Skocz do zawartości

haMac.pl używa cookie. Przeczytaj Privacy Policy aby dowiedzieć się więcej. Aby usunąć tę wiadomość, proszę kliknąć w przycisk po prawej:    Akceptuję użycie cookie

Zdjęcie

HS i restarty


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
7 odpowiedzi w tym temacie

#1 zbaw

zbaw
  • Members
  • 12 postów

Napisano 16 czerwiec 2018 - 15:38

Załączony plik  raport problemu.rtf   9,76 KB   2 Ilość pobrań

Czy na podstawie raportu można wywnioskować co mi dolega?

Po przejściu na HS (obecnie 10.13.5) mam dziwne odjazdy. Poranne uruchomienie i kliknięcie na cokolwiek to piłka plażowa z zamrożeniem. Po kilku minutach jest ok. Ostatnio doszły restarty np. fcp x coś mieli przy użyciu procesora + przeglądanie safari. Dzisiaj mnie zamroziło i musiałem zrobić mechaniczny restart co poskutkowało częściową utratą projektu.

Po wyjęciu karty r9 270x to samo. Przetestowałem pamięć memtest86 i jest ok.

 

Ostatnio dołożyłem dwa dyski 6TB i zmieniłem zasilacz na  modecom volcano 750W. Może on nie wyrabia? Jeszcze miałem jedną nieprawidłowość. Bios (2102) zatrzymał mi się na logo. Później wyczytałem że asusy tak mają i co trzeba zrobić. Ja zacząłem od restartu i być może coś źle ustawiłem.


asus Z97 gamer pro I i7-4790K I 16GB G.Skill TridentX 2400MHz I R9 270X I SSD GoodRam IRDM Pro 240GB I BRCM20702


#2 Ian

Ian
  • Members
  • 184 postów
  • LocationUSA

Napisano 16 czerwiec 2018 - 15:43

Wyczyść dokładnie CMOS. Dokładnie, to znaczy: wyjmij baterię, zewrzyj piny na okres 10s, nie krócej. Włóż baterię.


hack1: ASUS H170M-Plus | i7-6700k 4GHz | Radeon RX 560 4GB | Mojave 10.14.x

hack2: Gigabyte H81M-H | i5-G3260 3.3GHz | NVIDIA  GeForce GT 710 1GB | Sierra 10.12.6

MacBook Pro Early 2015 | High Sierra 10.13.x

PC: HP | NVIDIA GeForce GT 740 4GB | E8400 3GHz | Windows 10 1809

 


#3 zbaw

zbaw
  • Members
  • 12 postów

Napisano 17 czerwiec 2018 - 14:55

Wyczyść dokładnie CMOS. Dokładnie, to znaczy: wyjmij baterię, zewrzyj piny na okres 10s, nie krócej. Włóż baterię.

 

Zrobiłem jak piszesz i myślałem, że jest ok. Dzisiaj przy pracy z fcp x zaliczyłem restart i utratę części projektu. Co mogę jeszcze zrobić?


asus Z97 gamer pro I i7-4790K I 16GB G.Skill TridentX 2400MHz I R9 270X I SSD GoodRam IRDM Pro 240GB I BRCM20702


#4 Maidenman

Maidenman
  • Members
  • 135 postów

Napisano 17 czerwiec 2018 - 19:54

A czy FCP X mieli coś na tych dyskach gdy się zawiesza? Może jeden z dysków wadliwy? Temperatura procesora w normie?


Sierra 10.13.5, Intel i7 4790K 4.0 GHz, ASUS Z-97 PRO GAMER, Kingston DDR3 24GB CL9, Gigabyte GeForce GTX 1050 Ti OC 4GB, SanDisk Ultra II 240GB SSD + Seagate ST1000DM003 1TB 64MB SATA3


#5 zbaw

zbaw
  • Members
  • 12 postów

Napisano 18 czerwiec 2018 - 09:09

A czy FCP X mieli coś na tych dyskach gdy się zawiesza? Może jeden z dysków wadliwy? Temperatura procesora w normie?

 

Mam podejrzenie co do dysku. Wczoraj zaczął wydawać dźwięki "rzeźbić". Przerzucam projekty na inny dysk i zobaczę. 

Czym mogę przebadać dysk? Nie wiem czy to co dzieje się jest tylko jego zasługą, czy wystarczy do skorzystania z gwarancji?

Temperatura 29-35, przy geekbench do 74


asus Z97 gamer pro I i7-4790K I 16GB G.Skill TridentX 2400MHz I R9 270X I SSD GoodRam IRDM Pro 240GB I BRCM20702


#6 zbaw

zbaw
  • Members
  • 12 postów

Napisano 18 czerwiec 2018 - 15:39

Projekt na innym dysku i to samo, restart.


asus Z97 gamer pro I i7-4790K I 16GB G.Skill TridentX 2400MHz I R9 270X I SSD GoodRam IRDM Pro 240GB I BRCM20702


#7 Najrad

Najrad
  • Members
  • 751 postów
  • LocationPodhale

Napisano 19 czerwiec 2018 - 06:40

Miałem taki sam problem z mrożeniem systemu w fcpx na 10.13. we wczesnych wersjach systemu. Problem zniknął po zainteresowaniu się prawidłową konfiguracją iGPU+dGPU. Wtedy trzeba było dodać Lilu+WeG+Shiki+intelfixup+ustawienie FB na nieaktywne wyjścia. Dziś system stabilny jak skała. Tu temat z naszego forum: http://hamac.pl/topi...osy-z-igpudgpu/


1.Asus Gryphon Z87; i74790k; 32GB DDR3 Crucial Sport; MSI RX 580 Armor 8GB; AudioLink II; mysz i klawiatura USB; SSD 850EVO-250GB;  High Sierra 10.13.6

2.Asus P8Z68-V_PRO; i72600k; 16 GB DDR3 Crucial Sport; Asus R9 270X 2GB; mysz i klawiatura USB; SSD CrucialMX100-128GB;  Sierra 10.12.6

FCPX, Compressor, Davinci Resolve.

 


#8 zbaw

zbaw
  • Members
  • 12 postów

Napisano 19 czerwiec 2018 - 20:57

Mam drugiego hacka i zacząłem przekładać podzespoły. Wyszło, że z pamięć chyba padła. Tylko dlaczego memtest86 nic nie wykazał?

Dziękuje za wparcie.


asus Z97 gamer pro I i7-4790K I 16GB G.Skill TridentX 2400MHz I R9 270X I SSD GoodRam IRDM Pro 240GB I BRCM20702





Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych