Skocz do zawartości

haMac.pl używa cookie. Przeczytaj Privacy Policy aby dowiedzieć się więcej. Aby usunąć tę wiadomość, proszę kliknąć w przycisk po prawej:    Akceptuję użycie cookie

Zdjęcie

[PowerMac G4] Brak dźwięku startowego i boot loga Apple podczas startu

powermac g4 brak boot loga brak dźwięku brak boot

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
4 odpowiedzi w tym temacie

#1 Frag

Frag
  • Members
  • 18 postów

Napisano 10 lipiec 2018 - 12:47

Witam,

Mam problem z PowerMacu G4. Od jakiegoś czasu nie odtwarza od dźwięku startowego. Dźwięk był do czasu włożenia nowej baterii BIOSu i przyciśnięcia przycisku (o) obok baterii na płycie głównej. Kolejna część problemu to to że od samego początku po zainstalowaniu systemu Tiger (Mac OS 10.4) nie wyświetla mi się boot logo (logo apple do czasu włączenia systemu), a jakikolwiek sygnał (obraz) na monitorze pokazuje się dopiero przy okienku startowym maca.

 

Proszę o pomoc, pozdrawiam



#2 314TeR

314TeR

    Administrator

  • Administrators
  • 17598 postów
  • LocationWarszawa

Napisano 10 lipiec 2018 - 17:09

Spróbuj zresetować PRAM - CMD+ALT+P+R


ASUS MAXIMUS VII IMPACT | Core i7-4790K | 16GB DDR3 2400 CL10 | GTX 980 Ti | FiiO E10 | OS X Retail via UniBootX Clover

ASUS Z87M-PLUS | Core i5-4590T | 8GB DDR3L 1333 | HD4600 | OS X Retail via UniBootX Cloverbyłe haMac'i: ASUS P5W DH DeluxeASUS P7P55 WS Supercomputer | ASUS P8Z68 Deluxe/GEN3 | ASUS P8Z77-V PRO THUNDERBOLTJak uruchomić na wypasie ALC 882/888/889/1200 | STOP Gigafail | P5W DH Deluxe - perfekcyjny hackintosh | Piszę poprawnie po polsku!

Co daje kalibracja monitora - zobacz jak można poprawić jakość obrazu.

 

Najszybszy hackintosh na świecie za procesorem 12C identyfikujący się jako Mac Pro (Late 2013) wg rankingu Geekbench: 37000 pkt

 

Pomogliśmy Tobie - pomóż nam - przekaż darowiznę na utrzymanie forum.

 


#3 JEDI_V

JEDI_V
  • Members
  • 480 postów
  • LocationNakło Śląskie

Napisano 10 lipiec 2018 - 21:01

Primo to nie bios, a secundo to masz orginalne plyty? Grzebie w PPC długie lata i aktualnie uratowałem kilka kultowych staroci, ale nigdy nie miałem takie przypadku jak Twój.

ASUS P7P55-M /i3-540/4GB DDR3 1333MHz/HD6670/2xHitachi 500GB-2.5"-7200/10.10.5-UniBootX Clover 2015-08-16

iMac 27(Mid 2010) i7 870/12GB DDR3 1333MHz/HD5750/SSD400GB/HDD1TB-10.13.5

iPhone 8 Plus-Red-iOS 11

 


#4 Frag

Frag
  • Members
  • 18 postów

Napisano 12 lipiec 2018 - 15:14

Więc tak - dźwięk już działa po reinstalacji systemu, ekran bootowania nadal się nie wyświetla, monitor ma sygnał dopiero po starcie OS X. Czy mogę zaktualizować firmware z 4.2.8f1 na nowszy na 4.4.8 na OS X 10.4.x, bez instalacji Mac OS 9 - bo nie mogę go zbootować?

 

@314TeR Na ekranie nie widzę że komputer działa do czasu, aż system nie włączy się, nie mogę nic zbootować, PRAM zresetować próbowałem, ale chyba nie zadziałało, bo prawdopodobnie coś stało się z firmwarem, do tego używam klawiatury z Windowsa, gdyż oryginalnej nie posiadam



#5 314TeR

314TeR

    Administrator

  • Administrators
  • 17598 postów
  • LocationWarszawa

Napisano 12 lipiec 2018 - 16:34

Windowsowa klawiatura -> WIN + ALT + P + R i trzymając klawisze włączasz G4 i potrzymaj tak z minutę.

 

A próbowałeś zmienić slot VGA? lub wyjście monitora?


ASUS MAXIMUS VII IMPACT | Core i7-4790K | 16GB DDR3 2400 CL10 | GTX 980 Ti | FiiO E10 | OS X Retail via UniBootX Clover

ASUS Z87M-PLUS | Core i5-4590T | 8GB DDR3L 1333 | HD4600 | OS X Retail via UniBootX Cloverbyłe haMac'i: ASUS P5W DH DeluxeASUS P7P55 WS Supercomputer | ASUS P8Z68 Deluxe/GEN3 | ASUS P8Z77-V PRO THUNDERBOLTJak uruchomić na wypasie ALC 882/888/889/1200 | STOP Gigafail | P5W DH Deluxe - perfekcyjny hackintosh | Piszę poprawnie po polsku!

Co daje kalibracja monitora - zobacz jak można poprawić jakość obrazu.

 

Najszybszy hackintosh na świecie za procesorem 12C identyfikujący się jako Mac Pro (Late 2013) wg rankingu Geekbench: 37000 pkt

 

Pomogliśmy Tobie - pomóż nam - przekaż darowiznę na utrzymanie forum.

 






Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: powermac, g4, brak boot loga, brak dźwięku, brak boot

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych