Skocz do zawartości

haMac.pl używa cookie. Przeczytaj Privacy Policy aby dowiedzieć się więcej. Aby usunąć tę wiadomość, proszę kliknąć w przycisk po prawej:    Akceptuję użycie cookie

Zdjęcie

Lenovo T61 problem z instalacją.


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
16 odpowiedzi w tym temacie

#1 cjclon

cjclon
  • Members
  • 3 postów

Napisano 07 czerwiec 2012 - 20:48

Witam serdecznie mam lapciaka t61 lenovo z grafa quadro 140M z botowałem sobie unibota odpalam potem retaila z snow leopard w wersji 10.6 i niestety wywala mi błąd przy ładowaniu nawet nie wyskakuje mi komunikat z wyborem języka ale wywala mi bląd z białymi literkami na czarnym tle i system staje. W załączniku zdjęcie z błędem.

AHCI zaznaczone w biosie, i virtualizacja także.

Sprzęt:
1. LENOVO 766311G Intel GTL+
2. Intel® Core™2 Duo CPU T7100 @ 1.80GHz
4. Quadro NVS 140M
6.Wifi Intel
7.Lan Intel

da się coś z tym zrobić??

Czekam na info. Pozdrawiam

Załączone pliki



#2 MKjanek32

MKjanek32
  • Moderators
  • 1942 postów
  • LocationMysłakowice / Wrocław

Napisano 07 czerwiec 2012 - 21:57

Masz KP (odpowiednik windowsowego BSOD'a), ponieważ system nie znalazł sterownika dla ACPI. Jesteś pewny, że po wymianie płyt wcisnąłeś F5 i wybrałeś Mac OS X Install DVD? Bo wygląda jakbyś próbował bootować z UniBoota.
I jeszcze jedno - z tego co kojarzę nie ruszysz karty graficznej. Teoretycznie wspierana przez OS X'a, ale w tych laptopach są jakieś problemy, z T61/R61 do odpalenia w pełni są tylko modele z GMA X3100.

Izerpad2: Lenovo ThinkPad T420 - macOS 10.12.5 | Intel Core i5-2520M 2,5 GHz | 4GB DDR3 | Intel HD 3000 | Intel QM67 | Conexant CX20672 | Broadcom BCM4322 | Intel 82579LM
Wcześniej: Lenovo ThinkPad T61 - Mac OS X 10.6.8 | Intel Core 2 Duo T7300 2 GHz | 2GB DDR2 | GMA X3100 | ICH8-M | SoundMAX AD1984 | Atheros AR5BXB6 | Intel 82566MM
FlagaPL.gif Piszę poprawnie po polsku! | Legacy kext dla kart Atheros | LegacyHDA AD1984 | Regulacja podświetlenia dla kart Intel


#3 rzooff

rzooff
  • R.E.D.
  • 5235 postów
  • LocationWarszawa

Napisano 08 czerwiec 2012 - 13:34

Poprosimy o porządny opis sprzętu i problemu...
http://hamac.pl/topi... ... vt5156.htm

#4 KLUSEK

KLUSEK
  • Members
  • 50 postów

Napisano 11 czerwiec 2012 - 18:41

Dokładnie. Grafika nie do ruszenia, jeżeli mocno Ci zależy to możesz wymienić płytę główną na taką z X3100 i będzie wtedy wszystko działać.

P.S. Wifi intela też nie działa.
Snow Leopard Retail 10.6.8 | Lenovo ThinkPad T61 14" | CPU: C2D T7700 | Chipset: ICH8M | GPU: GMAX3100 | Sound: 82801H Intel HDA | Ethernet: Intel82566MM

#5 Astarael

Astarael
  • R.E.D.
  • 1672 postów

Napisano 11 czerwiec 2012 - 19:09

Odnośnie wifi akurat mogę wspomóc IBM'owskim atherosem współpracującym z OS X, ale bez grafiki to trochę bez sensu.
Snow Leopard 10.6.8 Retail on Lenovo ThinkPad R61i 8932-FDG - This one is resting in peace now.
Lenovo ThinkPad Edge E420s 4401-6YG | Core i5-2430M | HM65 | Intel HD 3000 | Conexant CX20590 | Realtek RTL8111/8168B | Intel Centrino 1000
MacBook Pro 13" Mid 2012 Intel Core i5 | HD 4000 | Wszystko działa OTB!
Dołączona grafika Piszę poprawnie po polsku!

#6 314TeR

314TeR

    Administrator

  • Administrators
  • 17844 postów
  • LocationWarszawa

Napisano 17 czerwiec 2012 - 14:32

4. Quadro NVS 140M

Grafika nie do ruszenia

Jesteście pewni? że to Quadro nie oznacza straconej pozycji... Wg mnie jest spora szansa aby tak VGA zadziałała, w końcu bazą dla niej jest zwykły GeForce 8500M GT. Prawdopodobnie trzeba będzie pododawać DeviceID do kextów/chameleon'a, ale w końcu jaki to problem...

ASUS MAXIMUS VII IMPACT | Core i7-4790K | 16GB DDR3 2400 CL10 | GTX 980 Ti | FiiO E10 | OS X Retail via UniBootX Clover

ASUS Z87M-PLUS | Core i5-4590T | 8GB DDR3L 1333 | HD4600 | OS X Retail via UniBootX Cloverbyłe haMac'i: ASUS P5W DH DeluxeASUS P7P55 WS Supercomputer | ASUS P8Z68 Deluxe/GEN3 | ASUS P8Z77-V PRO THUNDERBOLTJak uruchomić na wypasie ALC 882/888/889/1200 | STOP Gigafail | P5W DH Deluxe - perfekcyjny hackintosh | Piszę poprawnie po polsku!

Co daje kalibracja monitora - zobacz jak można poprawić jakość obrazu.

 

Najszybszy hackintosh na świecie za procesorem 12C identyfikujący się jako Mac Pro (Late 2013) wg rankingu Geekbench: 37000 pkt

 

Pomogliśmy Tobie - pomóż nam - przekaż darowiznę na utrzymanie forum.

 


#7 Darksin

Darksin
  • Members
  • 95 postów
  • LocationWrocław

Napisano 21 kwiecień 2014 - 06:47

Jesteście pewni? że to Quadro nie oznacza straconej pozycji... Wg mnie jest spora szansa aby tak VGA zadziałała, w końcu bazą dla niej jest zwykły GeForce 8500M GT. Prawdopodobnie trzeba będzie pododawać DeviceID do kextów/chameleon'a, ale w końcu jaki to problem...

 

Odgrzebuję temat :P

 

314TeR mógłbyś napisać gdzie i jak można dodać DeviceID żeby właśnie NVS 140M zadziałał ze Snow Leopardem ? Wyczytałem że bazą jest GeForce 8400M GS oraz:

 

 

Just use vanilla kexts and remove NVDAResman.kext. Then use any method (efi, injectors) for 8600GT or something
and set NVRAM to 256MB. You should get good performance.

Źródło

 

Ciekawe czy zadziała :P no i gdzie te wartości można wpisać….

 

Z góry dzięki :)


Dell M4400 - Mac OS X Yosemite 10.10 | Intel Core 2 Duo P8600 | 4GB DDR2 | Nvidia Quadro FX770 512mb | Airport BRCM94322 |

Dell XPS M1730 - CentOS 7 | Intel Core 2 Duo T9300 | 8GB DDR2 | Nvidia 8700M GT 256mb | Broadcom BRCM94321 |

MacBook Pro 15" MID 2015 - macOS Mojave 10.14 | i7 2.2 GHZ | 16 GB DDR3 | Iris Pro 1,5 GB

Asus RoG GL502VMK - macOS High Sierra 10.13.6 | i7 7700HQ 2.8 GHz | 8 GB DDR4 | Nvidia 1060 6GB


#8 314TeR

314TeR

    Administrator

  • Administrators
  • 17844 postów
  • LocationWarszawa

Napisano 21 kwiecień 2014 - 10:42

Dopisuje sie do kextow systemowych jak jest potrzeba. Nie pamietam czy kexty do nvidii w ogóle potrzebują dopisywania... Być może brakuje zwyczajnie włączonego graphics injectora.

ASUS MAXIMUS VII IMPACT | Core i7-4790K | 16GB DDR3 2400 CL10 | GTX 980 Ti | FiiO E10 | OS X Retail via UniBootX Clover

ASUS Z87M-PLUS | Core i5-4590T | 8GB DDR3L 1333 | HD4600 | OS X Retail via UniBootX Cloverbyłe haMac'i: ASUS P5W DH DeluxeASUS P7P55 WS Supercomputer | ASUS P8Z68 Deluxe/GEN3 | ASUS P8Z77-V PRO THUNDERBOLTJak uruchomić na wypasie ALC 882/888/889/1200 | STOP Gigafail | P5W DH Deluxe - perfekcyjny hackintosh | Piszę poprawnie po polsku!

Co daje kalibracja monitora - zobacz jak można poprawić jakość obrazu.

 

Najszybszy hackintosh na świecie za procesorem 12C identyfikujący się jako Mac Pro (Late 2013) wg rankingu Geekbench: 37000 pkt

 

Pomogliśmy Tobie - pomóż nam - przekaż darowiznę na utrzymanie forum.

 


#9 Darksin

Darksin
  • Members
  • 95 postów
  • LocationWrocław

Napisano 21 kwiecień 2014 - 11:02

Jak wygląda kwestia z opcją ustawienia wielkości NVRAM ?


Dell M4400 - Mac OS X Yosemite 10.10 | Intel Core 2 Duo P8600 | 4GB DDR2 | Nvidia Quadro FX770 512mb | Airport BRCM94322 |

Dell XPS M1730 - CentOS 7 | Intel Core 2 Duo T9300 | 8GB DDR2 | Nvidia 8700M GT 256mb | Broadcom BRCM94321 |

MacBook Pro 15" MID 2015 - macOS Mojave 10.14 | i7 2.2 GHZ | 16 GB DDR3 | Iris Pro 1,5 GB

Asus RoG GL502VMK - macOS High Sierra 10.13.6 | i7 7700HQ 2.8 GHz | 8 GB DDR4 | Nvidia 1060 6GB


#10 314TeR

314TeR

    Administrator

  • Administrators
  • 17844 postów
  • LocationWarszawa

Napisano 21 kwiecień 2014 - 11:31

@Darksin - czy Ty w ogóle widziałeś jaką skamielinę post wykopałeś? 2008 rok, to cała epoka... w 2008 były początki szerszego stawiania OS X na PC, ponieważ pod koniec 2007 został wydany Leopard (10.5).

 

NVRAM już od paru lat na obecnych bootloaderach się nie ustawia.


ASUS MAXIMUS VII IMPACT | Core i7-4790K | 16GB DDR3 2400 CL10 | GTX 980 Ti | FiiO E10 | OS X Retail via UniBootX Clover

ASUS Z87M-PLUS | Core i5-4590T | 8GB DDR3L 1333 | HD4600 | OS X Retail via UniBootX Cloverbyłe haMac'i: ASUS P5W DH DeluxeASUS P7P55 WS Supercomputer | ASUS P8Z68 Deluxe/GEN3 | ASUS P8Z77-V PRO THUNDERBOLTJak uruchomić na wypasie ALC 882/888/889/1200 | STOP Gigafail | P5W DH Deluxe - perfekcyjny hackintosh | Piszę poprawnie po polsku!

Co daje kalibracja monitora - zobacz jak można poprawić jakość obrazu.

 

Najszybszy hackintosh na świecie za procesorem 12C identyfikujący się jako Mac Pro (Late 2013) wg rankingu Geekbench: 37000 pkt

 

Pomogliśmy Tobie - pomóż nam - przekaż darowiznę na utrzymanie forum.

 


#11 Darksin

Darksin
  • Members
  • 95 postów
  • LocationWrocław

Napisano 21 kwiecień 2014 - 20:28

@Darksin - czy Ty w ogóle widziałeś jaką skamielinę post wykopałeś? 2008 rok, to cała epoka... w 2008 były początki szerszego stawiania OS X na PC, ponieważ pod koniec 2007 został wydany Leopard (10.5).

 

NVRAM już od paru lat na obecnych bootloaderach się nie ustawia.

 

A widzisz nie spojrzałem dokładnie z pośpiechu :P

Jutro będę próbował postawić SL to dam znać.


Dell M4400 - Mac OS X Yosemite 10.10 | Intel Core 2 Duo P8600 | 4GB DDR2 | Nvidia Quadro FX770 512mb | Airport BRCM94322 |

Dell XPS M1730 - CentOS 7 | Intel Core 2 Duo T9300 | 8GB DDR2 | Nvidia 8700M GT 256mb | Broadcom BRCM94321 |

MacBook Pro 15" MID 2015 - macOS Mojave 10.14 | i7 2.2 GHZ | 16 GB DDR3 | Iris Pro 1,5 GB

Asus RoG GL502VMK - macOS High Sierra 10.13.6 | i7 7700HQ 2.8 GHz | 8 GB DDR4 | Nvidia 1060 6GB


#12 314TeR

314TeR

    Administrator

  • Administrators
  • 17844 postów
  • LocationWarszawa

Napisano 21 kwiecień 2014 - 20:38

Snow Leopard, GraphicsEnabler=Yes i masz bardzo duże prawdopodobieństwo, że karta odpali od kopa.


ASUS MAXIMUS VII IMPACT | Core i7-4790K | 16GB DDR3 2400 CL10 | GTX 980 Ti | FiiO E10 | OS X Retail via UniBootX Clover

ASUS Z87M-PLUS | Core i5-4590T | 8GB DDR3L 1333 | HD4600 | OS X Retail via UniBootX Cloverbyłe haMac'i: ASUS P5W DH DeluxeASUS P7P55 WS Supercomputer | ASUS P8Z68 Deluxe/GEN3 | ASUS P8Z77-V PRO THUNDERBOLTJak uruchomić na wypasie ALC 882/888/889/1200 | STOP Gigafail | P5W DH Deluxe - perfekcyjny hackintosh | Piszę poprawnie po polsku!

Co daje kalibracja monitora - zobacz jak można poprawić jakość obrazu.

 

Najszybszy hackintosh na świecie za procesorem 12C identyfikujący się jako Mac Pro (Late 2013) wg rankingu Geekbench: 37000 pkt

 

Pomogliśmy Tobie - pomóż nam - przekaż darowiznę na utrzymanie forum.

 


#13 Darksin

Darksin
  • Members
  • 95 postów
  • LocationWrocław

Napisano 21 kwiecień 2014 - 21:34

Po zastosowaniu GraphicsEnabler=yes w pierwszych liniach instalatora widzę poprawną nazwę grafiki jak i jej pamięci lecz system dostaje KP:

Załączony plik  IMG_20140421_222515912.jpg   194,42 KB   1 Ilość pobrań

 

Dodam, że mam ustawiony tryb AHCI w Biosie.

Nie mam też podłączonych żadnych dodatkowych dysków czy nośników.

Złącze SmartCard  wyłączone w Biosie.

 

"Na szybko" wyczytałem ( wątek z roku 2011 ), że takie flagi mogą pomóc busratio=16 maxmem=4096  ale to już sprawdzę jutro w pracy.


Dell M4400 - Mac OS X Yosemite 10.10 | Intel Core 2 Duo P8600 | 4GB DDR2 | Nvidia Quadro FX770 512mb | Airport BRCM94322 |

Dell XPS M1730 - CentOS 7 | Intel Core 2 Duo T9300 | 8GB DDR2 | Nvidia 8700M GT 256mb | Broadcom BRCM94321 |

MacBook Pro 15" MID 2015 - macOS Mojave 10.14 | i7 2.2 GHZ | 16 GB DDR3 | Iris Pro 1,5 GB

Asus RoG GL502VMK - macOS High Sierra 10.13.6 | i7 7700HQ 2.8 GHz | 8 GB DDR4 | Nvidia 1060 6GB


#14 314TeR

314TeR

    Administrator

  • Administrators
  • 17844 postów
  • LocationWarszawa

Napisano 21 kwiecień 2014 - 22:37

Jakiego masz Retaila? 10.6.0 czy 10.6.3? Panikuje Ci ATA - być może będzie potrzebne dedykowane BootCD/Clover z przygotowanym DSDT.


ASUS MAXIMUS VII IMPACT | Core i7-4790K | 16GB DDR3 2400 CL10 | GTX 980 Ti | FiiO E10 | OS X Retail via UniBootX Clover

ASUS Z87M-PLUS | Core i5-4590T | 8GB DDR3L 1333 | HD4600 | OS X Retail via UniBootX Cloverbyłe haMac'i: ASUS P5W DH DeluxeASUS P7P55 WS Supercomputer | ASUS P8Z68 Deluxe/GEN3 | ASUS P8Z77-V PRO THUNDERBOLTJak uruchomić na wypasie ALC 882/888/889/1200 | STOP Gigafail | P5W DH Deluxe - perfekcyjny hackintosh | Piszę poprawnie po polsku!

Co daje kalibracja monitora - zobacz jak można poprawić jakość obrazu.

 

Najszybszy hackintosh na świecie za procesorem 12C identyfikujący się jako Mac Pro (Late 2013) wg rankingu Geekbench: 37000 pkt

 

Pomogliśmy Tobie - pomóż nam - przekaż darowiznę na utrzymanie forum.

 


#15 Darksin

Darksin
  • Members
  • 95 postów
  • LocationWrocław

Napisano 22 kwiecień 2014 - 07:10

Używam 10.6.3.

Jako Bootloader używam Chameleona i nie widzi on o dziwo płyty instalacyjnej…(UniBootX widzi). Wygodniej jest mi sprawdzić czy odpali się instalator na Bootloaderze którego używam na co dzień.

Przygotowuję PenDrive'a może wtedy wykryje jako nośnik.


Dell M4400 - Mac OS X Yosemite 10.10 | Intel Core 2 Duo P8600 | 4GB DDR2 | Nvidia Quadro FX770 512mb | Airport BRCM94322 |

Dell XPS M1730 - CentOS 7 | Intel Core 2 Duo T9300 | 8GB DDR2 | Nvidia 8700M GT 256mb | Broadcom BRCM94321 |

MacBook Pro 15" MID 2015 - macOS Mojave 10.14 | i7 2.2 GHZ | 16 GB DDR3 | Iris Pro 1,5 GB

Asus RoG GL502VMK - macOS High Sierra 10.13.6 | i7 7700HQ 2.8 GHz | 8 GB DDR4 | Nvidia 1060 6GB


#16 314TeR

314TeR

    Administrator

  • Administrators
  • 17844 postów
  • LocationWarszawa

Napisano 22 kwiecień 2014 - 09:37

Chameleon z hdd/usb nie odpali cd/DVD. Taka juz ma wadę. Do odpalenia cd/DVD potrzebny jest specjalny cdboot chamelwona. A tak w ogóle nie wiem czemu sie męczysz z nim, zamiast skorzystać z clovera.

ASUS MAXIMUS VII IMPACT | Core i7-4790K | 16GB DDR3 2400 CL10 | GTX 980 Ti | FiiO E10 | OS X Retail via UniBootX Clover

ASUS Z87M-PLUS | Core i5-4590T | 8GB DDR3L 1333 | HD4600 | OS X Retail via UniBootX Cloverbyłe haMac'i: ASUS P5W DH DeluxeASUS P7P55 WS Supercomputer | ASUS P8Z68 Deluxe/GEN3 | ASUS P8Z77-V PRO THUNDERBOLTJak uruchomić na wypasie ALC 882/888/889/1200 | STOP Gigafail | P5W DH Deluxe - perfekcyjny hackintosh | Piszę poprawnie po polsku!

Co daje kalibracja monitora - zobacz jak można poprawić jakość obrazu.

 

Najszybszy hackintosh na świecie za procesorem 12C identyfikujący się jako Mac Pro (Late 2013) wg rankingu Geekbench: 37000 pkt

 

Pomogliśmy Tobie - pomóż nam - przekaż darowiznę na utrzymanie forum.

 


#17 Darksin

Darksin
  • Members
  • 95 postów
  • LocationWrocław

Napisano 22 kwiecień 2014 - 10:55

Sprawa wygląda następująco:

Na cd mam UniBootX na pendrive Snow Leopard 10.6.3. Bootuję lapka z płyty wybieram install Mac OS (nie dopisuje żadnych flag). Instalator się włącza, instalacja przebiega pomyślnie. System działa.

Instaluję Chameleona, odpalam z flagami arch=i386 maxmem=4096 system wstaje rozdzielczośc natywna czyli 1680x1050 ale brak QE i wg System Profilera grafika ma tylko 32 MB VRAM.

1. Dodaję DSDT gdzie mam poprawki do grafiki, odpalam z tymi samymi flagami system ładuje się bez żadnego KP ale kiedy ma już odpalić tryb graficzny to na chwilę mignie ekran i system się zawiesza.

2. Odpalam lapka daję flagi DSDT=no arch=i386 maxmem=4096 GraphicsEnabler=yes i tak samo czyli system się ładuje i kiedy ma już odpalić graficzny tryb to na chwilkę mignie ekran i się zawiesza.

 

Ma ktoś może jakieś pomysły ?

 

DSDT które mam działa mi bezproblemowo na 10.8 ( w tym sleep )

Smbios ustawiony na MacBookPro5,1

 

Z Cloverem coś nie mogę sobie poradzić ale będę jeszcze próbował.


Użytkownik Darksin edytował ten post 24 kwiecień 2014 - 19:04

Dell M4400 - Mac OS X Yosemite 10.10 | Intel Core 2 Duo P8600 | 4GB DDR2 | Nvidia Quadro FX770 512mb | Airport BRCM94322 |

Dell XPS M1730 - CentOS 7 | Intel Core 2 Duo T9300 | 8GB DDR2 | Nvidia 8700M GT 256mb | Broadcom BRCM94321 |

MacBook Pro 15" MID 2015 - macOS Mojave 10.14 | i7 2.2 GHZ | 16 GB DDR3 | Iris Pro 1,5 GB

Asus RoG GL502VMK - macOS High Sierra 10.13.6 | i7 7700HQ 2.8 GHz | 8 GB DDR4 | Nvidia 1060 6GB





Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych