Skocz do zawartości

haMac.pl używa cookie. Przeczytaj Privacy Policy aby dowiedzieć się więcej. Aby usunąć tę wiadomość, proszę kliknąć w przycisk po prawej:    Akceptuję użycie cookie

Zdjęcie

LIM - Lion Image Maker


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
69 odpowiedzi w tym temacie

#21 zuczek16

zuczek16
  • Members
  • 33 postów

Napisano 23 październik 2011 - 20:48

Ale ja mam pełną płytę a nie tylko InstallESD.dmg

#22 Krejzi

Krejzi
  • Members
  • 47 postów

Napisano 23 październik 2011 - 21:07

jestes pewien ? a ile zajmuje ? sprawdz po prostu co Ci szkodzi ? ;>
Mac OS X Lion 10.7.1 & Snow Leopard 10.6.8 (Final) 64-bit on Sony VAIO VPC-EB1S1E | i7 Q720 1,6GHZ(Intel HM55) | 4GB DDR3 | ATI HD5650 mobility | WLAN Atheros AR9285 | LAN not working | HD Audio ALC269

#23 oswaldini

oswaldini
  • Moderators
  • 10351 postów
  • LocationBrzeszcze / Kraków

Napisano 23 październik 2011 - 22:05

zuczek16, 95% problemów leży pomiędzy oparciem fotela, a monitorem. Czytaj do bólu chociażby 500 razy. Ta masz pełną płytę Liona.... i jest to InstallESD.dmg. Jeżeli masz to wypalone na DVD to logicznym jest, że musisz zrobić z niej obraz InstallESD.dmg, a następnie postąpić wg instrukcji na stronie pierwszej. Nie działa u Ciebie bo robisz to źle. Po prostu nie ma możliwości, żeby LIM nie działał.

MacBook Pro 2012 MD103 15" | i7-3615QM | 8GB RAM | HD4000 + GT650M | Samsung 830 256GB
Hack Gigabyte H81N | i5-4460 | 8GB RAM | HD4600 | 640GB RAID0 Mac + 500GB Win | Raijintek Metis | SFX-L 500W | WiFi
HomeSerwer: HP G7 N54L | 2.2GHz (800-2200Mhz) | 4GB RAM | 2x WD RED 2TB | Synology DSM 6.0.2 @ Jun's bootloader | Time Machine + PLEX + CouchPotato + SickRage + masa innych

iPhone 7 32GB Black
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku! | CloverEFI | Nie pomagam na PRIV


#24 BigFox

BigFox
  • Members
  • 411 postów

Napisano 24 październik 2011 - 17:14

Oswaldini dobrze prawi, zastosuj się do tego:
1) Utwórz folder o nazwie "Install Mac OS X Lion" w lokalizacji /Applications (/Programy).
2) Utwórz w powyższym folderze nowy folder o nazwie "Contents" a w nim folder o nazwie "SharedSupport".
3) Przenieś InstallESD.dmg do katalogu "SharedSupport".
4) Dodaj końcówkę .app do folderu "Install Mac OS X Lion". Wyskoczy okno z pytaniem czy na pewno dodać - klikamy dodaj.
5) Uruchom LIM i program automatycznie powinien wykryć aplikację z Lionem.

i będzie dobrze. A swoją drogą jeżeli masz Retail DVD Lion to się nim pochwal jakieś foto, bo z tego co wiadomo to są 2 drogi albo MAC AppStore albo Pen Drive z Lionem.

MAC OS X Retail |WIN7| |HP 550| C2D T5470 1.6GHz | 4GB DDR2 667MHz | Intel 82801HBM (ICH8-ME)| X3100 |AD1981HD |BCM4312|
MAC OS X Retail |WIN7| R522 | C2D T6500 2.1 GHz | 3 GB DDR2 800MHz | PM45 + ICH9M-E | ATI 4650M QE/CI | ALC262| SSD 120GB|
MAC OS X Retail |WIN 8.1 | ASUS P7P55 WS SC | Core i3-540 | 8GB G.SKILL RIP X DDR3 |SSD + Samsung HD103SJ| ASUS DirectCU 6850 1GB | OCZ 600W | ASUS USB-N10 | ASUS USB-BT211 | MAC OS X | WIN 8.1 | Microsoft Surface Pro 128GB |


#25 laborman

laborman
  • R.E.D.
  • 889 postów

Napisano 27 październik 2011 - 22:37

Dało by się z takiej płytki zrobić upgrade snowa do leona?

HaMaK1: Asus P6T Deluxe, Intel Core i7 920, GF GTX460 , 8GB RAM----OSX 10.12.3
HaMak2: Asrock Conroe1333-D667; Intel C2D E6300, GF 8600GTS----OSX 10.6.8
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku!


#26 oswaldini

oswaldini
  • Moderators
  • 10351 postów
  • LocationBrzeszcze / Kraków

Napisano 27 październik 2011 - 22:39

Szczerze, nie wiem.

MacBook Pro 2012 MD103 15" | i7-3615QM | 8GB RAM | HD4000 + GT650M | Samsung 830 256GB
Hack Gigabyte H81N | i5-4460 | 8GB RAM | HD4600 | 640GB RAID0 Mac + 500GB Win | Raijintek Metis | SFX-L 500W | WiFi
HomeSerwer: HP G7 N54L | 2.2GHz (800-2200Mhz) | 4GB RAM | 2x WD RED 2TB | Synology DSM 6.0.2 @ Jun's bootloader | Time Machine + PLEX + CouchPotato + SickRage + masa innych

iPhone 7 32GB Black
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku! | CloverEFI | Nie pomagam na PRIV


#27 laborman

laborman
  • R.E.D.
  • 889 postów

Napisano 27 październik 2011 - 22:41

Ułatwiło by mi to życie bo zrobiłem sobie za małą partycję pod leona, wydzielając część z partycji snowa i nie mogę jej powiększyć.

HaMaK1: Asus P6T Deluxe, Intel Core i7 920, GF GTX460 , 8GB RAM----OSX 10.12.3
HaMak2: Asrock Conroe1333-D667; Intel C2D E6300, GF 8600GTS----OSX 10.6.8
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku!


#28 janek202

janek202
  • Moderators
  • 3007 postów

Napisano 27 październik 2011 - 22:53

Testowałem to kiedyś.
Zrobiłem update z SL do Liona na testowym dysku. Nie instalowałem go wprawdzie z płytki, tylko z dysku usb, ale raczej nie miało to znaczenia. Działało bez problemu, ale na wszelki wypadek polecam kopię TM.

El Capitan|Gryphon Z87|i5-4670K|16GB RAM|GTX 1070
El Capitan|MacBookPro12,1
Kext Wizard|Chameleon Wizard|HDA Wizard


#29 314TeR

314TeR

    Administrator

  • Administrators
  • 15736 postów
  • LocationWarszawa

Napisano 27 październik 2011 - 23:38

laborman, da radę... generalnie różnica mac - hamac, to tylko taka, że hamac potrzebuje bootcd.

ASUS MAXIMUS VII IMPACT | Core i7-4790K | 16GB DDR3 2400 CL10 | GTX 980 Ti | FiiO E10 | OS X Retail via UniBootX Clover

ASUS Z87M-PLUS | Core i5-4590T | 8GB DDR3L 1333 | HD4600 | OS X Retail via UniBootX Cloverbyłe haMac'i: ASUS P5W DH DeluxeASUS P7P55 WS Supercomputer | ASUS P8Z68 Deluxe/GEN3 | ASUS P8Z77-V PRO THUNDERBOLTJak uruchomić na wypasie ALC 882/888/889/1200 | STOP Gigafail | P5W DH Deluxe - perfekcyjny hackintosh | Piszę poprawnie po polsku!

Co daje kalibracja monitora - zobacz jak można poprawić jakość obrazu.

 

Najszybszy hackintosh na świecie za procesorem 12C identyfikujący się jako Mac Pro (Late 2013) wg rankingu Geekbench: 37000 pkt

 

Pomogliśmy Tobie - pomóż nam - przekaż darowiznę na utrzymanie forum.

 


#30 laborman

laborman
  • R.E.D.
  • 889 postów

Napisano 28 październik 2011 - 15:45

No to mnie uspokoiłeś. Zmontuję sobie bootCD ze swoimi wynalazkami i przechodze na leona zawodowca. :)

HaMaK1: Asus P6T Deluxe, Intel Core i7 920, GF GTX460 , 8GB RAM----OSX 10.12.3
HaMak2: Asrock Conroe1333-D667; Intel C2D E6300, GF 8600GTS----OSX 10.6.8
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku!


#31 laborman

laborman
  • R.E.D.
  • 889 postów

Napisano 28 październik 2011 - 20:20

Ta tyle, że moje wszystkie bootcd są pod snołka i nie bardzo chcą zainstalować leona. Macie jakiegoś BootCDmakera dla lwa?

HaMaK1: Asus P6T Deluxe, Intel Core i7 920, GF GTX460 , 8GB RAM----OSX 10.12.3
HaMak2: Asrock Conroe1333-D667; Intel C2D E6300, GF 8600GTS----OSX 10.6.8
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku!


#32 314TeR

314TeR

    Administrator

  • Administrators
  • 15736 postów
  • LocationWarszawa

Napisano 28 październik 2011 - 20:29

Nie ma innego BootCDMaker'a - ostatni to jak pamiętam 1.6.1 i spokojnie możesz nim zrobić BootCD o ile wrzucisz do niego nowszego chameleon'a i będziesz pamiętał aby mieć równolegle do com.apple.Boot.plist też identyczny org.chamemeon.boot.plist.

ASUS MAXIMUS VII IMPACT | Core i7-4790K | 16GB DDR3 2400 CL10 | GTX 980 Ti | FiiO E10 | OS X Retail via UniBootX Clover

ASUS Z87M-PLUS | Core i5-4590T | 8GB DDR3L 1333 | HD4600 | OS X Retail via UniBootX Cloverbyłe haMac'i: ASUS P5W DH DeluxeASUS P7P55 WS Supercomputer | ASUS P8Z68 Deluxe/GEN3 | ASUS P8Z77-V PRO THUNDERBOLTJak uruchomić na wypasie ALC 882/888/889/1200 | STOP Gigafail | P5W DH Deluxe - perfekcyjny hackintosh | Piszę poprawnie po polsku!

Co daje kalibracja monitora - zobacz jak można poprawić jakość obrazu.

 

Najszybszy hackintosh na świecie za procesorem 12C identyfikujący się jako Mac Pro (Late 2013) wg rankingu Geekbench: 37000 pkt

 

Pomogliśmy Tobie - pomóż nam - przekaż darowiznę na utrzymanie forum.

 


#33 djseban

djseban
  • Members
  • 73 postów
  • LocationBełchatów

Napisano 30 październik 2011 - 15:23

rBoot od Tone'go działa dobrze na instalację Lion'a z płyty (przynajmniej u mnie).

Pozdrawiam

MSI Z97-G43 | Intel Core i5-4690k 3.5GHz@4.4GHz | 16GB DDR3@2400MHz | Radeon R9 390 8GB

FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku!


#34 maivo252

maivo252
  • Members
  • 70 postów

Napisano 26 listopad 2011 - 12:20

Mam pytanie, mam teraz Chameleona i Liona zainstalowanego, ale chce zrobic formata, czy jesli stworze za pomoca tego dysk USB Lion'a, to po instalacji Liona'a bede mogl go normalnie zbootowac? po czym zainstalowac Chameleona etc?

Robilem to wczesniej za pomoca UniBeast, ale nie moge sie cos zalogowac na forum Tonego i konta nowego zalozyc tez nie moge :/

Nie mam juz napedu DVD takze prosze o odpowiedz.

Pozdro
i7 2600k - 2x2 GB RAM 1600MHz , ASRock P67 PRO3 B3, Radeon HD 5770

#35 oswaldini

oswaldini
  • Moderators
  • 10351 postów
  • LocationBrzeszcze / Kraków

Napisano 26 listopad 2011 - 12:51

LIM przerabia Liona na DVD lub USB bez wgrywania plików hackintoshowych. Da się z niego zainstalować i zbootować o ile mamy dodatkowe narzędzia jak BootCD czy BootUSB.

MacBook Pro 2012 MD103 15" | i7-3615QM | 8GB RAM | HD4000 + GT650M | Samsung 830 256GB
Hack Gigabyte H81N | i5-4460 | 8GB RAM | HD4600 | 640GB RAID0 Mac + 500GB Win | Raijintek Metis | SFX-L 500W | WiFi
HomeSerwer: HP G7 N54L | 2.2GHz (800-2200Mhz) | 4GB RAM | 2x WD RED 2TB | Synology DSM 6.0.2 @ Jun's bootloader | Time Machine + PLEX + CouchPotato + SickRage + masa innych

iPhone 7 32GB Black
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku! | CloverEFI | Nie pomagam na PRIV


#36 olo320i

olo320i
  • Members
  • 8 postów

Napisano 28 grudzień 2011 - 18:35

czy tak zrobioną płytą da się normalnie zaktualizować Snow Leo na sprzęcie Apple Mini ??
Toshiba P500/core i7 qm 720/ conexant/ g4ce m330/dell 1510 wireless N/

#37 oswaldini

oswaldini
  • Moderators
  • 10351 postów
  • LocationBrzeszcze / Kraków

Napisano 28 grudzień 2011 - 19:28

Jak masz Snowa na Macu Mini i masz Liona.app to nie musisz nawet robić wersji na DVD/USB/HDD - po prostu instalujesz Liona z pod Snowa.

MacBook Pro 2012 MD103 15" | i7-3615QM | 8GB RAM | HD4000 + GT650M | Samsung 830 256GB
Hack Gigabyte H81N | i5-4460 | 8GB RAM | HD4600 | 640GB RAID0 Mac + 500GB Win | Raijintek Metis | SFX-L 500W | WiFi
HomeSerwer: HP G7 N54L | 2.2GHz (800-2200Mhz) | 4GB RAM | 2x WD RED 2TB | Synology DSM 6.0.2 @ Jun's bootloader | Time Machine + PLEX + CouchPotato + SickRage + masa innych

iPhone 7 32GB Black
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku! | CloverEFI | Nie pomagam na PRIV


#38 Deo3pl

Deo3pl
  • Members
  • 1 postów

Napisano 19 luty 2012 - 20:54

Posiadam ASUS'a K53sv na którym mogę odpalić od OS X 10.6.8.
Kupiłem pendriva z Lionem. Bo posiadam, także Snow Leopard'a w wersji 10.6.3 i niestety nie mogę go na ASUS'ie uruchomić. Uruchomiłem pod VMware Mac OS X Lion obraz ISO już utworzyłem. I moje pytanie tutaj się rodzi jak wypalić obraz ? Pod windows'em nie mogę ani przez UltraISO ani przez systemowy program. A VMware nie wykrywa mi pustej płyty.

Pytanie nr 2. Czy LIM tworzy gotowy obraz do zgrania na płytę bez potrzeby doinstalowywania katalogu extra, boot cd, bootloaderów i innych dodatków ??

#39 314TeR

314TeR

    Administrator

  • Administrators
  • 15736 postów
  • LocationWarszawa

Napisano 21 luty 2012 - 01:02

oswaldini, LIM nie działa z 10.7.3 z App Store, podejrzewam że przeróbka na DVD już zajmuje więcej niż 4,7GB i wymaga płyty DL.

Załączone pliki


ASUS MAXIMUS VII IMPACT | Core i7-4790K | 16GB DDR3 2400 CL10 | GTX 980 Ti | FiiO E10 | OS X Retail via UniBootX Clover

ASUS Z87M-PLUS | Core i5-4590T | 8GB DDR3L 1333 | HD4600 | OS X Retail via UniBootX Cloverbyłe haMac'i: ASUS P5W DH DeluxeASUS P7P55 WS Supercomputer | ASUS P8Z68 Deluxe/GEN3 | ASUS P8Z77-V PRO THUNDERBOLTJak uruchomić na wypasie ALC 882/888/889/1200 | STOP Gigafail | P5W DH Deluxe - perfekcyjny hackintosh | Piszę poprawnie po polsku!

Co daje kalibracja monitora - zobacz jak można poprawić jakość obrazu.

 

Najszybszy hackintosh na świecie za procesorem 12C identyfikujący się jako Mac Pro (Late 2013) wg rankingu Geekbench: 37000 pkt

 

Pomogliśmy Tobie - pomóż nam - przekaż darowiznę na utrzymanie forum.

 


#40 oswaldini

oswaldini
  • Moderators
  • 10351 postów
  • LocationBrzeszcze / Kraków

Napisano 21 luty 2012 - 02:28

314TeR, zgadza się, było to już zgłaszane. Niestety miałem ostatnio ważniejsze rzeczy na głowie.

Jak będę miał więcej wolnego zobaczę czy da się coś z tym zrobić.

MacBook Pro 2012 MD103 15" | i7-3615QM | 8GB RAM | HD4000 + GT650M | Samsung 830 256GB
Hack Gigabyte H81N | i5-4460 | 8GB RAM | HD4600 | 640GB RAID0 Mac + 500GB Win | Raijintek Metis | SFX-L 500W | WiFi
HomeSerwer: HP G7 N54L | 2.2GHz (800-2200Mhz) | 4GB RAM | 2x WD RED 2TB | Synology DSM 6.0.2 @ Jun's bootloader | Time Machine + PLEX + CouchPotato + SickRage + masa innych

iPhone 7 32GB Black
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku! | CloverEFI | Nie pomagam na PRIV





Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych