Skocz do zawartości

haMac.pl używa cookie. Przeczytaj Privacy Policy aby dowiedzieć się więcej. Aby usunąć tę wiadomość, proszę kliknąć w przycisk po prawej:    Akceptuję użycie cookie

Zdjęcie
- - - - -

High Sierra i responsywność interfejsu


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
55 odpowiedzi w tym temacie

#21 314TeR

314TeR

    Administrator

  • Administrators
  • 18242 postów
  • LocationWarszawa

Napisano 05 grudzień 2018 - 09:04

Miejmy nadzieję, że nowy modularny Mac Pro coś zmieni w tej materii. Wiele osób będzie chciało zmienić VGA na nvidie.

ASUS MAXIMUS VII IMPACT | Core i7-4790K | 16GB DDR3 2400 CL10 | GTX 980 Ti | FiiO E10 | OS X Retail via UniBootX Clover

ASUS Z87M-PLUS | Core i5-4590T | 8GB DDR3L 1333 | HD4600 | OS X Retail via UniBootX Cloverbyłe haMac'i: ASUS P5W DH DeluxeASUS P7P55 WS Supercomputer | ASUS P8Z68 Deluxe/GEN3 | ASUS P8Z77-V PRO THUNDERBOLTJak uruchomić na wypasie ALC 882/888/889/1200 | STOP Gigafail | P5W DH Deluxe - perfekcyjny hackintosh | Piszę poprawnie po polsku!

Co daje kalibracja monitora - zobacz jak można poprawić jakość obrazu.

 

Najszybszy hackintosh na świecie za procesorem 12C identyfikujący się jako Mac Pro (Late 2013) wg rankingu Geekbench: 37000 pkt

 

Pomogliśmy Tobie - pomóż nam - przekaż darowiznę na utrzymanie forum.

 


#22 druteron

druteron
  • Members
  • 209 postów

Napisano 30 styczeń 2019 - 20:01

A czy odpalenie integry może coś zmienić? W dalszym ciągu chcę używać GTXa, natomiast może ma to jakiś wpływ na płynność interfejsu? W 6600k jest HD530 jeśli się nie mylę. 


HaMac | Asus Maximus VIII Hero Alpha | i5-6600k@4,5GHz (Delidded) | 16 GB RAM | GTX1070 | BeQuiet Dark Rock Pro4 | macOS High Sierra

 MacBook Pro 13", 2017 | i5-7360U | 8 GB RAM | Iris Plus Graphics 640 | macOS Mojave

 iPhone 6S Plus | 128GB | Space Grey | iOS 12


#23 Altemirabelle

Altemirabelle
  • Members
  • 263 postów
  • LocationSilesia

Napisano 31 styczeń 2019 - 00:30

Najlepiej podrzuć EFI bez balastu, to może coś nam coś wpadnie.

Bez balastu to znaczy jedynie config.plist, i foldery kexts i drivers64UEFI.



#24 druteron

druteron
  • Members
  • 209 postów

Napisano 31 styczeń 2019 - 20:22

Config (wycięta sekcja SMBIOS):

https://pastebin.com/TBmGmRpF

Kexty:

 

HKBZ9DI.jpg

drivers64UEFI

 

ArbOklZ.jpg


HaMac | Asus Maximus VIII Hero Alpha | i5-6600k@4,5GHz (Delidded) | 16 GB RAM | GTX1070 | BeQuiet Dark Rock Pro4 | macOS High Sierra

 MacBook Pro 13", 2017 | i5-7360U | 8 GB RAM | Iris Plus Graphics 640 | macOS Mojave

 iPhone 6S Plus | 128GB | Space Grey | iOS 12


#25 Altemirabelle

Altemirabelle
  • Members
  • 263 postów
  • LocationSilesia

Napisano 31 styczeń 2019 - 23:04

Nie dziwi mnie to że masz problemy, i są one w drivers64UEFI. Masz cztery OsxAptio- Fixy. A powinien być tylko jeden. 

Dla twojego komputera polecam takie coś:

Załączone pliki



#26 314TeR

314TeR

    Administrator

  • Administrators
  • 18242 postów
  • LocationWarszawa

Napisano 31 styczeń 2019 - 23:21

@Altemirabelle

 

A co jest nie tak z config.plist?

 

I bardzo dobrze, że nie przejmuje się pamiętaniem aby przy każdej aktualizacji wywalać niepotrzebne sterowniki, ponieważ ma zbędne wyłączone w config.plist:

<key>DisableDrivers</key>
    <array>
        <string>EmuVariableUefi</string>
        <string>DataHubDxe</string>
        <string>DumpUefiCalls</string>
        <string>OsxLowMemFixDrv</string>
        <string>CsmVideoDxe</string>
        <string>OsxAptioFix2Drv</string>
        <string>OsxAptioFixDrv</string>
        <string>FSInject</string>
        <string>VBoxHfs</string>
        <string>PartitionDxe</string>
        <string>OsxAptioFix3Drv</string>
    </array>

@druteron - sterowniki webowe nvidii zainstalowane i działają?


ASUS MAXIMUS VII IMPACT | Core i7-4790K | 16GB DDR3 2400 CL10 | GTX 980 Ti | FiiO E10 | OS X Retail via UniBootX Clover

ASUS Z87M-PLUS | Core i5-4590T | 8GB DDR3L 1333 | HD4600 | OS X Retail via UniBootX Cloverbyłe haMac'i: ASUS P5W DH DeluxeASUS P7P55 WS Supercomputer | ASUS P8Z68 Deluxe/GEN3 | ASUS P8Z77-V PRO THUNDERBOLTJak uruchomić na wypasie ALC 882/888/889/1200 | STOP Gigafail | P5W DH Deluxe - perfekcyjny hackintosh | Piszę poprawnie po polsku!

Co daje kalibracja monitora - zobacz jak można poprawić jakość obrazu.

 

Najszybszy hackintosh na świecie za procesorem 12C identyfikujący się jako Mac Pro (Late 2013) wg rankingu Geekbench: 37000 pkt

 

Pomogliśmy Tobie - pomóż nam - przekaż darowiznę na utrzymanie forum.

 


#27 Altemirabelle

Altemirabelle
  • Members
  • 263 postów
  • LocationSilesia

Napisano 31 styczeń 2019 - 23:48

Tylko rzuciłem oko. Przykładowo SMBIOS pusty. Rt Variables, pusty. Można i tak, sobie disablen sterowniki, ale po co taki śmietnik?



#28 druteron

druteron
  • Members
  • 209 postów

Napisano 31 styczeń 2019 - 23:55

SMBIOS wycialem sam, co zreszta zaznaczylem w ostatnim poscie. Zawartosc Clovera, to lekko ruszony UniBootX, zbedne fixy jak zauwazyl 314TeR wylaczone.

@314TeR, tak, wczoraj zainstalowalem najnowsze.

HaMac | Asus Maximus VIII Hero Alpha | i5-6600k@4,5GHz (Delidded) | 16 GB RAM | GTX1070 | BeQuiet Dark Rock Pro4 | macOS High Sierra

 MacBook Pro 13", 2017 | i5-7360U | 8 GB RAM | Iris Plus Graphics 640 | macOS Mojave

 iPhone 6S Plus | 128GB | Space Grey | iOS 12


#29 Altemirabelle

Altemirabelle
  • Members
  • 263 postów
  • LocationSilesia

Napisano 01 luty 2019 - 00:05

Acha, to mi gdzieś umknęło.

Wystarczyło numery seryjne usunąć. Analizowanie niekompletnej config nie ma za dużo sensu.



#30 314TeR

314TeR

    Administrator

  • Administrators
  • 18242 postów
  • LocationWarszawa

Napisano 01 luty 2019 - 00:40

@Altemirabelle - Polecam zapoznać Ci się z configami z UniBootX - zobaczysz jak są skonstruowane i jeśli czegoś nie wiesz, to pytaj.  Tam nie ma zbędnych rzeczy, a jeśli są, to mają jakiś cel, tak jak np w/w wyłączanie driverów aby właśnie NIE musieć pamiętać o kasowani ich po każdej aktualizacji clovera.

 

@druteron - o jakie dokładnie Ci lagowanie interface'u chodzi. Sam mam 1080 Ti i nic jakoś niepokojącego nie widzę, ale może czegoś nie wiem, lub nie używam programów których Ty używasz.


ASUS MAXIMUS VII IMPACT | Core i7-4790K | 16GB DDR3 2400 CL10 | GTX 980 Ti | FiiO E10 | OS X Retail via UniBootX Clover

ASUS Z87M-PLUS | Core i5-4590T | 8GB DDR3L 1333 | HD4600 | OS X Retail via UniBootX Cloverbyłe haMac'i: ASUS P5W DH DeluxeASUS P7P55 WS Supercomputer | ASUS P8Z68 Deluxe/GEN3 | ASUS P8Z77-V PRO THUNDERBOLTJak uruchomić na wypasie ALC 882/888/889/1200 | STOP Gigafail | P5W DH Deluxe - perfekcyjny hackintosh | Piszę poprawnie po polsku!

Co daje kalibracja monitora - zobacz jak można poprawić jakość obrazu.

 

Najszybszy hackintosh na świecie za procesorem 12C identyfikujący się jako Mac Pro (Late 2013) wg rankingu Geekbench: 37000 pkt

 

Pomogliśmy Tobie - pomóż nam - przekaż darowiznę na utrzymanie forum.

 


#31 Altemirabelle

Altemirabelle
  • Members
  • 263 postów
  • LocationSilesia

Napisano 01 luty 2019 - 10:37

@314TeR
Faktycznie nie znam UniBootX. To wasza specjalność tutaj. Spojrzę. Są jakieś różnice do Clovera o których nie wspomniano oficjalnie?
 

Co do zapasu driverów w folderze. Nie robi tego wielu. Prawie nikt. To przypomina mi anegdotę: Najpierw sobie zaśmieciłem a potem codziennie wysyłam robocika który mi to posprząta. 

Ma to więcej wad jak korzyści. Łatwo się w tym pogubić. A przy aktualizacji Clovera pokazane są te które objęte są aktualizacją i można sobie odhaczać, dohaczyć, itp. 

Może się zdarzyć, że pojawią się zupełnie nowe drivery i je Clover domyślnie zainstaluje. Jak to może ma miejsce z driverem od startup chime. Ale i w tym wypadku trzeba ręcznie dodać go do configu w Disable Drivers.
Oczywiście rozumiem cel jaki temu przyświeca, ale IMHO, lepiej mniej balastu i miej roboty generowanej w config.
@druteron

Na jednym z moich komputerów mam także Nvidia, co prawda 960, ale lagowania nie ma. Używam głównie programy od Adobe. Nie wiem jaki jest stopień tego lagowania, ale gdyby to u mnie wystąpiło zrobił bym sobie kompletnie nowe EFI. A jeśli i to by zawiodło, to nowa czysta instalacja na bazie aktualnej wiedzy. 


#32 druteron

druteron
  • Members
  • 209 postów

Napisano 01 luty 2019 - 20:27

 

o jakie dokładnie Ci lagowanie interface'u chodzi. Sam mam 1080 Ti i nic jakoś niepokojącego nie widzę, ale może czegoś nie wiem, lub nie używam programów których Ty używasz.

W ostatnim czasie, ze względów na natłok obowiązków korzystam głównie z przeglądarki (Safari). Zamykając kartę czy samą aplikację jest chwilowa zawieszka, a później pożądane działanie. Zdarzy się też, że niektóre animacje systemu chrupną, np. ta z zanikaniem okna przy przeciąganiu na drugi monitor czy przy włączaniu launchpada. Konfiguracja dwumonitorowa może mieć tu znaczenie?

 

 

Wystarczyło numery seryjne usunąć. Analizowanie niekompletnej config nie ma za dużo sensu.

Myślę, że nie ma co drążyć tego tematu. SMBIOS wygenerowany wg poradnika forumowego, identyfikacja iMac17,1 - iMessage działa.

 

 

Na jednym z moich komputerów mam także Nvidia, co prawda 960, ale lagowania nie ma. Używam głównie programy od Adobe. Nie wiem jaki jest stopień tego lagowania, ale gdyby to u mnie wystąpiło zrobił bym sobie kompletnie nowe EFI. A jeśli i to by zawiodło, to nowa czysta instalacja na bazie aktualnej wiedzy.

System był instalowany kilkakrotnie, zrobiłem nawet downgrade do Sierry, gdzie było płynniej. Dopiero od HS zaczynają się takie kwiatki.


HaMac | Asus Maximus VIII Hero Alpha | i5-6600k@4,5GHz (Delidded) | 16 GB RAM | GTX1070 | BeQuiet Dark Rock Pro4 | macOS High Sierra

 MacBook Pro 13", 2017 | i5-7360U | 8 GB RAM | Iris Plus Graphics 640 | macOS Mojave

 iPhone 6S Plus | 128GB | Space Grey | iOS 12


#33 Altemirabelle

Altemirabelle
  • Members
  • 263 postów
  • LocationSilesia

Napisano 01 luty 2019 - 20:42

"Konfiguracja dwumonitorowa może mieć tu znaczenie?"
Odepnij jeden i popracuj trochę na głównym. 


#34 314TeR

314TeR

    Administrator

  • Administrators
  • 18242 postów
  • LocationWarszawa

Napisano 02 luty 2019 - 01:54

Ja działam na dwóch monitorach. Niestety nie uzywam safari ze względu na problemy z wyświetlaniem stron w tej przeglądarce. Uzywam na codzień firefoxa. Innych niepokojących lagów nie widziałem, ale tez działam na inne platformie, mam haswella i identyfikacje iMac14,2.

ASUS MAXIMUS VII IMPACT | Core i7-4790K | 16GB DDR3 2400 CL10 | GTX 980 Ti | FiiO E10 | OS X Retail via UniBootX Clover

ASUS Z87M-PLUS | Core i5-4590T | 8GB DDR3L 1333 | HD4600 | OS X Retail via UniBootX Cloverbyłe haMac'i: ASUS P5W DH DeluxeASUS P7P55 WS Supercomputer | ASUS P8Z68 Deluxe/GEN3 | ASUS P8Z77-V PRO THUNDERBOLTJak uruchomić na wypasie ALC 882/888/889/1200 | STOP Gigafail | P5W DH Deluxe - perfekcyjny hackintosh | Piszę poprawnie po polsku!

Co daje kalibracja monitora - zobacz jak można poprawić jakość obrazu.

 

Najszybszy hackintosh na świecie za procesorem 12C identyfikujący się jako Mac Pro (Late 2013) wg rankingu Geekbench: 37000 pkt

 

Pomogliśmy Tobie - pomóż nam - przekaż darowiznę na utrzymanie forum.

 


#35 Altemirabelle

Altemirabelle
  • Members
  • 263 postów
  • LocationSilesia

Napisano 02 luty 2019 - 18:42

Co się tyczy driverów, na Z97 mam dokładnie 4:

 

Załączone pliki



#36 314TeR

314TeR

    Administrator

  • Administrators
  • 18242 postów
  • LocationWarszawa

Napisano 02 luty 2019 - 19:05

@Altemirabelle - nie bardzo rozumiem czego chcesz dowieść? Szukasz potwierdzenia czy Twoja metoda jest słuszniejsza od innej metody? To wyjaśnię - jest tak dobra jak każda inna jeśli umiesz ją skutecznie zastosować w Twoim i TYLKO Twoim wypadku. TYLKO dla Twojej konfiguracji możliwe, że ten zestaw driverów UEFI będzie słuszny, dla innej konfiguracji zabraknie kluczowego i system nie uruchomi się. Być może dla Ciebie jest prostsze, że jak aktualizujesz clovera to za każdym razem musisz pamiętać co zaznaczyć a co nie, a ktoś inny woli o tym NIE pamiętać, bo nie musi, bo ktoś już pamiętał aby te niepotrzebne NIGDY nie zostały załadowane, nawet jak się pomyli i zaznaczy problematyczne sterowniki.


ASUS MAXIMUS VII IMPACT | Core i7-4790K | 16GB DDR3 2400 CL10 | GTX 980 Ti | FiiO E10 | OS X Retail via UniBootX Clover

ASUS Z87M-PLUS | Core i5-4590T | 8GB DDR3L 1333 | HD4600 | OS X Retail via UniBootX Cloverbyłe haMac'i: ASUS P5W DH DeluxeASUS P7P55 WS Supercomputer | ASUS P8Z68 Deluxe/GEN3 | ASUS P8Z77-V PRO THUNDERBOLTJak uruchomić na wypasie ALC 882/888/889/1200 | STOP Gigafail | P5W DH Deluxe - perfekcyjny hackintosh | Piszę poprawnie po polsku!

Co daje kalibracja monitora - zobacz jak można poprawić jakość obrazu.

 

Najszybszy hackintosh na świecie za procesorem 12C identyfikujący się jako Mac Pro (Late 2013) wg rankingu Geekbench: 37000 pkt

 

Pomogliśmy Tobie - pomóż nam - przekaż darowiznę na utrzymanie forum.

 


#37 Altemirabelle

Altemirabelle
  • Members
  • 263 postów
  • LocationSilesia

Napisano 02 luty 2019 - 20:25

Niczego nie chcę dowodzić, wszyscy szukamy dobrych rozwiązań, u mnie i nie tylko u mnie wygląda to tak, i tym chcę się jedynie podzielić. Nic więcej. Wybór i tak należy do tego kto aktualnie sobie hackintosha buduje. 

Informacja mojego poprzedniego postu jest taka: na Z97 wystarczą takowe 4 drivery, dla HS i Mojave. Wystarczą również na Z370 itd. Proszę nie doszukiwać się żadnych podtekstów. 



#38 druteron

druteron
  • Members
  • 209 postów

Napisano 03 luty 2019 - 16:09

Popracowałem ostatnio na najnowszej wersji driverów - Safari bez zmian, ale sam system jest jakby płynniejszy. W celach testowych zainstalowałem Firefoxa i działa on bez problemów. 

 

Szkoda, że z Safari jest problematyczne pod tym względem - używam tej przeglądarki na MacBooku i iOS, gdzie mam wszystkie zakładki, chciałbym mieć to wszystko zsynchronizowane. 


HaMac | Asus Maximus VIII Hero Alpha | i5-6600k@4,5GHz (Delidded) | 16 GB RAM | GTX1070 | BeQuiet Dark Rock Pro4 | macOS High Sierra

 MacBook Pro 13", 2017 | i5-7360U | 8 GB RAM | Iris Plus Graphics 640 | macOS Mojave

 iPhone 6S Plus | 128GB | Space Grey | iOS 12


#39 314TeR

314TeR

    Administrator

  • Administrators
  • 18242 postów
  • LocationWarszawa

Napisano 03 luty 2019 - 16:40

Problem z Safari może być kwestią np braku lub niepoprawnym działaniem jakiejś akceleracji sprzętowej.


ASUS MAXIMUS VII IMPACT | Core i7-4790K | 16GB DDR3 2400 CL10 | GTX 980 Ti | FiiO E10 | OS X Retail via UniBootX Clover

ASUS Z87M-PLUS | Core i5-4590T | 8GB DDR3L 1333 | HD4600 | OS X Retail via UniBootX Cloverbyłe haMac'i: ASUS P5W DH DeluxeASUS P7P55 WS Supercomputer | ASUS P8Z68 Deluxe/GEN3 | ASUS P8Z77-V PRO THUNDERBOLTJak uruchomić na wypasie ALC 882/888/889/1200 | STOP Gigafail | P5W DH Deluxe - perfekcyjny hackintosh | Piszę poprawnie po polsku!

Co daje kalibracja monitora - zobacz jak można poprawić jakość obrazu.

 

Najszybszy hackintosh na świecie za procesorem 12C identyfikujący się jako Mac Pro (Late 2013) wg rankingu Geekbench: 37000 pkt

 

Pomogliśmy Tobie - pomóż nam - przekaż darowiznę na utrzymanie forum.

 


#40 druteron

druteron
  • Members
  • 209 postów

Napisano 03 luty 2019 - 16:41

Jeśli wyłączę akcelerację GPU komendą, którą ktoś tutaj wcześniej podawał, to Safari zaczyna działać poprawnie, więc to raczej kwestia grafiki. 


HaMac | Asus Maximus VIII Hero Alpha | i5-6600k@4,5GHz (Delidded) | 16 GB RAM | GTX1070 | BeQuiet Dark Rock Pro4 | macOS High Sierra

 MacBook Pro 13", 2017 | i5-7360U | 8 GB RAM | Iris Plus Graphics 640 | macOS Mojave

 iPhone 6S Plus | 128GB | Space Grey | iOS 12





Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych