                        {
                            Return (Zero)
                        }
                    }
 
                    Method (SMOD, 1, NotSerialized)
                    {
                    }
 
                    Method (GPBS, 0, NotSerialized)
                    {
                        Return (XOr (PBLV, One))
                    }
                }

SAMSUNG NP350V5C-S0FPL / Intel® Core™ i5-3210M CPU @ 2.50GHz, 2494 MHz / Intel® 7 Series Chipset Family SATA AHCI Controller / Intel HD Graphics 4000 / AMD Radeon HD 7600M / Realtek ALC269 / Realtek PCIe GBE Family Controler / Atheros AR5B195


#19 314TeR

314TeR

    Administrator

  • Administrators
  • 17888 postów
  • LocationWarszawa

Napisano 17 luty 2018 - 17:57

No i jaki wniosek? Skoro dodanie poprawki do LPC nie rozwiązuje problemu z KP od AICPM, to widać nie o te poprawki chodzi.

ASUS MAXIMUS VII IMPACT | Core i7-4790K | 16GB DDR3 2400 CL10 | GTX 980 Ti | FiiO E10 | OS X Retail via UniBootX Clover

ASUS Z87M-PLUS | Core i5-4590T | 8GB DDR3L 1333 | HD4600 | OS X Retail via UniBootX Cloverbyłe haMac'i: ASUS P5W DH DeluxeASUS P7P55 WS Supercomputer | ASUS P8Z68 Deluxe/GEN3 | ASUS P8Z77-V PRO THUNDERBOLTJak uruchomić na wypasie ALC 882/888/889/1200 | STOP Gigafail | P5W DH Deluxe - perfekcyjny hackintosh | Piszę poprawnie po polsku!

Co daje kalibracja monitora - zobacz jak można poprawić jakość obrazu.

 

Najszybszy hackintosh na świecie za procesorem 12C identyfikujący się jako Mac Pro (Late 2013) wg rankingu Geekbench: 37000 pkt

 

Pomogliśmy Tobie - pomóż nam - przekaż darowiznę na utrzymanie forum.

 


#20 roratoga

roratoga
  • Donator
  • 309 postów

Napisano 17 luty 2018 - 18:12

Z flagą cpus=1 także mam ten komunikat jak system się już uruchomi.

Możesz powiedzieć czego mi brakuje żeby pozbyć się tego komunikatu ?


SAMSUNG NP350V5C-S0FPL / Intel® Core™ i5-3210M CPU @ 2.50GHz, 2494 MHz / Intel® 7 Series Chipset Family SATA AHCI Controller / Intel HD Graphics 4000 / AMD Radeon HD 7600M / Realtek ALC269 / Realtek PCIe GBE Family Controler / Atheros AR5B195





Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych