Skocz do zawartości

haMac.pl używa cookie. Przeczytaj Privacy Policy aby dowiedzieć się więcej. Aby usunąć tę wiadomość, proszę kliknąć w przycisk po prawej:    Akceptuję użycie cookie

Zdjęcie
- - - - -

XFX Radeon RX 2 GB GDDR5, Kernel Panic podczas rozruchu

Radeon RX 4xxx

Najlepsza odpowiedź JakubJKB , 20 kwiecień 2018 - 21:35

XFX ma skopany bios, wymiana wystarczy. Inna sprawa że na RX460 i 10.13 występuje u mnie zamarzanie obrazu - nie naprawili tego od premiery. Na RX480/580 nie ma tego problemu bo jedzie na innych kextach, 

Jak już wcześniej wspominałem, BIOS Asusa Dual RX460 załatwił sprawę, jeden z nielicznych do karty RX460 zasilanej z 6 PIN, jedyny szkopuł to głośne wentylatory 

 

Możesz jeszcze przerobić profile wentylatorów w tym biosie przed Flashem i będzie ok.

Tak też zrobiłem, początkowo Polaris Bios Editorem, ale nie pomogło. dokopałem się do wersji rozszerzonej i poprawiłem jeden odmienny parametr, zwał się ucMinimumPMMLimit (w Asusie był 40, w XFX - 30) i w końcu wycie ustało, a co przeżyłem po drodze, włącznie z nie wstającym kompem przy POST po złym flashu, to moje. ;)

Przejdź do postu


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
18 odpowiedzi w tym temacie

#1 JakubJKB

JakubJKB
  • Members
  • 52 postów

Napisano 25 marzec 2018 - 22:28

Witam kolegów Hamac'owców.

 

Sprawiłem sobie kartę XFX Radeon RX460 i zamontowałem na miejsce Geforce GT740 i dostaje Kernel Panic przy rozruchu, gdy ma się przełączyć do ekranu logowania. Raport (który zamieszcze później) wskazuje na procesor. Nadmienię, że mam Xeona e3 1230v3, bez integry, ale zostawiłem sobie Geforca w razie w.

 

Usunąłem Web Drivery i Cuda, jak i wszystkie ustawienia dot. NVidii. Lilu.kext i Whatevergreen mam w najnowszej wersjii. Bios też. SMBIOS to iMac 14.2, Płyta MSI B85m-E45

 

Na razie bez sukcesu.

 

Zrobiłem clean Install na zapasowym dysku, ale z Bootladera na głównym dysku. Tam nie było żadnych problemów z obrazem karty. Chodizła płynnie, ale gdy system się załadował po instalce, też miałem KP.

 

Wiem, że nie jest to najłatwiejsza karta do ustawienia, ale teoretycznie od 12.6 dzięki Lilu.kext is Whatevergreen wszystkie karty AMD z chipem Polarisa powinny działać, a przynajmniej wyświetlać obraz, ale bez pełnej akceleracji.

 

Może HS było by lepszą opjcją?

 

Jeszcze jedno: CPUID zmieniłem na Unknown w configu, żeby w profilu systemu zmienić opis na Quad Core Intel Xeon, bo pokazywała się i7-ka. może to być powód KP?

Próbowałem slfashować VBIOS w Cloverze, bez zmian, ale chyba muszę Spatchować coś jeszcze. Póki co wysyłam zdjęcia z trybu Verbbode.

 


Próbowałem slfashować VBIOS w Cloverze, bez zmian, ale chyba muszę Spatchować coś jeszcze. Póki co wysyłam zdjęcia z trybu Verbbode.

Załączone pliki



#2 oswaldini

oswaldini
  • Moderators
  • 10968 postów
  • LocationBrzeszcze / Kraków

Napisano 26 marzec 2018 - 00:11

RX460 zaskakiwała mi od kopa na Lilu i Whatevergreen, injekcja AMD musi być wyłączona. Daj tego KP to Ci coś powiemy.


MacBook Pro 2012 MD103 15" | i7-3615QM | 8 GB RAM | HD4000 + GT650M | Samsung 830 256 GB
Hack Gigabyte H81N | i5-4460 | 8 GB RAM | HD4600 | mSATA SSD 32GB + SSD 120GB + SSHD 500 GB | Raijintek Metis | SFX-L 500W | WiFi

HomeSerwer: HP G7 N54L | 2.2GHz (800-2200Mhz) | 8GB RAM | 2x WD RED 2TB | Synology DSM 6.1.6 @ Jun's bootloader | Time Machine + PLEX + CouchPotato + SickRage + masa innych

iPhone 7 32GB Black
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku! | CloverEFI | Nie pomagam na PRIV


#3 JakubJKB

JakubJKB
  • Members
  • 52 postów

Napisano 26 marzec 2018 - 10:53

OK, dzięki za odpowiedź, z XFX są problemy, ale myślałem, że nie z polarisami. Wiem już, że źle nazwałem rom do sflashowania. Wczoraj walczyłem trochę, ale musiałem też w końcu popracować i wolałem najpierw przesłać zdjęcia z bootowania z tą kartą.

 

BTW. Jakiej marki kartę podpinałeś?

 

Hmm.. poszperałem trochę i był jakiś gościu z Asusem RX 460 i podobnymi problemami. To może być też problem z zarządzaniem energią przez procesor. Zrobię też SSDT Pikerem i sprawdzę przy okazji. Dziwne, że nie wychodzi to przy Nvidii...



#4 oswaldini

oswaldini
  • Moderators
  • 10968 postów
  • LocationBrzeszcze / Kraków

Napisano 26 marzec 2018 - 15:20

Ja pierniczę dalej będziemy gadali o zeszłorocznym śniegu czy dasz ten screen/log z KP, inaczej nikt Ci wróżyć nie będzie.


MacBook Pro 2012 MD103 15" | i7-3615QM | 8 GB RAM | HD4000 + GT650M | Samsung 830 256 GB
Hack Gigabyte H81N | i5-4460 | 8 GB RAM | HD4600 | mSATA SSD 32GB + SSD 120GB + SSHD 500 GB | Raijintek Metis | SFX-L 500W | WiFi

HomeSerwer: HP G7 N54L | 2.2GHz (800-2200Mhz) | 8GB RAM | 2x WD RED 2TB | Synology DSM 6.1.6 @ Jun's bootloader | Time Machine + PLEX + CouchPotato + SickRage + masa innych

iPhone 7 32GB Black
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku! | CloverEFI | Nie pomagam na PRIV


#5 JakubJKB

JakubJKB
  • Members
  • 52 postów

Napisano 26 marzec 2018 - 15:47

Spokojnie, w pracy jestem, a KP na Hacku w domu. Wrzucę go dzisiaj wieczorem.

#6 oswaldini

oswaldini
  • Moderators
  • 10968 postów
  • LocationBrzeszcze / Kraków

Napisano 26 marzec 2018 - 16:20

Nie no spoko tylko gadu gadu, a z "gdybania" nic nie ma :) Nie lubię czczej gadki :)


MacBook Pro 2012 MD103 15" | i7-3615QM | 8 GB RAM | HD4000 + GT650M | Samsung 830 256 GB
Hack Gigabyte H81N | i5-4460 | 8 GB RAM | HD4600 | mSATA SSD 32GB + SSD 120GB + SSHD 500 GB | Raijintek Metis | SFX-L 500W | WiFi

HomeSerwer: HP G7 N54L | 2.2GHz (800-2200Mhz) | 8GB RAM | 2x WD RED 2TB | Synology DSM 6.1.6 @ Jun's bootloader | Time Machine + PLEX + CouchPotato + SickRage + masa innych

iPhone 7 32GB Black
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku! | CloverEFI | Nie pomagam na PRIV


#7 Grzesiek13

Grzesiek13
  • Moderators
  • 1756 postów
  • LocationNowy Sącz

Napisano 26 marzec 2018 - 20:57

XFX ma skopany bios, wymiana wystarczy. Inna sprawa że na RX460 i 10.13 występuje u mnie zamarzanie obrazu - nie naprawili tego od premiery. Na RX480/580 nie ma tego problemu bo jedzie na innych kextach, 


10.13|BitFenix Phenom M |Intel Core i5 8400|MSI B360M Martar |8GB RAM DDR4|Asus Expedition RX570|Samsung NVMe 960 EVO 250 GB|ADATA SU800 256GB|BeQuiet L8 400W|AOC Q2577PWQ

Jeśli naprawdę myślisz że "piszesz poprawnie po polsku" to wróć się do każdego swojego posta i popraw źle użyte apostrofy
Nawet nie próbuj męczyć mnie na PW, od tego jest forum


#8 javazlaz

javazlaz
  • Members
  • 1536 postów
  • LocationCzęstochowa

Napisano 26 marzec 2018 - 21:01

@Grzesiek13, oj to nie dobrze, myślałem o zakupie RX560...
macOS 10.13.6 + Windows 10 Pro - Asus Z97-C (v2403) | Core i3-4330 | G.Skill RipjawsX 16GB DDR3 1600MHz CL7 1.5V | HD 4600 | Samsung 850 EVO 250GB | WD Red 1TB | Intel I218-V | Fenvi FV-T919 | ALC 892 | be quiet! Pure Power L8-300W | SPC HE924v2 | Fractal Design Define R4 Titanium | Dell P2210

iOS 12 - iPhone SE 16GB Space Gray
 
Spoiler

#9 JakubJKB

JakubJKB
  • Members
  • 52 postów

Napisano 26 marzec 2018 - 22:17

XFX ma skopany bios, wymiana wystarczy. Inna sprawa że na RX460 i 10.13 występuje u mnie zamarzanie obrazu - nie naprawili tego od premiery. Na RX480/580 nie ma tego problemu bo jedzie na innych kextach, 

OK dzięki, mam sflashować w biegu Cloverem, czy trzeba ATI Flashem? Z Cloverem na razie fiasko... Ale może źle nazywam plik rom



#10 Grzesiek13

Grzesiek13
  • Moderators
  • 1756 postów
  • LocationNowy Sącz

Napisano 26 marzec 2018 - 22:31

Z wbudowaną integra w CPU ryzyko zepsucia karty jest minimalne wiec wygodniej bedzie dobrać odpowiedni bios i zrobić to porządnie ati flashem 

 

javazlaz

 

pod Sierrą wszystko bangla pod HS schody w uj... są conajmniej trzy przypadki takiego zachowania. Inne biosy cuda już próbowałem, w miedzyczasie karta mi padła i wróci chyba nowa z gwarancji, być może inny model na którym bedzie ok bo normanie byłoby cud miód bo karta była ootb


10.13|BitFenix Phenom M |Intel Core i5 8400|MSI B360M Martar |8GB RAM DDR4|Asus Expedition RX570|Samsung NVMe 960 EVO 250 GB|ADATA SU800 256GB|BeQuiet L8 400W|AOC Q2577PWQ

Jeśli naprawdę myślisz że "piszesz poprawnie po polsku" to wróć się do każdego swojego posta i popraw źle użyte apostrofy
Nawet nie próbuj męczyć mnie na PW, od tego jest forum


#11 JakubJKB

JakubJKB
  • Members
  • 52 postów

Napisano 26 marzec 2018 - 22:35

 

Nie no spoko tylko gadu gadu, a z "gdybania" nic nie ma :) Nie lubię czczej gadki :)

A już myślałem, że cierpliwość na wykończeniu postawiona przez nieogara ;)

 

Ja pierniczę dalej będziemy gadali o zeszłorocznym śniegu czy dasz ten screen/log z KP, inaczej nikt Ci wróżyć nie będzie.

Głupia sprawa z tym KP, bo .. nie ma go w /Library/Logs/diagnostic raports :o

 

Mogę więc tylko zamieścić screeny, royruchu, kiedy się wywala

 

 

Z wbudowaną integra w CPU ryzyko zepsucia karty jest minimalne wiec wygodniej bedzie dobrać odpowiedni bios i zrobić to porządnie ati flashem

 

javazlaz

 

pod Sierrą wszystko bangla pod HS schody w uj... są conajmniej trzy przypadki takiego zachowania. Inne biosy cuda już próbowałem, w miedzyczasie karta mi padła i wróci chyba nowa z gwarancji, być może inny model na którym bedzie ok bo normanie byłoby cud miód bo karta była ootb

A musi VBIOS odzwieciedlać sposób zasilania karty?

 

np. czy nada się ten_ https://www.techpowe...460-2048-160817

 

Jakiego Ty użyłeś?

 

PO ZARWANEJ NOCY W WINDOWSIE 10 NA VIRTUALBOXIE, STWORZENIU NAŃ INSTALATORA RUFUSEM, INSTALCE NA STARYM DYSKU Z MACA MINI LATE 2009 I UŹYCIU ATI WINFLASH MOŻNA ODTRĄBIĆ SKUKECS! :-)

 

Użyłem Biosu,do którego podałem link, a moja karta to http://www.xfxforce....dd-rx-460p2dfg5

 

Parę Screenów.

 

 

Z wbudowaną integra w CPU ryzyko zepsucia karty jest minimalne wiec wygodniej bedzie dobrać odpowiedni bios i zrobić to porządnie ati flashem

 

javazlaz

 

pod Sierrą wszystko bangla pod HS schody w uj... są conajmniej trzy przypadki takiego zachowania. Inne biosy cuda już próbowałem, w miedzyczasie karta mi padła i wróci chyba nowa z gwarancji, być może inny model na którym bedzie ok bo normanie byłoby cud miód bo karta była ootb

BTW, nie mam intergy, to Xeon bez grafiki, ale grunt, że śmiga. Pochodzi sobie ten Hack.

Załączone pliki



#12 oswaldini

oswaldini
  • Moderators
  • 10968 postów
  • LocationBrzeszcze / Kraków

Napisano 27 marzec 2018 - 12:48

Dopiero dotarłem, super że działa.


MacBook Pro 2012 MD103 15" | i7-3615QM | 8 GB RAM | HD4000 + GT650M | Samsung 830 256 GB
Hack Gigabyte H81N | i5-4460 | 8 GB RAM | HD4600 | mSATA SSD 32GB + SSD 120GB + SSHD 500 GB | Raijintek Metis | SFX-L 500W | WiFi

HomeSerwer: HP G7 N54L | 2.2GHz (800-2200Mhz) | 8GB RAM | 2x WD RED 2TB | Synology DSM 6.1.6 @ Jun's bootloader | Time Machine + PLEX + CouchPotato + SickRage + masa innych

iPhone 7 32GB Black
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku! | CloverEFI | Nie pomagam na PRIV


#13 JakubJKB

JakubJKB
  • Members
  • 52 postów

Napisano 27 marzec 2018 - 23:52

 

Z wbudowaną integra w CPU ryzyko zepsucia karty jest minimalne wiec wygodniej bedzie dobrać odpowiedni bios i zrobić to porządnie ati flashem

 

javazlaz

 

pod Sierrą wszystko bangla pod HS schody w uj... są conajmniej trzy przypadki takiego zachowania. Inne biosy cuda już próbowałem, w miedzyczasie karta mi padła i wróci chyba nowa z gwarancji, być może inny model na którym bedzie ok bo normanie byłoby cud miód bo karta była ootb

Co do HS, to nawaet na oficjalnych Maczkach podobno się chrzani silnik graficzny, więc mam już 2 ważne spośród wielu powodów, żeby się nie przesiadać z Sierry. Jeden to Duet FireWire Apogee,a drugi - grafika.

 

A oto mój kompletny Custom profil Hacka w przerobionej obudowie G5. Zainteresowanych zapraszam do Buid logu na tonymacx86, niedługo zamieszczm, tytuł, jak nazwa modelu Hacka

 

Jedyny mankament, który zauważyłem po Flasu BIOSu karty to głośniejsza praca wentylatorów.NIe wyją, jak odkurzacze i pracują tak dopiero po załadowaniu systemu, niezależnie którego.

 

Komp chodził cały dzień, robiłem Benchmarki i nie zauważyłem poza tym żadnych artefaktów, więc póki co uznaję temat za rozwiązany.

 

Reasumując dla szukających rozwiązania: Użyłem VBIOSu Asusa RX460 Dual,link> https://www.techpowe...460-2048-160817

 

do sflashowania tej dokładnie karty XFX: http://www.xfxforce....dd-rx-460p2dfg5



#14 oswaldini

oswaldini
  • Moderators
  • 10968 postów
  • LocationBrzeszcze / Kraków

Napisano 28 marzec 2018 - 06:08

Możesz jeszcze przerobić profile wentylatorów w tym biosie przed Flashem i będzie ok.

MacBook Pro 2012 MD103 15" | i7-3615QM | 8 GB RAM | HD4000 + GT650M | Samsung 830 256 GB
Hack Gigabyte H81N | i5-4460 | 8 GB RAM | HD4600 | mSATA SSD 32GB + SSD 120GB + SSHD 500 GB | Raijintek Metis | SFX-L 500W | WiFi

HomeSerwer: HP G7 N54L | 2.2GHz (800-2200Mhz) | 8GB RAM | 2x WD RED 2TB | Synology DSM 6.1.6 @ Jun's bootloader | Time Machine + PLEX + CouchPotato + SickRage + masa innych

iPhone 7 32GB Black
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku! | CloverEFI | Nie pomagam na PRIV


#15 JakubJKB

JakubJKB
  • Members
  • 52 postów

Napisano 29 marzec 2018 - 23:21

 

Możesz jeszcze przerobić profile wentylatorów w tym biosie przed Flashem i będzie ok.

Póki co skopiowałem parametry TDP, taktowania i wentylatorów z biosu fabrycznego, ale nie przyniosło spodziewanych efektów. Pewnie trzeba inaczej do tego się zabrać..

 

 

Póki co skopiowałem parametry TDP, taktowania i wentylatorów z biosu fabrycznego, ale nie przyniosło spodziewanych efektów. Pewnie trzeba inaczej do tego się zabrać..

Odpaliłem dziś Windowsa po moich ostatnich zmianach i tam karta zachowywała się jak powinna (ciszej), więc nie wszystko się "dogaduje@ na Mac OS. Zauważyłem, że nie ma odczytu zasilania i wentylatorów na HWMonitor. Podejrzewam, że któreś z pluginów Fakesmc nie działają, ja powinny, mimo, że są w odpowiedni folderze w Cloverze.

 

 

Odpaliłem dziś Windowsa po moich ostatnich zmianach i tam karta zachowywała się jak powinna (ciszej), więc nie wszystko się "dogaduje@ na Mac OS. Zauważyłem, że nie ma odczytu zasilania i wentylatorów na HWMonitor. Podejrzewam, że któreś z pluginów Fakesmc nie działają, ja powinny, mimo, że są w odpowiedni folderze w Cloverze.

OK, z tym sobie poradziłem wrzucając najnowsze Kexty Fakesmc, czyta temperatury płyty głównej, procesora, napięcia, prędkość wentylatorów coollera CPU, ale nie widzi karty.Pewnie GPUSensors nie daje rady. Da się coś jeszcze z tym zrobić? Podmienić jakieś dane na podstawie VBiosu gdzieś?



#16 Najrad

Najrad
  • Members
  • 751 postów
  • LocationPodhale

Napisano 30 marzec 2018 - 08:16

Niedawno Oswaldini wrzucił "gdzieś" na forum nowy FakeSMC i zawarte w tej paczce pluginy+HWMonitor czytają już temperaturę Polarisów. Poszukaj.


1.Asus Gryphon Z87; i74790k; 32GB DDR3 Crucial Sport; MSI RX 580 Armor 8GB; AudioLink II; mysz i klawiatura USB; SSD 850EVO-250GB;  High Sierra 10.13.6

2.Asus P8Z68-V_PRO; i72600k; 16 GB DDR3 Crucial Sport; Asus R9 270X 2GB; mysz i klawiatura USB; SSD CrucialMX100-128GB;  Sierra 10.12.6

FCPX, Compressor, Davinci Resolve.

 


#17 oswaldini

oswaldini
  • Moderators
  • 10968 postów
  • LocationBrzeszcze / Kraków

Napisano 30 marzec 2018 - 09:29

http://hamac.pl/topi...ozlek/?p=135265


MacBook Pro 2012 MD103 15" | i7-3615QM | 8 GB RAM | HD4000 + GT650M | Samsung 830 256 GB
Hack Gigabyte H81N | i5-4460 | 8 GB RAM | HD4600 | mSATA SSD 32GB + SSD 120GB + SSHD 500 GB | Raijintek Metis | SFX-L 500W | WiFi

HomeSerwer: HP G7 N54L | 2.2GHz (800-2200Mhz) | 8GB RAM | 2x WD RED 2TB | Synology DSM 6.1.6 @ Jun's bootloader | Time Machine + PLEX + CouchPotato + SickRage + masa innych

iPhone 7 32GB Black
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku! | CloverEFI | Nie pomagam na PRIV


#18 JakubJKB

JakubJKB
  • Members
  • 52 postów

Napisano 30 marzec 2018 - 21:06

 

http://hamac.pl/topi...ozlek/?p=135265

Dzięki, wcześniej znalazłem, i HWMonitor pokazuje temperaturę grafiki, oscylującą ok. 30 st.C, ale wentylator nadal na ful, a profil jest od 40 st. w Vbiosie.

 

 

Dzięki, wcześniej znalazłem, i HWMonitor pokazuje temperaturę grafiki, oscylującą ok. 30 st.C, ale wentylator nadal na ful, a profil jest od 40 st. w Vbiosie.

Nie wiem, czy faktycznie Mac OS dobrze widzi temeraturę grafiki. Inny kotroler wentylatorów ostrzega, że nie. W międzyczasie próbowałem też resetować NVRAM

 

Co ciekawe, próbowałem wrzucić GPUSensors do /Library/Extensions i wywaliło mi KP, więc wywaliłem w Safe Mode Kexta. Wtedy grafika też cicho chodziła.



#19 JakubJKB

JakubJKB
  • Members
  • 52 postów

Napisano 20 kwiecień 2018 - 21:35   Najlepsza odpowiedź

XFX ma skopany bios, wymiana wystarczy. Inna sprawa że na RX460 i 10.13 występuje u mnie zamarzanie obrazu - nie naprawili tego od premiery. Na RX480/580 nie ma tego problemu bo jedzie na innych kextach, 

Jak już wcześniej wspominałem, BIOS Asusa Dual RX460 załatwił sprawę, jeden z nielicznych do karty RX460 zasilanej z 6 PIN, jedyny szkopuł to głośne wentylatory 

 

Możesz jeszcze przerobić profile wentylatorów w tym biosie przed Flashem i będzie ok.

Tak też zrobiłem, początkowo Polaris Bios Editorem, ale nie pomogło. dokopałem się do wersji rozszerzonej i poprawiłem jeden odmienny parametr, zwał się ucMinimumPMMLimit (w Asusie był 40, w XFX - 30) i w końcu wycie ustało, a co przeżyłem po drodze, włącznie z nie wstającym kompem przy POST po złym flashu, to moje. ;)






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych