Skocz do zawartości

haMac.pl używa cookie. Przeczytaj Privacy Policy aby dowiedzieć się więcej. Aby usunąć tę wiadomość, proszę kliknąć w przycisk po prawej:    Akceptuję użycie cookie

Zdjęcie

Dodanie sekcji audio


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
20 odpowiedzi w tym temacie

#1 Jura

Jura
  • Members
  • 64 postów
  • Locationweb developer

Napisano 14 maj 2010 - 19:49

Witam.

Mam więlką prośbę do któregoś z uprzejmych użytkowników forum.

Pragnę, by ktoś dodał sekcję audio do mojego pliku DSDT. Sam męczę się już od miesiąca - bez skutku. Chodzi mi o audio dla ALC889A.
Jeśli ktoś byłby na tyle uczynny i zrobiłby to dla mnie, zamieszczam poniżej link do pliku.

http://www.mediafire.com/download.php?cmzqqykymd2

Pozdrawiam!
 haMac Pro: Mountain Lion 10.8 | Gigabyte GA-Z68X-UD3H-B3 | UEFI U1H BIOS | Intel i7-2600 | XFX AMD 6870 | Corsair Venegance 16GB 1600MHz | A-Data SSD 120Gb
 iPhone 3GS: 16gb

#2 oswaldini

oswaldini
  • Moderators
  • 10397 postów
  • LocationBrzeszcze / Kraków

Napisano 14 maj 2010 - 20:57

prosta sprawa, postępuj wg mojego tutka. nie masz napewno w DSDT sekcji audio - musisz wstawic calosc tak jak opisalem. Wyszukaj jeszcze w DSDT wszystkie sekcje AZAL i zmień je na HDEF potem tylko LegacyHDA i bedzie dzialac idealnie - kodek ALC889A jest idealny bo wystepuje w maczkach i bedzie dzialal na AppleHDA nawet z 10.6.3

MacBook Pro 2012 MD103 15" | i7-3615QM | 8GB RAM | HD4000 + GT650M | Samsung 830 256GB
Hack Gigabyte H81N | i5-4460 | 8GB RAM | HD4600 | 640GB RAID0 Mac + 500GB Win | Raijintek Metis | SFX-L 500W | WiFi
HomeSerwer: HP G7 N54L | 2.2GHz (800-2200Mhz) | 4GB RAM | 2x WD RED 2TB | Synology DSM 6.0.2 @ Jun's bootloader | Time Machine + PLEX + CouchPotato + SickRage + masa innych

iPhone 7 32GB Black
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku! | CloverEFI | Nie pomagam na PRIV


#3 Jura

Jura
  • Members
  • 64 postów
  • Locationweb developer

Napisano 14 maj 2010 - 21:03

Właśnie o to chodzi, że nie mogę znaleźć żadnego punktu odniesienia co do mniejsca wklejenia tego kodu.

Kiedy już gdzieś go umieszczę, wysypują sie błędy podczas kompilacji.
 haMac Pro: Mountain Lion 10.8 | Gigabyte GA-Z68X-UD3H-B3 | UEFI U1H BIOS | Intel i7-2600 | XFX AMD 6870 | Corsair Venegance 16GB 1600MHz | A-Data SSD 120Gb
 iPhone 3GS: 16gb

#4 oswaldini

oswaldini
  • Moderators
  • 10397 postów
  • LocationBrzeszcze / Kraków

Napisano 14 maj 2010 - 21:05

Zapodaj dump z IORegistryExplorer oraz codecdump z linuxa - z zasmego DSDT nic nie zrobie

MacBook Pro 2012 MD103 15" | i7-3615QM | 8GB RAM | HD4000 + GT650M | Samsung 830 256GB
Hack Gigabyte H81N | i5-4460 | 8GB RAM | HD4600 | 640GB RAID0 Mac + 500GB Win | Raijintek Metis | SFX-L 500W | WiFi
HomeSerwer: HP G7 N54L | 2.2GHz (800-2200Mhz) | 4GB RAM | 2x WD RED 2TB | Synology DSM 6.0.2 @ Jun's bootloader | Time Machine + PLEX + CouchPotato + SickRage + masa innych

iPhone 7 32GB Black
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku! | CloverEFI | Nie pomagam na PRIV


#5 Jura

Jura
  • Members
  • 64 postów
  • Locationweb developer

Napisano 14 maj 2010 - 21:28

IORegistryExplorer:
http://www.mediafire.com/?jyi0kd5m2zq

Codec Dump:
http://www.mediafire.com/?m2ekhdaimtn

Proszę bardzo.
 haMac Pro: Mountain Lion 10.8 | Gigabyte GA-Z68X-UD3H-B3 | UEFI U1H BIOS | Intel i7-2600 | XFX AMD 6870 | Corsair Venegance 16GB 1600MHz | A-Data SSD 120Gb
 iPhone 3GS: 16gb

#6 oswaldini

oswaldini
  • Moderators
  • 10397 postów
  • LocationBrzeszcze / Kraków

Napisano 14 maj 2010 - 21:43

Jak robiles dumpa w ioregu miales zastosowane jakies rozwiazanie do audio ?

MacBook Pro 2012 MD103 15" | i7-3615QM | 8GB RAM | HD4000 + GT650M | Samsung 830 256GB
Hack Gigabyte H81N | i5-4460 | 8GB RAM | HD4600 | 640GB RAID0 Mac + 500GB Win | Raijintek Metis | SFX-L 500W | WiFi
HomeSerwer: HP G7 N54L | 2.2GHz (800-2200Mhz) | 4GB RAM | 2x WD RED 2TB | Synology DSM 6.0.2 @ Jun's bootloader | Time Machine + PLEX + CouchPotato + SickRage + masa innych

iPhone 7 32GB Black
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku! | CloverEFI | Nie pomagam na PRIV


#7 Jura

Jura
  • Members
  • 64 postów
  • Locationweb developer

Napisano 14 maj 2010 - 21:54

Sorki, dałem Ci dumpa z Leoparda:

Tutaj właściwy:
http://www.mediafire.com/?vg0m3xzijmg

 haMac Pro: Mountain Lion 10.8 | Gigabyte GA-Z68X-UD3H-B3 | UEFI U1H BIOS | Intel i7-2600 | XFX AMD 6870 | Corsair Venegance 16GB 1600MHz | A-Data SSD 120Gb
 iPhone 3GS: 16gb

#8 oswaldini

oswaldini
  • Moderators
  • 10397 postów
  • LocationBrzeszcze / Kraków

Napisano 14 maj 2010 - 21:56

aaa ALC889A masz na AMD ?!

MacBook Pro 2012 MD103 15" | i7-3615QM | 8GB RAM | HD4000 + GT650M | Samsung 830 256GB
Hack Gigabyte H81N | i5-4460 | 8GB RAM | HD4600 | 640GB RAID0 Mac + 500GB Win | Raijintek Metis | SFX-L 500W | WiFi
HomeSerwer: HP G7 N54L | 2.2GHz (800-2200Mhz) | 4GB RAM | 2x WD RED 2TB | Synology DSM 6.0.2 @ Jun's bootloader | Time Machine + PLEX + CouchPotato + SickRage + masa innych

iPhone 7 32GB Black
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku! | CloverEFI | Nie pomagam na PRIV


#9 Jura

Jura
  • Members
  • 64 postów
  • Locationweb developer

Napisano 14 maj 2010 - 21:59

Tak, na AMD
 haMac Pro: Mountain Lion 10.8 | Gigabyte GA-Z68X-UD3H-B3 | UEFI U1H BIOS | Intel i7-2600 | XFX AMD 6870 | Corsair Venegance 16GB 1600MHz | A-Data SSD 120Gb
 iPhone 3GS: 16gb

#10 oswaldini

oswaldini
  • Moderators
  • 10397 postów
  • LocationBrzeszcze / Kraków

Napisano 14 maj 2010 - 22:03

Nie gwarantuje ze bedzie dzialać na AMD !!
Mam nadzieje ze wiesz jak wgrywac kexty. Nie zapomnij o wpisaniu sciezki dostepowej do DSDT w com.apple.Boot.plist

Lece w kime, bede jutro

Załączone pliki


MacBook Pro 2012 MD103 15" | i7-3615QM | 8GB RAM | HD4000 + GT650M | Samsung 830 256GB
Hack Gigabyte H81N | i5-4460 | 8GB RAM | HD4600 | 640GB RAID0 Mac + 500GB Win | Raijintek Metis | SFX-L 500W | WiFi
HomeSerwer: HP G7 N54L | 2.2GHz (800-2200Mhz) | 4GB RAM | 2x WD RED 2TB | Synology DSM 6.0.2 @ Jun's bootloader | Time Machine + PLEX + CouchPotato + SickRage + masa innych

iPhone 7 32GB Black
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku! | CloverEFI | Nie pomagam na PRIV


#11 Jura

Jura
  • Members
  • 64 postów
  • Locationweb developer

Napisano 15 maj 2010 - 07:16

Niestety, nie działa... ale znając życie to ja coś źle robię.

Mam Chameleona2 RC2, wrzuciłem DSDT bezpośrednio na partycję SL, w com.apple.Boot.plist ( tym z /Extra ) dodałem linijki:

DSDT 
/DSDT.aml

Wrzuciłem LegacyHDA do /E/E/, przebudowałem extensions.mkext i nie wykrywa żadnego audio.
 haMac Pro: Mountain Lion 10.8 | Gigabyte GA-Z68X-UD3H-B3 | UEFI U1H BIOS | Intel i7-2600 | XFX AMD 6870 | Corsair Venegance 16GB 1600MHz | A-Data SSD 120Gb
 iPhone 3GS: 16gb

#12 oswaldini

oswaldini
  • Moderators
  • 10397 postów
  • LocationBrzeszcze / Kraków

Napisano 15 maj 2010 - 09:45

1. DSDT wrzuć do extra
2. w com.apple.Boot.plist dodaj wpis:
    DSDT 
/Extra/DSDT.aml
3. Utwórz na biurku katalog KextStore i wrzuć do niego wszystkie kexty z /E/E (lacznie z LegacyHDA)
4. Usuń katalog Extensions z Extra
5. Wrzuć katalog KextStore do Extra
6. Otwórz terminal i wykonaj:
sudo -s  (ENTER, podajemy nasze hasło, podczas wprowadzania nie bedzie widoczne !!) 
cd /Volumes/Snow (tu należy podać właściwą nazwę partycji, jeśli jest inna niż Snow)
chown -R 0:0 Extra
chmod -R 755 Extra
kextcache -v 1 -a i386 -a x86_64 -m Extra/Extensions.mkext Extra/KextStore
rm -R /System/Library/Caches/com.apple.kext.caches
exit
7. reboot

Nie zalecam stosowania katalogu Extensions w Extra bo wtedy albo ine generujemy Extensions.mkext i zostawiamy sam katalog z kextami (co nie zawsze dobrze działa) albo robimy katalog o innej nazwie i generujemy mkexta.

LegacyHDA dzialal idealnie z płyta gigabyte (intel) - moze jest tu kwestia LegacyHDA a nie poprawki w DSDT
Pomimo ze jest to AMD dodalem chyba 3 podstawowe fixy jak juz mieszałem w DSDT :P

MacBook Pro 2012 MD103 15" | i7-3615QM | 8GB RAM | HD4000 + GT650M | Samsung 830 256GB
Hack Gigabyte H81N | i5-4460 | 8GB RAM | HD4600 | 640GB RAID0 Mac + 500GB Win | Raijintek Metis | SFX-L 500W | WiFi
HomeSerwer: HP G7 N54L | 2.2GHz (800-2200Mhz) | 4GB RAM | 2x WD RED 2TB | Synology DSM 6.0.2 @ Jun's bootloader | Time Machine + PLEX + CouchPotato + SickRage + masa innych

iPhone 7 32GB Black
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku! | CloverEFI | Nie pomagam na PRIV


#13 Jura

Jura
  • Members
  • 64 postów
  • Locationweb developer

Napisano 15 maj 2010 - 11:19

No niestety, mimo wszystko dalej nie ma żadnego wyjścia audio :(. Wykonują wszystko dokładnie wg Twojej instrukcji.
 haMac Pro: Mountain Lion 10.8 | Gigabyte GA-Z68X-UD3H-B3 | UEFI U1H BIOS | Intel i7-2600 | XFX AMD 6870 | Corsair Venegance 16GB 1600MHz | A-Data SSD 120Gb
 iPhone 3GS: 16gb

#14 314TeR

314TeR

    Administrator

  • Administrators
  • 15824 postów
  • LocationWarszawa

Napisano 16 maj 2010 - 16:50

Chodzi mi o audio dla ALC889A

Masz:
Codec: Realtek ALC889A
Address: 0
Vendor Id: 0x10ec0885
Subsystem Id: 0x1458a002
10ec 0885 czyli na 100% będzie działał bez modyfikacji AppleHDA. Jeśli Ci nie rusza to oznacza że LegacyHDA nie pasuje do połączeń Twojego układu. Musisz go przerobić, lub uzyć VoodooHDA. Niestety jest to częsty przypadek, że ten sam kodek w wydaniu dla Intela różni się od tego dla AMD.

ASUS MAXIMUS VII IMPACT | Core i7-4790K | 16GB DDR3 2400 CL10 | GTX 980 Ti | FiiO E10 | OS X Retail via UniBootX Clover

ASUS Z87M-PLUS | Core i5-4590T | 8GB DDR3L 1333 | HD4600 | OS X Retail via UniBootX Cloverbyłe haMac'i: ASUS P5W DH DeluxeASUS P7P55 WS Supercomputer | ASUS P8Z68 Deluxe/GEN3 | ASUS P8Z77-V PRO THUNDERBOLTJak uruchomić na wypasie ALC 882/888/889/1200 | STOP Gigafail | P5W DH Deluxe - perfekcyjny hackintosh | Piszę poprawnie po polsku!

Co daje kalibracja monitora - zobacz jak można poprawić jakość obrazu.

 

Najszybszy hackintosh na świecie za procesorem 12C identyfikujący się jako Mac Pro (Late 2013) wg rankingu Geekbench: 37000 pkt

 

Pomogliśmy Tobie - pomóż nam - przekaż darowiznę na utrzymanie forum.

 


#15 Jura

Jura
  • Members
  • 64 postów
  • Locationweb developer

Napisano 21 maj 2010 - 18:43

Musisz go przerobić, lub uzyć VoodooHDA. Niestety jest to częsty przypadek, że ten sam kodek w wydaniu dla Intela różni się od tego dla AMD.


Super! Chyba jesteśmy bliżej! Mam teraz 3 wyjścia:
- Digital-out (HDMI)
- Headphones (Green Front)
- SPDIF-out (Orange Rear)


ale żaden z nich nie odtwarza dźwięku.

[ Dodano: 2010-07-07, 18:08 ]
Podbijam, czy ktoś mógłby mi pomóc?
Sam niestety nie daję rady. Użyłem VoodooHDA.
 haMac Pro: Mountain Lion 10.8 | Gigabyte GA-Z68X-UD3H-B3 | UEFI U1H BIOS | Intel i7-2600 | XFX AMD 6870 | Corsair Venegance 16GB 1600MHz | A-Data SSD 120Gb
 iPhone 3GS: 16gb

#16 piter-polak

piter-polak
  • Members
  • 16 postów

Napisano 14 kwiecień 2017 - 13:47

Cześć Wszystkim.

Temat wydaje się dobry, bo o to samo mi chodzi.

ALC889A i dodanie do DSDT sekcji audio.

 

Co prawda audio działa z pomocą Multibeast, ale chciałbym uruchomić dźwięk możliwie jak najczyściej.

Jeśli ALC889A działa w Mac natywnie, więc skoro się da.

Nie chciałbym czegoś zepsuć, więc prośba do znających temat.

Co i gdzie dodać w DSDT.

Z góry dzięki za pomoc.

 

Clover

Mac OS X 10.11.6

Płyta główna- GA EP45 UD3

Procek- Q6700

Grafika- Nvidia GeForce 9600GT

 

W Clover mam zaznaczone FixHDA i HDA w zakładce ACPI.

W Clover, w folderze kext 10.11, leży AppleHDA.kext

Pewno za sprawą Multibeast.

 

Wpis w DSDT mam jak poniżej:

 

Device (HDEF)

{
Name (_ADR, 0x001B0000)
Method (_PRW, 0, NotSerialized)
{
Return (Package (0x02)
{
0x0D, 
0x05
})
}
 
Method (_DSM, 4, NotSerialized)
{
Store (Package (0x04)
{
"layout-id", 
Buffer (0x04)
{
0x0C, 0x00, 0x00, 0x00
}, 
 
"PinConfigurations", 
Buffer (Zero) {}
}, Local0)
DTGP (Arg0, Arg1, Arg2, Arg3, RefOf (Local0))
Return (Local0)
}
}


#17 BrT

BrT
  • Members
  • 346 postów
  • LocationGorlice

Napisano 15 kwiecień 2017 - 17:20

Jak już użyłeś Multibeast to możesz poszukać sobie czystego AppleHDA.kext i wgrać do S/L/E.

A potem  AppleALC - audio bez modyfikacji plików systemowych  .


Asus P9X79 | Intel Xeon E5-2670v2 @ 3,3 GHz | Corsair 16 GB Ram @ 2000 MHz | Asus GTX 960 Strix 4GB |  FD (OCZ Vertex 4 128 GB + WB Black 1 TB)

MacBook Air 13,3" Early 2014 | OS X 10.11.3

MacBook Pro 15,4" MD103 | OSX 10.11.3
iPad Mini 2 Retina LTE
iPhone 6 Plus Silver


#18 piter-polak

piter-polak
  • Members
  • 16 postów

Napisano 16 kwiecień 2017 - 10:26

Dzięki.
Kext już mam.
Zostaje dsdt.
Wszystko działa mi z samym dsdt i w clover mam tylko fixy do audio i Cstate i Pstate + zaznaczone enable2 do 7 bodajże. Nie wiem czy koniecznie ale zaznaczyłem.
Na forum jest temat dla 889A i wpis dla sekcji audio ale dla 10.10.
Dla 10.11 nie robi różnicy?

#19 BrT

BrT
  • Members
  • 346 postów
  • LocationGorlice

Napisano 16 kwiecień 2017 - 11:04

Zobacz co masz w DSDT bez fixow w Cloverze. FixHDA zmienia wpis AZAL na HDEF, wiec jak w czystym DSDT masz wpis HDEF to nie jest potrzebny.

U mnie nie było w ogóle HDA ani AZAL w DSDT i musiałem dopisać ręcznie.

Asus P9X79 | Intel Xeon E5-2670v2 @ 3,3 GHz | Corsair 16 GB Ram @ 2000 MHz | Asus GTX 960 Strix 4GB |  FD (OCZ Vertex 4 128 GB + WB Black 1 TB)

MacBook Air 13,3" Early 2014 | OS X 10.11.3

MacBook Pro 15,4" MD103 | OSX 10.11.3
iPad Mini 2 Retina LTE
iPhone 6 Plus Silver


#20 piter-polak

piter-polak
  • Members
  • 16 postów

Napisano 17 kwiecień 2017 - 20:44

Cześć.

Usunąłem fix-y FixHDA i HDA w zakładce ACPI w clover.

Ustawione inject ID na 1.

Dodałem AppleALC z forum do kext/other w clover.

AppleHDA w S/L/E jest czyste.

Nadpisałem HDEF i po restarcie w informacjach o systemie w sekcji audio, widnieje 885.

Niby jest OK, ale w urządzeniach nie ma nic.

Jak wrzucę poprzednie DSDT bez bez modyfikacji HDEF i dodam w ACPI w clover FixHDA i HDA, urządzenia do odtwarzania dźwięku się pojawiają i dźwięk jest.

Coś nie bangla. 






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych