Skocz do zawartości

haMac.pl używa cookie. Przeczytaj Privacy Policy aby dowiedzieć się więcej. Aby usunąć tę wiadomość, proszę kliknąć w przycisk po prawej:    Akceptuję użycie cookie

Zdjęcie

UniBootX dla serii Asus P7P55 [testy]


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
96 odpowiedzi w tym temacie

#21 janek202

janek202
  • Moderators
  • 3011 postów

Napisano 28 listopad 2010 - 22:15

Ten monitor chyba nie ma wejścia DVI.

High Sierra|Gryphon Z87|i5-4670K|16GB DDR3|GTX 1070
High Sierra|MacBookPro12,1


#22 erdman

erdman
  • Members
  • 32 postów

Napisano 28 listopad 2010 - 22:18

nie nie ma wyjscia...tylko VGA
Intel Core i7 875K 2.93GHz | Asus P7P55D-E Pro | 2 x 4096MB OCZ Reaper DDR3-1333 CL9 Kit | 2x 1000GB Samsung SpinPoint F3 7200U/m | 1024MB HIS Radeon HD 5770 GDDR5 PCIe

#23 314TeR

314TeR

    Administrator

  • Administrators
  • 17556 postów
  • LocationWarszawa

Napisano 28 listopad 2010 - 22:21

nie nie ma wyjscia...tylko VGA

A masz skąd pożyczyć monitor z wejściem DVI aby wyeliminować problem z złączem.

ASUS MAXIMUS VII IMPACT | Core i7-4790K | 16GB DDR3 2400 CL10 | GTX 980 Ti | FiiO E10 | OS X Retail via UniBootX Clover

ASUS Z87M-PLUS | Core i5-4590T | 8GB DDR3L 1333 | HD4600 | OS X Retail via UniBootX Cloverbyłe haMac'i: ASUS P5W DH DeluxeASUS P7P55 WS Supercomputer | ASUS P8Z68 Deluxe/GEN3 | ASUS P8Z77-V PRO THUNDERBOLTJak uruchomić na wypasie ALC 882/888/889/1200 | STOP Gigafail | P5W DH Deluxe - perfekcyjny hackintosh | Piszę poprawnie po polsku!

Co daje kalibracja monitora - zobacz jak można poprawić jakość obrazu.

 

Najszybszy hackintosh na świecie za procesorem 12C identyfikujący się jako Mac Pro (Late 2013) wg rankingu Geekbench: 37000 pkt

 

Pomogliśmy Tobie - pomóż nam - przekaż darowiznę na utrzymanie forum.

 


#24 erdman

erdman
  • Members
  • 32 postów

Napisano 28 listopad 2010 - 22:26

Tak od brata więc na instalacje nie ma problemu, a monitor mój u mojego brata na 10.6.5 działa bez problemu.

Tylko teraz mam taki problem:

Chamelon po zmianie etykiety wyświetla się teraz poprawnie. Po podmiance płyty na Retaila....i naciśnięciu F5 i Enter na płytkę...konsola pokazuje do pewnej linijki ładowanie plików instalacyjnych....i zatrzymuje się na jednej linijce i obraz znika....ciemno :(. U brata na platformie BIOSTAR na chipsecie AMD2+ z prockiem AMD X2 5000+ ta lista ładowania jest dłuższa...ale pod koniec wyskakuje info typu not Intel platform i tez znika....ale jednak ładuje w konsoli o wiele linijek dalej niż u mnie....Teraz mam pytanko, czy na procku AMD u brata w ogóle instalacja Retaila z Unibootem może wystartować, jeśli nie...to moim zdaniem płytka Retail, jest prawidłowo nagrana i powinna działać....Albo to zależy od Bootloadera lub ostawień BIOSU. Co o tym sądzicie?
Intel Core i7 875K 2.93GHz | Asus P7P55D-E Pro | 2 x 4096MB OCZ Reaper DDR3-1333 CL9 Kit | 2x 1000GB Samsung SpinPoint F3 7200U/m | 1024MB HIS Radeon HD 5770 GDDR5 PCIe

#25 oswaldini

oswaldini
  • Moderators
  • 10952 postów
  • LocationBrzeszcze / Kraków

Napisano 28 listopad 2010 - 22:31

UniBootX chyba nie ma wsparcia dla kart ATI 5xxx. Dlatego zamiast okna instalatora obraz robi sie czarny. Gdyby nie to instalowalbys system ! Na UniBootX trzeba dorzucic ATY_Init aby instalator odpalil.

Kazdy BootCD jest przygotowywany pod konkretny sprzet lub dla waskiej rodziny ! Nie odpalisz nim kompa na AMD !!

MacBook Pro 2012 MD103 15" | i7-3615QM | 8 GB RAM | HD4000 + GT650M | Samsung 830 256 GB
Hack Gigabyte H81N | i5-4460 | 8 GB RAM | HD4600 | mSATA SSD 32GB + SSD 120GB + SSHD 500 GB | Raijintek Metis | SFX-L 500W | WiFi

HomeSerwer: HP G7 N54L | 2.2GHz (800-2200Mhz) | 8GB RAM | 2x WD RED 2TB | Synology DSM 6.1.6 @ Jun's bootloader | Time Machine + PLEX + CouchPotato + SickRage + masa innych

iPhone 7 32GB Black
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku! | CloverEFI | Nie pomagam na PRIV


#26 rzooff

rzooff
  • R.E.D.
  • 5235 postów
  • LocationWarszawa

Napisano 28 listopad 2010 - 22:31

Na AMD nie ma to szans na powodzenie. Jedynie na płycie z chipsetem P55.

Nowe BootCD z obsługą ATI (bo to tu jest teraz problem) przygotuję na jutro.
Spróbuję też coś zrobić w kwestii monitora na przejściówce.

#27 erdman

erdman
  • Members
  • 32 postów

Napisano 28 listopad 2010 - 22:41

Tylko tych linijek nie jest za wiele..nie tyle jak na Distro u mojego brata. No ale macie chyba racje, że chodzi tu o kartę graficzną.
Intel Core i7 875K 2.93GHz | Asus P7P55D-E Pro | 2 x 4096MB OCZ Reaper DDR3-1333 CL9 Kit | 2x 1000GB Samsung SpinPoint F3 7200U/m | 1024MB HIS Radeon HD 5770 GDDR5 PCIe

#28 erdman

erdman
  • Members
  • 32 postów

Napisano 28 listopad 2010 - 22:49

już ten problem został rozwiązany.. i w ogóle o co innego chodzi..wiec ty lepiej poczytaj parę postów wyżej a nie czepiasz się CZŁOWIEKU!
Intel Core i7 875K 2.93GHz | Asus P7P55D-E Pro | 2 x 4096MB OCZ Reaper DDR3-1333 CL9 Kit | 2x 1000GB Samsung SpinPoint F3 7200U/m | 1024MB HIS Radeon HD 5770 GDDR5 PCIe

#29 oswaldini

oswaldini
  • Moderators
  • 10952 postów
  • LocationBrzeszcze / Kraków

Napisano 28 listopad 2010 - 22:55

Bardzo proszę obie strony o utrzymanie nerwów na wodzy.
erdman, zasade mamy taka ze nie tworzymy prywatnych watkow gdzie rozpracowujemy całe komputery ! A z tego co tu widze taka jest wlasnie sytuacja !

Mozesz uzyc mojego MacBootCD-ATI-v2.1 z tutka o MSI P55-GD65, link w podpisie ! Po zainstalowaniu systemu uruchom go z tego samego BootCD, zainstaluj paczke z UniBootX i recznie dorzuc ATY_Init. Jezeli czujesz ze sobie nie poradzisz poczekaj na wsparcie ze strony Rzooffa

MacBook Pro 2012 MD103 15" | i7-3615QM | 8 GB RAM | HD4000 + GT650M | Samsung 830 256 GB
Hack Gigabyte H81N | i5-4460 | 8 GB RAM | HD4600 | mSATA SSD 32GB + SSD 120GB + SSHD 500 GB | Raijintek Metis | SFX-L 500W | WiFi

HomeSerwer: HP G7 N54L | 2.2GHz (800-2200Mhz) | 8GB RAM | 2x WD RED 2TB | Synology DSM 6.1.6 @ Jun's bootloader | Time Machine + PLEX + CouchPotato + SickRage + masa innych

iPhone 7 32GB Black
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku! | CloverEFI | Nie pomagam na PRIV


#30 rzooff

rzooff
  • R.E.D.
  • 5235 postów
  • LocationWarszawa

Napisano 28 listopad 2010 - 23:02

Chwila chwila... mi chodzi o zrobienie dobrze działającego UniBootX'a i osoba testująca, choć początkują, jest bardzo przydatna i tak się umówiliśmy z erdman'em na PW.
Szczególnie, że ma on do testowania Radeona, którym ja nie dysponuję.

Obiecuję, że zrobię z tym wątkiem porządek i przekształce to co trzeba w wątek z testami UniBootX.
Jestem chory i troszkę nie mam jak na bieżąco tego zrobić.
Dlatego proszę resztę modów o trochę odpustu w tym wątku :->

#31 rzooff

rzooff
  • R.E.D.
  • 5235 postów
  • LocationWarszawa

Napisano 29 listopad 2010 - 15:13

BootCD do testów dla userów z ATI:
http://dl.dropbox.com/u/750399/OSx86/UNIBOOTEX/Asus%20P7P55%20Series/UniBootX%20for%20Asus%20P7P55%20Series%20%28BC3%29.iso.zip


#32 erdman

erdman
  • Members
  • 32 postów

Napisano 29 listopad 2010 - 15:45

A więc na mojej karcie graficznej HIS ATI Radeon HD5870 1024 MB z wyjściem DVI 2x wszystko działa poprawnie i instalacja Retail się włączyła. Moja płyta to P7P55D-E Pro
Dzięki bardzo :)
Intel Core i7 875K 2.93GHz | Asus P7P55D-E Pro | 2 x 4096MB OCZ Reaper DDR3-1333 CL9 Kit | 2x 1000GB Samsung SpinPoint F3 7200U/m | 1024MB HIS Radeon HD 5770 GDDR5 PCIe

#33 oswaldini

oswaldini
  • Moderators
  • 10952 postów
  • LocationBrzeszcze / Kraków

Napisano 29 listopad 2010 - 15:49

rzooff, z czego korzystasz ? ATY_Init czy bootloader od traumy ?

MacBook Pro 2012 MD103 15" | i7-3615QM | 8 GB RAM | HD4000 + GT650M | Samsung 830 256 GB
Hack Gigabyte H81N | i5-4460 | 8 GB RAM | HD4600 | mSATA SSD 32GB + SSD 120GB + SSHD 500 GB | Raijintek Metis | SFX-L 500W | WiFi

HomeSerwer: HP G7 N54L | 2.2GHz (800-2200Mhz) | 8GB RAM | 2x WD RED 2TB | Synology DSM 6.1.6 @ Jun's bootloader | Time Machine + PLEX + CouchPotato + SickRage + masa innych

iPhone 7 32GB Black
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku! | CloverEFI | Nie pomagam na PRIV


#34 rzooff

rzooff
  • R.E.D.
  • 5235 postów
  • LocationWarszawa

Napisano 29 listopad 2010 - 16:03

Na razie w BootCD jest ATY_Init. W tym wypadku i tak start jest 32bit.
Ale w instalatorze chciałbym użyć boot'a z obługą ATI. Wersję by Trauma, rozwija Kabyl:
http://www.insanelymac.com/forum/index.php?showtopic=231768
Jest szansa że zadziała i być może będzie to rozwiązanie z obsługą i NVidii i ATI, co byłoby idelne.

erdman, na płycie jeszcze nie ma gotowego instalatora, ale możesz teraz zrobić instalację i odpalić sam system z użyciem BootCD. W opcjach wybierz co chcesz. Ogólnie wszystko powinno działać poza: dźwiękiem, speedstep, sleep.
Daj znacz czy się udało. Wtedy będę działał dalej.

A jak monitor z przejściówką?

#35 barylatko

barylatko
  • Members
  • 655 postów

Napisano 29 listopad 2010 - 16:08

Siemano,
To i ja wtrącę swoje 3 grosze. Na wszystkich bootCD co podał rzooff, u mnie odpala instalka ( mam tez ati HD5870 ). Czekam na dalszy rozwój tego tematu i mam nadzieje, że wszystko sie uda. w razie czego jestem do dyspozycji....
powodzonka

Hack:  Yosemite 10.10.2  | Asus P5WDG2 WS PRO | CORE 2 QUAD Q6600  | nV 640GT | 8GB DDR2 |
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku!


#36 oswaldini

oswaldini
  • Moderators
  • 10952 postów
  • LocationBrzeszcze / Kraków

Napisano 29 listopad 2010 - 16:15

Kabyl ostatnia rewizje wydal na chameleonie bodajze RC5 r482 albo r468 nie pamietam dokladnie, jest to juz stare rozwiazanie :/ najnowszy chameleon ma poprawne odczytywanie modelu CPU wiec odpada zabawa z smbiosem, jest tez obsluga dyskow wiekszych od 1TB - to tak z grubsza

MacBook Pro 2012 MD103 15" | i7-3615QM | 8 GB RAM | HD4000 + GT650M | Samsung 830 256 GB
Hack Gigabyte H81N | i5-4460 | 8 GB RAM | HD4600 | mSATA SSD 32GB + SSD 120GB + SSHD 500 GB | Raijintek Metis | SFX-L 500W | WiFi

HomeSerwer: HP G7 N54L | 2.2GHz (800-2200Mhz) | 8GB RAM | 2x WD RED 2TB | Synology DSM 6.1.6 @ Jun's bootloader | Time Machine + PLEX + CouchPotato + SickRage + masa innych

iPhone 7 32GB Black
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku! | CloverEFI | Nie pomagam na PRIV


#37 314TeR

314TeR

    Administrator

  • Administrators
  • 17556 postów
  • LocationWarszawa

Napisano 29 listopad 2010 - 16:30

Przetestowana wersja BC3 - na mojej P7P55 WS SC + ATI 4870 startuje bez problemu Retail z płyty 10.6.0 oraz zainstalowany system na HDD w wersji 10.6.5.

Z drobiazgów, to nadal używasz FakeSMC z błędną identyfikacją SMC - to tylko kosmetyka i drobiazg, ale przypominam o tym.

I jeszcze jedno... Ta wersja UniBootX jest oparta o chameleonie który ładuje DSDT, Extra itp itd z HDD, wg mnie nie jest to najlepsze rozwiązanie... nie można tego zablokować aby ładował jedynie kexty z BootCD.

ASUS MAXIMUS VII IMPACT | Core i7-4790K | 16GB DDR3 2400 CL10 | GTX 980 Ti | FiiO E10 | OS X Retail via UniBootX Clover

ASUS Z87M-PLUS | Core i5-4590T | 8GB DDR3L 1333 | HD4600 | OS X Retail via UniBootX Cloverbyłe haMac'i: ASUS P5W DH DeluxeASUS P7P55 WS Supercomputer | ASUS P8Z68 Deluxe/GEN3 | ASUS P8Z77-V PRO THUNDERBOLTJak uruchomić na wypasie ALC 882/888/889/1200 | STOP Gigafail | P5W DH Deluxe - perfekcyjny hackintosh | Piszę poprawnie po polsku!

Co daje kalibracja monitora - zobacz jak można poprawić jakość obrazu.

 

Najszybszy hackintosh na świecie za procesorem 12C identyfikujący się jako Mac Pro (Late 2013) wg rankingu Geekbench: 37000 pkt

 

Pomogliśmy Tobie - pomóż nam - przekaż darowiznę na utrzymanie forum.

 


#38 erdman

erdman
  • Members
  • 32 postów

Napisano 29 listopad 2010 - 16:30

Aha wszystko ok :) to na razie będę odpalal z bootCD system. Monitor z przejsciowka działa wszystko ok :) Juz wykrywa i nie ma zadnego problemu typu "poza zakresem".
Mac odpalił :) Odrazu :) tylko jeszcze nie wiem czy w 32bit czy 64bit..
Intel Core i7 875K 2.93GHz | Asus P7P55D-E Pro | 2 x 4096MB OCZ Reaper DDR3-1333 CL9 Kit | 2x 1000GB Samsung SpinPoint F3 7200U/m | 1024MB HIS Radeon HD 5770 GDDR5 PCIe

#39 rzooff

rzooff
  • R.E.D.
  • 5235 postów
  • LocationWarszawa

Napisano 29 listopad 2010 - 16:38

W 32bit i jeśli stanie nie odpalaniu grafiki przy pomocy ATY_Init, to niestety więcej niż 32 nie będzie.

Kabyl ostatnia rewizje wydal na chameleonie bodajze RC5 r482 albo r468 nie pamietam dokladnie, jest to juz stare rozwiazanie :/

Ale za to ma szanse działać w 64bitach...
Jak chłopakom starczy cierpliwości to myślę, że warto przetestować.

Z drobiazgów, to masz FakeSMC z błędną identyfikacją SMC

Tak zapomniałem to poprawić.

Ta wersja UniBootX jest oparta o chameleonie który ładuje DSDT, Extra itp itd z HDD, wg mnie nie jest to najlepsze rozwiązanie...

Muszę to sprawdzić. Bo np. u mnie tak się nie dzieje - ładuje się Extra z płytki. Widać to po NullCPU...
Masz może innego w miarę aktualnego cdboot, który działa u Ciebie?
A jeśli nie, to czy możesz sprawdzić czy tak samo wygląda boot z cdboot'a Oswaldini'ego?
http://dl.dropbox.com/u/9641107/P55-GD65/MacBootCD-ATI-v2.1.iso.zip


#40 oswaldini

oswaldini
  • Moderators
  • 10952 postów
  • LocationBrzeszcze / Kraków

Napisano 29 listopad 2010 - 16:46

Ja mam cdboot z najnowszej rewizji chameleona RC5 r643, rozwal paczke i wyciagnij sobie go.

MacBook Pro 2012 MD103 15" | i7-3615QM | 8 GB RAM | HD4000 + GT650M | Samsung 830 256 GB
Hack Gigabyte H81N | i5-4460 | 8 GB RAM | HD4600 | mSATA SSD 32GB + SSD 120GB + SSHD 500 GB | Raijintek Metis | SFX-L 500W | WiFi

HomeSerwer: HP G7 N54L | 2.2GHz (800-2200Mhz) | 8GB RAM | 2x WD RED 2TB | Synology DSM 6.1.6 @ Jun's bootloader | Time Machine + PLEX + CouchPotato + SickRage + masa innych

iPhone 7 32GB Black
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku! | CloverEFI | Nie pomagam na PRIV





Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych