Skocz do zawartości

haMac.pl używa cookie. Przeczytaj Privacy Policy aby dowiedzieć się więcej. Aby usunąć tę wiadomość, proszę kliknąć w przycisk po prawej:    Akceptuję użycie cookie

Zdjęcie
- - - - -

[PORADNIK] Jak odpalić Radeona HD6950/6970 na Lionie!


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
20 odpowiedzi w tym temacie

#1 Majkel

Majkel
  • Donator
  • 230 postów

Napisano 11 luty 2012 - 12:12

Witam serdecznie! Od długiego, długiego czasu, bo ponad miesiąc męczyłem się z odpaleniem mojej karty graficznej, tj. Asus Radeon HD6950 2GB na Mac OSX 10.7.2 i w końcu mi się udało! Więc postanowiłem że napiszę jako taki poradnik dla wszystkich którzy mają z tym problem i jednocześnie udowodnię, że da się to zrobić tym, którzy w to nie wierzą ;]

Potrzebujemy:
1. Mac OS X Lion 10.7.2 najlepiej w wersji Retail

2. Program Kext Wizard
http://hamac.pl/topi...zard-vt4157.htm

3. Program Chameleon Wizard
http://hamac.pl/topi...zard-vt4716.htm

4. Paczkę z potrzebnymi sterownikami - są to pliki z paczki .pkg netkasa, które pozwoliłem sobie dla was wydobyć, ponieważ sam pkg powoduje "sitll waiting for root device error"
http://www.mediafire.com/?m2fuyp2y2ysrc1e


Więc zaczynamy. Na sam początek rozpakowujemy sobie paczkę ze sterownikami.

Krok 1. Instalacja plików .kext
Odpalamy program Kext Wizard, klikamy instalacja, a następnie przenosimy pliki ATY_init.kext oraz ATIRadeonX3000.kext do okienka programu, wybieramy partycję z Lionem i klikamy instaluj.

Krok 2. Podmiana pliku ATIRadeonX3000GLDriver.bundle
Wchodzimy kolejno w Partycja z Lionem -> System -> Biblioteki (Library) -> Extensions, odszukujemy plik ATIRadeonX3000GLDriver.bundle, usuwamy go, a następnie na jego miejsce wrzucamy ten sam plik z mojej paczki.


Krok 3. Modyfikacja org.Chameleon.bootlist za pomocą Chameleon Wizard
Uruchamiamy program Chameleon Wizard, klikamy w org.Chameleon.boot, następnie w polu Grafika zaznaczamy ATI ports i wpisujemy liczbę "1". Jeśli mamy zaznaczony Graphics Enabler, odznaczamy go. Następnie zapisujemy plik.


Krok 4. Upewniamy się, że smbios nie jest ustawiony jako Mac PRO

Krok ostatni. Uruchomienie grafiki
Restartujemy naszego Liona, uruchamiamy go z flagą "-v" i czekamy. Na początku może wyskoczyć szary/niebieski ekran i tyle. W tym momencie restartujemy komputer jeszcze raz, znów odpalamy z flagą "-v". W tym momencie tuż po niebieskim ekranie wyskoczą krzaki, a następnie ładnie uruchomiony system.


Mam nadzieję, że tym poradnikiem pomogłem osobom, które podobnie do mnie, będą się meczyły z odpaleniem karty. Chcę zauważyć że nie odpalimy tym sposobem karty z pełną obsługą QE/CI. Paczka zawiera pliki, które naprawiają błąd z YouTube'em, pozwalają na przezroczysty pasek i obsługę Odtwarzacza DVD, jednak Chess (Szachy) nie działają.

Na sam koniec chcę podziękować osobom, bez których dalej ślęczałbym nad ekranem instalatora Lion'a i bez których nigdy bym nie odpalił mojej karty. Jest do przede wszystkim DarkNorth, bez którego nawet nie zainstalowałbym Mac OS X'a na moim komputerze, Oswaldini który wspierał w różnych problemach oraz 314TeR, który wręcz siłą zmuszał mnie do podania właściwej konfiguracji sprzętu :D Dzięki wam serdeczne ;]

Asus Gryphon Z87  i5 4670K  Corsair 8 GB 1600 MHz DDR3  Gigabyte GTX 670 2GB  Kingston V300 120GB SSD  Samsung 1TB HDD & WD Blue 1TB HDD


#2 oswaldini

oswaldini
  • Moderators
  • 10458 postów
  • LocationBrzeszcze / Kraków

Napisano 11 luty 2012 - 12:24

Popraw linki!

MacBook Pro 2012 MD103 15" | i7-3615QM | 8GB RAM | HD4000 + GT650M | Samsung 830 256GB
Hack Gigabyte H81N | i5-4460 | 8GB RAM | HD4600 | 640GB RAID0 Mac + 500GB Win | Raijintek Metis | SFX-L 500W | WiFi
HomeSerwer: HP G7 N54L | 2.2GHz (800-2200Mhz) | 4GB RAM | 2x WD RED 2TB | Synology DSM 6.0.2 @ Jun's bootloader | Time Machine + PLEX + CouchPotato + SickRage + masa innych

iPhone 7 32GB Black
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku! | CloverEFI | Nie pomagam na PRIV


#3 314TeR

314TeR

    Administrator

  • Administrators
  • 15945 postów
  • LocationWarszawa

Napisano 11 luty 2012 - 13:53

ATY_init.kext

On pełni tę samą funkcję co GraphicsEnabler z chameleon'a. Dziwne że odpala się DVD a nie działają szachy... widać obsługa 6850 wciąż nie jest pełna...

Teraz pozostaje poczekać na patche do 10.7.3 od netkasa, może one lepiej będą działać.

ASUS MAXIMUS VII IMPACT | Core i7-4790K | 16GB DDR3 2400 CL10 | GTX 980 Ti | FiiO E10 | OS X Retail via UniBootX Clover

ASUS Z87M-PLUS | Core i5-4590T | 8GB DDR3L 1333 | HD4600 | OS X Retail via UniBootX Cloverbyłe haMac'i: ASUS P5W DH DeluxeASUS P7P55 WS Supercomputer | ASUS P8Z68 Deluxe/GEN3 | ASUS P8Z77-V PRO THUNDERBOLTJak uruchomić na wypasie ALC 882/888/889/1200 | STOP Gigafail | P5W DH Deluxe - perfekcyjny hackintosh | Piszę poprawnie po polsku!

Co daje kalibracja monitora - zobacz jak można poprawić jakość obrazu.

 

Najszybszy hackintosh na świecie za procesorem 12C identyfikujący się jako Mac Pro (Late 2013) wg rankingu Geekbench: 37000 pkt

 

Pomogliśmy Tobie - pomóż nam - przekaż darowiznę na utrzymanie forum.

 


#4 darknorthpl

darknorthpl
  • Members
  • 357 postów
  • LocationKraków

Napisano 11 luty 2012 - 14:03

I tak dobrze, że w ogole odpaliła.
Swoją drogą tak czy owak jest to problemowa karta pod OSX i pewnie kolejne problemy są kwestią czasu

 10.10.1 / 10.9.5 Retail's Chameleon 2.3svn-r2510

i3-2105| ASRock H61M-GS, sleep| Sapphire Radeon 6670 1GB DDR5 | audio:ALC662 + ESI Dr Dac nano + Sennheiser HD 380 Pro| atheros 8151| 2x4 DDR3 Kingston 1333 xmp| SSD Samsung 120GB EVO 840

 


#5 Majkel

Majkel
  • Donator
  • 230 postów

Napisano 11 luty 2012 - 19:39

Nie działają Szachy, jednak programy typu ScreenFlow, iMovie a nawet Minecraft jako przykład prostej gry śmigają bez najmniejszego problemu. Jest również przezroczysty pasek, pliki z tej paczki naprawiają mój problem z YouTubem więc ja tam jestem zadowolony i nie stwierdzam żeby karta działała strasznie kiepsko, a poradnik po prostu pokazuje jak ją odpalić ;]

@edit
Bez ATY_inita.kext ciężko odpalić grafikę.

Asus Gryphon Z87  i5 4670K  Corsair 8 GB 1600 MHz DDR3  Gigabyte GTX 670 2GB  Kingston V300 120GB SSD  Samsung 1TB HDD & WD Blue 1TB HDD


#6 314TeR

314TeR

    Administrator

  • Administrators
  • 15945 postów
  • LocationWarszawa

Napisano 12 luty 2012 - 10:59

Bez ATY_inita.kext ciężko odpalić grafikę.

Raczej nie jest to na razie w ogóle możliwe... ATY_init pełnie tę samą funkcję co GpraphicsEnabler.

Przykleiłem temat dla innych.

ASUS MAXIMUS VII IMPACT | Core i7-4790K | 16GB DDR3 2400 CL10 | GTX 980 Ti | FiiO E10 | OS X Retail via UniBootX Clover

ASUS Z87M-PLUS | Core i5-4590T | 8GB DDR3L 1333 | HD4600 | OS X Retail via UniBootX Cloverbyłe haMac'i: ASUS P5W DH DeluxeASUS P7P55 WS Supercomputer | ASUS P8Z68 Deluxe/GEN3 | ASUS P8Z77-V PRO THUNDERBOLTJak uruchomić na wypasie ALC 882/888/889/1200 | STOP Gigafail | P5W DH Deluxe - perfekcyjny hackintosh | Piszę poprawnie po polsku!

Co daje kalibracja monitora - zobacz jak można poprawić jakość obrazu.

 

Najszybszy hackintosh na świecie za procesorem 12C identyfikujący się jako Mac Pro (Late 2013) wg rankingu Geekbench: 37000 pkt

 

Pomogliśmy Tobie - pomóż nam - przekaż darowiznę na utrzymanie forum.

 


#7 Majkel

Majkel
  • Donator
  • 230 postów

Napisano 13 luty 2012 - 15:43

@up
Jest to teoretycznie możliwe na smbiosach Mac Pro, bynajmniej według netkasa ;) Ja w każdym razie jeszcze tego nie próbowałem, jednak może kiedyś lookne i dam znać ;]

Asus Gryphon Z87  i5 4670K  Corsair 8 GB 1600 MHz DDR3  Gigabyte GTX 670 2GB  Kingston V300 120GB SSD  Samsung 1TB HDD & WD Blue 1TB HDD


#8 oswaldini

oswaldini
  • Moderators
  • 10458 postów
  • LocationBrzeszcze / Kraków

Napisano 17 luty 2012 - 10:37

6950/6970 działa natywnie w 10.8 !! Zaraz podrzucę paczkę kextów !!

EDIT: Paczka kextów z 10.8.
http://dl.dropbox.com/u/9641107/ATI108.zip

MacBook Pro 2012 MD103 15" | i7-3615QM | 8GB RAM | HD4000 + GT650M | Samsung 830 256GB
Hack Gigabyte H81N | i5-4460 | 8GB RAM | HD4600 | 640GB RAID0 Mac + 500GB Win | Raijintek Metis | SFX-L 500W | WiFi
HomeSerwer: HP G7 N54L | 2.2GHz (800-2200Mhz) | 4GB RAM | 2x WD RED 2TB | Synology DSM 6.0.2 @ Jun's bootloader | Time Machine + PLEX + CouchPotato + SickRage + masa innych

iPhone 7 32GB Black
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku! | CloverEFI | Nie pomagam na PRIV


#9 Marucins

Marucins

    Witcher

  • Moderators
  • 1824 postów
  • LocationPL (Bia)

Napisano 17 luty 2012 - 13:12

Czyli co. Nowe Mac Pro dopiero w lecie?
haMac Asus Gryphon Z97 Armour Edition # Intel i7-4790K # EVGA GTX 980 Ti SC # G.Skill TridentX DDR3 2400 MHz CL10 (4x4GB) # Samsung 850 PRO 512GB + Crucial M550 256GB + WD VelociRaptor 1TB # AirPort Extreme (BCM94360CD) # SeaSonic Platinum-1200 (SS-1200XP3) # Phanteks Enthoo Primo
Spoiler

Staram się pisać poprawnie po polsku Dołączona grafika

#10 Majkel

Majkel
  • Donator
  • 230 postów

Napisano 18 luty 2012 - 10:44

Z tym że czy te kexty zadziałają w normalnym Lionie? Tzn. w wersji 10.7.2?

Asus Gryphon Z87  i5 4670K  Corsair 8 GB 1600 MHz DDR3  Gigabyte GTX 670 2GB  Kingston V300 120GB SSD  Samsung 1TB HDD & WD Blue 1TB HDD


#11 oswaldini

oswaldini
  • Moderators
  • 10458 postów
  • LocationBrzeszcze / Kraków

Napisano 18 luty 2012 - 10:54

Nie jest jednak tak różowo, poczytaj:
http://forum.netkas.org/index.php/topic,1845.0.html

MacBook Pro 2012 MD103 15" | i7-3615QM | 8GB RAM | HD4000 + GT650M | Samsung 830 256GB
Hack Gigabyte H81N | i5-4460 | 8GB RAM | HD4600 | 640GB RAID0 Mac + 500GB Win | Raijintek Metis | SFX-L 500W | WiFi
HomeSerwer: HP G7 N54L | 2.2GHz (800-2200Mhz) | 4GB RAM | 2x WD RED 2TB | Synology DSM 6.0.2 @ Jun's bootloader | Time Machine + PLEX + CouchPotato + SickRage + masa innych

iPhone 7 32GB Black
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku! | CloverEFI | Nie pomagam na PRIV


#12 Majkel

Majkel
  • Donator
  • 230 postów

Napisano 18 luty 2012 - 11:23

Dobra, wieczorem zainstaluję DP i zobaczymy. Dam znać.

Asus Gryphon Z87  i5 4670K  Corsair 8 GB 1600 MHz DDR3  Gigabyte GTX 670 2GB  Kingston V300 120GB SSD  Samsung 1TB HDD & WD Blue 1TB HDD


#13 Jakub_277

Jakub_277
  • Members
  • 78 postów
  • LocationInformatyk

Napisano 25 luty 2012 - 23:34

Witam, mój znajomy ma taki sam komputer jak ja (stopka) tylko z tą różnicą że ma Radeona'a 6950 2GB ASUS Direct CU II.
I za nic w świecie nie idzie go odpalić pod Lion'em. cały czas jest biały ekran po instalacji...

PS: Sprawdziłeś już może czy natywnie działa ta karta pod 10.8 ?
NVIDIA GTX 690 | Intel Core i7 3770K | 32 GB Corsair Vegance | 20 TB WD Caviar Black + 2x 840 Pro Samsung 256GB SSD | GIGABYTE Z77N-WIFI | 10.8.2 Retail

#14 Marucins

Marucins

    Witcher

  • Moderators
  • 1824 postów
  • LocationPL (Bia)

Napisano 26 luty 2012 - 06:33

Jakub_277, przeczytaj powyższa wypowiedź, którą napisał oswaldini.
haMac Asus Gryphon Z97 Armour Edition # Intel i7-4790K # EVGA GTX 980 Ti SC # G.Skill TridentX DDR3 2400 MHz CL10 (4x4GB) # Samsung 850 PRO 512GB + Crucial M550 256GB + WD VelociRaptor 1TB # AirPort Extreme (BCM94360CD) # SeaSonic Platinum-1200 (SS-1200XP3) # Phanteks Enthoo Primo
Spoiler

Staram się pisać poprawnie po polsku Dołączona grafika

#15 Jakub_277

Jakub_277
  • Members
  • 78 postów
  • LocationInformatyk

Napisano 26 luty 2012 - 14:32

przeczytanie tego nic mi nie dało...
Jak poradzić sobie z white screen'em?
NVIDIA GTX 690 | Intel Core i7 3770K | 32 GB Corsair Vegance | 20 TB WD Caviar Black + 2x 840 Pro Samsung 256GB SSD | GIGABYTE Z77N-WIFI | 10.8.2 Retail

#16 Majkel

Majkel
  • Donator
  • 230 postów

Napisano 26 luty 2012 - 15:58

Musisz odpalić system na zintegrowanej karcie graficznej, działa to w taki sposób, że przełączasz w BIOSie grafikę na Onboard (zintegrowaną), odpinasz Radeona z okablowania i uruchamiasz OS X'a. Wtedy wykonujesz te czynności o których napisałem, ponownie zmieniasz w BIOSie grafikę na PCI-E, wpinasz radeona, odpalasz i dostajesz BlueScreena, rebootujesz i odpala ;]

Asus Gryphon Z87  i5 4670K  Corsair 8 GB 1600 MHz DDR3  Gigabyte GTX 670 2GB  Kingston V300 120GB SSD  Samsung 1TB HDD & WD Blue 1TB HDD


#17 oswaldini

oswaldini
  • Moderators
  • 10458 postów
  • LocationBrzeszcze / Kraków

Napisano 14 czerwiec 2012 - 20:11

MisterX, możesz się cieszyć już w 100% działającym 6970 w Lionie, wystarcza kexty z updateu MBP http://hamac.pl/topi... ... vt8086.htm :
http://netkas.org/?p=1141

MacBook Pro 2012 MD103 15" | i7-3615QM | 8GB RAM | HD4000 + GT650M | Samsung 830 256GB
Hack Gigabyte H81N | i5-4460 | 8GB RAM | HD4600 | 640GB RAID0 Mac + 500GB Win | Raijintek Metis | SFX-L 500W | WiFi
HomeSerwer: HP G7 N54L | 2.2GHz (800-2200Mhz) | 4GB RAM | 2x WD RED 2TB | Synology DSM 6.0.2 @ Jun's bootloader | Time Machine + PLEX + CouchPotato + SickRage + masa innych

iPhone 7 32GB Black
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku! | CloverEFI | Nie pomagam na PRIV


#18 t0m4sss

t0m4sss
  • Members
  • 1 postów

Napisano 25 lipiec 2012 - 18:28

Proszę o reupload paczki.

#19 Majkel

Majkel
  • Donator
  • 230 postów

Napisano 17 listopad 2012 - 09:30

Ale chwilka, chwilka. Czy ja jestem taki głupi, że męczyłem się na tych starych kextach bez OpenCL w Photoshopie, a dopiero wczoraj przeczytałem post o tych nowych kextach? :P

Kilka pytań: Na jakiej wersji Liona muszę zainstalować ten update, ba, czy w ogóle muszę go instalować? Czy są gdzieś już wyciągnięte odpowiednie kexty?

Pytam trochę jak taki zielony, a to dlatego, że przez problemy z kartą trochę odszedłem od OS X, a teraz pojawiła się nadzieja i powracam.

Czyli instaluję OS X 10.7.0 Retail, później combo update do 10.7.2 / 10.7.5, dogrywam ten MBP Update i działa? Czy jednak nie jest tak różowo?

Asus Gryphon Z87  i5 4670K  Corsair 8 GB 1600 MHz DDR3  Gigabyte GTX 670 2GB  Kingston V300 120GB SSD  Samsung 1TB HDD & WD Blue 1TB HDD


#20 oswaldini

oswaldini
  • Moderators
  • 10458 postów
  • LocationBrzeszcze / Kraków

Napisano 17 listopad 2012 - 14:37

Instaluj od razu 10.8 i ciesz się 6950/6970

MacBook Pro 2012 MD103 15" | i7-3615QM | 8GB RAM | HD4000 + GT650M | Samsung 830 256GB
Hack Gigabyte H81N | i5-4460 | 8GB RAM | HD4600 | 640GB RAID0 Mac + 500GB Win | Raijintek Metis | SFX-L 500W | WiFi
HomeSerwer: HP G7 N54L | 2.2GHz (800-2200Mhz) | 4GB RAM | 2x WD RED 2TB | Synology DSM 6.0.2 @ Jun's bootloader | Time Machine + PLEX + CouchPotato + SickRage + masa innych

iPhone 7 32GB Black
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku! | CloverEFI | Nie pomagam na PRIV





Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych