Skocz do zawartości

haMac.pl używa cookie. Przeczytaj Privacy Policy aby dowiedzieć się więcej. Aby usunąć tę wiadomość, proszę kliknąć w przycisk po prawej:    Akceptuję użycie cookie

Zdjęcie
- - - - -

Przygotowanie dysku, partycji pod instalację


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
47 odpowiedzi w tym temacie

#1 zet120

zet120
  • Donator
  • 814 postów

Napisano 12 kwiecień 2009 - 11:09

Witam.
Temat wiele razy wałkowany na forum, myślałem, że sobie poradzę bez problemu, ponieważ na moim starym komputerku instalacja Leo Kalyway 10.5.2 to była czysta przyjemność, a jednak .......
Mój dysk wygląda tak:
Dołączona grafika
Jak widać podzielony jest na trzy partycje.
/dev/sda1 - podstawowa - XP
/dev/sda2 - rozszerzona, a tam trzy wirtualne dyski - Linux
/dev/sda3 - podstawowa, sformatowana jako FAT32 - przygotowana pod Mac

Problem w tym, że instalator wersji iDeneb1.4 10.5.6 widzi dyski, widzi partycje, ale pokazuje je zaznaczone "na szaro" i nie potrafi sformatować partycji przygotowanej specjalnie dla niego czyli dev/sda3.

Co mogę jeszcze zrobić, jak wyleczyć chorego??

P.S.
Dodam, że próbowałem innych dystrybucji, (na Retail jeszcze przyjdzie czas) ale wszystkie zatrzymują proces uruchamiania na popularnym komunikacie Still wating for root device wyjątkiem jest własnie iDeneb 1.4, który "idzie dalej"

Sprzęt na którym próbuję to:
CPU - Intel Core 2 Quad Q6600 2.40GHz
Płyta - ASUS P5Q Pro
HDD - 2xSATA
Chipset - P45/ICH10
Grafika - ATI HD4850

Zainstalowany zmodyfikowany BIOS, w Biosie AHCI, dyski podpinane pod wszystkie złącza na płycie.
Zatem?

#2 amiga

amiga

    Administrator

  • R.E.D.
  • 215 postów

Napisano 12 kwiecień 2009 - 18:01

Skasuj tę partycję, załóż jeszcze raz jako podstawowa i nie formatuj na nic. Ustaw jako boot. Wydaje mi się, że ta sda3 nie jest podstawowa...
10.6.1 on:
Gigabyte P35C S3 - Core 2 QUAD Q6600 - AHCI - HD2600PRO 512mb - GFX w/o qe/ci
10.5 BOX + 10.5.6 Combo on:
Acer, GM965 (x3100), ICH8
10.6.1 on:
Asus p6t deluxe X58, i7, GF260

#3 314TeR

314TeR

    Administrator

  • Administrators
  • 16839 postów
  • LocationWarszawa

Napisano 12 kwiecień 2009 - 18:50

Jak dla mnie wywala się, bo masz jako sda2 partycję rozszerzoną... instalator OS X nie lubi partycji rozszerzonych i ich zwyczajnie nie rozpoznaje poprawnie, bo nigdy na maczku poprzez disk utility takiej partycji nie założysz...

Szczerze mówiąc nie wiem czy w w/w przypadku coś będziesz w stanie zdziałać :-/

ASUS MAXIMUS VII IMPACT | Core i7-4790K | 16GB DDR3 2400 CL10 | GTX 980 Ti | FiiO E10 | OS X Retail via UniBootX Clover

ASUS Z87M-PLUS | Core i5-4590T | 8GB DDR3L 1333 | HD4600 | OS X Retail via UniBootX Cloverbyłe haMac'i: ASUS P5W DH DeluxeASUS P7P55 WS Supercomputer | ASUS P8Z68 Deluxe/GEN3 | ASUS P8Z77-V PRO THUNDERBOLTJak uruchomić na wypasie ALC 882/888/889/1200 | STOP Gigafail | P5W DH Deluxe - perfekcyjny hackintosh | Piszę poprawnie po polsku!

Co daje kalibracja monitora - zobacz jak można poprawić jakość obrazu.

 

Najszybszy hackintosh na świecie za procesorem 12C identyfikujący się jako Mac Pro (Late 2013) wg rankingu Geekbench: 37000 pkt

 

Pomogliśmy Tobie - pomóż nam - przekaż darowiznę na utrzymanie forum.

 


#4 zet120

zet120
  • Donator
  • 814 postów

Napisano 13 kwiecień 2009 - 07:13

Moja skromna wiedza opiera się jedynie na wcześniejszym używaniu Kalyway 10.5.2, (na starym komputerku) który to system był zainstalowany nomen omen właśnie na partycji rozszerzonej i w pewnym momencie dzielił tenże dysk pomiędzy XP, Linux, Kalyway i Vistą.
Mam jeszcze obrazek tego dysku:
Dołączona grafika
Być może coś się zmieniło od tego czasu.

Wracając do nowego kompa to oczywiście próbowałem usuwać tą partycję i tworzyć ją od nowa, próbowałem również za pomocą Gparted formatować ją w systemie plików hfs+, ale pomimo tych zabiegów instalator iDeneb widzi dyski, widzi i partycje, ale na szaro.

#5 314TeR

314TeR

    Administrator

  • Administrators
  • 16839 postów
  • LocationWarszawa

Napisano 13 kwiecień 2009 - 10:30

Jest to bardzo prawdopodobne co piszesz... widać Kalyway miał pozdejmowane zabezpieczenia, lub zmodyfikowany instalator.

Aby wyjść z impasu pewnie będziesz musiał poprzegrywać dane i zrobić następujący zestaw partycji:
sda1 - ntfs
sda2 - hfs+
sda3 - /boot - ext3
sda4 - extended
sda5 - ext3 np /
sda6 - ext3 np /home
sda7 - swap
sdaX - itd...

ASUS MAXIMUS VII IMPACT | Core i7-4790K | 16GB DDR3 2400 CL10 | GTX 980 Ti | FiiO E10 | OS X Retail via UniBootX Clover

ASUS Z87M-PLUS | Core i5-4590T | 8GB DDR3L 1333 | HD4600 | OS X Retail via UniBootX Cloverbyłe haMac'i: ASUS P5W DH DeluxeASUS P7P55 WS Supercomputer | ASUS P8Z68 Deluxe/GEN3 | ASUS P8Z77-V PRO THUNDERBOLTJak uruchomić na wypasie ALC 882/888/889/1200 | STOP Gigafail | P5W DH Deluxe - perfekcyjny hackintosh | Piszę poprawnie po polsku!

Co daje kalibracja monitora - zobacz jak można poprawić jakość obrazu.

 

Najszybszy hackintosh na świecie za procesorem 12C identyfikujący się jako Mac Pro (Late 2013) wg rankingu Geekbench: 37000 pkt

 

Pomogliśmy Tobie - pomóż nam - przekaż darowiznę na utrzymanie forum.

 


#6 zet120

zet120
  • Donator
  • 814 postów

Napisano 13 kwiecień 2009 - 20:19

Dziękuję za kolejną sugestię, a ponieważ zbliża się premiera Ubuntu 9.04 to będzie okazja aby przetestować nowy układ partycji. :-)

OSX 10.8.5 | OSX 10.9.5 | OSX 10.10 | Win7 | Ubuntu 14.04 | FreeBSD 10.1 RC2-RELEASE
Q6600 | P5Q-Pro (P45, ICH10R, IDE Marvell 88SE6111, ALC1200) | HD4850 | 2xDVD-RW IDE


#7 314TeR

314TeR

    Administrator

  • Administrators
  • 16839 postów
  • LocationWarszawa

Napisano 14 kwiecień 2009 - 10:44

zet120, Koszernie to powinno się zrobić dysk z hybrydowymi tabelami GPT/MBR, bo tylko na takim dysku można bez problemu zainstalować Retail'a.

W takim wypadku polecił bym następujący układ:

disk1s1 - Partycja EFI - ukryta
disk1s2 - Mac OS X - HFS+
disk1s3 - Dane wymiana - Fat32 (ewentualnie zainstalowany GRUB)
disk1s4 - Windows - NTFS - musi na dysku GPT ostatni, ale nie dalej niż na 4-tej partycji*
disk1s5 - Linux - EXT3
disk1s6 - Dane OS X itp itd...
...

*Konieczność umieszczenia Windows akurat tu a nie indziej wynika z błędu w bootloaderze Mac OS X i implikacji stosowania hybrydowych tabl partycji, inaczej Windows nie będzie w stanie się uruchomić.

ASUS MAXIMUS VII IMPACT | Core i7-4790K | 16GB DDR3 2400 CL10 | GTX 980 Ti | FiiO E10 | OS X Retail via UniBootX Clover

ASUS Z87M-PLUS | Core i5-4590T | 8GB DDR3L 1333 | HD4600 | OS X Retail via UniBootX Cloverbyłe haMac'i: ASUS P5W DH DeluxeASUS P7P55 WS Supercomputer | ASUS P8Z68 Deluxe/GEN3 | ASUS P8Z77-V PRO THUNDERBOLTJak uruchomić na wypasie ALC 882/888/889/1200 | STOP Gigafail | P5W DH Deluxe - perfekcyjny hackintosh | Piszę poprawnie po polsku!

Co daje kalibracja monitora - zobacz jak można poprawić jakość obrazu.

 

Najszybszy hackintosh na świecie za procesorem 12C identyfikujący się jako Mac Pro (Late 2013) wg rankingu Geekbench: 37000 pkt

 

Pomogliśmy Tobie - pomóż nam - przekaż darowiznę na utrzymanie forum.

 


#8 314TeR

314TeR

    Administrator

  • Administrators
  • 16839 postów
  • LocationWarszawa

Napisano 19 maj 2009 - 20:45

Ponieważ temat wraca, przyklejam go jako instrukcję jak należy przygotowywać dysk pod Mac OS X

ASUS MAXIMUS VII IMPACT | Core i7-4790K | 16GB DDR3 2400 CL10 | GTX 980 Ti | FiiO E10 | OS X Retail via UniBootX Clover

ASUS Z87M-PLUS | Core i5-4590T | 8GB DDR3L 1333 | HD4600 | OS X Retail via UniBootX Cloverbyłe haMac'i: ASUS P5W DH DeluxeASUS P7P55 WS Supercomputer | ASUS P8Z68 Deluxe/GEN3 | ASUS P8Z77-V PRO THUNDERBOLTJak uruchomić na wypasie ALC 882/888/889/1200 | STOP Gigafail | P5W DH Deluxe - perfekcyjny hackintosh | Piszę poprawnie po polsku!

Co daje kalibracja monitora - zobacz jak można poprawić jakość obrazu.

 

Najszybszy hackintosh na świecie za procesorem 12C identyfikujący się jako Mac Pro (Late 2013) wg rankingu Geekbench: 37000 pkt

 

Pomogliśmy Tobie - pomóż nam - przekaż darowiznę na utrzymanie forum.

 


#9 pikpik

pikpik
  • Members
  • 49 postów

Napisano 08 wrzesień 2010 - 14:09

Mi pomogło stworzenie partycji podstawowej i sformatowanie hfs+ przez GParted.

Moj uklad:

sda1 - ntfs  
sda2 - extended
sda4 - ext3 np /
sda5 - ext3 np /home
sda6 - swap
sda7 - hfs+


#10 rzooff

rzooff
  • R.E.D.
  • 5235 postów
  • LocationWarszawa

Napisano 08 wrzesień 2010 - 16:04

pikpik, na takim układzie nie da sie zainstalować OSX...

#11 pikpik

pikpik
  • Members
  • 49 postów

Napisano 09 wrzesień 2010 - 09:27

Zainstalowac czy uruchomic ? Bo zainstalowac sie zainstalowalo :) Z tym ze hfs robiony pod gparted nie pod instalatorem osx'a

#12 rzooff

rzooff
  • R.E.D.
  • 5235 postów
  • LocationWarszawa

Napisano 09 wrzesień 2010 - 09:58

System nie ruszy. Przeczytaj poradnik "Jak zacząć".

#13 aplauz

aplauz
  • Members
  • 156 postów
  • LocationSerwisant GSM

Napisano 09 wrzesień 2010 - 09:58

Partycja z OSX nie może być umieszczona za partycją rozszerzoną. Jak utworzyć poprawnie partycję i przygotować dysk jest opisane w odpowiednim poradniku.
P.S. Widzę że moderator czuwa i mnie ubiegł. :-)
MoBo: MSI P45 Neo2 FR (MS-7512 - modyfikowany BIOS by rzooff) ICH10R. CPU: Intel C2D E7500 (MMX, SSE 1,2,3,3S,4.1, EM64T), Eth: Realtek RTL8168C, Audio ALC888, VGA: Gigabyte ATI HD4850 DVI DSUB HDMI 1GB z QE/CI, Dysk SATA osobny dla OSX,
SnowLeo 10.6.5 64bit : Dołączona grafika Piszę poprawnie po polsku!

#14 LetsMakeParty

LetsMakeParty
  • Members
  • 23 postów

Napisano 23 maj 2011 - 16:07

Czegoś nie łapię.
Niech ktoś poda układ partycji jaki należy utworzyć w momencie instalacji retail na czystym dysku (w rozumieniu że ma być tylko mac, bez windowsa).
Lets Make Party ;-)

#15 witucha0

witucha0
  • R.E.D.
  • 1523 postów

Napisano 23 maj 2011 - 16:09

Niech ktoś poda układ partycji jaki należy utworzyć w momencie instalacji retail na czystym dysku (w rozumieniu że ma być tylko mac, bez windowsa).

GUID
OS X Mavericks 10.9.4 on ASUS Maximus VI Hero (Intel Z87, ALC1150) | i5-4570 3,2Ghz | Corsair Vengeance 16GB DDR3 LP | Nvidia ASUS GTX660 DirectCU II
OS X Mountain Lion 10.8.3 on Mac Mini Mid 2007 | Intel Core 2 Duo 2,16Ghz | 4GB SDRAM | Intel X3100
OS X Mavericks 10.9.4 on MacBook Pro 15' Mid 2010 | i5-520M 2.4Ghz | 4GB DDR3 | NVidia GeForce GT330M
iPhone 5 64GB White iOS 7.1.2 JB | ASUS RT-N16 + Tomato K26
| NIE POMAGAM NA PW!!! | Snow Leopard 10.6.8 Retail z BootCD | Dołączona grafika Piszę poprawnie po polsku!

#16 LetsMakeParty

LetsMakeParty
  • Members
  • 23 postów

Napisano 23 maj 2011 - 16:26

I rozumiem że podział dokona się samoczynnie?
Dzięki :mrgreen:
Lets Make Party ;-)

#17 max00r

max00r
  • Members
  • 19 postów

Napisano 27 wrzesień 2011 - 16:50

A jaki układ jak dodatkowo chcę Windowsa? Pod GUIDEM chyba Windows nie pójdzie...
pzdr

OS X 10.9.2 RETAIL | GIGABYTE EX58-UD5 (ICH10, AZL889A) | i7 @ 920 2.8 MHz | Geforce GTX 760 2048 MB ZOTAC AMP! | 24 GB RAM |
max00R


#18 pc-qwerty

pc-qwerty
  • Members
  • 1168 postów

Napisano 27 wrzesień 2011 - 16:51

Hybrydowy GUID/MBR.
http://hamac.pl/post...27204.htm#27204
 10.6.8 @ Asus P5Q Pro | Intel Pentium Dual-Core E6700 | ICH10R | Marvell 88SE6111 | Nvidia GeForce 9500GT | ALC1200 | Atheros L1E | Nie odpisuję na PW związane bezpośrednio z OSx86.

#19 BigFox

BigFox
  • Members
  • 413 postów

Napisano 30 wrzesień 2011 - 14:50

Panowie mam wielki problem który nie wiem jak rozwiązać a przypuszczam że stało sie tak po instalacji LIONA:
Dołączona grafika
Oto moje dyski i partycje i wszystko było git do dzisiaj kiedy to skapnołem się że zniłko 500GB danych te 500GB na samym dole które są unlocca to były 2 partycje Primary po 250GB z danymi które w jakiś magiczny sposób wyparowały a cholerne dyski logiczne na których nic nie było są całe i zdrowe. Od początku mam 1TB która jest na MBR i była podzielona na 4 partycje po 250GB Primary 1-sze 2 na systemy a 2 ostatnie na dane, jenak potem doszedł SSD na GUID i tam postawiłem MAC i WIN XP, potem zainstalowałem na 1 TB WIN7 jednak problem insatlatora zmusił mnie do wygospodarowania 1 partycji na Logical bo inaczej nie chciał sie zainstalować. Do tej pory było wszystko OK jednak postanowiłem że zainstaluje 2 Maca i padło na LIONA MBR i tutaj prawdopodonie znikły 2 Ostatnie partycje które w żaden sposób nie byly formatowane ani usuwane. Ani Win XP, WIN7 MAC SL, LION ani Ubuntu ich nie widzi jeżeli by mi sie sformatowały to przecież były by jako pusta partycja a właściwie partcje a nie Unallocated. Jest jeszcze inna opcja że po reintallce SL się to stało bo po zainstalowaniu LIONA przeinstalowałem SL ale znów SL był na SSD.

Pytanie za 1000pkt. jak odzyskać te partycje albo przynajmniej dane z nich? :cry:

MAC OS X Retail |WIN7| |HP 550| C2D T5470 1.6GHz | 4GB DDR2 667MHz | Intel 82801HBM (ICH8-ME)| X3100 |AD1981HD |BCM4312|
MAC OS X Retail |WIN7| R522 | C2D T6500 2.1 GHz | 3 GB DDR2 800MHz | PM45 + ICH9M-E | ATI 4650M QE/CI | ALC262| SSD 120GB|
MAC OS X Retail |WIN 8.1 | ASUS P7P55 WS SC | Core i3-540 | 8GB G.SKILL RIP X DDR3 |SSD + Samsung HD103SJ| ASUS DirectCU 6850 1GB | OCZ 600W | ASUS USB-N10 | ASUS USB-BT211 | MAC OS X | WIN 8.1 | Microsoft Surface Pro 128GB |


#20 deepblade

deepblade
  • Members
  • 2 postów

Napisano 14 listopad 2011 - 18:03

Nie będę zakładał nowego tematu, podepnę się tu. W tej chwili jadę na Win7. Dysk podzielony na dwie partycje NTFS - jedną systemową i drugą z danymi. I teraz pytanie czy mogę wyczyścić tą partycje systemową, wgrać na nią Snow Leoparda, a z drugiej z danymi będę mógł dalej korzystać już pod MacOSem bez problemów?




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych