Skocz do zawartości

haMac.pl używa cookie. Przeczytaj Privacy Policy aby dowiedzieć się więcej. Aby usunąć tę wiadomość, proszę kliknąć w przycisk po prawej:    Akceptuję użycie cookie

Zdjęcie

Pomyślna instalacja macOS na i3-4360/H81M-P33 - system nie rozpoznaje HDD z danymi


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
19 odpowiedzi w tym temacie

#1 De3ny

De3ny
  • Members
  • 72 postów

Napisano 05 marzec 2018 - 22:20

Witajcie, 
ostatnio udało mi się zamienić i3-4170 na i3-4360 i dziś bez problemu odpaliłem High Sierrę, korzystając z forumowego UniBootX, zmieniając tylko nazwę mojej płyty głównej i w config.plist edytując grafikę Intel na true. Po instalacji wszystko zostało ładnie wykryte, od razu miałem Internet, dźwięk, filmy z YT działają, więcej nie sprawdzałem. Jedyne co mnie zmartwiło to brak rozpoznawania mojego dysku HDD (OS zainstalowałem na SSD) - załączam zrzuty ekranu. Mam tam dużo danych i obawiam się o nie. Kiedyś przy próbie instalacji na i3-4170 + GTX 750 Ti El Capitana dysk był wykrywalny i mogłem przeglądać co się na nim znajduje - dlaczego teraz system nie rozpoznaje jego zawartości? Bardzo proszę o pomoc. 

edit: Otworzyłem kosz i w liście urządzenia mam dostęp do mojego HDD i widzę na nim rzeczy, mogę z niego kopiować, ale nie mogę skopiować nic z SSD na HDD - czy to da się zmienić bez naruszania zawartości? 

Załączone pliki


haMac: MSI H81M-P33 | i7-4790S | 8 GB RAM | HD 4600 | 240 GB SSD + 1 TB HDD


#2 314TeR

314TeR

    Administrator

  • Administrators
  • 17892 postów
  • LocationWarszawa

Napisano 06 marzec 2018 - 08:07

W konsoli wpisz polecenie:
diskutil list
I pokaż wynik.

ASUS MAXIMUS VII IMPACT | Core i7-4790K | 16GB DDR3 2400 CL10 | GTX 980 Ti | FiiO E10 | OS X Retail via UniBootX Clover

ASUS Z87M-PLUS | Core i5-4590T | 8GB DDR3L 1333 | HD4600 | OS X Retail via UniBootX Cloverbyłe haMac'i: ASUS P5W DH DeluxeASUS P7P55 WS Supercomputer | ASUS P8Z68 Deluxe/GEN3 | ASUS P8Z77-V PRO THUNDERBOLTJak uruchomić na wypasie ALC 882/888/889/1200 | STOP Gigafail | P5W DH Deluxe - perfekcyjny hackintosh | Piszę poprawnie po polsku!

Co daje kalibracja monitora - zobacz jak można poprawić jakość obrazu.

 

Najszybszy hackintosh na świecie za procesorem 12C identyfikujący się jako Mac Pro (Late 2013) wg rankingu Geekbench: 37000 pkt

 

Pomogliśmy Tobie - pomóż nam - przekaż darowiznę na utrzymanie forum.

 


#3 De3ny

De3ny
  • Members
  • 72 postów

Napisano 06 marzec 2018 - 09:22

Załączam zrzut ekranu. 
 

Załączone pliki


haMac: MSI H81M-P33 | i7-4790S | 8 GB RAM | HD 4600 | 240 GB SSD + 1 TB HDD


#4 314TeR

314TeR

    Administrator

  • Administrators
  • 17892 postów
  • LocationWarszawa

Napisano 06 marzec 2018 - 10:58

Po w/w liście już powinieneś wiedzieć wszystko.

 

Masz 2 dyski - jeden na macOS drugi na windows. Żadnego "z danymi" nie ma.


ASUS MAXIMUS VII IMPACT | Core i7-4790K | 16GB DDR3 2400 CL10 | GTX 980 Ti | FiiO E10 | OS X Retail via UniBootX Clover

ASUS Z87M-PLUS | Core i5-4590T | 8GB DDR3L 1333 | HD4600 | OS X Retail via UniBootX Cloverbyłe haMac'i: ASUS P5W DH DeluxeASUS P7P55 WS Supercomputer | ASUS P8Z68 Deluxe/GEN3 | ASUS P8Z77-V PRO THUNDERBOLTJak uruchomić na wypasie ALC 882/888/889/1200 | STOP Gigafail | P5W DH Deluxe - perfekcyjny hackintosh | Piszę poprawnie po polsku!

Co daje kalibracja monitora - zobacz jak można poprawić jakość obrazu.

 

Najszybszy hackintosh na świecie za procesorem 12C identyfikujący się jako Mac Pro (Late 2013) wg rankingu Geekbench: 37000 pkt

 

Pomogliśmy Tobie - pomóż nam - przekaż darowiznę na utrzymanie forum.

 


#5 De3ny

De3ny
  • Members
  • 72 postów

Napisano 06 marzec 2018 - 11:44

Źle zatytułowałem wątek. Chodzi mi o to, czy można tak zrobić by na HDD kopiować jakieś pliki z macOS, czego obecnie zrobić nie mogę? Dysk służy jedynie do odczytu. 

Jak system działa sprawnie, to jakie kroki jeszcze należy podjąć w moim przypadku, skoro tylko zainstalowałem i nie bawiłem się dalej niczym z poziomu OSa? Udało mi się bez problemu uruchomić drukarkę Brother DCP-135C, działa nawet usypianie, ale dalej mam pendrive z cloverem. 

Jeśli mogę logować się na App Store i pobierać aplikacje to nie muszę generować już SMBIOS? Zostało mi zrobienie EFI i to już byłby koniec? 

Chcąc usunąć jakąś aplikację, trafiam na błąd 43, co może być tym spowodowane? Zauważyłem, że teraz nic nie mogę przenosić do kosza, a wcześniej było bez problemów. 
edit: Już działa usuwanie, przypomniałem sobie, że zmieniłem opóźnienia pamięci z CL 9-9-9-24 na CL 8-8-8-24, ustawiłem na standard i problem nie występuje, można usuwać. Co należy zrobić, aby pamięci pracowały z mniejszymi opóźnieniami i nie występował błąd 43? 

 

Załączone pliki


haMac: MSI H81M-P33 | i7-4790S | 8 GB RAM | HD 4600 | 240 GB SSD + 1 TB HDD


#6 314TeR

314TeR

    Administrator

  • Administrators
  • 17892 postów
  • LocationWarszawa

Napisano 06 marzec 2018 - 13:30

Chodzi o dysk sformatowany w NTFS?

 

To nie można zapisywać - można włączyć zapis np używając paragon ntfs lub podobnego rozwiązania, ale to wcześniej czy później prowadzi do straty danych.

 

Opóźnienia pamięci nie powinny mieć objawu o jakim piszesz. Opóźnienia to kwestia stabilności, może zwyczajnie nie działają takie opóźnienia na tej płycie.


ASUS MAXIMUS VII IMPACT | Core i7-4790K | 16GB DDR3 2400 CL10 | GTX 980 Ti | FiiO E10 | OS X Retail via UniBootX Clover

ASUS Z87M-PLUS | Core i5-4590T | 8GB DDR3L 1333 | HD4600 | OS X Retail via UniBootX Cloverbyłe haMac'i: ASUS P5W DH DeluxeASUS P7P55 WS Supercomputer | ASUS P8Z68 Deluxe/GEN3 | ASUS P8Z77-V PRO THUNDERBOLTJak uruchomić na wypasie ALC 882/888/889/1200 | STOP Gigafail | P5W DH Deluxe - perfekcyjny hackintosh | Piszę poprawnie po polsku!

Co daje kalibracja monitora - zobacz jak można poprawić jakość obrazu.

 

Najszybszy hackintosh na świecie za procesorem 12C identyfikujący się jako Mac Pro (Late 2013) wg rankingu Geekbench: 37000 pkt

 

Pomogliśmy Tobie - pomóż nam - przekaż darowiznę na utrzymanie forum.

 


#7 De3ny

De3ny
  • Members
  • 72 postów

Napisano 06 marzec 2018 - 13:53

Tak, chodzi mi o dysk NTFS jeszcze z czasów Windows. 

Takie opóźnienia działały bez problemu przez 3 lata na Windowsie. 

Skopiowałem EFI z UniBootX na SSD, odpalam system bez pendrive, jednak muszę wybrać, komputer od razu się nie uruchamia na macOS - da się coś z tym zrobić? Wczytuje się w jakieś 20 sekund, ale też wyskakuje wiele komend, a pasek ładowania z logo Apple wyskoczy na sekundę.  


haMac: MSI H81M-P33 | i7-4790S | 8 GB RAM | HD 4600 | 240 GB SSD + 1 TB HDD


#8 Dominis

Dominis
  • Members
  • 75 postów
  • LocationOświęcim

Napisano 06 marzec 2018 - 17:07

jedynym sensownym rozwiązaniem wymiany danych pomiędzy OS X a windowsem to partycja ExFAT? czy są jakieś inne lepsze rozwiązania?


Asus Maximus VII Impact | Intel® Core™ i5-4460 | Asus GeForce GTX 970 Strix 4GB | RAM 8GB


#9 Ian

Ian
  • Members
  • 209 postów
  • LocationUSA

Napisano 06 marzec 2018 - 17:09

jedynym sensownym rozwiązaniem wymiany danych pomiędzy OS X a windowsem to partycja ExFAT? czy są jakieś inne lepsze rozwiązania?

 

 

Sieć.


hack1: ASUS H170M-Plus | i7-6700k 4GHz | Radeon RX 560 4GB | Mojave 10.14.x

hack2: Gigabyte H81M-H MSI H81M-E33 | i5-G3260 3.3GHz | NVIDIA  GeForce GT 710 1GB | Sierra 10.12.6

MacBook Pro Early 2015 | Mojave 10.14

PC: HP | NVIDIA GeForce GT 740 4GB | E8400 3GHz | Windows 10 1809

 


#10 De3ny

De3ny
  • Members
  • 72 postów

Napisano 06 marzec 2018 - 19:37

A jak przyspieszyć ładowanie macOS i by od razu pojawiało się okienko z logo i paskiem ładowania, zamiast linii komend, pomijając wybieranie w cloverze? 

 

Chciałbym wypróbować Magic Mouse i działałoby z jakimś tanim adapterem na BCM20702 czy CSR8510?


haMac: MSI H81M-P33 | i7-4790S | 8 GB RAM | HD 4600 | 240 GB SSD + 1 TB HDD


#11 Ian

Ian
  • Members
  • 209 postów
  • LocationUSA

Napisano 06 marzec 2018 - 19:55

W Clover Configurator sekcja Boot, opcja Timeout.


hack1: ASUS H170M-Plus | i7-6700k 4GHz | Radeon RX 560 4GB | Mojave 10.14.x

hack2: Gigabyte H81M-H MSI H81M-E33 | i5-G3260 3.3GHz | NVIDIA  GeForce GT 710 1GB | Sierra 10.12.6

MacBook Pro Early 2015 | Mojave 10.14

PC: HP | NVIDIA GeForce GT 740 4GB | E8400 3GHz | Windows 10 1809

 


#12 De3ny

De3ny
  • Members
  • 72 postów

Napisano 06 marzec 2018 - 23:10

Denerwuje mnie trochę przewijanie (szczególnie stron internetowych). Jest takie "szarpane", "kwadratowe", czasami rolka od myszki przeskakuje, nie mam efektu "smooth", co zauważałem na Makach. Da się coś z tym zrobić, czy kupno Magic Mouse/Trackpada rozwiąże sprawę? 


haMac: MSI H81M-P33 | i7-4790S | 8 GB RAM | HD 4600 | 240 GB SSD + 1 TB HDD


#13 Ian

Ian
  • Members
  • 209 postów
  • LocationUSA

Napisano 06 marzec 2018 - 23:38

Z tego co piszesz trudno wyczuć ale ty sam powinieneś wiedzieć, czy to problem sprzętowy (skopana mysz), czy programowy (grafika). To się przecież czuje. Mysz nie stanowi problemu i z każdym, nawet najprostszym adapterem powinna działać należycie.


hack1: ASUS H170M-Plus | i7-6700k 4GHz | Radeon RX 560 4GB | Mojave 10.14.x

hack2: Gigabyte H81M-H MSI H81M-E33 | i5-G3260 3.3GHz | NVIDIA  GeForce GT 710 1GB | Sierra 10.12.6

MacBook Pro Early 2015 | Mojave 10.14

PC: HP | NVIDIA GeForce GT 740 4GB | E8400 3GHz | Windows 10 1809

 


#14 De3ny

De3ny
  • Members
  • 72 postów

Napisano 07 marzec 2018 - 10:01

Wczoraj po zrestartowaniu komputera, ekran mignął przez chwilę białym światłem i nie chce się uruchamiać. Nie ma żadnych sygnałów dźwiękowych, myślałem że to procesor i3-4360, wstawiłem stary i3-4170 i nadal to samo, nie mogę wejść do UEFI, przy próbie wejścia ciągle mam napisane Entering Setup... i stoi.

Czy H81M-P33 nawaliła?

edit: za dużo kombinowałem, coś mnie tknęło by odczepić SSD z macOS i wszystko ładnie ruszyło... idę próbować coś z tym zrobić dalej.

Wszystko ruszyło, nie wiem co stanowiło problem, odpaliłem clovera z pendrive, może jak wczoraj ustawiałem Timeout w Clover Configurator to coś zepsułem, ale zmiany i tak nic nie dały, dalej mam ładowanie komend a potem na sekundę logo Apple z paskiem ładowania. 

Gdy przewijam po przez przeciąganie to jest normalnie, raczej grafika tu nie stanowi problemu. Przewijanie za pomocą rolki powoduje przeskakiwanie, cofanie, co jest upierdliwe. 


haMac: MSI H81M-P33 | i7-4790S | 8 GB RAM | HD 4600 | 240 GB SSD + 1 TB HDD


#15 Ian

Ian
  • Members
  • 209 postów
  • LocationUSA

Napisano 07 marzec 2018 - 14:04

 W kombinowaniu nie ma nic złego. Możesz się przy tym wiele nauczyć, jednak "kombinować" trzeba z głową. Nie chaotycznie i bezmyślnie. Każda zmiana powinna być wcześniej przemyślana, żeby można było ją cofnąć w przypadku niepowodzenia. Na tym forum są ludzie, których wiedza jest bardzo duża. Oni zawsze pomogą, jednak nie będą pisać nie nadążając za Twoimi chaotycznymi próbami. Przewijanie zwyczajnie sprawdź z inną myszką i będziesz wiedział wszystko. Skoro namieszałeś Configuratorem to może zerknij do configu:

<key>Timeout</key>

<integer>liczba_sekund</integer>

hack1: ASUS H170M-Plus | i7-6700k 4GHz | Radeon RX 560 4GB | Mojave 10.14.x

hack2: Gigabyte H81M-H MSI H81M-E33 | i5-G3260 3.3GHz | NVIDIA  GeForce GT 710 1GB | Sierra 10.12.6

MacBook Pro Early 2015 | Mojave 10.14

PC: HP | NVIDIA GeForce GT 740 4GB | E8400 3GHz | Windows 10 1809

 


#16 De3ny

De3ny
  • Members
  • 72 postów

Napisano 07 marzec 2018 - 14:42

Dziś zrobiłem aktualizację z App Store, wszystko odbyło się bez problemu. 

Z tym przewijaniem to myszka stanowi problem (ma już około 10 lat i czas najwyższy ją wymienić). Znalazłem inną, podłączyłem i jest ok.
Pytanie - czy ten efekt "smooth" przy przewijaniu jak na np. iPhone da się uzyskać na Magic Mouse czy Magic Trackpad? 

Jak jest z zapisem do NVRAM na H81M-P33? Mam najnowszy BIOS, załączam zrzut ekranu, niby wykazuje, że zapis jest aktywny, ale gdy np. porządkuję dane na dysku z danymi HDD (format NTFS) wg daty utworzenia, to po ponownym uruchomieniu wraca do funkcji "nie porządkuj" - czy na tym nie polega działanie NVRAM? 

Załączone pliki


haMac: MSI H81M-P33 | i7-4790S | 8 GB RAM | HD 4600 | 240 GB SSD + 1 TB HDD


#17 314TeR

314TeR

    Administrator

  • Administrators
  • 17892 postów
  • LocationWarszawa

Napisano 07 marzec 2018 - 15:08

Zrób restart, jeśli po restarcie zmienna NVRAMTEST będzie w nvram, to OK.

 

Oczywiście warunek konieczny to wyłączony EmuVariableUefi i skryptów.


ASUS MAXIMUS VII IMPACT | Core i7-4790K | 16GB DDR3 2400 CL10 | GTX 980 Ti | FiiO E10 | OS X Retail via UniBootX Clover

ASUS Z87M-PLUS | Core i5-4590T | 8GB DDR3L 1333 | HD4600 | OS X Retail via UniBootX Cloverbyłe haMac'i: ASUS P5W DH DeluxeASUS P7P55 WS Supercomputer | ASUS P8Z68 Deluxe/GEN3 | ASUS P8Z77-V PRO THUNDERBOLTJak uruchomić na wypasie ALC 882/888/889/1200 | STOP Gigafail | P5W DH Deluxe - perfekcyjny hackintosh | Piszę poprawnie po polsku!

Co daje kalibracja monitora - zobacz jak można poprawić jakość obrazu.

 

Najszybszy hackintosh na świecie za procesorem 12C identyfikujący się jako Mac Pro (Late 2013) wg rankingu Geekbench: 37000 pkt

 

Pomogliśmy Tobie - pomóż nam - przekaż darowiznę na utrzymanie forum.

 


#18 De3ny

De3ny
  • Members
  • 72 postów

Napisano 07 marzec 2018 - 15:53

No jest 1 po restarcie, nic się nie zmieniło. EmuVariableUefi w Clover Configurator mam zainstalowane. Jak odinstaluje w Clover Configurator, po restarcie znowu pokazuje 1. Co jest nie tak?

Ustawiłem w pamięci zintegrowanej GPU 1024 MB, odpaliłem benchmark Heaven i w jego oknie na koniec testu dalej wykazuje mi 256 MB, wynik również się nie zmienił. Trzeba coś edytować? 

 

Załączone pliki


haMac: MSI H81M-P33 | i7-4790S | 8 GB RAM | HD 4600 | 240 GB SSD + 1 TB HDD


#19 314TeR

314TeR

    Administrator

  • Administrators
  • 17892 postów
  • LocationWarszawa

Napisano 07 marzec 2018 - 23:18

Jak nie wiesz jak wyłączyć bezinwazyjnie EmuVariableUefi to zwyczajnie skasuj go. Jak wpisy po restartach będą, to wszystko wskazywać będzie, że zapis działa.


ASUS MAXIMUS VII IMPACT | Core i7-4790K | 16GB DDR3 2400 CL10 | GTX 980 Ti | FiiO E10 | OS X Retail via UniBootX Clover

ASUS Z87M-PLUS | Core i5-4590T | 8GB DDR3L 1333 | HD4600 | OS X Retail via UniBootX Cloverbyłe haMac'i: ASUS P5W DH DeluxeASUS P7P55 WS Supercomputer | ASUS P8Z68 Deluxe/GEN3 | ASUS P8Z77-V PRO THUNDERBOLTJak uruchomić na wypasie ALC 882/888/889/1200 | STOP Gigafail | P5W DH Deluxe - perfekcyjny hackintosh | Piszę poprawnie po polsku!

Co daje kalibracja monitora - zobacz jak można poprawić jakość obrazu.

 

Najszybszy hackintosh na świecie za procesorem 12C identyfikujący się jako Mac Pro (Late 2013) wg rankingu Geekbench: 37000 pkt

 

Pomogliśmy Tobie - pomóż nam - przekaż darowiznę na utrzymanie forum.

 


#20 De3ny

De3ny
  • Members
  • 72 postów

Napisano 08 marzec 2018 - 16:43

Skasowane EmuVariableUefi i wpisy są. 

Dopatrzyłem się dziś pewnej rzeczy - jak kopiuję link z YT podczas odpalonego filmiku to ekran zatrzymuje się na jakieś 0,5 s. Gdy kopiuję zaznaczony link za pomocą skrótu to taka sytuacja nie występuje, dopiero wtedy gdy kliknę kopiuj myszką. To jakiś problem z grafiką? Ogólnie nie wgrywałem dodatkowo żadnych kextów, bo wszystko działało po instalacji OSa. Rzadko, ale też jak mam odpaloną muzykę na YT i przeglądam inne karty w Chrome i czasem jak robię wstecz to muzyka szarpnie. Jak tworzę jakiś zwiastun w iMovie to przy załadowaniu 20 zdjęć niskiej rozdzielczości o wadze 100-200 kB, czasami przy końcowych etapach edycji (podczas używania efektu Kena Burnsa) potrafi "myśleć" jakieś 5 sekund - czy to normalne? 


haMac: MSI H81M-P33 | i7-4790S | 8 GB RAM | HD 4600 | 240 GB SSD + 1 TB HDD





Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych