Skocz do zawartości

haMac.pl używa cookie. Przeczytaj Privacy Policy aby dowiedzieć się więcej. Aby usunąć tę wiadomość, proszę kliknąć w przycisk po prawej:    Akceptuję użycie cookie

Zdjęcie
- - - - -

SnowLeo 10.6.5 i ATI 5750


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
27 odpowiedzi w tym temacie

#1 slawekj

slawekj
  • Members
  • 16 postów

Napisano 13 grudzień 2010 - 12:20

Temat wydzielony z:
http://hamac.pl/topi... ... vt3234.htm



Niestety żadna polecana metoda nie działa.
Do 10.6.4 wszystko działa po wgraniu 10.6.5 "śmieci" :-?
Zawsze zaznaczam... ati

#2 rzooff

rzooff
  • R.E.D.
  • 5235 postów
  • LocationWarszawa

Napisano 13 grudzień 2010 - 12:28

Opisz co dokładnie robisz, krok po kroku?

Napisz też jaki masz dokładnie model karty graficznej? Jakie wyjścia...
Czy po update nie da się już uruchomić systemu przy pomocy CD ?

Bez tych wszystkich szczegółowych danych nie dam rady nic poradzić.

#3 314TeR

314TeR

    Administrator

  • Administrators
  • 17730 postów
  • LocationWarszawa

Napisano 13 grudzień 2010 - 13:06

ati 5750

Ciężki temat... jak ruszy to tylko i wyłącznie na samym ATY_Init - masz go w instalatorze, lub boot od tarumy/kabyla + GraphicsEnabler:
http://www.insanelymac.com/forum/index.php?showtopic=231768&st=0

ASUS MAXIMUS VII IMPACT | Core i7-4790K | 16GB DDR3 2400 CL10 | GTX 980 Ti | FiiO E10 | OS X Retail via UniBootX Clover

ASUS Z87M-PLUS | Core i5-4590T | 8GB DDR3L 1333 | HD4600 | OS X Retail via UniBootX Cloverbyłe haMac'i: ASUS P5W DH DeluxeASUS P7P55 WS Supercomputer | ASUS P8Z68 Deluxe/GEN3 | ASUS P8Z77-V PRO THUNDERBOLTJak uruchomić na wypasie ALC 882/888/889/1200 | STOP Gigafail | P5W DH Deluxe - perfekcyjny hackintosh | Piszę poprawnie po polsku!

Co daje kalibracja monitora - zobacz jak można poprawić jakość obrazu.

 

Najszybszy hackintosh na świecie za procesorem 12C identyfikujący się jako Mac Pro (Late 2013) wg rankingu Geekbench: 37000 pkt

 

Pomogliśmy Tobie - pomóż nam - przekaż darowiznę na utrzymanie forum.

 


#4 slawekj

slawekj
  • Members
  • 16 postów

Napisano 13 grudzień 2010 - 19:32

Opisz co dokładnie robisz, krok po kroku?

Napisz też jaki masz dokładnie model karty graficznej? Jakie wyjścia...
Czy po update nie da się już uruchomić systemu przy pomocy CD ?

Bez tych wszystkich szczegółowych danych nie dam rady nic poradzić.

Karta to Sapphire Rederon HD 5750.

Wypalam płytkę z pliku "UniBootX for Asus P7P55 Series.RC2.iso" i do napędu.
W biosie ustawienia jak zalecane.

Bootowanie i instalowanie systemu.
Po zainstalowaniu i upgrade do 10.6.4 z pliku "MacOSXUpdCombo10.6.4.dmg" instaluję
paczkę “UniBootX" zaznaczam odpowiednie pola i restart.
System sam się odpala. I wszystko działa ale przy 1024x768.
Mam monitor 1920x1080.

Do tego momentu jest dobrze. Net działa i cały sytem.

Nawet prosi o automatyczne uaktualnienia. Jest ich siedem w tym do 10.6.5.
Zrobiłem automatycznie. Po restarcie "śmieci" na ekranie a bootowanie z UniBootX nic nie daje... po chwili "śmieci" na ekranie.
To samo jak robię z pliku " MacOSXUpdCombo10.6.5.dmg"
Problem jest tylko po uaktualnieniu do 10.6.5.

ati 5750

Ciężki temat... jak ruszy to tylko i wyłącznie na samym ATY_Init - masz go w instalatorze, lub boot od tarumy/kabyla + GraphicsEnabler:


Rejestracja i mam wskazany plik "boot_ioreg" a w nim są dwa pliki: "Kabyl_boot_HD4870.ioreg" i "Kabyl_boot_HD5770.ioreg"
Co z tym zrobić?

#5 rzooff

rzooff
  • R.E.D.
  • 5235 postów
  • LocationWarszawa

Napisano 13 grudzień 2010 - 21:18

Ustal jaki DeviceID ma Twoja karta. Wtedy może będzie można spróbować wersji Traumy.

#6 slawekj

slawekj
  • Members
  • 16 postów

Napisano 13 grudzień 2010 - 22:14

PCI\VEN_1002&DEV_68BE&SUBSYS_E138174B&REV_00
PCI\VEN_1002&DEV_68BE&SUBSYS_E138174B
PCI\VEN_1002&DEV_68BE&CC_030000
PCI\VEN_1002&DEV_68BE&CC_0300

#7 oswaldini

oswaldini
  • Moderators
  • 10987 postów
  • LocationBrzeszcze / Kraków

Napisano 13 grudzień 2010 - 22:27

Trzeba dodać do ATI5000Controller.kext do sekcji IOPCIMatch DevID: 0x68BE1002, z tego co przepatrzylem nie ma tam tego ID. Pewnie jakas niereferencyjna karta

MacBook Pro 2012 MD103 15" | i7-3615QM | 8 GB RAM | HD4000 + GT650M | Samsung 830 256 GB
Hack Gigabyte H81N | i5-4460 | 8 GB RAM | HD4600 + GTX650 | 2x HP 24" + 1x Dell 27" | mSATA SSD 32GB + SSD 120GB + SSHD 500 GB | Raijintek Metis | SFX-L 500W | WiFi+BT

HomeSerwer: Dell 7010 | i3-3240 | 14 GB RAM | 2x WD RED 2TB | Synology DSM 6.1.6 @ Jun's bootloader | Virtual Machine Manager | Time Machine + PLEX + CouchPotato + SickRage + masa innych

iPhone 7 32GB Black
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku! | Nie pomagam na PRIV


#8 314TeR

314TeR

    Administrator

  • Administrators
  • 17730 postów
  • LocationWarszawa

Napisano 13 grudzień 2010 - 22:38

Trzeba dodać do ATI5000Controller.kext do sekcji IOPCIMatch DevID: 0x68BE1002, z tego co przepatrzylem nie ma tam tego ID. Pewnie jakas niereferencyjna karta

Lub zmodyfikować LegacyATIControler - jest w wątku o 4850/4870 i wrzucić do /E/KS.

ASUS MAXIMUS VII IMPACT | Core i7-4790K | 16GB DDR3 2400 CL10 | GTX 980 Ti | FiiO E10 | OS X Retail via UniBootX Clover

ASUS Z87M-PLUS | Core i5-4590T | 8GB DDR3L 1333 | HD4600 | OS X Retail via UniBootX Cloverbyłe haMac'i: ASUS P5W DH DeluxeASUS P7P55 WS Supercomputer | ASUS P8Z68 Deluxe/GEN3 | ASUS P8Z77-V PRO THUNDERBOLTJak uruchomić na wypasie ALC 882/888/889/1200 | STOP Gigafail | P5W DH Deluxe - perfekcyjny hackintosh | Piszę poprawnie po polsku!

Co daje kalibracja monitora - zobacz jak można poprawić jakość obrazu.

 

Najszybszy hackintosh na świecie za procesorem 12C identyfikujący się jako Mac Pro (Late 2013) wg rankingu Geekbench: 37000 pkt

 

Pomogliśmy Tobie - pomóż nam - przekaż darowiznę na utrzymanie forum.

 


#9 slawekj

slawekj
  • Members
  • 16 postów

Napisano 13 grudzień 2010 - 22:48

Odczyt z Mac'a

ATI Radeon HD 5700 Series:

Model zestawu układów: ATI Radeon HD 5700 Series
Typ: GPU
Magistrala: PCIe
Gniazdo: Slot-1
Szerokość szyny PCIe: x16
VRAM (łącznie): 256 MB
Producent: ATI (0x1002)
ID urządzenia: 0x68be
ID korekty: 0x0000
Korekta ROM: 113-B7710C-176
Wersja sterownika EFI: 01.00.318

[ Dodano: 2010-12-13, 23:08 ]
Znalazłem taki opis...

http://osx86.co/f36/support-for-some-hd5000-series-gfx-cards-emerged-t6326/

Jestem za cienki...

#10 314TeR

314TeR

    Administrator

  • Administrators
  • 17730 postów
  • LocationWarszawa

Napisano 13 grudzień 2010 - 23:30

Znalazłem taki opis...

On dotyczy systemów sprzed aktualizacji 10.6.5, po niej powinno wystarczyć dogranie ATY_Init.

ASUS MAXIMUS VII IMPACT | Core i7-4790K | 16GB DDR3 2400 CL10 | GTX 980 Ti | FiiO E10 | OS X Retail via UniBootX Clover

ASUS Z87M-PLUS | Core i5-4590T | 8GB DDR3L 1333 | HD4600 | OS X Retail via UniBootX Cloverbyłe haMac'i: ASUS P5W DH DeluxeASUS P7P55 WS Supercomputer | ASUS P8Z68 Deluxe/GEN3 | ASUS P8Z77-V PRO THUNDERBOLTJak uruchomić na wypasie ALC 882/888/889/1200 | STOP Gigafail | P5W DH Deluxe - perfekcyjny hackintosh | Piszę poprawnie po polsku!

Co daje kalibracja monitora - zobacz jak można poprawić jakość obrazu.

 

Najszybszy hackintosh na świecie za procesorem 12C identyfikujący się jako Mac Pro (Late 2013) wg rankingu Geekbench: 37000 pkt

 

Pomogliśmy Tobie - pomóż nam - przekaż darowiznę na utrzymanie forum.

 


#11 slawekj

slawekj
  • Members
  • 16 postów

Napisano 13 grudzień 2010 - 23:47

Mogę liczyć na zmodyfikowany UniBootX ?

#12 314TeR

314TeR

    Administrator

  • Administrators
  • 17730 postów
  • LocationWarszawa

Napisano 13 grudzień 2010 - 23:53

Mogę liczyć na zmodyfikowany UniBootX ?

To co musisz spróbować zrobić to zainstalować system, a potem zainstalować pakiet wybierając w dostosuj, ATY_Init. Dopiero wgraj aktualizację do 10.6.5.

Możesz też wgrać nawet teraz ATY_Init z konsoli instalatora systemu - jest to wykonalne.

ASUS MAXIMUS VII IMPACT | Core i7-4790K | 16GB DDR3 2400 CL10 | GTX 980 Ti | FiiO E10 | OS X Retail via UniBootX Clover

ASUS Z87M-PLUS | Core i5-4590T | 8GB DDR3L 1333 | HD4600 | OS X Retail via UniBootX Cloverbyłe haMac'i: ASUS P5W DH DeluxeASUS P7P55 WS Supercomputer | ASUS P8Z68 Deluxe/GEN3 | ASUS P8Z77-V PRO THUNDERBOLTJak uruchomić na wypasie ALC 882/888/889/1200 | STOP Gigafail | P5W DH Deluxe - perfekcyjny hackintosh | Piszę poprawnie po polsku!

Co daje kalibracja monitora - zobacz jak można poprawić jakość obrazu.

 

Najszybszy hackintosh na świecie za procesorem 12C identyfikujący się jako Mac Pro (Late 2013) wg rankingu Geekbench: 37000 pkt

 

Pomogliśmy Tobie - pomóż nam - przekaż darowiznę na utrzymanie forum.

 


#13 rzooff

rzooff
  • R.E.D.
  • 5235 postów
  • LocationWarszawa

Napisano 14 grudzień 2010 - 00:21

Ale nie ma jego DeviceID w ATI5000Controller.kext więc wydaje mi się, że jeszcze trzeba albo zmodyfikować kext. Albo, tak jak pisałeś wcześniej dorzucić Legcy. Nie znalazłem gotowca do 5xxx, więc przerobiłem Legacy do 48xx i dodałem DeviceID jakie ma slawekj. Myślę, że powinno działać - załączam.

slawekj, jeśli masz jeszcze zainstalowany 10.6.5, to spróbuj go odpalić poniższym BootCD. Jest tam dodany wspomniany wyżej Legacy:
http://dl.dropbox.com/u/750399/OSx86/UNIBOOTEX/Asus%20P7P55%20Series/UniBootX%20for%20Asus%20P7P55%20Series%20%28BC6%29.iso.zip
Jak zadziała, to będzie wiadomo co dalej. Jak nie, to trzeba będzie dalej kombinować.

Załączone pliki



#14 slawekj

slawekj
  • Members
  • 16 postów

Napisano 14 grudzień 2010 - 16:53

Kilka prób.... na wszyskie możliwe sposoby.
Działa do 10.6.4.

Przy 6.5 na nowym UniBoot system nie odpala a procedura ładowania zatrzymuje się na linii poleceń "ApplePSZALPSGLidePoint:Dictionary Object:HIDDEefaulPiaramaters Volue: ??"

Poprzednio system odpalaL ale ze "śmieciami" na ekranie.

Co mam zrobić z plikiem Legacy.... w załączniku ?

#15 rzooff

rzooff
  • R.E.D.
  • 5235 postów
  • LocationWarszawa

Napisano 14 grudzień 2010 - 17:18

Plik jest na BootCD ale skoro nie pomogło to na razie nic z nim nie rób.
Poproszę o screen z całością komunikatów jakie masz na ekranie - może czegoś jeszcze się dowiemy.

Czy 10.6.5 da się odpalić u Ciebie w Safe Mode (parametr -x przy starcie)?

#16 314TeR

314TeR

    Administrator

  • Administrators
  • 17730 postów
  • LocationWarszawa

Napisano 14 grudzień 2010 - 18:04

Działa do 10.6.4.

Nie działa... Jedynie masz obraz w trybie VESA.

Przy 6.5 na nowym UniBoot system nie odpala a procedura ładowania zatrzymuje się na linii poleceń "ApplePSZALPSGLidePoint:Dictionary Object:HIDDEefaulPiaramaters Volue: ??"

System odpala się, lecz VGA nie jest poprawnie inicjalizowana - system nie zawiesza się i raczej nic złego w komunikatach nie znajdziesz, po prostu VGA nie odpaliła i system pozostał w trybie tekstowym.

Poprzednio system odpalaL ale ze "śmieciami" na ekranie.

To oznacza że system rozpoznał VGA, więc ma do niego sterowniki ale karta nie została poprawnie zainicjowana.

Generalnie w Twoim przypadku podejrzewam problem z doborem framebuffer'a dla ATI. To co ja bym zrobił na twoim miejscu to zainstalował obok siebie dwa systemy - jeden zostawił w wersji 10.6.4 aby mieć z niego dostęp do drugiego w wersji 10.6.5 na którym będziesz przeprowadzał eksperymenty. Najlepiej jakby to były osobne dwa dyski, ale jeśli nie, to system 10.6.5 musi być na pierwszej partycji a 10.6.4 na drugiej. Chameleon'a musisz zainstalować jednego, na pierwszej partycji i na niej też posadź /Extra. W nim będziesz wrzucał ATY_Init czy inne kexty a po wrzuceniu odpalał 10.6.5 aby zobaczyć czy wstał... Tak przetestujesz najszybciej i najefektywniej na jakim rozwiązaniu zaskoczy Ci VGA.

ASUS MAXIMUS VII IMPACT | Core i7-4790K | 16GB DDR3 2400 CL10 | GTX 980 Ti | FiiO E10 | OS X Retail via UniBootX Clover

ASUS Z87M-PLUS | Core i5-4590T | 8GB DDR3L 1333 | HD4600 | OS X Retail via UniBootX Cloverbyłe haMac'i: ASUS P5W DH DeluxeASUS P7P55 WS Supercomputer | ASUS P8Z68 Deluxe/GEN3 | ASUS P8Z77-V PRO THUNDERBOLTJak uruchomić na wypasie ALC 882/888/889/1200 | STOP Gigafail | P5W DH Deluxe - perfekcyjny hackintosh | Piszę poprawnie po polsku!

Co daje kalibracja monitora - zobacz jak można poprawić jakość obrazu.

 

Najszybszy hackintosh na świecie za procesorem 12C identyfikujący się jako Mac Pro (Late 2013) wg rankingu Geekbench: 37000 pkt

 

Pomogliśmy Tobie - pomóż nam - przekaż darowiznę na utrzymanie forum.

 


#17 rzooff

rzooff
  • R.E.D.
  • 5235 postów
  • LocationWarszawa

Napisano 14 grudzień 2010 - 18:13

Ponieważ dyskusja nie dotyczy samego UniBootX'a tylko konkretnej karty graficznej, wydzielam ją jako nowy wątek.
Oczywiście jeśli uda się znaleźć rozwiązanie, które można dołączyć do UniBootX'a to tak się stanie.

Nie mam takiej karty u siebie i szybciej uzyskasz jakiś efekt jeśli trochę sam poszperasz, nie tylko czekając na nasze rady - dawane niestety nieco w ciemno.

Najwygodniejbyłoby gdyby dało się odpalić w Safe Mode. Wtedy można działać na jednym systemie.
Dlatego pytałem wyżej czy istnieje taka opcja???

#18 314TeR

314TeR

    Administrator

  • Administrators
  • 17730 postów
  • LocationWarszawa

Napisano 14 grudzień 2010 - 18:17

Najwygodniejbyłoby gdyby dało się odpalić w Safe Mode. Wtedy można działać na jednym systemie.
Dlatego pytałem wyżej czy istnieje taka opcja???

Przy ATI to nie wyjdzie... przerobiłem to boleśnie parę razy... jedyny sposób to walka na dwa systemy...

ASUS MAXIMUS VII IMPACT | Core i7-4790K | 16GB DDR3 2400 CL10 | GTX 980 Ti | FiiO E10 | OS X Retail via UniBootX Clover

ASUS Z87M-PLUS | Core i5-4590T | 8GB DDR3L 1333 | HD4600 | OS X Retail via UniBootX Cloverbyłe haMac'i: ASUS P5W DH DeluxeASUS P7P55 WS Supercomputer | ASUS P8Z68 Deluxe/GEN3 | ASUS P8Z77-V PRO THUNDERBOLTJak uruchomić na wypasie ALC 882/888/889/1200 | STOP Gigafail | P5W DH Deluxe - perfekcyjny hackintosh | Piszę poprawnie po polsku!

Co daje kalibracja monitora - zobacz jak można poprawić jakość obrazu.

 

Najszybszy hackintosh na świecie za procesorem 12C identyfikujący się jako Mac Pro (Late 2013) wg rankingu Geekbench: 37000 pkt

 

Pomogliśmy Tobie - pomóż nam - przekaż darowiznę na utrzymanie forum.

 


#19 slawekj

slawekj
  • Members
  • 16 postów

Napisano 14 grudzień 2010 - 18:35

Teraz mam system 10.6.5 bez paczki "UniBootX".
Można tylko uruchomić za pomocą UniBoot ale efekt znany .... "śmieci"
Przyciskanie kalwisza Shift nic nie daje. Czy o taki Safe Mode chodzi?

#20 rzooff

rzooff
  • R.E.D.
  • 5235 postów
  • LocationWarszawa

Napisano 14 grudzień 2010 - 18:45

Shift???? A co to niby miałoby dać?
Trzeba wpisać -x, albo wybrać w Chameleonie "Safe Boot".

Ale raczej trzeba będzie robić tak jak pisze 314TeR...

Mam jeszcze 2 pomysły.
1. Zmodyfikowanie zamego ATI5000Controler.kext - może mój Legacy nie działa dobrze.
Czyli instalacja UniBootX Installer z opcją ATY_Init i potem podmiana kexta z załącznika - wystarczy przeciągnąć tego kexta na ikonę KextUtility (znajdziesz via google).

2. Użycie boot'a Traum'y.
Czyli instalacja UniBootX Installer z opcją GraphicsEnabler, a następnie podmiana boot'a. Możesz to zrobić przy pomocy prostego instalatora, który załączam.
Prawdopodobnie sypnie się wtedy część rozpoznawania sprzętu - CPU, RAM. Ale to kosmetyka do naprawienia. Najważniejsze by ruszyła grafika.
Jeśli nie zadziała możesz jeszcze popróbować dopisywanie do com.apple.boot.plist różnych Framebuffer'ów, domyślny to "Vervet" - opis:
http://www.insanelymac.com/forum/index.php?showtopic=231768

Załączone pliki






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych