Skocz do zawartości

haMac.pl używa cookie. Przeczytaj Privacy Policy aby dowiedzieć się więcej. Aby usunąć tę wiadomość, proszę kliknąć w przycisk po prawej:    Akceptuję użycie cookie

Zdjęcie

Patchowany Mojave na niewspieranym sprzęcie


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
9 odpowiedzi w tym temacie

#1 JEDI_V

JEDI_V
  • Members
  • 514 postów
  • LocationNakło Śląskie

Napisano 25 wrzesień 2018 - 08:42

Pacjent to iMac 11,3 i7 Radeon 5750 1GB SSD.

Zainstalowałem z pomocą patcha http://dosdude1.com/mojave/  system Mojave, robione wszystko wg.tutka, ale system mam totalnie pomieszane kolory, wydma w tapecie jest niebieska, kolory ikon w docku są inne niż orginały, twarze ludzi w przegladarce jak w Avatarze niebieskie, animacje okien lagują strasznie.

Byłbym wdzięczny o opinie osób, które również przeprowadziły podobny zabieg na niewspieranym oficjalnie sprzęcie.

Swego czasu instalowałem tak HS na MBP i wszystko było ok.

 

Załączone pliki


ASUS P7P55-M /i3-540/4GB DDR3 1333MHz/HD6670/2xHitachi 500GB-2.5"-7200/10.10.5-UniBootX Clover 2015-08-16

iMac 27(Mid 2010) i7 870/12GB DDR3 1333MHz/HD5750/SSD400GB/HDD1TB-10.13.5

iPhone 8 Plus-Red-iOS 11

 


#2 vdmesis

vdmesis
  • Donator
  • 232 postów
  • LocationKatowice

Napisano 25 wrzesień 2018 - 08:56

Cytat ze strony twórcy patcha odpowiada na twoje pytanie:

- AMD Radeon HD 5xxx/6xxx series GPU acceleration: Currently, it is not possible to get full graphics acceleration when running Mojave on a system with a Radeon HD 5xxx or 6xxx series GPU. This includes the 15" and 17" MacBook Pro systems (MacBookPro8,2 and 8,3). If you want to enable GPU acceleration on these machines, you'll need to disable the AMD GPU. Weird colors will also be produced when running Mojave with one of these video cards installed/enabled.

Swoją drogą sam mam system na i7-2600K i się zastanawiam, czy lepiej użyć powyższego patcha, czy zmienić identyfikacją na iMac12,2? Bardzo się PM posypie?

Flaga no_compat_chceck w Clover wygląda na to że nic kompletnie nie daje w tej sytuacji. Ani nie mogę ściągnąć instalki, a jak sobie już z tym poradziłem, zmieniając identyfikację to nie mogę zainstalować, ponieważ pisze, że nie da się zainstalować tej wersji na tym komputerze.


10.14+Clover+i72600K+AsusP8Z68Deluxe+AsusR9280X+Geil16GB+OCZVertex3MAXIOPS+Plextor128GBM5S+3xSamsung500GBRAID0+CorsairCMPSU-650HXEU+NecEA274WMi+EpsonEH-TW5350+XonarU7+TechnicsRP-F10+iPad4+iPhoneSE+AppleTV4+Xpenology@8TBRAID5


#3 JEDI_V

JEDI_V
  • Members
  • 514 postów
  • LocationNakło Śląskie

Napisano 25 wrzesień 2018 - 09:22

To pozostaje mi czekać na update patcha.


ASUS P7P55-M /i3-540/4GB DDR3 1333MHz/HD6670/2xHitachi 500GB-2.5"-7200/10.10.5-UniBootX Clover 2015-08-16

iMac 27(Mid 2010) i7 870/12GB DDR3 1333MHz/HD5750/SSD400GB/HDD1TB-10.13.5

iPhone 8 Plus-Red-iOS 11

 


#4 danielosx86

danielosx86
  • Members
  • 423 postów

Napisano 25 wrzesień 2018 - 11:27

@vdmesis zmień identyfikację na na iMac13,1 na czas pobrania instalki i samą instalkę, po instalacji przywróć swoją iMac12,2 i używaj flagi -no_compat_check. Niestety, przy każdym update będziesz musiał zmieniać identyfikację, na szczęście nie wychodzą zbyt często.


Hackintosh ASRock H61M-VS | Intel Core i5-2300 | 8 GB RAM 1333MHz | MSI GeForce GTX1060 OC 6GB | TP-Link TL-WDN4800 | Samsung 840 Evo 250GB | Samsung 650 EVO 120GB | Apple Keyboard | Magic Mouse | macOS High Sierra 10.13

MacBook Air 13" Mid 2012 | Intel Core i5 | 8 GB RAM  | Intel HD4000 | 128 GB SSD | macOS High Sierra 10.14

PowerMac G5 | Power PC Dual Core 2 GHz | 2 GB RAM | GeForce 6600LE | 120 GB | Mac OS X Leopard 10.5.8


#5 JEDI_V

JEDI_V
  • Members
  • 514 postów
  • LocationNakło Śląskie

Napisano 06 październik 2018 - 13:35

Panowie wrocilem do HS, ale po instalacji na czysto nie moge wystartowac z windowsem 10, pokazuje sie okno windowsa, kreci sie kolko jak przy starcie i tyle, kreci sie w nieskonczonosc, czeka mnie instalacja windowsa od nowa, czy mozna to jeszcze uratowac?


ASUS P7P55-M /i3-540/4GB DDR3 1333MHz/HD6670/2xHitachi 500GB-2.5"-7200/10.10.5-UniBootX Clover 2015-08-16

iMac 27(Mid 2010) i7 870/12GB DDR3 1333MHz/HD5750/SSD400GB/HDD1TB-10.13.5

iPhone 8 Plus-Red-iOS 11

 


#6 314TeR

314TeR

    Administrator

  • Administrators
  • 17890 postów
  • LocationWarszawa

Napisano 06 październik 2018 - 16:43

Spróbować naprawić MBR uruchamiając instalator windows. Prawdopodobnie został skopany MBR i jego odtworzenie powinno wystarczyć.


ASUS MAXIMUS VII IMPACT | Core i7-4790K | 16GB DDR3 2400 CL10 | GTX 980 Ti | FiiO E10 | OS X Retail via UniBootX Clover

ASUS Z87M-PLUS | Core i5-4590T | 8GB DDR3L 1333 | HD4600 | OS X Retail via UniBootX Cloverbyłe haMac'i: ASUS P5W DH DeluxeASUS P7P55 WS Supercomputer | ASUS P8Z68 Deluxe/GEN3 | ASUS P8Z77-V PRO THUNDERBOLTJak uruchomić na wypasie ALC 882/888/889/1200 | STOP Gigafail | P5W DH Deluxe - perfekcyjny hackintosh | Piszę poprawnie po polsku!

Co daje kalibracja monitora - zobacz jak można poprawić jakość obrazu.

 

Najszybszy hackintosh na świecie za procesorem 12C identyfikujący się jako Mac Pro (Late 2013) wg rankingu Geekbench: 37000 pkt

 

Pomogliśmy Tobie - pomóż nam - przekaż darowiznę na utrzymanie forum.

 


#7 JEDI_V

JEDI_V
  • Members
  • 514 postów
  • LocationNakło Śląskie

Napisano 07 październik 2018 - 07:54

Spróbować naprawić MBR uruchamiając instalator windows. Prawdopodobnie został skopany MBR i jego odtworzenie powinno wystarczyć.

 

Tylka skąd wziąć instalator windows 10, skoro to była aktualizacja z windows 7?


ASUS P7P55-M /i3-540/4GB DDR3 1333MHz/HD6670/2xHitachi 500GB-2.5"-7200/10.10.5-UniBootX Clover 2015-08-16

iMac 27(Mid 2010) i7 870/12GB DDR3 1333MHz/HD5750/SSD400GB/HDD1TB-10.13.5

iPhone 8 Plus-Red-iOS 11

 


#8 razor1995

razor1995
  • Members
  • 58 postów

Napisano 07 październik 2018 - 09:36

Tylka skąd wziąć instalator windows 10,

Z internetu.

https://tb.rg-adguard.net/public.php

Wybierasz sobie odpowiedną wersję Windows 10 i pobierasz prosto z serwerów Microsoftu.


Laptop: Dell Latitude E7240 | Intel Core i5 4310U | Intel HD 4400 | 8GB RAM Kingston | Samsung SSD 1TB | macOS 10.14 Mojave

PC: Intel Core i5 2400S @2.5GHz + SilentiumPC SpartanPro | Gateway DT71 | nVidia GeForce GT 640 2GB | 16 GB RAM Kingston| Goodram Iridium Pro SSD 512 GB | Seagate ST2000DM001 HDD 2TB | macOS 10.14 Mojave
Japko: Apple iPhone 8 | Apple A11 Bionic @2.74 GHz | Apple A11 GPU | 3GB RAM | 64GB PAMIĘCI | iOS 12


"Niestety, ludzie nie buntują się przeciwko Microsoftowi. Nie znają niczego lepszego." - Steve Jobs     


#9 Maidenman

Maidenman
  • Members
  • 170 postów

Napisano 07 październik 2018 - 10:04

Microsoft na swojej stronie też udostępnia narzędzie do pobierania: https://www.microsof...ad/windows10ISO


High Sierra 10.13.6, Intel i7 4790K 4.0 GHz, ASUS Z-97 PRO GAMER, SAPPHIRE RADEON RX 570 NITRO+ 4GB GDDR5, Kingston DDR3 24GB CL9, SanDisk Ultra II 240GB SSD + Seagate ST1000DM003 1TB 64MB SATA3


#10 JEDI_V

JEDI_V
  • Members
  • 514 postów
  • LocationNakło Śląskie

Napisano 07 październik 2018 - 16:26

Dziwnym trafem jak zabieralem sie do reinstalacji zrobilem jeszcze jeden restart, wszystko smiga.


ASUS P7P55-M /i3-540/4GB DDR3 1333MHz/HD6670/2xHitachi 500GB-2.5"-7200/10.10.5-UniBootX Clover 2015-08-16

iMac 27(Mid 2010) i7 870/12GB DDR3 1333MHz/HD5750/SSD400GB/HDD1TB-10.13.5

iPhone 8 Plus-Red-iOS 11

 





Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych