Skocz do zawartości

haMac.pl używa cookie. Przeczytaj Privacy Policy aby dowiedzieć się więcej. Aby usunąć tę wiadomość, proszę kliknąć w przycisk po prawej:    Akceptuję użycie cookie

Zdjęcie

Instalacja Liona przy użyciu dysku usb lub pendrive'a.


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
44 odpowiedzi w tym temacie

#21 tHome

tHome
  • Members
  • 23 postów

Napisano 20 listopad 2011 - 15:22

"-bash: -s: command not found " - takie coś mi wyskakuje po wpisaniu tej komendy ...

[ Dodano: 2011-11-20, 15:23 ]
"-bash: -s: command not found " - takie coś mi wyskakuje po wpisaniu tej komendy ...

#22 janek202

janek202
  • Moderators
  • 3011 postów

Napisano 20 listopad 2011 - 15:26

Tej komendy nie nie wpisuje się w terminalu, tylko w Chameleonie, przed wybraniem systemu.

High Sierra|Gryphon Z87|i5-4670K|16GB DDR3|GTX 1070
High Sierra|MacBookPro12,1


#23 tHome

tHome
  • Members
  • 23 postów

Napisano 20 listopad 2011 - 15:34

Czyli najpierw w Chameleonie muszę zrobić -s poczekać aż to wszystko się załaduje i dopiero później odpalić instalacje i w terminalu wpisać całą reszte typu sudo nano ? Dobrze rozumuje ?

Ok doszedłem do tego i poradnik moim zdaniem jest źle w takim wypadku opisany.
BTW. Teraz mam problem już zapisem pliku wchodzę w Info.plist usuwam to co trzeba usunąć daje ctrl X później Y i ERROR writing info.plist: Read-only file system
Znalazłem coś takiego "the problem is that you can't modify any file when you're using "-s" at Darwin bootloader."

"you have to
fsck -fy
and
mount -uw /

Before you can edit in single user"

Poradnik ma z 4 błędy przez które normalni użytkownicy nie mają szans zainstalować tego systemu moim skromnym zdaniem jeśli muszą przejść przez punkt 5.
Dopisałbym to że trzeba wpisać " -s"
Następnie " you have to
fsck -fy
and
mount -uw /

Before you can edit in single user"

Dopiero później te komendy do edycji, usunięcie wpisów i zapis.
Tam przy edycji też powinno być opisane że trzeba wcisnąć CTRL + X a nie ^X

Dziękuje wszystkim za pomoc w tym temacie, i mam nadzieję że trochę pomogą moje informację :)

#24 Michal.B

Michal.B
  • Members
  • 18 postów

Napisano 09 grudzień 2011 - 15:05

Czyli najpierw w Chameleonie muszę zrobić -s poczekać aż to wszystko się załaduje i dopiero później odpalić instalacje i w terminalu wpisać całą reszte typu sudo nano ? Dobrze rozumuje ?

Ok doszedłem do tego i poradnik moim zdaniem jest źle w takim wypadku opisany.
BTW. Teraz mam problem już zapisem pliku wchodzę w Info.plist usuwam to co trzeba usunąć daje ctrl X później Y i ERROR writing info.plist: Read-only file system
Znalazłem coś takiego "the problem is that you can't modify any file when you're using "-s" at Darwin bootloader."

"you have to
fsck -fy
and
mount -uw /

Before you can edit in single user"

Poradnik ma z 4 błędy przez które normalni użytkownicy nie mają szans zainstalować tego systemu moim skromnym zdaniem jeśli muszą przejść przez punkt 5.
Dopisałbym to że trzeba wpisać " -s"
Następnie " you have to
fsck -fy
and
mount -uw /

Before you can edit in single user"

Dopiero później te komendy do edycji, usunięcie wpisów i zapis.
Tam przy edycji też powinno być opisane że trzeba wcisnąć CTRL + X a nie ^X

Dziękuje wszystkim za pomoc w tym temacie, i mam nadzieję że trochę pomogą moje informację :)


Zgadzam sie---niektorzy moga sie zamotac
Ja znowu mam ten problem zepodczas instalacji podczas klikniecia DOSTOSUJ nie mam tam nic do odznaczenia tzn tabelka jest pusta.Czy tak powinno byc?
Pozdrawiam Serdecznie
ASUS P5E-VM HDMI | 4GB RAM 800MHz Corsair |GeForce 8800GTS 320MB |SSD Transcend 64GB |HDD 500GB Samsung F3 |Intel Core2Duo E6600 2,4GHz |VF0415 Creative Live Cam Ultra |LG DVD RAM GSA-H42N |EnGenius EPI-3601S 600mW RF power - Network | iATKOS S3v2 10.6.5 | Dell Mini 9 | 8GB SSD | iATKOS v7
AcerAspire8920G|64GB SSD|320GB HDD|Core2Duo 2.4 GhzT8300|4GB DDR2|Broadcom 4315 WiFi|ALC 889|LionRetail 10.7.2

#25 zet120

zet120
  • Donator
  • 814 postów

Napisano 09 grudzień 2011 - 15:25

tabelka jest pusta

W Lionie jest pusta. ;-)

OSX 10.8.5 | OSX 10.9.5 | OSX 10.10 | Win7 | Ubuntu 14.04 | FreeBSD 10.1 RC2-RELEASE
Q6600 | P5Q-Pro (P45, ICH10R, IDE Marvell 88SE6111, ALC1200) | HD4850 | 2xDVD-RW IDE


#26 mkulas

mkulas
  • Members
  • 17 postów

Napisano 10 grudzień 2011 - 09:53

Nie moge znalezc Setup Assistant.app najblizsze temu jest Installer.app ale tam nie ma tych linijek do usuniecia.
Przelecialem caly folder SystemCore, biorac "pokaz zawartosc -> Content -> Info.plist" i patrzylem czy w innym pliku nie ma tych linijek i nigdzie ich nie znalazlem. A po instalacji oczywiscie wyskakuje mi zebym podlaczyl klawiature.

Pozdrawiam

#27 janek202

janek202
  • Moderators
  • 3011 postów

Napisano 10 grudzień 2011 - 11:04

W polskiej wersji ten plik nazywa się Asystent ustawień.

High Sierra|Gryphon Z87|i5-4670K|16GB DDR3|GTX 1070
High Sierra|MacBookPro12,1


#28 oswaldini

oswaldini
  • Moderators
  • 10991 postów
  • LocationBrzeszcze / Kraków

Napisano 11 grudzień 2011 - 11:54

Z ciekawości sprawdziłem i u mnie nie ma, żadnego z tych plików (Setup Assistant czy też Asystent ustawień)

MacBook Pro 2012 MD103 15" | i7-3615QM | 8 GB RAM | HD4000+GT650M | Samsung 830 256 GB
Hack Gigabyte H81N | i5-4460 | 8 GB RAM | HD4600+GTX650 | 2xHP 24" + 1xDell 27" | mSATA SSD 32GB + SSD 120GB + SSHD 500 GB | Raijintek Metis | SFX-L 500W | WiFi+BT

HomeSerwer: Dell 7010 | i3-3240 | 14 GB RAM | 2xWD RED 2TB | Synology DSM 6.1.7 @ Jun's bootloader | Virtual Machine Manager | Time Machine + PLEX + CouchPotato + SickRage + masa innych

iPhone 7 32GB Black
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku! | Nie pomagam na PRIV


#29 Przemo123

Przemo123
  • Members
  • 32 postów
  • Locationarchitekt

Napisano 13 styczeń 2012 - 22:36

hey a da sie juz zainstalowac liona na partycji w strukturze MBR bo na windowsie wywala mi błedy cały czas z powodu GUI np jak chce patcha zrobić na 3dsmaxa

[ Dodano: 2012-01-13, 22:39 ]
wcześniej chciałem zainstalować ale nie dało rady niestety ale może się coś zmieniło od tego czasu
| P5G41T-M LX3| |Intel core 2 quad 8200| Asus ENGTX470 1280 mb | 2x 4Gb Kingston DDR3 1333 | Atheros_LAN_V10147_V10243_V10251 | ALC887 Codec |

#30 oswaldini

oswaldini
  • Moderators
  • 10991 postów
  • LocationBrzeszcze / Kraków

Napisano 13 styczeń 2012 - 22:56

http://hamac.pl/topi... ... vt5786.htm

MacBook Pro 2012 MD103 15" | i7-3615QM | 8 GB RAM | HD4000+GT650M | Samsung 830 256 GB
Hack Gigabyte H81N | i5-4460 | 8 GB RAM | HD4600+GTX650 | 2xHP 24" + 1xDell 27" | mSATA SSD 32GB + SSD 120GB + SSHD 500 GB | Raijintek Metis | SFX-L 500W | WiFi+BT

HomeSerwer: Dell 7010 | i3-3240 | 14 GB RAM | 2xWD RED 2TB | Synology DSM 6.1.7 @ Jun's bootloader | Virtual Machine Manager | Time Machine + PLEX + CouchPotato + SickRage + masa innych

iPhone 7 32GB Black
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku! | Nie pomagam na PRIV


#31 Przemo123

Przemo123
  • Members
  • 32 postów
  • Locationarchitekt

Napisano 15 styczeń 2012 - 14:16

super dzięki za info
| P5G41T-M LX3| |Intel core 2 quad 8200| Asus ENGTX470 1280 mb | 2x 4Gb Kingston DDR3 1333 | Atheros_LAN_V10147_V10243_V10251 | ALC887 Codec |

#32 NorMan

NorMan
  • Members
  • 73 postów

Napisano 24 styczeń 2012 - 11:13

Dodam od siebie małe info.
Zdażyło mi się dwukrotnie więc zakładam że to wina użytego nośnika. Otóż do instalacji Liona użyłem czytnika kart SD z kartą 8GB. Podczas uruchamiania komunikat o USB. Kernel co 5 sekund próbuje znaleźć napęd po czym błąd i "Still waiting for root dev...". wystarczy na chwilę wyjąć dysk usb/wpiąć ponownie i instalka leci dalej.

Hakuś : 10.12.3 || MSI Z68A-G45(G3) || i5-2500K || 8GB Kingston HyperX || GF 9600GT || Patriot SSD 120GB || Samsung 1TB @ PowerMac G5 Case || WDC 1TB (zewnętrzny) || Apple Cinema HD 23" || Clover UEFI
Makuś : MacBook Pro 13" | MC700PL/A


#33 greyg

greyg
  • Members
  • 14 postów

Napisano 16 maj 2012 - 19:17

janek202,
pkt.6

Uruchamiamy system wybierając partycję, na której go instalowaliśmy.

Chyba powinno być "z której".
jestem od... mac os 8.5.1 :)

#34 rzooff

rzooff
  • R.E.D.
  • 5235 postów
  • LocationWarszawa

Napisano 16 maj 2012 - 20:24

Oj "chyba" jednak jest dobrze... ;)

#35 greyg

greyg
  • Members
  • 14 postów

Napisano 17 maj 2012 - 15:48

Mi na Msi Z77A-G45 po prostu nie boot'ował z hdd. Pomogło uruchomienie z usb i wybranie innego dysku - system ruszył. Następnie instalacja chameleon'a na hdd i wszystko jak należy.
jestem od... mac os 8.5.1 :)

#36 JEDI_V

JEDI_V
  • Members
  • 498 postów
  • LocationNakło Śląskie

Napisano 13 czerwiec 2012 - 14:22

Zatrzymalem sie w pkt.3,nie da sie pobrac CW a wlasciwie buildbot,czy mam zasugerowac sie Oswaldini twoim tutkiem w drugim poscie?

#37 314TeR

314TeR

    Administrator

  • Administrators
  • 17752 postów
  • LocationWarszawa

Napisano 13 czerwiec 2012 - 14:54

Zatrzymalem sie w pkt.3,nie da sie pobrac CW a wlasciwie buildbot,czy mam zasugerowac sie Oswaldini twoim tutkiem w drugim poscie?

Masz 4-ry sposoby instalacji chameleon'a, buildboot to tylko jedna z nich...

ASUS MAXIMUS VII IMPACT | Core i7-4790K | 16GB DDR3 2400 CL10 | GTX 980 Ti | FiiO E10 | OS X Retail via UniBootX Clover

ASUS Z87M-PLUS | Core i5-4590T | 8GB DDR3L 1333 | HD4600 | OS X Retail via UniBootX Cloverbyłe haMac'i: ASUS P5W DH DeluxeASUS P7P55 WS Supercomputer | ASUS P8Z68 Deluxe/GEN3 | ASUS P8Z77-V PRO THUNDERBOLTJak uruchomić na wypasie ALC 882/888/889/1200 | STOP Gigafail | P5W DH Deluxe - perfekcyjny hackintosh | Piszę poprawnie po polsku!

Co daje kalibracja monitora - zobacz jak można poprawić jakość obrazu.

 

Najszybszy hackintosh na świecie za procesorem 12C identyfikujący się jako Mac Pro (Late 2013) wg rankingu Geekbench: 37000 pkt

 

Pomogliśmy Tobie - pomóż nam - przekaż darowiznę na utrzymanie forum.

 


#38 rapidsebuja

rapidsebuja
  • Members
  • 218 postów

Napisano 27 listopad 2012 - 21:24

a njest jakas mozliwos zrobienia takiego usb pod windowsem?
KOMP: In WIN Droid I PLYTA GLOWNA: ABIT IP35-E (Socket LGA 775) | CHIPSET: INTEL P35+ICH9R | CPU:IntelŸ Core™2 Duo E6750 MMX, SSE (1,2,3,S3), EMT64, VT-x | RAM:6,00 GB DDR2 | AUDIO:Realtek ALC888 | GRAFIKA:MSI N430GT MD1G3 OC/LP/TF 1G DDR3|

#39 Astarael

Astarael
  • R.E.D.
  • 1672 postów

Napisano 29 listopad 2012 - 13:02

:arrow: 1. CO BĘDZIE POTRZEBNE?

Komputer z działającym Mac OS X Snow Leopard oraz konto w Mac App Store. System może być uruchomiony na wirtualnej maszynie.


Snow Leopard 10.6.8 Retail on Lenovo ThinkPad R61i 8932-FDG - This one is resting in peace now.
Lenovo ThinkPad Edge E420s 4401-6YG | Core i5-2430M | HM65 | Intel HD 3000 | Conexant CX20590 | Realtek RTL8111/8168B | Intel Centrino 1000
MacBook Pro 13" Mid 2012 Intel Core i5 | HD 4000 | Wszystko działa OTB!
Dołączona grafika Piszę poprawnie po polsku!

#40 WokieZeppelin

WokieZeppelin
  • Donator
  • 198 postów
  • LocationJarosław

Napisano 16 luty 2013 - 22:43

Siemka wszystkim. Możecie mi w czymś pomóc? Otóż to wszystko zrobiłem jak w poradniku, ale gdy uruchamiam pena, wyskakują tylko 4 linijki

boot0 : GTP
boot0 : test
boot0 : test
boot0 : done

I na tym się kończy, komputer trzeba wyłączać... Chameleona instalowałem najnowszego z dropboxa metodą boot0hfs.

 || FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku! || i3-3220 || Crucial Ballistix 2x4GB 1600MHz || MSI H77MA-G43 || Gigabyte GTX660 GV-N660OC-2GD || ALC892 ||  Sierra || Windows 10 || UEFI ||

 || Lenovo ThinkPad x250 || i5-5300U || 8GB DDR3L 1600MHz || 180GB SSD INTEL ||  Sierra (wkrótce) ||





Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych