Skocz do zawartości

haMac.pl używa cookie. Przeczytaj Privacy Policy aby dowiedzieć się więcej. Aby usunąć tę wiadomość, proszę kliknąć w przycisk po prawej:    Akceptuję użycie cookie

Zdjęcie
- - - - -

RX Vega 64 MSI vs. Gigabyte vs. Asus


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
28 odpowiedzi w tym temacie

#1 AdamiPL

AdamiPL
  • Members
  • 749 postów
  • LocationPeterborough / UK

Napisano 12 luty 2019 - 15:47

Witam,

moge kupić w miarę dobrej cenie takie karty:

 

  • MSI RADEON RX VEGA 64 Air Boost 8GB 
  • Gigabyte Radeon RX VEGA 64 GAMING OC 8GB.
  • Asus ROG STRIX RX VEGA 64 8GB OC Graphics Card

Miałem wcześniej RX580 i pozbyłem się go na rzecz GTX1070.. 

RX strasznie głośno wkręcał się na wiatrakach.. GTX siedzi cichutko..

 

Ma ktoś z was którąś kartę z powyższych? Jak one się zachowują w stresie? Straszne odkurzacze?

 

reszta sprzętu w stopce.


AsRock Z370M Pro4 MSI Z370m Mortar / i5-8600K / 32GB DDR4 / RX 580 8GB ASUS GTX 1070 8GB  / BCM94360CS2 / Samsung EVO970 500GB NVMe & Adata 500GB NVMe / U28H750

 iMac 27" Late 2012 / i7 / 32GB DDR3 / GTX 680MX 2GB / 500GB SSD

 MacBook Pro 15" 2012 / i7 2,6 Ghz / 8GB DDR3 / GT650M 1GB + HD4000 1,5GB / 500GB SSD + 640GB data

Asus Z87 Pro (V edition), Intel Core I3-4170, Thermalrigh Macho rev. B, Gigabyte GeForce GTX650TI 2GB, Dell P2310HC, 20GB DDR3@2400, Z87 , I217V, ALC1150, BCM94360CD, Crucial MX100 128GB - OSX, Samsung EVO 850 250GB - Windows, Fractal R5 - Sierra 10.12.2
Sun Ultra 27 Workstation : Intel Quad Core Xeon 2.93 GHz (W3540),1Gb AMD ATI FirePro V4900 / AMD Radeon 5750 1GB (JUNIPER) / Gigabyte GeForce GTX650 TI 2GB, Dell P2310Hc, 12GB DDR3@1600, X58, Intel 82567LM-2 , BCM94360CD, ALC889A , SB X-fi Surround 5.1 Pro USB, CRUCIAL MX100 128GB Magic Mouse A1296 - Yosemite 10.10.5
Dell Precision T3400 : Intel Core 2 DUO 3GHz (e8400), AMD Radeon 5750 1GB (JUNIPER), Broadcom NetXtreme BCM5722D, WDC WD1502FYPS-02W3B0, 4 x 2GB DDR2 GEIL - Mavericks 10.9.5
ASUS X53SJ : Intel Core i7 (2630qm), OPTIMUS Intel HD 3000 + GeForce GT520m, 2 x 4 GB - Mountain Lion 10.8.5

facebook.pnghackintosh #Polska #Poland (Grupa FB)   / UK HACKINTOSH SUPPORT - MORE ON PM


#2 reyder

reyder
  • Members
  • 557 postów

Napisano 12 luty 2019 - 20:53

Za pomocą wpisu PP_PhmSoftPowerPlayTable w Info.plist możesz modyfikować taktowanie rdzenia/pamięci, napięcie, rpm wiatraka w spoczynku, Temp target itp.


  • AdamiPL lubi to

Core i5-3750K | Gigabyte GA-Z77-D3H | 3x4GB 1600MHz | Gigabyte Nvidia 1070  :: Radeon 280X Asus | High Sierra 10.13 | Clover

Core i5-8600K | Asrock Extreme 4 | 2x8GB 2500MHz | Gigabyte 580X | High Sierra 10.13 | Clover


#3 AdamiPL

AdamiPL
  • Members
  • 749 postów
  • LocationPeterborough / UK

Napisano 12 luty 2019 - 21:05

zamowilem od asusa.. jutro będzie u mnie.. :) teraz się zastanawiam jaki smbios ustawić.. 18,3 czy może iMacPro19,1 (z370m/i5-8600k)


AsRock Z370M Pro4 MSI Z370m Mortar / i5-8600K / 32GB DDR4 / RX 580 8GB ASUS GTX 1070 8GB  / BCM94360CS2 / Samsung EVO970 500GB NVMe & Adata 500GB NVMe / U28H750

 iMac 27" Late 2012 / i7 / 32GB DDR3 / GTX 680MX 2GB / 500GB SSD

 MacBook Pro 15" 2012 / i7 2,6 Ghz / 8GB DDR3 / GT650M 1GB + HD4000 1,5GB / 500GB SSD + 640GB data

Asus Z87 Pro (V edition), Intel Core I3-4170, Thermalrigh Macho rev. B, Gigabyte GeForce GTX650TI 2GB, Dell P2310HC, 20GB DDR3@2400, Z87 , I217V, ALC1150, BCM94360CD, Crucial MX100 128GB - OSX, Samsung EVO 850 250GB - Windows, Fractal R5 - Sierra 10.12.2
Sun Ultra 27 Workstation : Intel Quad Core Xeon 2.93 GHz (W3540),1Gb AMD ATI FirePro V4900 / AMD Radeon 5750 1GB (JUNIPER) / Gigabyte GeForce GTX650 TI 2GB, Dell P2310Hc, 12GB DDR3@1600, X58, Intel 82567LM-2 , BCM94360CD, ALC889A , SB X-fi Surround 5.1 Pro USB, CRUCIAL MX100 128GB Magic Mouse A1296 - Yosemite 10.10.5
Dell Precision T3400 : Intel Core 2 DUO 3GHz (e8400), AMD Radeon 5750 1GB (JUNIPER), Broadcom NetXtreme BCM5722D, WDC WD1502FYPS-02W3B0, 4 x 2GB DDR2 GEIL - Mavericks 10.9.5
ASUS X53SJ : Intel Core i7 (2630qm), OPTIMUS Intel HD 3000 + GeForce GT520m, 2 x 4 GB - Mountain Lion 10.8.5

facebook.pnghackintosh #Polska #Poland (Grupa FB)   / UK HACKINTOSH SUPPORT - MORE ON PM


#4 reyder

reyder
  • Members
  • 557 postów

Napisano 12 luty 2019 - 21:13

iMac Pro to inna platforma. 18,3 będzie ok +  jeśli Vega to modyfikacja AppleGVA za pomocą WhateverGreen.


Core i5-3750K | Gigabyte GA-Z77-D3H | 3x4GB 1600MHz | Gigabyte Nvidia 1070  :: Radeon 280X Asus | High Sierra 10.13 | Clover

Core i5-8600K | Asrock Extreme 4 | 2x8GB 2500MHz | Gigabyte 580X | High Sierra 10.13 | Clover


#5 AdamiPL

AdamiPL
  • Members
  • 749 postów
  • LocationPeterborough / UK

Napisano 12 luty 2019 - 21:28

 jeśli Vega to modyfikacja AppleGVA za pomocą WhateverGreen.

 

masz tu na myśli -shikigva=4 ?? (taki używałem z RX580 wcześniej..) 


AsRock Z370M Pro4 MSI Z370m Mortar / i5-8600K / 32GB DDR4 / RX 580 8GB ASUS GTX 1070 8GB  / BCM94360CS2 / Samsung EVO970 500GB NVMe & Adata 500GB NVMe / U28H750

 iMac 27" Late 2012 / i7 / 32GB DDR3 / GTX 680MX 2GB / 500GB SSD

 MacBook Pro 15" 2012 / i7 2,6 Ghz / 8GB DDR3 / GT650M 1GB + HD4000 1,5GB / 500GB SSD + 640GB data

Asus Z87 Pro (V edition), Intel Core I3-4170, Thermalrigh Macho rev. B, Gigabyte GeForce GTX650TI 2GB, Dell P2310HC, 20GB DDR3@2400, Z87 , I217V, ALC1150, BCM94360CD, Crucial MX100 128GB - OSX, Samsung EVO 850 250GB - Windows, Fractal R5 - Sierra 10.12.2
Sun Ultra 27 Workstation : Intel Quad Core Xeon 2.93 GHz (W3540),1Gb AMD ATI FirePro V4900 / AMD Radeon 5750 1GB (JUNIPER) / Gigabyte GeForce GTX650 TI 2GB, Dell P2310Hc, 12GB DDR3@1600, X58, Intel 82567LM-2 , BCM94360CD, ALC889A , SB X-fi Surround 5.1 Pro USB, CRUCIAL MX100 128GB Magic Mouse A1296 - Yosemite 10.10.5
Dell Precision T3400 : Intel Core 2 DUO 3GHz (e8400), AMD Radeon 5750 1GB (JUNIPER), Broadcom NetXtreme BCM5722D, WDC WD1502FYPS-02W3B0, 4 x 2GB DDR2 GEIL - Mavericks 10.9.5
ASUS X53SJ : Intel Core i7 (2630qm), OPTIMUS Intel HD 3000 + GeForce GT520m, 2 x 4 GB - Mountain Lion 10.8.5

facebook.pnghackintosh #Polska #Poland (Grupa FB)   / UK HACKINTOSH SUPPORT - MORE ON PM


#6 reyder

reyder
  • Members
  • 557 postów

Napisano 12 luty 2019 - 22:04

shiki-id=Mac-7BA5B2D9E42DDD94

Vega ma inny sterownik niż seria rx5XX, więc pewnie powinieneś używać tylko dGPU tak jak iMacPro. Zintegrowana grafika nie powinna być Ci potrzebna do sprzętowego dekodowania/encodowania.


  • AdamiPL lubi to

Core i5-3750K | Gigabyte GA-Z77-D3H | 3x4GB 1600MHz | Gigabyte Nvidia 1070  :: Radeon 280X Asus | High Sierra 10.13 | Clover

Core i5-8600K | Asrock Extreme 4 | 2x8GB 2500MHz | Gigabyte 580X | High Sierra 10.13 | Clover


#7 AdamiPL

AdamiPL
  • Members
  • 749 postów
  • LocationPeterborough / UK

Napisano 12 luty 2019 - 22:09

dzieki. jutro rano bedzie karta to bede mial sporo dnia do zabawy.. :) 


AsRock Z370M Pro4 MSI Z370m Mortar / i5-8600K / 32GB DDR4 / RX 580 8GB ASUS GTX 1070 8GB  / BCM94360CS2 / Samsung EVO970 500GB NVMe & Adata 500GB NVMe / U28H750

 iMac 27" Late 2012 / i7 / 32GB DDR3 / GTX 680MX 2GB / 500GB SSD

 MacBook Pro 15" 2012 / i7 2,6 Ghz / 8GB DDR3 / GT650M 1GB + HD4000 1,5GB / 500GB SSD + 640GB data

Asus Z87 Pro (V edition), Intel Core I3-4170, Thermalrigh Macho rev. B, Gigabyte GeForce GTX650TI 2GB, Dell P2310HC, 20GB DDR3@2400, Z87 , I217V, ALC1150, BCM94360CD, Crucial MX100 128GB - OSX, Samsung EVO 850 250GB - Windows, Fractal R5 - Sierra 10.12.2
Sun Ultra 27 Workstation : Intel Quad Core Xeon 2.93 GHz (W3540),1Gb AMD ATI FirePro V4900 / AMD Radeon 5750 1GB (JUNIPER) / Gigabyte GeForce GTX650 TI 2GB, Dell P2310Hc, 12GB DDR3@1600, X58, Intel 82567LM-2 , BCM94360CD, ALC889A , SB X-fi Surround 5.1 Pro USB, CRUCIAL MX100 128GB Magic Mouse A1296 - Yosemite 10.10.5
Dell Precision T3400 : Intel Core 2 DUO 3GHz (e8400), AMD Radeon 5750 1GB (JUNIPER), Broadcom NetXtreme BCM5722D, WDC WD1502FYPS-02W3B0, 4 x 2GB DDR2 GEIL - Mavericks 10.9.5
ASUS X53SJ : Intel Core i7 (2630qm), OPTIMUS Intel HD 3000 + GeForce GT520m, 2 x 4 GB - Mountain Lion 10.8.5

facebook.pnghackintosh #Polska #Poland (Grupa FB)   / UK HACKINTOSH SUPPORT - MORE ON PM


#8 AdamiPL

AdamiPL
  • Members
  • 749 postów
  • LocationPeterborough / UK

Napisano 13 luty 2019 - 17:28

wiec tak, radeon wjechał na pokład.. iGPU wyłączone 

 

Załączony plik  Screenshot 2019-02-13 at 16.23.12.png   421,22 KB   0 Ilość pobrań

Załączony plik  Screenshot 2019-02-13 at 16.23.59.png   427,86 KB   0 Ilość pobrań

 

widac jakby dekodowanie wykrywalo, ale apka nie wie gdzie, jpg tez nie dziala. Pobawie sie w configu i dam znac..


AsRock Z370M Pro4 MSI Z370m Mortar / i5-8600K / 32GB DDR4 / RX 580 8GB ASUS GTX 1070 8GB  / BCM94360CS2 / Samsung EVO970 500GB NVMe & Adata 500GB NVMe / U28H750

 iMac 27" Late 2012 / i7 / 32GB DDR3 / GTX 680MX 2GB / 500GB SSD

 MacBook Pro 15" 2012 / i7 2,6 Ghz / 8GB DDR3 / GT650M 1GB + HD4000 1,5GB / 500GB SSD + 640GB data

Asus Z87 Pro (V edition), Intel Core I3-4170, Thermalrigh Macho rev. B, Gigabyte GeForce GTX650TI 2GB, Dell P2310HC, 20GB DDR3@2400, Z87 , I217V, ALC1150, BCM94360CD, Crucial MX100 128GB - OSX, Samsung EVO 850 250GB - Windows, Fractal R5 - Sierra 10.12.2
Sun Ultra 27 Workstation : Intel Quad Core Xeon 2.93 GHz (W3540),1Gb AMD ATI FirePro V4900 / AMD Radeon 5750 1GB (JUNIPER) / Gigabyte GeForce GTX650 TI 2GB, Dell P2310Hc, 12GB DDR3@1600, X58, Intel 82567LM-2 , BCM94360CD, ALC889A , SB X-fi Surround 5.1 Pro USB, CRUCIAL MX100 128GB Magic Mouse A1296 - Yosemite 10.10.5
Dell Precision T3400 : Intel Core 2 DUO 3GHz (e8400), AMD Radeon 5750 1GB (JUNIPER), Broadcom NetXtreme BCM5722D, WDC WD1502FYPS-02W3B0, 4 x 2GB DDR2 GEIL - Mavericks 10.9.5
ASUS X53SJ : Intel Core i7 (2630qm), OPTIMUS Intel HD 3000 + GeForce GT520m, 2 x 4 GB - Mountain Lion 10.8.5

facebook.pnghackintosh #Polska #Poland (Grupa FB)   / UK HACKINTOSH SUPPORT - MORE ON PM


#9 reyder

reyder
  • Members
  • 557 postów

Napisano 13 luty 2019 - 18:32

Do jpg musisz wgrać NoVPA jeśli używasz SMBIOSu 18,3 bo on szuka Intela.


Core i5-3750K | Gigabyte GA-Z77-D3H | 3x4GB 1600MHz | Gigabyte Nvidia 1070  :: Radeon 280X Asus | High Sierra 10.13 | Clover

Core i5-8600K | Asrock Extreme 4 | 2x8GB 2500MHz | Gigabyte 580X | High Sierra 10.13 | Clover


#10 AdamiPL

AdamiPL
  • Members
  • 749 postów
  • LocationPeterborough / UK

Napisano 13 luty 2019 - 19:24

Więc tak.. na 18.3 problem z wiatrakami, jpg zaskoczyło przez NoVPA, DRM smigało gdy zacząłem renderować film w davinci resolve przy 57% kompletny freeze systemu.. 

 

Przełączyłem smbios na imacpro 

podglad jpg działa (bez NoVPA), DRM działa, system stabilnie wyrenderował film w davinci (15 minut fhd, korekcja kolorów, kilka warst ) w 15 minut (dobry wynik? - GTX1070 na HS ten sam film mielił - o ile się nie mylę - 25 minut). 

Spokój z wiatrakami.. rozkręciły się troche podczas renderingu i tak trzymały jeszcze pare minut po zakończeniu renderu filmu i się wyłączyły.

 

wynik w Luxmark

Załączony plik  Screenshot 2019-02-13 at 18.16.29.png   461,55 KB   0 Ilość pobrań

 

geekbench

Załączony plik  Screenshot 2019-02-13 at 18.19.25.png   981,73 KB   0 Ilość pobrań

 

Załączony plik  Screenshot 2019-02-13 at 18.22.34.png   276,44 KB   0 Ilość pobrań

 

// laickie pytanie.. procek jest wykrecony na 5GHz, macOS nie powinien tego wyswietlic?

 

zostało chyba tylko USB do ogarnięcia na nowo :)


AsRock Z370M Pro4 MSI Z370m Mortar / i5-8600K / 32GB DDR4 / RX 580 8GB ASUS GTX 1070 8GB  / BCM94360CS2 / Samsung EVO970 500GB NVMe & Adata 500GB NVMe / U28H750

 iMac 27" Late 2012 / i7 / 32GB DDR3 / GTX 680MX 2GB / 500GB SSD

 MacBook Pro 15" 2012 / i7 2,6 Ghz / 8GB DDR3 / GT650M 1GB + HD4000 1,5GB / 500GB SSD + 640GB data

Asus Z87 Pro (V edition), Intel Core I3-4170, Thermalrigh Macho rev. B, Gigabyte GeForce GTX650TI 2GB, Dell P2310HC, 20GB DDR3@2400, Z87 , I217V, ALC1150, BCM94360CD, Crucial MX100 128GB - OSX, Samsung EVO 850 250GB - Windows, Fractal R5 - Sierra 10.12.2
Sun Ultra 27 Workstation : Intel Quad Core Xeon 2.93 GHz (W3540),1Gb AMD ATI FirePro V4900 / AMD Radeon 5750 1GB (JUNIPER) / Gigabyte GeForce GTX650 TI 2GB, Dell P2310Hc, 12GB DDR3@1600, X58, Intel 82567LM-2 , BCM94360CD, ALC889A , SB X-fi Surround 5.1 Pro USB, CRUCIAL MX100 128GB Magic Mouse A1296 - Yosemite 10.10.5
Dell Precision T3400 : Intel Core 2 DUO 3GHz (e8400), AMD Radeon 5750 1GB (JUNIPER), Broadcom NetXtreme BCM5722D, WDC WD1502FYPS-02W3B0, 4 x 2GB DDR2 GEIL - Mavericks 10.9.5
ASUS X53SJ : Intel Core i7 (2630qm), OPTIMUS Intel HD 3000 + GeForce GT520m, 2 x 4 GB - Mountain Lion 10.8.5

facebook.pnghackintosh #Polska #Poland (Grupa FB)   / UK HACKINTOSH SUPPORT - MORE ON PM


#11 reyder

reyder
  • Members
  • 557 postów

Napisano 13 luty 2019 - 19:53

Co do procesora, ściągasz to: https://software.int...power-gadget-20

 

w terminal wpisujesz:

yes > /dev/null & yes > /dev/null & yes > /dev/null & yes > /dev/null &

i patrzysz na wykresy, CPU powinien pracować na MAX mnożniku.

 

aby zakończyć test:

killall yes

Do vegi:

 

https://www.tonymacx...e-vbios.268965/

 

Skonfiguruj sobie ją jak chcesz, wyciśniesz pewnie nawet lepszy wynik. Tutaj masz nawet kilka opcji gotowych tylko są pod FE nie 64. https://www.insanely...comment=2607731


  • AdamiPL lubi to

Core i5-3750K | Gigabyte GA-Z77-D3H | 3x4GB 1600MHz | Gigabyte Nvidia 1070  :: Radeon 280X Asus | High Sierra 10.13 | Clover

Core i5-8600K | Asrock Extreme 4 | 2x8GB 2500MHz | Gigabyte 580X | High Sierra 10.13 | Clover


#12 AdamiPL

AdamiPL
  • Members
  • 749 postów
  • LocationPeterborough / UK

Napisano 13 luty 2019 - 22:20

jest się czym bawić.. dzięki :) jeszcze tylko procka lepszego wsadzić.. ale to poczekam aż 9seria nieco pójdzie w dół.. 


AsRock Z370M Pro4 MSI Z370m Mortar / i5-8600K / 32GB DDR4 / RX 580 8GB ASUS GTX 1070 8GB  / BCM94360CS2 / Samsung EVO970 500GB NVMe & Adata 500GB NVMe / U28H750

 iMac 27" Late 2012 / i7 / 32GB DDR3 / GTX 680MX 2GB / 500GB SSD

 MacBook Pro 15" 2012 / i7 2,6 Ghz / 8GB DDR3 / GT650M 1GB + HD4000 1,5GB / 500GB SSD + 640GB data

Asus Z87 Pro (V edition), Intel Core I3-4170, Thermalrigh Macho rev. B, Gigabyte GeForce GTX650TI 2GB, Dell P2310HC, 20GB DDR3@2400, Z87 , I217V, ALC1150, BCM94360CD, Crucial MX100 128GB - OSX, Samsung EVO 850 250GB - Windows, Fractal R5 - Sierra 10.12.2
Sun Ultra 27 Workstation : Intel Quad Core Xeon 2.93 GHz (W3540),1Gb AMD ATI FirePro V4900 / AMD Radeon 5750 1GB (JUNIPER) / Gigabyte GeForce GTX650 TI 2GB, Dell P2310Hc, 12GB DDR3@1600, X58, Intel 82567LM-2 , BCM94360CD, ALC889A , SB X-fi Surround 5.1 Pro USB, CRUCIAL MX100 128GB Magic Mouse A1296 - Yosemite 10.10.5
Dell Precision T3400 : Intel Core 2 DUO 3GHz (e8400), AMD Radeon 5750 1GB (JUNIPER), Broadcom NetXtreme BCM5722D, WDC WD1502FYPS-02W3B0, 4 x 2GB DDR2 GEIL - Mavericks 10.9.5
ASUS X53SJ : Intel Core i7 (2630qm), OPTIMUS Intel HD 3000 + GeForce GT520m, 2 x 4 GB - Mountain Lion 10.8.5

facebook.pnghackintosh #Polska #Poland (Grupa FB)   / UK HACKINTOSH SUPPORT - MORE ON PM


#13 vdmesis

vdmesis
  • Donator
  • 265 postów
  • LocationKatowice

Napisano 13 luty 2019 - 22:35

Dzięki @reyder za linki. Faktycznie trzeba z wiatrakami powalczyć, bo u mnie z kolei przy obciążeniu Vega się za bardzo grzeje.

Dochodzi do 87 stopni jak odpalam Luxmark.

Wygenerowałem sobie kext z wartościami domyślnymi wg tego wątku na tonymacx86, ale nie widzę zmian. Trzeba pogrzebać.


10.14+Clover+i72600K+AsusP8Z68Deluxe+AsusR9280X+Geil16GB+OCZVertex3MAXIOPS+Plextor128GBM5S+CorsairCMPSU-650HXEU+NecEA274WMi+EpsonEH-TW5350+XonarU7+TechnicsRP-F10+iPad4+iPhoneSE+AppleTV4


#14 reyder

reyder
  • Members
  • 557 postów

Napisano 14 luty 2019 - 00:34

Czyli nic nie zmieniłeś i szukasz zmian ? W ioreg widać będzie czy zmiany są poprawnie wprowadzone (działają).


Core i5-3750K | Gigabyte GA-Z77-D3H | 3x4GB 1600MHz | Gigabyte Nvidia 1070  :: Radeon 280X Asus | High Sierra 10.13 | Clover

Core i5-8600K | Asrock Extreme 4 | 2x8GB 2500MHz | Gigabyte 580X | High Sierra 10.13 | Clover


#15 vdmesis

vdmesis
  • Donator
  • 265 postów
  • LocationKatowice

Napisano 14 luty 2019 - 10:52

Czyli nic nie zmieniłeś i szukasz zmian ? W ioreg widać będzie czy zmiany są poprawnie wprowadzone (działają).

 

 

Defaultowe ustawienia VGTab zakładają Target Temp na 70 stopni. Oto co jest napisane w poradniku:

once it reaches the target temp set with the VGTab it should maintain that temperature until the GPU load is removed at which point the Fan/Pump speed will decreases as the die temp ramps down until it returns to the idle state.

Niestety u mnie nic takiego się nie dzieje.

Odpalając tą aplikację i generując kext założyłem, że zanim będę modyfikował suwaki na lewo i prawo zobaczę najpierw, jak reaguje na przekroczenie target temp. Wg defaultowego ustawienia w wygenerowanym kexcie wiatrak powinien wejść na obroty ponad 4000. U mnie nic takiego nie następuje. 

Wnioskuję z tego, że kext nie odniósł żadnego wpływu na działanie Vegi.

Testowałem to wczoraj jeszcze bez Lilu i Whatevergreen. Dziś doczytałem, że Whatevergreen jest wskazane do działania razem z kextem z VGTab.

Z tego co czytałem bywa też tak, że przy konstrukcjach egzotycznych, niereferencyjnych, OC VGTab nie zadziała wogóle.

 

W jaki sposób mogę sprawdziś w ioreg, czy zmiany zostały wprowadzone?


10.14+Clover+i72600K+AsusP8Z68Deluxe+AsusR9280X+Geil16GB+OCZVertex3MAXIOPS+Plextor128GBM5S+CorsairCMPSU-650HXEU+NecEA274WMi+EpsonEH-TW5350+XonarU7+TechnicsRP-F10+iPad4+iPhoneSE+AppleTV4


#16 AdamiPL

AdamiPL
  • Members
  • 749 postów
  • LocationPeterborough / UK

Napisano 14 luty 2019 - 11:31

Panowie co to kurde za dzwiek

 

zaczyna sie od 13 sekundy.. 

 

probuje sie bawic filmem 4K w davinci resolve.. pare klipow zmontowanych, korekcja kolory i redukcja szumu i caly system laguje przy podglądzie ;/;/;/;/


AsRock Z370M Pro4 MSI Z370m Mortar / i5-8600K / 32GB DDR4 / RX 580 8GB ASUS GTX 1070 8GB  / BCM94360CS2 / Samsung EVO970 500GB NVMe & Adata 500GB NVMe / U28H750

 iMac 27" Late 2012 / i7 / 32GB DDR3 / GTX 680MX 2GB / 500GB SSD

 MacBook Pro 15" 2012 / i7 2,6 Ghz / 8GB DDR3 / GT650M 1GB + HD4000 1,5GB / 500GB SSD + 640GB data

Asus Z87 Pro (V edition), Intel Core I3-4170, Thermalrigh Macho rev. B, Gigabyte GeForce GTX650TI 2GB, Dell P2310HC, 20GB DDR3@2400, Z87 , I217V, ALC1150, BCM94360CD, Crucial MX100 128GB - OSX, Samsung EVO 850 250GB - Windows, Fractal R5 - Sierra 10.12.2
Sun Ultra 27 Workstation : Intel Quad Core Xeon 2.93 GHz (W3540),1Gb AMD ATI FirePro V4900 / AMD Radeon 5750 1GB (JUNIPER) / Gigabyte GeForce GTX650 TI 2GB, Dell P2310Hc, 12GB DDR3@1600, X58, Intel 82567LM-2 , BCM94360CD, ALC889A , SB X-fi Surround 5.1 Pro USB, CRUCIAL MX100 128GB Magic Mouse A1296 - Yosemite 10.10.5
Dell Precision T3400 : Intel Core 2 DUO 3GHz (e8400), AMD Radeon 5750 1GB (JUNIPER), Broadcom NetXtreme BCM5722D, WDC WD1502FYPS-02W3B0, 4 x 2GB DDR2 GEIL - Mavericks 10.9.5
ASUS X53SJ : Intel Core i7 (2630qm), OPTIMUS Intel HD 3000 + GeForce GT520m, 2 x 4 GB - Mountain Lion 10.8.5

facebook.pnghackintosh #Polska #Poland (Grupa FB)   / UK HACKINTOSH SUPPORT - MORE ON PM


#17 vdmesis

vdmesis
  • Donator
  • 265 postów
  • LocationKatowice

Napisano 14 luty 2019 - 13:28

A to nie coil whine?

 

Te lagowanie nie brzmi zbyt ciekawie.


10.14+Clover+i72600K+AsusP8Z68Deluxe+AsusR9280X+Geil16GB+OCZVertex3MAXIOPS+Plextor128GBM5S+CorsairCMPSU-650HXEU+NecEA274WMi+EpsonEH-TW5350+XonarU7+TechnicsRP-F10+iPad4+iPhoneSE+AppleTV4


#18 AdamiPL

AdamiPL
  • Members
  • 749 postów
  • LocationPeterborough / UK

Napisano 14 luty 2019 - 15:00

Być może. Odsyłam kartę.. jutro będzie kolejna.

AsRock Z370M Pro4 MSI Z370m Mortar / i5-8600K / 32GB DDR4 / RX 580 8GB ASUS GTX 1070 8GB  / BCM94360CS2 / Samsung EVO970 500GB NVMe & Adata 500GB NVMe / U28H750

 iMac 27" Late 2012 / i7 / 32GB DDR3 / GTX 680MX 2GB / 500GB SSD

 MacBook Pro 15" 2012 / i7 2,6 Ghz / 8GB DDR3 / GT650M 1GB + HD4000 1,5GB / 500GB SSD + 640GB data

Asus Z87 Pro (V edition), Intel Core I3-4170, Thermalrigh Macho rev. B, Gigabyte GeForce GTX650TI 2GB, Dell P2310HC, 20GB DDR3@2400, Z87 , I217V, ALC1150, BCM94360CD, Crucial MX100 128GB - OSX, Samsung EVO 850 250GB - Windows, Fractal R5 - Sierra 10.12.2
Sun Ultra 27 Workstation : Intel Quad Core Xeon 2.93 GHz (W3540),1Gb AMD ATI FirePro V4900 / AMD Radeon 5750 1GB (JUNIPER) / Gigabyte GeForce GTX650 TI 2GB, Dell P2310Hc, 12GB DDR3@1600, X58, Intel 82567LM-2 , BCM94360CD, ALC889A , SB X-fi Surround 5.1 Pro USB, CRUCIAL MX100 128GB Magic Mouse A1296 - Yosemite 10.10.5
Dell Precision T3400 : Intel Core 2 DUO 3GHz (e8400), AMD Radeon 5750 1GB (JUNIPER), Broadcom NetXtreme BCM5722D, WDC WD1502FYPS-02W3B0, 4 x 2GB DDR2 GEIL - Mavericks 10.9.5
ASUS X53SJ : Intel Core i7 (2630qm), OPTIMUS Intel HD 3000 + GeForce GT520m, 2 x 4 GB - Mountain Lion 10.8.5

facebook.pnghackintosh #Polska #Poland (Grupa FB)   / UK HACKINTOSH SUPPORT - MORE ON PM


#19 reyder

reyder
  • Members
  • 557 postów

Napisano 14 luty 2019 - 18:30

Można zobaczyć w ioreg pod GFX0@0 czy wszystko zostało dodane.

 

Wersja Saphire działa z tym modem inne mogą mieć specjalny moduł do sterowania wentylatorami. Warto jest sprawdzić czy karta ma ostatni BIOS.


Core i5-3750K | Gigabyte GA-Z77-D3H | 3x4GB 1600MHz | Gigabyte Nvidia 1070  :: Radeon 280X Asus | High Sierra 10.13 | Clover

Core i5-8600K | Asrock Extreme 4 | 2x8GB 2500MHz | Gigabyte 580X | High Sierra 10.13 | Clover


#20 AdamiPL

AdamiPL
  • Members
  • 749 postów
  • LocationPeterborough / UK

Napisano 14 luty 2019 - 19:15

więc tak.. dostałem drugą kartę (mają swoją siedzibe w mieście obok :P i bez problemu wymienili na drugą).. ta już nieco mniej bzyczy.. wrzuciłem do Davinci Resolve materiał z GoPro hero 7 i zacząłem obróbkę.. korekcja kolorów, wyrównanie obrazu, lekka redukcja szumu... film trwał koło 5 minut, render do 4K zajął 15 minut (dobry wynik? w sumie to moje pierwsze styczności z obróbką 4K).. 

ale nie było tak kolorowo.. timeline musiałem zmniejszyć do rozdzielczości fhd tak samo jak podgląd, jak już zakończyłem całą edycję powróciłem do 4K w timeline i taki poszedł render.. gdy przerzuciłem się na chrome, odczułem zamułe interfacu..gdy za bardzo przegiąłem z redukcją szumów podgląd strasznie długo się renderował..

 

 

Załączony plik  Screenshot 2019-02-14 at 17.54.50.png   2,2 MB   0 Ilość pobrań

 

Podczas renderu

Załączony plik  Screenshot 2019-02-14 at 17.53.03.png   490,69 KB   0 Ilość pobrań

 

poprzedni radek rozkręcał niemiłosiernie wiatraki.. ten za to trzyma je nieco ciszej.. nie robiłem żadnych patchy jedynie smbios imacpro i shiki-id.

 

Dla testów podony film odtworzyłem w final cut pro.. podobny bo tu nie ma tak fajnego narzędzia do edycji kolorów i usuwania szumów.. podczas podglądu i renderu macOS śmigał żywo, żadnych lagów.. czyli davinci resolve tak zamulał kompa podczas renderu..

 

Jest jakiś program do minitorowania temperatur tej vegi? pluginy do fakesmc nie wykrywaja tej karty.. 


AsRock Z370M Pro4 MSI Z370m Mortar / i5-8600K / 32GB DDR4 / RX 580 8GB ASUS GTX 1070 8GB  / BCM94360CS2 / Samsung EVO970 500GB NVMe & Adata 500GB NVMe / U28H750

 iMac 27" Late 2012 / i7 / 32GB DDR3 / GTX 680MX 2GB / 500GB SSD

 MacBook Pro 15" 2012 / i7 2,6 Ghz / 8GB DDR3 / GT650M 1GB + HD4000 1,5GB / 500GB SSD + 640GB data

Asus Z87 Pro (V edition), Intel Core I3-4170, Thermalrigh Macho rev. B, Gigabyte GeForce GTX650TI 2GB, Dell P2310HC, 20GB DDR3@2400, Z87 , I217V, ALC1150, BCM94360CD, Crucial MX100 128GB - OSX, Samsung EVO 850 250GB - Windows, Fractal R5 - Sierra 10.12.2
Sun Ultra 27 Workstation : Intel Quad Core Xeon 2.93 GHz (W3540),1Gb AMD ATI FirePro V4900 / AMD Radeon 5750 1GB (JUNIPER) / Gigabyte GeForce GTX650 TI 2GB, Dell P2310Hc, 12GB DDR3@1600, X58, Intel 82567LM-2 , BCM94360CD, ALC889A , SB X-fi Surround 5.1 Pro USB, CRUCIAL MX100 128GB Magic Mouse A1296 - Yosemite 10.10.5
Dell Precision T3400 : Intel Core 2 DUO 3GHz (e8400), AMD Radeon 5750 1GB (JUNIPER), Broadcom NetXtreme BCM5722D, WDC WD1502FYPS-02W3B0, 4 x 2GB DDR2 GEIL - Mavericks 10.9.5
ASUS X53SJ : Intel Core i7 (2630qm), OPTIMUS Intel HD 3000 + GeForce GT520m, 2 x 4 GB - Mountain Lion 10.8.5

facebook.pnghackintosh #Polska #Poland (Grupa FB)   / UK HACKINTOSH SUPPORT - MORE ON PM





Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych