Skocz do zawartości

haMac.pl używa cookie. Przeczytaj Privacy Policy aby dowiedzieć się więcej. Aby usunąć tę wiadomość, proszę kliknąć w przycisk po prawej:    Akceptuję użycie cookie

Zdjęcie

Chameleon Wizard


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
124 odpowiedzi w tym temacie

#1 janek202

janek202
  • Moderators
  • 3007 postów

Napisano 20 maj 2011 - 13:12

Napisałem nowy program do instalacji i aktualizacji Chamelona.
Napisany dla Snow Leoparda. Jest kompatybilny z Lionem.

Funkcje:
:arrow: Trzy metody instalacji Chameleona: Aktualizacja, boot0, boot0hfs i boot0md.
:arrow: Możliwość pobierania najnowszych wersji Chameleona z serwera
:arrow: Edytor org.chameleon.Boot.plist
:arrow: Edytor SMBios.plist z predefiniowanymi smbiosami i generatorem seriali.
:arrow: Menadżer modułów.
:arrow: Menadżer motywów z możliwością ich pobierania.
:arrow: bdmesg - pokazuje informacje diagnostyczne o chameleonie
:arrow: DSDT - możliwość kompilacji, dekompilacji, patchowania i wydobycia


Program jest dwujęzyczny (polski i angielski).
Został napisany natywnie w Obj-C w Xcode. Jest w skompilowany dla dwóch architektur: 32 oraz 64-bity.

Link do pobrania:
http://wizards.osxla...hameleon/cw.zip

Jeśli ktoś ma jakieś uwagi, pomysły, itp. itd. to niech da znać, zobaczę co się da zrobić.

Changelog:
http://wizards.osxla...eon/rnotes.html


  • 314TeR lubi to

El Capitan|Gryphon Z87|i5-4670K|16GB RAM|GTX 1070
El Capitan|MacBookPro12,1
Kext Wizard|Chameleon Wizard|HDA Wizard


#2 wojnar

wojnar
  • Members
  • 43 postów

Napisano 20 maj 2011 - 14:22

Świetny pomysł z tym programem.

Gratulacje, napewno mi się przyda.

Pozdrawiam
Gateway p-6831fx:::CPU: T8300:::Intel Crestline-PM PM965:::GPU: NVIDIA GeForce 8800M GTS:::Audio: IDT 92HD71B8 @ Intel 82801HBM ICH8M:::IDE: Intel® ICH8M Ultra ATA Storage:::LAN: Realtek RTL8168B/8111B PCI-E Gigabit Ethernet Adapter:::Wifi: Broadcom BCM4321AG 802.11a/b/g/draft-n Wireless Network Adapter

Mac 10.7 Retail

#3 Jura

Jura
  • Members
  • 64 postów
  • Locationweb developer

Napisano 20 maj 2011 - 18:21

Czy instalacja na partycji EFI przebiega bezproblemowo?
 haMac Pro: Mountain Lion 10.8 | Gigabyte GA-Z68X-UD3H-B3 | UEFI U1H BIOS | Intel i7-2600 | XFX AMD 6870 | Corsair Venegance 16GB 1600MHz | A-Data SSD 120Gb
 iPhone 3GS: 16gb

#4 janek202

janek202
  • Moderators
  • 3007 postów

Napisano 20 maj 2011 - 18:45

Czy instalacja na partycji EFI przebiega bezproblemowo?


Aktualnie w ogóle nie da się instalować na partycjach EFI. Tylko zwykłe HFS+.

El Capitan|Gryphon Z87|i5-4670K|16GB RAM|GTX 1070
El Capitan|MacBookPro12,1
Kext Wizard|Chameleon Wizard|HDA Wizard


#5 Jura

Jura
  • Members
  • 64 postów
  • Locationweb developer

Napisano 20 maj 2011 - 21:04

Czy instalacja na partycji EFI przebiega bezproblemowo?


Aktualnie w ogóle nie da się instalować na partycjach EFI. Tylko zwykłe HFS+.


Pisząc EFI, miałem na myśli tylko i wyłącznie nazwę partycji :D Czyli rozumiem, że po przeformatowaniu jej na HFS+ i zamontowaniu bez problemu wrzucę tam Chameleona?

Pytam, dlatego że aktualnie ręcznie instaluję go na tej partycji i nie jest to do końca wygodne.
 haMac Pro: Mountain Lion 10.8 | Gigabyte GA-Z68X-UD3H-B3 | UEFI U1H BIOS | Intel i7-2600 | XFX AMD 6870 | Corsair Venegance 16GB 1600MHz | A-Data SSD 120Gb
 iPhone 3GS: 16gb

#6 music

music

    Daniel

  • Members
  • 1092 postów
  • LocationZamość

Napisano 22 maj 2011 - 11:24

Czy instalacja na partycji EFI przebiega bezproblemowo?


Aktualnie w ogóle nie da się instalować na partycjach EFI. Tylko zwykłe HFS+.


Pisząc EFI, miałem na myśli tylko i wyłącznie nazwę partycji :D Czyli rozumiem, że po przeformatowaniu jej na HFS+ i zamontowaniu bez problemu wrzucę tam Chameleona?


Potwierdzam nie da się :-( , nie pokaże partycji EFI nawet jeśli jest w już w HFS+

 10.12 config.plist Clover aktualnie używany http://pastebin.com/JxYnw2hm Intel Xeon E5410 ( start z flagami npci=0x2000 tscsync + VoodooTSCSync.kext) | Gigabyte GA-EP41-UD3L | Audio ALC888 (AppleALC.kext) | LAN RTL8111 (AppleRTL8169Ethernet.kext+EFI String) | GeForce 9400GT (EFIString)

 prawie od samego początku projektu hackintosh czyli 2006


#7 janek202

janek202
  • Moderators
  • 3007 postów

Napisano 22 maj 2011 - 15:53

Powinno być już ok, w wersji Beta 1.4.

El Capitan|Gryphon Z87|i5-4670K|16GB RAM|GTX 1070
El Capitan|MacBookPro12,1
Kext Wizard|Chameleon Wizard|HDA Wizard


#8 Akta

Akta
  • Members
  • 36 postów

Napisano 23 maj 2011 - 10:31

Sugerowałbym dodanie możliwości robienia backupu aktualnie zainstalowanego chamelleona :)

#9 oswaldini

oswaldini
  • Moderators
  • 10205 postów
  • LocationBrzeszcze / Kraków

Napisano 23 maj 2011 - 11:00

Już to zasugerowałem i taka opcja będzie.

MacBook Pro 2012 MD103 15" | i7-3615QM | 8GB RAM | HD4000 + GT650M | Samsung 830 256GB
Hack Gigabyte H81M | i5-4460 | 8GB RAM | HD4600 | 640GB RAID0 Mac + 500GB Win | Raijintek Metis | SFX-L 500W | WiFi
HomeSerwer: HP G7 N54L | 2.2GHz (800-2200Mhz) | 4GB RAM | 2x WD RED 2TB | Synology DSM 6.0.2 @ Jun's bootloader | Time Machine + PLEX + CouchPotato + SickRage + masa innych

iPhone 7 32GB Black
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku! | CloverEFI | Nie pomagam na PRIV


#10 janek202

janek202
  • Moderators
  • 3007 postów

Napisano 23 maj 2011 - 12:43

Już to zasugerowałem i taka opcja będzie.

Już jest.
Preferencje => Twórz kopie pliku boot.

El Capitan|Gryphon Z87|i5-4670K|16GB RAM|GTX 1070
El Capitan|MacBookPro12,1
Kext Wizard|Chameleon Wizard|HDA Wizard


#11 music

music

    Daniel

  • Members
  • 1092 postów
  • LocationZamość

Napisano 23 maj 2011 - 21:24

Powinno być już ok, w wersji Beta 1.4.


Niestety u mnie nie było OK z aktualizacją boot'a na EFI. Zauważyłem że w 1.4 dodałeś obsługę partycji EFI. Pobrałem tą wersję 1.4 i pokazało mi możliwość instalacji dla partycji EFI,ale pomimo kilknięcia w przycisk " zamontuj i sprawdź" nie pokazało mi jaką wersję chameleona mam na EFI, tak jak by ta opcja-przycisk nie działał, ale potem mimo to kliknąłem w przycisk "zainstaluj", ale nie za zainstalował mi, zaktualizował, nowszego boot'a.

Dopiero jak użyłem takiego narzędzia - skryptu : EFI Partition Mounter (jest w załączniku), a potem użyłem "Chameleon Wizard" właściwie pokazywał mi już partycję EFI z informacją jaką mam wersje chamelona na niej obecną. Kliknąłem potem na instaluj i było OK już - zainstalował nowszą wersję boot'a na EFI.

Co robi EFI Partition Mounter - montuje partycje EFI ,trzeba tylko podać dysk z którego ma zamontować partycję EFI (dla przykładu ja wcisnąłem przycisk "1"). Potem ją montuje (pokazuje mi na Pulpicie koleją ikone dysku).

Zawartość skryptu:

#!/bin/bash

diskutil list

echo
printf "Enter the disk number containing the EFI partition you want to mount => "
read DISKNUMBER
echo

if [ $DISKNUMBER ]; then
while [ ! -e /Volumes/EFI ]
do
echo "Creating EFI directory..."
sudo mkdir /Volumes/EFI
done
echo "Mounting EFI volume at disk${DISKNUMBER}s1"
sudo mount_hfs /dev/disk${DISKNUMBER}s1 /Volumes/EFI
killall Finder
fi

Być może trzeba będzie Ci zapikować jakoś ten skrypt do Twego programu.
Aha w skrypcie tym jest polecenie sudo, więc musiałem podać hasło, aby zamontować partycję EFI.

-------
Na koniec pogratuluję twórcy kolejnego bardzo przydatnego narzędzia (obok innego do kextów - Kext Wizard) dla prawie każdego użytkownika hackintosha (który che używać i instalować aktualną wersję chameleona).

Załączone pliki


 10.12 config.plist Clover aktualnie używany http://pastebin.com/JxYnw2hm Intel Xeon E5410 ( start z flagami npci=0x2000 tscsync + VoodooTSCSync.kext) | Gigabyte GA-EP41-UD3L | Audio ALC888 (AppleALC.kext) | LAN RTL8111 (AppleRTL8169Ethernet.kext+EFI String) | GeForce 9400GT (EFIString)

 prawie od samego początku projektu hackintosh czyli 2006


#12 janek202

janek202
  • Moderators
  • 3007 postów

Napisano 23 maj 2011 - 21:34

Obsługa partycji EFI jest ciągle w fazie beta. Kombinuję nad tym w wolnym czasie.

Aktualnie wspierane są partycje EFI tylko sformatowane na HFS.
Edit: Robię to praktycznie tak samo jak ten skrypt. Nie wiem czemu u Ciebie nie działa...

El Capitan|Gryphon Z87|i5-4670K|16GB RAM|GTX 1070
El Capitan|MacBookPro12,1
Kext Wizard|Chameleon Wizard|HDA Wizard


#13 music

music

    Daniel

  • Members
  • 1092 postów
  • LocationZamość

Napisano 23 maj 2011 - 21:48

Obsługa partycji EFI jest ciągle w fazie beta. Kombinuję nad tym w wolnym czasie.

Aktualnie wspierane są partycje EFI tylko sformatowane na HFS.
Edit: Robię to praktycznie tak samo jak ten skrypt. Nie wiem czemu u Ciebie nie działa...

Tak, też mam partycję EFI , dokładnie HFS (bez plusa). Partycję sprawdzałem raz jeszcze i odmontowałem partycję EFI (tak jak jest normalnie). I tak jak mówiłem wcześniej nie działa mi przycisk "zamontuj i sprawdź" . Aha może błąd jest spowodowany, że mam dwa dyski twarde nr 0 (w MBR) nr 1 (w GPT)- i tego EFI używam.

 10.12 config.plist Clover aktualnie używany http://pastebin.com/JxYnw2hm Intel Xeon E5410 ( start z flagami npci=0x2000 tscsync + VoodooTSCSync.kext) | Gigabyte GA-EP41-UD3L | Audio ALC888 (AppleALC.kext) | LAN RTL8111 (AppleRTL8169Ethernet.kext+EFI String) | GeForce 9400GT (EFIString)

 prawie od samego początku projektu hackintosh czyli 2006


#14 janek202

janek202
  • Moderators
  • 3007 postów

Napisano 23 maj 2011 - 22:56

Aha może błąd jest spowodowany, że mam dwa dyski twarde nr 0 (w MBR) nr 1 (w GPT)- i tego EFI używam.

Raczej nie. Większość operacji testuję na zewnętrznym dysku USB, też ma numer 1.

Edit: Nowa wersja beta. 1.5. Powinno już być ok.

El Capitan|Gryphon Z87|i5-4670K|16GB RAM|GTX 1070
El Capitan|MacBookPro12,1
Kext Wizard|Chameleon Wizard|HDA Wizard


#15 music

music

    Daniel

  • Members
  • 1092 postów
  • LocationZamość

Napisano 24 maj 2011 - 06:31

Zainstalowałem 1.5. Niestety nadal u mnie jest źle z wykrywaniem chameleona na EFI , po kliknięciu przycisk "zamontuj i sprawdź" , pisze mi ze nie mam chameleona na tej partycji EFI - a to jest przecież nie prawda. Jeśli użyję skryptu montującego EFI ten powyzej wsomnianego już wtedy jest ok w Chameleon Wizard.

Niech ktoś sprawdzi czy u innych jest też problem z partycją EFI. Wówczas będzie wiadomo czy tylko u mnie tak jest.

 10.12 config.plist Clover aktualnie używany http://pastebin.com/JxYnw2hm Intel Xeon E5410 ( start z flagami npci=0x2000 tscsync + VoodooTSCSync.kext) | Gigabyte GA-EP41-UD3L | Audio ALC888 (AppleALC.kext) | LAN RTL8111 (AppleRTL8169Ethernet.kext+EFI String) | GeForce 9400GT (EFIString)

 prawie od samego początku projektu hackintosh czyli 2006


#16 janek202

janek202
  • Moderators
  • 3007 postów

Napisano 24 maj 2011 - 07:51

Niech ktoś sprawdzi czy u innych jest też problem z partycją EFI. Wówczas będzie wiadomo czy tylko u mnie tak jest.


U mnie jest w porządku.

Użyłem standardowych komend:
newfs_hfs -v EFI /dev/diskxs1 <= Opcjonalnie
mkdir /Volumes/EFI
mount_hfs /dev/diskxs1 /Volumes/EFI
fdisk -f boot0 -u -y /dev/rdiskx
dd if=boot1h of=/dev/rdiskxs1
cp boot /Volumes/EFI
umount /Volumes/EFI

W następnej wersji obsługa partycji EFI będzie domyślnie wyłączona. Szkoda mi poświęcać na to jeszcze więcej czasu (Zmiany w ostatnich 3 wersjach dotyczyły głównie partycji EFI), tym bardziej, że według mnie nie ma to praktycznie żadnych zalet i jest tylko utrudnianiem sobie życia, oraz u mnie działa bezproblemowo, testowałem kilkadziesiąt razy.

El Capitan|Gryphon Z87|i5-4670K|16GB RAM|GTX 1070
El Capitan|MacBookPro12,1
Kext Wizard|Chameleon Wizard|HDA Wizard


#17 Croolick

Croolick
  • Members
  • 276 postów

Napisano 24 maj 2011 - 17:07

a czy bedzie wspierany tylko projekt Chameleon czy Chimera też jest w planach?
SL 10.8.2 | C2D E8400 3.0Ghz | GA-EP35-DS3 | 4GB RAM | GF9800 GT 512MB
SL 10.8.2 | i7 920 2.8GHz | GA-X58-UD5 | 12 GB RAM | GF 9800 GTX+ 1GB

#18 janek202

janek202
  • Moderators
  • 3007 postów

Napisano 24 maj 2011 - 17:18

a czy bedzie wspierany tylko projekt Chameleon czy Chimera też jest w planach?


Tylko trunk Chameleona. Nie mam zaufania do tych wynalazków by tonymacx86 i spółka.

El Capitan|Gryphon Z87|i5-4670K|16GB RAM|GTX 1070
El Capitan|MacBookPro12,1
Kext Wizard|Chameleon Wizard|HDA Wizard


#19 music

music

    Daniel

  • Members
  • 1092 postów
  • LocationZamość

Napisano 24 maj 2011 - 21:37

Niech ktoś sprawdzi czy u innych jest też problem z partycją EFI. Wówczas będzie wiadomo czy tylko u mnie tak jest.


U mnie jest w porządku.

Użyłem standardowych komend:
newfs_hfs -v EFI /dev/diskxs1 <= Opcjonalnie
mkdir /Volumes/EFI
mount_hfs /dev/diskxs1 /Volumes/EFI
fdisk -f boot0 -u -y /dev/rdiskx
dd if=boot1h of=/dev/rdiskxs1
cp boot /Volumes/EFI
umount /Volumes/EFI

W następnej wersji obsługa partycji EFI będzie domyślnie wyłączona. Szkoda mi poświęcać na to jeszcze więcej czasu (Zmiany w ostatnich 3 wersjach dotyczyły głównie partycji EFI), tym bardziej, że według mnie nie ma to praktycznie żadnych zalet i jest tylko utrudnianiem sobie życia, oraz u mnie działa bezproblemowo, testowałem kilkadziesiąt razy.


Z ciekawości wpisałem u siebie w konsoli :

Daniels-iMac:~ Daniel$ mkdir /Volumes/EFI //OK
Daniels-iMac:~ Daniel$ mount_hfs /dev/disk1s1 /Volumes/EFI //pokazuje mi błędy polecenie to :
GetMasterBlock: Error 13 opening /dev/rdisk1s1
GetMasterBlock: Error 13 opening /dev/rdisk1s1
mount_hfs: Permission denied



Daniels-iMac:~ Daniel$ sudo mount_hfs /dev/disk1s1 /Volumes/EFI //OK , ale po przez sudo i podanie hasła
Password:
Daniels-iMac:~ Daniel$

A polecenie
newfs_hfs -v EFI /dev/diskxs1
ogólnie tworzy jak wycztałem "construct a new HFS Plus file system"
http://developer.apple.com/library/mac/#documentation/Darwin/Reference/ManPages/man8/newfs_hfs.8.html

Co do zalet posiadania chameleona w EFI ... zgadza się to co napisałeś, ja mam takie zdanie: sprawdza się ale u bardzo statystycznie mało osób mających hackintosha. Jest to ułatwienie, sprawdza się w bardzo długim okresie czasu - raz zainstalowany na EFI, możemy go mieć "na zawsze" gdy robimy formaty na innych partycja np. ze Snowem, Lion, czy Leopardem itp. i nie zmienia się w schemacie partycji GUID na MBR , rozmiar partycji... Początkowo jest więcej roboty , ale z czasem można to docenić ...

 10.12 config.plist Clover aktualnie używany http://pastebin.com/JxYnw2hm Intel Xeon E5410 ( start z flagami npci=0x2000 tscsync + VoodooTSCSync.kext) | Gigabyte GA-EP41-UD3L | Audio ALC888 (AppleALC.kext) | LAN RTL8111 (AppleRTL8169Ethernet.kext+EFI String) | GeForce 9400GT (EFIString)

 prawie od samego początku projektu hackintosh czyli 2006


#20 janek202

janek202
  • Moderators
  • 3007 postów

Napisano 24 maj 2011 - 21:45

W najbliższym czasie zamieszczę w dziale developerskim build, który będzie montował partycje EFI z uprawnieniami roota (tak jak przez sudo). U mnie jednak nie było to konieczne.

El Capitan|Gryphon Z87|i5-4670K|16GB RAM|GTX 1070
El Capitan|MacBookPro12,1
Kext Wizard|Chameleon Wizard|HDA Wizard





Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych