Skocz do zawartości

haMac.pl używa cookie. Przeczytaj Privacy Policy aby dowiedzieć się więcej. Aby usunąć tę wiadomość, proszę kliknąć w przycisk po prawej:    Akceptuję użycie cookie

Zdjęcie

UniBootX dla serii Asus P7P55 [testy]


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
96 odpowiedzi w tym temacie

#1 rzooff

rzooff
  • R.E.D.
  • 5235 postów
  • LocationWarszawa

Napisano 23 listopad 2010 - 21:47

Edit 2010-12-15:
UniBootX w wersji 1.0: http://hamac.pl/topi... ... .htm#30518

--------------------

- i co najwazniejsze jakie KEXTy do wymieniego hardwaru w mojej stopce, zeby wiekszosc, najlepiej wszystkie :D podzespoly z mojego motherboard i reszty hardware dzialaly...? mmoze bylby ktos tak mily i zlozylby mi taka BOOTCD...

Kexty potrzebujesz takie same jak do mojej płyty - opisane tu:
http://hamac.pl/topi... ... vt2991.htm

Mam nawet wersję konkretnie dla P7P55D-E, ale nie daję 100% gwarancji - może być ciut inne DSDT, zależnie od wersji Biosu, pozostałych komponentów:
http://dl.dropbox.com/u/750399/OSx86/UNIBOOTEX/ASUS%20P7P55D/UniBootX%20for%20Asus%20P7P55D-E.iso.zip
Spróbuj czy startuje Ci z tego boot'a Retail. Jeśli tak to możesz zrobić jego pomocą instalację.

Cały proces wygląda tak jak w poradniku z linku powyżej. Ale będzie mała zmiana pod koniec, w związku z update'm do 10.6.5.
5. Zainstaluj paczkę UniBootX, którą znajdziesz na płycie UniBootX i nie restartuj komputera.
6. Zrób aktualizację do 10.6.5 via Software Update lub przez Combo Update i dopiero wtedy restart.
Tak czy inaczej, zrób dump DSDT i wynik załącz do postu. Niezależnie od wszystkiego, lepiej żebyś miał DSDT zrobione na swoim sprzęcie.

Chyba, że Ci się nie spieszy. Bo pracuję nad bardziej uniwersalnym instalatorem dla całej serii Asus P7P55, który m.in. sam modyfikuje DSDT Już wszystko mam tylko trochę czasu brak na złożenie tego do kupy i przetestowanie w praktyce.


Zmień stopkę - ma mieć max. 4 linijki!!! Inaczej będzie ostrzeżenie.

#2 erdman

erdman
  • Members
  • 32 postów

Napisano 25 listopad 2010 - 19:16

rzooff dziekuje bardzo z rade...tylko mam jeszcze pare pytan...bo ja mam dokladnie plyte

Asus P7P55D-E Pro kexty roznia sie od P7P55D? czy to sa indentyczne eventualnie trzeba bedzie jeszcze jakie dodac? Napisales tez ze masz konkretnie wersje da Asus P7P55D-E tam tez nei am na koncu...PRO czy to jest ta wersja konkretnie na moja plyte czy tez inna ? Jesl tak moglbys mi prosze podac tez link do tej Asus P7P55D-E. a jesli chodzi o Bios to mam najnowszy update, bo nie dawno flashowalem...

i zmodyfikowac DSDT, po instalacji czy przed....?
co masz na mysli z "Tak czy inaczej, zrób dump DSDT i wynik załącz do postu"

i kiedy mniej wiecej skonczysz ten soft do generowania DSDT dla plyt z seri ASUS'a...to jesli nie bedzie trzeba odrazu przed instalacja modyfikowac DSDT to sie wstrzymam...

dziekuje jeszcze raz gory pozdrawiam
Intel Core i7 875K 2.93GHz | Asus P7P55D-E Pro | 2 x 4096MB OCZ Reaper DDR3-1333 CL9 Kit | 2x 1000GB Samsung SpinPoint F3 7200U/m | 1024MB HIS Radeon HD 5770 GDDR5 PCIe

#3 janek202

janek202
  • Moderators
  • 3011 postów

Napisano 25 listopad 2010 - 19:26

Wydobycie DSDT: http://hamac.pl/topi... ... vt1651.htm

Kexty bazowe powinny być te same. Ewentualnie będziesz potrzebować dodatkowych na przykład do USB 3.0.

High Sierra|Gryphon Z87|i5-4670K|16GB DDR3|GTX 1070
High Sierra|MacBookPro12,1


#4 rzooff

rzooff
  • R.E.D.
  • 5235 postów
  • LocationWarszawa

Napisano 25 listopad 2010 - 22:33

Kexty będą dokładnie te same.
Skrypt automatycznie patchujący DSDT już jest - napisałem już jakiś tydzień temu :)
Tylko złożenie/przetestowanie BootCD i instalatora, ktory będzie zawierał wszystko i poprawnie działał na różnym sprzęcie chwilę trwa.

Dump jest mi potrzebny, żeby się upewnić czy - jak przypuszczam - DSDT wszystkich płyt będą w kluczowych miejscach takie same i modyfikacje będą takie same.
Natomiast zamierzenie jest takie, żeby zrobić BootCD, ktore działa bez modyfikacji Biosu, a potem zrobić instalator, który sam zrobi dump i modyfikacje na danej maszynie.

#5 erdman

erdman
  • Members
  • 32 postów

Napisano 27 listopad 2010 - 14:53

Mam dwa dyski Samsunga pod SATA2 i jeden z nich nigdy nie był jeszcze nigdy podłączony tzn. że ten dysk nawet nie ma utworzonej partycji.
Po ustawieniach w biosie default settings + AHCI Mode, S3 i USB Enabled chce spróbować zbootować
płyte z UniBoootX pod moja płytę. Niestety instalator się nie otwiera się, ponieważ podczas ładowania wyskakuje błąd EBIOS read error 0x01 Sektor 0 kilka krotnie. Instalacja się nie włącza. Odłączyłem ten nie formatowany dysk i ciągle to samo. Płyta u kolegi na Hackintoshu została poprawnie odczytana jak takze Instalacja płyty, co wyklucza niepoprawne nagranie płyty.
Co o tym sądzicie?
Intel Core i7 875K 2.93GHz | Asus P7P55D-E Pro | 2 x 4096MB OCZ Reaper DDR3-1333 CL9 Kit | 2x 1000GB Samsung SpinPoint F3 7200U/m | 1024MB HIS Radeon HD 5770 GDDR5 PCIe

#6 oswaldini

oswaldini
  • Moderators
  • 10960 postów
  • LocationBrzeszcze / Kraków

Napisano 27 listopad 2010 - 14:57

Opcja 1. Zle wypalona płyta.

Opcja 2. Po wyciagnieciu BootCD i wsadzeniu Mac OS X Install DVD nalezy poczekac 20-60s az przestanie migac dioda DVD inaczej przerwiesz proces odczytu DVD DL ktory trwa dłużej niz na CD, DVD. Dopieo potem klikasz F5 i wybierasz dysk do instalacji.

MacBook Pro 2012 MD103 15" | i7-3615QM | 8 GB RAM | HD4000 + GT650M | Samsung 830 256 GB
Hack Gigabyte H81N | i5-4460 | 8 GB RAM | HD4600 | mSATA SSD 32GB + SSD 120GB + SSHD 500 GB | Raijintek Metis | SFX-L 500W | WiFi

HomeSerwer: HP G7 N54L | 2.2GHz (800-2200Mhz) | 8GB RAM | 2x WD RED 2TB | Synology DSM 6.1.6 @ Jun's bootloader | Time Machine + PLEX + CouchPotato + SickRage + masa innych

iPhone 7 32GB Black
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku! | CloverEFI | Nie pomagam na PRIV


#7 erdman

erdman
  • Members
  • 32 postów

Napisano 27 listopad 2010 - 15:02

Wogole nie boot'uje płyty UniBootX. Chameleon Bootlaoder mi się wogole nie pokazuje.. odrazu pokazuje się ten błąd po cdinit i jak jest informacja ram mount czy jakoś tak.
Intel Core i7 875K 2.93GHz | Asus P7P55D-E Pro | 2 x 4096MB OCZ Reaper DDR3-1333 CL9 Kit | 2x 1000GB Samsung SpinPoint F3 7200U/m | 1024MB HIS Radeon HD 5770 GDDR5 PCIe

#8 314TeR

314TeR

    Administrator

  • Administrators
  • 17664 postów
  • LocationWarszawa

Napisano 27 listopad 2010 - 21:53

erdman, Sprawdzałem osobiście u siebie na P7P55 WS SC UniBootX dla naszych płyt i działa bezbłędnie. Odpaliłem instalację 10.6.0 i 10.6.3.
Jeśli masz podobne problemy to bym sprawdził czy:
1. Masz najnowszy BIOS
2. Przywrócił ustawienia do fabrycznych i ustawił go od zera uwzględniając AHCI, ACPI 2.0, USB Legacy ON itp itd...
3. Sprawdził sam napęd DVD i czy ma najnowszy firmware.

Ja sprawdzałem na względnie nowym LG GH22LS30 z firmwarem 2.0 i nie było kłopotów.

ASUS MAXIMUS VII IMPACT | Core i7-4790K | 16GB DDR3 2400 CL10 | GTX 980 Ti | FiiO E10 | OS X Retail via UniBootX Clover

ASUS Z87M-PLUS | Core i5-4590T | 8GB DDR3L 1333 | HD4600 | OS X Retail via UniBootX Cloverbyłe haMac'i: ASUS P5W DH DeluxeASUS P7P55 WS Supercomputer | ASUS P8Z68 Deluxe/GEN3 | ASUS P8Z77-V PRO THUNDERBOLTJak uruchomić na wypasie ALC 882/888/889/1200 | STOP Gigafail | P5W DH Deluxe - perfekcyjny hackintosh | Piszę poprawnie po polsku!

Co daje kalibracja monitora - zobacz jak można poprawić jakość obrazu.

 

Najszybszy hackintosh na świecie za procesorem 12C identyfikujący się jako Mac Pro (Late 2013) wg rankingu Geekbench: 37000 pkt

 

Pomogliśmy Tobie - pomóż nam - przekaż darowiznę na utrzymanie forum.

 


#9 rzooff

rzooff
  • R.E.D.
  • 5235 postów
  • LocationWarszawa

Napisano 27 listopad 2010 - 22:04

Sprawdzałem płytkę na dwóch innych kompach - o zupełnie innej konfiguracji, bo dla samego startu Chameleon'a, to nie ma znaczenia. Wszędzie odpalało.
W jednym przypadku pojawia się 2 razy EBIOS READ ERROR (napęd TSSTcorp niestety), ale dalej się wszystko ładnie ładuje.

#10 erdman

erdman
  • Members
  • 32 postów

Napisano 28 listopad 2010 - 15:53

Płytę załadowało tylko po tem na monitorze pokazała się informacja Poza zasięgiem 75Hz / 60 Hz i jakby Monitor był na stand by. Zmieniałem ustawienia Monitora na 60 Hz i na 75 Hz i ciągle to samo. Mam monitor LG Flatron 1917s.
Intel Core i7 875K 2.93GHz | Asus P7P55D-E Pro | 2 x 4096MB OCZ Reaper DDR3-1333 CL9 Kit | 2x 1000GB Samsung SpinPoint F3 7200U/m | 1024MB HIS Radeon HD 5770 GDDR5 PCIe

#11 rzooff

rzooff
  • R.E.D.
  • 5235 postów
  • LocationWarszawa

Napisano 28 listopad 2010 - 16:41

Czy problem powoduje, że nie startuje Chameleon?
Czy też problem następuje dopiero po starcie z retail DVD?

#12 erdman

erdman
  • Members
  • 32 postów

Napisano 28 listopad 2010 - 16:50

bo załadowaniu UniBootX. Na kompie mojego brata działą i wyświetla się chameleon. A u mnie jest czarny ekran i tan informacja. Ale napewno został załadowany UniBootX, ponieważ jak naciśne Enter to płyta CD jest łądowana, komunikat poza zakresem znika ale ciągle jest czarny ekran.
Intel Core i7 875K 2.93GHz | Asus P7P55D-E Pro | 2 x 4096MB OCZ Reaper DDR3-1333 CL9 Kit | 2x 1000GB Samsung SpinPoint F3 7200U/m | 1024MB HIS Radeon HD 5770 GDDR5 PCIe

#13 rzooff

rzooff
  • R.E.D.
  • 5235 postów
  • LocationWarszawa

Napisano 28 listopad 2010 - 16:57

OK - mam jakieś pomysły. Wkrótce spróbuję coś poradzić.

#14 erdman

erdman
  • Members
  • 32 postów

Napisano 28 listopad 2010 - 19:02

Nagrałem parę płyt z UniBootX dla P7P55D-E , P7P55D oraz wersje beta od rzooff i wyskakuje mi pewien błąd po tym jak załadowałem chamelona na innym Monitorze.
A więc po zbootowaniu UniBootX wyświetla mi się chameleon I są trzy Ikonki. Płyta UniBootX dysk z Windowsem oraz czysty dysk, na którym ma zostać zainstalowany Mac OS.
Lecz występuje w Chameleonie pewien błąd graficzny.
Pod Ikonkami jest bug składający się z pixeli. Tzn. że zamiast nazw partycji pod ikonkami jest ramka z pixelami.

Mimo to mogę wpisywać komendy do chamelena takie jak -v , -x itd. więc myślę że bootloader działa poprawnie. Następnym krokiem jest zamiana płyty na Retail 10.6.3 i po jakieś minucie naciskam F5.
Płyta zostaje odczytana i Ikona zmienia pozycję na ostatnia i ona jest zaznaczona białą ramką Wpisuje komendę -v i naciskam Enter. Instalator wgrywa się.. do pewnej linijki związaną z Extensions.mkext i po tym wyświetla się szybko parę linijek i jakby system się resetował ale BIOS nie startuje, co także powoduje, że Instalacja się nie ładuje. I tak przy wszystkich wersjach UniBootX. Zrobiłem update BIOSu jak i sflashowałem firmware mojej nagrywarki na nowszy.

Po włożeniu płyty do komputera mojego brata, który ma płytę główną BIOSTAR dla AMD2+ z procesorem AMD X2 5000+ problem z pixelami nie występuje.

Co może być przyczyną? Proszę o szybką odpowiedź.
Intel Core i7 875K 2.93GHz | Asus P7P55D-E Pro | 2 x 4096MB OCZ Reaper DDR3-1333 CL9 Kit | 2x 1000GB Samsung SpinPoint F3 7200U/m | 1024MB HIS Radeon HD 5770 GDDR5 PCIe

#15 MietasSR

MietasSR
  • Members
  • 1245 postów

Napisano 28 listopad 2010 - 19:18

Masz partycję z polską literą w nazwie, dlatego pixele. Wystarczy zmienić jej nazwę i będzie OK.
Co do samego problemu.. czyżby jakiś problem z grafiką?

Asus P8Z77-V LX | Celeron G550 2.6GHz | 4GB DDR3 | 320GB HDD | GeForce G210 1GB | SB Live! 5.1 | OS X Yosemite DP1/Win8.1 Eval

FlagaPL.gifPiszę poprawnie po polsku!


#16 erdman

erdman
  • Members
  • 32 postów

Napisano 28 listopad 2010 - 19:22

Sprawdzę ale wątpię, żeby jakiś dysk miał polskie znaki...
Intel Core i7 875K 2.93GHz | Asus P7P55D-E Pro | 2 x 4096MB OCZ Reaper DDR3-1333 CL9 Kit | 2x 1000GB Samsung SpinPoint F3 7200U/m | 1024MB HIS Radeon HD 5770 GDDR5 PCIe

#17 MietasSR

MietasSR
  • Members
  • 1245 postów

Napisano 28 listopad 2010 - 19:25

Jeśli masz Windows 7, to masz partycję Zastrzeżone przez system, ukrytą. :) Wałkowane kilka razy na forum.

Asus P8Z77-V LX | Celeron G550 2.6GHz | 4GB DDR3 | 320GB HDD | GeForce G210 1GB | SB Live! 5.1 | OS X Yosemite DP1/Win8.1 Eval

FlagaPL.gifPiszę poprawnie po polsku!


#18 rzooff

rzooff
  • R.E.D.
  • 5235 postów
  • LocationWarszawa

Napisano 28 listopad 2010 - 19:25

1. Masz w nazwie którejś partycji polskie literki. Najpewniej jest to "Zastrzeżone przez system". Gdy pokaże się Chameleon, to wciśnij TAB. W trybie tekstowym będzie widać gdzie masz winowajcę.

2. Czy monitor na którym nie pojawia się Chameleon (czarny ekran) podłączony jest przez DVI czy D-SUB? I jaką ten monitor ma natywną rozdzielczość?

#19 erdman

erdman
  • Members
  • 32 postów

Napisano 28 listopad 2010 - 19:30

Monitor firmy LG Flatron L1917S

1280x1024@60Hz on ma jeszcze wejscie VGA i jest ten monitor podłączony za pomocą przejściówki VGA - DVI

[ Dodano: 2010-11-28, 20:09 ]
Po zmianie etykiety błędu nie był dzięki.

Ale na normalnej płycie UniBootX dla P7P55D-E nie startuje instalator tylko jak mówiłem jakby się resetował komputer ale BIOS się nie wyświetla i monitor pokazuje brak sygnału. Zaraz nagram jeszcze raz twoje wersje bety i spróbuje ponownie.
Intel Core i7 875K 2.93GHz | Asus P7P55D-E Pro | 2 x 4096MB OCZ Reaper DDR3-1333 CL9 Kit | 2x 1000GB Samsung SpinPoint F3 7200U/m | 1024MB HIS Radeon HD 5770 GDDR5 PCIe

#20 314TeR

314TeR

    Administrator

  • Administrators
  • 17664 postów
  • LocationWarszawa

Napisano 28 listopad 2010 - 22:10

Czy ten monitor ma wejście DVI? jeśli tak podłącz go takim kablem. Prawdopodobną przyczyną braku obrazu jest brak wsparcia dla adaptera DVI->VGA.

ASUS MAXIMUS VII IMPACT | Core i7-4790K | 16GB DDR3 2400 CL10 | GTX 980 Ti | FiiO E10 | OS X Retail via UniBootX Clover

ASUS Z87M-PLUS | Core i5-4590T | 8GB DDR3L 1333 | HD4600 | OS X Retail via UniBootX Cloverbyłe haMac'i: ASUS P5W DH DeluxeASUS P7P55 WS Supercomputer | ASUS P8Z68 Deluxe/GEN3 | ASUS P8Z77-V PRO THUNDERBOLTJak uruchomić na wypasie ALC 882/888/889/1200 | STOP Gigafail | P5W DH Deluxe - perfekcyjny hackintosh | Piszę poprawnie po polsku!

Co daje kalibracja monitora - zobacz jak można poprawić jakość obrazu.

 

Najszybszy hackintosh na świecie za procesorem 12C identyfikujący się jako Mac Pro (Late 2013) wg rankingu Geekbench: 37000 pkt

 

Pomogliśmy Tobie - pomóż nam - przekaż darowiznę na utrzymanie forum.

 





Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych