Skocz do zawartości

haMac.pl używa cookie. Przeczytaj Privacy Policy aby dowiedzieć się więcej. Aby usunąć tę wiadomość, proszę kliknąć w przycisk po prawej:    Akceptuję użycie cookie

Zdjęcie

Asus P7P55 (cała seria) - UniBootX


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
207 odpowiedzi w tym temacie

#21 rzooff

rzooff
  • R.E.D.
  • 5235 postów
  • LocationWarszawa

Napisano 22 grudzień 2010 - 23:31

Racja! Literówka - ACPI - już poprawione.

tezet, jeśli chodzi o Boot'a, w paczce, którą załączałem do postu w podlinkowanym wątku, to jest to boot Kabyl'a na bazie rozwiązania Traum'y - z tego samego wątku :) Czyli ten obecnie skreślony.
Użyłeś tego mojego instalatora?
Aha - dzięki za informacje o FW!

#22 314TeR

314TeR

    Administrator

  • Administrators
  • 17754 postów
  • LocationWarszawa

Napisano 22 grudzień 2010 - 23:35

rzooff, warto by dodać do opisu, żeby delikwent z świeżo upieczonym zestawem wpierw zaktualizował bios do najnowszej wersji a następnie brał się za instalację.

PS - Sprawdzone na P7P55D-E + i5-750, instalacja w 100% poprawna, poza problemami z VGA, ale to nie związane z samym UniBootX'em.

ASUS MAXIMUS VII IMPACT | Core i7-4790K | 16GB DDR3 2400 CL10 | GTX 980 Ti | FiiO E10 | OS X Retail via UniBootX Clover

ASUS Z87M-PLUS | Core i5-4590T | 8GB DDR3L 1333 | HD4600 | OS X Retail via UniBootX Cloverbyłe haMac'i: ASUS P5W DH DeluxeASUS P7P55 WS Supercomputer | ASUS P8Z68 Deluxe/GEN3 | ASUS P8Z77-V PRO THUNDERBOLTJak uruchomić na wypasie ALC 882/888/889/1200 | STOP Gigafail | P5W DH Deluxe - perfekcyjny hackintosh | Piszę poprawnie po polsku!

Co daje kalibracja monitora - zobacz jak można poprawić jakość obrazu.

 

Najszybszy hackintosh na świecie za procesorem 12C identyfikujący się jako Mac Pro (Late 2013) wg rankingu Geekbench: 37000 pkt

 

Pomogliśmy Tobie - pomóż nam - przekaż darowiznę na utrzymanie forum.

 


#23 tezet

tezet
  • Members
  • 12 postów

Napisano 22 grudzień 2010 - 23:54

tezet, jeśli chodzi o Boot'a, w paczce, którą załączałem do postu w podlinkowanym wątku, to jest to boot Kabyl'a na bazie rozwiązania Traum'y - z tego samego wątku :) Czyli ten obecnie skreślony.
Użyłeś tego mojego instalatora?


Tak, użyłem Twojego instalatora. Na moje nieszczęście był to ostatni boot, który przetestowałem, a skreślonego z wątku Kabyla nawet nie sprawdzałem. Gdyby to zawiodło, zabrałbym się za czytanie FAQów i głębsze grzebanie. Ale, że zadziałało, to chyba pozostanę ignorantem do czasu aż się coś wysypie :-)
A co to była w takim razie wersja druga z instalatorem?
Wszystkie 3 booty (tzn. 2 wrzucone przez Ciebie i najnowsza Kabyla) zachowywały mi się inaczej:
* Kabyl - czarny ekran
* Trauma 1 - działa
* Trauma 2 - wyłączał system (wyświetlał ekran ręcznego wyłączenia komputera)
P7P55D-E | Core i7 870 | 6GB DDR3 | HD 5770 | 2x SpinPoint F3 1TB | Fractal Design Define R3 | M-Audio Firewire Solo | Snow Leopard Retail

#24 oswaldini

oswaldini
  • Moderators
  • 10991 postów
  • LocationBrzeszcze / Kraków

Napisano 23 grudzień 2010 - 00:09

Do kabyla zastosuj wyciągniety bios, opisałem tutaj:
http://hamac.pl/topi... ... 356,30.htm
Po podrzuceniu biosu ładnie zaskakuje :)

Sciagnij najnowsza wersje, jest chyab na chameleonie 674
http://www.insanelymac.com/forum/index.php?showtopic=231768&st=0&start=0

MacBook Pro 2012 MD103 15" | i7-3615QM | 8 GB RAM | HD4000+GT650M | Samsung 830 256 GB
Hack Gigabyte H81N | i5-4460 | 8 GB RAM | HD4600+GTX650 | 2xHP 24" + 1xDell 27" | mSATA SSD 32GB + SSD 120GB + SSHD 500 GB | Raijintek Metis | SFX-L 500W | WiFi+BT

HomeSerwer: Dell 7010 | i3-3240 | 14 GB RAM | 2xWD RED 2TB | Synology DSM 6.1.7 @ Jun's bootloader | Virtual Machine Manager | Time Machine + PLEX + CouchPotato + SickRage + masa innych

iPhone 7 32GB Black
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku! | Nie pomagam na PRIV


#25 barylatko

barylatko
  • Members
  • 655 postów

Napisano 23 grudzień 2010 - 00:13

Po zainstalowaniu Uniboota czasami, nieregularnie wyskakuje mi KP
załączam screen

Hack:  Yosemite 10.10.2  | Asus P5WDG2 WS PRO | CORE 2 QUAD Q6600  | nV 640GT | 8GB DDR2 |
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku!


#26 rzooff

rzooff
  • R.E.D.
  • 5235 postów
  • LocationWarszawa

Napisano 23 grudzień 2010 - 00:20

Racja - info dodane, a także w FAQ pytanie dot. późniejszej aktualizacji Biosu.
Na razie sytuacja wygląda tak:

Sprawdzone płyty gł.
Asus P7P55D PRO - ok
Asus P7P55D - ok
Asus P7P55D-E - ok
Asus P7P55 SuperComputer ??? chyba tylko BootCD był sprawdzony

Sprawdzone CPU
i5-750 - ok
i7-870 - ok
i7-875k - ok

Sprawdzone CPU
ATI 4870 - GE
ATI 5770 - ATY_Init lub kombinacja z podmianą na boot'a Kabyla v1
ATI 5870 - j.w. tylko chyba boot v2 - ale nie jestem pewien?
NVidia GF8400GS - GE
NVidia GF7300GT - nie działa z GE, NVenablerem ani ATY_Init

Wygląda też na to, że ATY_Init może obniżać osiągi GPU -> tak było z ATI 5870.

#27 barylatko

barylatko
  • Members
  • 655 postów

Napisano 23 grudzień 2010 - 00:24

Potwierdzam na Boot od Kabyla HD5870 działa pięknie. Zaraz a;bo jutro zrobię tutka (dzięki koledze oswaldini ) i można tutaj linka podać jak odpalić HD5870

Edit1:

Kojarzycie co może oznaczać mój KP?

Hack:  Yosemite 10.10.2  | Asus P5WDG2 WS PRO | CORE 2 QUAD Q6600  | nV 640GT | 8GB DDR2 |
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku!


#28 rzooff

rzooff
  • R.E.D.
  • 5235 postów
  • LocationWarszawa

Napisano 23 grudzień 2010 - 00:24

Po zainstalowaniu Uniboota czasami, nieregularnie wyskakuje mi KP załączam screen

Rozumiem, że to przy starcie systemu?
Np. DSDT raczej panikowałoby za każdym razem. Więc to raczej jakiś kext.
Widać tam wpis związany z audio - może VoodooHDA ?
Jak często się to zdarza?

Której wersji boot'a od Kabyl'a używasz?
Jeśli drugiej, to sprawdź proszę czy pierwsza też przypadkiem nie działa.
W takiej sytuacji mógłbym spróbować wrzucić tą wersję Chameleon'a, zamiast kombinacji z ATY_Init.

#29 barylatko

barylatko
  • Members
  • 655 postów

Napisano 23 grudzień 2010 - 00:26

Zdarza się to dość często co 2 raz po odpaleniu....

Hack:  Yosemite 10.10.2  | Asus P5WDG2 WS PRO | CORE 2 QUAD Q6600  | nV 640GT | 8GB DDR2 |
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku!


#30 314TeR

314TeR

    Administrator

  • Administrators
  • 17754 postów
  • LocationWarszawa

Napisano 23 grudzień 2010 - 00:26

Asus P7P55 SuperComputer ??? chyba tylko BootCD był sprawdzony

Tak dokładnie... lecz nie sądzę aby były jakiekolwiek problemy... ta płyta nie ma większości bajerów jak e-sata, sata 6.0, pata, usb 3.0 itp itd... więc możesz ją spokojnie dopisać do listy z uwagą, że do dźwięku jest dostępny osobno ALC1200. :-D

ASUS MAXIMUS VII IMPACT | Core i7-4790K | 16GB DDR3 2400 CL10 | GTX 980 Ti | FiiO E10 | OS X Retail via UniBootX Clover

ASUS Z87M-PLUS | Core i5-4590T | 8GB DDR3L 1333 | HD4600 | OS X Retail via UniBootX Cloverbyłe haMac'i: ASUS P5W DH DeluxeASUS P7P55 WS Supercomputer | ASUS P8Z68 Deluxe/GEN3 | ASUS P8Z77-V PRO THUNDERBOLTJak uruchomić na wypasie ALC 882/888/889/1200 | STOP Gigafail | P5W DH Deluxe - perfekcyjny hackintosh | Piszę poprawnie po polsku!

Co daje kalibracja monitora - zobacz jak można poprawić jakość obrazu.

 

Najszybszy hackintosh na świecie za procesorem 12C identyfikujący się jako Mac Pro (Late 2013) wg rankingu Geekbench: 37000 pkt

 

Pomogliśmy Tobie - pomóż nam - przekaż darowiznę na utrzymanie forum.

 


#31 barylatko

barylatko
  • Members
  • 655 postów

Napisano 23 grudzień 2010 - 00:26

Kurde teraz zauważyłem, że nie działa mi sleep i autosleep.

Hack:  Yosemite 10.10.2  | Asus P5WDG2 WS PRO | CORE 2 QUAD Q6600  | nV 640GT | 8GB DDR2 |
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku!


#32 rzooff

rzooff
  • R.E.D.
  • 5235 postów
  • LocationWarszawa

Napisano 23 grudzień 2010 - 00:27

To wywal chwilowo VoodooHDA i zobacz czy też tak się będzie działo.
Odłącz też wszelkie "zbędne" peryferia - dyski USB itp.
Nie jest wykluczone, że winowajcą jest ten Kabyl'owy boot - to wersja testowa...

U mnie nic takiego się nie dzieje. Hmm

#33 barylatko

barylatko
  • Members
  • 655 postów

Napisano 23 grudzień 2010 - 00:27

ALC1200

i tego Ci zazdroszczę... :-P :-P

[ Dodano: 2010-12-23, 00:29 ]
Ale u Oswaldiniego działa sleep na tym boocie

Hack:  Yosemite 10.10.2  | Asus P5WDG2 WS PRO | CORE 2 QUAD Q6600  | nV 640GT | 8GB DDR2 |
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku!


#34 tezet

tezet
  • Members
  • 12 postów

Napisano 23 grudzień 2010 - 00:31

Zapomniałem dodać, że u mnie sleep też działa :-) I to nawet z M-Audio.
P7P55D-E | Core i7 870 | 6GB DDR3 | HD 5770 | 2x SpinPoint F3 1TB | Fractal Design Define R3 | M-Audio Firewire Solo | Snow Leopard Retail

#35 rzooff

rzooff
  • R.E.D.
  • 5235 postów
  • LocationWarszawa

Napisano 23 grudzień 2010 - 00:31

Z kolei na P7P55 ktoś z używających ATY_Init pisał, że sleep mu działa na tym kext'cie...
Chyba muszę kupić grafę ATI i samemu wybadać jak to wygląda.

tezet, rozumiem, że nie masz KP przy uruchamianiu?
Możliwe, że Ty używasz pierwszej wersji, ktora działa stabilniej niż nowsza, której używa (chyba) barylatko.

#36 barylatko

barylatko
  • Members
  • 655 postów

Napisano 23 grudzień 2010 - 00:32

rzooff, mogę do testów pożyczyć...

Hack:  Yosemite 10.10.2  | Asus P5WDG2 WS PRO | CORE 2 QUAD Q6600  | nV 640GT | 8GB DDR2 |
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku!


#37 oswaldini

oswaldini
  • Moderators
  • 10991 postów
  • LocationBrzeszcze / Kraków

Napisano 23 grudzień 2010 - 00:34

Wszystkie dotychczasowe testowane przezemnie ATI (5750, 5770, 5870, 5970) na ATY_Init nie wybudzały sie ze sleepa a wentyle się nie wyłączały w cale. Na bootcie od Kabyla nie mam żadnych problemów. Polecam

PS: nie udalo mi sie odpalić 5970 za pomocą tego boota ale winowajca był chyba wpis "yes" dla UseAtiROM od dużej litery (u mnie działa tylko od małej !) Jeszcze to przetestuje !

MacBook Pro 2012 MD103 15" | i7-3615QM | 8 GB RAM | HD4000+GT650M | Samsung 830 256 GB
Hack Gigabyte H81N | i5-4460 | 8 GB RAM | HD4600+GTX650 | 2xHP 24" + 1xDell 27" | mSATA SSD 32GB + SSD 120GB + SSHD 500 GB | Raijintek Metis | SFX-L 500W | WiFi+BT

HomeSerwer: Dell 7010 | i3-3240 | 14 GB RAM | 2xWD RED 2TB | Synology DSM 6.1.7 @ Jun's bootloader | Virtual Machine Manager | Time Machine + PLEX + CouchPotato + SickRage + masa innych

iPhone 7 32GB Black
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku! | Nie pomagam na PRIV


#38 rzooff

rzooff
  • R.E.D.
  • 5235 postów
  • LocationWarszawa

Napisano 23 grudzień 2010 - 00:36

W takim razie po Świętach powalczę osobiście z ATI 5xxx.

oswaldini, mowa o wersji 1 czy 2 tego boot'a?

#39 barylatko

barylatko
  • Members
  • 655 postów

Napisano 23 grudzień 2010 - 00:38

Spoko jak coś dawaj znać to jakoś sie dogadamy...

[ Dodano: 2010-12-23, 00:40 ]
Bez VoodooHDA nie mam sleep ale nie mam KP...

[ Dodano: 2010-12-23, 00:45 ]
Zainstalowałem teraz Trauma's ATI boot.2 i system mi nie wstaje...

Hack:  Yosemite 10.10.2  | Asus P5WDG2 WS PRO | CORE 2 QUAD Q6600  | nV 640GT | 8GB DDR2 |
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku!


#40 tezet

tezet
  • Members
  • 12 postów

Napisano 23 grudzień 2010 - 00:45

Jeszcze nie widziałem ani jednego KP. Ale muszę podkreślić, że jeszcze cudów na tym systemie nie robiłem (dopiero dzisiaj postawiłem) :-)
P7P55D-E | Core i7 870 | 6GB DDR3 | HD 5770 | 2x SpinPoint F3 1TB | Fractal Design Define R3 | M-Audio Firewire Solo | Snow Leopard Retail




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych