Skocz do zawartości

haMac.pl używa cookie. Przeczytaj Privacy Policy aby dowiedzieć się więcej. Aby usunąć tę wiadomość, proszę kliknąć w przycisk po prawej:    Akceptuję użycie cookie

Zdjęcie
- - - - -

Uruchomienie RX 470/RX 480/RX 570/RX 580

RX 470 RX 480 RX 570 RX 580

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
6 odpowiedzi w tym temacie

#1 Maidenman

Maidenman
  • Members
  • 184 postów

Napisano 30 listopad 2018 - 11:44

Cześć, stałem się ostatnio szczęśliwym (chyba) posiadaczem karty SAPPHIRE RADEON RX 570 NITRO+ 4GB, która zastąpiła GTX 1050 Ti. Karta działa praktycznie OOB, ale zastanawiam się:

  • czy są jeszcze jakieś dodatkowe, sprawdzone kroki co poczynienia w configu Clovera?
  • Wywalić WhateverGreen?
  • Może jakieś injecty dopisać/usunąć?
  • Na co zwracać uwagę szukając znanych błędów w działaniu kart z serii RX?

Przydałby się jakiś podpięty poradnik czy zbiór informacji w jednym miejscu, jeśli w ogóle jest o czym pisać.

 

Pytam, gdyż zauważyłem lekkie przycinanie się filmów .mp4, .avi i .mkv w playerach typu QuickTime, VLC czy PYM Player. I teraz nie wiem gdzie szukać przyczyny, bo problem występuje wyłącznie po zmianie karty z nVidia na AMD. Ale przyznam, że swojego configa dla Z97 jeszcze nie ruszałem po przełożeni kart. SMBIOS ustawiony jak powinien - iMac14,2.


Mojave 10.14.2, Intel i7 4790K 4.0 GHz, ASUS Z-97 PRO GAMER, SAPPHIRE RADEON RX 570 NITRO+ 4GB GDDR5, Kingston DDR3 24GB CL9, SanDisk Ultra II 240GB SSD + Seagate ST1000DM003 1TB 64MB SATA3


#2 oswaldini

oswaldini
  • Moderators
  • 11026 postów
  • LocationBrzeszcze / Kraków

Napisano 30 listopad 2018 - 14:24

Prawidłowe odpalenie iGPU + dGPU przez WhateverGreen i Lilu.

 

Tutaj masz pigułę: https://www.insanely...-whatevergreen/


  • Maidenman lubi to

MacBook Pro 2012 MD103 15" | i7-3615QM | 8 GB RAM | HD4000+GT650M | Samsung 830 256 GB
Hack Gigabyte H81N | i5-4460 | 8 GB RAM | HD4600+GTX650 | 2xHP 24" + 1xDell 27" | mSATA SSD 32GB + SSD 120GB + SSHD 500 GB | Raijintek Metis | SFX-L 500W | WiFi+BT

HomeSerwer: Dell 7010 | i3-3240 | 14 GB RAM | 2xWD RED 2TB | Synology DSM 6.1.7 @ Jun's bootloader | Virtual Machine Manager | Time Machine + PLEX + CouchPotato + SickRage + masa innych

iPhone 7 32GB Black
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku! | Nie pomagam na PRIV


#3 Maidenman

Maidenman
  • Members
  • 184 postów

Napisano 01 grudzień 2018 - 08:01

Dzięki za tip, niestety trochę poległem. Zatrzymałem się w miejscu, gdzie komenda

./gfxutil -f IGPU

zwraca mi "Devicepath not found!" Za pomocą komendy

./gfxutil -f dispaly

udało mi się znaleść PciRoot(0x0)/Pci(0x1,0x0)/Pci(0x0,0x0) ale gdy dodam co configa w sekcji Devices

<key>Properties</key>
<dict>
<key>PciRoot(0x0)/Pci(0x1,0x0)/Pci(0x0,0x0)</key>
<dict>
<key>AAPL,ig-platform-id</key>
	<data>0300220d</data>
</dict>

to system nie wstaje http://imagehost.cc/image/5QWvo

 

Zauważyłem też, że próba zmiany tła burka wywołuje ekstremalne zwolnienie komputera, do tego stopnia, że trzeba zrobić reset systemu.

 

Coś chyba źle zrozumiałem z tego poradnika :/


Mojave 10.14.2, Intel i7 4790K 4.0 GHz, ASUS Z-97 PRO GAMER, SAPPHIRE RADEON RX 570 NITRO+ 4GB GDDR5, Kingston DDR3 24GB CL9, SanDisk Ultra II 240GB SSD + Seagate ST1000DM003 1TB 64MB SATA3


#4 oswaldini

oswaldini
  • Moderators
  • 11026 postów
  • LocationBrzeszcze / Kraków

Napisano 01 grudzień 2018 - 08:37

http://hamac.pl/topi...-fcpx/?p=137116

MacBook Pro 2012 MD103 15" | i7-3615QM | 8 GB RAM | HD4000+GT650M | Samsung 830 256 GB
Hack Gigabyte H81N | i5-4460 | 8 GB RAM | HD4600+GTX650 | 2xHP 24" + 1xDell 27" | mSATA SSD 32GB + SSD 120GB + SSHD 500 GB | Raijintek Metis | SFX-L 500W | WiFi+BT

HomeSerwer: Dell 7010 | i3-3240 | 14 GB RAM | 2xWD RED 2TB | Synology DSM 6.1.7 @ Jun's bootloader | Virtual Machine Manager | Time Machine + PLEX + CouchPotato + SickRage + masa innych

iPhone 7 32GB Black
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku! | Nie pomagam na PRIV


#5 Maidenman

Maidenman
  • Members
  • 184 postów

Napisano 01 grudzień 2018 - 19:11

Gamoń ze mnie - edytowałem TextEdit. Dzięki, ale nadal nie ogarniam jakie wartości dalej wpisać. Doszedłem do etapu jak na obrazku, ale ciągle system łapie lagi.

 

Zrzut-ekranu-2018-12-01-o-19-05-05.png


Mojave 10.14.2, Intel i7 4790K 4.0 GHz, ASUS Z-97 PRO GAMER, SAPPHIRE RADEON RX 570 NITRO+ 4GB GDDR5, Kingston DDR3 24GB CL9, SanDisk Ultra II 240GB SSD + Seagate ST1000DM003 1TB 64MB SATA3


#6 oswaldini

oswaldini
  • Moderators
  • 11026 postów
  • LocationBrzeszcze / Kraków

Napisano 01 grudzień 2018 - 19:52

Masz Haswella więc wpisujesz TYLKO to co podałem w tamtym poście, kopiuj-wklej.


MacBook Pro 2012 MD103 15" | i7-3615QM | 8 GB RAM | HD4000+GT650M | Samsung 830 256 GB
Hack Gigabyte H81N | i5-4460 | 8 GB RAM | HD4600+GTX650 | 2xHP 24" + 1xDell 27" | mSATA SSD 32GB + SSD 120GB + SSHD 500 GB | Raijintek Metis | SFX-L 500W | WiFi+BT

HomeSerwer: Dell 7010 | i3-3240 | 14 GB RAM | 2xWD RED 2TB | Synology DSM 6.1.7 @ Jun's bootloader | Virtual Machine Manager | Time Machine + PLEX + CouchPotato + SickRage + masa innych

iPhone 7 32GB Black
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku! | Nie pomagam na PRIV


#7 Maidenman

Maidenman
  • Members
  • 184 postów

Napisano 01 grudzień 2018 - 20:19

Wychodzi na to, że chyba kopiować nie umiem, bo tak robiłem wcześniej zanim zacząłem "bawić się" z innymi wartościami. Wklejałem to, co podawałeś w wersji 1:1, a  potem też z drobną modyfikacją tylko z samym kluczem "Properties" zaraz nad kluczem "Audio" inject. W obu przypadkach to samo = mega lagi przy próbie zmiany tapety biurka. Czy mógłbym Cię prosić dobry człowieku o zajrzenie w mój config? Może to tylko drobna literówka. Używam ostatniej wersji UniBootX z najnowszymi kextami. Wyiksowałem tylko numery seryjne na końcu.

 

Temat ogarnięty. Rozwiązanie tutaj: http://hamac.pl/topi...-fcpx/?p=137835

Załączone pliki


Mojave 10.14.2, Intel i7 4790K 4.0 GHz, ASUS Z-97 PRO GAMER, SAPPHIRE RADEON RX 570 NITRO+ 4GB GDDR5, Kingston DDR3 24GB CL9, SanDisk Ultra II 240GB SSD + Seagate ST1000DM003 1TB 64MB SATA3






Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: RX 470, RX 480, RX 570, RX 580

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych