Skocz do zawartości

haMac.pl używa cookie. Przeczytaj Privacy Policy aby dowiedzieć się więcej. Aby usunąć tę wiadomość, proszę kliknąć w przycisk po prawej:    Akceptuję użycie cookie

Zdjęcie
- - - - -

Tutek jak odpalić ATI HD5870 Mac OSX 10.6.5


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
42 odpowiedzi w tym temacie

#21 rzooff

rzooff
  • R.E.D.
  • 5235 postów
  • LocationWarszawa

Napisano 16 grudzień 2010 - 18:50

cp boot /
+ uprawnienia:
chown -R 0:0 /boot
chmod -R 755 /boot


#22 barylatko

barylatko
  • Members
  • 594 postów

Napisano 16 grudzień 2010 - 18:50

Ok ale jak juz podmienie plik?

Hack:  Yosemite 10.10.2  | Asus P5WDG2 WS PRO | CORE 2 QUAD Q6600  | nV 640GT | 8GB DDR2 |
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku!


#23 rzooff

rzooff
  • R.E.D.
  • 5235 postów
  • LocationWarszawa

Napisano 16 grudzień 2010 - 18:51

Chameleon mieści się w owym pliku boot.

#24 barylatko

barylatko
  • Members
  • 594 postów

Napisano 16 grudzień 2010 - 19:52

Jak robie tak jak kazałeś z boot to mam coś takiego :

[ Dodano: 2010-12-16, 19:58 ]
I grafika wyje 10 razy glosniej i nie odpala nic. Wybieram w chameleonie system i tyle czarny ekran

Hack:  Yosemite 10.10.2  | Asus P5WDG2 WS PRO | CORE 2 QUAD Q6600  | nV 640GT | 8GB DDR2 |
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku!


#25 rzooff

rzooff
  • R.E.D.
  • 5235 postów
  • LocationWarszawa

Napisano 16 grudzień 2010 - 22:28

To co robisz w terminalu to kopiowanie pliku boot, który masz zainstalowany w to samo miejsce... Czyli nic nie zmieniłeś ;-)
Wrzuć sobie tego nowego boot'a np. na pulpit i potem:
sudo -s
cp /Users/user/Desktop/boot /
chown -R 0:0 /boot
chmod -R 755 /boot
exit
Ze screenu wnioskuję, że logujesz się jako "user". Jeśli nie to w powyższych komendach trzeba zmienić user na właściwą nazwę.

#26 barylatko

barylatko
  • Members
  • 594 postów

Napisano 16 grudzień 2010 - 23:04

Po zrobieniu tego co napisałeś wyskakuje mi to:

Hack:  Yosemite 10.10.2  | Asus P5WDG2 WS PRO | CORE 2 QUAD Q6600  | nV 640GT | 8GB DDR2 |
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku!


#27 rzooff

rzooff
  • R.E.D.
  • 5235 postów
  • LocationWarszawa

Napisano 16 grudzień 2010 - 23:18

A skąd Ci się tam bierze HDA Enabler?

#28 oswaldini

oswaldini
  • Moderators
  • 10658 postów
  • LocationBrzeszcze / Kraków

Napisano 16 grudzień 2010 - 23:25

Moge sie zalozyc ze to distro 10.6.x a nie retail (ew. wczesniej bylo voodoo)l. Ostatnio mialem taka sama akcje KLOCILEM SIE I MOWILEM ZE TO DISTRO I MIALEM RACJE :)

MacBook Pro 2012 MD103 15" | i7-3615QM | 8 GB RAM | HD4000 + GT650M | Samsung 830 256 GB
Hack Gigabyte H81N | i5-4460 | 8 GB RAM | HD4600 | SSHD 500 GB | Raijintek Metis | SFX-L 500W | WiFi
HomeSerwer: HP G7 N54L | 2.2GHz (800-2200Mhz) | 4GB RAM | 2x WD RED 2TB | Synology DSM 6.0.2 @ Jun's bootloader | Time Machine + PLEX + CouchPotato + SickRage + masa innych

iPhone 7 32GB Black
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku! | CloverEFI | Nie pomagam na PRIV


#29 barylatko

barylatko
  • Members
  • 594 postów

Napisano 16 grudzień 2010 - 23:27

Moge sie zalozyc ze to distro 10.6.x a nie retail (ew. wczesniej bylo voodoo)l. Ostatnio mialem taka sama akcje KLOCILEM SIE I MOWILEM ZE TO DISTRO I MIALEM RACJE :)


To o co się chcesz założyć Panie kolego ze to jest retail?

[ Dodano: 2010-12-16, 23:28 ]

A skąd Ci się tam bierze HDA Enabler?


Nie mam pojęcia w zyciu go nie instalowałem. Na goly system instaluję Unibota i to wszystko.

Hack:  Yosemite 10.10.2  | Asus P5WDG2 WS PRO | CORE 2 QUAD Q6600  | nV 640GT | 8GB DDR2 |
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku!


#30 314TeR

314TeR

    Administrator

  • Administrators
  • 16842 postów
  • LocationWarszawa

Napisano 17 grudzień 2010 - 00:16

Wgrałeś jakieś zmodyfikowane AppleHDA, albo przy okazji innych walk z dźwiękiem... ale skądś ono musiało się tam wziąć... z nieba nie spadło, a na UniBootX jego nie ma. ;-)

Zrób wpierw porządek z kextami, albo najlepiej postaw od nowa czysty system i nic nie mieszaj w nim a w szczególności z kextami od VGA. W 10.6.5 masz je najnowsze z możliwych.

ASUS MAXIMUS VII IMPACT | Core i7-4790K | 16GB DDR3 2400 CL10 | GTX 980 Ti | FiiO E10 | OS X Retail via UniBootX Clover

ASUS Z87M-PLUS | Core i5-4590T | 8GB DDR3L 1333 | HD4600 | OS X Retail via UniBootX Cloverbyłe haMac'i: ASUS P5W DH DeluxeASUS P7P55 WS Supercomputer | ASUS P8Z68 Deluxe/GEN3 | ASUS P8Z77-V PRO THUNDERBOLTJak uruchomić na wypasie ALC 882/888/889/1200 | STOP Gigafail | P5W DH Deluxe - perfekcyjny hackintosh | Piszę poprawnie po polsku!

Co daje kalibracja monitora - zobacz jak można poprawić jakość obrazu.

 

Najszybszy hackintosh na świecie za procesorem 12C identyfikujący się jako Mac Pro (Late 2013) wg rankingu Geekbench: 37000 pkt

 

Pomogliśmy Tobie - pomóż nam - przekaż darowiznę na utrzymanie forum.

 


#31 barylatko

barylatko
  • Members
  • 594 postów

Napisano 17 grudzień 2010 - 20:44

Postawiłem od nowa Snowa tak jak mówił 314TeR i nadal mi nie odpala
Napiszę pokolei co zrobiłem:
1.Boot z uniboot CD od rzooff
2. Instalacja Snow 10.6.0
3. Instalacja chamaeleona i reszty potrzebnej do odpalenia z unibootinstalera
4. Podmiana pliku boot tak jak napisał rzooff w tym temacie
5. Instalacja macosx combo do 10.6.5
6. Restart i ujżałrm coś takiego :

[ Dodano: 2010-12-17, 21:06 ]
Teraz dostałęm coś takiego (podmieniłem na wczesniejszy plik boot od kabyla )
Ten pierwszy screen był po podianie

Hack:  Yosemite 10.10.2  | Asus P5WDG2 WS PRO | CORE 2 QUAD Q6600  | nV 640GT | 8GB DDR2 |
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku!


#32 314TeR

314TeR

    Administrator

  • Administrators
  • 16842 postów
  • LocationWarszawa

Napisano 17 grudzień 2010 - 21:24

Znów coś zamieszałeś... tym razem podejrzewam z FakeSMC i/lub całą zawartością extra.

Instalować powinieneś tak:
1. Instalacja bazowego systemu
2. Aktualizacja do 10.6.4 - restart
3. Instalacja UniBootX instalera z zaznaczeniam "GraphicsEnabler dla kart nvidia" - restart
4. Podmiana na boot od kabyla - restart
5. Aktualizacja do 10.6.5 - restart
i jak wszystko zrobiłeś poprawnie to cieszysz się systemem.

ASUS MAXIMUS VII IMPACT | Core i7-4790K | 16GB DDR3 2400 CL10 | GTX 980 Ti | FiiO E10 | OS X Retail via UniBootX Clover

ASUS Z87M-PLUS | Core i5-4590T | 8GB DDR3L 1333 | HD4600 | OS X Retail via UniBootX Cloverbyłe haMac'i: ASUS P5W DH DeluxeASUS P7P55 WS Supercomputer | ASUS P8Z68 Deluxe/GEN3 | ASUS P8Z77-V PRO THUNDERBOLTJak uruchomić na wypasie ALC 882/888/889/1200 | STOP Gigafail | P5W DH Deluxe - perfekcyjny hackintosh | Piszę poprawnie po polsku!

Co daje kalibracja monitora - zobacz jak można poprawić jakość obrazu.

 

Najszybszy hackintosh na świecie za procesorem 12C identyfikujący się jako Mac Pro (Late 2013) wg rankingu Geekbench: 37000 pkt

 

Pomogliśmy Tobie - pomóż nam - przekaż darowiznę na utrzymanie forum.

 


#33 barylatko

barylatko
  • Members
  • 594 postów

Napisano 17 grudzień 2010 - 21:26

Czyli jasne zainstalowałem cłość na 10.6.0 i i aktualizacja do 10.6.5
Ide testować

[ Dodano: 2010-12-18, 00:00 ]
Panowie nadal lipa juz mam chyba dosc tej grafy moze inne rozwiązania?
Nie moge jej odpalic

[ Dodano: 2010-12-18, 15:47 ]
Proszę o jakąć radę....

Hack:  Yosemite 10.10.2  | Asus P5WDG2 WS PRO | CORE 2 QUAD Q6600  | nV 640GT | 8GB DDR2 |
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku!


#34 oswaldini

oswaldini
  • Moderators
  • 10658 postów
  • LocationBrzeszcze / Kraków

Napisano 22 grudzień 2010 - 19:37

Ja odpaliłem XFX 5870 za pomocą najnowszego bootloadera kabyla, podrzuciłem bios (bo bez niego MacOS odpalał tylko w trybie tekstowym) - wymagana nazwa wg najnowszych zmian w bootloaderze:
__.rom

Wynik w Cinebench 11.5 34.35 FPS, rewelacji nie ma ale nie chce mi sie nawet sprawdzać ATY_Init bo tutaj mam 64 bity. Zaraz sprawdze sleepa bo na ATY_Init na kazdym ATI go brak !!

EDIT: sleep działa :)

EDIT2:
	GraphicsEnabler 
Yes
UseAtiROM
yes

Dla komendy UseAtiROM słowo "yes" musi być napisane od małej litery !!!!! Od dużej u mnie nie bootuje i nie włącza się tryb graficzny !

MacBook Pro 2012 MD103 15" | i7-3615QM | 8 GB RAM | HD4000 + GT650M | Samsung 830 256 GB
Hack Gigabyte H81N | i5-4460 | 8 GB RAM | HD4600 | SSHD 500 GB | Raijintek Metis | SFX-L 500W | WiFi
HomeSerwer: HP G7 N54L | 2.2GHz (800-2200Mhz) | 4GB RAM | 2x WD RED 2TB | Synology DSM 6.0.2 @ Jun's bootloader | Time Machine + PLEX + CouchPotato + SickRage + masa innych

iPhone 7 32GB Black
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku! | CloverEFI | Nie pomagam na PRIV


#35 barylatko

barylatko
  • Members
  • 594 postów

Napisano 22 grudzień 2010 - 23:01

Możesz to jaśniej wytłumaczyć skąd wziąć __

podrzuciłem bios (bo bez niego MacOS odpalał tylko w trybie tekstowym) - wymagana nazwa wg najnowszych zmian w bootloaderze:
Kod:
__.rom


A jakby Ci się chciało to mógłbyś zrobic szybkiego tutka jak odpalić grafę HD5870

Hack:  Yosemite 10.10.2  | Asus P5WDG2 WS PRO | CORE 2 QUAD Q6600  | nV 640GT | 8GB DDR2 |
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku!


#36 oswaldini

oswaldini
  • Moderators
  • 10658 postów
  • LocationBrzeszcze / Kraków

Napisano 22 grudzień 2010 - 23:15

Wejdz do windowsa, odpal menadżer urządzeń wybierz karte graficzna, właściwości i jest gdzieś zakładka z rozwijanym wyborem. Tam wybierasz identyfikacja lub coś w ten deseń i powinieneś znaleść kod:

VEN_1002&DEV_6898&SUBSYS_29601682&REV_00
Ten powyżej jest mój. Moja nazwa biosu to: 1002_6898_29601682.rom a teraz sam porównaj :)

Kod można dostać też przy dumpie w ubuntu, zrzuceniu lspci -nnvv w mac os x (o ile masz pakiet lspci doinstalowany) w windowsie w dxdiag (musisz zapisać wszystkie informacje do pliku i tam znajdziesz). Szukaj, możliwości pełno :)

MacBook Pro 2012 MD103 15" | i7-3615QM | 8 GB RAM | HD4000 + GT650M | Samsung 830 256 GB
Hack Gigabyte H81N | i5-4460 | 8 GB RAM | HD4600 | SSHD 500 GB | Raijintek Metis | SFX-L 500W | WiFi
HomeSerwer: HP G7 N54L | 2.2GHz (800-2200Mhz) | 4GB RAM | 2x WD RED 2TB | Synology DSM 6.0.2 @ Jun's bootloader | Time Machine + PLEX + CouchPotato + SickRage + masa innych

iPhone 7 32GB Black
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku! | CloverEFI | Nie pomagam na PRIV


#37 barylatko

barylatko
  • Members
  • 594 postów

Napisano 22 grudzień 2010 - 23:19

Ale muszę zgrać mój bios jeśli tak to jakim programem pod windowsem. Sory, że tak męczę ale chce to zrobić jak zawodowiec.

Hack:  Yosemite 10.10.2  | Asus P5WDG2 WS PRO | CORE 2 QUAD Q6600  | nV 640GT | 8GB DDR2 |
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku!


#38 oswaldini

oswaldini
  • Moderators
  • 10658 postów
  • LocationBrzeszcze / Kraków

Napisano 22 grudzień 2010 - 23:22

1. nie męcz na PW ma to odwrotny efekt ! stopka...
2. GPU-Z, zmień potem rozszerzenie z bin na rom !

Nie obczaiłeś wystarczająco tematu ATI

MacBook Pro 2012 MD103 15" | i7-3615QM | 8 GB RAM | HD4000 + GT650M | Samsung 830 256 GB
Hack Gigabyte H81N | i5-4460 | 8 GB RAM | HD4600 | SSHD 500 GB | Raijintek Metis | SFX-L 500W | WiFi
HomeSerwer: HP G7 N54L | 2.2GHz (800-2200Mhz) | 4GB RAM | 2x WD RED 2TB | Synology DSM 6.0.2 @ Jun's bootloader | Time Machine + PLEX + CouchPotato + SickRage + masa innych

iPhone 7 32GB Black
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku! | CloverEFI | Nie pomagam na PRIV


#39 barylatko

barylatko
  • Members
  • 594 postów

Napisano 22 grudzień 2010 - 23:24

Ale ja nie chciałem odpowiedzi na PW tylko tutaj na forum. I nie męczę. Napisałem jedną wiadomość ale ok rozumiem przepraszam.

edit by oswaldini: Przecież widzę odpowiedzi na forum, nie trzeba mi pw...

Spoko tylko widziałem, że Cię nie ma i podrzuciłem t link. Ale rozumiem więcej się to nie powtórzy.

Hack:  Yosemite 10.10.2  | Asus P5WDG2 WS PRO | CORE 2 QUAD Q6600  | nV 640GT | 8GB DDR2 |
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku!


#40 bear55

bear55
  • Members
  • 2 postów

Napisano 09 luty 2011 - 23:17

Witam,

to mój pierwszy post, na początek wielkie dzięki dla twórców instalatora dla Asusa P7P55. Gdyby nie Wy to juz dawno zarzuciłbym ten temat.

Do rzeczy.

Moja konfiguracja:
Asus P7P55D-E Premium
Intel Core i7 860
RAM 2x2GB
Asus ATI HD5870
dyski 3x 1TB

Instalacja się udała, łącznie z kartą ATI:
1. Instalacja oczywiście z UniBootX
2. sieć nie działała - doinstalowałem sterownik ze wskazanej strony i poszło
3. update automatyczny przez sieć do wersji 10.6.6
4. System wstaje z piękną grafiką i pełną rozdzielczością 1920x1200 :)

pozdro
bear55




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych