Skocz do zawartości

haMac.pl używa cookie. Przeczytaj Privacy Policy aby dowiedzieć się więcej. Aby usunąć tę wiadomość, proszę kliknąć w przycisk po prawej:    Akceptuję użycie cookie

Zdjęcie
- - - - -

High Sierra na PC MSI H110I PRO


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
28 odpowiedzi w tym temacie

#1 cshacked87

cshacked87
  • Members
  • 76 postów

Napisano 10 marzec 2018 - 08:30

Witam, czy na takiej konfiguracji będzie możliwość instalacji systemu w wersji HighSierra.

Procesor: i3-6100
Płyta główna: MSI H110I PRO
Grafika: MSI GTX 1060 3GB
Ram: DDR4 8GB 2133MHz


1set: MSI H110, i3-6100, GTX1060, SSD, 8GB, Sierra

2set: Lenovo G510, i3-4000m, HD4600, SSD, 8GB, Sierra

3set: Gigabyte B360M, i5-8400, GTX1060, SSD, 8GB, W trakcie zbierania danych...


#2 314TeR

314TeR

    Administrator

  • Administrators
  • 17551 postów
  • LocationWarszawa

Napisano 10 marzec 2018 - 09:44

Nie jest to może idealna platforma, ale niewiele jej brakuje. Powinno się udać wszystko odpalić. Minimalny system to 10.11.


ASUS MAXIMUS VII IMPACT | Core i7-4790K | 16GB DDR3 2400 CL10 | GTX 980 Ti | FiiO E10 | OS X Retail via UniBootX Clover

ASUS Z87M-PLUS | Core i5-4590T | 8GB DDR3L 1333 | HD4600 | OS X Retail via UniBootX Cloverbyłe haMac'i: ASUS P5W DH DeluxeASUS P7P55 WS Supercomputer | ASUS P8Z68 Deluxe/GEN3 | ASUS P8Z77-V PRO THUNDERBOLTJak uruchomić na wypasie ALC 882/888/889/1200 | STOP Gigafail | P5W DH Deluxe - perfekcyjny hackintosh | Piszę poprawnie po polsku!

Co daje kalibracja monitora - zobacz jak można poprawić jakość obrazu.

 

Najszybszy hackintosh na świecie za procesorem 12C identyfikujący się jako Mac Pro (Late 2013) wg rankingu Geekbench: 37000 pkt

 

Pomogliśmy Tobie - pomóż nam - przekaż darowiznę na utrzymanie forum.

 


#3 cshacked87

cshacked87
  • Members
  • 76 postów

Napisano 10 marzec 2018 - 10:13

Witaj, mam oryginalny obraz macOS_Sierra_10_12.ISO, który tutorial polecasz dla osoby początkującej ?


1set: MSI H110, i3-6100, GTX1060, SSD, 8GB, Sierra

2set: Lenovo G510, i3-4000m, HD4600, SSD, 8GB, Sierra

3set: Gigabyte B360M, i5-8400, GTX1060, SSD, 8GB, W trakcie zbierania danych...


#4 314TeR

314TeR

    Administrator

  • Administrators
  • 17551 postów
  • LocationWarszawa

Napisano 10 marzec 2018 - 11:55

Zakładając, że masz faktycznie działający obraz, to ten poradnik:

 

http://hamac.pl/topi...loader-hamacpl/

 

Zestaw dla Skylake i na 99% powinien Ci się system zainstalować za 1-wszym razem.


ASUS MAXIMUS VII IMPACT | Core i7-4790K | 16GB DDR3 2400 CL10 | GTX 980 Ti | FiiO E10 | OS X Retail via UniBootX Clover

ASUS Z87M-PLUS | Core i5-4590T | 8GB DDR3L 1333 | HD4600 | OS X Retail via UniBootX Cloverbyłe haMac'i: ASUS P5W DH DeluxeASUS P7P55 WS Supercomputer | ASUS P8Z68 Deluxe/GEN3 | ASUS P8Z77-V PRO THUNDERBOLTJak uruchomić na wypasie ALC 882/888/889/1200 | STOP Gigafail | P5W DH Deluxe - perfekcyjny hackintosh | Piszę poprawnie po polsku!

Co daje kalibracja monitora - zobacz jak można poprawić jakość obrazu.

 

Najszybszy hackintosh na świecie za procesorem 12C identyfikujący się jako Mac Pro (Late 2013) wg rankingu Geekbench: 37000 pkt

 

Pomogliśmy Tobie - pomóż nam - przekaż darowiznę na utrzymanie forum.

 


#5 cshacked87

cshacked87
  • Members
  • 76 postów

Napisano 10 marzec 2018 - 12:21

Witaj, dziękuję za zabranie głosu w rozmowie.

Rozmawiałem z użytkownikiem forum, który polecił mi pobranie oryginalnych obrazów za pomocą BDU.

Skorzystałem z tego poradnika stosując się od punktu 1 do punktu 2.2.12: http://hamac.pl/topi...nstalacji-os-x/

Pobrałem wersje recovery pod macOS Sierra, utworzyłem partycję itp.

Uruchomiłem pendrive, wdusiłem F2, odczytałem nazwę płyty głównej: 0:100  0:000  Running on: 'MS-7995' with board 'H110I PRO (MS-7995)'

zmieniłem nazwę folderu w CLOVER/OEM/Z170  na H110I PRO (MS-7995).

Uruchomiłem ponownie komputer i włączył się Clover z tylko 1 ikonką dysku, kliknąłem w nią i moim oczom ukazała się konsola z linią komend i komputer uruchomił się z powrotem ładując od nowa Clovera.

 

Czy rozwiązanie z BDU może okazać się błędne i lepiej poszukać oryginalnego obrazu systemu macOS i zastosować się do Twojego poradnika ?


1set: MSI H110, i3-6100, GTX1060, SSD, 8GB, Sierra

2set: Lenovo G510, i3-4000m, HD4600, SSD, 8GB, Sierra

3set: Gigabyte B360M, i5-8400, GTX1060, SSD, 8GB, W trakcie zbierania danych...


#6 314TeR

314TeR

    Administrator

  • Administrators
  • 17551 postów
  • LocationWarszawa

Napisano 10 marzec 2018 - 12:39

Nie wiem, nie korzystam.

 

UniBootX to nie jest strikte poradnik instalacji a "zbiór" ogólnych wskazówek z ogólnym sprawdzonym configiem pod zestawy płyt. Na dokładnie takich samych configach instaluję sam macOS, więc wiem, że są one OK. Jedynie co trzeba samemu dostosować, to np układ audfo, vga i ustawienia BIOS. Być może nie ustawiłeś czegoś w BIOS, albo BIOS ma zablokowane rejestry MSR i się restartuje.

 

Załącz do postu preboot.log.


ASUS MAXIMUS VII IMPACT | Core i7-4790K | 16GB DDR3 2400 CL10 | GTX 980 Ti | FiiO E10 | OS X Retail via UniBootX Clover

ASUS Z87M-PLUS | Core i5-4590T | 8GB DDR3L 1333 | HD4600 | OS X Retail via UniBootX Cloverbyłe haMac'i: ASUS P5W DH DeluxeASUS P7P55 WS Supercomputer | ASUS P8Z68 Deluxe/GEN3 | ASUS P8Z77-V PRO THUNDERBOLTJak uruchomić na wypasie ALC 882/888/889/1200 | STOP Gigafail | P5W DH Deluxe - perfekcyjny hackintosh | Piszę poprawnie po polsku!

Co daje kalibracja monitora - zobacz jak można poprawić jakość obrazu.

 

Najszybszy hackintosh na świecie za procesorem 12C identyfikujący się jako Mac Pro (Late 2013) wg rankingu Geekbench: 37000 pkt

 

Pomogliśmy Tobie - pomóż nam - przekaż darowiznę na utrzymanie forum.

 


#7 cshacked87

cshacked87
  • Members
  • 76 postów

Napisano 10 marzec 2018 - 12:48

Format obrazu systemu macOS powinien być z rozszerzeniem .dmg czy .iso ?

Tak wygląda menu clovera.

W poradniku Twojego autorstwa jest na początku zapis: 

  • przygotowanie klucza USB z Cloverem oraz
  • przygotowanie klucza instalacyjnego z OS X.

O ile wiem co to znaczy przygotowanie klucza to nie mogę doszukać się opisu przygotowania klucza instalacyjnego z OS X.

Czy w drugim punkcie chodzi o instalację gotowego obrazu ?

W jaki sposób pobrany obraz mam umieścić na pendrive z przygotowanym Cloverem ?

Może tutaj jest błąd i po prostu nie potrafię tego przygotować ?

 

Poniżej logi z pliku preboot.log:

0:100  0:100  MemLog inited, TSC freq: 3696504660
0:100  0:000  CPU was calibrated without ACPI PM Timer: ACPI I/O space is not enabled., use RTC
0:100  0:000  
0:100  0:000  Now is 10.3.2018,  12:2:23 (GMT)
0:100  0:000  Starting Clover revision: 4334 on American Megatrends EFI
0:100  0:000  Build with: [Args: -mc --no-usb -D NO_GRUB_DRIVERS_EMBEDDED -t XCODE8 | -D DISABLE_USB_SUPPORT -D NO_GRUB_DRIVERS_EMBEDDED -D USE_BIOS_BLOCKIO -D USE_LOW_EBDA -a X64 -b RELEASE -t XCODE8 -n 9 | OS: 10.12.6 | XCODE: 9.1]
0:100  0:000  SelfDevicePath=PciRoot(0x0)\Pci(0x14,0x0)\USB(0x11,0x0)\HD(1,MBR,0x00054696,0x1000,0x80000) @8AAE5A18
0:100  0:000  SelfDirPath = \EFI\BOOT
0:100  0:000  === [ Get Smbios ] ========================================
0:100  0:000  Type 16 Index = 0
0:100  0:000  Total Memory Slots Count = 4
0:100  0:000  Type 17 Index = 0
0:100  0:000  Ignoring insane frequency value 0MHz
0:100  0:000  SmbiosTable.Type17->Speed = 0MHz
0:100  0:000  SmbiosTable.Type17->Size = 0MB
0:100  0:000  SmbiosTable.Type17->Bank/Device = BANK 0 ChannelA-DIMM0
0:100  0:000  SmbiosTable.Type17->Vendor = <null string>
0:100  0:000  SmbiosTable.Type17->SerialNumber = <null string>
0:100  0:000  SmbiosTable.Type17->PartNumber = <null string>
0:100  0:000  Type 17 Index = 1
0:100  0:000  Ignoring insane frequency value 0MHz
0:100  0:000  SmbiosTable.Type17->Speed = 0MHz
0:100  0:000  SmbiosTable.Type17->Size = 0MB
0:100  0:000  SmbiosTable.Type17->Bank/Device = BANK 1 ChannelA-DIMM1
0:100  0:000  SmbiosTable.Type17->Vendor = <null string>
0:100  0:000  SmbiosTable.Type17->SerialNumber = <null string>
0:100  0:000  SmbiosTable.Type17->PartNumber = <null string>
0:100  0:000  Type 17 Index = 2
0:100  0:000  SmbiosTable.Type17->Speed = 2133MHz
0:100  0:000  SmbiosTable.Type17->Size = 8192MB
0:100  0:000  SmbiosTable.Type17->Bank/Device = BANK 2 ChannelB-DIMM0
0:100  0:000  SmbiosTable.Type17->Vendor = Kingston
0:100  0:000  SmbiosTable.Type17->SerialNumber = A327B27C
0:100  0:000  SmbiosTable.Type17->PartNumber = KHX2133C14D4/8G     
0:100  0:000  Type 17 Index = 3
0:100  0:000  Ignoring insane frequency value 0MHz
0:100  0:000  SmbiosTable.Type17->Speed = 0MHz
0:100  0:000  SmbiosTable.Type17->Size = 0MB
0:100  0:000  SmbiosTable.Type17->Bank/Device = BANK 3 ChannelB-DIMM1
0:100  0:000  SmbiosTable.Type17->Vendor = <null string>
0:100  0:000  SmbiosTable.Type17->SerialNumber = <null string>
0:100  0:000  SmbiosTable.Type17->PartNumber = <null string>
0:100  0:000  Boot status=0
0:100  0:000  Running on: 'MS-7995' with board 'H110I PRO (MS-7995)'
0:100  0:000  === [ GetCPUProperties ] ==================================
0:100  0:000  CPU Vendor = 756E6547 Model=506E3
0:100  0:000   The CPU supported SSE4.1
0:100  0:000  BrandString = Intel(R) Core(TM) i3-6100 CPU @ 3.70GHz
0:100  0:000   The CPU not supported turbo
0:100  0:000  MSR 0x35               20004
0:100  0:000   TSC/CCC Information Leaf:
0:100  0:000    numerator     : 308
0:100  0:000    denominator   : 2
0:100  0:000   Calibrated ARTFrequency: 24003277
0:100  0:000  MSR 0xE2 before patch 1E008000
0:100  0:000  MSR 0xE2 is locked, PM patches will be turned on
0:100  0:000  MSR 0xCE              00080838_F1012500
0:100  0:000  MSR 0x1A0             00850089
0:100  0:000  corrected FLEX_RATIO = 0
0:100  0:000  FSBFrequency = 100 MHz, DMI FSBFrequency = 100 MHz, Corrected FSBFrequency = 100 MHz
0:100  0:000  MaxDiv/MinDiv: 37.0/8
0:100  0:000  Turbo: 37/37/37/37
0:100  0:000  Features: 0xBFEBFBFF
0:100  0:000  Threads: 4
0:100  0:000  Cores: 2
0:100  0:000  FSB: 100 MHz
0:100  0:000  CPU: 3700 MHz
0:100  0:000  TSC: 3700 MHz
0:100  0:000  PIS: 100 MHz
0:100  0:000  ExternalClock: 25 MHz
0:100  0:000  === [ GetDevices ] ========================================
0:100  0:000  PCI (00|00:00.00) : 8086 190F class=060000
0:100  0:000  PCI (00|00:01.00) : 8086 1901 class=060400
0:100  0:000  PCI (00|01:00.00) : 10DE 1C02 class=030000
0:100  0:000   - GFX: Model=Zotac GeForce GTX 1060 family 136 (Nvidia)
0:100  0:000  PCI (00|01:00.01) : 10DE 10F1 class=040300
0:100  0:000   - HDMI Audio: 
0:100  0:000  PCI (00|00:08.00) : 8086 1911 class=088000
0:100  0:000  PCI (00|00:14.00) : 8086 A12F class=0C0330
0:100  0:000  PCI (00|00:14.02) : 8086 A131 class=118000
0:100  0:000  PCI (00|00:16.00) : 8086 A13A class=078000
0:100  0:000  PCI (00|00:17.00) : 8086 A102 class=010601
0:100  0:000  PCI (00|00:1D.00) : 8086 A118 class=060400
0:100  0:000  PCI (00|02:00.00) : 10EC 8168 class=020000
0:100  0:000   - LAN: 0 Vendor=Realtek
0:100  0:000  PCI (00|00:1F.00) : 8086 A143 class=060100
0:100  0:000  PCI (00|00:1F.02) : 8086 A121 class=058000
0:100  0:000  PCI (00|00:1F.03) : 8086 A170 class=040300
0:100  0:000  PCI (00|00:1F.04) : 8086 A123 class=0C0500
0:100  0:000  === [ GetDefaultSettings ] ================================
0:100  0:000  Clover load options size = 0 bytes
0:110  0:010  EFI\CLOVER\config.plist loaded: Success
0:110  0:000  === [ GetListOfThemes ] ===================================
0:118  0:007  - [00]: BGM
0:125  0:007  - [01]: bootcamp
0:131  0:005  - [02]: christmas
0:136  0:004  - [03]: embedded
0:139  0:003  - [03]: metal
0:142  0:002  - [04]: newyear
0:147  0:004  - [05]: random
0:150  0:003  === [ Found config plists ] ===============================
0:150  0:000  - config.plist
0:151  0:000  === [ GetEarlyUserSettings ] ==============================
0:151  0:000  timeout set to 5
0:151  0:000  Custom boot CUSTOM_BOOT_DISABLED (0x0)
0:151  0:000  Default theme: metal
0:151  0:000  === [ LoadDrivers ] =======================================
0:153  0:002  Loading apfs.efi  status=Success
0:164  0:010   - driver needs connecting
0:164  0:000  Loading AppleImageCodec-64.efi  status=Success
0:165  0:001  Loading AppleKeyAggregator-64.efi  status=Success
0:167  0:002  Loading AppleUITheme-64.efi  status=Success
0:168  0:001  Loading CsmVideoDxe-64.efi  status=Success
0:169  0:001   - driver needs connecting
0:169  0:000  Loading DataHubDxe-64.efi  status=Success
0:172  0:002  Loading EmuVariableUefi-64.efi  status=Success
0:173  0:001  EmuVariableUefi Initialize: VariableCommonInitialize = Success, orig services stored, install gEmuVariableControlProtocolGuid = Success
0:173  0:000  Loading Fat-64.efi  status=Success
0:175  0:002   - driver needs connecting
0:175  0:000  Loading FirmwareVolume-64.efi  status=Success
0:176  0:001  Loading FSInject-64.efi  status=Success
0:177  0:001  Loading HFSPlus.efi  status=Success
0:180  0:002   - driver needs connecting
0:180  0:000  Loading NTFS.efi  status=Success
0:183  0:003   - driver needs connecting
0:183  0:000  Loading OsxAptioFix2Drv-64.efi  status=Success
0:184  0:001  Loading OsxFatBinaryDrv-64.efi  status=Success
0:188  0:004  Loading PartitionDxe-64.efi  status=Success
0:189  0:001   - driver needs connecting
0:189  0:000  Loading SMCHelper-64.efi  status=Success
0:190  0:001  6 drivers needs connecting ...
0:190  0:000  PlatformDriverOverrideProtocol->GetDriver overriden
0:190  0:000  Partition driver loaded: 
0:190  0:000  HFS+ driver loaded
0:190  0:000  APFS driver loaded
0:190  0:000  Video driver loaded: disconnect Success
0:261  0:070  Searching for invalid DiskIo BY_DRIVER connects: not found, all ok
0:282  0:020  CsmVideoDriverBindingStart
0:282  0:000  mixed support=40010
0:282  0:000  Controller is [030000]
0:282  0:000  Check for VBE
0:356  0:073    0 640x480 attr=3BF - ok, 640x480, working, highest, pref=0
0:358  0:002    1 800x600 attr=3BF - ok, 800x600, working, highest, pref=1
0:360  0:002    2 1024x768 attr=3BF - ok, 1024x768, working, highest, pref=2
0:362  0:002    3 1280x1024 attr=3BF - ok
0:365  0:003    4 1920x1080 attr=3BF - ok
0:366  0:001    5 1360x768 attr=3BF - ok
0:366  0:000  CsmVideo: New mode: 2 1024x768 - set
0:478  0:111   - SetMode pref 2 (2) = Success
0:478  0:000  CsmVideoCheckForVbe - Success
0:478  0:000  CsmVideoDriverBindingStart end Success
0:478  0:000  CsmVideo: New mode: 4 1920x1080 - set
0:770  0:291  CsmVideo: New mode: 2 1024x768 - set
0:878  0:108  CsmVideo: New mode: 1 800x600 - set
1:095  0:216  EmuVariable InstallEmulation: orig vars copied, emu.var.services installed, CreateEvent VirtualAddressChange = Success, CreateEvent ExitBootServices = Success, set Status=Success
1:215  0:119  === [ InitScreen ] ========================================
1:215  0:000  SetScreenResolution: 1280x1024 - setting Mode 3
1:215  0:000  CsmVideo: New mode: 3 1280x1024 - set
1:361  0:146  Video mode change to mode #3: Success
1:361  0:000  Console modes reported: 4, available modes:
1:361  0:000   - [01]: 80x25
1:361  0:000   - [02]: 80x50
1:361  0:000   - [03]: 100x31
1:361  0:000   - [04]: 128x40 (current mode)
1:361  0:000  SetScreenResolution: 1280x1024 - already set
1:361  0:000  reinit: self device path=PciRoot(0x0)\Pci(0x14,0x0)\USB(0x11,0x0)\HD(1,MBR,0x00054696,0x1000,0x80000)
1:361  0:000  Using embedded font: Success
1:362  0:000  === [ GetMacAddress ] =====================================
1:362  0:000  MAC address of LAN #0= 4C:CC:6A:06:FB:2A:
1:362  0:000  === [ ScanSPD ] ===========================================
1:363  0:000  SMBus device : 8086 A123 class=0C0500 status=Success
1:363  0:000  SMBus CmdReg: 0x3
1:363  0:000  Scanning SMBus [8086:A123], mmio: 0xDF22A004, ioport: 0xF000, hostc: 0x1
1:363  0:000  Slots to scan [8]...
1:363  0:000  SPD[2]: Type 12 @0x52
1:381  0:017  XMP Profile1: 8*125 -63 ns
1:381  0:000  Found module with XMP version 2.0
1:381  0:000  Using XMP Profile1 instead of standard frequency 2134MHz
1:381  0:000  DDR speed 2134MHz
1:381  0:000  Slot: 2 Type 26 8192MB 2134MHz Vendor=Kingston PartNo=KHX2133C14D48G SerialNo=0A0302070B02070C
1:382  0:000  === [ GetAcpiTablesList ] =================================
1:382  0:000  Get Acpi Tables List from RSDT:
1:382  0:000   - [00]: FACP  A M I  len=132
1:382  0:000   - [01]: APIC  A M I  len=132
1:382  0:000   - [02]: FPDT  A M I  len=68
1:382  0:000   - [03]: MCFG  A M I  len=60
1:382  0:000   - [04]: SSDT  SataTabl len=956
1:382  0:000   - [05]: FIDT  A M I len=156
1:382  0:000   - [06]: SSDT  SaSsdt  len=12633
1:382  0:000   - [07]: SSDT  PegSsdt len=9567
1:382  0:000   - [08]: HPET  SKL len=56
1:382  0:000   - [09]: SSDT  Ther_Rvp len=3557
1:382  0:000   - [10]: SSDT  xh_rvp08 len=2598
1:382  0:000   - [11]: UEFI  EDK2     len=66
1:382  0:000   - [12]: SSDT  CpuSsdt len=3806
1:382  0:000   - [13]: LPIT  SKL len=148
1:382  0:000   - [14]: WSMT  SKL len=40
1:382  0:000   - [15]: SSDT  sensrhub len=671
1:382  0:000   - [16]: SSDT  PtidDevc len=12290
1:382  0:000   - [17]: DBGP   len=52
1:382  0:000   - [18]: DBG2   len=84
1:382  0:000   - [19]: BGRT  A M I  len=56
1:382  0:000  Calibrated TSC Frequency = 3696504660 = 3696MHz
1:382  0:000  === [ GetUserSettings ] ===================================
1:382  0:000  USB FixOwnership: yes
1:382  0:000  Dropping 3 tables:
1:382  0:000   - [00]: Drop table  signature="DMAR" (52414D44)
1:382  0:000           - set table: 52414D44,                0 to drop: no
1:382  0:000   - [01]: Drop table  signature="SSDT" (54445353) table-id="CpuPm" (0000006D50757043)
1:382  0:000           - set table: 54445353,       6D50757043 to drop: no
1:382  0:000   - [02]: Drop table  signature="SSDT" (54445353) table-id="Cpu0Ist" (0074734930757043)
1:382  0:000           - set table: 54445353,   74734930757043 to drop: no
1:382  0:000   - final DSDT Fix mask=3FE7B1D5
1:382  0:000  Using ProductName from clover
1:382  0:000  ProductName: iMac17,1
1:382  0:000  BiosVersion: not set, Using BiosVersion from clover
1:382  0:000  BiosVersion: IM171.88Z.0110.B00.1708080012
1:382  0:000  BiosReleaseDate: 08/08/2017
1:382  0:000  Using FirmwareFeatures from clover
1:382  0:000  FirmwareFeatures: 0xFC0FE136
1:382  0:000  Using FirmwareFeaturesMask from clover
1:382  0:000  FirmwareFeaturesMask: 0xFF1FFF3F
1:382  0:000  Using PlatformFeature from clover
1:382  0:000  PlatformFeature: 0x0
1:383  0:000  === [ ScanVolumes ] =======================================
1:383  0:000  Found 8 volumes with blockIO
1:383  0:000  - [00]: Volume: PciRoot(0x0)\Pci(0x14,0x0)\USB(0x11,0x0)
1:384  0:001          Result of bootcode detection: bootable unknown (legacy)
1:384  0:000          USB volume
1:384  0:000  - [01]: Volume: PciRoot(0x0)\Pci(0x14,0x0)\USB(0x11,0x0)\HD(1,MBR,0x00054696,0x1000,0x80000)
1:385  0:001          Result of bootcode detection: bootable unknown (legacy)
1:385  0:000          USB volume
1:387  0:001          This is SelfVolume !!
1:387  0:000  - [02]: Volume: PciRoot(0x0)\Pci(0x14,0x0)\USB(0x11,0x0)\HD(2,MBR,0x00054696,0x81000,0x3BFE68)
1:388  0:001          USB volume
1:388  0:000  - [03]: Volume: PciRoot(0x0)\Pci(0x17,0x0)\Sata(0x0,0xFFFF,0x0)
1:389  0:000          Result of bootcode detection: bootable unknown (legacy)
1:389  0:000  - [04]: Volume: PciRoot(0x0)\Pci(0x17,0x0)\Sata(0x1,0xFFFF,0x0)
1:390  0:001  - [05]: Volume: PciRoot(0x0)\Pci(0x17,0x0)\Sata(0x0,0xFFFF,0x0)\HD(1,MBR,0x8F1A8F1A,0x800,0x112800)
1:390  0:000          Result of bootcode detection: bootable Windows (vista,win)
1:390  0:000  - [06]: Volume: PciRoot(0x0)\Pci(0x17,0x0)\Sata(0x0,0xFFFF,0x0)\HD(2,MBR,0x8F1A8F1A,0x113000,0x2531A000)
1:391  0:000          Result of bootcode detection: bootable Windows (vista,win)
1:391  0:000  - [07]: Volume: PciRoot(0x0)\Pci(0x17,0x0)\Sata(0x1,0xFFFF,0x0)\HD(1,MBR,0xACDEE6E4,0x800,0xEE7B000)
1:392  0:000          Result of bootcode detection: bootable Windows (vista,win)
1:392  0:000  PutNvramPlistToRtVars: nvram.plist not found
1:392  0:000  === [ InitTheme ] =========================================
1:392  0:000  Using theme 'metal' (EFI\CLOVER\themes\metal)
1:396  0:003  Loading font from ThemeDir: Success
1:396  0:000  Choosing theme metal
1:396  0:000  after NVRAM boot-args=
1:396  0:000  === [ Dump SMC keys from NVRAM ] ==========================
1:396  0:000  found AppleSMC protocol
1:397  0:000  === [ ScanLoader ] ========================================
1:397  0:000  - [01]: 'CLOVER'
1:404  0:007  - [02]: 'OS X Base System'
1:407  0:002          AddLoaderEntry for Volume Name=OS X Base System
1:412  0:004      Check if volume Is Hibernated:
1:412  0:000      Check sleep image 'by signature':
1:415  0:003      using default sleep image name = \private\var\vm\sleepimage
1:419  0:003      sleepimage not found -> Not Found
1:419  0:000      hibernated: no - sign
1:425  0:005  - [05]: 'Zastrze|one przez system'
1:428  0:003  - [06]: ''
1:431  0:003  - [07]: ''
1:434  0:003  Scanning legacy ...
1:434  0:000   5: 'Zastrze|one przez system' (vista,win) add legacy
1:434  0:000          [!] Icon 18 (icons\vol_internal_ntfs.icns) not found (path: EFI\CLOVER\themes\metal)
1:435  0:000   added 'Boot Windows from Zastrze|one przez system' OSType=2 Icon=vista,win
1:435  0:000   6: '' (vista,win) add legacy
1:435  0:000   added 'Boot Windows from ' OSType=2 Icon=vista,win
1:435  0:000   7: '' (vista,win) add legacy
1:436  0:000   added 'Boot Windows from ' OSType=2 Icon=vista,win
1:436  0:000  === [ AddCustomTool ] =====================================
1:436  0:000  found tool \EFI\CLOVER\tools\Shell64U.efi
1:439  0:002  EmuVariable InstallEmulation: EFI_ALREADY_STARTED
1:439  0:000  === [ GetEfiBootDeviceFromNvram ] =========================
1:439  0:000  Default boot entry not found
1:439  0:000  EmuVariable UninstallEmulation: CloseEvent = Success, original var services restored
1:439  0:000  DefaultIndex=-1 and MainMenu.EntryCount=9
1:754  0:315  GUI ready


1set: MSI H110, i3-6100, GTX1060, SSD, 8GB, Sierra

2set: Lenovo G510, i3-4000m, HD4600, SSD, 8GB, Sierra

3set: Gigabyte B360M, i5-8400, GTX1060, SSD, 8GB, W trakcie zbierania danych...


#8 rafalmac

rafalmac
  • Members
  • 7 postów

Napisano 10 marzec 2018 - 22:21

Ściągnij 10.13 High Sierra z App Store. Sformatuj pendrive jako partycję GUID z formatem Mac OS Extended (Journaled) i nazwij go USB.  Za pomocą poniższej komendy stworzysz klucz instalacyjny.
sudo /Applications/Install\ macOS\ High\ Sierra.app/Contents/Resources/createinstallmedia --volume /Volumes/USB --nointeraction


#9 cshacked87

cshacked87
  • Members
  • 76 postów

Napisano 11 marzec 2018 - 09:59

Udało mi się zainstalować system na drugim dysku (na czas instalacji odłączyłem dysk z systemem windows).

Po zainstalowaniu nie mam sterowników do karty graficznej, dźwiękowej, sieciowej (LAN) i jeszcze do innych rzeczy.

Rozumiem, że to są te kexty, które należy pobrać i wgrać ?

Czy pendrive z Cloverem musi być cały czas włożony do USB do bootowania systemu po ponownym uruchomieniu komputera ?

Czy mogę mieć dwa dyski, gdzie na jednym będę miał Windowsa 10, a na drugim macOS ?

Czy nie lepszym rozwiązaniem będzie pobranie obrazu .iso z internetu zainstalowanie maszyny wirtualnej odpalenie instalacji i pobranie oryginalnego obrazu HighSierra z appstore i stworzenie bootowalnego pendrive z poziomu wirtualnej maszyny ?


1set: MSI H110, i3-6100, GTX1060, SSD, 8GB, Sierra

2set: Lenovo G510, i3-4000m, HD4600, SSD, 8GB, Sierra

3set: Gigabyte B360M, i5-8400, GTX1060, SSD, 8GB, W trakcie zbierania danych...


#10 314TeR

314TeR

    Administrator

  • Administrators
  • 17551 postów
  • LocationWarszawa

Napisano 11 marzec 2018 - 15:02

@plejaz

 

W ogóle nie przeczytałeś poradnika o UniBootX do którego dostałeś link. Jakbyś przeczytał, prawdopodobnie byś zainstalował i cały system już działał.

 

Masz zablokowany BIOS:

0:100  0:000  MSR 0xE2 is locked, PM patches will be turned on

Na dłuższą metę polecam sprawdzić czy nie masz opcji CFG Lock w biosie i wyłączyć ją, lub spatchować BIOS. Inaczej przed każdą aktualizacją wpierw będziesz musiał aktualizować clovera i modlić się, że developerzy zaimplementowali aktualne patche do kernela. Inaczej po takiej aktualizacji system w ogóle nie wstanie.


ASUS MAXIMUS VII IMPACT | Core i7-4790K | 16GB DDR3 2400 CL10 | GTX 980 Ti | FiiO E10 | OS X Retail via UniBootX Clover

ASUS Z87M-PLUS | Core i5-4590T | 8GB DDR3L 1333 | HD4600 | OS X Retail via UniBootX Cloverbyłe haMac'i: ASUS P5W DH DeluxeASUS P7P55 WS Supercomputer | ASUS P8Z68 Deluxe/GEN3 | ASUS P8Z77-V PRO THUNDERBOLTJak uruchomić na wypasie ALC 882/888/889/1200 | STOP Gigafail | P5W DH Deluxe - perfekcyjny hackintosh | Piszę poprawnie po polsku!

Co daje kalibracja monitora - zobacz jak można poprawić jakość obrazu.

 

Najszybszy hackintosh na świecie za procesorem 12C identyfikujący się jako Mac Pro (Late 2013) wg rankingu Geekbench: 37000 pkt

 

Pomogliśmy Tobie - pomóż nam - przekaż darowiznę na utrzymanie forum.

 


#11 cshacked87

cshacked87
  • Members
  • 76 postów

Napisano 11 marzec 2018 - 15:46

Temat przeczytałem, poustawiałem opcje w biosie łącznie z CFG LOCK (disabled).

Zastosowałem się do każdego kroku, który jest wpisany zrobiłem dumb płyty, odczytałem nazwę, dodałem do dysku USB moją nazwę płyty głównej (zmieniając gotowy Skylake Z170) i niestety stanąłem w miejscu.

Nadal nie rozumiem w którym miejscu mam dodać i jak system w formacie .iso lub .dmg.

Zacząłem robić według poradników z innych stron bazując na rozwiązaniu vmware i instalacji gotowych systemów w celu wygenerowania klucza usb na podstawie pobranego obrazu z appstore, niestety podczas przygotowywania instalacji pojawia się jabłko i pasek postępu przy około 80% zatrzymuje się i nic dalej się nie dzieje.


1set: MSI H110, i3-6100, GTX1060, SSD, 8GB, Sierra

2set: Lenovo G510, i3-4000m, HD4600, SSD, 8GB, Sierra

3set: Gigabyte B360M, i5-8400, GTX1060, SSD, 8GB, W trakcie zbierania danych...


#12 314TeR

314TeR

    Administrator

  • Administrators
  • 17551 postów
  • LocationWarszawa

Napisano 11 marzec 2018 - 19:26

Z w/w logu nie wynikało abyś poprawnie zmienił nazwę folderu:

0:100  0:000  Running on: 'MS-7995' with board 'H110I PRO (MS-7995)'

a niżej:

0:110  0:010  EFI\CLOVER\config.plist loaded: Success

ASUS MAXIMUS VII IMPACT | Core i7-4790K | 16GB DDR3 2400 CL10 | GTX 980 Ti | FiiO E10 | OS X Retail via UniBootX Clover

ASUS Z87M-PLUS | Core i5-4590T | 8GB DDR3L 1333 | HD4600 | OS X Retail via UniBootX Cloverbyłe haMac'i: ASUS P5W DH DeluxeASUS P7P55 WS Supercomputer | ASUS P8Z68 Deluxe/GEN3 | ASUS P8Z77-V PRO THUNDERBOLTJak uruchomić na wypasie ALC 882/888/889/1200 | STOP Gigafail | P5W DH Deluxe - perfekcyjny hackintosh | Piszę poprawnie po polsku!

Co daje kalibracja monitora - zobacz jak można poprawić jakość obrazu.

 

Najszybszy hackintosh na świecie za procesorem 12C identyfikujący się jako Mac Pro (Late 2013) wg rankingu Geekbench: 37000 pkt

 

Pomogliśmy Tobie - pomóż nam - przekaż darowiznę na utrzymanie forum.

 


#13 cshacked87

cshacked87
  • Members
  • 76 postów

Napisano 12 marzec 2018 - 09:34

To już nie mam pojęcia z którego rozwiązania korzystać i co robię źle.

Nazwa folderu została zmieniona na H110I PRO (MS-7995) i plik, który na początku ma ._Skylake Z170 również zmieniłem na ._H110I PRO (MS-7995).

Co powinienem zrobić dalej ?


1set: MSI H110, i3-6100, GTX1060, SSD, 8GB, Sierra

2set: Lenovo G510, i3-4000m, HD4600, SSD, 8GB, Sierra

3set: Gigabyte B360M, i5-8400, GTX1060, SSD, 8GB, W trakcie zbierania danych...


#14 314TeR

314TeR

    Administrator

  • Administrators
  • 17551 postów
  • LocationWarszawa

Napisano 12 marzec 2018 - 15:56

A po zmianie nazwy zmieniła się tapeta clovera - tak jak opisałem w poradniku?


ASUS MAXIMUS VII IMPACT | Core i7-4790K | 16GB DDR3 2400 CL10 | GTX 980 Ti | FiiO E10 | OS X Retail via UniBootX Clover

ASUS Z87M-PLUS | Core i5-4590T | 8GB DDR3L 1333 | HD4600 | OS X Retail via UniBootX Cloverbyłe haMac'i: ASUS P5W DH DeluxeASUS P7P55 WS Supercomputer | ASUS P8Z68 Deluxe/GEN3 | ASUS P8Z77-V PRO THUNDERBOLTJak uruchomić na wypasie ALC 882/888/889/1200 | STOP Gigafail | P5W DH Deluxe - perfekcyjny hackintosh | Piszę poprawnie po polsku!

Co daje kalibracja monitora - zobacz jak można poprawić jakość obrazu.

 

Najszybszy hackintosh na świecie za procesorem 12C identyfikujący się jako Mac Pro (Late 2013) wg rankingu Geekbench: 37000 pkt

 

Pomogliśmy Tobie - pomóż nam - przekaż darowiznę na utrzymanie forum.

 


#15 cshacked87

cshacked87
  • Members
  • 76 postów

Napisano 12 marzec 2018 - 18:29

Mam takie okno clovera.

Jakimś cudem zainstalowałem system HighSierra według poradnika http://hamac.pl/topi...a-krok-po-kroku.

Obraz systemu nagrałem na pendrive, a UnibootX na drugi.

Całość instalacji odbywała się przez pendrive z systemem.

Podczas instalacji komputer zrestartował się 3 razy:

1. Pierwszy restart przy pierwszym uruchomieniu, najpierw pojawił się czarny ekran z linijkami kodu, a później wczytał się pasek postępu i wyskoczyło okienko instalacji systemu.

2. Drugi restart miał miejsce po zakończonej instalacji systemu z pendrive (około 6 minut), musiałem znowu ręcznie wybrać bootowanie z USB Clover i wybrać instalację z partycji dysku gdzie wstępnie zainstalował się system.

3. Trzeci restart miał podczas drugiego okna instalacji (około 21 minut) i również musiałem ręcznie wybierać bootowanie.

System się zainstalował, internet działa, brak dźwięku, grafika wyświetla się jako 5MB.

 

Rozumiem, że teraz kolejnym etapem jest wgranie sterowników do systemu ?

 

Czy za każdym razem będę musiał mieć włożony pendrive i wybierać ręcznie uruchomienie systemu ?


1set: MSI H110, i3-6100, GTX1060, SSD, 8GB, Sierra

2set: Lenovo G510, i3-4000m, HD4600, SSD, 8GB, Sierra

3set: Gigabyte B360M, i5-8400, GTX1060, SSD, 8GB, W trakcie zbierania danych...


#16 Estrax

Estrax
  • Members
  • 1061 postów
  • LocationSan Francisco Bay Area, CA, United States

Napisano 12 marzec 2018 - 21:18

Teraz pora na odpowiednie kexty + drivery nVidii + dopracowanie config.plist.

Co do bootowania, wystarczy instalacja clovera na dysku (na partycji EFI, wraz z stosowną konfiguracją -> kexty, config.plist) i stosowne wpisy w kolejce bootowania.
Spoiler

#17 cshacked87

cshacked87
  • Members
  • 76 postów

Napisano 12 marzec 2018 - 22:04

Jednak coś pokręciłem z dogrywaniem sterowników i wysypał się cały system.

Chcę zacząć instalować wszystko od nowa i zaczynam robić tak jak na początku (2 pendrivy) z tym, że ten z przygotowanym Unibootx chciałem dostosować pod swój sprzęt tak żebym mógł wystartować z niego z pełnymi sterownikami, a instalację przeprowadzić z drugiego pendrive'a utworzonego w TransMac.

 

Który plik config.plist edytuję ? (W załącznikach zamieściłem dwa pliki config.plist.)

\EFI\CLOVER\ mam plik "config.plist" czy \OEM\H110 PRO (MS-7995)

W folderze kexts zostawiłem tylko folder 10.13 i rozumiem, że tam przenoszę kexty, które znajdują się w folderze Other

Czy przenoszę wszystkie pliki ? Poniżej lista:

AppleALC.kext
AtherosE2200Ethernet.kext
CPUSensors.kext
FakeSMC.kext
GPUSensors.kext
HDMIAudio.kext
IntelGraphicsFixup.kext
IntelMausiEthernet.kext
Lilu.kext
LPCSensors.kext
NvidiaGraphicsFixup.kext
RealtekRTL8111.kext
SATA_Legacy.kext
USBInjectAll.kext
WhateverGreen.kext

W obecnej formie jak odpaliłem Clovera z dysku UnibootX i wybrałem instalację z pendrive z systemem HighSierra zrobionym w TransMac to niestety pojawiły się na czarnym tle linie kodu i komputer uruchomił się ponownie, powtarzało się to za każdym razem jak próbowałem wystartować tak jak w tym poradniku: http://hamac.pl/topi...po-kroku/page-1

 

Jeśli wybieram bootowanie pendrive z dysku USB, który wykonałem w TransMacu to system bootuje się normalnie i przeprowadzam cały proces instalacji, jednak tak jak pisałem post wcześniej bez sterowników dźwięku, obrazu. 

Załączone pliki


1set: MSI H110, i3-6100, GTX1060, SSD, 8GB, Sierra

2set: Lenovo G510, i3-4000m, HD4600, SSD, 8GB, Sierra

3set: Gigabyte B360M, i5-8400, GTX1060, SSD, 8GB, W trakcie zbierania danych...


#18 314TeR

314TeR

    Administrator

  • Administrators
  • 17551 postów
  • LocationWarszawa

Napisano 13 marzec 2018 - 09:56

Po co tak komplikujesz banalne sprawy.

 

Po co kasujesz i przenosisz jak nie wiesz co i gdzie?

 

Jak config z OEM jest wczytywany (widać w preboot.log) to w ostateczności edytujesz tylko ten z OEM.


ASUS MAXIMUS VII IMPACT | Core i7-4790K | 16GB DDR3 2400 CL10 | GTX 980 Ti | FiiO E10 | OS X Retail via UniBootX Clover

ASUS Z87M-PLUS | Core i5-4590T | 8GB DDR3L 1333 | HD4600 | OS X Retail via UniBootX Cloverbyłe haMac'i: ASUS P5W DH DeluxeASUS P7P55 WS Supercomputer | ASUS P8Z68 Deluxe/GEN3 | ASUS P8Z77-V PRO THUNDERBOLTJak uruchomić na wypasie ALC 882/888/889/1200 | STOP Gigafail | P5W DH Deluxe - perfekcyjny hackintosh | Piszę poprawnie po polsku!

Co daje kalibracja monitora - zobacz jak można poprawić jakość obrazu.

 

Najszybszy hackintosh na świecie za procesorem 12C identyfikujący się jako Mac Pro (Late 2013) wg rankingu Geekbench: 37000 pkt

 

Pomogliśmy Tobie - pomóż nam - przekaż darowiznę na utrzymanie forum.

 


#19 cshacked87

cshacked87
  • Members
  • 76 postów

Napisano 14 marzec 2018 - 20:34

Witam, przygotowałem dwa nośniki USB, jeden z UnibootX drugi z systemem zainstalowanym z macOS HighSierra za pomocą DiskMakerX.
Po uruchomieniu nośnika z UnibootX załadował mi się ekran wyboru instalacji, który wygląda tak: https://zapodaj.net/...16afc9.gif.html
Wybrałem instalację komputer uruchomił ekran z linią komend i restartował się.
Udało mi się znaleźć opcję, która zatrzymuje ekran, nie restartując komputera i pojawiły się takie wpisy: https://zapodaj.net/...dadfa1.png.html

1set: MSI H110, i3-6100, GTX1060, SSD, 8GB, Sierra

2set: Lenovo G510, i3-4000m, HD4600, SSD, 8GB, Sierra

3set: Gigabyte B360M, i5-8400, GTX1060, SSD, 8GB, W trakcie zbierania danych...


#20 314TeR

314TeR

    Administrator

  • Administrators
  • 17551 postów
  • LocationWarszawa

Napisano 15 marzec 2018 - 12:58

KP dostajesz, możliwe, że z braku obsługi VGA - uruchamiasz z nv_disable=1?


ASUS MAXIMUS VII IMPACT | Core i7-4790K | 16GB DDR3 2400 CL10 | GTX 980 Ti | FiiO E10 | OS X Retail via UniBootX Clover

ASUS Z87M-PLUS | Core i5-4590T | 8GB DDR3L 1333 | HD4600 | OS X Retail via UniBootX Cloverbyłe haMac'i: ASUS P5W DH DeluxeASUS P7P55 WS Supercomputer | ASUS P8Z68 Deluxe/GEN3 | ASUS P8Z77-V PRO THUNDERBOLTJak uruchomić na wypasie ALC 882/888/889/1200 | STOP Gigafail | P5W DH Deluxe - perfekcyjny hackintosh | Piszę poprawnie po polsku!

Co daje kalibracja monitora - zobacz jak można poprawić jakość obrazu.

 

Najszybszy hackintosh na świecie za procesorem 12C identyfikujący się jako Mac Pro (Late 2013) wg rankingu Geekbench: 37000 pkt

 

Pomogliśmy Tobie - pomóż nam - przekaż darowiznę na utrzymanie forum.

 





Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych