Skocz do zawartości

haMac.pl używa cookie. Przeczytaj Privacy Policy aby dowiedzieć się więcej. Aby usunąć tę wiadomość, proszę kliknąć w przycisk po prawej:    Akceptuję użycie cookie

Zdjęcie

Chameleon Wizard


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
124 odpowiedzi w tym temacie

#41 janek202

janek202
  • Moderators
  • 3007 postów

Napisano 01 czerwiec 2011 - 14:08

Znam ten program.

Ale nie widzę zbytnio sensu, żeby się z tym męczyć. Musiałbym dodać dużo nowych komponentów do edycji, poza tym już są co najmniej 2 programy, które to robią (Lizard i panel preferencji).

El Capitan|Gryphon Z87|i5-4670K|16GB RAM|GTX 1070
El Capitan|MacBookPro12,1
Kext Wizard|Chameleon Wizard|HDA Wizard


#42 music

music

    Daniel

  • Members
  • 1090 postów
  • LocationZamość

Napisano 01 czerwiec 2011 - 14:12

Znam ten program.

Ale nie widzę zbytnio sensu, żeby się z tym męczyć. Musiałbym dodać dużo nowych komponentów do edycji, poza tym już są co najmniej 2 programy, które to robią (Lizard i panel preferencji).

fakt, lepiej juz zrobic kolejny program dla osx86 byłoby to bardziej pożyteczne, skoro są juz obecnie programy o podobnej funkconalności

 10.12 config.plist Clover aktualnie używany http://pastebin.com/JxYnw2hm Intel Xeon E5410 ( start z flagami npci=0x2000 tscsync + VoodooTSCSync.kext) | Gigabyte GA-EP41-UD3L | Audio ALC888 (AppleALC.kext) | LAN RTL8111 (AppleRTL8169Ethernet.kext+EFI String) | GeForce 9400GT (EFIString)

 prawie od samego początku projektu hackintosh czyli 2006


#43 Siepietu

Siepietu
  • Donator
  • 133 postów

Napisano 01 czerwiec 2011 - 14:54

Niby są, ale można by je połączyć w jedno i zrobić takie combo :)
 MacBook Pro 9.2
 Samsung r 610 Intel Core 2 Duo P7350 2GHz SSE3 ICH9
| Mac OS X 10.6.8 Retail 32-bit |1 TB Seagate| 3Gb RAM DDR 2 800 MHz |
NVidia GeForce 9200M GS 512 Mb | PCIe ALC262 |BCM 4311|Magic Mouse| Dołączona grafika Piszę poprawnie po polsku!

#44 janek202

janek202
  • Moderators
  • 3007 postów

Napisano 01 czerwiec 2011 - 14:56

Ale po co? Czego Ci brakuje w panelu preferencji?

El Capitan|Gryphon Z87|i5-4670K|16GB RAM|GTX 1070
El Capitan|MacBookPro12,1
Kext Wizard|Chameleon Wizard|HDA Wizard


#45 Siepietu

Siepietu
  • Donator
  • 133 postów

Napisano 01 czerwiec 2011 - 15:46

Jest ok tylko myślałem, że można by było się tego pozbyć z preferencji systemowych i wpakować go do wizard'a robiąc kompleksowy zestaw obsługi chameleona :) Taki mój wybryk :D
 MacBook Pro 9.2
 Samsung r 610 Intel Core 2 Duo P7350 2GHz SSE3 ICH9
| Mac OS X 10.6.8 Retail 32-bit |1 TB Seagate| 3Gb RAM DDR 2 800 MHz |
NVidia GeForce 9200M GS 512 Mb | PCIe ALC262 |BCM 4311|Magic Mouse| Dołączona grafika Piszę poprawnie po polsku!

#46 janek202

janek202
  • Moderators
  • 3007 postów

Napisano 02 czerwiec 2011 - 11:20

Nowa wersja testowa.

Framework Sparkle do automatycznych update'ów.
Poprawiono błędy, które mogły powodować wysypywanie programu.
http://dl.dropbox.com/u/7085278/Chameleon_Installer/Chameleon_Wizard.zip

El Capitan|Gryphon Z87|i5-4670K|16GB RAM|GTX 1070
El Capitan|MacBookPro12,1
Kext Wizard|Chameleon Wizard|HDA Wizard


#47 Siepietu

Siepietu
  • Donator
  • 133 postów

Napisano 02 czerwiec 2011 - 13:03

Świetna sprawa z tym Update. Mi działa ;)
 MacBook Pro 9.2
 Samsung r 610 Intel Core 2 Duo P7350 2GHz SSE3 ICH9
| Mac OS X 10.6.8 Retail 32-bit |1 TB Seagate| 3Gb RAM DDR 2 800 MHz |
NVidia GeForce 9200M GS 512 Mb | PCIe ALC262 |BCM 4311|Magic Mouse| Dołączona grafika Piszę poprawnie po polsku!

#48 Astarael

Astarael
  • R.E.D.
  • 1672 postów

Napisano 02 czerwiec 2011 - 21:28

Cudeńko ;)
Nie dość że automatyzuje aktualizację chameleona, to siebie również aktualizuje :D
Snow Leopard 10.6.8 Retail on Lenovo ThinkPad R61i 8932-FDG - This one is resting in peace now.
Lenovo ThinkPad Edge E420s 4401-6YG | Core i5-2430M | HM65 | Intel HD 3000 | Conexant CX20590 | Realtek RTL8111/8168B | Intel Centrino 1000
MacBook Pro 13" Mid 2012 Intel Core i5 | HD 4000 | Wszystko działa OTB!
Dołączona grafika Piszę poprawnie po polsku!

#49 rzooff

rzooff
  • R.E.D.
  • 5235 postów
  • LocationWarszawa

Napisano 02 czerwiec 2011 - 21:48

Rewelacja!

#50 wojnar

wojnar
  • Members
  • 43 postów

Napisano 02 czerwiec 2011 - 21:59

Pomysł:

Łatwy dostęp do aktualnego pliku BootHelp.txt (komendy startowe), jakiś guzik, albo cuś.

Pozdrawiam
Gateway p-6831fx:::CPU: T8300:::Intel Crestline-PM PM965:::GPU: NVIDIA GeForce 8800M GTS:::Audio: IDT 92HD71B8 @ Intel 82801HBM ICH8M:::IDE: Intel® ICH8M Ultra ATA Storage:::LAN: Realtek RTL8168B/8111B PCI-E Gigabit Ethernet Adapter:::Wifi: Broadcom BCM4321AG 802.11a/b/g/draft-n Wireless Network Adapter

Mac 10.7 Retail

#51 Rabinof

Rabinof
  • Members
  • 280 postów

Napisano 10 czerwiec 2011 - 17:29

Pytanie jak wygląda ładowanie DSDT z partycji EFI bo nie mogę go załadować ??

ASUS P5QL-E P43 | ICH10-R | ALC1200 | Mac OS X Lion 10.10.3 | Intel Core 2 Duo-E8400 | 5,5 GB DDR2 Kingston | WDC WD7500AADS-00L5B1 Media | Nvidia 9600GT 512mb | Trust Bluetooth 2.1 GoldPlated

ASUS X501A | Intel HD 3000 | 4GB RAM DDR3 | Intel i3-3120M | ALC270 | USB 3.0 | Mac OS X 10.10.3  
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku!


#52 janek202

janek202
  • Moderators
  • 3007 postów

Napisano 10 czerwiec 2011 - 19:11

Pewnie tak samo jak ze zwykłej. Nie wiem, nie używam partycji EFI, nie widzę żadnych zalet w posiadaniu jej.

Jeśli nie działa, to raczej jest to błąd w samym chameleonie, niż w moim instalatorze.

El Capitan|Gryphon Z87|i5-4670K|16GB RAM|GTX 1070
El Capitan|MacBookPro12,1
Kext Wizard|Chameleon Wizard|HDA Wizard


#53 wojnar

wojnar
  • Members
  • 43 postów

Napisano 12 czerwiec 2011 - 11:41

@janek202

Proszę dodaj gdzieś co nowego w nowej wersji Chameleon Wizarda (i Kext Wizarda), bardzo lubię śledzić co tam nowego dodałeś :))

Pozdr
Gateway p-6831fx:::CPU: T8300:::Intel Crestline-PM PM965:::GPU: NVIDIA GeForce 8800M GTS:::Audio: IDT 92HD71B8 @ Intel 82801HBM ICH8M:::IDE: Intel® ICH8M Ultra ATA Storage:::LAN: Realtek RTL8168B/8111B PCI-E Gigabit Ethernet Adapter:::Wifi: Broadcom BCM4321AG 802.11a/b/g/draft-n Wireless Network Adapter

Mac 10.7 Retail

#54 janek202

janek202
  • Moderators
  • 3007 postów

Napisano 12 czerwiec 2011 - 11:48

Chameleon Wizard:
http://dl.dropbox.com/u/7085278/Chameleon_Installer/rnotes.html

Kext Wizard:
http://dl.dropbox.com/u/7085278/Kext_Wizard/rnotes.html

El Capitan|Gryphon Z87|i5-4670K|16GB RAM|GTX 1070
El Capitan|MacBookPro12,1
Kext Wizard|Chameleon Wizard|HDA Wizard


#55 wojnar

wojnar
  • Members
  • 43 postów

Napisano 12 czerwiec 2011 - 13:37

Chameleon Wizard:

http://dl.dropbox.com/u/7085278/Chameleon_Installer/rnotes.html

Kext Wizard:
http://dl.dropbox.com/u/7085278/Kext_Wizard/rnotes.html


Ok, a jakiś guzik w programie lub w menu.
Gateway p-6831fx:::CPU: T8300:::Intel Crestline-PM PM965:::GPU: NVIDIA GeForce 8800M GTS:::Audio: IDT 92HD71B8 @ Intel 82801HBM ICH8M:::IDE: Intel® ICH8M Ultra ATA Storage:::LAN: Realtek RTL8168B/8111B PCI-E Gigabit Ethernet Adapter:::Wifi: Broadcom BCM4321AG 802.11a/b/g/draft-n Wireless Network Adapter

Mac 10.7 Retail

#56 janek202

janek202
  • Moderators
  • 3007 postów

Napisano 12 czerwiec 2011 - 13:44

Po co?

Jak ukaże się nowa wersja to pokazuje się okienko z pytaniem, czy pobrać i jest tam wyświetlany changelog... Zmień sobie wersję aplikacji na niższą w Info.plist i sam zobaczysz...

Edit: Poza tym każde dodanie nowego elementu do GUI pociąga za sobą konieczność aktualizacji wszystkich tłumaczeń, których obecnie jest 14.

El Capitan|Gryphon Z87|i5-4670K|16GB RAM|GTX 1070
El Capitan|MacBookPro12,1
Kext Wizard|Chameleon Wizard|HDA Wizard


#57 CiastekPL

CiastekPL
  • Members
  • 172 postów

Napisano 09 lipiec 2011 - 22:36

Wielkie dzięki, działa jak należy :)
Mój iHack  Lion 10.7.3 Samsung R530: [CPU - C2D T6600 2,2GHZ] [GPU - Nvidia 310M] [WIFI - AtherOS 9285/ LAN - Marvell 88E8040] [Intel PM45 ICH9]
Odtwarzacz  iPod Touch 4g 32GB
Tablet  iPad 2g 16GB Wi-Fi

#58 zinger

zinger
  • Members
  • 26 postów

Napisano 18 lipiec 2011 - 15:46

http://goo.gl/QMKMS


#59 Marucins

Marucins

    Witcher

  • Moderators
  • 1824 postów
  • LocationPL (Bia)

Napisano 24 lipiec 2011 - 09:13

Drobna kwestia aby nie posadzić boota.

Wycinam Snow a w to miejsce na czysto instaluje Liona. Aby Win7 działał poprawnie i nie burmuszył się to instaluje Boot0hfs.


Drobna kwestia
Na Chameleon-2.0-RC5-r656 (dysk ratunkowy usb) zaktualizowałem chameleona 1078 - aktualizacja odbyła się z innego działającego sytemu (wskazałem partycję i dałem aktualizuj). Po czym bootnołem z zewnętrznego hdd - ruszył ale nie znalazł themesa... w międzyczasie startowałem z main hdd.... Kolejny raz startuje z ratunkowego, widzę iż zgłasza mi się stary chameleon już z działającym themes - wtf?. Po wystartowaniu systemu, włączyłem Chameleon Wizard, program pokazuje iż jest już nowy boot zainstalowany. Mimo wszystko na wszelki wypadek raz jeszcze go aktualizuję. Po tym już zewnętrzny hdd nie wstał, nie potrafił wystartować snow.


//EDIT

Nowy 1203 ma problem sczytaniem Timeout z pliku com.apple.Boot.plist
haMac Asus Gryphon Z97 Armour Edition # Intel i7-4790K # EVGA GTX 980 Ti SC # G.Skill TridentX DDR3 2400 MHz CL10 (4x4GB) # Samsung 850 PRO 512GB + Crucial M550 256GB + WD VelociRaptor 1TB # AirPort Extreme (BCM94360CD) # SeaSonic Platinum-1200 (SS-1200XP3) # Phanteks Enthoo Primo
Spoiler

Staram się pisać poprawnie po polsku Dołączona grafika

#60 oswaldini

oswaldini
  • Moderators
  • 10198 postów
  • LocationBrzeszcze / Kraków

Napisano 24 lipiec 2011 - 09:32

Nie ma: http://hamac.pl/topi... ... vt5326.htm

MacBook Pro 2012 MD103 15" | i7-3615QM | 8GB RAM | HD4000 + GT650M | Samsung 830 256GB
Hack Gigabyte H81M | i5-4460 | 8GB RAM | HD4600 | 640GB RAID0 Mac + 500GB Win | Raijintek Metis | SFX-L 500W | WiFi
HomeSerwer: HP G7 N54L | 2.2GHz (800-2200Mhz) | 4GB RAM | 2x WD RED 2TB | Synology DSM 6.0.2 @ Jun's bootloader | Time Machine + PLEX + CouchPotato + SickRage + masa innych

iPhone 7 32GB Black
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku! | CloverEFI | Nie pomagam na PRIV





Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych