Skocz do zawartości

haMac.pl używa cookie. Przeczytaj Privacy Policy aby dowiedzieć się więcej. Aby usunąć tę wiadomość, proszę kliknąć w przycisk po prawej:    Akceptuję użycie cookie

Zdjęcie

HDA Wizard - szybka naprawa dźwięku przez AppleHDA po update


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
16 odpowiedzi w tym temacie

#1 janek202

janek202
  • Moderators
  • 3008 postów

Napisano 27 sierpień 2011 - 09:14

W wolnej chwili zrobiłem taki mały programik dla AppleHDA w Snow Leopardzie 10.6.8 i Lionie 10.7.
Umożliwia proste i szybkie zainstalowanie layoutów, Platforms, Info.plist i wykonanie binpatcha. Chodzi o to, żeby szybko postawić dźwięk po update.

Obsługuje drag and drop, więc wystarczy zaznaczyć potrzebne pliki i przeciągnąć je na program.

Program nie tworzy potrzebnych plików, ułatwia tylko ich instalację.
Wciąż jest potrzebna modyfikacja DSDT (HDEF), lub HDAEnabler z odpowiednim layoutID.

http://dl.dropbox.com/u/7085278/HDA_Wizard/download.html
Wersja dla Mountain Lion 10.8 [TYLKO!]:
https://dl.dropbox.com/u/7085278/HDA_Wizard_ML/download.html

Dołączona grafikaDołączona grafika

Sierra|Gryphon Z87|i5-4670K|16GB RAM|GTX 1070
Sierra|MacBookPro12,1
Kext Wizard|Chameleon Wizard|HDA Wizard


#2 Grzesiek13

Grzesiek13
  • Moderators
  • 1712 postów
  • LocationNowy Sącz

Napisano 27 sierpień 2011 - 14:48

Świetny pomysł, jak na razie to mało kto ma natywnego AppleHDA, ale jak uda mi się przerobić to na pewno sprawdzę

10.12.3 | BitFenix Phenom M |Intel Core i3 6100|MSI B150 Mortar|8GB RAM DDR4|Intel HD 530|Silicon Power S55 240 GB|BeQuiet L8 400W|Dell P2314H
Jeśli naprawdę myślisz że "piszesz poprawnie po polsku" to wróć się do każdego swojego posta i popraw źle użyte apostrofy
Nawet nie próbuj męczyć mnie na PW, od tego jest forum


#3 man_of_the_oak

man_of_the_oak
  • R.E.D.
  • 738 postów
  • LocationKraków

Napisano 27 sierpień 2011 - 14:59

Mało kto? Ja raczej rzekłbym, iż mało kto jest skazany na VoodooHDA :-)

ASUS Z97-Pro Gamer | Intel Core i7-4790K | 16 GB 2400 MHz CL10 RAM | ASUS GTX760-DC2T-2GD5-SSU | Samsung 850 PRO + Samsung HD103SJ | BCM94360CD | Aune T1 MK2 + Genalex Gold Lion E88CC | macOS Sierra 10.12.4

MacBook Pro 13,3" (Mid 2012) | Intel Core i7-3520M | 16 GB 1600 MHz CL11 RAM | Intel HD 4000 | Transcend 370S | macOS Sierra 10.12.4
Mac OS X Snow Leopard 10.6.8 Retail (64-bit) @ ASUS K50IN (SX152)
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku!


#4 Astarael

Astarael
  • R.E.D.
  • 1672 postów

Napisano 27 sierpień 2011 - 15:08

Świetny pomysł, jak na razie to mało kto ma natywnego AppleHDA, ale jak uda mi się przerobić to na pewno sprawdzę

Ośmielę się nie zgodzić! Spójrz w moją sygnaturkę, co widzisz? Conexant CX20549. I zgadnij, jak mam odpalony dźwięk? AppleHDA! Na razie rollback i niedziałające słuchawki, ale prace wciąż trwają :D Nie jest więc tak, że tylko ALC da się odpalić - Apple używało też innych kodeków (np. w MBP8,1 jest CS). Warto się zainteresować ;)
Snow Leopard 10.6.8 Retail on Lenovo ThinkPad R61i 8932-FDG - This one is resting in peace now.
Lenovo ThinkPad Edge E420s 4401-6YG | Core i5-2430M | HM65 | Intel HD 3000 | Conexant CX20590 | Realtek RTL8111/8168B | Intel Centrino 1000
MacBook Pro 13" Mid 2012 Intel Core i5 | HD 4000 | Wszystko działa OTB!
Dołączona grafika Piszę poprawnie po polsku!

#5 alpha

alpha
  • Members
  • 409 postów

Napisano 27 sierpień 2011 - 15:51

Mało kto? Ja raczej rzekłbym, iż mało kto jest skazany na VoodooHDA :-)


Racja, racja; VoodooHDA to jest zło ;-) Na ALC 892 jadę z AppleHDA + ALC 8xx od tony'ego tylko nie wiem czy to wyczerpuje możliwości tego kontrolera.

macOS Sierra 10.12.4 | ASRock Z97 Anniversary | Intel i7-4790K 4.0Ghz | GeForce GTX 1060 | ADATA SSD SP550 | Fiio E10K Olympus 2

FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku!


#6 Grzesiek13

Grzesiek13
  • Moderators
  • 1712 postów
  • LocationNowy Sącz

Napisano 27 sierpień 2011 - 18:14

Źle się wyraziłem, Chodzi mi o natywnego w sensie nowej konstrukcji z Liona i 10.6.8. Z tego co widzę wszyscy idą na łatwiznę i podmieniają nowe HDA z Liona starszym<10.6.8 i jakoś działa. Sam poszukuje jakiegoś dobrego poradnika jak zabrać się do przygotowania nowego AppleHDA, ale na razie nic sensownego nie znalazłem

10.12.3 | BitFenix Phenom M |Intel Core i3 6100|MSI B150 Mortar|8GB RAM DDR4|Intel HD 530|Silicon Power S55 240 GB|BeQuiet L8 400W|Dell P2314H
Jeśli naprawdę myślisz że "piszesz poprawnie po polsku" to wróć się do każdego swojego posta i popraw źle użyte apostrofy
Nawet nie próbuj męczyć mnie na PW, od tego jest forum


#7 janek202

janek202
  • Moderators
  • 3008 postów

Napisano 27 sierpień 2011 - 18:16

Z tego co widzę wszyscy idą na łatwiznę


Nie wszyscy. Ja na przykład nie. Mam aktualne AppleHDA.

Sierra|Gryphon Z87|i5-4670K|16GB RAM|GTX 1070
Sierra|MacBookPro12,1
Kext Wizard|Chameleon Wizard|HDA Wizard


#8 man_of_the_oak

man_of_the_oak
  • R.E.D.
  • 738 postów
  • LocationKraków

Napisano 27 sierpień 2011 - 18:18

Źle się wyraziłem, Chodzi mi o natywnego w sensie nowej konstrukcji z Liona i 10.6.8. Z tego co widzę wszyscy idą na łatwiznę i podmieniają nowe HDA z Liona starszym<10.6.8 i jakoś działa. Sam poszukuje jakiegoś dobrego poradnika jak zabrać się do przygotowania nowego AppleHDA, ale na razie nic sensownego nie znalazłem


Sprawa przeniesienia rozwiązań z jednego poprawnie funkcjonującego LegacyHDA do drugiego jest banalnie prosta, jeśli znajdę chwilkę i nikt mnie nie ubiegnie - napiszę stosowny poradnik.

ASUS Z97-Pro Gamer | Intel Core i7-4790K | 16 GB 2400 MHz CL10 RAM | ASUS GTX760-DC2T-2GD5-SSU | Samsung 850 PRO + Samsung HD103SJ | BCM94360CD | Aune T1 MK2 + Genalex Gold Lion E88CC | macOS Sierra 10.12.4

MacBook Pro 13,3" (Mid 2012) | Intel Core i7-3520M | 16 GB 1600 MHz CL11 RAM | Intel HD 4000 | Transcend 370S | macOS Sierra 10.12.4
Mac OS X Snow Leopard 10.6.8 Retail (64-bit) @ ASUS K50IN (SX152)
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku!


#9 music

music

    Daniel

  • Members
  • 1117 postów
  • LocationZamość

Napisano 04 wrzesień 2011 - 16:09

Mam alc888 wiec prosze o wrzucenie , udostepnienie 3 plików : xml layout, Platforms, Info.plist. Z góry dziekuje , ponieważ nie posiadam tych plikow


moja płyta główna to Gigabyte GA-EP41-UD3L

 10.12.4 + Clover 4061 config.plist -> http://pastebin.com/xinjpVRF + modyfikowane DSDT.aml Gigabyte GA-EP41-UD3L (FakeSMC.kext)Intel Xeon E5410 (start z flagami "-v npci=0x2000 tscsync" + VoodooTSCSync.kext) Audio Realtek ALC888S-VD (AppleALC.kext + Lilu.kext) (audio device 0x808627D8, sub device 0x1458A002, codec id 0x10EC0888, revision 0x0001) LAN RTL8111 (RealtekRTL8111.kext + EFI String) EVGA Geforce 9400GT 512MB (DSDT.aml + NVDAStartup.kext z El Capitan 10.11.6)<p> prawie od samego początku projektu hackintosh czyli 2006


#10 oswaldini

oswaldini
  • Moderators
  • 10397 postów
  • LocationBrzeszcze / Kraków

Napisano 29 wrzesień 2011 - 11:43

Janek nie planujesz zrobić żadnego magazynowania plików platforms, layout i info ? Można by wybrać z zewnątrz lub z listy. Na liście musiałaby być nazwa kodeka i model płyty głównej/laptopa. Zostaje tylko kwestia dodania HDAEnablera lub patcha DSDT z czego HDAEnabler'a da się łatwo zrobić w HDA Wizardzie.

MacBook Pro 2012 MD103 15" | i7-3615QM | 8GB RAM | HD4000 + GT650M | Samsung 830 256GB
Hack Gigabyte H81N | i5-4460 | 8GB RAM | HD4600 | 640GB RAID0 Mac + 500GB Win | Raijintek Metis | SFX-L 500W | WiFi
HomeSerwer: HP G7 N54L | 2.2GHz (800-2200Mhz) | 4GB RAM | 2x WD RED 2TB | Synology DSM 6.0.2 @ Jun's bootloader | Time Machine + PLEX + CouchPotato + SickRage + masa innych

iPhone 7 32GB Black
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku! | CloverEFI | Nie pomagam na PRIV


#11 janek202

janek202
  • Moderators
  • 3008 postów

Napisano 29 wrzesień 2011 - 11:45

Na razie nie. Problemem nie jest samo napisanie tego, ale za dużo roboty by było z ogarnianiem wszystkich plików. Czasem są potrzebne są różne pliki dla tych samych kodeków na różnych płytach.

Jak komuś się chce tym zajmować, to mogę to dopisać, ale raczej nie będę sam się w to bawić.

Sierra|Gryphon Z87|i5-4670K|16GB RAM|GTX 1070
Sierra|MacBookPro12,1
Kext Wizard|Chameleon Wizard|HDA Wizard


#12 314TeR

314TeR

    Administrator

  • Administrators
  • 15841 postów
  • LocationWarszawa

Napisano 08 styczeń 2012 - 23:38

Pomysły na ulepszenie programu:

1. Modyfikacja aby można było wykonywać podwójny binpatch
2. Automatyczna aktualizacja binpatchy z server'a przy odpalaniu programu
3. Po wybraniu binpatcha, pokazywanie jaki binpatch jest wykonywany - teraz nie wiadomo co będzie robione...

ASUS MAXIMUS VII IMPACT | Core i7-4790K | 16GB DDR3 2400 CL10 | GTX 980 Ti | FiiO E10 | OS X Retail via UniBootX Clover

ASUS Z87M-PLUS | Core i5-4590T | 8GB DDR3L 1333 | HD4600 | OS X Retail via UniBootX Cloverbyłe haMac'i: ASUS P5W DH DeluxeASUS P7P55 WS Supercomputer | ASUS P8Z68 Deluxe/GEN3 | ASUS P8Z77-V PRO THUNDERBOLTJak uruchomić na wypasie ALC 882/888/889/1200 | STOP Gigafail | P5W DH Deluxe - perfekcyjny hackintosh | Piszę poprawnie po polsku!

Co daje kalibracja monitora - zobacz jak można poprawić jakość obrazu.

 

Najszybszy hackintosh na świecie za procesorem 12C identyfikujący się jako Mac Pro (Late 2013) wg rankingu Geekbench: 37000 pkt

 

Pomogliśmy Tobie - pomóż nam - przekaż darowiznę na utrzymanie forum.

 


#13 janek202

janek202
  • Moderators
  • 3008 postów

Napisano 08 styczeń 2012 - 23:40

Mam zamiar w wolnej chwili rozbudować ten program.
Uwzględnię też Twoje uwagi.

Może zrobię też bazę legacy na swoim droboxie (tak jak z motywami do CW).

Sierra|Gryphon Z87|i5-4670K|16GB RAM|GTX 1070
Sierra|MacBookPro12,1
Kext Wizard|Chameleon Wizard|HDA Wizard


#14 314TeR

314TeR

    Administrator

  • Administrators
  • 15841 postów
  • LocationWarszawa

Napisano 08 styczeń 2012 - 23:43

Może zrobię też bazę legacy na swoim droboxie (tak jak z motywami do CW).

Tu bym raczej odradzał Ci... wersji i niuansów jest tak dużo, że nie sposób tego sensownie ogarnąć... Zresztą sam wiesz, że to że jest ten sam układ, nie oznacza że jest tak samo połączony...

ASUS MAXIMUS VII IMPACT | Core i7-4790K | 16GB DDR3 2400 CL10 | GTX 980 Ti | FiiO E10 | OS X Retail via UniBootX Clover

ASUS Z87M-PLUS | Core i5-4590T | 8GB DDR3L 1333 | HD4600 | OS X Retail via UniBootX Cloverbyłe haMac'i: ASUS P5W DH DeluxeASUS P7P55 WS Supercomputer | ASUS P8Z68 Deluxe/GEN3 | ASUS P8Z77-V PRO THUNDERBOLTJak uruchomić na wypasie ALC 882/888/889/1200 | STOP Gigafail | P5W DH Deluxe - perfekcyjny hackintosh | Piszę poprawnie po polsku!

Co daje kalibracja monitora - zobacz jak można poprawić jakość obrazu.

 

Najszybszy hackintosh na świecie za procesorem 12C identyfikujący się jako Mac Pro (Late 2013) wg rankingu Geekbench: 37000 pkt

 

Pomogliśmy Tobie - pomóż nam - przekaż darowiznę na utrzymanie forum.

 


#15 music

music

    Daniel

  • Members
  • 1117 postów
  • LocationZamość

Napisano 12 styczeń 2013 - 10:48

Niedługo wyjdzie 10.8.3 i przydałaby się aktualizacja programu HDA Wizard - czyli szybka naprawa dźwięku po aktualizacji, HDA Wizard już wspiera ML?

 10.12.4 + Clover 4061 config.plist -> http://pastebin.com/xinjpVRF + modyfikowane DSDT.aml Gigabyte GA-EP41-UD3L (FakeSMC.kext)Intel Xeon E5410 (start z flagami "-v npci=0x2000 tscsync" + VoodooTSCSync.kext) Audio Realtek ALC888S-VD (AppleALC.kext + Lilu.kext) (audio device 0x808627D8, sub device 0x1458A002, codec id 0x10EC0888, revision 0x0001) LAN RTL8111 (RealtekRTL8111.kext + EFI String) EVGA Geforce 9400GT 512MB (DSDT.aml + NVDAStartup.kext z El Capitan 10.11.6)<p> prawie od samego początku projektu hackintosh czyli 2006


#16 janek202

janek202
  • Moderators
  • 3008 postów

Napisano 12 styczeń 2013 - 11:11

http://www.insanelymac.com/forum/topic/283958-new-hda-wizard-for-mountain-lion-108-beta/

Sierra|Gryphon Z87|i5-4670K|16GB RAM|GTX 1070
Sierra|MacBookPro12,1
Kext Wizard|Chameleon Wizard|HDA Wizard


#17 music

music

    Daniel

  • Members
  • 1117 postów
  • LocationZamość

Napisano 02 lipiec 2014 - 03:53

Uaktualniłem i przepisałem trochę kod programu HDA Wizard:
HDA Wizard is simple tool for patch AppleHDA.kext 
It was designed for quick sound repair after update, without any rollbacks.

New functions in 2.0 version:

- works with OSX 10.8.x 10.9.x 10.10.x 10.11.x etc.
- It allows you to insert your own Layout and Platforms xml.zlib files and Info.plist
- support to current new binpatch (updated binpatch for Realtek ALC 885, 887, 888, 889, 892, 898, 1150, 1120 and more)
- add option write custom yours binpatch


It will set permissions, rebuild cache and prelink kernel.
It has drag and drop support.

It will not create any files, it will only help you to install them.

You still need set proper yours LayoutID in : DSDT (patch HDEF) or in bootloader (Chameleon/Clover) or add HDA Enabler kext with LayoutID.

Załączone pliki


 10.12.4 + Clover 4061 config.plist -> http://pastebin.com/xinjpVRF + modyfikowane DSDT.aml Gigabyte GA-EP41-UD3L (FakeSMC.kext)Intel Xeon E5410 (start z flagami "-v npci=0x2000 tscsync" + VoodooTSCSync.kext) Audio Realtek ALC888S-VD (AppleALC.kext + Lilu.kext) (audio device 0x808627D8, sub device 0x1458A002, codec id 0x10EC0888, revision 0x0001) LAN RTL8111 (RealtekRTL8111.kext + EFI String) EVGA Geforce 9400GT 512MB (DSDT.aml + NVDAStartup.kext z El Capitan 10.11.6)<p> prawie od samego początku projektu hackintosh czyli 2006





Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych