Skocz do zawartości

haMac.pl używa cookie. Przeczytaj Privacy Policy aby dowiedzieć się więcej. Aby usunąć tę wiadomość, proszę kliknąć w przycisk po prawej:    Akceptuję użycie cookie

Zdjęcie
- - - - -

Intel HD4000 w Dell Inspiron 17R SE


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
Brak odpowiedzi do tego tematu

#1 Dano

Dano
  • Members
  • 32 postów

Napisano 24 maj 2018 - 09:12

Hej,

Do niedawna korzystałem z Hackintosha zainstalowanego wg tego poradnika:

https://www.insanely...allation-guide/

Działało wszystko, czego potrzebowałem. 

Ostatnio postanowiłem zaktualizowac system z 10.10.5 do 10.13.4 i zaczęły się problemy.

Głównie chodzi o grafikę Intela.

Startuje ona na ustawieniach predefiniowanych z UnibootX Clover dla Z77, wydaje mi się że z akceleracją. Nie działa jednak HDMI, a sama karta ma 1536 MB RAM. 

Zmiana ig-platform-id na jakiekolwiek dla HD4000, nie przynosi porządanych efektów, a w jednym przypadku (id z końcówką 8) wyłacza akceleracje całkowicie.

Dodałem patcha, który działał i rozwiązywał sprawę na 10.10.5

\x04\x00\x66\x01\x01\x03\x01\x01\x00\x00\x00\x02\x00\x00\x00\x01\x00\x00\x00\x40\x10\x07\x00\x00\x10\x07\x00\x00\x00\x00\x00\x00\x20\x50\x03\x00\x00\x00\x00\x00\x00\x00\x00\x00\x00\x00\x00\x00\x05\x03\x00\x00\x02\x00\x00\x00\x30\x02\x00\x00\x00\x00\x00\x00\x01\x00\x00\x00\x40\x00\x00\x00\x00\x00\x00\x00\x01\x00\x00\x00\x40\x00\x00\x00\x00\x00\x00\x00\x01\x00\x00\x00\x40\x00\x00\x00|\x04\x00\x66\x01\x01\x02\x04\x02\x00\x00\x00\x04\x00\x00\x00\x01\x00\x00\x00\x20\x10\x07\x00\x00\x10\x07\x00\x00\x00\x00\x00\x00\x00\x00\x00\x00\x00\x00\x00\x00\x00\x00\x00\x00\x00\x00\x00\x00\x05\x03\x00\x00\x02\x00\x00\x00\x30\x02\x00\x00\x02\x05\x00\x00\x00\x08\x00\x00\x07\x04\x00\x00\x03\x04\x00\x00\x00\x08\x00\x00\x81\x00\x00\x00\x04\x06\x00\x00\x00\x08\x00\x00\x81\x00\x00\x00|g' /System/Library/Extensions/AppleIntelFramebufferCapri.kext/Contents/MacOS/AppleIntelFramebufferCapri

Niestety to nie zadziałało.

Czy do poprawnego działania patchy Clovera kext AIFC musi być czysty?

Czy istnieje prawdopodobieństwo, że patch powyżej nie działa ponieważ Clover swoją konfiguracją nadpisuje patcha?

Jeżeli tak, jak muszę ustawić Clovera, żeby tego nie robił?

 

Proszę o pomoc.


Dell Inspiron 17R SE 7720 i7-3610QM, nVidia GT650+Intel HD 4000, FHD, 8GB 1600Mhz Samsung




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych