Skocz do zawartości

haMac.pl używa cookie. Przeczytaj Privacy Policy aby dowiedzieć się więcej. Aby usunąć tę wiadomość, proszę kliknąć w przycisk po prawej:    Akceptuję użycie cookie

Zdjęcie
- - - - -

Find my Mac


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
30 odpowiedzi w tym temacie

#1 iStig

iStig
  • R.E.D.
  • 637 postów

Napisano 18 październik 2011 - 23:33

Czy udało Wam się urchomić usługę "Znajdź mój Mac" ? W preferencjach iCloud ta opcja jest u mnie nieaktywna tzn. nie da się zaznaczyć, a jedynie dowiedzieć, że "Wymagana jest partycja odzyskiwania".

Zerknąłem jak wygląda ta partycja na iMacu i zrobiłem sobie taką samą. Niestety nie pomogło...
Tak się zastanawiam czy może wymagana jest karta WiFi.

Edit:
W "ochrona i prywatność", zakładka "prywatność" jest opcja "Włącz usługi lokalizacji", którą u mnie nie jestem w stanie ustawić (szara). Dlatego zastanawiam się czy to nie ma związku z WiFi.
Gdy na iMacu wyłączam opcje lokalizacji to dostaje komunikat, że usługa znajdź mój mac nie będzie działać - teraz pozostaje sprawdzić czy faktycznie opcje lokalizacji zależą od karty WiFi.

ASUS MAXIMUS VIII GENE | i7-6700K | Corsair H80i + 2x Noctua NF-F12 PWM | 16GB (2x8GB) DDR4 G.Skill F4-3600C16D-16GTZ | Samsung NVMe 950 PRO 512GB + Samsung 1TB F3 + WD 2TB WD20EVDS | Sony AD-7690H | GeForce GTX 980Ti | Seasonic Platinum-860 | Silverstone FT03 Black + 2x Noctua NF-S12A PWM | ACD 27" | Apple 802.11ac WiFi + BT 4.0 | El Capitan & Windows 10


#2 Marucins

Marucins

    Witcher

  • Moderators
  • 1824 postów
  • LocationPL (Bia)

Napisano 19 październik 2011 - 11:43

Stacjonarkę ktoś zwinie?

Sam też myslałem nad tym aby to uruchomić, tylko po co. Ale są i tacy, którzy posiadają notki w ich przypadku sądzę po tym zamieszaniu iż wymagane jest ustawienie hasła dostępu do maca oraz ta recovery partition. Co w przypadku hacka sorry Winnetou :(

 http://support.apple.com/kb/DL1464

haMac Asus Gryphon Z97 Armour Edition # Intel i7-4790K # EVGA GTX 980 Ti SC # G.Skill TridentX DDR3 2400 MHz CL10 (4x4GB) # Samsung 850 PRO 512GB + Crucial M550 256GB + WD VelociRaptor 1TB # AirPort Extreme (BCM94360CD) # SeaSonic Platinum-1200 (SS-1200XP3) # Phanteks Enthoo Primo
Spoiler

Staram się pisać poprawnie po polsku Dołączona grafika

#3 iStig

iStig
  • R.E.D.
  • 637 postów

Napisano 21 październik 2011 - 21:29

wiesz chodzi o uzyskanie maksymalnie zblizonej funkcjonalnosci dla niektorych przydalby sie takze filevault, ale to na hackach jest nie mozliwe...

find my mac dziala takze gdy nie masz ustawionego hasla w firmware, wiec na hackach tez powinno sie dac odpalic.
Z tego co zauwazylem partycja Recovery HD jest aktualizowana wraz z updateami - zmiany między zawartością w 10.7.0 i 10.7.2 i teraz sie zastanawiam:
- czy w ogole sprawdzana jest zawartosc partycji Recovery HD ? - czy wystarczy aby istniala i czy w ogole istotne sa jej parametry np. rozmiar, czy tez po prostu sprawdzane jest czy jest partycja o nazwie "Recovery HD"
- czy jest na hacintoshach aktualizowana ta partycja gdy aktualizujemy Liona ?

w sieci mozna znalezc tutki jak zrobic taka partycje z instalki Liona, ale beda ta wersje z 10.7.0 i pytania jak wyzej czy ma to jakies znaczenie. Porownywalem zawartosc niektorych plist na oryginalnym maczku z zawartoscia plist zrobionych metoda z instalki i sa roznice... Niestety nie mam karty WiFi i nie moge przetestowac co taj naprawde na Recovery HD jest potrzebne. Ogolnie to postawilbym od nowa Liona i stworzyl z palca Recovery HD, pozniej zrobil update do 10.7.2 i zerknal czy partycja recovery sie zaktualizowala oraz porownalbym ja do tej z iMaca.

Edit:
ok kupilem karte WiFI i moge wlaczyc opcje lokalizacji, mam takze Recovery HD, ale dalej usluga Find my Mac jest nieaktywna - pewnie cos musi byc z Recovery HD

Edit 2:
[ Dodano: 2011-10-21, 22:28 ]
skopiowalem ponownie zawartosc Recovery HD z iMaca i teraz ruszylo

wlaczona opcja lokalizacji (wymagane WiFi)
Dołączona grafika

opcja aktywna - mozna wlaczyc
Dołączona grafika

potwierdzamy
Dołączona grafika

i opcja jest wlaczona
Dołączona grafika

i nawet dziala - sprawdzalem (szukalem) na iPhonie
Dołączona grafika

ale jest jeszcze jeden problem... Jak komputer sie wylaczy i ponownie wlaczy to usluga jest wylaczona i trzeba ja ponownie wlaczyc... dziwne ze nie zapamietuje ustawienia.

ASUS MAXIMUS VIII GENE | i7-6700K | Corsair H80i + 2x Noctua NF-F12 PWM | 16GB (2x8GB) DDR4 G.Skill F4-3600C16D-16GTZ | Samsung NVMe 950 PRO 512GB + Samsung 1TB F3 + WD 2TB WD20EVDS | Sony AD-7690H | GeForce GTX 980Ti | Seasonic Platinum-860 | Silverstone FT03 Black + 2x Noctua NF-S12A PWM | ACD 27" | Apple 802.11ac WiFi + BT 4.0 | El Capitan & Windows 10


#4 wieniu26

wieniu26
  • Members
  • 170 postów

Napisano 22 październik 2011 - 07:21

Witam
Mogę potwierdzić, że po zrobieniu partycji "Recovery HD" możliwa jest do włączenia opcja "Znajdź mój Mac",
dodatkowo można "odpalić "Asystenta dysku odzyskiwania"

Dla zainteresowanych aby się pobawić i stworzyć ową partycję :) mała lektura a raczej filmik
http://www.youtube.com/watch?v=op7euNQmxgg&feature=player_embedded

aby nie przepisywać żmudnego tekstu :
sudo -i

diskutil list

diskutil info /dev/diskXsX

XXXXXXXXX-700*1024*1024=

diskutil resizeVolume /dev/diskXsX XXXXXXXXXB jhfs+ "Recovery HD" 650002432B

diskutil resizeVolume diskXsX 650002432B

mkdir /Volumes/Recovery\ HD/com.apple.recovery.boot

hdiutil attach /Applications/Mac\ OS\ X\ Lion\ Installation.app/Contents/SharedSupport/InstallESD.dmg

cp /Volumes/Mac\ OS\ X\ Install\ ESD/BaseSystem.dmg /Volumes/Recovery\ HD/com.apple.recovery.boot/

cp /Volumes/Mac\ OS\ X\ Install\ ESD/.disk_label /Volumes/Recovery\ HD/com.apple.recovery.boot/

cp /Volumes/Mac\ OS\ X\ Install\ ESD/boot.efi /Volumes/Recovery\ HD/com.apple.recovery.boot/

cp /Volumes/Mac\ OS\ X\ Install\ ESD/kernelcache /Volumes/Recovery\ HD/com.apple.recovery.boot/

cp /Volumes/Mac\ OS\ X\ Install\ ESD/Library/Preferences/SystemConfiguration/com.apple.Boot.plist /Volumes/Recovery\ HD/com.apple.recovery.boot/

cp /Volumes/Mac\ OS\ X\ Install\ ESD/System/Library/CoreServices/PlatformSupport.plist /Volumes/Recovery\ HD/com.apple.recovery.boot/

cp /Volumes/Mac\ OS\ X\ Install\ ESD/System/Library/CoreServices/SystemVersion.plist /Volumes/Recovery\ HD/com.apple.recovery.boot/

umount -f /Volumes/Recovery\ HD/

asr adjust --target /dev/diskXsX -settype "Apple_Boot"
Powodzenia

P.S
Iphona z ICloud jeszcze niemam :( ale sprawdziłem w przeglądarce logując się do swojego konta na
www.icloud.com 
i....

działa

[ Dodano: 2011-10-22, 08:30 ]
iStig, partycję robiłeś tym samym sposobem co ja??

Pokazała się aktualizacja po tym "zabiegu"
Pytanie: czy aktualizacja ta czegoś mi nie skopie w systemie?

10.7.2 | Asus G51JX | i7-720QM | HM55, Intel 5 series | GTS 360M | ALC663 | AR8131 | AR9285 |ST9500420AS
10.9.5 | MacBook pro 15'' mid 2010

10.10 rMBP 13,3'' Retina Late 2013


#5 iStig

iStig
  • R.E.D.
  • 637 postów

Napisano 22 październik 2011 - 08:21

robilem podobnie - troche rzeczy zrobilem bez uzycia terminala
1. w narzedziach dyskowych dodalem partycje (mozliwie najmniejsza - mi sie zalozyla 1GB)
2. nie wyliczalem wartosci pojemnosci dysku, bo resize automatycznie jedna zwieksza, a druga zmniejsza - wartosc ustawilem w megabajtach, wiec nie musialem sie bawic w Byte'ach - diskutil resizeVolume diskXsX 650M, gdzie diskXsX to nasza zalozona partycja Recovery
3. tez najpierw skopiowalem rzeczy z installera Liona, ale cos mi nie dzialalo - moze rozna wersje mialem installera od zainstalowanego systemu, dlatego skopiowalem z iMaca na zywca i poszlo - skoro Tobie dziala z installera to cos musialem skopac
4. odmontowanie partycji i ustawienie typu na boot

ja uaktualnienia nie mam - moze dlatego, ze wlasnie skopiowalem zawartosc Recovery HD z maca, a u Ciebie jest wersja z installera, ktory moze miec stara wersje plikow - przeciez na recovery jest instalka liona, wiec musi sie aktualizowac jesli aktualizujemy system. Odpal update - moim zdaniem nie skopie systemu. Dobrze by bylo abys stare wersje plikow zachowal i porownal co sie zmienilo

czy Tobie tez ustawienie resetuje sie po restarcie kompa ?

ASUS MAXIMUS VIII GENE | i7-6700K | Corsair H80i + 2x Noctua NF-F12 PWM | 16GB (2x8GB) DDR4 G.Skill F4-3600C16D-16GTZ | Samsung NVMe 950 PRO 512GB + Samsung 1TB F3 + WD 2TB WD20EVDS | Sony AD-7690H | GeForce GTX 980Ti | Seasonic Platinum-860 | Silverstone FT03 Black + 2x Noctua NF-S12A PWM | ACD 27" | Apple 802.11ac WiFi + BT 4.0 | El Capitan & Windows 10


#6 wieniu26

wieniu26
  • Members
  • 170 postów

Napisano 22 październik 2011 - 08:31

Po restarcie również ustawienie się resetuje. Trochę bez sensu bo w takim razie nie spełnia to swojej funkcji. Może to jakis bug, czy na macach też tak jest ??

10.7.2 | Asus G51JX | i7-720QM | HM55, Intel 5 series | GTS 360M | ALC663 | AR8131 | AR9285 |ST9500420AS
10.9.5 | MacBook pro 15'' mid 2010

10.10 rMBP 13,3'' Retina Late 2013


#7 iStig

iStig
  • R.E.D.
  • 637 postów

Napisano 22 październik 2011 - 08:33

nie - na maczku trzyma mi caly czas ustawienie wlaczone

ASUS MAXIMUS VIII GENE | i7-6700K | Corsair H80i + 2x Noctua NF-F12 PWM | 16GB (2x8GB) DDR4 G.Skill F4-3600C16D-16GTZ | Samsung NVMe 950 PRO 512GB + Samsung 1TB F3 + WD 2TB WD20EVDS | Sony AD-7690H | GeForce GTX 980Ti | Seasonic Platinum-860 | Silverstone FT03 Black + 2x Noctua NF-S12A PWM | ACD 27" | Apple 802.11ac WiFi + BT 4.0 | El Capitan & Windows 10


#8 wieniu26

wieniu26
  • Members
  • 170 postów

Napisano 22 październik 2011 - 08:40

Zrobię tą aktualizacje zobaczymy czy coś pomoże.

[ Dodano: 2011-10-22, 10:02 ]
Aktualizacja przebiegła pomyślnie ale nadal resetuje to ustawienie "znajdz mój mac"
Jakieś propozycje naprawy?

10.7.2 | Asus G51JX | i7-720QM | HM55, Intel 5 series | GTS 360M | ALC663 | AR8131 | AR9285 |ST9500420AS
10.9.5 | MacBook pro 15'' mid 2010

10.10 rMBP 13,3'' Retina Late 2013


#9 314TeR

314TeR

    Administrator

  • Administrators
  • 15703 postów
  • LocationWarszawa

Napisano 22 październik 2011 - 09:59

Przyklejam ten temat dla potomnych.

ASUS MAXIMUS VII IMPACT | Core i7-4790K | 16GB DDR3 2400 CL10 | GTX 980 Ti | FiiO E10 | OS X Retail via UniBootX Clover

ASUS Z87M-PLUS | Core i5-4590T | 8GB DDR3L 1333 | HD4600 | OS X Retail via UniBootX Cloverbyłe haMac'i: ASUS P5W DH DeluxeASUS P7P55 WS Supercomputer | ASUS P8Z68 Deluxe/GEN3 | ASUS P8Z77-V PRO THUNDERBOLTJak uruchomić na wypasie ALC 882/888/889/1200 | STOP Gigafail | P5W DH Deluxe - perfekcyjny hackintosh | Piszę poprawnie po polsku!

Co daje kalibracja monitora - zobacz jak można poprawić jakość obrazu.

 

Najszybszy hackintosh na świecie za procesorem 12C identyfikujący się jako Mac Pro (Late 2013) wg rankingu Geekbench: 37000 pkt

 

Pomogliśmy Tobie - pomóż nam - przekaż darowiznę na utrzymanie forum.

 


#10 iStig

iStig
  • R.E.D.
  • 637 postów

Napisano 23 październik 2011 - 10:34

Aktualizacja przebiegła pomyślnie ale nadal resetuje to ustawienie "znajdz mój mac"
Jakieś propozycje naprawy?


Raczej kiepsko - ustawianie jest to w nvramie, a chameleon nie ma emulacji nvram, więc tego nie przeskoczysz samemu...

ASUS MAXIMUS VIII GENE | i7-6700K | Corsair H80i + 2x Noctua NF-F12 PWM | 16GB (2x8GB) DDR4 G.Skill F4-3600C16D-16GTZ | Samsung NVMe 950 PRO 512GB + Samsung 1TB F3 + WD 2TB WD20EVDS | Sony AD-7690H | GeForce GTX 980Ti | Seasonic Platinum-860 | Silverstone FT03 Black + 2x Noctua NF-S12A PWM | ACD 27" | Apple 802.11ac WiFi + BT 4.0 | El Capitan & Windows 10


#11 wieniu26

wieniu26
  • Members
  • 170 postów

Napisano 23 październik 2011 - 12:33

Wiem właśnie doczytałem może ktoś to obejdzie ?:)

10.7.2 | Asus G51JX | i7-720QM | HM55, Intel 5 series | GTS 360M | ALC663 | AR8131 | AR9285 |ST9500420AS
10.9.5 | MacBook pro 15'' mid 2010

10.10 rMBP 13,3'' Retina Late 2013


#12 janek202

janek202
  • Moderators
  • 3007 postów

Napisano 23 październik 2011 - 13:13

Cóż, chyba aktualnie jedynym wyjściem jest zmiana bootloadera.
Chameleon nie emuluje całego EFI, ale na przykład XPC tak. Może na tym udałoby się to zrobić...

Z tego tematu wynika, w XPC można edytować ustawienia nvram.
http://hamac.pl/topi... ... .htm#54221

El Capitan|Gryphon Z87|i5-4670K|16GB RAM|GTX 1070
El Capitan|MacBookPro12,1
Kext Wizard|Chameleon Wizard|HDA Wizard


#13 oswaldini

oswaldini
  • Moderators
  • 10321 postów
  • LocationBrzeszcze / Kraków

Napisano 23 październik 2011 - 17:23

Na XPC też się resetuje. Zrobiłem Recovery HD i ładnie się zaaktualizowała.

Odczytując informacje z nvramu mamy wpis fmm-mobileme-token-FMM, który odpowiada za Find My Mac. Niestety ni jak nie mogę go na razie dodać do XPC :/ Trzeba chyba tą opcję zaimplementować do XPC aby zaskoczyło, ponieważ języka i klawiatury nie dodajemy dopisując prev-lang:kbd tylko LanguageKeyboard.

No nic może uda mi się do tego dokopać.

MacBook Pro 2012 MD103 15" | i7-3615QM | 8GB RAM | HD4000 + GT650M | Samsung 830 256GB
Hack Gigabyte H81N | i5-4460 | 8GB RAM | HD4600 | 640GB RAID0 Mac + 500GB Win | Raijintek Metis | SFX-L 500W | WiFi
HomeSerwer: HP G7 N54L | 2.2GHz (800-2200Mhz) | 4GB RAM | 2x WD RED 2TB | Synology DSM 6.0.2 @ Jun's bootloader | Time Machine + PLEX + CouchPotato + SickRage + masa innych

iPhone 7 32GB Black
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku! | CloverEFI | Nie pomagam na PRIV


#14 iStig

iStig
  • R.E.D.
  • 637 postów

Napisano 23 październik 2011 - 17:40

podeslij info do Slice, to pewnie wrzuci :-D

ASUS MAXIMUS VIII GENE | i7-6700K | Corsair H80i + 2x Noctua NF-F12 PWM | 16GB (2x8GB) DDR4 G.Skill F4-3600C16D-16GTZ | Samsung NVMe 950 PRO 512GB + Samsung 1TB F3 + WD 2TB WD20EVDS | Sony AD-7690H | GeForce GTX 980Ti | Seasonic Platinum-860 | Silverstone FT03 Black + 2x Noctua NF-S12A PWM | ACD 27" | Apple 802.11ac WiFi + BT 4.0 | El Capitan & Windows 10


#15 oswaldini

oswaldini
  • Moderators
  • 10321 postów
  • LocationBrzeszcze / Kraków

Napisano 23 październik 2011 - 17:52

Już napisałem na applelife.ru w temacie o XPC

EDIT:
Slice już odpisał w temacie :) Może cos się ruszy.

О, спасибо! Теперь я понял, что fmm = Find My Mac
Oh, dziękuję! Teraz wiem, że fmm = Find My Mac


MacBook Pro 2012 MD103 15" | i7-3615QM | 8GB RAM | HD4000 + GT650M | Samsung 830 256GB
Hack Gigabyte H81N | i5-4460 | 8GB RAM | HD4600 | 640GB RAID0 Mac + 500GB Win | Raijintek Metis | SFX-L 500W | WiFi
HomeSerwer: HP G7 N54L | 2.2GHz (800-2200Mhz) | 4GB RAM | 2x WD RED 2TB | Synology DSM 6.0.2 @ Jun's bootloader | Time Machine + PLEX + CouchPotato + SickRage + masa innych

iPhone 7 32GB Black
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku! | CloverEFI | Nie pomagam na PRIV


#16 janek202

janek202
  • Moderators
  • 3007 postów

Napisano 23 październik 2011 - 17:58

Można spróbować napisać prośbę o to do twórców chameleona.
http://forge.voodooprojects.org/p/chameleon/issues/
Pobieżnie przejrzałem kod źródłowy i znalazłem kilka plików źródłowych od nvram.

Może dałoby się włączać tę funkcję argumentem w org.chameleon.Boot.plist.

El Capitan|Gryphon Z87|i5-4670K|16GB RAM|GTX 1070
El Capitan|MacBookPro12,1
Kext Wizard|Chameleon Wizard|HDA Wizard


#17 iStig

iStig
  • R.E.D.
  • 637 postów

Napisano 23 październik 2011 - 18:57

w galezi slice chameleona widzialem ze cos kombinowal z nvramem, kurcze szkoda, ze ludziska nie zbiora swoich sil razem tylko kazdy ciagnie w swoja strone...
zglos - moze ktos cos ruszy

ASUS MAXIMUS VIII GENE | i7-6700K | Corsair H80i + 2x Noctua NF-F12 PWM | 16GB (2x8GB) DDR4 G.Skill F4-3600C16D-16GTZ | Samsung NVMe 950 PRO 512GB + Samsung 1TB F3 + WD 2TB WD20EVDS | Sony AD-7690H | GeForce GTX 980Ti | Seasonic Platinum-860 | Silverstone FT03 Black + 2x Noctua NF-S12A PWM | ACD 27" | Apple 802.11ac WiFi + BT 4.0 | El Capitan & Windows 10


#18 oswaldini

oswaldini
  • Moderators
  • 10321 postów
  • LocationBrzeszcze / Kraków

Napisano 02 listopad 2011 - 23:19

OK jest sposób na rozwiązanie problemu resetu Find My Mac.

W pliku /Users/username/Library/Preferences/MobileMeAccounts.plist jest kod:
Name 
Find My Mac
ServiceID
com.apple.Dataclass.DeviceLocator
Enabled
Trzeba skrobnąć applescript jako apke i podpiąć ją do autostartu, który zmienia ostatnie na . Zrobię to po jutrze i wam podeśle bo mnie jutro nie ma caly dzień w domu.

Można też uśmiechnąć się ładnie do Janka aby napisał apke w takiej postaci jak Silencer. Jak widać na razie nikt nie kwapi się aby zaimplementować to w chameleona czy XPC. Żeby nie było zgłaszałem to.

MacBook Pro 2012 MD103 15" | i7-3615QM | 8GB RAM | HD4000 + GT650M | Samsung 830 256GB
Hack Gigabyte H81N | i5-4460 | 8GB RAM | HD4600 | 640GB RAID0 Mac + 500GB Win | Raijintek Metis | SFX-L 500W | WiFi
HomeSerwer: HP G7 N54L | 2.2GHz (800-2200Mhz) | 4GB RAM | 2x WD RED 2TB | Synology DSM 6.0.2 @ Jun's bootloader | Time Machine + PLEX + CouchPotato + SickRage + masa innych

iPhone 7 32GB Black
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku! | CloverEFI | Nie pomagam na PRIV


#19 janek202

janek202
  • Moderators
  • 3007 postów

Napisano 02 listopad 2011 - 23:34

Po co od razu AppleScript?

Wystarczy komenda defaults:
defaults write ~/Library/Preferences/MobileMeAccounts Enabled -bool YES
To zamieni false na true. Nie wiem jak wygląda cały plik, bo nie mam Liona pod ręką.

No, ale jak chcecie, to mogę zrobić program, zajmie mi to kilka minut...

Edit: Nieważne, zajrzałem do pliku, najprościej będzie napisać program.

El Capitan|Gryphon Z87|i5-4670K|16GB RAM|GTX 1070
El Capitan|MacBookPro12,1
Kext Wizard|Chameleon Wizard|HDA Wizard


#20 oswaldini

oswaldini
  • Moderators
  • 10321 postów
  • LocationBrzeszcze / Kraków

Napisano 02 listopad 2011 - 23:37

No to po zawodach :) Zapisać jako skrypt i dodać do startowych :)

Trzeba tylko obadać cały plik bo nie mam go pod ręką i zobaczyć czy nie ma tam nic więcej. Nie chce mi się podłączać dysku z Lionem.

EDIT:
Janku a dałbyś rade to wcisnąć jakoś do chameleona (nie do wizarda tylko bootloadera) ?

MacBook Pro 2012 MD103 15" | i7-3615QM | 8GB RAM | HD4000 + GT650M | Samsung 830 256GB
Hack Gigabyte H81N | i5-4460 | 8GB RAM | HD4600 | 640GB RAID0 Mac + 500GB Win | Raijintek Metis | SFX-L 500W | WiFi
HomeSerwer: HP G7 N54L | 2.2GHz (800-2200Mhz) | 4GB RAM | 2x WD RED 2TB | Synology DSM 6.0.2 @ Jun's bootloader | Time Machine + PLEX + CouchPotato + SickRage + masa innych

iPhone 7 32GB Black
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku! | CloverEFI | Nie pomagam na PRIV





Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych