Skocz do zawartości

haMac.pl używa cookie. Przeczytaj Privacy Policy aby dowiedzieć się więcej. Aby usunąć tę wiadomość, proszę kliknąć w przycisk po prawej:    Akceptuję użycie cookie

Zdjęcie

LIM - Lion Image Maker


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
69 odpowiedzi w tym temacie

#1 oswaldini

oswaldini
  • Moderators
  • 10324 postów
  • LocationBrzeszcze / Kraków

Napisano 06 wrzesień 2011 - 23:03

Dołączona grafika
LIM - Lion Image Maker
kompatybilny ze Snow Leopardem i Lionem.


7.09.2011 - Wydanie pierwszej publicznej wersji - 1.0.0
9.09.2011 - Dodanie brakujących flag "-force" - 1.0.1
14.09.2011 - Dodanie ważnej informacji do opisu dotyczącej posiadaczy obrazu InstallESD.dmg


Program służy do automatycznego wykonania obrazu DVD lub przygotowania pendrive'a/hdd/ssd/memory card z Mac OS X Lion.

Wymagania:
:arrow: czysta płyta DVD do wypalenia obrazu lub wszelkiego rodzaju dysk (pendrive/hdd/sdd/memory card) o pojemności minimalnej 4.5GB.
:arrow: Mac OS X Lion w katalogu Aplikacje lub gdziekolwiek na dysku.


Funkcje:
:arrow: Przygotowanie obrazu instalacyjnego Lion'a do wypalenia na DVD.
:arrow: Przygotowanie obrazu instalacyjnego Lion'a z obsługą formatu MBR do wypalenia na DVD. Tylko dla wersji systemu 10.7.0 !
:arrow: Przygotowanie dysku instalacyjnego Lion'a.
:arrow: Przygotowanie dysku instalacyjnego Lion'a z obsługą formatu MBR. Tylko dla wersji systemu 10.7.0 !



Download:
http://hamac.pl/img/oswaldini/LIM/LIM.zip

Screenshots:

Dołączona grafikaDołączona grafika
Dołączona grafikaDołączona grafika
Dołączona grafikaDołączona grafika
Dołączona grafikaDołączona grafika


WAŻNE !! Jeżeli posiadasz tylko plik InstalESD.dmg wykonaj najpierw poniższe kroki:

1) Utwórz folder o nazwie "Install Mac OS X Lion" w lokalizacji /Applications (/Programy).
2) Utwórz w powyższym folderze nowy folder o nazwie "Contents" a w nim folder o nazwie "SharedSupport".
3) Przenieś InstallESD.dmg do katalogu "SharedSupport".
4) Dodaj końcówkę .app do folderu "Install Mac OS X Lion". Wyskoczy okno z pytaniem czy na pewno dodać - klikamy dodaj.
5) Uruchom LIM i program automatycznie powinien wykryć aplikację z Lionem.


Jeśli ktoś ma jakieś uwagi, pomysły, itp. itd. to niech da znać, zobaczę co się da zrobić.

MacBook Pro 2012 MD103 15" | i7-3615QM | 8GB RAM | HD4000 + GT650M | Samsung 830 256GB
Hack Gigabyte H81N | i5-4460 | 8GB RAM | HD4600 | 640GB RAID0 Mac + 500GB Win | Raijintek Metis | SFX-L 500W | WiFi
HomeSerwer: HP G7 N54L | 2.2GHz (800-2200Mhz) | 4GB RAM | 2x WD RED 2TB | Synology DSM 6.0.2 @ Jun's bootloader | Time Machine + PLEX + CouchPotato + SickRage + masa innych

iPhone 7 32GB Black
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku! | CloverEFI | Nie pomagam na PRIV


#2 music

music

    Daniel

  • Members
  • 1110 postów
  • LocationZamość

Napisano 07 wrzesień 2011 - 05:40

czysta płyta DVD do wypalenia obrazu lub wszelkiego rodzaju dysk (pendrive/hdd/sdd/memory card) o pojemności minimalnej 4.5GB

mi wygenerowało obraz o 4,68GB wiec potrzebna plytka jest dvd dl dwuwarstwowa bo na zwyklej sie nie zmiesci bo na wiej wejdzie 4,38 GB wiec te 4,5 Gb o ktorym wspominasz też nie wejdzie

uzywalem wersji LIM - Lion Image Maker 8


Aha a do obrazu plyty dodawales patch osinstall (aby nie pojawial sie komunikat nie da sie zainstalowac liona na tym komputerze) ?

inna metoda obejscia tego problemu jest odpowiedni smbios

 10.12.3 + Clover 3974 config.plist -> http://pastebin.com/TMJczgiF + modyfikowane DSDT.aml 

Gigabyte GA-EP41-UD3L (FakeSMC.kext)

Intel Xeon E5410 (start z flagami "-v npci=0x2000 tscsync" + VoodooTSCSync.kext) 

Audio Realtek ALC888S-VD (AppleALC.kext) (audio device 0x808627D8, sub device 0x1458A002, codec id 0x10EC0888, revision 0x0001) 

LAN RTL8111 (AppleRTL8169Ethernet.kext + EFI String) 

EVGA Geforce 9400GT 512MB (DSDT.aml + NVDAStartup.kext z El Capitan 10.11.6)

 prawie od samego początku projektu hackintosh czyli 2006


#3 PolishApple

PolishApple

    Trackpoint Fetish

  • Members
  • 1595 postów
  • LocationWrocław

Napisano 07 wrzesień 2011 - 05:52

Może dodaj do tego menu wyboru kextó które można by dograć na obraz
Vps2c, fakesmc i coś jeszcze

  iwiczmX.gifsngnpc.jpg

 macOS 10.12 | Lenovo Thinkpad X220 | i7 2715qe 2.10Ghz | Intel QM67 | Intel HD3000 | - Quad MOD :>

 macOS 10.12 | Lenovo Thinkpad W530 | i7 3840qm 2.80Ghz | Intel QM77 | Nvidia k1000 | - Nowa płyta i Procek :>

 OSX 10.11 | Lenovo Thinkpad T440p | i5 4300m 2.60Ghz | Intel QM87 | Intel HD4600 | - na szczęście sprzedany

 OSX 10.11 | Lenovo Thinkpad X230 | i5 3320m 2.60Ghz | Intel QM77 | Intel HD4000 | - Zdechł

 macOS 10.2 | i7 2700k 5.00Ghz | AsUs P8P67 LE | ASUS GTX 980Ti |

OSX  10.9.5 | Lenovo Thinkpad L412 | i5 520m 2.44Ghz | Intel HM55 | Intel GMA HD | - Odpoczywa na półce

 OSX  10.8.5 | Lenovo Thinkpad T61 | C2D T9600 | Intel 965 | Intel GMA X3100 | - Zimuje :>


#4 314TeR

314TeR

    Administrator

  • Administrators
  • 15708 postów
  • LocationWarszawa

Napisano 07 wrzesień 2011 - 07:06

mi wygenerowało obraz o 4,68GB wiec potrzebna plytka jest dvd dl dwuwarstwowa bo na zwyklej sie nie zmiesci bo na wiej wejdzie 4,38 GB wiec te 4,5 Gb o ktorym wspominasz też nie wejdzie

Próbowałeś wypalić te "4,68GB"?
Obraz bezproblemowo daje się wypalić na DVD SL.

ASUS MAXIMUS VII IMPACT | Core i7-4790K | 16GB DDR3 2400 CL10 | GTX 980 Ti | FiiO E10 | OS X Retail via UniBootX Clover

ASUS Z87M-PLUS | Core i5-4590T | 8GB DDR3L 1333 | HD4600 | OS X Retail via UniBootX Cloverbyłe haMac'i: ASUS P5W DH DeluxeASUS P7P55 WS Supercomputer | ASUS P8Z68 Deluxe/GEN3 | ASUS P8Z77-V PRO THUNDERBOLTJak uruchomić na wypasie ALC 882/888/889/1200 | STOP Gigafail | P5W DH Deluxe - perfekcyjny hackintosh | Piszę poprawnie po polsku!

Co daje kalibracja monitora - zobacz jak można poprawić jakość obrazu.

 

Najszybszy hackintosh na świecie za procesorem 12C identyfikujący się jako Mac Pro (Late 2013) wg rankingu Geekbench: 37000 pkt

 

Pomogliśmy Tobie - pomóż nam - przekaż darowiznę na utrzymanie forum.

 


#5 oswaldini

oswaldini
  • Moderators
  • 10324 postów
  • LocationBrzeszcze / Kraków

Napisano 07 wrzesień 2011 - 09:49

music, skoro siedzisz na Mac OS X już jakiś czas powinieneś wiedzieć że Mac pokazuje inaczej pojemność niż Windows. Płyta DVD ma 4.7GB a obraz ma 4.68GB więc wchodzi na DVD - no przecież wypalałem :) Może faktycznie poprawie komunikat na 5GB i będzie po zawodach.

Aha a do obrazu plyty dodawales patch osinstall (aby nie pojawial sie komunikat nie da sie zainstalowac liona na tym komputerze) ?

Tak, pliki są od Nawcoma.

inna metoda obejscia tego problemu jest odpowiedni smbios

Wg mnie to jest jedyna sensowna opcja - poprawny smbios to podstawa do uzyskania m.in PM !

PolishApple, taki był Plan i była nawet beta ale zrobiona w Package Maker. W AppleScript Editorze tego nie zrobię ze względu na ułomność programu.

MacBook Pro 2012 MD103 15" | i7-3615QM | 8GB RAM | HD4000 + GT650M | Samsung 830 256GB
Hack Gigabyte H81N | i5-4460 | 8GB RAM | HD4600 | 640GB RAID0 Mac + 500GB Win | Raijintek Metis | SFX-L 500W | WiFi
HomeSerwer: HP G7 N54L | 2.2GHz (800-2200Mhz) | 4GB RAM | 2x WD RED 2TB | Synology DSM 6.0.2 @ Jun's bootloader | Time Machine + PLEX + CouchPotato + SickRage + masa innych

iPhone 7 32GB Black
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku! | CloverEFI | Nie pomagam na PRIV


#6 Lechu

Lechu
  • Members
  • 220 postów

Napisano 09 wrzesień 2011 - 13:59

Czy komuś płyta DVD utworzona z pomocą tego skryptu bootuje się? Bo mi nie chce :(
OS X Retail 10.9
GA-EP45-UD3RL, C2D E6300 O/C 2.8 GHz
4 GB Ram 800Hz, ATI Radeon 4700 Series

#7 oswaldini

oswaldini
  • Moderators
  • 10324 postów
  • LocationBrzeszcze / Kraków

Napisano 09 wrzesień 2011 - 14:09

Na czym staje ? Daj foto. U mnie bootuje.

MacBook Pro 2012 MD103 15" | i7-3615QM | 8GB RAM | HD4000 + GT650M | Samsung 830 256GB
Hack Gigabyte H81N | i5-4460 | 8GB RAM | HD4600 | 640GB RAID0 Mac + 500GB Win | Raijintek Metis | SFX-L 500W | WiFi
HomeSerwer: HP G7 N54L | 2.2GHz (800-2200Mhz) | 4GB RAM | 2x WD RED 2TB | Synology DSM 6.0.2 @ Jun's bootloader | Time Machine + PLEX + CouchPotato + SickRage + masa innych

iPhone 7 32GB Black
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku! | CloverEFI | Nie pomagam na PRIV


#8 Lechu

Lechu
  • Members
  • 220 postów

Napisano 09 wrzesień 2011 - 17:02

No właśnie w tym problem że w ogóle nie bootuje...

Pytanie: czy jak ją zamontuje w systemie i kliknę instalacje to powinna być jakaś akcja czy ma wywalić błąd i nakazanie instalacje przez app store? zastanawiam się czy już w samym założeniu nie tworzy mi wadliwego obrazu
OS X Retail 10.9
GA-EP45-UD3RL, C2D E6300 O/C 2.8 GHz
4 GB Ram 800Hz, ATI Radeon 4700 Series

#9 oswaldini

oswaldini
  • Moderators
  • 10324 postów
  • LocationBrzeszcze / Kraków

Napisano 09 wrzesień 2011 - 17:07

Lechu, program tworzy obraz BEZ KEXTÓW I CHAMELEONA ! Musisz go zbootować z BootCD, w przypadku USB/HDD może być chameleon z dysku !

PS: sig max 4 linie !

MacBook Pro 2012 MD103 15" | i7-3615QM | 8GB RAM | HD4000 + GT650M | Samsung 830 256GB
Hack Gigabyte H81N | i5-4460 | 8GB RAM | HD4600 | 640GB RAID0 Mac + 500GB Win | Raijintek Metis | SFX-L 500W | WiFi
HomeSerwer: HP G7 N54L | 2.2GHz (800-2200Mhz) | 4GB RAM | 2x WD RED 2TB | Synology DSM 6.0.2 @ Jun's bootloader | Time Machine + PLEX + CouchPotato + SickRage + masa innych

iPhone 7 32GB Black
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku! | CloverEFI | Nie pomagam na PRIV


#10 Lechu

Lechu
  • Members
  • 220 postów

Napisano 10 wrzesień 2011 - 03:30

No to to zmienia postać rzeczy... dzięki :)
OS X Retail 10.9
GA-EP45-UD3RL, C2D E6300 O/C 2.8 GHz
4 GB Ram 800Hz, ATI Radeon 4700 Series

#11 oswaldini

oswaldini
  • Moderators
  • 10324 postów
  • LocationBrzeszcze / Kraków

Napisano 14 wrzesień 2011 - 01:06

Mały update w pierwszym poście na czerwono dla posiadaczy wyłącznie obrazu InstallESD.dmg.

PS: Lechu stopka max 4 linie bo będzie warn !

MacBook Pro 2012 MD103 15" | i7-3615QM | 8GB RAM | HD4000 + GT650M | Samsung 830 256GB
Hack Gigabyte H81N | i5-4460 | 8GB RAM | HD4600 | 640GB RAID0 Mac + 500GB Win | Raijintek Metis | SFX-L 500W | WiFi
HomeSerwer: HP G7 N54L | 2.2GHz (800-2200Mhz) | 4GB RAM | 2x WD RED 2TB | Synology DSM 6.0.2 @ Jun's bootloader | Time Machine + PLEX + CouchPotato + SickRage + masa innych

iPhone 7 32GB Black
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku! | CloverEFI | Nie pomagam na PRIV


#12 Krejzi

Krejzi
  • Members
  • 47 postów

Napisano 06 październik 2011 - 23:36

Hm...
Zainstalowałem sobie Snow Leoparda na Virtual Box,
Zrobiłem tą adnotacje dla samego InstalESD.dmg.
( ikonka app byla przekreslona i nie dało sie jej otworzyc podwojnym kliknieciem ).
Mimo to LIM sam nei wykrył aplikacji ( sprawdzałem kilka razy czy poprawnie wszystko wpisalem ).

Wybrałem ręcznie, wybrałem opcje z MBR ( i regular tez ).
Za pierwszym razem otrzymałem krenel panic, a za drugim i kolejnymi razami,
Chwila pracy nad pendrivem,a gdy tylko pendrive zostaje ponownie zainicjowany otrzymuje komunikat, jak w załączniku: ( probując wskazywac bezposrednio obraz .dmg otrzymuje to samo.)

Załączone pliki

  • Załączony plik  lion.png   63,41 KB   7 Ilość pobrań

Mac OS X Lion 10.7.1 & Snow Leopard 10.6.8 (Final) 64-bit on Sony VAIO VPC-EB1S1E | i7 Q720 1,6GHZ(Intel HM55) | 4GB DDR3 | ATI HD5650 mobility | WLAN Atheros AR9285 | LAN not working | HD Audio ALC269

#13 oswaldini

oswaldini
  • Moderators
  • 10324 postów
  • LocationBrzeszcze / Kraków

Napisano 06 październik 2011 - 23:40

Typowy komunikat jak masz sam InstallESD.dmg. Jeżeli nie działa to robisz coś źle. Na insanelymac to zgłaszali, podałem powyższe rozwiązanie i wszystkim zaskoczyło.

LIM przetestowany został w każdy możliwy sposób przez nie jedną osobę. Po prostu działa jak wszystko robisz prawidłowo.

MacBook Pro 2012 MD103 15" | i7-3615QM | 8GB RAM | HD4000 + GT650M | Samsung 830 256GB
Hack Gigabyte H81N | i5-4460 | 8GB RAM | HD4600 | 640GB RAID0 Mac + 500GB Win | Raijintek Metis | SFX-L 500W | WiFi
HomeSerwer: HP G7 N54L | 2.2GHz (800-2200Mhz) | 4GB RAM | 2x WD RED 2TB | Synology DSM 6.0.2 @ Jun's bootloader | Time Machine + PLEX + CouchPotato + SickRage + masa innych

iPhone 7 32GB Black
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku! | CloverEFI | Nie pomagam na PRIV


#14 Krejzi

Krejzi
  • Members
  • 47 postów

Napisano 06 październik 2011 - 23:53

Ok juz po problemie, sprawdzalem wszysztkie nazwy katalogów, a jakoś mi umkneło ze plik dmg nie nazywał sie dokładnie InstallESD.dmg tylko jakos inaczej. Teraz wlasnie juz robi sie instalka na usb. super programik tak btw.
Mac OS X Lion 10.7.1 & Snow Leopard 10.6.8 (Final) 64-bit on Sony VAIO VPC-EB1S1E | i7 Q720 1,6GHZ(Intel HM55) | 4GB DDR3 | ATI HD5650 mobility | WLAN Atheros AR9285 | LAN not working | HD Audio ALC269

#15 zuczek16

zuczek16
  • Members
  • 33 postów

Napisano 17 październik 2011 - 13:42

A dało by radę zrobić taki program pod windowsa ?

#16 oswaldini

oswaldini
  • Moderators
  • 10324 postów
  • LocationBrzeszcze / Kraków

Napisano 17 październik 2011 - 13:45

Nie jestem zaznajomiony z programowaniem pod Win więc ja osobiście nie pomogę.

MacBook Pro 2012 MD103 15" | i7-3615QM | 8GB RAM | HD4000 + GT650M | Samsung 830 256GB
Hack Gigabyte H81N | i5-4460 | 8GB RAM | HD4600 | 640GB RAID0 Mac + 500GB Win | Raijintek Metis | SFX-L 500W | WiFi
HomeSerwer: HP G7 N54L | 2.2GHz (800-2200Mhz) | 4GB RAM | 2x WD RED 2TB | Synology DSM 6.0.2 @ Jun's bootloader | Time Machine + PLEX + CouchPotato + SickRage + masa innych

iPhone 7 32GB Black
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku! | CloverEFI | Nie pomagam na PRIV


#17 janek202

janek202
  • Moderators
  • 3007 postów

Napisano 17 październik 2011 - 13:47

Na windows i tak nie jesteś w stanie kupić Liona, bo nie ma App Store.
Poza tym byłby problem z odtwarzaniem danych z obrazów dmg i kopiowaniem danych na hfs+.

El Capitan|Gryphon Z87|i5-4670K|16GB RAM|GTX 1070
El Capitan|MacBookPro12,1
Kext Wizard|Chameleon Wizard|HDA Wizard


#18 djmati11

djmati11
  • Members
  • 22 postów

Napisano 18 październik 2011 - 12:55

Ja się znam na programowaniu dla Windows, więc mogę pomóc. (Jeżeli potrzebujesz tej pomocy xD)
PC: Mac OS X 10.6.6i by Hazard | Mac OS X 10.7 Lion *RETAIL* | GTS 250 | Core 2 Duo E8400 3Ghz | 4GB RAM | Asus P5Q

#19 zuczek16

zuczek16
  • Members
  • 33 postów

Napisano 19 październik 2011 - 15:04

Mam juz Liona w pelni zaktualizowanego ale chcialem sobie zrobic plyte instalacyjna ale mam taki blad
Dołączona grafika a mam pełną płytę Mac OS X Lion Retail

#20 oswaldini

oswaldini
  • Moderators
  • 10324 postów
  • LocationBrzeszcze / Kraków

Napisano 19 październik 2011 - 15:08

Bardzo proszę przeczytać CAŁĄ pierwszą stronę i odpowiedzi - jakbyś zobaczły post Krejzi'ego i moją odpowiedź to byś wiedział. Nie mam zamiaru pisać drugi raz tego samego.

a mam pełną płytę Mac OS X Lion Retail

WTF? Nie wiem o co Ci chodzi.

MacBook Pro 2012 MD103 15" | i7-3615QM | 8GB RAM | HD4000 + GT650M | Samsung 830 256GB
Hack Gigabyte H81N | i5-4460 | 8GB RAM | HD4600 | 640GB RAID0 Mac + 500GB Win | Raijintek Metis | SFX-L 500W | WiFi
HomeSerwer: HP G7 N54L | 2.2GHz (800-2200Mhz) | 4GB RAM | 2x WD RED 2TB | Synology DSM 6.0.2 @ Jun's bootloader | Time Machine + PLEX + CouchPotato + SickRage + masa innych

iPhone 7 32GB Black
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku! | CloverEFI | Nie pomagam na PRIV





Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych