Skocz do zawartości

haMac.pl używa cookie. Przeczytaj Privacy Policy aby dowiedzieć się więcej. Aby usunąć tę wiadomość, proszę kliknąć w przycisk po prawej:    Akceptuję użycie cookie

Zdjęcie
- - - - -

Start systemu dysk nvme


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
10 odpowiedzi w tym temacie

#1 AdamiPL

AdamiPL
  • Members
  • 699 postów
  • LocationPeterborough / UK

Napisano 11 październik 2018 - 13:22

Hej,

mam wrażenie, że mój hack nieco długo startuje (MacOS Mojave), zajmuje mu to około 25sekund, sprzęt ze stopki.  Stary iMac z 2012r z SSD startuje chyba szybciej..

 

video:

http://adamipl.net/20181011_130129.mp4

 

 

config załączony.. coś wywala odnośnie USB.. patch poprawnie przygotowany.. w configu załączone injekcje usb - testowałem z nimi i bez nich.. jakby ktoś miał chwilkę zerknąć i ew doradzić coś..

Załączony plik  CLOVER.zip   6,88 MB   7 Ilość pobrań


AsRock Z370M Pro4 MSI Z370m Mortar / i5-8600K / 32GB DDR4 / RX 580 8GB / BCM94360CS2 / Samsung EVO970 500GB NVMe & Adata 500GB NVMe / U28H750

 iMac 27" Late 2012 / i7 / 32GB DDR3 / GTX 680MX 2GB / 500GB SSD

 MacBook Pro 15" 2012 / i7 2,6 Ghz / 8GB DDR3 / GT650M 1GB + HD4000 1,5GB / 500GB SSD + 640GB data

Asus Z87 Pro (V edition), Intel Core I3-4170, Thermalrigh Macho rev. B, Gigabyte GeForce GTX650TI 2GB, Dell P2310HC, 20GB DDR3@2400, Z87 , I217V, ALC1150, BCM94360CD, Crucial MX100 128GB - OSX, Samsung EVO 850 250GB - Windows, Fractal R5 - Sierra 10.12.2
Sun Ultra 27 Workstation : Intel Quad Core Xeon 2.93 GHz (W3540),1Gb AMD ATI FirePro V4900 / AMD Radeon 5750 1GB (JUNIPER) / Gigabyte GeForce GTX650 TI 2GB, Dell P2310Hc, 12GB DDR3@1600, X58, Intel 82567LM-2 , BCM94360CD, ALC889A , SB X-fi Surround 5.1 Pro USB, CRUCIAL MX100 128GB Magic Mouse A1296 - Yosemite 10.10.5
Dell Precision T3400 : Intel Core 2 DUO 3GHz (e8400), AMD Radeon 5750 1GB (JUNIPER), Broadcom NetXtreme BCM5722D, WDC WD1502FYPS-02W3B0, 4 x 2GB DDR2 GEIL - Mavericks 10.9.5
ASUS X53SJ : Intel Core i7 (2630qm), OPTIMUS Intel HD 3000 + GeForce GT520m, 2 x 4 GB - Mountain Lion 10.8.5

facebook.pnghackintosh #Polska #Poland (Grupa FB)   / UK HACKINTOSH SUPPORT - MORE ON PM


#2 314TeR

314TeR

    Administrator

  • Administrators
  • 17732 postów
  • LocationWarszawa

Napisano 11 październik 2018 - 17:46

System zainstalowany na czysto z działającym nvram? Zauważyłem, że jak system jest instalowany bez działającego natywnego zapisu do nvram, to później wstaje taki system dłużej niż zainstalowany z działającym zapisem. Co ciekawe uruchomienie zapisu do nvram wcale nie przyspiesza tak "źle" zainstalowanego systemu.


ASUS MAXIMUS VII IMPACT | Core i7-4790K | 16GB DDR3 2400 CL10 | GTX 980 Ti | FiiO E10 | OS X Retail via UniBootX Clover

ASUS Z87M-PLUS | Core i5-4590T | 8GB DDR3L 1333 | HD4600 | OS X Retail via UniBootX Cloverbyłe haMac'i: ASUS P5W DH DeluxeASUS P7P55 WS Supercomputer | ASUS P8Z68 Deluxe/GEN3 | ASUS P8Z77-V PRO THUNDERBOLTJak uruchomić na wypasie ALC 882/888/889/1200 | STOP Gigafail | P5W DH Deluxe - perfekcyjny hackintosh | Piszę poprawnie po polsku!

Co daje kalibracja monitora - zobacz jak można poprawić jakość obrazu.

 

Najszybszy hackintosh na świecie za procesorem 12C identyfikujący się jako Mac Pro (Late 2013) wg rankingu Geekbench: 37000 pkt

 

Pomogliśmy Tobie - pomóż nam - przekaż darowiznę na utrzymanie forum.

 


#3 AdamiPL

AdamiPL
  • Members
  • 699 postów
  • LocationPeterborough / UK

Napisano 11 październik 2018 - 20:23

Nie musiałem nic kombinowac z nvram. Jedynie osxaptiofix3 w driverach.

AsRock Z370M Pro4 MSI Z370m Mortar / i5-8600K / 32GB DDR4 / RX 580 8GB / BCM94360CS2 / Samsung EVO970 500GB NVMe & Adata 500GB NVMe / U28H750

 iMac 27" Late 2012 / i7 / 32GB DDR3 / GTX 680MX 2GB / 500GB SSD

 MacBook Pro 15" 2012 / i7 2,6 Ghz / 8GB DDR3 / GT650M 1GB + HD4000 1,5GB / 500GB SSD + 640GB data

Asus Z87 Pro (V edition), Intel Core I3-4170, Thermalrigh Macho rev. B, Gigabyte GeForce GTX650TI 2GB, Dell P2310HC, 20GB DDR3@2400, Z87 , I217V, ALC1150, BCM94360CD, Crucial MX100 128GB - OSX, Samsung EVO 850 250GB - Windows, Fractal R5 - Sierra 10.12.2
Sun Ultra 27 Workstation : Intel Quad Core Xeon 2.93 GHz (W3540),1Gb AMD ATI FirePro V4900 / AMD Radeon 5750 1GB (JUNIPER) / Gigabyte GeForce GTX650 TI 2GB, Dell P2310Hc, 12GB DDR3@1600, X58, Intel 82567LM-2 , BCM94360CD, ALC889A , SB X-fi Surround 5.1 Pro USB, CRUCIAL MX100 128GB Magic Mouse A1296 - Yosemite 10.10.5
Dell Precision T3400 : Intel Core 2 DUO 3GHz (e8400), AMD Radeon 5750 1GB (JUNIPER), Broadcom NetXtreme BCM5722D, WDC WD1502FYPS-02W3B0, 4 x 2GB DDR2 GEIL - Mavericks 10.9.5
ASUS X53SJ : Intel Core i7 (2630qm), OPTIMUS Intel HD 3000 + GeForce GT520m, 2 x 4 GB - Mountain Lion 10.8.5

facebook.pnghackintosh #Polska #Poland (Grupa FB)   / UK HACKINTOSH SUPPORT - MORE ON PM


#4 314TeR

314TeR

    Administrator

  • Administrators
  • 17732 postów
  • LocationWarszawa

Napisano 11 październik 2018 - 21:44

To nie chodzi o kombinowanie a o to czy działa czy nie.

 

osxaptiofix3 też się już nie używa, od dawna jedynym "słusznym" jest AptioMemoryFix.


ASUS MAXIMUS VII IMPACT | Core i7-4790K | 16GB DDR3 2400 CL10 | GTX 980 Ti | FiiO E10 | OS X Retail via UniBootX Clover

ASUS Z87M-PLUS | Core i5-4590T | 8GB DDR3L 1333 | HD4600 | OS X Retail via UniBootX Cloverbyłe haMac'i: ASUS P5W DH DeluxeASUS P7P55 WS Supercomputer | ASUS P8Z68 Deluxe/GEN3 | ASUS P8Z77-V PRO THUNDERBOLTJak uruchomić na wypasie ALC 882/888/889/1200 | STOP Gigafail | P5W DH Deluxe - perfekcyjny hackintosh | Piszę poprawnie po polsku!

Co daje kalibracja monitora - zobacz jak można poprawić jakość obrazu.

 

Najszybszy hackintosh na świecie za procesorem 12C identyfikujący się jako Mac Pro (Late 2013) wg rankingu Geekbench: 37000 pkt

 

Pomogliśmy Tobie - pomóż nam - przekaż darowiznę na utrzymanie forum.

 


#5 AdamiPL

AdamiPL
  • Members
  • 699 postów
  • LocationPeterborough / UK

Napisano 12 październik 2018 - 10:53

ok, nvram śmiga na samym AptioMemoryFix.. a odnośnie wolnego startu systemu:

 

Załączony plik  Screenshot 2018-10-12 at 10.49.09.png   756,43 KB   3 Ilość pobrań

 

trim winowajca.. co ciekawe, nie da rady go wyłączyć przez sudo trimforce disable, terminal wypluwa że ok.. po resecie trim dalej widnieje.. 


AsRock Z370M Pro4 MSI Z370m Mortar / i5-8600K / 32GB DDR4 / RX 580 8GB / BCM94360CS2 / Samsung EVO970 500GB NVMe & Adata 500GB NVMe / U28H750

 iMac 27" Late 2012 / i7 / 32GB DDR3 / GTX 680MX 2GB / 500GB SSD

 MacBook Pro 15" 2012 / i7 2,6 Ghz / 8GB DDR3 / GT650M 1GB + HD4000 1,5GB / 500GB SSD + 640GB data

Asus Z87 Pro (V edition), Intel Core I3-4170, Thermalrigh Macho rev. B, Gigabyte GeForce GTX650TI 2GB, Dell P2310HC, 20GB DDR3@2400, Z87 , I217V, ALC1150, BCM94360CD, Crucial MX100 128GB - OSX, Samsung EVO 850 250GB - Windows, Fractal R5 - Sierra 10.12.2
Sun Ultra 27 Workstation : Intel Quad Core Xeon 2.93 GHz (W3540),1Gb AMD ATI FirePro V4900 / AMD Radeon 5750 1GB (JUNIPER) / Gigabyte GeForce GTX650 TI 2GB, Dell P2310Hc, 12GB DDR3@1600, X58, Intel 82567LM-2 , BCM94360CD, ALC889A , SB X-fi Surround 5.1 Pro USB, CRUCIAL MX100 128GB Magic Mouse A1296 - Yosemite 10.10.5
Dell Precision T3400 : Intel Core 2 DUO 3GHz (e8400), AMD Radeon 5750 1GB (JUNIPER), Broadcom NetXtreme BCM5722D, WDC WD1502FYPS-02W3B0, 4 x 2GB DDR2 GEIL - Mavericks 10.9.5
ASUS X53SJ : Intel Core i7 (2630qm), OPTIMUS Intel HD 3000 + GeForce GT520m, 2 x 4 GB - Mountain Lion 10.8.5

facebook.pnghackintosh #Polska #Poland (Grupa FB)   / UK HACKINTOSH SUPPORT - MORE ON PM


#6 Ian

Ian
  • Members
  • 202 postów
  • LocationUSA

Napisano 12 październik 2018 - 12:23

ok, nvram śmiga na samym AptioMemoryFix.. a odnośnie wolnego startu systemu:

 

attachicon.gifScreenshot 2018-10-12 at 10.49.09.png

 

trim winowajca.. co ciekawe, nie da rady go wyłączyć przez sudo trimforce disable, terminal wypluwa że ok.. po resecie trim dalej widnieje.. 

 

 

A masz jakiś dysk SSD w systemie? Czy tylko NVME? Nie wiem, czy TRIM dla NVME da się w ogóle wyłączyć, nie próbowałem tego, bo i po co. Gdy już uda Ci się wyłączyć TRIM - sprawdź sobie benchmark dysku, w którym wyłączyłeś. Zobaczysz, czy warto było.

A co do czasu startu.. Też mam w systemie dysk NVME, a ponadto dwa inne dyski SSD oraz jeden HDD. Czas startu systemu: 22.4s. To nie jest długi czas. MacBookPro staruje w 38s.


hack1: ASUS H170M-Plus | i7-6700k 4GHz | Radeon RX 560 4GB | Mojave 10.14.x

hack2: Gigabyte H81M-H MSI H81M-E33 | i5-G3260 3.3GHz | NVIDIA  GeForce GT 710 1GB | Sierra 10.12.6

MacBook Pro Early 2015 | Mojave 10.14

PC: HP | NVIDIA GeForce GT 740 4GB | E8400 3GHz | Windows 10 1809

 


#7 AdamiPL

AdamiPL
  • Members
  • 699 postów
  • LocationPeterborough / UK

Napisano 12 październik 2018 - 12:47

mojo stary imac z 2012r z ssd startuje w podobnym czasie co hack xD

mam jeszcze jeden dysk nvme dla windowsa i chyba przez niego tyle trwa odpalanie trimu.. później go odłączę i sprawdzę.. na drugim hacku mam nvme i zwykły ssd i komp startuje sporo szybciej, tu masz porównanie na video po lewo z dwoma dyskami nvme, po prawo 1 x nvme i 1 x ssd sata:

 

http://adamipl.net/20181012_114959.mp4


AsRock Z370M Pro4 MSI Z370m Mortar / i5-8600K / 32GB DDR4 / RX 580 8GB / BCM94360CS2 / Samsung EVO970 500GB NVMe & Adata 500GB NVMe / U28H750

 iMac 27" Late 2012 / i7 / 32GB DDR3 / GTX 680MX 2GB / 500GB SSD

 MacBook Pro 15" 2012 / i7 2,6 Ghz / 8GB DDR3 / GT650M 1GB + HD4000 1,5GB / 500GB SSD + 640GB data

Asus Z87 Pro (V edition), Intel Core I3-4170, Thermalrigh Macho rev. B, Gigabyte GeForce GTX650TI 2GB, Dell P2310HC, 20GB DDR3@2400, Z87 , I217V, ALC1150, BCM94360CD, Crucial MX100 128GB - OSX, Samsung EVO 850 250GB - Windows, Fractal R5 - Sierra 10.12.2
Sun Ultra 27 Workstation : Intel Quad Core Xeon 2.93 GHz (W3540),1Gb AMD ATI FirePro V4900 / AMD Radeon 5750 1GB (JUNIPER) / Gigabyte GeForce GTX650 TI 2GB, Dell P2310Hc, 12GB DDR3@1600, X58, Intel 82567LM-2 , BCM94360CD, ALC889A , SB X-fi Surround 5.1 Pro USB, CRUCIAL MX100 128GB Magic Mouse A1296 - Yosemite 10.10.5
Dell Precision T3400 : Intel Core 2 DUO 3GHz (e8400), AMD Radeon 5750 1GB (JUNIPER), Broadcom NetXtreme BCM5722D, WDC WD1502FYPS-02W3B0, 4 x 2GB DDR2 GEIL - Mavericks 10.9.5
ASUS X53SJ : Intel Core i7 (2630qm), OPTIMUS Intel HD 3000 + GeForce GT520m, 2 x 4 GB - Mountain Lion 10.8.5

facebook.pnghackintosh #Polska #Poland (Grupa FB)   / UK HACKINTOSH SUPPORT - MORE ON PM


#8 oswaldini

oswaldini
  • Moderators
  • 10989 postów
  • LocationBrzeszcze / Kraków

Napisano 12 październik 2018 - 13:31

Nie masz patcha do trimu w config.plist ?


MacBook Pro 2012 MD103 15" | i7-3615QM | 8 GB RAM | HD4000 + GT650M | Samsung 830 256 GB
Hack Gigabyte H81N | i5-4460 | 8 GB RAM | HD4600 + GTX650 | 2x HP 24" + 1x Dell 27" | mSATA SSD 32GB + SSD 120GB + SSHD 500 GB | Raijintek Metis | SFX-L 500W | WiFi+BT

HomeSerwer: Dell 7010 | i3-3240 | 14 GB RAM | 2x WD RED 2TB | Synology DSM 6.1.6 @ Jun's bootloader | Virtual Machine Manager | Time Machine + PLEX + CouchPotato + SickRage + masa innych

iPhone 7 32GB Black
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku! | Nie pomagam na PRIV


#9 AdamiPL

AdamiPL
  • Members
  • 699 postów
  • LocationPeterborough / UK

Napisano 12 październik 2018 - 13:34

nie, z tego co udało mi się doczytać.. dla dysków nvme w APFS macOS automatycznie włącza trim i nie ma bata, aby go wyłączyć 


AsRock Z370M Pro4 MSI Z370m Mortar / i5-8600K / 32GB DDR4 / RX 580 8GB / BCM94360CS2 / Samsung EVO970 500GB NVMe & Adata 500GB NVMe / U28H750

 iMac 27" Late 2012 / i7 / 32GB DDR3 / GTX 680MX 2GB / 500GB SSD

 MacBook Pro 15" 2012 / i7 2,6 Ghz / 8GB DDR3 / GT650M 1GB + HD4000 1,5GB / 500GB SSD + 640GB data

Asus Z87 Pro (V edition), Intel Core I3-4170, Thermalrigh Macho rev. B, Gigabyte GeForce GTX650TI 2GB, Dell P2310HC, 20GB DDR3@2400, Z87 , I217V, ALC1150, BCM94360CD, Crucial MX100 128GB - OSX, Samsung EVO 850 250GB - Windows, Fractal R5 - Sierra 10.12.2
Sun Ultra 27 Workstation : Intel Quad Core Xeon 2.93 GHz (W3540),1Gb AMD ATI FirePro V4900 / AMD Radeon 5750 1GB (JUNIPER) / Gigabyte GeForce GTX650 TI 2GB, Dell P2310Hc, 12GB DDR3@1600, X58, Intel 82567LM-2 , BCM94360CD, ALC889A , SB X-fi Surround 5.1 Pro USB, CRUCIAL MX100 128GB Magic Mouse A1296 - Yosemite 10.10.5
Dell Precision T3400 : Intel Core 2 DUO 3GHz (e8400), AMD Radeon 5750 1GB (JUNIPER), Broadcom NetXtreme BCM5722D, WDC WD1502FYPS-02W3B0, 4 x 2GB DDR2 GEIL - Mavericks 10.9.5
ASUS X53SJ : Intel Core i7 (2630qm), OPTIMUS Intel HD 3000 + GeForce GT520m, 2 x 4 GB - Mountain Lion 10.8.5

facebook.pnghackintosh #Polska #Poland (Grupa FB)   / UK HACKINTOSH SUPPORT - MORE ON PM


#10 314TeR

314TeR

    Administrator

  • Administrators
  • 17732 postów
  • LocationWarszawa

Napisano 14 październik 2018 - 15:00

A ja się tak zapytam, co ma TRIM do apfs. Przecież TRIM to funkcja czyszczenia komórek dysk SSD aby były gotowe do ponownego zapisu. Bez tej funkcji każda komórka przed ponownym zapisaniem musi być wpierw skasowana aby można było ustawić jej nowa wartość. Bez sprawnie działającego TRIM zapis może spaść nawet do 1/3 deklarowanego. Dzięki TRIM system w wolnym czasie „czyści” skasowane komórki aby były gotowe do ponownego zapisu.

ASUS MAXIMUS VII IMPACT | Core i7-4790K | 16GB DDR3 2400 CL10 | GTX 980 Ti | FiiO E10 | OS X Retail via UniBootX Clover

ASUS Z87M-PLUS | Core i5-4590T | 8GB DDR3L 1333 | HD4600 | OS X Retail via UniBootX Cloverbyłe haMac'i: ASUS P5W DH DeluxeASUS P7P55 WS Supercomputer | ASUS P8Z68 Deluxe/GEN3 | ASUS P8Z77-V PRO THUNDERBOLTJak uruchomić na wypasie ALC 882/888/889/1200 | STOP Gigafail | P5W DH Deluxe - perfekcyjny hackintosh | Piszę poprawnie po polsku!

Co daje kalibracja monitora - zobacz jak można poprawić jakość obrazu.

 

Najszybszy hackintosh na świecie za procesorem 12C identyfikujący się jako Mac Pro (Late 2013) wg rankingu Geekbench: 37000 pkt

 

Pomogliśmy Tobie - pomóż nam - przekaż darowiznę na utrzymanie forum.

 


#11 AdamiPL

AdamiPL
  • Members
  • 699 postów
  • LocationPeterborough / UK

Napisano 14 październik 2018 - 21:35

wstawiłem wyżej screenshot z filmiku, gdzie pokazuje że scan trim zajął 10s podczas uruchamiania systemu, więc domniemam że to on powoduje wolniejszy start.. na nvme /apfs nie trzeba popychać trimu, jest z automatu włączony dla nich.. doczytałem na innych forach, że to on powoduje wolny start u wielu osób.


AsRock Z370M Pro4 MSI Z370m Mortar / i5-8600K / 32GB DDR4 / RX 580 8GB / BCM94360CS2 / Samsung EVO970 500GB NVMe & Adata 500GB NVMe / U28H750

 iMac 27" Late 2012 / i7 / 32GB DDR3 / GTX 680MX 2GB / 500GB SSD

 MacBook Pro 15" 2012 / i7 2,6 Ghz / 8GB DDR3 / GT650M 1GB + HD4000 1,5GB / 500GB SSD + 640GB data

Asus Z87 Pro (V edition), Intel Core I3-4170, Thermalrigh Macho rev. B, Gigabyte GeForce GTX650TI 2GB, Dell P2310HC, 20GB DDR3@2400, Z87 , I217V, ALC1150, BCM94360CD, Crucial MX100 128GB - OSX, Samsung EVO 850 250GB - Windows, Fractal R5 - Sierra 10.12.2
Sun Ultra 27 Workstation : Intel Quad Core Xeon 2.93 GHz (W3540),1Gb AMD ATI FirePro V4900 / AMD Radeon 5750 1GB (JUNIPER) / Gigabyte GeForce GTX650 TI 2GB, Dell P2310Hc, 12GB DDR3@1600, X58, Intel 82567LM-2 , BCM94360CD, ALC889A , SB X-fi Surround 5.1 Pro USB, CRUCIAL MX100 128GB Magic Mouse A1296 - Yosemite 10.10.5
Dell Precision T3400 : Intel Core 2 DUO 3GHz (e8400), AMD Radeon 5750 1GB (JUNIPER), Broadcom NetXtreme BCM5722D, WDC WD1502FYPS-02W3B0, 4 x 2GB DDR2 GEIL - Mavericks 10.9.5
ASUS X53SJ : Intel Core i7 (2630qm), OPTIMUS Intel HD 3000 + GeForce GT520m, 2 x 4 GB - Mountain Lion 10.8.5

facebook.pnghackintosh #Polska #Poland (Grupa FB)   / UK HACKINTOSH SUPPORT - MORE ON PM





Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych