Skocz do zawartości

haMac.pl używa cookie. Przeczytaj Privacy Policy aby dowiedzieć się więcej. Aby usunąć tę wiadomość, proszę kliknąć w przycisk po prawej:    Akceptuję użycie cookie

Zdjęcie

P5Q Series MacBoot & MacMaker [BETA]


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
32 odpowiedzi w tym temacie

#1 oswaldini

oswaldini
  • Moderators
  • 10960 postów
  • LocationBrzeszcze / Kraków

Napisano 16 luty 2011 - 19:33

NIE JEST TO PEŁNY TUTORIAL INSTALACJI MAC OS X NA ASUSACH ! JEST TO TESTOWA WERSJA PROGRAMU DLA OSÓB, KTÓRE POTRAFIĄ ZAINSTALOWAĆ MAC OS X ZA POMOCĄ BOOTCD (ŁATWIEJSZEJ OPCJI NIE MA). TEMAT SŁUŻY TYLKO DO ZGŁASZANIA BŁĘDÓW/SUGESTII. NIE JEST TO MIEJSCE NA PYTANIA: "JAK ZAINSTALOWAĆ..."

Obecny temat to tylko przedstawienie nowego rozwiązania, po testach stary poradnik zostanie zaktualizowany. Patchery przetestowane na sucho na czystym dumpie z płyt P5Q PRO, P5Q Deluxe oraz P5QC więc nie ma się co bać :)


Postanowiłem uaktualnić poradnik o serii płyt Asus P5Q. W efekcie mamy dedykowane BootCD (MacBoot) oraz specjalny instalator (MacMaker) w dwóch językach (PL i EN). Instalator posiada trzy opcje patchowania DSDT:
1. Dla płyt z kartą dźwiękową ALC1200,
2. Dla płyt z kartą dźwiękową AD2000B,
3. Dla płyt z innymi kartami dźwiękowymi.

Instalator jest intuicyjny, podzielony został na kategorie: dźwięk, sieć itp. Najpierw trzeba zapoznać się ze specyfikacją swojej płyty głównej na stronie asusa:
http://pl.asus.com/search.aspx?SearchKey=p5q&Page=1&PageSize=40
W zakładce "Specyfikacja" znajdziemy informacje o karcie dźwiękowej, karcie sieciowej itp.

Kilka uwag:
- posiadacze kart sieciowych "PCIe Gb LAN controller featuring AI NET2" - w instalatorze jest to kext o nazwie Atheros L1E
- Posiadacze procesorów Core2Quad muszą włączyć GenerateCStates z ostatniej kategori OPCJE DODATKOWE

Przed instalacją należy ustawić BIOS wg mojego starego tutoriala: http://hamac.pl/topi... ... vt1602.htm

Instalator posiada AppleHDA z systemu 10.6.2 - nie stosowałem patchowania binarki ze względu na ew pomyłkę usera. Po spatchowaniu binarki będzie już klops i user nie da rady spatchować ponownie AppleHDA na inny kodek.

Instalator sam wykryje układ dysku i bootloader zostanie zainstalowany z aktywacją lub bez aktywacji partycji - w zależności czy wykryje Windowsa.

MacBoot oparty jest o cdboot r708 dlateo działać będą karty ATI 4xxx/5xxx oraz 5970 (dodane wymagane kexty).

Bardzo proszę o zgłaszanie wszelkich problemów, błędów, propozycji zmian opisów itp. Będę bardzo wdzięczny ponieważ nie posiadam już płyty z serii P5Q i nie mam jak przetestować.

Link do MacBoot (zawiera MacMaker)
http://dl.dropbox.com/u/9641107/P5Q_series/MacBoot_P5Q.iso.zip
Kilka sceenów:
Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika

ToDo List:
- wstawienie zabezpieczenia pomiędzy rodzajem patchowania DSDT a wyborem kexta karty dźwiękowej (zapomniałem o tym)
- poprawienie opisu PL
- poprawienie opisu EN (jakieś polskie resztki zostały)
- zrobić ikonę dla Macmaker'a
- dodać informacje po zakończeniu instalacji aby nie restartować komputera z przycisku przy długim czasie wyłączania
- dodanie LegacyATI dla egzotycznych kart

Moje pytanie:
Czy po zastosowaniu boot'a Kabyl'a karty ATI nadal wymagają LegacyATI4x00Controller.kext ? (np. 4850)
http://netkas.org/?p=284

MacBook Pro 2012 MD103 15" | i7-3615QM | 8 GB RAM | HD4000 + GT650M | Samsung 830 256 GB
Hack Gigabyte H81N | i5-4460 | 8 GB RAM | HD4600 | mSATA SSD 32GB + SSD 120GB + SSHD 500 GB | Raijintek Metis | SFX-L 500W | WiFi

HomeSerwer: HP G7 N54L | 2.2GHz (800-2200Mhz) | 8GB RAM | 2x WD RED 2TB | Synology DSM 6.1.6 @ Jun's bootloader | Time Machine + PLEX + CouchPotato + SickRage + masa innych

iPhone 7 32GB Black
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku! | CloverEFI | Nie pomagam na PRIV


#2 314TeR

314TeR

    Administrator

  • Administrators
  • 17665 postów
  • LocationWarszawa

Napisano 16 luty 2011 - 21:49

Czy po zastosowaniu boot'a Kabyl'a karty ATI nadal wymagają LegacyATI4x00Controller.kext ? (np. 4850)

Tak - LegacyATI wstrzykuje jedynie brakujące DeviceID do stosownych kextów...

- wstawienie zabezpieczenia pomiędzy rodzajem patchowania DSDT a wyborem kexta karty dźwiękowej (zapomniałem o tym)

Docelowo rozumiem że będzie jedna pozycja "ALC1200" która zainstaluje LegacyALC, spachuje AppleHDA i wstawi stosowną sekcję do DSDT?

PS Dobrze aby docelowo poradnik nie odwoływał się do poprzedniej wersji a zawierał wszystko łącznie z screenami.
PSS Pamiętaj o "credits" dla autorów rozwiązań OSx86 w readmie itp instalatora, itp itd...

ASUS MAXIMUS VII IMPACT | Core i7-4790K | 16GB DDR3 2400 CL10 | GTX 980 Ti | FiiO E10 | OS X Retail via UniBootX Clover

ASUS Z87M-PLUS | Core i5-4590T | 8GB DDR3L 1333 | HD4600 | OS X Retail via UniBootX Cloverbyłe haMac'i: ASUS P5W DH DeluxeASUS P7P55 WS Supercomputer | ASUS P8Z68 Deluxe/GEN3 | ASUS P8Z77-V PRO THUNDERBOLTJak uruchomić na wypasie ALC 882/888/889/1200 | STOP Gigafail | P5W DH Deluxe - perfekcyjny hackintosh | Piszę poprawnie po polsku!

Co daje kalibracja monitora - zobacz jak można poprawić jakość obrazu.

 

Najszybszy hackintosh na świecie za procesorem 12C identyfikujący się jako Mac Pro (Late 2013) wg rankingu Geekbench: 37000 pkt

 

Pomogliśmy Tobie - pomóż nam - przekaż darowiznę na utrzymanie forum.

 


#3 oswaldini

oswaldini
  • Moderators
  • 10960 postów
  • LocationBrzeszcze / Kraków

Napisano 16 luty 2011 - 22:00

Docelowo rozumiem że będzie jedna pozycja "ALC1200" która zainstaluje LegacyALC, spachuje AppleHDA i wstawi stosowną sekcję do DSDT?

Myślałem o tym żeby właśnie wszystko załatwić do minimum ale bije się z myślami czy tak zrobić :/ Po aktualizacji do nowej wersji systemu trzeba tylko spatchować ponownie AppleHDA a jak to potem zrobić skoro wszystko jest razem :/ Musiałbym załadować jeszcze zabezpieczenie do fixa audio dla dsdt aby go nie dodawał jeśli już jest.

Myślałem o tym aby po zaznaczeniu np patchowania dsdt dla ALC1200 nie można było wybrać innego kexta jak tego do ALC1200.

PS Dobrze aby docelowo poradnik nie odwoływał się do poprzedniej wersji a zawierał wszystko łącznie z screenami.

Tak też będzie, to jest jedynie wersja testowa, nie mam czasu pisać całego poradnika w celu przetestowania czy instalator działa.

PSS Pamiętaj o "credits" dla autorów rozwiązań OSx86 w readmie itp instalatora, itp itd...

Wszystko będzie, teraz "credits" i "welcome" są bardzo ubogie - chodziło o to żeby cokolwiek na razie tam było. Jak wspomniałem wcześniej jest to obecnie tylko beta.

MacBook Pro 2012 MD103 15" | i7-3615QM | 8 GB RAM | HD4000 + GT650M | Samsung 830 256 GB
Hack Gigabyte H81N | i5-4460 | 8 GB RAM | HD4600 | mSATA SSD 32GB + SSD 120GB + SSHD 500 GB | Raijintek Metis | SFX-L 500W | WiFi

HomeSerwer: HP G7 N54L | 2.2GHz (800-2200Mhz) | 8GB RAM | 2x WD RED 2TB | Synology DSM 6.1.6 @ Jun's bootloader | Time Machine + PLEX + CouchPotato + SickRage + masa innych

iPhone 7 32GB Black
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku! | CloverEFI | Nie pomagam na PRIV


#4 laborman

laborman
  • R.E.D.
  • 889 postów

Napisano 17 luty 2011 - 10:58

Przetestuję na swojej i dam znać. Muszę tylko mały dysk podpro ... znaczy się skombinować :P

HaMaK1: Asus P6T Deluxe, Intel Core i7 920, GF GTX460 , 12GB RAM----OSX 10.12.6
HaMak2: Asrock Conroe1333-D667; Intel C2D E6300, GF 8600GTS----OSX 10.6.8
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku!


#5 samioz

samioz
  • Members
  • 7 postów
  • LocationGrafik komputerowy/Programista PHP

Napisano 17 luty 2011 - 19:24

Użyłem Twojego MacBoot'a

Ściągnąłem RETAIL'A Snow Leopard 10.6.3.Nagrałem na płytkę DualLayer, wszystko okej.
Ściągnąłem Twojego MacBoot', a nagrałem, niby wszystko okej.

Czynności:

1.Wsadzam płytkę z MacBootem, czekam aż się uruchomi bootowanie, następnie wyrzucam płytkę z
MacBootem wsadzam płytkę z Retailem. Klikam F5, następnie Enter - na płytkę Instalacyjną
retail'a. Instalator pomyślnie się włącza. Instaluje Mac'a do końca - wszystko kończy się
sukcesem. Następnie, pojawia się już pierwszy problem:

1. Czy mam wyciągnąć płytkę z retailem w czasie uruchomienia ponownie komputera.

1.1 Gdy jej nie wyciągne - pojawia mi się znana nam podłoga "_" , która miga i nic dalej się
nie dzieje.
1.2 Postanowiłem jednak włożyć płytkę z MacBootem jeszcze raz, ponieważ nie wszedłem nawet
do MacMakera.
Po włożeniu i zbootowaniu - kliknąłem na dysk - pomyślnie wszedł do powitania Mac'a - i
kilka następnych opcji typu wybór języka , tworzenie konta, data/godzina, itp.
Po zakończeniu tego procesu. Wchodzi mi rzeczywiście do Mac'a i mogę go normalnie użytkować.

Pytanie co z MacMakerem:
Wsadzona płytka dalej tam siedzi, więc mogę go odtworzyć z poziomu Mac'a - tak więc robię.
Wchodzę do instalatora, i wybieram następujące opcje.

Bootloader
wybieram +Chameleon RC5 ATI/NVidia - ponieważ ma obsługę kart TI 4xxx - ja mam ATI HD 4670.
co do wyboru panelu preferencji - w sumie nie wiem czy to instalować - ale na wszelką
ewentualność może później dzięki temu będe mógł coś ustawić. :)


Patchowanie DSDT
tu centralnie nie ogarniam - i w sumie napisałeś w poście, że jest jakiś błąd z blokadą więc
tutaj nie wiem co zaznaczyć - ale zaznaczylem moją dźwiękówkę czyli AD2000B

Grafika
nic innego tylko GraphicsEnabler wybrałem

Dźwięk
wybrałem znów - AD2000B

Sieć
Tutaj chciałbym wybrać dwie sieciówki Marvella ponieważ obydwie mam - ale w którymś z Twoich
poradników było napisane, że najlepiej wybierać tylko jedną opcje z kategori - także
wybrałem Marvell 88E8056. Czy mogę obydwie?

Obsługa ATA
Zaznaczyłem bo chce sobie później dołączyć dysk na ATA, napęd DVD chciałbym mieć sprawny.

Obsługa PS/2
Zaznaczyłem bo mam klawiaturę na PS2, myszkę na USB


CO do Opcji dodatkowych to też nie wiem co wybrać:

GenerateCStates - jest tylko dla procków tych z I5 , I7 - więc to mnie nie dotyczy.
Architektura -wybrałem 32 bity ale nie wiem czy dobrze
Roździelczość standardowo na windowsie miałęm 1680x1050 więc wybrałem
1680x1050x32

Zainstalowałem poprawnie MacMaker'a po czym chciałem uruchomić ponownie komputer aby
sprawdzić czy bez płyty Mac mi się włączy.

Tu się zaczynają schody, ponieważ:
1. Klikam uruchom ponownie - Mac mi się niby wyłącza ale tło pulpitu + myszka dalej działa -
czekam tak kilkanaście minut i nic to nie daje więc robie restart z obudowy następnie,
wyciągam płytkę z MacBootem - Niby Chameleon startuje wybieram dysk na, którym był
zainstalowany Mac - coś się wgrywa poczym wyświetla mi ten błąd

Dołączona grafika

i czekam tak długo nic się nie dzieje.

I tu jest juz po Mac'u - chce jeszcze raz zbootowac MacBoot'a i wejść na dysk Mac'a ale
wyświetla mi dalej ten sam błąd.

-------------------------------------

Co robię źle, czego nie wiem, na co muszę zwrócić uwagę, proszę serdecznie o pomoc.
Z góry dziękuję Adam

#6 oswaldini

oswaldini
  • Moderators
  • 10960 postów
  • LocationBrzeszcze / Kraków

Napisano 17 luty 2011 - 19:49

Drogi Panie kolego:

Patchowanie DSDT
tu centralnie nie ogarniam - i w sumie napisałeś w poście, że jest jakiś błąd z blokadą więc
tutaj nie wiem co zaznaczyć - ale zaznaczylem moją dźwiękówkę czyli AD2000B

Nie jest to błąd. Chodziło o to, że muszę wstawić zabezpieczenie aby user nie wybrał patchowania dla ALC1200 a sterowniki dla AD2000B. Zasada jest prosta: Patchowanie ALC1200 + kext ALC1200, Patchowanie AD2000B kext AD2000B, patchowanie dla innych kart + sterowniki dla pozostałych kart (VoodooHDA).

Sieć
Tutaj chciałbym wybrać dwie sieciówki Marvella ponieważ obydwie mam - ale w którymś z Twoich
poradników było napisane, że najlepiej wybierać tylko jedną opcje z kategori - także
wybrałem Marvell 88E8056. Czy mogę obydwie?

Możesz zaznaczyć obie, tutaj zrobiłem odpowiednie zabezpieczenie - tzn tylko te dwie można wybrać jednocześnie - tak jak piszesz kilka mobo ma obie sieciówki.

GenerateCStates - jest tylko dla procków tych z I5 , I7 - więc to mnie nie dotyczy.

Nie prawda, dotyczy to wszystkich CPU ! Jakbyś przeczytał opis w instalatorze to byś wiedział co masz zrobić. Cytuje: "Jeżeli używasz procesora Core2Quad włącz automatyczne generowanie stanów C-State w tabeli SSDT ponieważ płyty główne Asus serii P5Q wyłączają tę opcje w BIOSie."

1. Klikam uruchom ponownie - Mac mi się niby wyłącza ale tło pulpitu + myszka dalej działa -
czekam tak kilkanaście minut i nic to nie daje więc robie restart z obudowy

Rany boskie kolejny raz to pisze. Trzeba to w końcu napisać w jakimś tutku (napisze to na ostatniej stronie instalatora po zakończeniu instalacji) ! NIE RESTARTUJ KOMPUTERA Z PRZYCISKU. WSZYSTKO BYŁO DOBRZE ! Ponowne uruchomienie troche potrwa bo po instalacji MacMaker nadawane są uprawnienia oraz przebudowywane są mkexty !! Uruchom komputer z MacBoot z komendami: -v -x a następnie odpal ten program zaznaczając WSZYSTKIE opcje: http://hamac.pl/topi...sher-vt3692.htm
Potem uruchom ponownie nie restartując ! Powinno już działać.

Architektura -wybrałem 32 bity ale nie wiem czy dobrze

Możesz wybrać 64 bity o ile masz urządzenia, które nie będą miały problemu w 64 bitach.

Jak to przeczytasz oba ostatnie posty polecą do kosza. W temacie proszę tylko raportować błędy w działaniu. bardzo proszę nie pisać JAK ZAINSTALOWAĆ. Na forum jest tutorial jak instalować system z BootCD (by witucha0)

MacBook Pro 2012 MD103 15" | i7-3615QM | 8 GB RAM | HD4000 + GT650M | Samsung 830 256 GB
Hack Gigabyte H81N | i5-4460 | 8 GB RAM | HD4600 | mSATA SSD 32GB + SSD 120GB + SSHD 500 GB | Raijintek Metis | SFX-L 500W | WiFi

HomeSerwer: HP G7 N54L | 2.2GHz (800-2200Mhz) | 8GB RAM | 2x WD RED 2TB | Synology DSM 6.1.6 @ Jun's bootloader | Time Machine + PLEX + CouchPotato + SickRage + masa innych

iPhone 7 32GB Black
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku! | CloverEFI | Nie pomagam na PRIV


#7 nowy_

nowy_
  • Members
  • 94 postów
  • LocationWrocław PL/ Witney UK

Napisano 17 luty 2011 - 20:44

Prawdopodobnie jest jakiś błąd....
Pobrałem.. ponieważ stwierdziłem, że spróbuje z moim dźwiękiem powalczyć..
Uruchomiłem paczkę wybrałem> Dzwięk> ALC1200>wejście mikrofon-przód.
Coś mnie tknęło i wybrałem jeszcze Grafika>Naprawa wydajności NVidia.
hym, czytałem wcześniej post... w dziale...więc co mi szkodzi..
Dla pewności sprawdziłem czy aby na pewno nic więcej!
i Restart.....
Moim oczom ukazał się napis 8-[ oswaldini..... przecież nic poza dźwiękiem i grafiką nie wybierałem. :-k
Nic czekam chwile KP.... po zabawie.

Drugi dysk ze Snow do kompa........ i widzę jest kext ALC1200 w KextStore,
sprawdzam "com.apple.boot.plist" i "smbios.plist" są podmienione.
kext do NV nie mam pojęcia czy był podmieniony według daty zmian, wszystko po staremu.
Sprawdziłem jeszcze AppleHDA był w starej postaci czyli 1.9... i taki jest.
Czyli nic więcej nie podmienił, a Snow dalej KP

Nie mam jak zrobić nowej instalki, żeby sprawdzić na czystym systemie jak to wszystko działa.
Podejrzewam że główny sprawcą jest Chameleon, który (może) domyślnie, ładuje się na dysk.
............to takie moje przepuszczenia, do tego mój jest r747

Nie winie nikogo za moją ciekawość....proponuje nie używać, na już działającym Systemie :idea:


Na moje szczęści.....Snow odzyskany z kopi zapasowej, którą wczoraj zrobiłem :mrgreen:

Ps.
szkoda że niema oddzielnej paczki na moją dźwiękówkę :(

 10.13.1 | i5 4460 | Asus Maximus VI GENE | Crucial 8GB KIT DDR3 1600MHz CL9 Ballistix Sport | TOSHIBA Q300 Pro (120GB) | GTX1050 | Logitech MK620 

 10.6.8|10.7| P5QL-EM | C2D 1,86/2,24 6320 | 2x2GB 800/960MHz Kingston| Palit GF 9500GT DVI-HDMI-SUB|HDD 1TB WD-Green|DVDW SH-S182M|
Z-Cinema|IBM T221 3840×2400(WQUXGA)| MM+BELKIN BLUETOOTH USB ADAPTER CL. 1 |Wireless Keyboard K350|RTL8169Ethernet| ALC1200 /iMac7.1


#8 oswaldini

oswaldini
  • Moderators
  • 10960 postów
  • LocationBrzeszcze / Kraków

Napisano 17 luty 2011 - 21:07

Nie winie nikogo za moją ciekawość....proponuje nie używać, na już działającym Systemie

Instalator przystosowany jest tylko do instalacji od zera ! Domyślnie wgrywane są podstawowe pliki (ZAWSZE):
- com.apple.Boot.plist
- smbios.plist
- Theam
- KextStore: OrangeIconFix oraz FakeSMC

szkoda że niema oddzielnej paczki na moją dźwiękówkę :(

Owszem jest.

Sformatuj dysior i postaw Mac OS X od zera za pomocą MacBoot + MacMaker. Jestem w 99,99% pewien że wszystko zacznie u Ciebie działać !

PS: Skoro dostajesz KP to uruchom z komendą -v , zrób zdjęcie i zamieść, będę mógł coś powiedzieć więcej !

MacBook Pro 2012 MD103 15" | i7-3615QM | 8 GB RAM | HD4000 + GT650M | Samsung 830 256 GB
Hack Gigabyte H81N | i5-4460 | 8 GB RAM | HD4600 | mSATA SSD 32GB + SSD 120GB + SSHD 500 GB | Raijintek Metis | SFX-L 500W | WiFi

HomeSerwer: HP G7 N54L | 2.2GHz (800-2200Mhz) | 8GB RAM | 2x WD RED 2TB | Synology DSM 6.1.6 @ Jun's bootloader | Time Machine + PLEX + CouchPotato + SickRage + masa innych

iPhone 7 32GB Black
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku! | CloverEFI | Nie pomagam na PRIV


#9 nowy_

nowy_
  • Members
  • 94 postów
  • LocationWrocław PL/ Witney UK

Napisano 17 luty 2011 - 21:50

zdjęcia już nie zrobię, za późno :)
Odzyskiwanie TM trwało bardzo długooo.
Ale zrobię kopie całości na drugim dysku i zobaczę jeszcze raz.

Lub jakby nie kolidowało-ły Chameleony to na drugiej partycji mogę się pokusić.
Coś pokombinuje.

piszesz "Instalator posiada AppleHDA z systemu 10.6.2 - nie stosowałem patchowania binarki ze względu na ew pomyłkę usera. Po spatchowaniu binarki będzie już klops i user nie da rady spatchować ponownie AppleHDA na inny kodek. "
jak to rozumieć? trzeba patchować czy już jest spatchowany AppleHDA.
Czyli z paluch, czy robi to instalator?

W paczce widziałem więcej niż jeden AppleHDA, sądziłem że już jest działający.:)

ps. Systemik działa rewelacyjnie 100% szybciej niż VISTA z tą samą ferajną na dysku, a brakuje tylko codeka działającego.
Szkoda stawiać od początku.
Ale cóż, raz kozie śmierć... jest jeszcze niesprawdzona migracja warta przetestowania :)
muszę jeszcze poczytać o kameleonie gdzie on się gnieździ i jak go usunąć, w razie co....

---------edycja------
moje przemyślenia, a co będzie po update systemu?
jak ktoś zapomni zrobić back pliczków -kextów?
przydałby się jakaś deska ratunku, w postaci instalatora tylko potrzebnych kext..

 10.13.1 | i5 4460 | Asus Maximus VI GENE | Crucial 8GB KIT DDR3 1600MHz CL9 Ballistix Sport | TOSHIBA Q300 Pro (120GB) | GTX1050 | Logitech MK620 

 10.6.8|10.7| P5QL-EM | C2D 1,86/2,24 6320 | 2x2GB 800/960MHz Kingston| Palit GF 9500GT DVI-HDMI-SUB|HDD 1TB WD-Green|DVDW SH-S182M|
Z-Cinema|IBM T221 3840×2400(WQUXGA)| MM+BELKIN BLUETOOTH USB ADAPTER CL. 1 |Wireless Keyboard K350|RTL8169Ethernet| ALC1200 /iMac7.1


#10 oswaldini

oswaldini
  • Moderators
  • 10960 postów
  • LocationBrzeszcze / Kraków

Napisano 17 luty 2011 - 22:05

Nie zaprzątaj sobei głowy żadnym patchowaniem AppleHDA. Instalator robi wszystko za Ciebie. Po prostu zainstaluj czysty system, zrób update 10.6.6 użyj MacMaker i to wszystko. Potem sprawdź czy wszystko działa i zdaj raport.

Update nie uwali systemu w żaden sposób ! Padnie tylko audio. Wystarczy ponownie uruchomić MacMaker i zaznaczyć tylko Legacy Kext do Audio i tyle.

MacMaker jest zrobiony dla maksymalnie opornych ludzi. Nie zastanawiaj sie jak to działa - po prostu użyj i zdaj relacje.

MacBook Pro 2012 MD103 15" | i7-3615QM | 8 GB RAM | HD4000 + GT650M | Samsung 830 256 GB
Hack Gigabyte H81N | i5-4460 | 8 GB RAM | HD4600 | mSATA SSD 32GB + SSD 120GB + SSHD 500 GB | Raijintek Metis | SFX-L 500W | WiFi

HomeSerwer: HP G7 N54L | 2.2GHz (800-2200Mhz) | 8GB RAM | 2x WD RED 2TB | Synology DSM 6.1.6 @ Jun's bootloader | Time Machine + PLEX + CouchPotato + SickRage + masa innych

iPhone 7 32GB Black
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku! | CloverEFI | Nie pomagam na PRIV


#11 laborman

laborman
  • R.E.D.
  • 889 postów

Napisano 17 luty 2011 - 22:49

Kuź...wa a ja mam awarie nagrywarki i nie mogę wypalić odpowiedniej płyty. Ale zapewniam przetestuję ten produkt.

HaMaK1: Asus P6T Deluxe, Intel Core i7 920, GF GTX460 , 12GB RAM----OSX 10.12.6
HaMak2: Asrock Conroe1333-D667; Intel C2D E6300, GF 8600GTS----OSX 10.6.8
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku!


#12 oswaldini

oswaldini
  • Moderators
  • 10960 postów
  • LocationBrzeszcze / Kraków

Napisano 18 luty 2011 - 19:36

W programie jest jakiś błąd - po zakończonej instalacji MacMaker'a komputer nie chce się ponownie uruchomić - zostaje tapeta. Nie możliwe aby mkexty przebudowywały się 1h !

Niestety z powodu braku czasu błędu będę szukał za jakiś tydzień, dwa. Jeżeli ktoś z bardziej doświadczonych userów ma jakiś pomysł proszę pisać.

MacBook Pro 2012 MD103 15" | i7-3615QM | 8 GB RAM | HD4000 + GT650M | Samsung 830 256 GB
Hack Gigabyte H81N | i5-4460 | 8 GB RAM | HD4600 | mSATA SSD 32GB + SSD 120GB + SSHD 500 GB | Raijintek Metis | SFX-L 500W | WiFi

HomeSerwer: HP G7 N54L | 2.2GHz (800-2200Mhz) | 8GB RAM | 2x WD RED 2TB | Synology DSM 6.1.6 @ Jun's bootloader | Time Machine + PLEX + CouchPotato + SickRage + masa innych

iPhone 7 32GB Black
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku! | CloverEFI | Nie pomagam na PRIV


#13 nowy_

nowy_
  • Members
  • 94 postów
  • LocationWrocław PL/ Witney UK

Napisano 18 luty 2011 - 20:02

Jestem po instalacji i klapa jak na razie.

Instalacja plus Combo... plus pozostałości z autoupdate.

Po ponownym uruchomieniu
Wybrałem
Bootloader> Chameleon 2RC ATI/nVidia + Panel pref...
Grafika> Enabler + napawa..
Dźwięk> ALC1200 + wej. tył
Sieć> Obsługa ATA
Opcje dodatkowe GenerateCState tak
Architektura> 64bity
Rozdzielczość 1920x1200x32

Nie wybierałem sieci ponieważ Snow wykrywa i działa.
Nie wybierałem Patchowania DSDT.
Dałem wyłącz i system stoi na tapecie już ponad godzinę :-?

Przeprowadziłem próby łącznie z patchowaniem DSDT, ten sam efekt.
Próbowałem również nie wyłączając systemu wkleić DSDT przerobione do Extra,
system mieli ...przygotowanie do kopiowania.....
Taki sam efekt z innymi plikami przenoszonymi np.: na pulpit.
Nic twardy reset i zobaczymy co w trawie piszczy:)
:::To pisałem rano ale błąd logowania:::

Jeszcze jedna próba, instalacja Snow i MacMaker, wybrana tylko opcja bot
Z wiecha kompa na całego :D
Twardy restart... chameleon wstał ale system nie
Ja tu winie Chameleona, ktoś już pisał o tej wersji, że coś jest nie tak z nim.

Proponuje wywalić Chameleona
lub sprawdzony prze zemnie r747 jako jedyny ładuje CState i GPUlimite.. w moim przypadku
Ale to tylko moje sugestie.

Ps. jak tą paczkę rozbić i dostać się do ALC z opcją patchowania HDA

 10.13.1 | i5 4460 | Asus Maximus VI GENE | Crucial 8GB KIT DDR3 1600MHz CL9 Ballistix Sport | TOSHIBA Q300 Pro (120GB) | GTX1050 | Logitech MK620 

 10.6.8|10.7| P5QL-EM | C2D 1,86/2,24 6320 | 2x2GB 800/960MHz Kingston| Palit GF 9500GT DVI-HDMI-SUB|HDD 1TB WD-Green|DVDW SH-S182M|
Z-Cinema|IBM T221 3840×2400(WQUXGA)| MM+BELKIN BLUETOOTH USB ADAPTER CL. 1 |Wireless Keyboard K350|RTL8169Ethernet| ALC1200 /iMac7.1


#14 oswaldini

oswaldini
  • Moderators
  • 10960 postów
  • LocationBrzeszcze / Kraków

Napisano 18 luty 2011 - 20:08

Nie wybierałem sieci ponieważ Snow wykrywa i działa.

Działa bo na MacBoot są kexty do wszystkich sieciówek.

Ja tu winie Chameleona, ktoś już pisał o tej wersji, że coś jest nie tak z nim.

To nie wina chameleona. Wywale w najbliższym czasie autowykrywanie rodzaju dysku i wprowadze reczny wybór boot0 lub boot0hfs.
Przejże jeszcze skrypty jak bede miał czas.

Ps. jak tą paczkę rozbić i dostać się do ALC z opcją patchowania HDA

To nie miejsce na takie pytania - zobacz na zielony przypis w pierwszym poście.

MacBook Pro 2012 MD103 15" | i7-3615QM | 8 GB RAM | HD4000 + GT650M | Samsung 830 256 GB
Hack Gigabyte H81N | i5-4460 | 8 GB RAM | HD4600 | mSATA SSD 32GB + SSD 120GB + SSHD 500 GB | Raijintek Metis | SFX-L 500W | WiFi

HomeSerwer: HP G7 N54L | 2.2GHz (800-2200Mhz) | 8GB RAM | 2x WD RED 2TB | Synology DSM 6.1.6 @ Jun's bootloader | Time Machine + PLEX + CouchPotato + SickRage + masa innych

iPhone 7 32GB Black
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku! | CloverEFI | Nie pomagam na PRIV


#15 Najrad

Najrad
  • Members
  • 745 postów
  • LocationPodhale

Napisano 18 luty 2011 - 23:24

U mnie po instalacji MacMaker zakończonej według instalatora sukcesem, system wisi - próbowałem 2 razy. Dioda dysku nie pracuje, dysk nie mruczy. Po 45 minutach czekania dałem spokój.
Instalowałem:

Chameleon 2RC5
Panel preferencji bootloadera

ALC1200

GraphicEnabler
Naprawa wydajności kart Nvidia

AtherosL1E

GenerateCStates

64bity

1920x1080x32

Ogólnie jestem wielkim entuzjastą tego projektu. To świetny pomysł, żeby dla takich jak ja newbie zrobić tego typu instalkę.
Jeśli zadziała zniknie wiele powtarzajacych sie pytań z forum, na które nie macie sily i ochoty odpowiadać po raz n-ty.
Trzymam kciuki za wytrwałość Oswaldiniego i czekam na następne modyfikacje. Jako, że park maszynowy mi sie starzeje mam kilka mniejszych HDD ( 80 - 160 GB) na których z przyjemnością potestuję te metodę instalacji.

1.Asus Gryphon Z87; i74790k; 32GB DDR3 Crucial Sport; MSI RX 580 Armor 8GB; AudioLink II; mysz i klawiatura USB; SSD 850EVO-250GB;  High Sierra 10.13.3

2.Asus P8Z68-V_PRO; i72600k; 16 GB DDR3 Crucial Sport; Asus R9 270X 2GB; mysz i klawiatura USB; SSD CrucialMX100-128GB;  Sierra 10.12.6

FCPX, Compressor, Davinci Resolve.

 


#16 oswaldini

oswaldini
  • Moderators
  • 10960 postów
  • LocationBrzeszcze / Kraków

Napisano 19 luty 2011 - 00:18

Kwestia czasu aż zadziała. Już zrealizowałem identyczny projekt dla MSI P55-GD65. Musiał wkraść się jakiś chochlik :/ Narazie obwiniam tylko skrypt chameleona do wykrywania systemu dysku.

MacBook Pro 2012 MD103 15" | i7-3615QM | 8 GB RAM | HD4000 + GT650M | Samsung 830 256 GB
Hack Gigabyte H81N | i5-4460 | 8 GB RAM | HD4600 | mSATA SSD 32GB + SSD 120GB + SSHD 500 GB | Raijintek Metis | SFX-L 500W | WiFi

HomeSerwer: HP G7 N54L | 2.2GHz (800-2200Mhz) | 8GB RAM | 2x WD RED 2TB | Synology DSM 6.1.6 @ Jun's bootloader | Time Machine + PLEX + CouchPotato + SickRage + masa innych

iPhone 7 32GB Black
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku! | CloverEFI | Nie pomagam na PRIV


#17 samioz

samioz
  • Members
  • 7 postów
  • LocationGrafik komputerowy/Programista PHP

Napisano 19 luty 2011 - 14:34

U mnie po instalacji MacMaker zakończonej według instalatora sukcesem, system wisi - próbowałem 2 razy. Dioda dysku nie pracuje, dysk nie mruczy. Po 45 minutach czekania dałem spokój.


No to u mnie podobnie 30 minut i odpuściłem, spróbuje jeszcze z tym co poradził mi Oswaldini mianowicie program X-tra Refresher :)

Niestety nie udało mi się zainstalować X-tra Refresher :/

#18 Najrad

Najrad
  • Members
  • 745 postów
  • LocationPodhale

Napisano 19 luty 2011 - 19:04

Jak się tylko wyrobię , to spróbuję nie instalować Chameleona z tej paczki, a spróbuję sprawdzonego i doinstaluję resztę z Macmakera.

1.Asus Gryphon Z87; i74790k; 32GB DDR3 Crucial Sport; MSI RX 580 Armor 8GB; AudioLink II; mysz i klawiatura USB; SSD 850EVO-250GB;  High Sierra 10.13.3

2.Asus P8Z68-V_PRO; i72600k; 16 GB DDR3 Crucial Sport; Asus R9 270X 2GB; mysz i klawiatura USB; SSD CrucialMX100-128GB;  Sierra 10.12.6

FCPX, Compressor, Davinci Resolve.

 


#19 rzooff

rzooff
  • R.E.D.
  • 5235 postów
  • LocationWarszawa

Napisano 21 luty 2011 - 12:00

Niestety nie udało mi się zainstalować X-tra Refresher :/

Tzn?
To nie jest program, który się instaluje. W środku jest skryp naprawiający uprawnienia/właściciela, tworzący mkexta w Extra...

#20 Najrad

Najrad
  • Members
  • 745 postów
  • LocationPodhale

Napisano 07 marzec 2011 - 10:23

@Oswaldini
Czy zgodnie z obietnicą będzie poprawiony MacMaker? Czy warto czekać, czy też już wszystkie siły rzucone na Liona?

1.Asus Gryphon Z87; i74790k; 32GB DDR3 Crucial Sport; MSI RX 580 Armor 8GB; AudioLink II; mysz i klawiatura USB; SSD 850EVO-250GB;  High Sierra 10.13.3

2.Asus P8Z68-V_PRO; i72600k; 16 GB DDR3 Crucial Sport; Asus R9 270X 2GB; mysz i klawiatura USB; SSD CrucialMX100-128GB;  Sierra 10.12.6

FCPX, Compressor, Davinci Resolve.

 





Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych