Skocz do zawartości

haMac.pl używa cookie. Przeczytaj Privacy Policy aby dowiedzieć się więcej. Aby usunąć tę wiadomość, proszę kliknąć w przycisk po prawej:    Akceptuję użycie cookie

Zdjęcie

Magic Keyboard a Clover UEFI


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
10 odpowiedzi w tym temacie

#1 Specter

Specter
  • Members
  • 19 postów

Napisano 21 lipiec 2018 - 18:56

Hej,

 

Od dłuższego czasu zmagam się z problemem niedziałającej klawiatury Apple w Cloverze.

Obecnie używam Magic Keyboard 2 bo BT - ale problem występował już wcześniej, bo przesiadłem się na 2 ze starszego Apple Keyboard z numpadem (po kablu USB), który o dziwo również w Cloverze nigdy mi nie zadziałał - dziwne o tyle, że inne klawiatury po USB działają bez problemu, również po tym samym porcie. 

 

Mam dual boota macOS/Win więc działanie klawiatury jest dla mnie dość ważne ;) mam obecnie cały czas pod biurkiem drugą klawiaturę która działa bez problemu, ale jest to dość uciążliwe i nie ukrywam że chętnie bym się jej pozbył :) myślałem że problem zniknie po zmianie klawiatury na 2, ale jest to samo.

 

Config stabilny, Clover 4334 obecnie ale był w międzyczasie kilkukrotnie aktualizowany i nie sądzę żeby to była kwestia wersji. Dongle BT 4.0 Orico, działa w mac OS bez problemu, pod Win również - plug and play jakby natywnie.

 

Nie działa w Cloverze żadna klawiatura Apple, ani po USB ani po BT, innych producentów działają. Po zabootowaniu systemu działa od razu bez problemu.

 

Jakieś pomysły? :)


macOS 10.13 | MSI Z77A-GD55 | i5 3570K @ 4,7 GHz | Zotac GTX 780 OC


#2 314TeR

314TeR

    Administrator

  • Administrators
  • 17661 postów
  • LocationWarszawa

Napisano 21 lipiec 2018 - 20:01

Dongiel BT i BIOS komputera musi wspierać tryb HID dla klawiatury, myszki, etc. Z uniwersalnych dongli BT jakie mi wpadły w ręce, jedynie baaaardzo stary dongiel BT firmy Belkin FT016 działał poprawnie z klawiaturami BT w BIOS/UEFI i to nie na wszystkich płytach, bo to jeszcze zależało od konkretnej płyty.


ASUS MAXIMUS VII IMPACT | Core i7-4790K | 16GB DDR3 2400 CL10 | GTX 980 Ti | FiiO E10 | OS X Retail via UniBootX Clover

ASUS Z87M-PLUS | Core i5-4590T | 8GB DDR3L 1333 | HD4600 | OS X Retail via UniBootX Cloverbyłe haMac'i: ASUS P5W DH DeluxeASUS P7P55 WS Supercomputer | ASUS P8Z68 Deluxe/GEN3 | ASUS P8Z77-V PRO THUNDERBOLTJak uruchomić na wypasie ALC 882/888/889/1200 | STOP Gigafail | P5W DH Deluxe - perfekcyjny hackintosh | Piszę poprawnie po polsku!

Co daje kalibracja monitora - zobacz jak można poprawić jakość obrazu.

 

Najszybszy hackintosh na świecie za procesorem 12C identyfikujący się jako Mac Pro (Late 2013) wg rankingu Geekbench: 37000 pkt

 

Pomogliśmy Tobie - pomóż nam - przekaż darowiznę na utrzymanie forum.

 


#3 Specter

Specter
  • Members
  • 19 postów

Napisano 22 lipiec 2018 - 05:13

Ok, czyli - na tym donglu Keyboard nie pójdzie, bo w UEFI również nie działa - ale czemu nie działa również starszy Magic Keyboard podpinany po USB? Inne klawiatury USB działają, Apple nie. To jest USB więc teoretycznie powinien?

 

Zauważyłem, że czasem odpala po reboocie - czyli po uruchomieniu komputera na świeżo nie działa, trzeba po wyświetleniu bootloadera zrobić reset i wtedy często zadziała - chociaż nie jest to regułą i czasem też nie pomaga. W BIOSie "Legacy USB" ustawione na Enabled - ale zmiana na Auto ani Disabled nic nie zmienia. Klawiatury Apple nie działają nawet po USB. Co może być przyczyną?

 

I po drugie w takim razie - czy zmiana na BCM94360CD sprawi, że Magic Keyboard 2 i Touchpad 2 będą działały w Cloverze i BIOSie? Po przeczytaniu Twojego tematu na forum rozumiem że tak :) ale jest zamknięty od jakiegoś czasu - nie sprzedajesz już tych kart? Nie da się już kupić? 


macOS 10.13 | MSI Z77A-GD55 | i5 3570K @ 4,7 GHz | Zotac GTX 780 OC


#4 314TeR

314TeR

    Administrator

  • Administrators
  • 17661 postów
  • LocationWarszawa

Napisano 22 lipiec 2018 - 10:58

Zwykła klawiatura Apple na USB musi działać. Jeśli nie robi tego to ona albo komputer niedomaga.

Kart już nie sprowadzam, nie ma skąd w rozsądnej cenie, a to co ostatnio przychodziło musiałem odsyłać, było wadliwe albo była to tzw wersja generic.

ASUS MAXIMUS VII IMPACT | Core i7-4790K | 16GB DDR3 2400 CL10 | GTX 980 Ti | FiiO E10 | OS X Retail via UniBootX Clover

ASUS Z87M-PLUS | Core i5-4590T | 8GB DDR3L 1333 | HD4600 | OS X Retail via UniBootX Cloverbyłe haMac'i: ASUS P5W DH DeluxeASUS P7P55 WS Supercomputer | ASUS P8Z68 Deluxe/GEN3 | ASUS P8Z77-V PRO THUNDERBOLTJak uruchomić na wypasie ALC 882/888/889/1200 | STOP Gigafail | P5W DH Deluxe - perfekcyjny hackintosh | Piszę poprawnie po polsku!

Co daje kalibracja monitora - zobacz jak można poprawić jakość obrazu.

 

Najszybszy hackintosh na świecie za procesorem 12C identyfikujący się jako Mac Pro (Late 2013) wg rankingu Geekbench: 37000 pkt

 

Pomogliśmy Tobie - pomóż nam - przekaż darowiznę na utrzymanie forum.

 


#5 Ian

Ian
  • Members
  • 170 postów
  • LocationUSA

Napisano 22 lipiec 2018 - 15:45

A ja już sobie odpuściłem BT. Ta technologia nigdy mi się nie podobała, a na hacku widać jej wszystkie wady. A próbowałem, oj próbowałem... rozmaite klawiatury, różne moduły BT... Nawet udało mi się uzyskać pełną funkcjonalność. Pełną, tzn. w BIOS jest, w Clover jest, podczas instalacji OSa jest. I co z tego, jak w 10.13.6 i 10.14 połączenie zaczęło szwankować (A może to nowy Clover...?), urządzenie traci zasięg, zacina się itp. Jednym słowem gnój. Jedynie mysz (Magic 1 i 2) działa bezbłędnie w każdych warunkach i z każdym donglem. Z klawiaturami są problemy, a słuchawki.. lepiej nie mówić. Tak więc olałem temat, podłączyłem wygodną klawiaturę na kablu i chrzanię BT. Powtórzę: ta technologia to nieporozumienie. Tylko nie piszcie mi, że u was działa i jest dobrze, bo ja też miałem i mogę mieć dobrze i będzie działać... do chwili gdy przestanie, w najbardziej nieoczekiwanym i nie chcianym momencie, po czym znów zacznie działać. Tylko ja takie sprzętu nie chcę. Ma być niezawodny i pewny. Oczywiście zdaję sobie sprawę z tego, że hackintosh jest tylko protezą i nie może działać tak jak Mac made in Apple, no ale jakieś minimum jest wymagane, prawda?


hack1: ASUS H170M-Plus | i7-6700k 4GHz | Radeon RX 560 4GB | High Sierra 10.13.x

                                                                                                           | Mojave 10.14.x

hack2: Gigabyte H81M-H | i5-G3260 3.3GHz | NVIDIA  GeForce GT 710 1GB | Sierra 10.12.6

                                                                                                                            | High Sierra 10.13,x

MacBook Pro Early 2015 | High Sierra 10.13.x

PC: HP | NVIDIA GeForce GT 740 4GB | E8400 3GHz | Windows 10 1803

 


#6 314TeR

314TeR

    Administrator

  • Administrators
  • 17661 postów
  • LocationWarszawa

Napisano 22 lipiec 2018 - 16:00

@lan - ciekawe spostrzeżenie na temat 10.13.6. Zainstalowałem właśnie go totalnie na czysto na moim MBP i stara dobra mysz Logitecha po BT która zawsze do tej pory działała, obecnie jest nieużywalna. Wpierw myślałem baterie, zakłócenia, a to chyba Apple coś dał (_|_) jak zwykle...


ASUS MAXIMUS VII IMPACT | Core i7-4790K | 16GB DDR3 2400 CL10 | GTX 980 Ti | FiiO E10 | OS X Retail via UniBootX Clover

ASUS Z87M-PLUS | Core i5-4590T | 8GB DDR3L 1333 | HD4600 | OS X Retail via UniBootX Cloverbyłe haMac'i: ASUS P5W DH DeluxeASUS P7P55 WS Supercomputer | ASUS P8Z68 Deluxe/GEN3 | ASUS P8Z77-V PRO THUNDERBOLTJak uruchomić na wypasie ALC 882/888/889/1200 | STOP Gigafail | P5W DH Deluxe - perfekcyjny hackintosh | Piszę poprawnie po polsku!

Co daje kalibracja monitora - zobacz jak można poprawić jakość obrazu.

 

Najszybszy hackintosh na świecie za procesorem 12C identyfikujący się jako Mac Pro (Late 2013) wg rankingu Geekbench: 37000 pkt

 

Pomogliśmy Tobie - pomóż nam - przekaż darowiznę na utrzymanie forum.

 


#7 Ian

Ian
  • Members
  • 170 postów
  • LocationUSA

Napisano 22 lipiec 2018 - 16:23

No właśnie. A jest przecież tysiące różnych konfiguracji OS-Computer-Device-Software. Ręce opadają.


hack1: ASUS H170M-Plus | i7-6700k 4GHz | Radeon RX 560 4GB | High Sierra 10.13.x

                                                                                                           | Mojave 10.14.x

hack2: Gigabyte H81M-H | i5-G3260 3.3GHz | NVIDIA  GeForce GT 710 1GB | Sierra 10.12.6

                                                                                                                            | High Sierra 10.13,x

MacBook Pro Early 2015 | High Sierra 10.13.x

PC: HP | NVIDIA GeForce GT 740 4GB | E8400 3GHz | Windows 10 1803

 


#8 Specter

Specter
  • Members
  • 19 postów

Napisano 23 lipiec 2018 - 09:19

Zrobiłem 3 dni temu update do 10.13.6 i póki co nie zauważyłem u siebie różnicy w działaniu Magic Keyboarda i Trackpada po BT... ale może wszystko przede mną ;) 

 

Zwykła klawiatura Apple na USB musi działać. Jeśli nie robi tego to ona albo komputer niedomaga.

 

A komputer w jakim względzie może niedomagać? Serio, od blisko 3 lat zmagam się z tym problemem korzystając z Magic Keyboarda po USB (wersja z klawiaturą numeryczną, płaskie klawisze, przewodowa), klawiatura działa bezbłędnie wszędzie i w każdym systemie oprócz samego Clovera - tam po prostu nie działa i już, testowałem różne kexty, Legacy USB Mode w BIOSie, w końcu z poczucia bezsilności olałem temat i nigdy nie udało mi się znaleźć rozwiązania tego problemu.

 

Nie działały również inne egzemplarze Magic Keyboarda (testowałem łącze 3 różne - wszystkie w wersji USB), a wszystkie inne dowolne klawiatury (przypadkowe chińczyki i Logitechy) działały bez problemu, również na tym samym porcie USB bo to też oczywiście sprawdzałem w każdą stronę.

 

Czasem pomagał restart i po uruchomieniu ponownym komputera (a nie włączeniu od zera "na zimno") klawiatura działała co w sumie wydaje mi się jeszcze dziwniejsze, ale nie było to regułą więc w rezultacie cały czas trzymałem (i trzymam dalej) drugą klawiaturę pod biurkiem.

 

Już dla samej przyzwoitości i satysfakcji chętnie znalazłbym odpowiedź :D w drugim bliźniacznym hackintoshu (ten sam config/płyta główna/procesor) występuje identyczny przypadek i ma dokładnie tą samą przypadłość.


macOS 10.13 | MSI Z77A-GD55 | i5 3570K @ 4,7 GHz | Zotac GTX 780 OC


#9 314TeR

314TeR

    Administrator

  • Administrators
  • 17661 postów
  • LocationWarszawa

Napisano 23 lipiec 2018 - 16:15

To że problem występuję na innej identycznej maszynie potwierdza jedynie, że możesz mieć:

  • Niekompatybilność klawiatura/komputer.
  • Jakiś bug w np configu clovera który powtórzyłeś na obu komputerach.
  • Np starą wersję BIOS - clover i działanie klawiatury w nim bazuje na obsłudze USB HID wbudowanej w firmware UEFI płyty.
  • Możesz mieć też jakieś działające lub błędnie działające drivery EFI w cloverze.
  • Zakłócenia od innego urządzenia USB, np czytnik kart, myszka

Klawiaturę - tzw Apple ALU 2007 używam osobiście od blisko 10 lat, podłączałem ją do dosłownie setek komputerów (różne egzemplarze) i nigdy nie trafiłem na bug błędnego jej działania w Cloverze. Nie dementuję tego, że to Ci się dzieje, a jedynie chcę Ci uzmysłowić, że zapewne masz jakiś banalny i oczywisty problem na który po prostu do dziś nie wpadłeś.

 

W pierwszej kolejności powinieneś sprawdzić czy i jak działa klawiatura na configu z aktualnego UniBootX - jak nie działa, to bym sprawdził różne wersje BIOS na płycie, jak masz starszy, to wgraj nowszy, jak aktualny, to cofnij się do starszej wersji.

 

Pamiętaj też, że klawiatura na BT, działa na donglu BT wtykanym w port USB i dalej leci jako USB HID.


ASUS MAXIMUS VII IMPACT | Core i7-4790K | 16GB DDR3 2400 CL10 | GTX 980 Ti | FiiO E10 | OS X Retail via UniBootX Clover

ASUS Z87M-PLUS | Core i5-4590T | 8GB DDR3L 1333 | HD4600 | OS X Retail via UniBootX Cloverbyłe haMac'i: ASUS P5W DH DeluxeASUS P7P55 WS Supercomputer | ASUS P8Z68 Deluxe/GEN3 | ASUS P8Z77-V PRO THUNDERBOLTJak uruchomić na wypasie ALC 882/888/889/1200 | STOP Gigafail | P5W DH Deluxe - perfekcyjny hackintosh | Piszę poprawnie po polsku!

Co daje kalibracja monitora - zobacz jak można poprawić jakość obrazu.

 

Najszybszy hackintosh na świecie za procesorem 12C identyfikujący się jako Mac Pro (Late 2013) wg rankingu Geekbench: 37000 pkt

 

Pomogliśmy Tobie - pomóż nam - przekaż darowiznę na utrzymanie forum.

 


#10 Specter

Specter
  • Members
  • 19 postów

Napisano 24 lipiec 2018 - 14:01

Mam najnowszy dostępny BIOS do swojej płyty, który modyfikowałem kilka lat temu wg jakiegoś tutoriala - czy potrzebnie, nie wiem, ale hex editorem coś w nim grzebałem przed pierwszą instalacją wtedy chyba jeszcze 10.9 bo gdzieś przeczytałem że tak trzeba :) działa raczej bez przeszkód, OC robiłem bez problemu i trochę w biosie wtedy grzebałem. Swoją drogą dawno nic o modyfikacjach biosu w kontekście instalacji macOS nie czytałem - czyżby nowe płyty już żadnych zmian nie wymagały czy może ta technika wymarła przez jakieś aktualizacje?

 

Config clovera wzięty z forumowego UniBoot X - wcześniej pracowałem na swoim własnym configu zrobionym jeszcze zanim forumowe się pojawiły, ale ok. miesiąc temu robiłem update 10.11 -> 10.13 przez App Store i korzystając z okazji przeskoczyłem na UniBootX w wersji dla Ivy Bridge - Z77. Oczywiście podmieniłem SN, uruchomiłem iMessage i tak dalej - wszystko bez przeszkód, w działaniu samego systemu żadnej różnicy na zmienionym configu nie zaobserwowałem - działa tak samo dobrze jak działał :) Też trochę liczyłem na to że oficjalny config rozwiąże ten problem ale niestety nic się nie zmieniło. Jedyne czego nigdy nie naprawiłem to Sleep - zasypia i wstaje, ale po wybudzeniu wydajność mocno spada, wszystko się tnie i ogólnie niedomaga, pomaga reboot który mimo to daje się spokojnie wykonać. 

Może to jakiś trop? 

 

Niewiele w config ingerowałem, zaktualizowałem tylko niedawno Lilu i pozostałe kexty dla porządku.

 

Klawiatura - zgadza się, ALU 2007 - po prostu nie startuje póki nie uruchomi się system, potem działa już bez problemów do całkowitego wyłączenia komputera - po samym "uruchom ponownie" w Cloverze na ogół działa. Żadna inna klawiatura USB nie wykazuje u mnie takiego zachowania i pozostałe działają w BIOSie bez problemu. Faktycznie wygląda to trochę tak jakby leciała po USB HID z UEFI, ale w takiej sytuacji czemu działają wszystkie inne pozostałe a te od Apple działają tylko po restarcie systemu? Zastanawiam się jeszcze czy to nie jest jakaś kwestia USB1/USB2, bo ALU 2007 CHYBA działa po protokole USB 1.0? Istnieje szansa, że pozostałe klawiatury które sprawdzałem działają przez 2.0 - ale to ślepy strzał, nie wiem czy może mieć znaczenie i tylko gdybam. 

 

Ten problem miałem na 2 zupełnie różnych configach, kilku wersjach Clovera, z różnymi kextami - i TYLKO dla klawiatur Apple spośród ~6-7 które na przestrzeni lat sprawdzałem. Na dwóch egzemplarzach tej płyty głównej z różnymi peryferiami, w jednym kompie z czytnikiem kart, w drugim bez, ogólnie w różnych konfiguracjach portów USB.

 

W jaki sposób mogę zweryfikować działanie poszczególnych driverów efi? 

Chętnie pociągnąłbym temat głębiej jeśli jest jakaś szansa na rozwiązanie tego problemu, może przy okazji wyjdą jakieś inne kwiatki w systemie o których mogłem nawet nie wiedzieć a przy okazji je uporządkuje...

Dzięki 314TeR za wyczerpujące odpowiedzi ;) 


macOS 10.13 | MSI Z77A-GD55 | i5 3570K @ 4,7 GHz | Zotac GTX 780 OC


#11 314TeR

314TeR

    Administrator

  • Administrators
  • 17661 postów
  • LocationWarszawa

Napisano 25 lipiec 2018 - 09:54

Klawiatura Apple USB Alu 2007 lata po USB 2.0.

 

Problem z wybudzanie i "muleniem" po sleep, był spowodowany wadliwymi sterownikami webowymi nvidii, przy okazji którejś tam wersji poprawili i już po sleep nie muli.

 

Z Twojego opisu wynika, że kaszani się USB HID bazujący pewnie na driverach z płyty.

 

Parę dodatkowych pytań:

Startujesz system w Legacy czy w UEFI?

Masz wyłączony CSM?

 

Modyfikacja BIOS o której mówisz, była konieczna do odblokowania rejestrów MSR aby działał PM i aby nie panikował AICPM. Musisz sprawdzić w opcjach BIOS nie masz czegoś takiego jak CFG Lock MSR Lock etc, przestawienie tej wartości na odwrotną, robi to samo co modyfikowanie BIOSu.

 

Ja na Twoim miejscu bym zrobił sobie środowisko testowe:

1. Czysty config z UniBootX - tylko numery przenieś - dlatego, że na 99% nie powinno być w nim jakiś rażących błędów i będzie dobrą bazą do poszukiwań - postaw sobie go na jakimś kluczu i startuj z niego kompa. Jak nie wstanie to wracasz do sprawdzonego configu np na płycie i dalej modyfikujesz config na USB.

2. Wgrał czystą wersję BIOS - aktualną i sprawdził czy jest CFG Lock, jak nie to zostawił w spokoju, bo masz odpowiednią flagę w configu która "obchodzi" ten problem. W BIOSie wyłączył CSM i startował w czystym UEFI.

3. Wyłączał drivery ładowane z clovera - dodawał wpisy w sekcji Disabled Drivers.

 

i ogólnie eksperymentował - wiem żmudna robota, ale z tego co opisujesz, nie widzę innej skutecznej metody... Problem jest gdzieś w okolicy - współpraca klawiatura, płyta, clover, a spowodowane może to być BIOSem, ustawieniami w nim, cloverem, configiem, ładowanymi driverami w nim.


ASUS MAXIMUS VII IMPACT | Core i7-4790K | 16GB DDR3 2400 CL10 | GTX 980 Ti | FiiO E10 | OS X Retail via UniBootX Clover

ASUS Z87M-PLUS | Core i5-4590T | 8GB DDR3L 1333 | HD4600 | OS X Retail via UniBootX Cloverbyłe haMac'i: ASUS P5W DH DeluxeASUS P7P55 WS Supercomputer | ASUS P8Z68 Deluxe/GEN3 | ASUS P8Z77-V PRO THUNDERBOLTJak uruchomić na wypasie ALC 882/888/889/1200 | STOP Gigafail | P5W DH Deluxe - perfekcyjny hackintosh | Piszę poprawnie po polsku!

Co daje kalibracja monitora - zobacz jak można poprawić jakość obrazu.

 

Najszybszy hackintosh na świecie za procesorem 12C identyfikujący się jako Mac Pro (Late 2013) wg rankingu Geekbench: 37000 pkt

 

Pomogliśmy Tobie - pomóż nam - przekaż darowiznę na utrzymanie forum.

 





Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych